Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-01-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Οπως γνωρίζετε, σήμερα, στη Βουλή διεξάγεται εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα θέματα της Παιδείας, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του Συνασπισμού κ. Κωνσταντόπουλου.

Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι ευνοϊκή για να αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι τα σχολεία. Φαίνεται πως δικαιολογείται αυτή η αισιοδοξία, επειδή είναι φθίνουσα η πορεία των καταλήψεων. Δεν βρίσκουν ανταπόκριση όλοι εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν τη συντήρηση αυτής της κατάστασης.

Στη συζήτηση που θα γίνει σήμερα στη Βουλή θα καταδειχθεί, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για τα θέματα της Παιδείας, ενώ η Αντιπολίτευση -λόγω ένδειας θέσεων- καταφεύγει σε αστήρικτες καταγγελίες για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνον.

* Αύριο ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Ισπανία για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το ταξίδι. Με την Ισπανία έχουμε σε διμερές επίπεδο άριστες σχέσεις. Είναι κοινές οι θέσεις που έχουμε αναπτύξει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπενθυμίζω τη συνάντηση και τη συζήτηση που έγινε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη μεταξύ του Πρωθυπουργού και των Πρωθυπουργών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κυρίων Αθνάρ και Γκουντιέρες, αντίστοιχα, για θέματα που αφορούν την "Ατζέντα 2000" και την κοινή στάση των χωρών μας σε θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον σημαντικών τομέων σε κάθε χώρα.

Πιστεύουμε ότι αυτή η επίσκεψη στην Ισπανία θα δώσει τη δυνατότητα να συζητηθεί και να σχεδιαστεί, με περισσότερες λεπτομέρειες, η στάση των χωρών μας στις συζητήσεις που επίκεινται στις διεργασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου με τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που μας ενδιαφέρουν και ιδιαιτέρως όσα περιλαμβάνονται στην "Ατζέντα 2000".

* Την Παρασκευή (15/1/99) θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να επιλέξει τους νέους Αρχηγούς του ΓΕΣ και του ΓΕΑ. Αμέσως μετά θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με την πρόοδο του κυβερνητικού έργου και άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα το σχόλιό σας για τη συνέντευξη του κ. Αβραμόπουλου, χθες, στο "ΒΗΜΑ". Επίσης, πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού, σύμφωνα με αυτά που δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη Δημοκρατία ο κύκλος είναι πάντα ανοικτός. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ανεμπόδιστα τις πολιτικές δραστηριότητές του και να διαδίδει τις πολιτικές ιδέες του. Αυτό το οποίο έχει σημασία και μας αφορά είναι ότι το ΠΑΣΟΚ που επί πολλά χρόνια έχει τύχει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, κυβερνά με επιτυχία τη χώρα μας και θα συνεχίσει να την κυβερνά. Αρα, οι αναφορές του κ. Αβραμόπουλου στον κύκλο των κομμάτων που δήθεν έκλεισε, αφορούν προφανώς τα άλλα κόμματα, ιδιαιτέρως το κόμμα του χώρου στον οποίο ανήκει, τη Ν.Δ.. Μια τέτοια πρόβλεψη, μπορεί να πει κανείς, δικαιολογείται λόγω των δυσοίωνων προοπτικών της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλούσιο παρελθόν, έχει ένα γόνιμο παρόν και ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ είναι κατ' εξοχήν το κόμμα του μέλλοντος. Αρα, λοιπόν, αυτή η αναφορά δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ. Από κει και πέρα, βεβαίως, η Δημοκρατία είναι ευρύχωρη. Τα κόμματα τα οποία κυβέρνησαν, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, μετά τη μεταπολίτευση τη χώρα, δημιούργησαν δημοκρατικούς θεσμούς, ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης να ισχυρίζεται ότι θα αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για την ίδρυση κίνησης. Αυτό είναι κάτι -επαναλαμβάνω- που αποτελεί συστατικό και αγαθό της Δημοκρατίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι στο θέμα της Παιδείας, εκτονώνεται η κατάσταση. Από πού βγαίνει αυτό; Εγώ άκουσα προηγουμένως ότι το 80% των Λυκείων δεν λειτουργούν στη χώρα. Το άκουσα και από εκπρόσωπο της ΟΛΜΕ και από παιδιά. Πού είδατε εσείς την εκτόνωση; Με την Ασφάλεια, δηλαδή τα ΜΑΤ και τους Εισαγγελείς και με τις βρισιές και απειλές που εκτοξεύουν οι Υπουργοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών. Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι στην Ελλάδα τα περισσότερα σχολεία -ο συντριπτικά μεγάλος αριθμός των σχολείων- λειτουργούν κανονικά σήμερα. Προβλήματα παρουσιάζονται σε λίγες δεκάδες σχολείων στην περιοχή των Αθηνών. Πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες η φθίνουσα πορεία των καταλήψεων θα οδηγήσει στο να λειτουργήσουν και αυτά τα σχολεία. Η ενημέρωση, ο διάλογος, οι χειρονομίες και οι πρωτοβουλίες του Υπουργού Παιδείας πιστεύουμε ότι έχουν συμβάλλει στην κατεύθυνση να αποφορτιστεί το κλίμα έντασης των καταλήψεων που διαμορφώθηκε την τελευταία περίοδο. Είμαστε αισιόδοξοι. Ασφαλώς, κάθε πλευρά διατυπώνει τις δικές της απόψεις. Αυτό είναι θεμιτό και παραδεκτό. Δεν θα πρέπει, όμως, να υπάρχει παραπληροφόρηση. Σας λέω, λοιπόν, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των σχολείων λειτουργεί σήμερα κανονικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα λέτε εσείς, κύριε Υπουργέ. Εσείς λέτε "ο μεγαλύτερος". Οι άλλοι λένε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός δεν λειτουργεί. Πέστε μας έναν αριθμό. Ξέρετε πόσα σχολεία λειτουργούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Παρακαλώ, για να μην μπούμε σε αριθμολογία -γιατί μπορώ να αναφέρω και παραδείγματα - δεχθείτε αυτή την εκτίμηση, η οποία στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν είναι η Αθήνα που λέτε. Και στην Πάτρα λειτουργούν μόνο τρία Λύκεια και στο Βόλο κανένα. Τώρα το άκουγα που έδιναν στοιχεία οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί. Εσείς από πού τα βγάζετε τα στοιχεία; Αυτοί από που τα παίρνουν, από αλλού;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω, ότι τα σχολεία -ο συντριπτικά μεγάλος αριθμός των σχολείων - στην περιφερειακή Ελλάδα λειτουργούν και αυτό είναι απόδειξη του ότι βρισκόμαστε σε μια φθίνουσα πορεία, όσον αφορά τις καταλήψεις. Υπάρχουν βεβαίως και στην περιφέρεια σχολεία τα οποία αυτή την ώρα βρίσκονται υπό κατάληψη: στην περιοχή της Μαγνησίας, της Αχαϊας, της Κέρκυρας. Υπάρχουν τέσσερις-πέντε νομοί όπου παραμένει ακόμη ένας υψηλός αριθμός καταλήψεων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι η πλειοψηφία. Θα έλεγα ότι είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία στο σύνολο των σχολείων της ελληνικής επικράτειας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί γιατί υπάρχουν; Δεν δουλεύει καλά η Ασφάλεια και οι Εισαγγελείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα. Πρέπει, όμως, να πω ότι κάθε ερώτηση είναι δεκτή, αλλά θα πρέπει να γίνεται με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να δηλώνει ενδιαφέρον για να λάβετε μια απάντηση, να ενημερωθείτε εσείς και να ενημερώσετε και το κοινό στο οποίο απευθύνεστε. Η συζήτηση που κάνουμε κάθε μέρα εδώ δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, προκύπτουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες λειτουργούν ικανοποιητικά. Φαίνεται ότι υπάρχουν ιδιομορφίες σε κάθε περιοχή και στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν λόγους οι μαθητές -ή οι καθηγητές οι οποίοι συντρέχουν αυτή τη συντήρηση της κατάστασης των καταλήψεων- κι έχουν τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης των καταλήψεων. Είναι πολύ απλό. Είναι αυτονόητες οι απαντήσεις κάποιες φορές. Μη δημιουργείτε εντυπώσεις