Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, ο Πρωθυπουργός ζήτησε τις παραιτήσεις των Υπουργών Εσωτερικών κ. Παπαδόπουλου, Εξωτερικών κ. Πάγκαλου και Δημόσιας Τάξης κ. Πετσάλνικου, οι οποίες και υποβλήθηκαν.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σύντομης συνεδρίασης των δύο οργάνων, ευχαρίστησε τους τρεις υπουργούς για το έργο που προσέφεραν και αναφέρθηκε στην πολύχρονη θετική συμβολή τους στο έργο του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να αναζητηθούν οι ευθύνες όλων εκείνων, οι οποίοι, πέρα από κάθε αίσθηση της πραγματικότητας και έξω από κάθε όριο εθνικής ευθύνης, με παράνομες πρωτοβουλίες και πράξεις, οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του προβλήματος.

Θέλω να προσθέσω ότι αυτή την ώρα ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι κρατούμενος στην Τουρκία. Οι συνθήκες κράτησής του, καθώς και οι απαιτούμενες εγγυήσεις για τη ζωή του αποτελούν θέμα πρώτης σημασίας. Η Διεθνής Κοινότητα και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν και στην περίπτωση αυτή την εφαρμογή των αρχών και των κανόνων του Δικαίου. Αυτό, άλλωστε, απαιτούν οι αρχές του ανθρωπισμού. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να μείνει παρατηρητής. Πρέπει να είναι ο εγγυητής για τη δίκαιη αντιμετώπιση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Μετά την παραίτηση των κυρίων Πάγκαλου, Παπαδόπουλου και Πετσάλνικου, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού. Δηλαδή, ποιοι τους αντικαθιστούν ή εάν γίνονται ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πρωτοβουλίες ανήκουν στον Πρωθυπουργό της χώρας. Οταν ο Πρωθυπουργός, συντομότατα, λάβει τις αποφάσεις του θα ανακοινωθούν και σε εσάς.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα θα τις λάβει τις αποφάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, συντομότατα.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι ο κ. Σημίτης έδωσε εντολή να αναζητηθούν οι ευθύνες. Τι είδους ευθύνες και σε ποιούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν ευθύνες και ποιες ευθύνες έχουν. Πρέπει να γίνει αυτή η έρευνα που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Είναι βέβαιον ότι υπάρχουν πολίτες οι οποίοι με τις πράξεις τους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του προβλήματος. Η δήλωση στην οποία έχω προβεί είναι πολιτική δήλωση, αλλά βεβαίως οι ευθύνες που έχουν πολίτες για τη δημιουργία αυτού του προβλήματος πρέπει να αναζητηθούν και θα αναζητηθούν από τα αρμόδια όργανα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή τα γεγονότα λίγο-πολύ τα παρακολουθήσαμε όλοι είναι σαφή ορισμένα πράγματα: Ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν μπήκε στην Ελλάδα στις 29 Ιανουαρίου με κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα συνοδευόμενος. Και στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν. Πρόκειται για τον κ. Ναξάκη, πρόκειται για το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μπαντουβά, πρόκειται για τον υπάλληλο της ΥΠΑ, οι οποίοι επέτρεψαν να προσγειωθεί το αεροπλάνο, πρόκειται γι` αυτούς που δέχθηκαν το διαβατήριο. Για όλους αυτούς θα γίνει έρευνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η έρευνα αφορά όλους εκείνους που έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή στη δημιουργία αυτού του