Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ &

ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γειά σας και καλό μεσημέρι.

Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, συνεχίζει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

* Μίλησε, χθες, στο Council on Foreign Relations. Η ομιλία του επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στα θέματα του Κόσσοβο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο κυπριακό. Παρουσίασε προς την αμερικανική κοινή γνώμη -θα έλεγα- τη συνολική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την υπέρβαση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και τη σταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων.

* Σήμερα, θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερευνητικού Ιδρύματος Woodrow Wilson. Η ομιλία του θα είναι εφ όλης της ύλης και θα αφορά θέματα εξωτερικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Θα αναφερθεί ιδιαίτερα στην ριζική αλλαγή του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, αλλαγή, η οποία και δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Με αφορμή αυτό να κάνω μια δήλωση, ένα σχόλιο μάλλον, βλέποντας διάφορα δημοσιεύματα και ακούγοντας ορισμένα από τα μεταδιδόμενα, σχετικά με την ελληνική οικονομία και τις επιπτώσεις από την κρίση. Επιτρέψετε μου να σημειώσω ότι οι επιπτώσεις από την κρίση δεν εκτιμάται ότι θα είναι σοβαρές, έτσι όπως περιγράφονται και παρουσιάζονται από ορισμένες πλευρές. Οι όποιες επιπτώσεις στην οικονομία μας, οι οποίες έχουν περιγραφεί και στις οποίες έχει αναφερθεί και η ίδια η κυβέρνηση, μπορεί να απορροφηθούν από την οικονομία. Η κυβέρνηση έχει το σχεδιασμό της και -εν πάση περιπτώσει- το σημείο που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, όσα έχουν επιτευχθεί έως σήμερα, μας δίνουν τη δυνατότητα να πιστεύουμε απολύτως ότι τίποτα δεν μπορεί να μας βγάλει έξω από την επίτευξη των μεγάλων στόχων που έχουμε θέσει αυτή την περίοδο.

Δεν χρειάζεται κανένα κλίμα καταστροφολογίας. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα, ώριμες σκέψεις και σωστές κινήσεις, οι οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης γίνονται σε κάθε περίπτωση, ούτως ώστε, πραγματικά να διασφαλίσουμε το στόχο για μια ισχυρή Ελλάδα στον τομέα της Οικονομίας και γενικότερα. Στόχος που θωρακίζει πραγματικά τη χώρα μας και μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον και στις εξελίξεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε.

Μην ξεχνούμε ότι πολύ συχνά διακινούνται πληροφορίες για τα θέματα της οικονομίας, όχι από ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της εθνικής οικονομίας, αλλά και για άλλους πολύ πιο "πρακτικούς" καθημερινούς λόγους.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμάτε ότι δεν θα είναι τόσο σοβαρές! Πόσο εκτιμάτε ότι θα είναι; Για τον τουρισμό είναι καταστροφή.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Είμαστε οι πρώτοι, έχοντας και την ευθύνη αντιμετώπισης των πραγμάτων, που αναφερθήκαμε στις επιπτώσεις από την κρίση. Υπάρχουν επιπτώσεις που, σε συγκεκριμένους τομείς, μπορεί να είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στις επιπτώσεις, στα συνολικά ποσά που αφορούν την αύξηση του ΑΕΠ. Για κάθε έναν από αυτούς τους τομείς γίνονται ανάλογοι χειρισμοί και σχεδιασμοί και γνωρίζετε ότι υπάρχουν ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών -όπως, π. χ. από τον υπουργό Ανάπτυξης για τα θέματα του Τουρισμού- στα οποία αναφερθήκατε. Από το σημείο, όμως, αυτό έως το σημείο της ανάπτυξης και της προβολής μιας καταστροφολογίας χωρίς βάση, χωρίς υπόβαθρο, χωρίς να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, η απόσταση είναι τεράστια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Γενικέ, έχουν καταστραφεί επιχειρηματίες που είχαν επενδύσει στα Σκόπια, Αλβανία και Κόσσοβο...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες είχαν κάνει επενδύσεις εκεί και οι οποίες παρακολουθούν, βεβαίως, τις εξελίξεις και έχουν τις επιπτώσεις τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πάνω από εκατό αυτές οι επιχειρήσεις.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ισχύει το σχόλιο που έχω κάνει. Νομίζω ότι απάντησα συνολικά σε αυτές τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προχθές στο COREPER καταψηφίσαμε, είμαστε αντίθετοι με το embargo στο πετρέλαιο για τη Γιουγκοσλαβία. Χθες, ψηφίσαμε υπέρ του embargo. Τι άλλαξε μέσα σε 24ώρες;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είχα πει εδώ προχθές -δεν θυμάμαι εάν ήσασταν εδώ- ότι μέναμε μαζί με την Ιταλία σε μια θέση, η οποία προέβαλλε την προοπτική επιβολής embargo πετρελαίου από τις χώρες της Ε. Ε. -διότι δεν μπορούν οι χώρες της Ε. Ε. να επιβάλουν γενικευμένο embargo- ως εναλλακτική λύση στους βομβαρδισμούς ή μετά τους βομβαρδισμούς, εφόσον παρέμενε το πρόβλημα.

