Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-01-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεια σας.

Θα ήθελα, πριν περάσουμε στις ερωτήσεις σας, να κάνω ένα εισαγωγικό σχόλιο:

Σήμερα, απ' ότι δείχνουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας, η κατάσταση στα σχολεία, σε ότι αφορά τις καταλήψεις, είναι πολύ καλύτερη. Βρισκόμαστε, όπως φαίνεται, σε μια συνεχιζόμενη ύφεση. Ωστόσο, το φαινόμενο παραμένει σε ορισμένα σχολεία και για την κυβέρνηση, έστω και ένα σχολείο εάν δεν λειτουργεί εύρυθμα και ομαλά συνιστά πρόβλημα. Και συνιστά πρόβλημα, γιατί χρέος της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει την ομαλότητα, κυρίως σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, όπως είναι ο χώρος της εκπαίδευσης.

Είναι προφανές ότι οι μόνοι που πλήττονται από τη συνέχιση μιας τέτοιας κατάστασης είναι οι ίδιοι οι μαθητές.

Επιθυμούμε να επαναλάβουμε και πάλι ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί. Και θα εφαρμοστεί, όχι γιατί έτσι το θέλει η κυβέρνηση, αλλά γιατί είναι μια πολιτική που έχει στόχο και θα επιτύχει την αναβάθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης. Αυτό είναι χρέος της πολιτείας προς τους νέους ανθρώπους. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες τις οξύτατα ανταγωνιστικής κοινωνίας το χρέος της εκπαίδευσης είναι να τροφοδοτήσει τους μαθητές, τα παιδιά, με γνώσεις που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές ανταγωνιστικές συνθήκες και να διασφαλίσουν το μέλλον τους. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Και γι αυτόν ακριβώς το λόγο η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί.

Η κυβέρνηση θα ήθελε να στείλει σήμερα δύο μηνύματα:

* Το πρώτο μήνυμα αφορά τους μαθητές εκείνους που συνεχίζουν να κρατούν τα σχολεία τους σε κατάσταση κατάληψης. Θέλουμε να τους πούμε ότι η επιστροφή στα θρανία δεν είναι ούτε υποχώρηση, ούτε υποστολή της σημαίας και δεν σημαίνει ασφαλώς κατεβασμένα κεφάλια. Αντίθετα, σημαίνει νίκη της λογικής και της σύνεσης και νίκη του μέλλοντός τους. Και η μόνη νίκη που μπορεί να υπάρξει στην υπόθεση αυτή είναι η νίκη του μέλλοντος. Από την άλλη, η μόνη ήττα που μπορεί να υπάρξει στην υπόθεση αυτή, είναι η ήττα της οπισθοδρόμησης και της στασιμότητας.

* Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, της στασιμότητας και της καθυστέρησης. Γιατί υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις -και εννοώ πολιτικές δυνάμεις- που προσπαθούν κάθε καινοτόμα και εκσυγχρονιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης να την εμποδίσουν, να τη ματαιώσουν. Και βέβαια αυτό δεν θα το πετύχουν. Ωστόσο, αυτή η πολιτική παρέμβασή τους έχει κόστος και το κόστος δεν είναι για την κυβέρνηση, είναι για τα παιδιά, για τους νέους ανθρώπους. Γι αυτό, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι αυτή η παρέμβασή τους είναι ένα γεγονός απαράδεκτο. Παράλληλα, τονίζουμε σαφώς ότι τα "μέτωπα πάλης" της κας Παπαρήγα δεν αφορούν το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και των νέων ανθρώπων. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη να διασφαλίσει το μέλλον των νέων ανθρώπων. Κάποιοι άλλοι είναι υπεύθυνοι για τη στασιμότητα και την καθυστέρηση.

