Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση έχει υπογράψει την απόφαση του ΝΑΤΟ για βομβαρδισμούς στη Σερβία;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι επιχειρήσεις εξελίσσονται με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα όργανα του ΝΑΤΟ, στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, με την ιδιότητα του κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ. Οι θέσεις που έχουμε διατυπώσει είναι σαφείς. Ασφαλώς, ανταποκρινόμαστε στις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουμε ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, δεν παραλείπουμε να τονίζουμε την ανάγκη, έστω και αυτή την ώρα, να εξευρεθεί μία πολιτική λύση στο πρόβλημα, γιατί πιστεύουμε ότι μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν είναι δυνατό να βρούμε την πρέπουσα λύση.

ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για το ποιά μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θέματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία γενικότερη αναφορά, με αφορμή την ερώτησή σας και να πω τα εξής: Η φράση "πρώτα η Ελλάδα" συμπυκνώνει το νόημα της πολιτικής μας και αποτελεί ως θέση το γνώμονα των επιλογών μας. Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο -επαναλαμβάνουμε- εγγίζει την περιοχή μας και υπό αυτή την έννοια, έχει ιδιαίτερο κρίσιμο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Πιστεύουμε πως η λύση σ` αυτή την κρίση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, λύση δηλαδή μέσω της ειρηνικής οδού. Εχουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις από αέρος. Εχουν δημιουργηθεί κύματα προσφύγων που μετακινούνται προς τις νοτιότερες περιοχές από αυτήν του Κοσσυφοπεδίου. Η ελληνική κυβέρνηση, πέραν των πολιτικών και διπλωματικών κινήσεών της, των επαφών και επικοινωνιών που έχει με παράγοντες άλλων κυβερνήσεων και χωρών, αναπτύσσει ιδιαίτερη πρωτοβουλία στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω αυτής της προσφυγικής κινητικότητας. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας έχουμε αποφασίσει να προσφέρουμε αμέριστη οικονομική, υλική και άλλη βοήθεια στα γειτονικά κράτη, τα οποία πλήττονται από το κύμα των προσφύγων. Μιλώ ιδιαιτέρως για την Αλβανία και το κράτος των Σκοπίων, αλλά και τη Γιουγκοσλαβία. Χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται αυτή την ώρα από τις εστίες τους. Μία βασική αρχή, ένας βασικός κανόνας, λέει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να βοηθούνται ώστε να παραμένουν κοντά στις εστίες τους. Αρα, λοιπόν, μία πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε είναι εκείνη, η οποία σε συντονισμό με τις άλλες βαλκανικές χώρες, θα οδηγήσει στο να παραμείνουν οι πρόσφυγες όσο γίνεται πιο κοντά στην εστία τους. Με αυτή την έννοια, προσφέρουμε βοήθεια στο κράτος των Σκοπίων και στο κράτος της Αλβανίας, προκειμένου τους πρόσφυγες που υποδέχονται να μπορούν να τους περιθάλψουν, να τους φροντίσουν, ώστε να αποτραπεί η μετακίνησή τους νοτιότερα προς την Ελλάδα. Μία, λοιπόν, πρωτοβουλία είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Μία άλλη πρωτοβουλία αφορά την ανάδειξη του θέματος αυτού ως πολύ σημαντικού διεθνούς ζητήματος, στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, ιδιαιτέρως της Ε. Ε. Εχουμε απευθυνθεί στους εκπροσώπους της χώρας μας στην Ε. Ε., ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης των Μονίμων Αντιπροσώπων. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το COREPEΕR. Ζητούμε αυτό το θέμα να απασχολήσει την Ε. Ε. ως θέμα ευρωπαϊκό, διεθνές, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μετακίνησης των προσφύγων.