Υπήρξε μια αλλαγή στην ιταλική στάση και κατόπιν αυτού συμφωνήσαμε στην έκδοση της απόφασης στο COREPER με τη σημείωση, για τη συμφωνία μας αυτή, να γίνει ο διαχωρισμός για το πετρέλαιο που θα διακινείται για ανθρωπιστικούς λόγους. Ετσι συμφωνήσαμε να συνταχθεί ο σχετικός Κανονισμός. Ο σχετικός Κανονισμός θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών, στο οποίο τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών κ. Γιάννος Κρανιδιώτης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, τη Δευτέρα, θα έχουμε άλλη...;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οπως έχω πει εκεί απαιτείται ειδική πλειοψηφία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τη Δευτέρα, δηλαδή, θα έχουμε επιφυλάξεις; Θα καταψηφίσουμε; ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας είπα τη θέση μας την οποία υποστηρίξαμε χθες. Συμφωνήσαμε για τη σύνταξη του ειδικού Κανονισμού, θέτοντας το θέμα του διαχωρισμού του πετρελαίου για ανθρωπιστικούς λόγους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάστε ποτέ στο παρελθόν να έχει αποδοκιμαστεί Ελληνας Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ; Θα ήθελα το σχόλιό σας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχω ακριβές ρεπορτάζ από χθες. Είδα τα δημοσιεύματα. Θέλετε να σχολιάσω τους ομογενείς; Θέλετε...:

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για πρώτη φορά αποδοκιμάστηκε Ελληνας Πρωθυπουργός.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ. Κάνατε την ερώτησή σας για να απαντήσω. Θέλετε να σχολιάσω τις τυχόν αντιδράσεις των ομογενών μας, ελεύθερων ανθρώπων, πολιτών σε μια εκδήλωσή τους. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση, στην οποία μίλησε ο Πρωθυπουργός, ήταν μια απολύτως επιτυχημένη εκδήλωση και έδωσε την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να απευθυνθεί και στους Ελληνες ομογενείς, τους Ελληνο-αμερικανούς, και στην ευρύτερη κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας τα ελληνικά θέματα, τις ελληνικές θέσεις και προτάσεις, για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ηταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Για αυτό το θέμα του διαχωρισμού πετρελαίου για ανθρωπιστική βοήθεια κ. λπ. το ζητήσατε; Εγινε αποδεκτό; Θα το ζητήσετε; Θα γίνει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Συμφωνήσαμε για τη σύνταξη του Κανονισμού με αυτή την επισήμανση.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Δηλαδή έγινε αποδεκτό.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εξ όσων γνωρίζω ναι. Για λεπτομέρειες -εάν θέλετε- να κρατήσω κάποιες ερωτήσεις και να σας απαντήσω αργότερα.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Δεν θέλουμε λεπτομέρειες. Να ξέρουμε τι έγινε !

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας είπα τη δική μας θέση. Είπα τι υποστηρίξαμε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δεν μας είπατε, όμως, γιατί συμφωνήσατε σε αυτό. Γιατί πράγματι είχαμε κάποιες επιφυλάξεις, την πρώτη φορά. Τώρα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας είχα εξηγήσει ότι κινηθήκαμε σε μια κοινή θέση με την Ιταλία.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ωραία! Κάτι άλλο: Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στέλνουμε ένα μηχανοκίνητο τάγμα 300 ανδρών στα Σκόπια;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, έτσι όπως μου το λέτε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το σχετικό δημοσίευμα υποθέτω ότι αναφέρεται...

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Μπορώ να συμπληρώσω στο ίδιο θέμα, μια και το υπογράφω;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ναι, εάν διαφοροποιηθεί και η ερώτηση.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Θα ήθελα να μας πείτε πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη συγκρότηση αυτού του ειδικού σώματος του ελληνικού Στρατού, για ποιο λόγο, κατ` αρχάς, συγκροτείται; Το ότι συγκροτείται νομίζω δεν το διαψεύδετε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οπως και εσείς ίσως μπορεί να θυμάστε στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί και στο παρελθόν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι καινούργιο για το ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με την εξής έννοια: Πρόκειται για το 501 Τάγμα, το οποίο είναι στο Κιλκίς και το οποίο -έχει δηλωθεί- εάν υπάρξει συμφωνία ειρήνευσης, θα είναι αυτό που θα κινηθεί συμμετέχοντας στις ειρηνευτικές δυνάμεις. Αντιλαμβάνεστε ότι θέλει χρόνο η προετοιμασία αυτή. Είναι αυτό το οποίο έχει ειπωθεί. Πρόκειται για το 501 Τάγμα με αυτό το σκοπό. Θα πάει εφόσον υπάρξει συμφωνία.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Είναι θέμα χρόνου; Πότε θα πάει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα πάει εφόσον υπάρξει συμφωνία. Εχει ανακοινωθεί η θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ήταν γνωστό ότι το 501 Τάγμα είχε σχεδιαστεί να συμμετάσχει, εφόσον υπάρξει συμφωνία. Δεν είναι κάτι άλλο. Και για να κλείσω το θέμα, παραπέμπω και στη δήλωση που επανέλαβε και χθες ο Πρωθυπουργός: Η Ελλάδα είναι χώρα, η οποία δεν μετέχει στις αεροπορικές επιχειρήσεις και δεν θα πάρει μέρος σε χερσαίες επιχειρήσεις.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Δεν έχουν αποσταλεί φύλλα πορείας σε ειδικότητες όπως είναι, τεχνικοί τεθωρακισμένων και διάφορες άλλες ειδικότητες;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Συγκροτείται -επαναλαμβάνω- ένα Τάγμα...

