Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Αύριο, όπως γνωρίζετε, ξεκινά η ελληνική αποστολή, υπό τον Πρωθυπουργό, για το Βερολίνο, όπου θα συζητηθούν πολύ σημαντικά θέματα. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα έχουν καθοριστική επίπτωση για την πατρίδα μας, για την πορεία μας τα επόμενα χρόνια. Οι χρηματοδοτήσεις, μέσω των κοινοτικών ταμείων, θα μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε το μέλλον της χώρας. Πιστεύουμε ότι θα διασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα. Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε τις ελληνικές θέσεις. Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία, όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που έχει επιτευχθεί και την οποία υπερασπιζόμαστε κι εμείς, είναι απόλυτα δίκαιη, κατά τη γνώμη μας, και συμφέρουσα για μας. Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και όσον αφορά τα άλλα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν αυτές τις ημέρες, επί των οποίων έχουν διατυπωθεί πολλές και διαφορετικές απόψεις. Αρα, η επικείμενη είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα Σύνοδος Κορυφής.

* Οσον αφορά τώρα το Συνέδριο του Κόμματος, δεν μου επιτρέπετε να μπω σε αυτά τα θέματα, αλλά αρκούμαι να κάνω ένα πολύ γενικό εισαγωγικό σχόλιο και να πω ότι: Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός εθνικής σημασίας. Η δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων είναι συστατικό και αναπόσπαστο στοιχείο της εύρυθμης λειτουργίας των κοινοβουλευτικών θεσμών. Επίσης, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης που ήταν αυξημένο αυτές τις ημέρες, για τις εργασίες του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, δείχνει τη ζωντανή σχέση που υπάρχει μεταξύ πολιτών και πολιτικής και πολιτικών κομμάτων. Πιστεύω ότι αυτές οι διεργασίες ωφελούν και ζωογονούν τη δημοκρατία και τη δημόσια ζωή και με αυτή την έννοια, μπορεί να πει κανείς ότι συνεισφέρουν θετικά στην πορεία της χώρας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Είναι ευχαριστημένος ο Πρωθυπουργός από το ποσοστό που πήρε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του. Η διαδικασία εκλογής του ήταν δημοκρατική και η εκλογή του αδιαμφισβήτητη. Η ανάδειξή του στην Προεδρία είναι πολύ σημαντική, πολύ περισσότερο επειδή είναι Πρωθυπουργός αυτής της χώρας. Είναι πολύ ενισχυμένος και πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ως Πρωθυπουργός και όχι απλώς ως Πρόεδρος του Κινήματος, θα έχουν θετικό αντίκτυπο για την πορεία της χώρας την επόμενη περίοδο, ενόψει των Ευρωεκλογών. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα στο "ΒΗΜΑ" έχει κάνει μια δήλωση και αναφέρει ότι θα υπάρξουν και κυβερνητικές αλλαγές. Πότε θα γίνει ανασχηματισμός;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε καν σκέψη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το λέει τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί έτσι είναι τα πράγματα...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρει όμως ότι θα αλλάξει υπουργούς...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Ο Πρωθυπουργός, γνωρίζετε ότι είναι αυτός που έχει την απόλυτη αρμοδιότητα, τον κυρίαρχο λόγο σε τέτοιου είδους θέματα. Γνωρίζω και αυτό σας μεταφέρω ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προαναγγέλλει αλλαγές στην κυβέρνηση...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός; Σας παρακαλώ...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ποιόν θα υποστηρίξετε για Πρόεδρο της Commission;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Σύνοδος πρόκειται να ασχοληθεί και με αυτό το θέμα. Πρέπει να σας πω, με βάση τα όσα προβλέπονται τόσο στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όσο και στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, η επιλογή και του Προέδρου της Commission και των Επιτρόπων, γίνεται με μια ορισμένη διαδικασία, την οποία πρέπει να τηρήσουμε με ευλάβεια. Πρέπει να υπάρχει συμφωνία των χωρών-μελών και βεβαίως, εμπλέκεται και το Ευρωκοινοβούλιο στη διαδικασία. Ο κύκλος των διαβουλεύσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, θα έλεγα ότι δεν έχει αρχίσει η διαδικασία των διαβουλεύσεων. Είναι πολύ πρόωρο, λοιπόν, να πούμε οτιδήποτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αποφασίσει η κυβέρνηση τίποτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν έχει αρχίσει καν ο κύκλος των διαβουλεύσεων. Μπορώ να αναφερθώ στα άρθρα των δύο Συνθηκών, του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ -μπορώ να το κάνω, αν αυτό σας διευκολύνει, είτε τώρα, αν θέλετε, είτε αργότερα, μπορώ να σας ενημερώσω- για να έχετε κι εσείς υπόψη σας πώς ακριβώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και για τον Επίτροπο, δεν έχετε αλλάξει θέση από αυτά που έχετε πει;

ΡΕΠΠΑΣ: Παραμένουμε σε αυτά. Ξέρετε πολύ καλά ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει ξεκινήσει, αφού πρώτα γίνεται η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Commission και μετά η επιλογή των Επιτρόπων. Στη Συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπεται συνεννόηση με τον Πρόεδρο για το διορισμό των Επιτρόπων, ενώ στη Συνθήκη του Αμστερνταμ προβλέπεται συμφωνία με τον Πρόεδρο για τη σύνθεση της Επιτροπής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνείτε με αυτά που είπε ο κ. Πάγκαλος για τον Ελληνα Επίτροπο, ότι δεν έκανε τίποτα εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε στέλεχος διατυπώνει τις απόψεις του. Γνωρίζετε ποιές είναι οι δικές μου απόψεις, όταν με ρωτήσατε και έκανα ένα σχετικό σχόλιο.

ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάσαμε στον "ΕΠΕΝΔΥΤΗ" για ένα σχέδιο από τον κ. Κλίντον για την Κύπρο. Μπορείτε να μας πείτε αν πράγματι προτάθηκε κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει περιέλθει σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης οποιοδήποτε σχέδιο για την αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος. Γνωρίζετε ότι κατ` επανάληψη γίνεται αναφορά σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όσον αφορά τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Αναμένεται να εκδηλωθεί αυτή η πρωτοβουλία με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Αυτή την ώρα που συζητούμε δεν έχουμε συγκεκριμένη πρόταση.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Οσον αφορά το Κυπριακό, υπάρχει το θέμα των συνομιλιών τον Ιούλιο. Ισχύει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα που συζητούμε δεν έχει προκύψει οτιδήποτε το οποίο να συνιστά μια αλλαγή στα ήδη γνωστά δεδομένα για το Κυπριακό. Αυτό είναι που έχει σημασία. Και γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που προτίθεται να εκδηλώσει κάποια πρωτοβουλία της, θεωρεί πως είναι πολιτικό ορόσημο οι τουρκικές εκλογές. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ για διάφορα θέματα θεωρεί πως η ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης στην Τουρκία, μπορεί να είναι η αρχή μιας περιόδου, κατά την οποία η Ουάσιγκτον μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αρα, αυτή την ώρα δεν μπορούμε να συζητούμε παρά μόνο μέσω υποθέσεων. Γι` αυτό καλό είναι να αποφύγουμε αυτή τη συζήτηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει, όμως, μια δήλωση Κλίντον που λέει ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. Οπότε, αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει στην ουσία την τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως είναι και η επίσημη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε απαντητική επιστολή του Προέδρου Κλίντον. Νομίζω ότι είναι πρόσφατα κιόλας τα ψηφίσματα του Ο. Η. Ε., τα οποία οριοθετούν το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούμε για να βρούμε λύση στο Κυπριακό. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί τη μόνη βάση για κάθε προσπάθεια, προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Μας δεσμεύει όλους. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να διαρραγεί το πλαίσιο αυτό.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Είπατε, προηγουμένως, ότι οι Επίτροποι θα ορισθούν σε συμφωνία με το νέο Πρόεδρο. Αυτό προβλέπεται στο Αμστερνταμ. Θα ήθελα να ρωτήσω, θα εφαρμοστεί η Συνθήκη του Αμστερνατμ ή του Μάαστριχ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, πρέπει να σας πω ότι και κατά τη Συνθήκη του Μάαστριχ ο Πρόεδρος διορίζεται κατόπιν διαβουλεύσεως με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι δε Επίτροποι μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο, αφού επιλεγεί πρώτα ο Πρόεδρος. Αρα, λοιπόν, πριν γίνουν αυτές οι συνεννοήσεις ή οι διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια επίσημη εκδήλωση θέσης από την ελληνική κυβέρνηση.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει σκεφτεί σίγουρα ποιόν θα προτείνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μεταφέρω τις σκέψεις του Πρωθυπουργού. Γιατί δεν τις γνωρίζω, τις γνωρίζει μόνο εκείνος. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε όλες τις σκέψεις που κάνει ο Πρωθυπουργός για τα διάφορα θέματα.

ΦΙΛΗΣ: Για το χρόνο θητείας της Commission ποιά θα είναι η ελληνική πρόταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε να προκύψει συμφωνία, γιατί θέλουμε μια Επιτροπή η οποία θα έχει δημοκρατική νομιμότητα, θα έχει κύρος, θα έχει τη δύναμη να παίξει τον πολύ σημαντικό, το νευραλγικό ρόλο της, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό και υπό αυτό το πρίσμα θα συζητήσουμε τα σχετικά θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προχθές για το θέμα του Επιτρόπου, μας είπατε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τον κ. Παπουτσή. Υπάρχει τώρα; Γιατί λέτε τώρα ότι δεν είστε εξουσιοδοτημένος.

ΡΕΠΠΑΣ: Με ρωτήσατε αν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Ασφαλώς, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και η συζήτηση -σας θυμίζω- έγινε με αφορμή μια σχετική έκθεση ή ένα αποτέλεσμα μιας μέτρησης, που μας έδωσε τη δυνατότητα να σχολιάσουμε αυτή τη μέτρηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και είπαμε αν θα είναι το επόμενο 9μηνο ο Παπουτσής...

ΡΕΠΠΑΣ: Δείτε τις ερωτήσεις που κάνατε, προκειμένου να δικαιολογήσετε απολύτως τις απαντήσεις που σας έδωσα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτώ τώρα: Θα είναι το επόμενο 9μηνο ο κ. Παπουτσής;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα, μόλις πριν, ότι πριν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος διαβουλεύσεων, που δεν έχουν καν αρχίσει, δεν είναι δυνατό να πούμε τίποτα σχετικό; Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Εγώ προχθές απάντησα σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και σε συγκεκριμένες ερωτήσεις απαντώ σήμερα. Και μην παίρνετε τις απαντήσεις που δίνω σε μια ερώτηση και τις τοποθετείτε με διάφορους τρόπους ως απαντήσεις σε άλλες ερωτήσεις, γιατί τότε βγαίνει ένα λανθασμένο συμπέρασμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 March 1999 - 15:29:57 UTC