Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

* Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει, σήμερα, γύρω στις 15.15, από την Ουάσιγκτον, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τα αποτελέσματα, της οποίας τα γνωρίζετε.

Ο Πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία έθεσαν ξεκάθαρα, σε όλες τις συνε δριάσεις που πήραν μέρος, αλλά και στις επαφές τους με τα ΜΜΕ, τις θέσεις της Ελλάδας και για τα προβλήματα της περιοχής και σε ότι αφορά τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Δεν γνωρίζω αν έχετε σ` αυτά ερωτήσεις. Εχουν καλυφθεί από τις διαδοχικές ενημερώσεις του Πρωθυπουργού και των υπουργών προς τους δημοσιογράφους που ακολούθησαν την αποστολή.

* Αύριο, στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, υπάρχει η συνάντηση, στις 12.50, με το βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στις 13.15, ο Πρωθυπουργός παραθέτει, προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Σουηδίας, γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτά, σε ότι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει κάτι άλλο σχετικά με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αυτής της εβδομάδας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπήρχε κάτι προσδιορισμένο, έως αυτή τη στιγμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πάει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να περιμένουμε να επιστρέψει ο Πρωθυπουργός, κ. Σταματόπουλε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να περιμένουμε να επιστρέψει ο Πρωθυπουργός, κ. Σταματόπουλε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να περιμένουμε...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πολύ χαίρομαι που το αναγνωρίζετε. Εχετε άλλη ερώτηση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται η κυβέρνηση να επιταχύνει την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ; Επειδή γράφεται τις τελευταίες ημέρες, κατά κόρον, έχετε κάτι...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η ένταξη στην ΟΝΕ εξαρτάται από συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία προβλέπονται στη Συνθήκη και είναι γνωστά. Για να είμαι ακριβέστερος, η δυνατότητα υποβολής αίτησης για την ένταξη προϋποθέτει την πλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων. Γνωρίζετε ότι ικανοποιούνται, ήδη, αρκετά από τα κριτήρια αυτά, όπως επίσης, όμως, ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να ικανοποιηθούν και τα λοιπά κριτήρια, τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι μπορούν να ικανοποιηθούν μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εχουμε πει επανειλημμένα, σε όλους τους τόνους, ότι η κυβέρνηση, η Ελλάδα, θέλει να ενταχθεί στην ΟΝΕ, εκπληρώνοντας τα κριτήρια αυτά. Η Ελλάδα θέλει να μπει στην ΟΝΕ "με το σπαθί της". Εχουμε βάλει μεγάλους στόχους. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, αν συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Αν δεν διακοπεί αυτή η προσπάθεια, μπορούμε να πετύχουμε. Οι επιπτώσεις από την κρίση στην περιοχή, έως τώρα -και όπως έχουν υπολογιστεί- δεν είναι τέτοιες που να επηρεάζουν ή να δημιουργούν έντονους φόβους ότι μπορούν να επηρεαστούν τα συγκεκριμένα κριτήρια. Σ` αυτό το σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Σημασία έχει η συνέχιση της προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε "αν δεν διακοπεί αυτή η προσπάθεια". Τι εννοείτε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υποθετικό είναι. Είναι μια προσπάθεια, κ. Σταματόπουλε, η οποία αφορά τις θέσεις της κυβέρνησης, το σχεδιασμό της κυβέρνησης, τη στάση κοινωνικών φορέων. Είναι μια συνολική προσπάθεια του ελληνικού λαού. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι μόνο μια προσπάθεια της κυβέρνησης, είναι μια συνολική προσπάθεια του ελληνικού λαού. Και είμαστε, πραγματικά, ευτυχείς, που αυτή τη στιγμή μπορούμε να λέμε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού, όλων αυτών των χρόνων, έχουν πιάσει τόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στην προσπάθεια αυτή είναι και μια νέα υποτίμηση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να είστε καλά, κ. Σταματόπουλε, για την ερώτησή σας, την οποία γνωρίζετε ότι μπορείτε να τη θέτετε σε όποιον κυβερνητικό εκπρόσωπο, γνωρίζοντας την απάντηση την οποία παίρνετε. Το μόνο το οποίο θα μπορούσε να προκύψει από μία απάντηση δική μου είναι να γράψετε ότι "κατά τη συνήθεια των κυβερνητικών εκπροσώπων, αυτό διαψεύστηκε". Το λέω αυτό για να συνεννοούμαστε, εδώ μέσα. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να μην απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση. Το γνωρίζετε πολύ καλά.