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Από διάφορες Μονάδες...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα Τάγμα, το 501, το οποίο -έχουμε πει- ότι θα μετάσχει σε μια συγκεκριμένη αποστολή, εφόσον υπάρξει συμφωνία, ως ειρηνευτική δύναμη. Η προετοιμασία πρέπει να γίνει, γίνεται. Η αποστολή έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Γιατί οι ειδικότητες, οι οποίες καλούνται με φύλλα πορείας, είναι τέτοιες που να μετέχουν;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτές υποθέτω ότι απαιτούνται. Δεν είμαι ειδικός στη συγκρότηση ταγμάτων.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Και οι αμοιβές;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Προβλέπονται αμοιβές γι αυτούς που υπηρετούν στο εξωτερικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η Ελλάδα δεν μετέχει σε αεροπορικές επιχειρήσεις. Πώς δεν μετέχει; Το Ακτιο δεν το έχει εκχωρήσει ή στο ραντάρ στη Θεσσαλονίκη δεν είναι Αμερικανοί μέσα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Για όλα αυτά που μου λέτε, η απάντησή μου είναι ότι επανειλημμένα έχουν συζητηθεί εδώ και γνωρίζετε τις θέσεις της κυβέρνησης. Αυτή είναι η απάντησή μου.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Στο βαθμό που συνεχίζονται οι εχθροπραξίες από το ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και ζητηθεί από τη χώρα μας η αποστολή ενός τέτοιου τάγματος με το σκεπτικό ότι πρέπει να προστατευθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρέχεται σε ομάδες προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, η απάντηση της χώρας μας θα είναι θετική;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας και των καταυλισμών είναι κάτι διαφορετικό. Γνωρίζετε ότι ήδη υπάρχει στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας στην Αλβανία, η οποία έχει μεγάλη συμβολή, όλη αυτή την περίοδο, στη συγκρότηση και λειτουργία των καταυλισμών των προσφύγων. Επίσης, σας έχω πει εδώ και ορισμένες ημέρες, ότι μας είχε ζητηθεί -και νομίζω ότι ήδη υπάρχει συμφωνία- να συγκροτήσουμε και έναν ακόμη καταυλισμό στα Σκόπια, πέραν από τους τρεις καταυλισμούς που έχουμε συγκροτήσει στην Αλβανία. Για το στήσιμο αυτών των καταυλισμών, προφανώς, γίνεται κίνηση κάποιων δυνάμεων ή μπορεί να χρειαστεί κίνηση κάποιων δυνάμεων, για αυτόν ακριβώς το λόγο.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Μια διευκρινιστική ερώτηση: Είπατε, προηγουμένως, ότι αυτό το Τάγμα θα σταλεί εφόσον υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή ή αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εφόσον υπάρξει συμφωνία.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί στα Σκόπια να πάει άλλο μπλοκ, μηχανικού, φαντάζομαι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχει οργανωθεί ακόμα, γιατί ήταν σε εξέλιξη, από προχθές που σας το είπα, οι συζητήσεις και θα χρειαστεί να το οργανώσουμε αυτό.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι η χώρα μας δεν θα καταστεί ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στις χερσαίες επιχειρήσεις;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα. Είμαι βέβαιος ότι τις γνωρίζετε.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα συναφές ερώτημα: Προχθές, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH, είχε κρατήσει αποστάσεις από το θέμα των διευκολύνσεων. Είχε πει, δηλαδή, ότι η θέση μας κατ` αρχήν ως προς την παροχή διευκολύνσεων για χερσαία επέμβαση είναι αρνητική. Κατά καιρούς, όμως, διέρχονται κυρίως μέσω της Θεσσαλονίκης, όπως προχθές που περάσανε 50 γερμανικά άρματα μάχης. Και αυτό δεν διαψεύστηκε...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν ήταν πενήντα, αλλά δεν διαψεύστηκε πράγματι.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί, τώρα, ένας λογικός άνθρωπος να υποθέσει ότι αυτά πάνε για ειρηνικούς σκοπούς. Δηλαδή, στα κατά καιρούς περάσματα...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, μη βάζετε τις υποθέσεις σας στην ερώτησή σας. Αυτά στα γραπτά σας. Θα απαντήσω με βάση αυτά που είπατε έως τώρα και πιστεύω να σας καλύψω.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, η ερώτησή μου είναι η εξής: Σ` αυτό το θέμα δεν πρέπει να τοποθετηθεί η κυβέρνηση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχει τοποθετηθεί η κυβέρνηση. Αν θέλετε, επαναλάβετε την ερώτησή σας πιο συνοπτικά για να απαντήσω.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση είναι η ίδια.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να σας πω τι εννοώ: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα επιχείρησης χερσαίων δυνάμεων, δεν υπάρχει μετακίνηση σ` αυτό το πλαίσιο. Το πλαίσιο των μετακινήσεων που γίνονται αφορά τη συγκρότηση δύναμης με τη σύμφωνη γνώμη των Σκοπίων και την επέμβασή της ως ειρηνευτικής δύναμης. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται μεταφορά υλικού και κάποιων δυνάμεων. Αυτή είναι η απάντησή μου. Μπορεί να διαφωνείτε, αλλά αυτή είναι η απάντησή μου.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: "Βαφτίζονται" ειρηνευτικές δυνάμεις.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτή είναι η άποψή σας, την οποία θα διαβάσω με πολλή προσοχή, αύριο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Γενικέ, πόσοι έχουν ζητήσει ακόμη να περάσουν; Πόση είναι η δύναμη;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το τι ακριβώς έχει διέλθει, ανακοινώνεται από το ΓΕΕΘΑ στη Θεσσαλονίκη. Το γνωρίζετε. Γιατί υπάρχει και μία αχλή μυστηρίου. Δεν υπάρχει καμία αχλή μυστηρίου. Οτι έχει διέλθει από τη Θεσσαλονίκη, έχει ανακοινωθεί από το ΓΕΕΘΑ, από τον αξιωματικό κ. Λαζάρου, αν δεν κάνω λάθος, στη Θεσσαλονίκη, στους συναδέλφους εκεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υποβάλουν, όμως, μερικές ημέρες ή μερικές εβδομάδες, πριν έρθουν κάποιο αίτημα για να περάσουν. Υπάρχουν τέτοια αιτήματα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτά ελέγχονται και αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πότε περιμένουμε τους 2000 Βρετανούς στη Θεσσαλονίκη; Αυτό είχε ανακοινωθεί από το Λονδίνο. Τους περιμένουμε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο θα σας ενημερώσω.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Λίγο διαφορετικό, ίσως, θέμα: Εξακολουθεί να ισχύει το άτυπο εμπάργκο στην πληροφόρηση από το ΝΑΤΟ προς τη χώρα μας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θέλετε να με ρωτήσετε, συγκεκριμένα, διότι η ερώτησή σας περιέχει χαρακτηρισμό-περιγραφή, την οποία αν αποδεχθώ πρέπει να απαντήσω αναλυτικότερα.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ενημέρωση που έχουν οι Ελληνες αξιωματικοί που μετέχουν στα όργανα του ΝΑΤΟ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Συγγνώμη, κ. Καραμπάση, άρα, η ερώτηση είναι ποιά είναι η ενημέρωση που έχουν οι Ελληνες αξιωματικοί. Αυτή είναι η καθαρή ερώτηση, χωρίς τα συμπαρομαρτούντα.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Αυτή είναι η καθαρή ερώτηση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οι Ελληνες αξιωματικοί, λοιπόν, ενημερώνονται μετά τις επιχειρήσεις για τα αποτελέσματά τους. Η εκ των προτέρων ενημέρωση, εξ όσων κι εγώ γνωρίζω, γίνεται μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στο σχεδιασμό και στις επιχειρήσεις, στις οποίες εμείς δεν μετέχουμε, για τους λόγους τους οποίους γνωρίζετε.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Αρα, δεν ενημερωνόμαστε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό είναι συμπέρασμα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Μα, το έχει δηλώσει ο κ. Αποστολάκης αυτό. Εχει βγει στην τηλεόραση...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό που δηλώνω εγώ, έχει δηλώσει και ο κ. Αποστολάκης.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Εχει πει ότι δεν μας ενημερώνουν πρακτικά...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Παρακαλώ, να ανατρέξετε στην απάντησή μου.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Μια διευκρινιστική ερώτηση για την προηγούμενη απάντησή σας: Είπατε ότι οι δυνάμεις που μετακινούνται μέσω Θεσσαλονίκης προς τα Σκόπια δεν είναι για χερσαίες επιχειρήσεις, αλλά για ειρηνευτικούς λόγους;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Νομίζω ότι ήμουν πολύ σαφής. Αν διαβάσετε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, θα δείτε ότι είπα πως είναι στην προοπτική της συγκρότησης της ειρηνευτικής δύναμης.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Στο βαθμό που μας ζητηθεί να μετέχουμε κι εμείς με δικές μας δυνάμεις...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ:... σας θυμίζω ότι η θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων, όπως έχει διατυπωθεί μέχρι σήμερα, είναι ρητή και κατηγορηματική κατά της χρησιμοποίησης του εδάφους των Σκοπίων για όποια άλλη επιχείρηση. Αυτό συνυπολογίζεται στις αποφάσεις.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Σύμφωνοι. Στο βαθμό που μας ζητηθεί να μετέχουμε κι εμείς με δικές μας δυνάμεις, των Ενόπλων Δυνάμεων, σ` αυτή την ειρηνευτικού χαρακτήρα δύναμη που συγκροτείται στα Σκόπια, θα πάμε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είπα, το 501 Τάγμα. Το πού θα πάει, αν θα πάει, στα Σκόπια ή κάπου αλλού, δεν το γνωρίζω.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Είπατε προηγουμένως ότι υπάρχει συμφωνία να στήσουμε άλλον έναν καταυλισμό στα Σκόπια, πέραν των τριών καταυλισμών που έχουμε στήσει στην Αλβανία...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το είπα προ ημερών...