προβλήματος. Γιατί, είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει παράνομες πράξεις και ενέργειες. Εχουμε είσοδο στη χώρα προσώπων τα οποία δεν είχαν το ελεύθερο να επισκεφθούν τη χώρα. Εχουμε παραπλάνηση Υπηρεσιών και έχουμε αμέλεια Υπηρεσιών, όσον αφορά την άσκηση του καθήκοντός τους. Ολα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, προκειμένου να αναζητηθούν οι ευθύνες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ρίχνετε τώρα ευθύνες στους πολίτες. Τότε, εφόσον φταίνε οι πολίτες γιατί να φύγουν ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Πετσάλνικος, όπως λέτε εσείς εδώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε με αφορμή την ερώτησή σας να κάνω ένα σχόλιο: Αυτή η κυβέρνηση, αυτή η παράταξη έχουν συμπαρασταθεί στον αγώνα του κουρδικού λαού. Προσέφεραν βοήθεια και προστασία στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί μια στρεβλή εικόνα, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Σε επίπεδο πολιτικής εξέτασης των πραγμάτων ο Πρωθυπουργός κατέληξε σε αυτή την επιλογή που σας ανακοίνωσα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα έρευνας για το ποιοι είναι αυτοί οι πολίτες, οι οποίοι έχουν ευθύνη για τη δημιουργία του προβλήματος. Και όταν ομιλώ για πολίτες, αυτή την ώρα, δεν μπορώ ούτε να ονομάζω, ούτε να τοποθετήσω σε κατηγορίες τους πολίτες αυτής της χώρας. Να αναφέρω, δηλαδή, ιδιότητες που έχουν ή το ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν. Ολα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο της έρευνας, η οποία θα γίνει με εντολή του Πρωθυπουργού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι οι πολίτες έχουν ευθύνη, οι υπουργοί έχουν ευθύνη, ο Πρωθυπουργός δεν έχει ευθύνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά τα αντιμετώπισε η κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε τις αποφάσεις της. Ετσι, πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση κάνει το χρέος της απέναντι στην κατάσταση που δημιουργήθηκε. Εχει δημιουργηθεί μια εικόνα η οποία ασφαλώς δεν είναι ευχάριστη, ασφαλώς δεν μας ικανοποιεί. Πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της. Θεωρήθηκε ότι αυτή η επιλογή συμβάλλει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, ώστε να συνεχίσουμε, την επόμενη περίοδο, το έργο μας με επιτυχία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επαναλαμβάνω, ο Πρωθυπουργός δεν έχει ευθύνες; Δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη, γιατί δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη. Δεν χειρίστηκε ο Πρωθυπουργός κάποια συγκεκριμένη υπόθεση. Ο Πρωθυπουργός, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, ασφαλώς ενημερώνεται, αλλά η κυβέρνηση έχει στελέχη τα οποία έχουν συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες και ο καθένας χειρίζεται τα θέματα του δικού του τομέα, της δικής του αρμοδιότητας. Αυτό είναι σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κ. Υπουργέ, οι πολίτες παραπλάνησαν τον Πρωθυπουργό, δεν τον ενημέρωσαν καλά οι πολίτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω, ότι η ερώτηση που κάνετε είναι κατώτερη του επιπέδου σοβαρότητας που πρέπει να επιδείξουμε, αυτή την ώρα, καθώς συζητούμε ένα πολύ κρίσιμο και σοβαρό θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν μεταφέρετε τις ευθύνες στους πολίτες, για πρώτη φορά το λέτε αυτό...