Αλλά αφού θέλετε να θέσετε αυτή την ερώτηση, θα επανέλθω κι εγώ και θα θυμίσω πόση καταστροφολογία αναπτύχθηκε πέρυσι, όταν υπήρξε η υποτίμηση, με την ένταξη της δραχμής, στον ενιαίο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Πόση καταστροφολογία υπήρξε! Σας παραπέμπω στα δικά σας γραπτά, κ. Σταματόπουλε, και παρακαλώ, να δείτε σήμερα τα αποτελέσματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έγινε υποτίμηση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η υποτίμηση έγινε. Η καταστροφολογία, η οποία αναπτύχθηκε, διαψεύστηκε από την πορεία της εθνικής οικονομίας. Με τον ίδιο τρόπο, θα διαψευστεί και όποια νέα προσπάθεια καταστροφολογίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ που γίνεται χωροφύλακας στον κόσμο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτή είναι η ερμηνεία σας - στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Η ελληνική κυβέρνηση πήρε μέρος στις διαδικασίες αυτές. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Εξέθεσε τις απόψεις της, διαμόρφωσε τις παρατηρήσεις της πάνω στα συγκεκριμένα σημεία. Συνεχίζει να θεωρεί ότι η συμμετοχή μας στη Συμμαχία είναι μία αναγκαιότητα και προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός, χθες, στη συνέντευξή του -στην οποία και σας παραπέμπω- τις συγκεκριμένες αρχές, με τις οποίες θεωρεί ότι η Συμμαχία πρέπει να λειτουργεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα σ` αυτές τις αρχές είναι και η γενοκτονία των Σέρβων;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η "γενοκτονία", κ. Σταματόπουλε, είναι ένας πολύ ειδικός νομικός όρος. Στην Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί, έως τώρα, μόνο από τον κ. Ανδριανόπουλο. Υπάρχει διαφορά, ανάμεσα στη γενοκτονία -νομικά- και στην εθνική κάθαρση για την οποία έχουμε μιλήσει.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός, χθες, στη συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε, εάν με τη διακήρυξη που το ΝΑΤΟ ενέκρινε, χρειάζεται η έγκριση, εκ των προτέρων, του Συμβουλίου Ασφαλείας, έδωσε την εξής απάντηση: Κάποιες χώρες-μέλη θεωρούν ότι οι ενέργειες που γίνονται τώρα στη Γιουγκοσλαβία, καλύπτονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται να ξαναπάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: "Χρειαζόταν", είπε ο Πρωθυπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, "χρειαζόταν να ξαναπάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας". Είναι προφανές, λοιπόν, ότι δίνεται διαφορετική ερμηνεία σε αυτή τη διακήρυξη από την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τις υπόλοιπες.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το σκέλος της ερώτησης σας για τις επιχειρήσεις στο Κόσσοβο, δεν αφορούσε το νέο ρόλο της Συμμαχίας και τη διακήρυξη, αλλά αφορούσε την έως τώρα κατάσταση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η απάντηση του Πρωθυπουργού για το ποιές χώρες θεωρούσαν ότι δεν χρειαζόταν νέα προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρεται στο ότι η περί τη νομιμοποίηση συζήτηση για την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, παραπέμπει σε προηγούμενες υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι σαφές, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε κι εσείς, η ερμηνεία που δίνεται στη Διακήρυξη είναι ακριβώς η ίδια. Εμείς, δηλαδή, λέμε ότι οποιαδήποτε ενέργεια θέλει να κάνει από εδώ και πέρα, πρέπει να παίρνει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάποιες χώρες, όμως -οι περισσότερες και οι μεγαλύτερες- λένε όχι, διότι αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με υπάρχουσες αποφάσεις. Θέλω να κάνω την εξής πολύ απλή ερώτηση: Πώς η κυβέρνηση και γενικά η Ελλάδα μπορεί να βαδίσει περαιτέρω μέσα στο ΝΑΤΟ, όταν η ίδια δίνει μια διαφορετική ερμηνεία σ` αυτό που αποφάσισαν οι 19, από του υπόλοιπους 18;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κατ` αρχήν, τα κείμενα των αποφάσεων είναι πολυσέλιδα...

ΜΙΧΑΗΛ: Μας προέτρεψε ο Πρωθυπουργός να τα μελετήσουμε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι έχετε προλάβει να τα μελετήσετε...