Επίσης, θέλουμε να πούμε σε όσους ενισχύουν τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, γενικότερα για την ελληνική κοινωνία, ειδικότερα, όμως, για τους νέους ανθρώπους, ότι προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στο μέλλον αυτού του τόπου. Οι συνθήκες είναι τέτοιες, ο ανταγωνισμός με τον οποίο θα κινηθούν η χώρα μας και οι πολίτες της είναι τέτοιος, που χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Και αυτήν ακριβώς τη σκληρή δουλειά ευαγγελίζεται και επιχειρεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Επαναλαμβάνω, ότι η κατάσταση ομαλοποιείται, αλλά πρέπει να ξεφύγουμε γρήγορα από αυτό το κλίμα. Τα σχολεία είναι χώροι μάθησης, χώροι διαλόγου, είναι ελεύθεροι χώροι, χώροι μέσα στους οποίους οι νέοι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι, να αισθάνονται άνετα, να νοιώθουν ότι ο χώρος είναι δικός τους και ότι εκεί μαθαίνουν για να προετοιμάζονται για τη δύσκολη σημερινή και αυριανή ανταγωνιστική κοινωνία. Και αυτή -επαναλαμβάνω- είναι η πρόθεση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και αυτή η πολιτική θα εφαρμοστεί.

Αυτά είχα να σας πω εισαγωγικά και ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΑΟΣ: Λέτε ότι "θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε η μεταρρύθμιση" και διαπιστώνετε "συνεχιζόμενη ύφεση". Με αυτές τις θέσεις και τις διαπιστώσεις σας, πώς απαντάτε στα φαινόμενα όπου όχι συνεχίζεται, αλλά ίσα-ίσα αυξάνεται η ένταση στα μέτωπα, όπως είναι: γονείς εναντίον γονέων, γονείς εναντίον μαθητών, γονείς εναντίον καθηγητών, μαθητές κατά μαθητών και -σήμερα- καθηγητές εναντίον μαθητών με τραυματισμούς, στα νοσοκομεία και διάφορα τέτοια. Πώς απαντάτε σε αυτά;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να τα πάρουμε ένα-ένα τα πράγματα. Κατ` αρχήν, σε ότι αφορά το τελευταίο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε...

ΚΙΑΟΣ: Το άκουσα στο ραδιόφωνο.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ:... και εμείς έχουμε αναζητήσει περισσότερα στοιχεία. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή λεπτομερή στοιχεία για το γεγονός αυτό, το οποίο, αν αληθεύει, είναι ένα ατυχές περιστατικό, το οποίο ασφαλώς μας λυπεί όλους και μας ανησυχεί. Μας ανησυχεί η κατάσταση που υπάρχει σε ορισμένα σχολεία. Γιατί πάρα πολλά σχολεία -η συντριπτική πλειοψηφία- λειτουργούν, δουλεύουν. Και αυτή ακριβώς η αντίφαση δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στα παιδιά που συνεχίζουν να μην πηγαίνουν στο μάθημά τους. Γιατί τα υπόλοιπα παιδιά, που είναι η πλειοψηφία, προχωρούν. Παίρνουν μέρος κανονικά στην εκπαιδευτική διαδικασία και αυτό δημιουργεί ανισότητες. Και αυτές οι ανισότητες δεν πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Είναι προφανές ότι γύρω από όλη αυτή την ιστορία των καταλήψεων και των μαθητικών κινητοποιήσεων υπάρχουν διάφορες απόψεις. Οπως υπάρχουν και οι απόψεις αυτών που θέλουν να συνεχιστούν οι καταλήψεις. Και επιτρέψτε μου να πω και εντελώς απαράδεκτες πρακτικές από ορισμένους εξ αυτών. Κυρίως αναφέρομαι σε μερίδα καθηγητών. Και αναφέρομαι σαφώς σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση και όμως βρίσκονται γύρω και μέσα στα σχολεία, για να επιβλέπουν, να επιβάλουν ή να υποθάλπουν καταλήψεις, με πολιτικούς μόνο στόχους. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια περιστατικά και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα γεγονότα. Υπάρχουν, όμως, πάρα πολλά τέτοια στη διάθεσή μας, που πιστοποιούν αυτήν ακριβώς την κατάσταση.