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η κυβέρνηση με την επιλογή την οποία έκανε αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αυτές οι ευθύνες. Από εκεί και πέρα οι ευθύνες οι οποίες αναλογούν σε άτομα, σε πολίτες που ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη δημιουργία αυτού προβλήματος, θα αναζητηθούν προκειμένου να αποδοθούν.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Θα ήθελα μια εξήγηση γιατί λίγο-πολύ είπατε ότι φταίει η εικόνα γι αυτό "τιμωρούνται" οι Υπουργοί. Ποιο είναι το σκεπτικό που ζήτησε τις παραιτήσεις των Υπουργών; Θα ήθελα λίγο πιο σαφή την εξήγηση, γιατί περάσατε μέσα από πολλούς δαιδάλους και φτάσατε στη στρεβλή εικόνα που και γι αυτό....

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για μια πραγματικότητα. Από κει και πέρα, προφανώς, φαίνεται πως έχουν γίνει λάθη ή παραλήψεις στην εξέλιξη όλης αυτής της υπόθεσης. Ο Πρωθυπουργός έκρινε πως έπρεπε, δι` αυτού του τρόπου, να αντιμετωπίσει το θέμα αυτή την ώρα και να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συνεχιστούν και παρακαλώ να τις αναμένετε.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Αληθεύει η πληροφορία ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Α. Παπαδόπουλος αρνήθηκε τις ευθύνες, μετά το μεσημέρι της Κυριακής, διότι, όπως φέρεται να έχει πει στην Κυβερνητική Επιτροπή, έκανε άλλες εισηγήσεις για το χειρισμό του θέματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά τη σύντομη συνεδρίαση των δύο οργάνων, εκτός του Πρωθυπουργού, μίλησαν μόνο οι τρεις προαναφερθέντες Υπουργοί, οι οποίοι παρέθεσαν τα γεγονότα. Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα, για το οποίο δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση. Προέκυψε και βρέθηκε αντιμέτωπη με αυτό η κυβέρνηση, άρα έπρεπε να το χειριστεί. Οι τρεις Υπουργοί έχουν, βεβαίως, τη δυνατότητα να μιλήσουν και δημοσίως, γι αυτά τα γεγονότα. Ο λόγος της κυβέρνησης για τα τρία αυτά στελέχη είναι λόγος επαινετικός. Με αυτή την έννοια πρέπει να είναι σαφής η τοποθέτηση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, όσον αφορά τους τρεις μέχρι πρότινος Υπουργούς, τον κ. Παπαδόπουλο, τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Πετσάλνικο.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Φοβάμαι ότι δεν καταλάβατε την ερώτηση. Υπήρξε...