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν έχουν έρθει ακόμα εδώ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εγώ τα έχω στα χέρια μου, αλλά κι εγώ δεν έχω προλάβει να τα δω, τόσο αναλυτικά, όσο θα ήθελα. Τα κείμενα είναι πολυσέλιδα και δεν είναι μόνο ότι είναι πολυσέλιδα είναι και ειδικά θέματα. Είναι ότι υπάρχει και μια διασύνδεση με προηγούμενα έγγραφα, προηγούμενα κείμενα της Συμμαχίας.

Εχετε δίκιο ότι υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες ως προς το εύρος των δυνατοτήτων, εάν ανακαλώ σωστά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Αλλά από ότι γνωρίζετε και από τα ρεπορτάζ, υπήρχαν δύο διαφορετικές απόψεις. Η μία άποψη που ζητούσε να μην υπάρχει καθόλου εμπλοκή του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχε υποστηριχθεί και από τις ΗΠΑ και η άλλη άποψη που ζητούσε, σε όλες τις περιπτώσεις να υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στις περιπτώσεις τέτοιων διασκέψεων, συνήθως, υπάρχει ένας συμβιβασμός. Ετσι, η εμπλοκή του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, σαφώς υπάρχει και στα σημερινά κείμενα, όταν μάλιστα γίνονται οι παραπομπές στο κείμενο, στην ιδρυτική διακήρυξη του ΝΑΤΟ ή στο κείμενο του 1994.

Υπάρχει ένα σκέλος που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι υπό συζήτηση. Αφορά σε κάθε περίπτωση, όμως, αποφάσεις με ομοφωνία των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και δεν θέλω να σας παραπέμψω, αυτή τη στιγμή, ας πούμε, στην ερμηνεία του Προέδρου Σιράκ, ο οποίος στις δηλώσεις του -που διαβάσατε κι εσείς- είπε "θρίαμβος για τη Γαλλία, τα πάντα με το Συμβούλιο Ασφαλείας". Το φέρνω αυτό, απλά, ως παράδειγμα, για να δείτε ότι αυτά τα ειδικά θέματα που απαιτούν ερμηνείες -οι οποίες δίνονται- διαμορφώνουν το πλαίσιο δράσης. Στη συνέχεια, να έχουμε στο μυαλό μας ότι μιλούμε για το ΝΑΤΟ ως οργανισμό και την παρουσία και τη δράση του στον 21ο αιώνα. Αυτή η διακήρυξη έρχεται μετά 50 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού. Φιλοδοξεί να αντέξει στο χρόνο. Και βεβαίως, δέστε και τη δήλωση του Πρωθυπουργού περί των κειμένων, της πραγματικότητας, των δράσεων, όταν αυτές αναλαμβάνονται.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω: ανεξάρτητα από το θέμα των ερμηνειών κλπ., κάποιοι δίνουν μια ερμηνεία, εμείς δίνουμε μια άλλη ή τέλος πάντως το αντιμετωπίζουμε με διαφορετική οπτική το θέμα. Το ερώτημα είναι, αν αυτή η διαφορετική οπτική μας μπορεί να μας είναι οδηγός, κατευθυντήρια γραμμή για τη λειτουργία μας και τη συμμετοχή μας και γενικότερα την πορεία της χώρας μέσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Ότι θα είμαστε μόνοι μας ή 18, κάπως έτσι βγαίνει.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κατ' αρχήν κάνετε μια πρόβλεψη και μια προφητεία ότι θα είμαστε μόνοι μας και οι 18 απέναντι. Αυτό δεν είναι δεδομένο, ούτε το ξέρουμε. Δεν ξέρω σε ποια μελλοντική περίπτωση αναφέρεστε, εγώ δεν μπορώ να μπω στην εκτίμηση μελλοντικών καταστάσεων. Σας λέω όμως, ότι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ ή ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχουμε σ' αυτό, γίνεται με στόχο την εξυπηρέτηση και των δικών μας συμφερόντων. Και η συμμετοχή μας σ' ένα τέτοιο Οργανισμό, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, δημιουργεί δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν ξέρω αν απαντώ στην ερώτησή σας...