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Αυτό με τα Σκόπια, δεν το θυμάμαι, πρέπει να είναι μια καινούργια σκέψη...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ:... Και τότε, είχα πει εδώ, ότι γινόταν συζήτηση...

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Αρα, λοιπόν, οι μετακινήσεις των δυνάμεων μέσω Θεσσαλονίκης προς τα Σκόπια είναι δηλωτικοί ότι θα εφαρμοστεί κάποια συμφωνία ειρήνευσης, οπότε γι` αυτό ετοιμάζονται;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η δεύτερη απάντησή μου, προηγουμένως, αφορούσε στην τυχόν ειρηνευτική δύναμη.

ΚΑΛΟΣΤΙΠΗ: Αλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αν πάμε να συγκροτήσουμε έναν καταυλισμό στα Σκόπια, θα πάμε να τον συγκροτήσουμε και να τον παραδώσουμε. Είναι μία άλλη δουλειά. Οπως πήγαμε στο Πόγραδετς. Στο Πόγραδετς, ξέρετε, ότι μέσα σε πολύ λίγες ημέρες πήγαν συγκεκριμένες ειδικότητες, συγκεκριμένα υλικά και συγκροτήθηκε ένας καταυλισμός. Αντίστοιχα, έχει συμφωνηθεί να γίνει στα Σκόπια.

ΚΑΛΟΣΤΙΠΗ: Αλλά η χερσαία επέμβαση μέσω Θεσσαλονίκης είναι...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ασχετο...

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Η συγκρότηση αυτού του Τάγματος γίνεται εθελοντικά ή γίνεται υποχρεωτικά με τα φύλλα πορείας που παίρνουν; Και δεύτερον, ποια αμοιβή θα πάρουν οι άνδρες που θα μετέχουν σ` αυτήν;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η αμοιβή, υποθέτω, ότι θα είναι η προβλεπόμενη για παραμονή στο εξωτερικό. Δεν είμαι ειδικός επί του στρατιωτικού λογιστικού. Η συγκρότηση σε ότι αφορά τους στρατεύσιμους, νομίζω ότι γίνεται κατ` αρχήν εθελοντικά. Μπορώ και να το ελέγξω. Γνωρίζω, δηλαδή, ότι από αυτούς που ήδη έχουν πάει στο εξωτερικό, υπήρχαν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οι 5ετούς θητείας. Εως τώρα είναι 24, νομίζω στρατεύσιμοι, οι οποίοι ξέρω ότι έχουν πάει εθελοντικά. Νομίζω ότι στην ίδια βάση γίνεται και η συγκρότηση του 501 Τάγματος.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στην απόφαση για να μεταβεί ειδικό Τάγμα στην περιοχή με αφορμή την κρίση στο Κόσσοβο, έχει συζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, εδώ και πάρα πολλούς μήνες.. Δεδομένου ότι από τότε που λήφθηκε αυτή η απόφαση, μέχρι σήμερα, έχει μεσολαβήσει ένας πόλεμος. Τα νέα δεδομένα ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση, ώστε να παραμείνει αυτό που αποφασίστηκε, ακόμη πριν ξεκινήσουν οι νατοϊκές επιχειρήσεις;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ολα τα δεδομένα λαμβάνονται υπόψη από την κυβέρνηση.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Τα αμερικανικά ελικόπτερα που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από τα Τίρανα στη βόρειο Αλβανία και στα σύνορα, σταμάτησαν εδώ και επτά ημέρες να πετούν προς τα εκεί για λόγους ασφαλείας. Τα ελληνικά πετούν. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα; Δεν φοβόμαστε τίποτα εκεί;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω έτσι το θέμα, κ. Παναγόπουλε. Δεν έχω αυτή την εκτίμηση πραγμάτων την οποία παρουσιάζετε.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ημουν εκεί και το ξέρω.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι στο βαθμό που συνεχίζονται οι πτήσεις των ελληνικών ελικοπτέρων για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα μέσα σε μία γενικά δύσκολη κατάσταση. Δεν είπε κανείς ότι πάνε... εκδρομή.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει ξεκαθαρίσει για την κυβέρνηση η διαδικασία βάσει της οποίας θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις που θα καθοριστούν από τις εξελίξεις για τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ μέσω της Ελλάδας; Δηλαδή, για την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι η ερμηνεία που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, περί του άρθρου 28 του Συντάγματος, είναι αυτή ή αναμένεται να αναζητηθεί άλλη διαδικασία μέσω της Βουλής, ενδεχομένως, μέσω συνεννοήσεων με τα κόμματα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχουμε ξαναμιλήσει γι` αυτό το θέμα, εδώ.