Αυτή, λοιπόν, είναι μια κατάσταση που ασφαλώς δεν τιμά κανέναν. Και ανεξάρτητα από το αν δεν τιμά κανέναν, κυρίως δεν ωφελεί τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές, που για το μέλλον τους, υποτίθεται, κόπτονται και όσοι ενισχύουν αυτή την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση. Γι` αυτό και είπα πριν ότι εμείς δεν θα μπούμε ποτέ σε αυτή την απαράδεκτη και επιζήμια για όλους λογική, να αναδείξουν ενδεχομένως κάποιες κινητοποιήσεις των μαθητών, για να έρθουν μεθαύριο τα συλλαλητήρια και μετά να υπάρξει το "μέτωπο πάλης" με τους αγρότες που θα κάνουν την κατ` έτος επαναστατική γυμναστική τους. Αυτή είναι μια πολιτική την οποία η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει ποτέ, γιατί είναι μια πολιτική επιζήμια για τη χώρα. Και βεβαίως, όσοι έχουν την ευθύνη αυτής της πολιτικής θα εισπράξουν το αποτέλεσμά της.

ΚΙΑΟΣ: Σας ρώτησα, τι συγκεκριμένα θα κάνει η Κυβέρνηση, πέρα από τη διακήρυξη και τη δική σας και του Υπουργείου και του Πρωθυπουργού ότι θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση, γιατί πληθαίνουν τα φαινόμενα που όπως είπατε ανησυχούν και την Κυβέρνηση. Το ρεπορτάζ στις εφημερίδες λέει άλλο πράγμα ότι καθημερινώς περισσότερα σχολεία προστίθενται σ' αυτά που είναι υπό κατάληψη. Πρακτικά, εφόσον ανησυχείτε, εφόσον θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση, εφόσον τα αδιέξοδα πυκνώνουν, τι θα γίνει; Επειδή είπατε προηγουμένως για κάποιους που κυκλοφορούν έξω από τα σχολεία κλπ., σας θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών με άλλους ρόλους, η σημερινή περίοδος την περίοδο του 1991, τον Ιανουάριο, με τη δολοφονία του Τεμπονέρα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Κιάο, ας αποδραματοποιήσουμε κατ` αρχήν την κατάσταση, για να μην κάνουμε συνειρμούς οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Οταν είπα στην αρχή ότι υπάρχει μια ύφεση, το εννοούσα. Το δείχνουν οι αριθμοί. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, το θέμα μας δεν είναι να συζητήσουμε σήμερα επί των αριθμών, γιατί το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εμείς θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα και όχι να αντιδικήσουμε για το αν 10 περισσότερα ή 10 λιγότερα σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη ή αποχή. Και ένα σχολείο να μη λειτουργεί εύρυθμα, είναι θέμα, είναι πρόβλημα. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε συνθήκες παιδείας, εκπαίδευσης και αυτές οι συνθήκες -επαναλαμβάνω- δημιουργούνται μόνο με ανοιχτά σχολεία και με μάθημα. Δεν υπάρχουν άλλες συνθήκες για την Παιδεία και την εκπαίδευση. Σε κάθε άλλη περίπτωση το σχολείο δεν εκπληρώνει το ρόλο του. Τα σχολεία, λοιπόν, πρέπει να ανοίξουν και όπως έχει πει επανειλημμένα ο Υπουργός Παιδείας, να γίνει διάλογος για τον τρόπο εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία -επαναλαμβάνω- θα εφαρμοστεί. Και θα εφαρμοστεί γιατί είναι μια πολύ σοβαρή πρόταση για να αναβαθμιστεί η ελληνική εκπαίδευση και να προετοιμάσει καλύτερα το μέλλον των Ελλήνων μαθητών. Η Κυβέρνηση ομαλότητα εξαγγέλλει, διάλογο επιθυμεί, ανοιχτά σχολεία επιδιώκει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Με το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει με την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, τι σκέπτεται να κάνει η Κυβέρνηση, ακριβώς;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ισχύει ότι έχει πει ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος μόλις χθες έκανε συγκεκριμένες δηλώσεις και είπε ότι το Υπουργείο μελετά διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό. Υπάρχουν τρόποι.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ποιοι είναι αυτοί; Πάμε για το Σαββατοκύριακο, όπως γράφεται;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ενδεχομένως. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι οριστικά. Αυτό, όπως ξέρετε, εξαρτάται και από την έκταση της συνέχειας του φαινομένου αυτού. Αυτό που πρέπει να τονίσει κανείς είναι ότι πιθανή συνέχιση του φαινομένου θα δημιουργήσει αξεπέραστα εμπόδια για όσους δεν θα πάρουν μέρος στα μαθήματα. Εν πάση περιπτώσει, όμως, το Υπουργείο Παιδείας, όπως είπε -επαναλαμβάνω- ο κ. Αρσένης, μελετά τους τρόπους για να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Γενικέ, αν καταλαβαίνω καλά, σε κάποια σχολεία που συνεχίζεται η κατάληψή τους, οι μαθητές που θα έχουν τέτοιο όριο απουσιών, που θα είναι έξω από τη διδακτέα ύλη, δεν θα μπορούν, μάλλον να πάρουν μέρος στις εξετάσεις;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν μίλησε κανείς για όριο απουσιών.