ΜΙΧΑΗΛ: Καλύφθηκα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανεξαρτήτως των όποιων ερμηνειών και ανεξαρτήτως των όποιων διατυπώσεων υπάρχουν στα κείμενα τα οποία θα δούμε βεβαίως, είναι σαφές ότι με τις χθεσινές εξελίξεις η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε ένα χαρτί, δίνοντας, εγώ θα έλεγα εν λευκώ τη δυνατότητα στις ΗΠΑ, να ερμηνεύουν κατά το δοκούν κάθε φορά, τι λέει αυτό το χαρτί σ' ότι αφορά τη δράση του ΝΑΤΟ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δική σας ερμηνεία, όμως, αυτή.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Προέκυψε αυτή μου η ερμηνεία από τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Κλίντον, όταν ρωτήθηκε χθες για το θέμα, όπως επίσης και από τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Σολάνα σχετικά με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Και το ερώτημα είναι, γιατί υπέγραψε ένα τέτοιο χαρτί η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο δεν καθορίζει -χωρίς τον κίνδυνο των παρερμηνειών- το τι υπέγραψε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν παίρνω καθόλου ως βάση για την απάντησή μου τα συμπεράσματά σας ή τις εκτιμήσεις σας, τις οποίες δικαιούστε να κάνετε, δεν είναι όμως αναγκαστικά το υπόβαθρο της δικής μου απάντησης.

Οσοι έχουν αίσθηση της πραγματικότητας στον κόσμο και της λειτουργίας των Διεθνών Οργανισμών, πιστεύω ότι κατανοούν απολύτως τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τις θέσεις της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα και η Ιταλία εκφράσανε αρνητική άποψη για το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα, αν δεν κάνω λάθος, ξανασυζητείται το θέμα. Η Ελλάδα θα τηρήσει την ίδια στάση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχετε χάσει μια συνάντησή μας εδώ. Εχω απαντήσει για τα θέματα αυτά. Σήμερα συζητείται το θέμα του Κανονισμού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε χθες ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία καλύπτονται από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ποια απόφαση είναι αυτή;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είναι αυτή η διατύπωση του Πρωθυπουργού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας διαβάζω: "Η πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ θεωρεί ότι οι ενέργειες καλύπτονται από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας"

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αρα, ξαναπέστε μου τώρα τι ρωτήσατε. Αυτό που διαβάσατε τώρα είναι το κείμενο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από ποια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας καλύπτεται;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχετε αφαιρέσει από την ερώτησή σας το πρώτο σκέλος που λέτε ότι "ο Πρωθυπουργός είπε ότι καλύπτονται" κλπ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς, το είπε. Από ποια απόφαση καλύπτεται;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ξαναδιαβάστε, λοιπόν, τι λέει ο Πρωθυπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα, από ποια απόφαση καλύπτεται. Εγώ θέλω να μάθω την απόφαση

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ξαναδιαβάστε τι είπε ο Πρωθυπουργός. Θέλω να καταγραφεί στα πρακτικά. Δεν παίζουμε εδώ...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ότι "Η πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ θεωρεί ότι οι ενέργειες καλύπτονται από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας".

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ωραία, θυμάστε τι ρωτήσατε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η απόφαση αυτή;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχει μια σειρά προηγουμένων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν τη Γιουγκοσλαβία και το Κόσσοβο, επίκληση των οποίων γίνεται σε ότι αφορά τις σημερινές επιχειρήσεις.

Ο Πρωθυπουργός διατύπωσε τη δική μας θέση, ότι θα προτιμούσαμε να τεθεί ξανά το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που να λέει ότι πρέπει να επέμβουν δυνάμεις; Υπάρχει τέτοια απόφαση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Απάντησα και σας παραπέμπω στις συγκεκριμένες αποφάσεις. Δεν λέω εγώ αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν. Εγώ επαναλαμβάνω τη δήλωση του Πρωθυπουργού. Σας λέω λοιπόν, να ξαναδείτε την απάντηση που σας έδωσα.

ΜΙΧΑΗΛ: Η θέση της κυβέρνησης εκφράστηκε όπως μας την εξήγησε ο Πρωθυπουργός στις συνεντεύξεις και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε. Γι' αυτή τη στάση η κριτική των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος έχει ανέβει τις τελευταίες ημέρες αρκετά ψηλά. Γίνονται και συναντήσεις μεταξύ των κομμάτων και εκφράζουν ένα κοινό πνεύμα, επιτρέψτε μου να πω, πνεύμα τουλάχιστον. Εγώ λοιπόν θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Πρώτον, η κυβέρνηση σκοπεύει να έχει μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δεν ξέρω με ποια μορφή, είτε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε διαδοχικά, με δική της πρωτοβουλία πάντα...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τι εννοείτε; Ζητείται ήδη από τους αρχηγούς. Γιατί πάτε ένα βήμα πίσω χρονικά;