ΜΙΧΑΗΛ: Το επαναφέρω, γιατί τελευταία ακούγονται επιφυλάξεις ή και κριτική από αρκετά κόμματα για το τι ακριβώς είναι. Και το θέμα είναι πολιτικό, δεν είναι νομικό.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχει απαντηθεί το θέμα αυτό. Λέω, όμως, ότι αναφέρεστε, χωρίς να το έχετε πει, σε περίπτωση χερσαίων επιχειρήσεων. Αποφεύγω, όπως γνωρίζετε, να τοποθετηθώ γι αυτό το θέμα που τίθεται σε υποθετική βάση, ενώ δεν έχει συζητηθεί ακόμη στα αρμόδια όργανα. Και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να τεθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να κάνω λίγο διαφορετικά την ερώτηση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει αναπάντητο θέμα επ` αυτού.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα σας ρωτήσω κάτι παρεμφερές: Η κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σχεδιάζει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή για το τι θα έχει συζητηθεί και τι θα έχει αποφασιστεί το επόμενο τριήμερο στην Ουάσιγκτον;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σε ότι αφορά τα πολιτικά κόμματα είμαι βέβαιος, ότι εφόσον υπάρξει ανάγκη, ο Πρωθυπουργός μπορεί να οργανώσει τέτοιες συναντήσεις. Και βεβαίως, κάθε φορά -εάν το ζητήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων- ο Πρωθυπουργός είναι πάντα στη διάθεσή τους.

Δεύτερον, σε ότι αφορά τη Βουλή, γνωρίζετε ότι έχουν προγραμματιστεί ήδη δύο συζητήσεις το επόμενο διάστημα. Δεν είμαι πρόχειρος για τις ακριβείς ημερομηνίες. Περιλαμβάνουν και τα θέματα αυτά. Μπορεί με γενικότερους τίτλους, αλλά περιλαμβάνονται και αυτά τα θέματα.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Λέγεται και ακούγεται συνεχώς ότι οι δυνάμεις του Στρατού που μετακινούνται προς Αλβανία και προς Σκόπια για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, μπαίνει κι ένα "δήθεν" μπροστά....