Μία άλλη βοήθεια, την οποία μπορούμε να προσφέρουμε και θα την προσφέρουμε, έχει σχέση με την επικοινωνία μας, την παρέμβασή μας, την οικονομική στήριξη των πληθυσμών και των κυβερνήσεων στην περιοχή, προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν μετά από αυτή την κρίση. Να επανέλθουμε και πάλι σε ομαλούς ρυθμούς ζωής με τη συμφιλίωση των λαών, την αποκατάσταση της κανονικής ζωής σ` αυτή την ταραγμένη περιοχή. Και βεβαίως, είμαστε σε συνεννόηση με άλλες χώρες, προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς, ώστε να αποκατασταθεί γενικώς η ηρεμία στα Βαλκάνια. Να αναδειχθούν και πάλι τα Βαλκάνια ως μία περιοχή η οποία αναπτύσσεται, που οι λαοί της αγωνίζονται για την ευημερία, για να κερδίσουν μία θέση, όπως δικαιούνται, στο μέλλον τους. Να μην είναι τα Βαλκάνια μία περιοχή η οποία ζώνεται από την πυρκαγιά του πολέμου, όπως ατυχώς και άστοχα παρουσιάζεται σε διάφορους χάρτες. Αυτές τις επαφές θα τις συνεχίσουμε, σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας, σε επαφή πάντα ευρισκόμενοι με τις βαλκανικές χώρες, με τις οποίες έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερες διαδικασίες συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι ο κρίσιμος και χρήσιμος ρόλος της χώρας μας αναδεικνύεται όλο και περισσότερο, αυτή την περίοδο που η κρίση είναι σε εξέλιξη, δοθέντος ότι είμαστε η μόνη χώρα στην περιοχή που έχει την ιδιότητα του μέλους της Ε. Ε. και του μέλους του ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα. Η Ελλάδα, κατά το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν, έχει αναπτύξει πολλές πρωτοβουλίες, ώστε να συμβάλει σ` αυτή τη βαλκανική συνεργασία, στη σύσφιξη, δηλαδή, των σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών κρατών, πράγμα το οποίο μας δίνει μια δυνατότητα παρέμβασης, πιο άμεσης και αποτελεσματικής, στα προβλήματα της περιοχής. Μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές μπορώ να πω σε σχέση με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε σε πολλούς τομείς, ιδιαιτέρως για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προτίθεται ο Πρωθυπουργός να απευθυνθεί με διάγγελμα στον ελληνικό λαό, ώστε σε βάθος να κάνει μια ανάλυση του θέματος; Γιατί την ενημέρωση ουσιαστικά την έχουν αναλάβει ορισμένοι στρατηλάτες-αναλυτές, είναι οι γνωστοί "μαϊντανοί" και έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα που δεν νομίζω ότι είναι θετικό και αντιπροσωπευτικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Τα πολιτικά κόμματα, επίσης, έχουν κάνει γνωστές τις θέσεις τους. Πιστεύω ότι είμαστε σε συγκλίνουσα κατεύθυνση. Σας ανακοινώνω ότι αναμένεται από τον Πρόεδρο της Βουλής πρωτοβουλία, μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση, για τη διεξαγωγή σχετικής συζήτησης στη Βουλή. Ο Πρόεδρος της Βουλής με τη συνεδρίαση αυτή της Βουλής, την οποία ο ίδιος είναι αρμόδιος να ανακοινώσει, πιστεύω ότι δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να ενημερωθεί πλήρως για τις θέσεις των κομμάτων εκεί. Και ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις θέσεις και τα επιχειρήματά τους για την κρίση που είναι σε εξέλιξη. Αλλά, και σε άλλες ευκαιρίες, θα έχει τη δυνατότητα ο Πρωθυπουργός να μιλήσει για το θέμα αυτό, όπως σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Χθες, ο προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας χαρακτήρισε τον Κλίντον "σατανά", "δαίμονα", "υφέρποντα φασίστα"... Συμφωνείτε με αυτές τις θέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς δεν έχουμε πει κάτι τέτοιο. Αν ήταν η θέση μας αυτή, θα χρησιμοποιούσαμε αυτές τις λέξεις. Δεν θα κρίνουμε τις θέσεις άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής. Αυτό το οποίο πρέπει να πούμε είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ένταση των προσπαθειών μας, ώστε να επιτύχουμε, το συντομότερο δυνατό, τα άριστα αποτελέσματα. Δηλαδή, την παύση των στρατιωτικών αυτών επιχειρήσεων και επιδρομών και την επάνοδο σε ένα καθεστώς ηρεμίας και ομαλότητας στην περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Γιατί καθυστερήσατε να ανακοινώσετε τη συζήτηση στη Βουλή, να φέρετε το θέμα στη Βουλή, που και ο Πρόεδρος Κλίντον πήρε την έγκριση της Γερουσίας και ο Τόνι Μπλερ έφερε το θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Λιονέλ Ζοσπέν και ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα... Εμείς, γιατί καθυστερήσαμε τόσο;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου δεν καθυστερήσαμε. Πιστεύω ότι είμαστε απολύτως επίκαιροι. Γνωρίζετε ότι την εβδομάδα που πέρασε διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής, με πολύ καλά για την Ελλάδα αποτελέσματα, παρεμπιπτόντως το αναφέρω και αυτό. Ηδη, είμαστε σε μια νέα εβδομάδα. Πιστεύω ότι αύριο ή μεθαύριο είναι πιθανό να γίνει η συζήτηση αυτή. Αλλά, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Βουλής, μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τα κόμματα. Είναι θέμα δικής του αρμοδιότητας. Αρα, είμαστε χρονικά επίκαιροι γι` αυτή τη συζήτηση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών σε τι κατάσταση είναι μετά τις διάφορες δηλώσεις Κλίντον; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα και το δεύτερο: Μιλήσατε για ανθρωπιστική βοήθεια -το είπατε και χθες, το είχατε ξαναπεί και παλιότερα- στην Αλβανία, στη "Μακεδονία" και τώρα είπατε και στη Γιουγκοσλαβία. Θα ήθελα να μου δώσετε έναν αριθμό αυτής της βοήθειας. Αν κατάλαβα καλά, είναι δύο οι πρωτοβουλίες: Μία από πλευράς Ελλάδας να βοηθήσει τις τρεις αυτές χώρες και μία είναι σε επίπεδο COREPEΕR. Αν δεν κατάλαβα με διορθώνετε. Σε επίπεδο δικής σας προσπάθειας πόσο αριθμητικά εκφράζετε; Το έχετε σκεφτεί; Αριθμητικά τί ποσά θα δώσει η Ελλάδα σε διμερές επίπεδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο, οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας είναι πολύ καλές. Είναι σχέσεις συμμαχικές.

Οσον αφορά το δεύτερο, η βοήθεια που προτιθέμεθα να προσφέρουμε αφορά οικονομικά ποσά, τα οποία είναι υψηλά και πάντως αυτή την ώρα δεν είμαι έτοιμος να σας δώσω συγκεκριμένα νούμερα, δεν έχουν αποφασιστεί. Μιλούμε, όμως, για σημαντικά οικονομικά ποσά τα οποία θα είναι αρκετά, ώστε να ανακουφιστούν οι πληττόμενοι από την κρίση αυτή. Επίσης, μιλούμε αφενός για την παροχή φαρμακευτικού και νοσηλευτικού υλικού και αφετέρου μηχανημάτων και άλλου εξοπλισμού, όπως είναι ασθενοφόρα, όπως είναι μηχανήματα που είναι απαραίτητα, ώστε αυτές οι χώρες χρησιμοποιώντάς τα να αντιμετωπίσουν προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της κρίσης. Ετσι μπορώ να περιγράψω πολύ συγκεκριμένα τη βοήθεια που προτιθέμεθα να προσφέρουμε.