ΜΙΧΑΗΛ: Γνωρίζετε πολύ καλά, πολιτικά ότι είναι άλλο πράγμα ο κ. Σημίτης με το που έρχεται σήμερα το μεσημέρι να αρχίσει να καλεί από το απόγευμα ή αύριο το πρωί τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους εξηγεί τι έγινε στο ΝΑΤΟ και ποια θέση κράτησε η Ελλάδα και είναι άλλο πράγμα να πει, εγώ δεν παίρνω αυτή την πρωτοβουλία, είμαι στο Μαξίμου, όποιος θέλει ας μου χτυπήσει την πόρτα. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει το πρώτο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σε ότι αφορά το πρώτο, παρακαλώ να περιμένουμε την επιστροφή του Πρωθυπουργού για να δούμε αν υπάρχει οτιδήποτε. Ούτως ή άλλως παραμένει σε ισχύ αυτό που και άλλες φορές έχω πει, ότι ο Πρωθυπουργός είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών. Όμως, όπως θέσατε την ερώτησή σας, παρακαλώ να περιμένουμε την επιστροφή του Πρωθυπουργού.

ΜΙΧΑΗΛ: Και ένα συναφές θέμα: Αν αυτή η κριτική πλέον, η αντιπαράθεση που οξύνεται, κλιμακώνεται σας ανησυχεί σε σχέση και με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά ενόψει και των ευρωεκλογών.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εμάς να ανησυχεί ενόψει των ευρωεκλογών;

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν ξέρω...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα κατ' αρχήν ως παρατήρηση στην ερώτησή σας:


-Υπάρχουν τα κόμματα εκείνα τα οποία βλέπουν το θέμα συνολικά από μια διαφορετική αφετηρία, είτε αυτό είναι μια θέση που λέει "έξω από το ΝΑΤΟ", είτε είναι μια άλλη θέση που λέει "κλείστε το Ακτιο και τη Σούδα" είτε ότι άλλο. Τα κόμματα αυτά, λοιπόν, προσεγγίζουν το θέμα, ξεκινώντας από μια διαφορετική αφετηρία. Απόψεις σεβαστές, με τις οποίες όμως διαφωνούμε.

-Υπάρχει και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της, που ενώ δεν παρουσιάζουν ουσιαστική διαφοροποίηση -περιμένουμε να δούμε την όποια ουσιαστική διαφοροποίηση, εάν υπάρχει, για να δούμε αν πρέπει να ληφθεί υπόψη- επιδίδονται σε μια ανέξοδη επιθετικότητα κατά της κυβέρνησης, την οποία πράγματι, ο κ. Καραμανλής και στις τελευταίες ομιλίες του στην Εύβοια, προσπάθησε να φέρει στην κορυφή της επικαιρότητας.

Εδώ έχουμε πραγματικά να κάνουμε με μια πλήρη διγλωσσία.

Να κάνω μια παρένθεση επί τη ευκαιρία: Θυμάστε, την περασμένη Παρασκευή, είχα αναφερθεί σ' ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" το οποίο περιέγραφε κατά το δικό τους ρεπορτάζ, το πώς στις 24 Μαρτίου, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε επίπεδο Κορυφής, (με συμμετοχή του κ. Καραμανλή) ελήφθησαν οι αποφάσεις για το πλαίσιο των θέσεων του Ε. Λ. Κ. για το Γιουγκοσλαβικό και το Κόσσοβο και πώς η μόνη καταγραμμένη διαφωνία ήταν από τον κ. Μπιλντ και την κα Μιχαήλοβα. Και ρωτούσα αν θα υπάρξει οποιαδήποτε απάντηση από τη Ν. Δ. Δεν υπήρξε. Εδώ κλείνω την παρένθεση.

Υπάρχει, λοιπόν, μια διγλωσσία από τη Ν. Δ. στην περίπτωση αυτή, με μόνο στόχο κατά την άποψή μου, μια προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης ενόψει των ευρωεκλογών, όπως είπατε, όχι αποδίδοντάς το εσείς, αλλά όπως περιγράψατε αυτή την περίοδο.

Είμαι υποχρεωμένος να διαχωρίσω τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διότι υποθετικά, αλλά... πολύ υποθετικά, η αξιωματική αντιπολίτευση κάποια στιγμή μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας. Θα μπορούσα να παραπέμψω τον κ. Καραμανλή στο να διαβάσει για παράδειγμα τη συνέντευξη του κ. Εβερτ, το περασμένο Σάββατο, στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ". Δεν το κάνω.