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πώς; Αφού θα συνεχιστεί η κατάληψη...;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν μίλησε κανείς για όριο απουσιών. Μίλησε για τις απαραίτητες ώρες που πρέπει να γίνει μάθημα και για την απαραίτητη ύλη που πρέπει να διδαχτεί. Δεν μπορεί κανείς να πάρει απολυτήριο χωρίς να έχει πάει μια μέρα στο σχολείο του. Αυτό δεν το επιθυμεί κανένας Ελληνας πολίτης. Δεν θα στείλουμε απολυτήρια δι' αλληλογραφίας. Οι μαθητές θα κάνουν μάθημα, θα αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες τους, με τρόπους που θα βρει το Υπουργείο Παιδείας και θα προχωρήσουν κανονικά στο μέλλον τους. Και εμείς επειδή πιστεύουμε ότι θα λήξει ομαλά όλη αυτή η ιστορία, δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που υπάρχει σήμερα. Θα αντιμετωπιστεί, δηλαδή, το θέμα. Αλλά, βεβαίως, για να αντιμετωπιστεί ομαλά χρειάζεται η σύνεση και η λογική όλων.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Γνωρίζει η Κυβέρνηση ότι σε κάποια σχολεία οι διευθυντές αρνούνται να παίρνουν απουσίες στους μαθητές, ενώ σε άλλα σχολεία, αν και τελούν υπό κατάληψη, κάποιοι μπαίνουν και κάποιοι δεν μπαίνουν... Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ θα σας έλεγα να μην μπούμε στις λεπτομέρειες αυτές. Αρκεί η διαβεβαίωση που ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας έχει δώσει ότι το Υπουργείο Παιδείας μελετά τους τρόπους για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις χαμένες διδακτικές ώρες και να καλύψει τα κενά, όσων έχουν κενά.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ενας από τους ισχυρισμούς των μαθητών που κάνουν τις καταλήψεις είναι ότι δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά λένε ότι "μας κοροϊδεύουν". Κάτι τέτοιο λένε. Μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε εσείς, μια και όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες επικαλείστε τον όρο "μεταρρύθμιση", τα πιο σημαντικά σημεία της; Κάνουμε μια μεταρρύθμιση, φέρνουμε τα πάνω-κάτω, υποτίθεται, αλλάζουμε σημαντικά πράγματα. Ποια είναι τα σημαντικά πράγματα που έχουν αλλάξει τώρα και που πραγματικά δείχνουν ότι είναι μεταρρύθμιση; Και το ρωτάω και για τους μαθητές αυτό, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι μεταρρύθμιση.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα μπορούσα να σας πω ολόκληρη τη φιλοσοφία της Κυβέρνησης και το νόμο για το τι επιδιώκει να κάνει στο χώρο της εκπαίδευσης. Ευχαρίστως να σας το πω. Θα μου πάρει μια-δυο ώρες. Αν θέλετε, εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτό το θέμα της συζήτησής μας σήμερα. Αλλωστε, ο Υπουργός Παιδείας έχει τόσο συχνά ομιλήσει σαφώς. Ο Πρωθυπουργός, στη Βουλή, έχει επανειλημμένα μιλήσει για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που νομίζω ότι είναι στη διάθεση όλων όσοι επιθυμούν πράγματι να μάθουν ποια είναι η ουσία της μεταρρύθμισης, να αντιληφθούν περί τίνος πρόκειται. Αυτό που μπορεί να πει κανείς -και παίρνω αφορμή από τη χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, σε τηλεοπτικό σταθμό- είναι ότι ένα βασικό στοιχείο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι η ανοιχτή πρόσβαση προς τα Πανεπιστήμια. Είναι ένα, δεν είναι το μόνο. Το κρίσιμο και το βασικό στοιχείο είναι η αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης, για να είναι ανταγωνιστικοί οι Ελληνες μαθητές στο νέο, σύγχρονο, δύσκολο περιβάλλον.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Πάντως, σαν παρατήρηση το λέω, κάθε φορά που ζητάμε από κάποιον κυβερνητικό παράγοντα, είτε από τον Υπουργό Παιδείας, να εξηγήσει ποια είναι η ουσία της μεταρρύθμισης, πέρα από το άνοιγμα των Πανεπιστημίων -που είναι πολύ σημαντικό αυτό, αλλά τώρα το αναδεικνύετε, στην αρχή το είχατε υποβαθμίσει- ακούμε τα ίδια πράγματα: "Εχουμε εξηγήσει, έχουμε εξηγήσει, έχουμε εξηγήσει". Αν βγούμε, όμως, στο δρόμο και ρωτήσουμε τους πολίτες αυτής της χώρας "έχουν εξηγήσει οι άνθρωποι, ξέρετε τι είναι εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", σας διαβεβαιώ ότι ελάχιστοι θα μπορέσουν να μας πουν κάτι περισσότερο.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό, που θέσατε, το πώς δηλαδή μια κυβέρνηση επικοινωνεί με τους πολίτες, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, αλλά δεν είναι θέμα που θα το συζητήσουμε εδώ σήμερα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Μήπως φταίει αυτό;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει ποια είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Εχει αναλύσει τις προβλεπόμενες νέες ρυθμίσεις και έχει επανειλημμένα εξηγήσει το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Γενικέ, στη σύσκεψη του Σαββάτου που έχει προγραμματιστεί για το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας υπό τον κ. Πανάρετο θα μετέχει και κάποιος εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Ανθόπουλος ή ο κ. Αρσένης; Εχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, η παρουσία κάποιου;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι, δεν θα μετέχει το Υπουργείο Παιδείας. Αλλωστε, εκτός του Υπουργείου Παιδείας -όπως ξέρετε- δεν θα μετέχουν οι Πρυτάνεις, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους. Δεν ξέρω ούτε και ποιος θα μετέχει τελικά, ούτε αν θα μετέχει και κανένας σε αυτή τη σύσκεψη.