H. GSTREIN: Οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας και στον οικονομικό και στον ειρηνευτικό τομέα εκτός από τους μόνιμους αντιπροσώπους στο Ραμπουιγέ ετοιμάζετε και σε ανώτερο επίπεδο επισκέψεις υπουργών στα Βαλκάνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Προχθές ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε εδώ στην Ελλάδα τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Μίλο. Χθες είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Δημητρόφ. Πρέπει να σας πω ότι η θέση μας είναι σαφής, όσον αφορά και τις δύο χώρες. Είμαστε στο πλευρό τους. Θα κάνουμε κάθε τί που είναι χρήσιμο, προκειμένου να συμπαρασταθούμε στην προσπάθεια που κάνουν να διασφαλίσουν το μέλλον τους. Επιθυμούμε να μη διαρραγεί αυτή η πολύ καλή σχέση συνεργασίας που έχουμε. Με την πολιτική μας θα υπεραμυνθούμε της ακεραιότητας και της ασφάλειας των χωρών αυτών, γιατί έτσι υπεραμυνόμαστε της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Οσον αφορά, τώρα, την επαφή και την επικοινωνία με παράγοντες, πέραν των Βαλκανίων, πρέπει να σας πω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών έχει σταθερή και μόνιμη επικοινωνία με υπουργούς άλλων κυβερνήσεων, όπως με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Ντίνι. Ο υπουργός Εξωτερικών θα επικοινωνήσει επίσης με τον κ. Βεντρίν, τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, με τον κ. Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις καλές υπηρεσίες μας. Είμαστε διαθέσιμοι να αναπτύξουμε κι άλλες σχετικές πρωτοβουλίες που είναι ίσως χρήσιμες, προκειμένου να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Στρατεύματα του ΝΑΤΟ περνάνε ακόμα από τη Βόρεια Ελλάδα για να πάνε στα Σκόπια; Και αν περνάνε, ως τι περνάνε; Ως χερσαίες δυνάμεις ή ως ειρηνευτική δύναμη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να διαθέσουμε χερσαίες δυνάμεις, αν αναπτυχθούν τέτοιου είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας. Αλλά, πρέπει να πω ότι κάτι τέτοιο το έχει αποκλείσει και το ΝΑΤΟ. Εχει, δηλαδή, καταστήσει γνωστό από την αρχή, ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν δραστηριότητες από χερσαίες δυνάμεις. Οι δυνάμεις οι οποίες πέρασαν από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ήταν δυνάμεις οι οποίες δεν έφεραν εξοπλισμό, ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εφεραν ελαφρύ εξοπλισμό και έργο τους ήταν και είναι να ασχοληθούν με την περιφρούρηση στην περιοχή των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής μιας πολιτικής συμφωνίας για τη λύση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έχει προκύψει αυτή η συμφωνία. Οι δυνάμεις αυτές, μπορεί να πει κάποιος ότι είναι σε ένα μετέωρο καθεστώς, αλλά πάντως, δεν είναι χερσαίες δυνάμεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αρα, λοιπόν, καταλήγω, χρησιμοποιώντας τη δική σας φράση, είναι στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ειρηνευτικές ή δυνάμεις περιφρούρησης για την ασφάλεια της περιοχής, για την ασφάλεια των παραγόντων ή την περιφρούρηση και την τήρηση των κανόνων της συμφωνίας που όλοι ελπίζουμε να προκύψει, προκειμένου έτσι να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τα προβλήματά της.