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Συγγνώμη που σας διακόπτω, αλλά εδώ υπάρχει μία σημαντικότατη ελληνική παρουσία στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ένα δύσκολο πεδίο, τόσο στην Αλβανία -στην Αλβανία, όπου δίνουμε το παρόν με τους καταυλισμούς που έχουμε δημιουργήσει- όσο και στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στα Σκόπια, καθώς και μέσα στο Κόσσοβο, στο οποίο επίσης -επαναλαμβάνω- ότι θα συνεχιστεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η παρουσία του ελληνικού στρατού έχει εκτιμηθεί από τους πάντες. Εχουμε πρωτοπορήσει, έχουμε συγκροτήσει καταυλισμούς προσφύγων και τους έχουμε θέσει σε λειτουργία, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα των προσφύγων. Εχουμε μεταφέρει χιλιάδες σκηνές από εδώ, πολλές προκατασκευασμένες οικείες. Είναι μία ολόκληρη επιχείρηση την οποία έχει φέρει επιτυχώς σε πέρας ο ελληνικός στρατός κυρίως, καθώς και οι άλλες υπηρεσίες που έχουν εμπλακεί σ` αυτό υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και βεβαίως, οι ελληνικές μη Κυβερνητικές οργανώσεις που με τα μέλη τους μετέχουν, όλες αυτές τις ημέρες, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση αυτές οι δυνάμεις να εμπλακούν σε οτιδήποτε...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι άλλος ο ρόλος τους. Η Ελληνική Δύναμη Αλβανίας, για παράδειγμα, εγκρίνεται από την Αλβανική Βουλή κάθε 6 μήνες. Είναι άλλες διαδικασίες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες και προχθές, είχαμε μερικά περίεργα περιστατικά. Οργανα της τάξης άρχισαν να συλλαμβάνουν ανθρώπους οι οποίοι εκδήλωναν την άποψη τους, την αντίδρασή τους, στη δραστηριότητα των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Γιουγκοσλαβίας.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν συλλαμβάνεται για τη διατύπωση διαφορετικής άποψης.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί οι οποίοι γράφουν συνθήματα στους τοίχους κατά του ΝΑΤΟ, είναι εντολή της κυβέρνησης να πηγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα και να ξεγυμνώνονται;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η εντολή της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, είναι η τήρηση των νόμων. Δεν μπορώ να αποδεχθώ τη βάση της ερώτησής σας, όπως αντιλαμβάνεστε, χωρίς να αμφισβητήσω αυτή τη στιγμή το ρεπορτάζ σας. Εάν ή όποτε συμβεί κάτι, όπως αυτό που λέτε, γίνονται έρευνες. Εγώ σας λέω τη γενική μου θέση. Η εντολή της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των νόμων. Αυτό ισχύει και σε ότι αφορά τα όργανα της τάξης.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει ζήτημα ρεπορτάζ, υπάρχει ζήτημα γεγονότων. Προχθές, συνελήφθησαν τρεις νεαροί, οι οποίοι έγραφαν σύνθημα στον τοίχο. Παράνομο; Παράνομο κατά την...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Από τη στιγμή που εγώ δεν ήμουν εκεί, κ. Μπογιόπουλε, είναι ρεπορτάζ.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που θέλω εγώ να ρωτήσω είναι, αν η κυβέρνηση προτίθεται να διερευνήσει τα περιστατικά, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα τρεις νεαροί άνθρωποι να συρθούν στο αστυνομικό τμήμα, να υποστούν εξευτελιστικούς...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Προφανώς, όπως προκύπτει και από την προηγούμενη απάντηση την οποία σας έδωσα, αλλά και από την πρακτική της κυβέρνησης την οποία γνωρίζετε από άλλες περιπτώσεις τέτοιων καταγγελιών, τα όργανα του κράτους οφείλουν να κινούνται προφανώς και τα ίδια, απολύτως, εντός των πλαισίων του νόμου. Οποτε υπάρχει οποιαδήποτε καταγγελία, αυτή προφανώς ερευνάται.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επί του συγκεκριμένου, έχετε κάτι να απαντήσετε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αν είχα κάτι επί του συγκεκριμένου, και το είχα ελέγξει και είχα μιλήσει με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, θα μπορούσα να σας πω ότι δόθηκε, ήδη, εντολή για έρευνα. Δεν το έχω αυτό και δεν το ήλεγξα. Μπορεί να έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά να μην τη γνωρίζω.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Οι S-300 έφθασαν, τελικά, στην Κρήτη; Και ήρθαν ολοκληρωτικά ή σε κομμάτια και πότε και πού προβλέπεται...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Για τους πυραύλους S-300 γνωρίζετε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι θέσεις αυτές ισχύουν.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Οχι, δεν είναι η θέση που με ενδιαφέρει, ρώτησα αν έφθασαν οι πύραυλοι...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας είχαμε ενημερώσει, ότι προβλέπεται η εγκατάσταση την Κρήτη.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πότε και πού;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εγινε η μεταφορά.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Ολου του συστήματος;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εγινε η μεταφορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ότι αφορά το θέμα της ανάπτυξης των πυραύλων, έγινε η παραλαβή και...;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχω κανένα λόγο να κάνω καμία περαιτέρω δήλωση ή ανακοίνωση για το θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα στην "ΕΞΟΥΣΙΑ" που μιλά για παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Ισχύει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών ασκεί με απόλυτη επιτυχία τα καθήκοντά του. Σήμερα, έχει συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών κ. Ολμπράιτ. Αναφορές σε παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, για οποιονδήποτε λόγο, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα. Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών. Οσον αφορά τα δημοσιεύματα -που και εγώ είδα- για τη λίστα των Ευρωεκλογών κ. λπ. αυτά δεν έχουν καταλήξει. Δεν το λέω για να αφήσω ανοικτό το θέμα. Σας εξηγώ ότι επ` αυτού, επειδή υπάρχει διαφορά ώρας με τις ΗΠΑ, δεν είχα τη δυνατότητα να επικοινωνήσω για να σας μιλήσω με σιγουριά ένα εκατομμύριο τοις εκατό. Ούτως ή άλλως, εξ όσων γνωρίζω, οι υποψηφιότητες για την Επιτροπή πρέπει να έχουν επιδοθεί, έως τις 10 Μαϊου, πριν από τις Ευρωεκλογές... Αρα, και εκ των πραγμάτων δεν στέκει μια διαδικασία που λέει... επικεφαλής του ευρω-ψηφοδελτίου και στη συνέχεια Επίτροπος... Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Υπάρχει επιλογή, από την πλευρά της κυβέρνησης, του προσώπου που θα προταθεί ως Επίτροπος της χώρας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οταν λήξει αυτό το θέμα, θα ανακοινωθεί.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Δεν υπάρχει, δηλαδή, απόφαση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, δεν είπα αυτό. Ο Πρωθυπουργός μπορεί να έχει καταλήξει. Δεν το γνωρίζω. Οι ανακοινώσεις γίνονται στην ώρα τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι ανάγκη να δοθεί μια διευκρινιστική απάντηση σε συνέχεια του θέματος με τη Ν. Δ. και τον κ. Σπηλιωτόπουλο.. Δηλώνει η ΝΔ ότι όχι μόνο δεν είναι υπέρ των βομβαρδισμών, αλλά, σαφώς, δεν υπέγραψε ποτέ υπέρ αυτών. Και μάλιστα, λέει, έκανε και κινήσεις στο ΕΛΚ εναντίον των βομβαρδισμών. Σας επικρίνει δε με πολύ σκληρά λόγια για τις χθεσινές σας δηλώσεις.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Χθες έδωσα μια σαφή και σύντομη απάντηση στις ανακοινώσεις της ΝΔ, την οποία σας διαβάζω:

"Χρειάστηκε να περάσουν δεκατρείς ολόκληρες μέρες, από τις 8 Απριλίου, για να ανακαλύψουν η ΝΔ και ο εκπρόσωπός της και να υποστηρίξουν ότι η ΝΔ δεν ψήφισε την απόφαση του ΕΛΚ και να προσφύγουν στην επίκληση εθνικών λόγων για να δικαιολογήσουν την έως σήμερα -έως χθες- αφωνία τους. Θα χρειαστεί πολύ λιγότερος χρόνος για να καταλάβουν ότι με τέτοια εφευρήματα, όχι μόνο δεν κερδίζουν τίποτα, αλλά συνεχίζουν να εκτίθενται".