με το να μπλέκετε θέματα τα οποία δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί δεν έχει χρησιμοποιηθεί η Ασφάλεια και οι Εισαγγελείς; Δεν καλούνται διευθυντές ...;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορούμε να αναφέρουμε αρκετά περιστατικά, τα οποία είναι ενδεικτικά της προσπάθειας που κάνουν πολλές δυνάμεις να συντηρήσουν ένα κλίμα. Μπορώ να σας αναφέρω τη μηνυτήρια αναφορά που έκανε ο Προϊστάμενος στην Καλαμάτα, στη Μεσσηνία, που κατήγγειλε συγκεκριμένα στελέχη του ΚΚΕ ότι εισήλθαν σε κάποιο σχολείο και εκφόβισαν διευθυντές, καθηγητές, προκειμένου να παραμείνουν μακριά από τα καθήκοντά τους. Αν θέλετε να μπούμε σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούμε να το κάνουμε, αλλά νομίζω ότι θα χαθούμε σε ένα λαβύρινθο περιπτώσεων. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να δούμε το δάσος, να δούμε όλο το τοπίο. Σας λέω ότι η κατάσταση σήμερα εξελίσσεται πολύ καλύτερα, πράγμα το οποίο δικαιολογεί αισιοδοξία ότι τις επόμενες ημέρες, λόγω αυτής της φθίνουσας πορείας των καταλήψεων, τα σχολεία μπορούν να ξαναλειτουργήσουν ομαλά σχεδόν στο σύνολό τους.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, έχει διεμβολίσει και το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν σας φοβίζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη στιγμή που αυτό μαρτυρούν οι δημοσκοπήσεις είναι στοιχείο προς μελέτη. Αυτό το οποίο έχει σημασία, όμως, είναι στην πράξη και κάτω από πραγματικές συνθήκες, και όχι συνθήκες εργαστηρίου, να εξετάσει κανείς ποιος είναι ο βαθμός επιρροής του στον ελληνικό λαό. Αν πραγματικά θέλετε να συγκρίνουμε τις δημοσκοπήσεις με την πραγματική λειτουργία ενός λειτουργούντος κόμματος, μπορούμε να το κάνουμε, αλλά τα συμπεράσματα στα οποία θα οδηγηθούμε δεν θα είναι ασφαλή. Για να κρίνουμε και να συγκρίνουμε όμοια πράγματα, παρακαλώ, να δεχθείτε και εσείς πως πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα, συγκρίνοντας κόμματα που λειτουργούν. Αν πραγματικά ο κ. Αβραμόπουλος προχωρήσει σε μια νέα πολιτική κίνηση, τότε η απήχηση της πολιτικής κίνησης θα μετρηθεί και θα μιλούμε επί ίσοις όροις, προκειμένου να βγάλουμε τα πολιτικά συμπεράσματά μας. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει τώρα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε σε φαινόμενα τρομοκράτησης μαθητών, καθηγητών από στελέχη του ΚΚΕ. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει ίδια αντίληψη από μεριάς κυβερνήσεως για πρακτικές υπουργών, οι οποίες έχουν καταγγελθεί και επωνύμως από Λυκειάρχη στον Πειραιά, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Ανθόπουλο ότι τον τρομοκράτησε για να καλέσει Εισαγγελέα στο σχολείο. Θα ήθελα το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη στιγμή που έχουν γίνει αξιόποινες πράξεις, ασφαλώς η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι αδιάφορη. Δεν είναι θέμα του όποιου εκπαιδευτικού να καλέσει ή να μην καλέσει Εισαγγελείς. Κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να ενδιαφέρεται για τη δημόσια περιουσία και την τήρηση του νόμου. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας έχει καλέσει τους εκπαιδευτικούς να συμβάλουν, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, εκεί που αυτή έχει διαταραχθεί, στα σχολεία όπου λόγω των καταλήψεων έχουμε και τέτοιου είδους παρενέργειες. Εγώ δεν μίλησα για καταγγελίες ή για φραστικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες, άλλωστε, είναι ένα φαινόμενο συχνό. Εγώ μίλησα για συγκεκριμένη πρωτοβουλία η οποία έχει ένα χαρακτήρα αξιόπιστο και έγκυρο: μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε εκπαιδευτικός λειτουργός. Και εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει κάποια μηνυτήρια αναφορά στην περίπτωση που αναφέρεστε. Η μηνυτήρια αναφορά αυτή περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία που θα απασχολήσουν δικαστικά όργανα. Αυτό είναι που έχει σημασία