Θα θυμίσω ότι είχα πει από εδώ την περασμένη εβδομάδα -και είχα διατυπώσει την ελπίδα- ότι δεν θα υποκύψει κανείς στον πειρασμό να κάνει μικροκομματικό εμπόριο του πολέμου. Ακόμη και τώρα, επαναλαμβάνω αυτή τη θέση και αυτή την ελπίδα:

Ελπίζω ότι δεν θα αποδειχθούν ορισμένοι δέσμιοι μικροκομματικού λαϊκισμού τους και δεν θα γίνουν μικρέμποροι του πολέμου. Ελπίζω ότι θα υπάρξει επίδειξη υπευθυνότητας.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαμορφώνει τις θέσεις της και τις αποφάσεις της με ένα κριτήριο: Τα συμφέροντα της χώρας.

Η Ν. Δ., κατά την άποψή μου ή θα αποδείξει ότι τουλάχιστον σε τέτοια κρίσιμα θέματα μπορεί να πολιτευθεί με σοβαρότητα και να αναλάβει τις ευθύνες της ή κατά την άποψή μου και πάλι, θα καταβάλει το κόστος της ανευθυνότητας, της αβελτηρίας και του λαϊκισμού της.

Θα σας φέρω ένα απλό παράδειγμα σε συνδυασμό με την προηγούμενη ερώτησή σας που αφορούσε την τυχόν σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Καραμανλής, τις τελευταίες μέρες, συναντάται με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Σ' αυτές τις ανά δύο συναντήσεις διατυπώνονται διαφωνίες. Δεν διατυπώνονται συμφωνίες. Και η μόνη συμφωνία η οποία διατυπώνεται είναι η από κοινού θέση τους για συνεδρίαση των αρχηγών, στην οποία θα διαφωνήσουν εν ολομελεία, προφανώς.

Τέτοιες διαδικασίες, προφανώς έχουν νόημα, εάν πρόκειται να στηρίξουν τη θέση της χώρας. Διαδικασίες κατά τις οποίες θα βρίσκονται τα κόμματα γύρω από ένα τραπέζι για να καταγράφονται διαφωνίες, δεν εξυπηρετούν, κατά την άποψή μου. Και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεννόηση. Αλλά καμία συνεννόηση δεν μπορεί να οδηγήσει για παράδειγμα το ΚΚΕ να αλλάξει τη θέση του. Ετσι δεν είναι; Είναι σεβαστό αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Γενικέ, αυτά που είπατε όλα όσον αφορά τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, αντανακλά και σ' αυτό που ζητά επίμονα η Αντιπολίτευση τον τελευταίο καιρό για σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Στο πεδίο της διακομματικής ανταλλαγής απόψεων για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής υπάρχουν θεσμοί που ήδη μπορούμε να χρησιμοποιούμε. Υπάρχει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου οι συζητήσεις είναι πολύ αναλυτικές και ειλικρινείς.

Να δούμε -και το έχει πει και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή- πώς εξελίσσεται αυτό, πώς εκμεταλλευόμαστε τους θεσμούς που υπάρχουν. Η έως τώρα εμπειρία, σε όσες περιπτώσεις έχουμε επιχειρήσει να δημιουργήσουμε νέους θεσμούς διακομματικής συνεννόησης, είτε αυτό αφορά στα μεγάλα έργα, τις προμήθειες ή ότι άλλο, είναι ότι μετά από μια πρώτη περίοδο συμμετοχής, η Αντιπολίτευση και κυρίως η Ν. Δ. αποχωρεί συστηματικά, καταγγέλλει, βγάζει τον εαυτό της απέξω και επιλέγει τον καταγγελτικό λόγο. Ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αυτό θα ήταν πολύ πιο δυσάρεστο, εάν συνέβαινε, απ' ότι σε ένα άλλο τομέα εσωτερικής πολιτικής.