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως κατάλαβα την ερώτηση, εσείς δεν καταλάβατε την απάντηση.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Υπήρξε διαφορετική εισήγηση; Τους καλείτε να μιλήσουν -το κατάλαβα- δημόσια, εσείς θέλετε να μιλήσουν;.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δικαίωμά τους, ασφαλώς, να μιλήσουν.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Υπήρξε διαφορετική εισήγηση, υπήρξε, δηλαδή, μια σύγκρουση των δύο υπουργών, Παπαδόπουλου-Πάγκαλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση. Σας είπα ότι έλαβαν το λόγο και παρέθεσαν τα γεγονότα. Δεν εκδηλώθηκε οποιασδήποτε μορφής σύγκρουση ή αντιπαράθεση.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Δεν εννοώ στην Κυβερνητική Επιτροπή. Σύγκρουση στο χειρισμό της υπόθεσης την Κυριακή το μεσημέρι και μετά.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι ο κάθε υπουργός παρέθεσε τα γεγονότα, έτσι όπως αυτός τα γνώριζε ή στο επίπεδο στο οποίο εκείνος συμμετείχε με χειρισμούς που έγιναν στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ο Πρωθυπουργός θα μείνει στις αλλαγές αυτών των τριών υπουργών ή θα προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό και δεύτερον, αν σκέφτεται να διαγράψει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν ενεργή ανάμειξη στην υπόθεση και το ρωτώ αυτό γιατί ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σχετικά με την υπόθεση, μας έλεγαν στη Βουλή ότι θα ταξιδεύσουν για το Ναϊρόμπι, μήπως μπορέσουν με την παρουσία τους εκεί να σώσουν τους συνεργάτες του Οτσαλάν.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πρωτοβουλίες ανήκουν στον Πρωθυπουργό. Δεν είναι δυνατόν, αυτή την ώρα, πριν εκδηλωθούν αυτές οι πρωτοβουλίες να προβούμε σε εικασίες, όχι μόνο γιατί δεν έχω τέτοια εξουσιοδότηση, αλλά απλούστατα γιατί ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι αυτές οι πρωτοβουλίες στο σύνολό τους.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Πρώτον, γιατί περίμενε τρεις ημέρες ο Πρωθυπουργός για να ζητήσει τις παραιτήσεις των τριών υπουργών αφού είχαν εντοπιστεί σε αυτούς οι ευθύνες; Και δεύτερον, επειδή είπατε ότι η κυβέρνηση έχει επαινετικά λόγια για τους τρεις, υπάρχει ενδεχόμενο να τοποθετηθούν σε κάποια άλλα υπουργεία ή θα αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, έχουμε, ήδη, απαντήσει ποιες ήταν οι συνθήκες της υγείας του Πρωθυπουργού. Σήμερα κατέστη δυνατό να συνεδριάσουν τα όργανα, σήμερα ανακοινώθηκε αυτή η επιλογή. Οσον αφορά, τώρα, τα θέματα που αφορούν τη σύνθεση της κυβέρνησης, επαναλαμβάνω προηγούμενη απάντηση που έδωσα σε σχετικό ερώτημα. Να αναμένετε τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα μια σαφή απάντηση στο εξής ερώτημά μου: Ο Πρωθυπουργός γνώριζε την παρουσία Οτσαλάν στον ελληνικό χώρο στην Κένυα; Το έμαθε αφού έγιναν οι ενέργειες την Κυριακή; Εδωσε τη συγκατάθεσή του; Ηταν συναπόφαση με υπουργούς του; Θα ήθελα μια σαφή απάντηση. Και δεύτερον, Εάν από τις ρυθμίσεις του Πρωθυπουργού, τις αποφάσεις του δηλαδή, εξαιρείται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα που θέσατε είμαι κατηγορηματικός: Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση. Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, πρέπει να πω και πάλι ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αναφερθούμε στην εξέλιξη των γεγονότων. Πολλά έχουν ειπωθεί. Οι πληροφορίες, οι οποίες έχουν διακινηθεί είναι τόσο πολλές, ώστε έχει δημιουργηθεί ένα νέφος σύγχυσης. Παρακαλώ αυτή την ώρα που έχουμε μια συγκεκριμένη απόφαση του Πρωθυπουργού να μείνουμε σε αυτή. Ολα τα άλλα θέματα, τα οποία θα αποτελέσουν και αντικείμενο έρευνας των αρμοδίων οργάνων και υπηρεσιών, θα μας επιτρέψουν σύντομα -πιστεύω και ελπίζω- να γνωρίζουμε την πλήρη αλήθεια. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να χυθεί άπλετο φως σε όλη αυτή την υπόθεση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον επικρατεί σύγχυση και δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα, πως ο Πρωθυπουργός ζητά ευθύνες από τους υπουργούς του, ενδεχομένως, και ζητά τις παραιτήσεις τους και ο ίδιος δεν δηλώνει εάν γνώριζε ή δεν γνώριζε την παρουσία Οτσαλάν εκεί και αν είχε συναινέσει για να βρεθεί ο Οτσαλάν στην Κένυα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι απαντήσεις που έχω δώσει είναι πολύ σαφείς. Τα θέματα που αφορούν την εκεί παραμονή του κ. Οτσαλάν, έχουν απαντηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Ασφαλώς, ο Πρωθυπουργός είχε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για τα θέματα τα οποία χειρίζονταν. Πρέπει να πω ότι σε επίπεδο πολιτικής έγινε σήμερα αυτή η συζήτηση και ελήφθη αυτή η απόφαση από τον Πρωθυπουργό. Τα θέματα του καταμερισμού των ευθυνών θα αντιμετωπιστούν, όσον αφορά παράνομες πράξεις οι οποίες έχουν γίνει, από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τι μεσολάβησε από τη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρωθυπουργός, όπου κάλυπτε πλήρως τον υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας ότι έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις, μέχρι της σημερινής αποφάσεως; Γιατί σήμερα αποφάσισε να τους αποπέμψει;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε κι εσείς να ρωτήσετε επ` αυτού κα Παππά;