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πέραν των εκφράσεων οργής περί εναντίωσης των βομβαρδισμών, οι οποίες πιθανόν είναι απόψεις όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα επισήμως θέτει θέμα κατάπαυσης του πυρός; Και αν τίθεται, σε ποιό όργανο τίθεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ έχει διατυπώσει τη θέση της στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή. Η θέση αυτή έχει καταγραφεί, είναι γνωστή και σε κάθε ευκαιρία, στο πλαίσιο των διμερών επαφών, η Ελλάδα διατυπώνει τους προβληματισμούς της για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε με την ανάπτυξη αυτών των περιθωριακού χαρακτήρα πρωτοβουλιών. Αλλά, βεβαίως, η Ελλάδα παραμένει χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την ιδιότητα που έχει. Θα συνεχίσει να εκπληροί αυτές τις υποχρεώσεις της και βεβαίως, θα κινείται παραλλήλως, σε συνεννόηση με τους συμμάχους, ενημερώνοντας το διεθνή παράγοντα, έτσι ώστε να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του θέματος. Πιστεύουμε στην επίλυση του προβλήματος με πολιτικά και ειρηνικά μέσα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η μη συμμετοχή της Ελλάδας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο στις επιχειρήσεις πηγάζει από το ότι είναι εναντίον, επειδή είναι γειτονική χώρα ή επειδή είναι γενικότερα εναντίον τέτοιων ενεργειών;

ΡΕΠΠΑΣ: Τη θέση μας την κάναμε σαφή. Η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη θέση, στο πλαίσιο της Συμμαχίας, λόγω του ότι γειτνιάζει με την περιοχή η οποία δοκιμάζεται από την κρίση. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους βόρειους γείτονές μας. Αυτό μας οδηγεί στο να λάβουμε αυτή τη θέση, ανταποκρινόμενοι ταυτοχρόνως στις υποχρεώσεις μας προς το ΝΑΤΟ, συμβάλλοντας δε από την άλλη, στις προσπάθειες που κάνει ο διεθνής παράγων -και δεν είναι μόνο η Ελλάδα που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση- για μια πολιτική λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου έχει έρθει σε τηλεφωνική επαφή με τον ομόλογό του στην Ιταλία και θα μιλήσει με το Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών και με τον αντίστοιχο της Ρωσίας. Να υποθέσει κανείς ότι η Ελλάδα επιδιώκει να στήσει ένα μέτωπο εντός του ΝΑΤΟ, με χώρες που δεν θέλουν τους βομβαρδισμούς της Σερβίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και σέβεται τους κανόνες λειτουργίας της Συμμαχίας, όπως και οι άλλες χώρες. Παραλλήλως, όμως η Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με άλλες χώρες και σε διμερές επίπεδο, έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί, να ανταλλάσσει απόψεις και έτσι να αναδεικνύει ακόμη περισσότερο και με πιο πειστικό τρόπο την ανάγκη μιας εντονότερης προσπάθειας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα. Το ένα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το άλλο. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σχετικά με αυτή την εκπροσώπηση των γιουγκοσλαβικών συμφερόντων στη Βόννη και ενδεχομένως και στην Ουάσιγκτον, τι ακριβώς έχει γίνει; Το ξαναθέτω το θέμα, γιατί θα ήθελα να έχω την άποψη της κυβέρνησης πιο συνολικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση, οι δικές μας διπλωματικές αρχές, τόσο στη Γερμανία, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες να εκπροσωπούν και τη Γιουγκοσλαβία, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Γιουγκοσλαβίας με τις χώρες αυτές. Εμείς έχουμε εκδηλώσει τη διάθεση να αναλάβουμε αυτό το ρόλο. Εξετάζουμε πώς ακριβώς έχει το θέμα από την πλευρά των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της πρακτικής που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αλλά, βεβαίως, η ολοκλήρωση αυτού του θέματος δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Θα πρέπει και οι φιλοξενούσες χώρες και οι αρχές τους να πουν το δικό τους λόγο. Στο στάδιο αυτό είμαστε τώρα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Εχετε την εντύπωση ότι θα είναι αρνητική η άποψη των χωρών αυτών;.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να εικάσω ή μπορώ να εικάσω, αλλά δεν μου επιτρέπεται να εκφράσω επίσημη θέση επ` αυτού.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 29 March 1999 - 18:58:42 UTC