Ι. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την αποκάλυψη που έχει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σήμερα, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα έχουν, με τις ευλογίες του κ. Καρατζά, αποδοχές που υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια δραχμές και από αυτά πάνω από 1,5 εκατομμύριο είναι υπερωρίες;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ` αρχήν να σας πω ότι η Εθνική Τράπεζα θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση και θα απαντήσει αναλυτικά. Αυτό που εγώ μπορώ να σας πω είναι: Οτι, όπως προκύπτει, οι αμοιβές αυτές έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Μάιο και ότι τα ποσά που αναγράφονται στο δημοσίευμα δεν είναι αληθινά. Και, επίσης, ότι οι αμοιβές των στελεχών της Εθνικής Τράπεζας είναι εξαιρετικά χαμηλότερες από τις αμοιβές που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα. Εάν, μάλιστα, συγκρίνουμε το μέγεθος και τη δυναμική της Εθνικής Τράπεζας -που, όπως ξέρετε, είναι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα- θα έλεγα ότι είναι δραματικά χαμηλότερες από αντίστοιχες αμοιβές στελεχών του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει, επίσης, να γνωρίζει κανείς ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων που δρουν ανταγωνιστικά, πρέπει να έχουν και ανταγωνιστικές αμοιβές. Αλλιώς δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για περίεργο φαινόμενο. Πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία. Για περισσότερες λεπτομέρειες, όμως, σας παραπέμπω στην ανακοίνωση που θα εκδώσει η Εθνική Τράπεζα.