ΠΑΠΠΑ: Μάλιστα. Και τι μεσολάβησε από χθες μέχρι σήμερα, που εσείς δηλώσατε από αυτό το βήμα ότι δεν συντρέχει λόγος παραίτησης του κ. Πάγκαλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Χθες ο κ. Πάγκαλος ήταν υπουργός Εξωτερικών, σήμερα, με την απόφαση που έλαβε ο Πρωθυπουργός, δεν είναι υπουργός Εξωτερικών. Θα ασκεί προσωρινά ακόμη τα καθήκοντά του. Το ότι η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε σήμερα από τον Πρωθυπουργό, μέσω εμού, αντιλαμβάνεστε πως επέβαλε στο να μείνουμε χθες σε αυτή την απάντηση, σε αυτή τη θέση την οποία εξέφρασα. Δεν ήταν δυνατό, να ανακοινώσω εγώ, χθες, κάτι που δεν υπήρχε. Μια απόφαση, δηλαδή, την οποία ο Πρωθυπουργός σήμερα δίνει στη δημοσιότητα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Στο πρώτο ερώτημα δεν απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα απολύτως. Ο Πρωθυπουργός όλες αυτές τις ώρες που μεσολάβησαν, παρά τις δύσκολες συνθήκες όσον αφορά την υγεία του, πληροφορήθηκε στοιχεία, μελέτησε το θέμα και κατέληξε σήμερα σε αυτή την επιλογή την οποία ανακοινώσαμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αρα, η πρώτη ανακοίνωση ήταν πρόωρη, αν μη τι άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρώτη ανακοίνωση δίνει το πολιτικό πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθήσαμε σ` αυτό το θέμα. Και το πολιτικό πλαίσιο της πολιτικής μας είναι απολύτως ορθό, είναι το μόνο πλαίσιο πολιτικής το οποίο ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της χώρας και είναι ευνοϊκό και για τον αγώνα του κουρδικού λαού. Παραμένουμε σ` αυτή την πολιτική την οποία θα συνεχίσουμε να ασκούμε. Η αναφορά, λοιπόν, στην πολιτική της κυβέρνησης, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, ήταν αυτή η οποία έγινε με εκείνη τη δήλωση του Πρωθυπουργού. Η αναφορά σ` αυτή την πολιτική, όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα, θα γίνεται πάντοτε από εμάς, γιατί η πολιτική αυτή παραμένει ίδια.

ΚΙΑΟΣ: Πώς αισθάνεστε εσείς, ως πολιτικός και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν χθες, από το ίδιο βήμα, μας λέγατε, ο κ. Πάγκαλος είναι και θα είναι υπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Αισθάνομαι πάρα πολύ καλά, γιατί κάθε φορά αυτό το οποίο λέω εκφράζει τη θέση της κυβέρνησης, εκφράζει την πραγματικότητα. Οταν μιλούμε, μιλούμε γι` αυτό το οποίο εκείνη τη στιγμή είναι δεδομένο, είναι η πραγματικότητα. Και επειδή πρέπει να μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας, δεν ήταν δυνατό σε σχετική ερώτηση να απαντήσω οτιδήποτε άλλο.

ΚΙΑΟΣ: Δεν ήταν ερώτηση, μόνος σας το είπατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ωραία, είναι μία παρατήρηση η οποία γίνεται δεκτή, αλλά πιστεύω -και πρέπει να είστε και εσείς ειλικρινής και παρακαλώ να εκδηλώσετε, τώρα, αμέσως την ειλικρίνειά σας- ότι θα θέτατε τέτοιο ερώτημα, χθες, στο πλαίσιο της συζήτησής μας και θα με καλούσατε να απαντήσω. Είναι έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Βεβαίως.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί, λοιπόν, σχολιάζεται ότι χωρίς να θέσετε ερώτημα, έκανα αυτό το σχόλιο. Αφού το θέσατε αυτό το ερώτημα. Παρακαλώ, λοιπόν, να μείνουμε στην πολιτική ουσία των θεμάτων, να μην πάμε στο επίπεδο των εντυπώσεων. Γιατί, σ` αυτή την περίπτωση, για το θέμα που συζητούμε, αυτό είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό.

