Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Θα μου επιτρέψετε, κατ` αρχήν, να εκφράσω τη λύπη μου για την παραποίηση μιας ανταπόκρισης δημοσιογράφου από το Μιλάνο, παραποίηση η οποία οδήγησε στη δημιουργία εσφαλμένων και δυσμενών εντυπώσεων. Το σουηδικό πρακτορείο μετέδωσε τηλεγράφημα το οποίο περιείχε λίγες, αλλά επίμαχες φράσεις, οι οποίες έστω και εμμέσως, έστω και με υπονοούμενα, αποδόθηκαν στον κ. Πάγκαλο. Ουδέποτε ο κ. Πάγκαλος έκανε τέτοιου είδους αναφορές, σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν. Ομως, οι φράσεις αυτές αλλοίωναν το νόημα του κειμένου. Και πρέπει να προσθέσω ότι είναι δυσάρεστο και το φαινόμενο κάποιοι εδώ στην Ελλάδα να υιοθετούν άκριτα, εν γνώσει της αναληθείας, αυτή την εκδοχή και να την αναπαράγουν, χωρίς να μπουν στον κόπο να κάνουν την απαραίτητη διασταύρωση. Φαίνεται ότι γι` αυτούς, πάνω από την αλήθεια και την Ελλάδα, πάνω απ` όλα υπάρχει η μάχη τους κατά της κυβέρνησης. Είναι ένα λυπηρό φαινόμενο.

* Με αφορμή φήμες, οι οποίες κυκλοφορούν αυτή την ώρα, για ένταση στο Αιγαίο, πρέπει να πω με ευθύνη και κατηγορηματικότητα, ότι τέτοιου είδους φήμες διακινούνται για λόγους που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί. Πάντως, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Είχαμε σήμερα το πρωί μία κίνηση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο μας. Αναχαιτίστηκαν αμέσως, όπως γίνεται πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις. Το φαινόμενο αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως "ένταση" στο Αιγαίο. Είναι ένα φαινόμενο που το έχουμε ξαναδεί. Δεν είχε καμία συνέχεια. Φαίνεται πως διάφοροι κύκλοι προωθούν τέτοιου είδους φήμες, χρησιμοποιώντας τις φήμες αυτές σε παιχνίδια τα οποία κάνουν, σε οικονομικό ή και πολιτικό επίπεδο.

* Την Παρασκευή, το απόγευμα, θα συνεδριάσουν από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά ήθελα να πω εισαγωγικώς. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΙΣ: Και στη Θράκη υπάρχουν αυτές οι φήμες, πως υπάρχει κάποια ένταση, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Σας είπα ποιο είναι το περιστατικό και πάντως δεν είναι τέτοιο που να δικαιολογεί αυτή τη φημολογία, η οποία αναπτύσσεται εντονότατα στην Αθήνα ιδιαιτέρως, της τελευταίες ώρες. Ισως έχει σχέση με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου αυτή η φημολογία. Ισως έχει σχέση και με το πολιτικό Χρηματιστήριο. Κάποιοι επιδιώκουν και συντηρούν αυτή τη φημολογία για άλλους λόγους. Εν πάση περιπτώσει δεν είναι δικαιολογημένη. Χρειάζεται ψυχραιμία και οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και στο μέλλον τέτοιου είδους φαινόμενα. Διακίνηση, δηλαδή, πληροφοριών οι οποίες είναι παντελώς ανυπόστατες.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Το πρώτο ερώτημα: Οι "διάφοροι κύκλοι", κύριε Υπουργέ, αυτοί που "προωθούν τις φήμες" ποιοι είναι; Και το δεύτερο, αν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ συνεχίζονται οι επαφές, οι συνεννοήσεις και οι συναντήσεις του κ. Οϊμέν με τον κ. Σαββαίδη.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, γνωρίζετε ότι ο διάλογος αυτός είναι σε εξέλιξη σε βάθος χρόνου. Αυτή την περίοδο δεν έχουμε εξέλιξη.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, δεν γνωρίζω πρόσωπα και φορείς. Αν το γνώριζα θα είχα προβεί σε συγκεκριμένες καταγγελίες. Αλλά το ότι υπάρχουν αυτές οι φήμες, πράγμα που αποτελεί και δική σας διαπίστωση, σημαίνει ότι κάποιοι τις υποκινούν και τις αναπαράγουν. Γι` αυτό ακριβώς θεώρησα χρήσιμο να κάνω αυτή την επισήμανση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να έχουν οι φήμες αυτές, εφόσον συνεχίζουν να κυκλοφορούν, σε διάφορους τομείς.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, είχαμε μια μεγάλη εκδήλωση εδώ στο Σύνταγμα και θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης γι` αυτή την εκδήλωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν μια μεγάλη εκδήλωση. Η τέχνη, κατά τη γνώμη μου, κάνει πάντοτε μόνο καλό. Χάρηκα ιδιαίτερα για τη μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων, κυρίως, σε αυτή την εκδήλωση. Πιστεύω πως αυτό δείχνει ότι η νεολαία μας έχει ιδανικά και ευαισθησίες. Και αυτό είναι ένα καλό σημάδι για το μέλλον της Ελλάδας.