Πιστεύω ότι έχουμε πλαίσιο επικοινωνίας και συνεννόησης, αρκεί να τοποθετούμαστε όλοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πότε θα αρχίσει ακριβώς η μεταφορά των προσφύγων στη Θράκη μέσω Θεσσαλονίκης;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχω την ακριβή ημερομηνία. Μπορούμε να το ελέγξουμε. Είναι θέμα ρεπορτάζ. Γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Να το ελέγξουμε γιατί είμαστε στις επόμενες ημέρες.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι σας ενδιαφέρει το θέμα. Πράγματι, γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες. Εχουμε συμφωνήσει ότι θα γίνει αυτή η μεταφορά μέσω Θεσσαλονίκης. Θα γίνει με ένα τρόπο που δεν θα δημιουργεί συσσώρευση προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και μακρά παραμονή. Η απόσταση Σκόπια - Θεσσαλονίκη είναι περίπου 2,5 ώρες. Μπορεί να οργανωθεί σε ημερήσια βάση αυτή η μετακίνηση. Για τον ακριβή χρόνο, θα το κοιτάξω και θα σας ενημερώσω.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ισχύει η θέση της κυβέρνησης, ότι απαιτείται να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση Οτσαλάν.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το θέμα αυτό βρίσκεται στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει αυτή η θέση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Βεβαίως, ισχύει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον ισχύει, θέλω να σας ρωτήσω αν η κυβέρνηση προτίθεται να πείσει τους κυβερνητικούς βουλευτές να δεχθούν να κληθούν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή η κα Ντιλάν και οι υπόλοιπες συνεργάτιδες του Οτσαλάν, γιατί όπως πληροφορούμεθα, οι κυβερνητικοί βουλευτές αντιδρούν.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μου ζητάτε να εισέλθω στα interna corporis της Βουλής, κάτι που απαγορεύεται απολύτως να το κάνω.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μια συμπληρωματική ερώτηση, σε συνέχεια της ερώτησης της κας Μπουατάρ για τους πρόσφυγες: Παραμένουμε στη θέση ότι θα είναι transit;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ναι.

ΚΑΡΔΟΥΔΗ: Δηλαδή, ολιγόωρη παραμονή στο αεροδρόμιο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα υπάρχει μια οργάνωση αεροπορικής μεταφοράς. Θα έρχονται οι πρόσφυγες από τα Σκόπια και θα πηγαίνουν στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσουν.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Θα έρχονται οδικώς, επομένως.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αν ήταν να φύγουν αεροπορικώς, από τα Σκόπια, κα Μπουατάρ, γιατί να σταματήσουν στη Θεσσαλονίκη;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα παρακαλούσα να σχολιάσετε την επίσκεψη Ετζεβίτ στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς το Σαββατοκύριακο, αμέσως μετά μάλιστα τις τουρκικές εκλογές, ο οποίος μίλησε επί παντός επιστητού. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στην εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη, υπαινισσόμενος, ότι η Τουρκία δεν τους φοβάται, έχει εναλλακτικές λύσεις. Θα ήθελα να κάνετε ένα σχολιασμό.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο ίδιος δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιδιωτική επίσκεψη, για να ξεκουραστεί μετά την κούραση των εκλογών. Τι να έλεγα τώρα; Να έλεγα για "τον τόπο του εγκλήματος" και "την επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος";

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο σχετικά με την επίθεση εναντίον των γραφείων του ΟΗΕ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι ενέργεια απολύτως καταδικαστέα, όπως και κάθε παρόμοια. Και μάλιστα, όταν στρέφεται εναντίον του ΟΗΕ, την ενίσχυση του ρόλου του οποίου θέλουμε όλοι.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Μια τελευταία ερώτηση για την ιστορία με τους ραδιοσταθμούς...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχω κρατήσει και εγώ αυτό το θέμα για το τέλος. Υπήρξε μια ανακοίνωση, ένα δελτίο τύπου από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, το Σάββατο, σε σχέση με τη διακοπή της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού "Ερμής" στην Κατερίνη. Η ανακοίνωση αυτή συνδέει τους λόγους της διακοπής με τη μετάδοση προγράμματος της τηλεόρασης της Σερβίας. Το ίδιο υποστηρίζει και ένα σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Αδέσμευτος Τύπος" του κ. Μήτση, που κάνει το θέμα αυτό, πρώτο θέμα σήμερα.

Θέλω να σας δώσω αναλυτικά τα στοιχεία σχετικά με το θέμα αυτό και επειδή αφορά το Υπουργείο. Είναι απόφαση που έχουμε πάρει εδώ, είναι απόφαση που έχει υπογράψει ο υπουργός Τύπου κ. Ρέππας κι εγώ την έχω συνυπογράψει, κατά τη σειρά της ιεραρχίας. Και είναι πραγματικά, όχι μόνο λάθος, αλλά είναι αθλιότητα να συνδυάζονται αυτά τα θέματα. Θα σας εξηγήσω αμέσως γιατί:

Γνωρίζετε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε και τη σημασία που δίνουμε για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, σε ότι αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Εχουμε πει ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια αυτό να εφαρμοστεί, και όχι μόνο -για να μη σπεύσει κάποιος να το πει- επειδή υπάρχουν και σχετικά αιτήματα από τις ΗΠΑ για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και η δική μας πολιτική, πρωτογενώς, είναι αυτή: Τα πνευματικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Είχαμε, λοιπόν, συγκεκριμένη καταγγελία από την Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων, στις 7/12/1998, όπως φαίνεται από το σχετικό πρωτόκολλο. Αναφερόταν σε παραβάσεις τριών συγκεκριμένων τηλεοπτικών σταθμών:

* Στην περίπτωση του "Ερμής" οι παραβάσεις αυτές είχαν γίνει τον προηγούμενο Οκτώβριο. Νομίζω στις 20 ή 21 του μήνα. Μπορώ να το βρω ακριβώς.