ΚΙΑΟΣ: Μπορούμε να πούμε ότι, πλην των τριών υπουργών, αναμένονται και άλλες παραιτήσεις; Διότι, σύμφωνα με αυτό που είπατε προηγουμένως, αυτό που λέτε εκφράζει την πολιτική της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή. Αλλοι υπουργοί, αναμένεται να παραιτηθούν ή να τους ζητηθεί παραίτηση;

ΔΗΜΑΚΑΣ: Να συμπληρώσω; Επίσης, μήπως αναμένεται να παραιτηθούν άλλοι κρατικοί παράγοντες που έχουν εμπλακεί σ` αυτή την ιστορία σε υψηλό επίπεδο και με πολιτική ευθύνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τα θέματα της σύνθεσης της κυβέρνησης δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο, πέραν αυτού που ανακοινώθηκε. Οσον αφορά τις ευθύνες κρατικών παραγόντων, θα αναζητηθούν στο πλαίσιο της έρευνας που θα γίνει για την απόδοση των ευθυνών αυτών.

ΚΙΑΟΣ: Οταν φεύγουν με τον τρόπο που έφυγαν τρεις υπουργοί, δεν αντανακλάει το γεγονός αυτό σε όλη την κυβέρνηση; Δεν υπάρχει πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση ολόκληρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει πρόβλημα, το οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση. Το πολιτικό θέμα η κυβέρνηση το χειρίζεται με αίσθημα ευθύνης, επειδή ακριβώς πρέπει να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα σ` αυτό τον τόπο και να οδηγήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στους στόχους που έχει θέσει, ενόψει του επόμενου αιώνα. Η κυβέρνηση πιστεύει πως αντιμετώπισε με αίσθημα ευθύνης το θέμα αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Ο Πρωθυπουργός γνώριζε ότι ήταν εδώ κάποιες ημέρες ο Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ενημερωνόταν από τους αρμόδιους υπουργούς σε όλα τα στάδια αυτής της υπόθεσης.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι θα υπάρξει έρευνα κ. λ. π. Μήπως ο Πρωθυπουργός επανεκτιμά τη στάση της κυβέρνησης και δέχεται, τώρα, να υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να υπάρξει πράγματι άπλετο φως στην υπόθεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, προχθές, σε σχετική ερώτηση. Είπα ότι δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο ενδεχόμενο. Οσον αφορά θέματα πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού, παρακαλώ, να αναμένετε τις πρωτοβουλίες του. Να μην προβούμε, τώρα, προκαταλαμβάνοντας εξελίξεις, σε υποθέσεις και εκτιμήσεις, οι οποίες εν πολλοίς μπορεί να αποδειχθούν αβάσιμες.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, είπατε άλλα, προχθές άλλα, σήμερα είναι άλλη η πραγματικότητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε μέρα είναι μια άλλη μέρα. Οι εξελίξεις τρέχουν.

ΦΙΛΗΣ: Σήμερα, προκύπτουν πολιτικές ευθύνες υπουργών. Ο εισαγγελέας θα τις διερευνήσει και ο αρμόδιος για την ΕΔΕ της ΚΥΠ ή υπάρχει και θέμα Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι ευθύνες αυτές, πιστεύουμε, στο πλαίσιο της κυβέρνησης, εξετάστηκαν και αντιμετωπίστηκε το θέμα το οποίο προέκυψε, με την απόφαση που σας ανακοίνωσα και σας είναι, ήδη, γνωστή.