Ι. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Φαντάζομαι ότι εννοείτε ότι νόμιμη διαδικασία είναι και κάποιος ο οποίος δεν εργάζεται, κάνοντας χρήση της συνδικαλιστικής του ιδιότητας, να έχει και αυτός υπέρογκες αμοιβές από υπερωρίες που κάνει!

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν ξέρω να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εν πάση περιπτώσει, θεωρούμε ότι η Εθνική Τράπεζα που έχει μια δυναμική πορεία, θα πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη -δεν σημαίνει χωρίς έλεγχο- να κάνει το έργο της και να πηγαίνει μπροστά.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δημοσιεύεται σήμερα στην ΑΘΗΝΑτΚΗ, ένα παράρτημα της Εκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της 15 Ιουλίου του 1998, που αναφέρεται στα στοιχεία τα οποία δίνει η χώρα μας για την είσοδο στην ΟΝΕ. Εδώ το παράρτημα λέει, με πολύ ευγενικό τρόπο, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι τα στοιχεία μας είναι λίγο πλασματικά, ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Πώς το σχολιάζετε εσείς αυτό; Το ξέρει η κυβέρνηση το παράρτημα αυτό, το έχει υπόψη της;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για το θέμα αυτό έχει απαντήσει ο κ. Ρέππας, αν θυμούμαι καλά, το καλοκαίρι, που πέρασε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Για την Εκθεση.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάλι είχε τεθεί ένα θέμα σε ότι αφορά τα στοιχεία. Και νομίζω ότι και ένα μήνα πριν -δεν θυμούμαι ακριβώς την ημερομηνία- πάλι είχε τεθεί το θέμα και ο κ. Ρέππας είχε απαντήσει. Αυτό που θέλω να πω εγώ και έχουμε επαναλάβει πολλές φορές είναι το εξής: Τα στοιχεία που παρέχει η κυβέρνηση σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς ελέγχονται πολλαπλώς από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις υπηρεσίες της. Στο σημερινό κόσμο ουδείς μπορεί να δώσει ψευδή στοιχεία, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Η χώρα μας, λοιπόν, δίνει τα στοιχεία που υπάρχουν. Αξιολογείται και κρίνεται η αξιοπιστία της με βάση αυτά, γιατί αυτά είναι τα στοιχεία που υπάρχουν. Δεν θα ήθελα, λοιπόν, να μπούμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις, οι οποίες αφενός μεν δεν κάνουν καλό και αφετέρου δεν έχουν και πραγματική βάση.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 13 January 1999 - 15:00:45 UTC