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για να δεχθείτε ως υπαρκτό το γεγονός, θα περιμένατε από έναν υφιστάμενο να κατηγορήσει τον προϊστάμενό του υφυπουργό και να τον στείλει στα δικαστήρια, για να πάρει θέση η Κυβέρνηση για τα τεκταινόμενα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Υπουργείο Παιδείας, το ελληνικό κράτος κάνει τα πάντα, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν αμέσως και ομαλά. Μας ενδιαφέρει να λειτουργήσουν αμέσως και ομαλά, αν είναι δυνατόν, όλα τα σχολεία. Γνωρίζετε ότι συνεργεία έχουν αποκαταστήσει τις ζημιές που έγιναν. Γνωρίζετε ότι έχει επισημανθεί στους εκπαιδευτικούς πως πρέπει να είναι παρόντες για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Και επίσης, έχει τονιστεί πως οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται στα μαθήματά τους, γιατί οι απουσίες οι οποίες από εδώ και πέρα καταλογίζονται, θα είναι αδικαιολόγητες. Αυτή είναι η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Ουαί και αλίμονο αν εμείς συμβάλλουμε, ώστε να συντηρηθεί αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει να συμβάλουμε, ώστε η μόρφωση -που ως αγαθό, όσο μοιράζεται, τόσο αυξάνει- να παρέχεται συνεχώς και απρόσκοπτα, μέσω αυτού του παιδαγωγικού εκπαιδευτικού μηχανισμού που είναι το σχολείο. Δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία των σχολείων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Κάποιοι άλλοι έχουν μια διαφορετική άποψη και παλεύουν υπέρ της άποψής τους. Είναι δικαίωμά τους. Ομως, θα πρέπει κάθε προσπάθεια, από οποιαδήποτε πλευρά, να γίνεται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε όλοι και σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλες τις πλευρές να κινηθούν. Αυτό είναι το θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από 15 ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει ως φαλκίδευση του δημοκρατικού πολιτεύματος τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας. Χθες, προχθές ο Πρωθυπουργός ονομάτισε τους καθοδηγητές της φαλκίδευσης, λέγοντας ότι το ΚΚΕ βρίσκεται πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις και επιδιώκει αναταραχή. Θα λάβετε κάποια μέτρα να αντιμετωπιστούν οι φαλκιδευτές της δημοκρατικής νομιμότητας της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα καλέσουμε και πάλι το Κομμουνιστικό Κόμμα να σέβεται τους νόμους και να συμβάλει στην τήρησή τους. Από κει και πέρα, η κ. Παπαρήγα έχει δημοσίως μιλήσει για τη θέση του ΚΚΕ, που είναι μια θέση υπέρ των καταλήψεων, υπέρ των "αγωνιστικών κινητοποιήσεων" στο χώρο της Παιδείας. Αυτό τα λέει όλα. Δεν αποκαλύπτουμε κάτι το οποίο είναι μυστικό. Επαναλαμβάνουμε κάτι που είναι κοινό μυστικό, ώστε να το γνωρίζουν όλοι.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι νόμοι είναι αυτοί, οι οποίοι αντιστρατεύονται από την πολιτική δραστηριότητα του ΚΚΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν νόμοι, οι οποίοι να επιτρέπουν στον οποιονδήποτε να εισέρχεται σε χώρους του δημοσίου, στα δημόσια σχολεία, να προβαίνει σε βανδαλισμούς και να προξενεί ζημιές. Οποιοσδήποτε είναι υπαίτιος για τέτοιες παράνομες πράξεις, αντιλαμβάνεστε πως θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτό είναι το θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε να υποδείξετε κάποιον τέτοιον;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα όργανα της Δικαιοσύνης, οι Εισαγγελείς, που ασχολούνται με το θέμα, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες. Εφόσον βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές οι πρωτοβουλίες, δεν έχουμε να διατυπώσουμε περαιτέρω σχόλιο. Πιστεύουμε, όμως, ότι δεν πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι, γιατί όταν αμβλύνονται τα κριτήριά μας, θα έρθει κάποια στιγμή που τότε δεν θα προκαλεί ενδιαφέρον σε μας τους πολίτες και ο πλέον βάρβαρος εκτραχηλισμός. Οταν γίνονται τέτοιου είδους ενέργειες, θα πρέπει όλοι να είμαστε ευαίσθητοι και να αντιδρούμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς προδικάζετε ότι αυτές οι έρευνες θα καταλήξουν και σε αποφάσεις, γιατί λέτε ως να υπάρχουν δεδομένα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζω. Η Δικαιοσύνη, ερευνώντας τα στοιχεία, είναι αυτή και μόνο αυτή η οποία θα καταλήξει στα πορίσματά της.