ΦΙΛΗΣ: Ο τουρκικός Τύπος, αλλά και ο ευρωπαϊκός Τύπος αποδίδουν στην Ελλάδα μια πολύ βαριά κατηγορία, μομφή που δυστυχώς, όμως, επιβεβαιώνεται από συνεντεύξεις αρμοδίων Ελλήνων κρατικών λειτουργούν, ότι η Ελλάδα συνεργάστηκε στην παράδοση του Οτσαλάν, με την Τουρκία. Ευθέως, επ` αυτού, τι απαντάει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι τέτοιου είδους ισχυρισμοί και υπονοούμενα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ιστορικές αθλιότητες. Η Ελλάδα είναι εκείνη η οποία, μόνη αυτή, προσέφερε βοήθεια και προστασία στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τους συνεργάτες του. Δυστυχώς, η εξέλιξη των πραγμάτων είναι τραγική. Η Ελλάδα δεν ευθύνεται για την εξέλιξη αυτή, γιατί από ένα σημείο και μετά, ούτε την ευθύνη των χειρισμών είχε, ούτε γνωρίζει πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί σ` αυτό. Λυπούμαστε πάρα πολύ. Και καταγγέλλουμε όλους εκείνους, οι οποίοι προσπαθούν αμέσως ή εμμέσως να συσχετίσουν την Ελλάδα με το τελευταίο αυτό στάδιο της όλης επιχείρησης, το στάδιο εκείνο, δηλαδή, κατά το οποίο ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν οδηγήθηκε στην Τουρκία.

ΦΙΛΗΣ: Σήμερα, στην Κυβερνητική Επιτροπή υπήρξε απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα, γιατί στείλαμε τον Οτσαλάν στο Ναϊρόμπι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει δώσει απαντήσεις σ` αυτό ο κ. Πάγκαλος. Και στη σημερινή συνέντευξή του, άλλωστε, απαντά σε σχετικό ερώτημα. Εχει μιλήσει για το θέμα αυτό με λεπτομέρειες.

ΦΙΛΗΣ: Τότε γιατί φεύγει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήταν μόνο αυτό το θέμα. Αυτό είναι μόνο ένα σημείο επί του συνόλου των θεμάτων, τα οποία χαρακτήρισαν αυτή την υπόθεση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να ξαναγυρίσω λίγο στο θέμα των παραιτήσεων: Υπήρξαν εισηγήσεις άλλων υπουργών της κυβέρνησης προς τον Πρωθυπουργό να ζητήσει τις παραιτήσεις των συγκεκριμένων υπουργών;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση αυτή είναι απόφαση του Πρωθυπουργού, την οποία έλαβε, αφού εξέτασε και στάθμισε τα γεγονότα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σ` αυτό το θέμα: Κυκλοφορούσαν από χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία φήμες και εικασίες ότι υπουργοί και συγκεκριμένα ο κ. Λαλιώτης, ο κ. Τσοχατζόπουλος, η κα Βάσω Παπανδρέου και ο Γ. Παπανδρέου απαίτησαν από τον Πρωθυπουργό να αποπέμψει τους υπουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση, διαφορετικά να μη θεωρεί δεδομένη τη θέση τους στην κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αυτές τις πληροφορίες, δοθέντος ότι μπορεί στο πλαίσιο του δικού σας ρεπορτάζ να έχουν προκύψει κάποια στοιχεία τα οποία δεν μπορώ να αμφισβητήσω, δεν δικαιούμαι να αμφισβητήσω. Μπορώ, όμως, να πω κατηγορηματικά ότι η απόφαση αυτή είναι απόφαση του Πρωθυπουργού, που ελήφθη από τον ίδιο μετά από τη στάθμιση των γεγονότων.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Μπορεί να μας δώσετε κάποια ένδειξη για το χρόνο που θα χρειαστεί ο Πρωθυπουργός να αποφασίσει και να ανακοινώσει τις αλλαγές αυτές; Θα είναι εντός της ημέρας; Αύριο ίσως; Την ερχόμενη εβδομάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιο χαρακτηριστική ένδειξη από τη λέξη που χρησιμοποίησα "συντομότατα", δεν νομίζω ότι μπορώ να δώσω.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχω την αίσθηση, κύριε Υπουργέ, ότι αφού το πλαίσιο της πολιτικής ήταν γνωστό, είτε θυσιάζετε τώρα αυτούς τους τρεις υπουργούς για να εκτονωθεί η πολιτική ατμόσφαιρα, είτε τους καταλογίζετε κάποιες συγκεκριμένες λαθεμένες κινήσεις, είτε σε επίπεδο πολιτικής, είτε σε επίπεδο χειρισμών. Διαφορετικά, τί άλλο μπορεί να συμβαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πως υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα στο πλαίσιο της πολιτικής και την εξειδίκευση και την εφαρμογή της πολιτικής. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε θυσία υπουργών ή στελεχών. Πρέπει να πω, με την ευκαιρία αυτή, ότι τα τρία αυτά στελέχη, τα πολύ σημαντικά και κορυφαία στελέχη της δημόσιας ζωής της χώρας, συνοδεύονται από την αγάπη και την εκτίμηση όλων μας.

