Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

* Αύριο, Τρίτη, στις 10 π. μ., θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του Συνεδρίου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κινήματος Κ. Σημίτη.

* Την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Λετονό Πρόεδρο κ. Ουλμάνις, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας. Είναι επίσημη η επίσκεψη αυτή του Προέδρου της φίλης χώρας. Αργότερα, το μεσημέρι στις 3 μ. μ., θα συνεργαστεί με το Γερμανό Καγκελάριο κ. Σρέντερ, ο οποίος, στο πλαίσιο του γύρου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

* Την Πέμπτη αρχίζει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι ώρα αρχίζει το Συνέδριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Στις 11 π. μ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Εμείς θα έχουμε briefing;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως έγινε και στο προηγούμενο Συνέδριο, θα είμαστε όλοι εκεί. Αν χρειαστεί κάτι, θα είμαι στη διάθεσή σας. Αρα, για δύο ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, θα ακολουθήσουμε τη συνταγή του παρελθόντος, η οποία είναι δοκιμασμένη και επιτυχής.

ΜΙΧΑΗΛ: Μόνο Πολιτική Γραμματεία θα έχει την Τρίτη; Δεν έχει Κυβερνητική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Μόνο Πολιτική Γραμματεία.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Χθες, ο κ. Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του στην "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", λέει ότι "στήριξα, στηρίζω τον κ. Κώστα Σημίτη". Σήμερα, στο συνάδελφο Βασίλη Κανελλόπουλο, στην "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" λέει ότι, όταν το κόμμα με τον επικεφαλής χάσει, τότε υπάρχει πιθανότητα να τεθεί θέμα αλλαγής αρχηγού. Τι ακριβώς συμβαίνει; Για να πάω λίγο πιο πίσω, την προπερασμένη Κυριακή στο "ΒΗΜΑ" είχε πει αυτά που λέει σήμερα στην "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ". Εκανε κάποια διορθωτική δήλωση, λέτε, στη συνέντευξη χθες στην "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" και σήμερα λέει άλλα; Τι ακριβώς συμβαίνει; Μιλήσατε με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Μπορείτε να μας πείτε κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα σε σχετική ερώτηση απάντησα την προηγούμενη εβδομάδα. Κάθε στέλεχος μπορεί να λέει ελεύθερα τις απόψεις του, να διατυπώνει τους προβληματισμούς του, επιδιώκοντας έτσι να συμβάλει στην επιτυχή δράση του Κινήματος. Κατά τα άλλα, μην περιμένετε να αρχίσει σήμερα το Συνέδριο, αντί της επόμενης Πέμπτης, από αυτή την αίθουσα. Να μπούμε, δηλαδή, σήμερα σε μία συζήτηση, συνεδριακού χαρακτήρα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η Αθήνα ζητεί συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος - Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε καν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο, σε τέτοιο επίπεδο, συνάντησης, προ της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μας έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αναφέρομαι σε κυριακάτικα δημοσιεύματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δημοσιεύματα υπάρχουν πολλά. Σχετικές αποφάσεις δεν υπάρχουν. Μπορεί τα δημοσιεύματα να αναφέρονται σε διάφορες ιδέες οι οποίες διατυπώνονται από εμπειρογνώμονες, από ειδικούς αναλυτές, από ανθρώπους, οι οποίοι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, διατυπώνουν διάφορες σκέψεις για την προσέγγιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίστανται. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την πολιτική που ασκεί η αρμόδια πολιτική ηγεσία. Τέτοιο θέμα, λοιπόν, δεν υφίσταται.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση εξετάζει αυτές τις ιδέες;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι την κυβέρνηση δεν την έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μία ερώτηση που δεν είναι ακριβώς της αρμοδιότητάς σας, αν θέλετε μπορείτε να τη διαγράψετε: Θα υπάρχει αντιπροσώπευση του ΡΚΚ στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι για το οποίο θα αποφασίσει το Κίνημα, τα αρμόδια όργανα, ποιοι θα προσκληθούν, ποιοι θα παραβρεθούν και πώς θα εκδηλωθεί η παρουσία τους.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αυτές τις ημέρες, δηλαδή, θα γίνει...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που απασχολεί τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τις ξένες αντιπροσωπείες, οι οποίες θα παραβρεθούν στο Συνέδριο. Γι` αυτό μιλούμε τώρα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Να θεωρήσω από τις προηγούμενες απαντήσεις σας σχετικά με αυτή τη σύσκεψη...

ΡΕΠΠΑΣ: Για ποια σύσκεψη μιλάτε;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Των ΥΠ. ΕΞ. Ελλάδος - Τουρκίας. Η κυβέρνηση, δηλαδή, έχει ή δεν έχει αντιρρήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Δεν μας έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τώρα. Δεν αποτελεί αυτό επιλογή μας. Είμαι σαφής.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ο κ. Παπανδρέου είχε πει την Παρασκευή ότι πρόκειται να γίνει μια βαλκανική συνδιάσκεψη με πρωτοβουλία της Ρουμανίας, ως προεδρεύουσας. Τι γίνεται; Θα γίνει, πότε θα γίνει; Πώς είναι το πρόγραμμα, γιατί ξέρω ότι η Αλβανία είχε αντιρρήσεις, αν κατάλαβα καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Γνωρίζετε ότι σήμερα αρχίζει ο νέος γύρος των συζητήσεων για το θέμα αυτό, στο Παρίσι. Δεν έχει προχωρήσει, δεν έχει εξελιχθεί αυτή η ιδέα. Και πιστεύω ότι τώρα που άρχισαν οι συζητήσεις στο Παρίσι, δεν είναι πιθανό, παράλληλα να διεξαχθεί μια βαλκανική σύσκεψη για το ίδιο θέμα. Πολύ περισσότερο, που στο Παρίσι γνωρίζετε ότι συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" δημοσιεύει τις καταθέσεις του κ. Σάββα Καλεντερίδη. Για το γεγονός της δημοσίευσης των καταθέσεων, όχι για το περιεχόμενοτι σχόλιο έχει να κάνει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί με οτιδήποτε σχετικό που αφορά τη δημοσίευση καταθέσεων. Δεν απασχολεί την κυβέρνηση οποιοδήποτε σχετικό θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επί της ουσίας, στα όσα ισχυρίζεται ο κ. Καλεντερίδης στις καταθέσεις που δημοσιεύονται, έχει να απαντήσει κάτι η κυβέρνηση; Οτι δηλαδή δεν είχε ενημερώσει, όπως αρχικώς είχατε πει, όπως αρχικώς είχε ειπωθεί, τον Οτσαλάν ότι πηγαίνει στην Κένυα, ότι εκεί είναι ο τόπος διαφυγής του;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες οι μαρτυρίες είναι σεβαστές. Οι καταθέσεις θα συνεκτιμηθούν, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα ιστορικά γεγονότα. Δεν βρίσκεται προ ερωτημάτων από οποιονδήποτε η κυβέρνηση, ώστε να καλείται να δώσει απαντήσεις. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι έρευνες που διεξάγονται σε διάφορα επίπεδα, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση Οτσαλάν. Αυτό και μόνον αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Ολες οι καταθέσεις, όλες οι μαρτυρίες, οι εκδοχές, οι περιγραφές για τα γεγονότα που κάνουν οι μάρτυρες, οι παράγοντες δηλαδή, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε αυτή την υπόθεση, εκφράζουν τον τρόπο με τον οποίο αντελήφθησαν τα γεγονότα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 15 March 1999 - 15:31:17 UTC