Διαβάζω σήμερα στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" ένα ρεπορτάζ το οποίο θεωρώ έγκυρο - θα δούμε αν υπάρξει απάντηση της ΝΔ- το οποίο λέει, διαβάζω: "ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, στις 24 Μαρτίου, στην οποία μετείχε και ο κ. Καραμανλής, υπήρξε ψήφισμα το οποίο καταδίκαζε τη σερβική πλευρά και χαρακτήριζε αναπόφευκτη την επέμβαση του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος κ. Μαρτένς ήταν μάλιστα κατηγορηματικός κατά του Μιλόσεβιτς. Από τους παριστάμενους μόνον ο Σουηδός κ. Καρλ Μπιλντ, πρώην απεσταλμένος στη Βοσνία, και η κυρία Ναντζέζα Μιχαήλοβα, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς, προειδοποίησαν για το θέμα των προσφύγων και επέμειναν ότι η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Χωρίς να υπάρξει καταγεγραμμένη επιφύλαξη από τον κ. Καραμανλή., διαπιστώνω εγώ από το δημοσίευμα.

Σας υπενθυμίζω ότι το θέμα, εδώ, στο Press Room, δεν ετέθη σε καμιά περίπτωση ως θέμα για το ποιος είναι υπέρ ή κατά μιας θέσης. Το θέμα ξεκίνησε από μια συζήτηση για τη διγλωσσία και ως απάντηση, από την πλευρά της Κυβέρνησης, σε καταγγελίες της ΝΔ για διγλωσσία της κυβέρνησης.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, χωρίς αντιπαράθεση και χωρίς χαρακτηρισμούς: Η Κυβέρνηση δεν έχει αποκρύψει τις θέσεις της, θέσεις που παίρνει είτε στο εξωτερικό -στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει η χώρα - είτε στο εσωτερικό. Αντιθέτως θεωρώ ότι η ΝΔ η οποία ήγειρε το θέμα της δήθεν διγλωσσίας της Κυβέρνησης, ήταν εκείνη η οποία απέκρυψε συστηματικά τις θέσεις τις οποίες παίρνουν - με τη συμμετοχή της ή όχι σε όλες τις διαδικασίες, αδιάφορο- τα αδελφά της κόμματα.

Δεν μπαίνει το θέμα στη βάση των "καλών σοσιαλιστών" ή των "κακών χριστιανοδημοκρατών". Μπαίνει σε αυτή τη βάση που σας λέω: στη βάση της διγλωσσίας. Σημειώνω ότι στη χθεσινή συζήτηση που είχαμε με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, η πρώτη εκδοχή του ήταν ότι το ψήφισμα δεν πέρασε διότι καταψηφίστηκε (διαβάζω από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που διένειμε η ΝΔ). Oταν επισημάνθηκε ότι υπάρχει στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, πήγαμε στο ότι είναι ένα κείμενο το οποίο καταψήφισαν. Και λίγο παρακάτω, στην επόμενη σελίδα, πήγαμε στο "το καταψηφίσαμε και το αποκηρύσσουμε".

Τελευταίο σημείο: Χθες το βράδυ ο κ. Σπηλιωτόπουλος και η ΝΔ επικαλέστηκαν εθνικούς λόγους για τη μη απάντησή τους όλες αυτές τις ημέρες. Εμείς από την πλευρά μας - λέει η ΝΔ- προσπαθώντας να διατηρήσουμε, για ευνόητους εθνικούς λόγους, σε χαμηλούς τόνους την αντιπαράθεση στο θέμα αυτό, είχαμε από την περασμένη Δευτέρα αρκεστεί να παρατηρήσουμε ότι θα ήταν ευχής έργον ο κ. Σημίτης και η κυβέρνηση να συμπεριφερόταν όπως η ΝΔ.

Υπενθυμίζω μόνο το εξής: η αναφορά στην ανακοίνωση του ΕΛΚ, το περασμένο Σάββατο από τον υπουργό κ. Ρέππα, έγινε όχι πρωτογενώς, αλλά σε απάντησή του σε ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία αναφερόταν στην ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ του κόμματος.

Σας διαβάζω από αυτή την ανακοίνωση της ΝΔ: "Οι εθνικά επικίνδυνες ασυναρτησίες που περιφέρει ο κ. Σημίτης τις τελευταίες ημέρες, ως δήθεν σχέδιο ειρήνευσης και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, δεν είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, αλλά απευθύνονται κυρίως στο κόμμα του". Και παρακάτω: " Επισημαίνουμε την πρωτοφανή ανευθυνότητα, την οποία επιδεικνύει ο πρωθυπουργός, χειριζόμενος τα εθνικά θέματα για κομματικούς και προσωπικούς σκοπούς".

Αυτό, για τον κ. Σπηλιωτόπουλο και με βάση τη χθεσινή ανακοίνωσή του, είναι "διατήρηση, για ευνόητους εθνικούς λόγους, χαμηλών τόνων"! !! Τελεία και παύλα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 23 April 1999 - 14:17:44 UTC