ΓΥΠΑΡΗ: Πριν από λίγο είπατε ότι έδωσε εντολή ο Πρωθυπουργός να ζητηθούν ευθύνες από τους πολίτες που έδρασαν έξω από κάθε αίσθηση πραγματικότητας. Μετά από λίγο, όμως, είπατε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μοναδική κυβέρνηση που πρόσφερε προστασία στον Οτσαλάν. Δηλαδή αναφέρεστε στην περίοδο που οι πολίτες έκρυβαν τον Οτσαλάν; Αυτό είναι αντίφαση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρομαι στην περίοδο, από το χρονικό εκείνο σημείο και μετά, που η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που άλλοι δημιούργησαν. Εκείνη την ώρα η ελληνική κυβέρνηση έδρασε με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει, για ανθρωπιστικούς λόγους, βοήθεια και προστασία στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, πράγμα το οποίο δεν έκανε κανείς άλλος μέχρι τώρα.

ΓΥΠΑΡΗ: Υποψιάζομαι ότι η κυβέρνηση βλέπει τα βίντεο που δείχνει η τουρκική τηλεόραση και βλέπει σε τί κατάσταση βρίσκεται ο Κούρδος ηγέτης. Προτίθεστε να αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες κράτησης ή να γίνει κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε δηλώσει ότι, όπως στο παρελθόν, τώρα ακόμα πιο έντονα, θα θέσουμε το θέμα αυτό στα διεθνή φόρα. Στο επικείμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε. Ε. η Ελλάδα θα θέσει το θέμα της δίκαιης αντιμετώπισης του Α. Οτσαλάν από τις αρχές της Τουρκίας. Μίλησα στην αρχή άλλωστε, αναφερόμενος σε αυτό και είπα ότι είναι πρώτης σημασίας θέμα πλέον, οι συνθήκες κράτησης του Α. Οτσαλάν και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί από δω και πέρα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω καταλάβει το εξής: Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει εντολή στη Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με τα τρίτα πρόσωπα, τα οποία αναφέρατε. Πώς θα γίνει; Διότι, τόσες ημέρες βλέπουμε τα πρόσωπα αυτά (στα οποία αναφέρεστε) να κάνουν δηλώσεις στην τηλεόραση, δεν είδαμε να κινηθεί ούτε καμία εισαγγελική αρχή, ούτε κανένας άλλος εναντίον τους για να κάνει έρευνα. Θα υπάρξει εντολή της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι πολιτικό όργανο, λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και στέλνει πολιτικά μηνύματα. Από κει και πέρα, υπάρχουν αρμόδια όργανα σε μία συντεταγμένη Πολιτεία, όπως είναι η δική μας, τα οποία αναλόγως της αρμοδιότητάς τους θα επιληφθούν των σχετικών θεμάτων.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Προς το παρόν, απ` ότι φαίνεται, απ` ότι βλέπουμε από τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν, πώς τις κρίνετε; Αναφέρομαι στις εικόνες που βλέπουμε από την τηλεόραση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρέπει να προτρέξουμε και να βγάλουμε ένα συνολικό συμπέρασμα μέσω των εικόνων ενός βίντεο, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε αποδίδουν αποσπασματικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Παρ' όλα αυτά, πιστεύουμε ότι αυτές οι εικόνες δεν συνάδουν με τη μεταχείριση που πρέπει να έχει ένας κρατούμενος, και μάλιστα με αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σε μία χώρα η οποία φιλοδοξεί να είναι πολιτικά και νομικά προηγμένη χώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 18 February 1999 - 17:16:36 UTC