ΚΙΑΟΣ: Αν μπορείτε να βοηθήσετε με κάποια περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις αναχαιτίσεις. Τί έκταση είχαν αυτά τα πράγματα και γιατί να δώσουν αφορμή να δημιουργηθούν οι φήμες; Στοιχεία για τους αριθμούς των αεροσκαφών και των αναχαιτίσεων θα τα δώσει, ενδεχομένως, το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν ένα φαινόμενο σαν αυτά τα οποία κατά εκατοντάδες έχουν συμβεί στο παρελθόν. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Εντάσσεται στην προκλητική στάση που έχει παγίως η Τουρκία. Αντιμετωπίστηκε η επιθετική αυτή στάση. Δεν δικαιολογείται, με βάση αυτό το περιστατικό, να αναπτύσσεται αυτή η φημολογία, η οποία -αν θέλετε ένα δικό μου συμπέρασμα, παρά το ότι δεν έχω κάποια στοιχεία να επικαλεστώ- οφείλεται, μάλλον, σε παιχνίδια γύρω από τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου.

ΚΙΑΟΣ: Του Χρηματιστηρίου, του πολιτικού ή της Σοφοκλέους;

ΡΕΠΠΑΣ: Κυριολεκτώ, κύριε Κιάο. Δεν δικαιολογείται, δηλαδή, όλη αυτή η φημολογία περί έντασης στο Αιγαίο, αλλά δεν αποκλείω και τίποτα άλλο. Αυτά είναι θέματα πολιτικών αναλύσεων και εκτιμήσεων. Εμείς εδώ πρέπει να συζητούμε με βάση τα στοιχεία πληροφόρησης που έχουμε στη διάθεσή μας.

ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΥ: Δεν είναι μια πολιτική επιλογή του υπουργείου Αμύνης να δίνει στη δημοσιότητα κατά καιρούς στοιχεία για αναχαιτίσεις. Δηλαδή, είναι φάσεις που γίνονται και δεν τις δημοσιοποιεί και φάσεις που γίνονται, έστω και περιορισμένα, και τους δίνουν μια έμφαση. Αρα, εκεί υπάρχει και μια πολιτική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης να λέει ότι αυτή την ώρα γίνονται αυτά και αυτά στο Αιγαίο.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει το εθνικό συμφέρον. Αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολύ υπεύθυνους χειρισμούς. Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης κάνει κάθε φορά αυτό που είναι χρήσιμο και αναγκαίο προκειμένου αφενός να αναδεικνύει την προκλητική και επιθετική στάση της Τουρκίας και αφετέρου να μην επιτρέπει να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, περί αναταραχής στο Αιγαίο, οι οποίες πολλές φορές έχουν και αποσταθεροποιητικό στόχο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λυπούμαι πάρα πολύ γιατί αυτή η φημολογία η οποία κινείται και στην Αθήνα, φαίνεται ότι χωρίς να έχει πραγματική βάση, στοχεύει ακριβώς στο να επηρεάσει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου ή βεβαίως και του πολιτικού χρηματιστηρίου, για να επανέλθω σε κάτι που είπα στην αρχή και να απαντήσω έτσι συμπληρωματικώς και στην ερώτηση του κ. Κιάου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Δηλαδή, εν ολίγοις, συνδέετε ένα επεισόδιο στο Αιγαίο με τις φήμες εδώ στην Ελλάδα. Εχουν κάποια συγκοινωνούντα δοχεία αυτές οι φήμες και πέφτει το Χρηματιστήριο και έχουμε πτώση στην οικονομία;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατ' αρχήν, δεν γνωρίζω αυτή την ώρα την πορεία των δεικτών του Χρηματιστηρίου. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι υπάρχει αυτή η έντονη φημολογία, η οποία επαναλαμβάνω και πάλι, δεν έχει οποιαδήποτε βάση, ώστε να χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο σε διάφορα παιχνίδια άλλης μορφής. Η αλήθεια είναι αυτή που πολύ συνοπτικά ανέφερα. Οι κινήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αναχαιτίστηκαν αμέσως. Είναι ένα περιστατικό το οποίο δεν έχει τη διάσταση που κάποιοι φαντάζονται ή προσπαθούν να του αποδώσουν, μόνο και μόνο για άλλους λόγους.

ΚΟΥΙΝ: Είναι τόσο εύθραυστο πλέον το Χρηματιστήριο, ώστε κάθε φορά που κυκλοφορεί μια φήμη, να "πάει προς τα κάτω". Την περασμένη εβδομάδα σημείωνε πτώση κάποια στιγμή κατά 7,8 μονάδες με την κυκλοφορία της φήμης περί παραίτησης του Πρωθυπουργού, ενώ σήμερα με μια φήμη περί τουρκικών αεροπλάνων που μπήκαν στο FIR ή δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει...

ΡΕΠΠΑΣ: Η φημολογία δεν μιλάει γι' αυτό το περιστατικό στη διάσταση που το περιέγραψα. Η φημολογία μιλάει για μια γενικευμένη ένταση στο Αιγαίο, η οποία λογικό είναι να προκαλεί μια ανησυχία στους πολίτες. Εγώ έχω την ευκαιρία και πάλι να επισημάνω, ότι χρειάζεται νηφαλιότητα, χρειάζεται ψυχραιμία από τους πολίτες, τους επενδυτές, από όλους εκείνους οι οποίοι θα πρέπει πολύ καλά να γνωρίζουν ότι αυτή και την επόμενη περίοδο κέντρα και φορείς θα επιδιώξουν να κερδοσκοπήσουν σε όλα τα επίπεδα διακινώντας και φήμες, γιατί οι φήμες είναι ένα απ' τα εργαλεία και τα μέσα που κάποιοι χρησιμοποιούν για να επιτύχουν τους στόχους τους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Την προηγούμενη φορά που είχε δημιουργηθεί αναταραχή και είχαμε το μείον 7%, οι πληροφορίες έλεγαν ότι η φημολογία είχε ξεκινήσει από το εξωτερικό. Εχετε ανάλογες πληροφορίες για τη σημερινή φημολογία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μου επιτρέπεται να κάνω εκτιμήσεις, τουλάχιστον δημοσίως, για το ποιοι είναι οι δημιουργοί ή οι βασικοί εμπνευστές αυτού του παιχνιδιού και ποιοι είναι οι φορείς οι οποίοι το προωθούν. Αυτό το οποίο, όμως, διαπιστώνω είναι ότι υπάρχουν αυτές οι φήμες. Το έχετε διαπιστώσει και εσείς και σ' αυτό απάντησα.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 2 March 1999 - 15:46:34 UTC