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, γνωρίζετε ότι υπάρχουν βάνδαλοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να γίνονται βανδαλισμοί από ανθρώπους οι οποίοι είναι πολιτισμένοι.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει κατηγορηματικά ότι η Κυβέρνηση δεν δέχεται ψήφο εμπιστοσύνης υπό όρους και μάλιστα είχε αποκλείσει ακόμη και την αιτιολόγηση ψήφου. Στις ψηφοφορίες που έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των στελεχών, τα οποία καταψήφισαν το σύνολο των πολιτικών θέσεων του κόμματος που στηρίζει αυτή την Κυβέρνηση, ήταν και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μετά από αυτή την εξέλιξη κρίνει η Κυβέρνηση ότι τίθεται θέμα εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά τουλάχιστον αυτούς τους βουλευτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αποδεδειγμένο ότι η Κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του συνόλου των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και γι` αυτό συνεχίζει αδιατάρακτα το έργο της.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς την απολαμβάνει; Μια ομάδα ψήφισε πλήρως και απολύτως κατηγορηματικά ...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα ρωτήσετε γι` αυτό την Κυβέρνηση. Θα ρωτήσετε εκείνους που ψηφίζουν με διαφορετικό τρόπο.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητώ την ερμηνεία σας επ` αυτού.

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία ερμηνεία. Γνωρίζω ότι, κατ` επανάληψη, έχει δηλωθεί στη Βουλή η εμπιστοσύνη του συνόλου των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση. Αυτό είναι αρκετό.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Ηθελα να ρωτήσω αν έχει περιέλθει σε γνώση της Κυβέρνησης η πληροφορία που φέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τριμερή συνάντηση του Πρωθυπουργού, του όποιου Τούρκου Πρωθυπουργού και του Προέδρου Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Δεν έχει γίνει οποιαδήποτε κρούση, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε προεργασία για κάποια τέτοια συνάντηση.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Με αφορμή όσα λέγονται για ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, αλλάζει κάτι στις προθέσεις σας στο θέμα του εκλογικού νόμου; Και για να αυτονομήσω το ερώτημα, επειδή σε μια επιστολή προς τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου ο Πρωθυπουργός είχε μια διαφορετική τοποθέτηση στο θέμα του εκλογικού νόμου, πώς αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση; Εχει αλλάξει κάτι από τις τελευταίες δηλώσεις εδώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μας απασχολεί θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος. Αυτή η αναφορά του Πρωθυπουργού είναι γενική. Είναι μια ευρύτερη πολιτική θεώρηση των πραγμάτων, σε βάθος χρόνου. Αυτό το οποίο έχει πρακτική αξία είναι ότι θέμα εκλογικού συστήματος δεν αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν μεταξύ του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του και Πρωθυπουργού υπάρχει ταυτότητα απόψεων, όσον αφορά την πρόταση του πρώτου για κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού στις ευρωεκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκ μέρους της Κυβέρνησης σας λέω και πάλι πως τέτοιο θέμα δεν μας απασχολεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 January 1999 - 8:04:16 UTC