-Στις 18/12, η Υπηρεσία ενημερώνει τον τηλεοπτικό σταθμό για τις καταγγελίες αυτές. Ο τηλεοπτικός σταθμός δεν μας στέλνει απάντηση, έως τις 14/1/99, οπότε η Υπηρεσία στέλνει δεύτερο έγγραφο στο σταθμό.


-Στις 15/1/99 -και επειδή στο δεύτερο έγγραφο αναφερόταν ότι, αν δεν απαντήσει, αν δεν μας δώσει τη δική του εκδοχή, θα προχωρήσουμε στο κλείσιμο του σταθμού έως τις 19/1- μας στέλνει μια απάντηση ο σταθμός "Ερμής", την πρώτη του αντίδραση.


-Στις 21/1/99, η Υπηρεσία στέλνει έγγραφο στην Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων, με την οποία ζητά να προσκομίσει τα αποδεικτικά στοιχεία για την καταγγελία της, τα οποία και προσκομίζονται και είναι μαγνητοσκοπήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων από τις μεταδόσεις του σταθμού.

-Ο "Ερμής" προσκομίζει στις 2/2/ ιδιωτικά συμφωνητικά με εταιρίες-αντιπροσώπους που αντιπροσωπεύουν τις συγκεκριμένες ταινίες, τα οποία εξετάζονται από την Υπηρεσία- σας διαβάζω: "Τα προσκομισθέντα, όμως, ιδιωτικά συμφωνητικά είναι προφανώς παραποιημένα, τουλάχιστον κατά το μέρος που αφορούν τα αναφερόμενα στο στοιχείο 2 της καταγγελίας" κ.λπ., μπορώ να σας δώσω την απόφαση ολόκληρη.

Αυτό συμβαίνει, λοιπόν, τους μήνες Φλεβάρη-Μάρτη και η απόφαση του Υπουργού εκδίδεται στις 15/4/99, οπότε και ενημερώνονται ο εισαγγελέας και η αστυνομία για τη διακοπή λειτουργίας του σταθμού.


-Στις 20/4/99 υπάρχει η απάντηση της αστυνομίας και ο σταθμός υποβάλει αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 21/4/99. Προσκομίζει δε στις 21/4/, στο Υπουργείο, βεβαιώσεις διαφόρων τηλεθεατών του ότι έπαιζε άλλο πρόγραμμα εκείνες τις ημέρες. Συνδέει τώρα την απόφαση για διακοπή της λειτουργίας του με το Κόσσοβο και τη μετάδοση προγραμμάτων της σερβικής τηλεόρασης, την οποία υποθέτω ότι έκανε μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες και προσπαθεί να δημιουργήσει μία ασπίδα προστασίας του.

Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα. Αυτή είναι η σειρά των εγγράφων. Ολα τα έγγραφα μπορούν να είναι στη διάθεση όποιου τα ζητήσει για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

Λυπούμαι που και η γιουγκοσλαβική Πρεσβεία στην Αθήνα παραπλανήθηκε από τους ιδιοκτήτες αυτού του τηλεοπτικού σταθμού και εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση.

Τα πράγματα έχουν έτσι, όπως σας τα περιέγραψα.

Αν έχει κανείς κάποια απορία ή καμία αμφιβολία, να μου κάνει ερώτηση τώρα. Διότι, πραγματικά, θεωρώ αθλιότητα να συνδέεται μια τέτοια απόφαση με την κρίση στο Κόσσοβο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να προσθέσω, επίσης, ότι από τους τρεις σταθμούς που είχαν καταγγελθεί με το έγγραφο της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων στις 7/12/98, ο "ΕΡΜΗΣ" είναι ο δεύτερος σταθμός που κλείνει. Εχει κλείσει και ο τηλεοπτικός σταθμός "Βεργίνα". Για την τρίτη περίπτωση η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Υπάρχει και μία ακόμα νεώτερη καταγγελία για τέταρτο σταθμό, η οποία είναι υπό διερεύνηση.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 26 April 1999 - 16:36:47 UTC