Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΚΟΛΑΟΥ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ακούσαμε, χθες, μετά τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Κλίντον, να λέει ότι είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις και η στάση των Γιουγκοσλάβων, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί από παλαιότερες εμπειρίες. Τι εννοούσε; Μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο; Ηταν διστακτικός, κατά κάποιο τρόπο.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν μπορώ να ξέρω τι μπορεί να εννοούσε ο Πρόεδρος Κλίντον. Αυτό που μπορούμε να πούμε εμείς είναι ότι έχουμε μία θετική εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι μπήκαμε στο δρόμο της ειρήνης και ότι θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα. Αλλωστε, όπως θα έχετε ενημερωθεί, οι εξελίξεις τρέχουν, με αρκετά γρήγορο ρυθμό. Και εννοώ σε ότι αφορά τους διακανονισμούς που πρέπει να υπάρξουν σε επίπεδο στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων για να αναλυθούν οι πολιτικές συμφωνίες και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Πιστεύουμε ότι έχουμε μπει στο δρόμο της ειρήνης κι αυτό είναι που πρέπει να επικρατήσει.

ΜΙΧΑΗΛ: Εκ των πραγμάτων, διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Βελιγράδι, παρά το γεγονός ότι θα δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Ο Πρωθυπουργός, πάρα πολύ καιρό πριν, είχε κάνει λόγο για την επόμενη ημέρα. Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση προτίθεται να έρθει σε επαφή με τα άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και με άλλους φορείς επενδυτικούς, ούτως ώστε να διαμορφωθεί μια ενιαία και χωρίς αμφισβητήσεις στρατηγική για την επόμενη ημέρα. Το τι θα κάνει, δηλαδή, η Ελλάδα στα Βαλκάνια, όταν μπει σε εφαρμογή το ειρηνευτικό σχέδιο που συμφωνήθηκε.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ` αρχήν, κ. Μιχαήλ, δεν γνωρίζω κανέναν, ο οποίος έχει αμφισβητήσει αυτή τη στρατηγική. Τη λογική, δηλαδή, ότι υπάρχει επόμενη μέρα, η οποία επιτέλους είναι μπροστά μας και στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα πάση δυνάμει. Δεν υπάρχει κανείς που να την έχει αμφισβητήσει αυτή τη στρατηγική. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, λοιπόν. Βεβαίως, οι ελληνικές προσπάθειες δεν αφορούν μόνον την κυβέρνηση, αφορούν και την κοινωνία ευρύτερα, τους παραγωγικούς φορείς και άλλους. Εχουμε κάνει διάφορες συζητήσεις και σε "ανύποπτο" χρόνο. Εννοώ σε χρόνο που δεν διαφαινόταν ότι θα τελειώσουν άμεσα οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη όταν πρέπει. Για την επόμενη ημέρα θα είναι έτοιμη.

ΜΙΧΑΗΛ: Η ερώτησή μου ήταν σαφής: Η κυβέρνηση η οποία, αυτή τη στιγμή, διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας βάσει του Συντάγματος, είναι διατεθειμένη να κάνει πολιτική κίνηση -και την ονομάζω πολιτική, γιατί δεν επιβάλλεται από κάποιο νομικό πλαίσιο- να συνεννοηθεί με φορείς, με κόμματα...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας είπα ότι με τους φορείς εκείνους που πρέπει να συζητήσει η κυβέρνηση, για να είναι έτοιμη η Ελλάδα για την επόμενη ημέρα, το έχει ήδη κάνει. Κι αν χρειαστεί θα το κάνει ξανά. Αυτό δεν είναι κάτι "ειδικό". Είναι μια συνεχής διαδικασία. Δεν υπάρχει κάτι που θα ξεκινήσει τώρα. Γίνεται, ήδη.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να το θέσω διαφορετικά το θέμα. Κατ` αρχήν, λέτε ότι δεν αμφισβητεί κανείς την παρουσία της Ελλάδας την επόμενη ημέρα. Να ξεκινήσω από το ΚΚΕ, και το έχει πει από την πρώτη στιγμή. Σας λέω, για παράδειγμα έναν πολιτικό φορέα. Δεύτερον...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν το έχω διαπιστώσει αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Βεβαίως, το έχει πει. Εχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στον κ. Σημίτη, λέγοντας ότι όλο το μυαλό και η πολιτική της κυβέρνησης είναι στο πώς θα πάει να "αρπάξει" ότι έχει απομείνει από τη Γιουγκοσλαβία, την επόμενη ημέρα. Αν αυτό δεν είναι κριτική, τι είναι; Το λέει στις κεντρικές ομιλίες η κα Παπαρήγα. Αλλά, πέραν από αυτό, σας ρωτώ...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ δεν το έχω εκλάβει έτσι. Δηλαδή, δεν έχω εκλάβει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα λέει ότι δεν πρέπει να είμαστε παρόντες την επόμενη ημέρα. Ουδείς στην Ελλάδα το λέει αυτό. Μπορεί να υπάρχουν διάφορες σκέψεις για το πώς θα είμαστε παρόντες. Αλλά ότι δεν πρέπει να είμαστε, δεν έχω ακούσει κανέναν να το λέει, σήμερα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ακριβώς γι` αυτό σας ρωτάω. Εσείς τι είστε διατεθειμένοι να κάνετε για το πώς μπορούμε να πάμε εκεί; Ποιές συνεννοήσεις έχετε κάνει; Εχετε συναντηθεί με τα κόμματα, κατ` αρχήν;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εχω την εντύπωση ότι απήντησα, αλλά θα σας το ξαναπώ. Η κυβέρνηση έχει, ήδη, προχωρήσει στις ενέργειες που θα έπρεπε να κάνει για να συντονίσει τους φορείς εκείνους της ελληνικής κοινωνίας που θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για την επόμενη ημέρα. Στο βαθμό και στο μέτρο που αυτό θα χρειαστεί θα το κάνει συνεχώς. Δεν είναι μια διαδικασία που αρχίζει και τελειώνει σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η επόμενη ημέρα, άλλωστε, δεν θα είναι μία ημέρα, όπως ξέρετε. Θα είναι μία μεγάλη χρονική περίοδος. Οτι πρέπει να κάνει η Ελλάδα, λοιπόν, θα το κάνει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η ελληνική πλευρά στην Κολονία, πιστεύετε ότι βρισκόμαστε σε "ντεφάκτο" αναγνώριση της Τουρκίας ως χώρας, η οποία είναι υποψήφια για την Ε. Ε.;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι. Κάθε άλλο. Κατ` αρχήν, η ελληνική κυβέρνηση δεν εξέφρασε επιφυλάξεις. Η κυβέρνηση εξέφρασε άρνηση. Οπως ξέρετε, έχει μια διαφορά. Το θέμα θα συζητηθεί στο μέλλον. Παραπέμφθηκε για την επόμενη Σύνοδο. Εκεί θα γίνει η συζήτηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εχουμε την ημερομηνία έναρξης της μεταφορά της ειρηνευτικής δύναμης; Πότε θα αρχίσει να γίνεται;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από ότι γνωρίζουμε, επίκεινται συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο, ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Γιουγκοσλαβία, οι οποίες θα γίνουν σήμερα-αύριο. Πάντως επίκεινται κι όλα τα θέματα αυτά, είναι θέματα που θα συζητηθούν εκεί. Δεν είναι κάτι που είναι αποφασισμένο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει και ένα άλυτο πρόβλημα. Το ΝΑΤΟ πότε θα αποφασίσει για τη διέλευση των τουρκικών στρατευμάτων, την ειρηνευτική δύναμη, από τη Θεσσαλονίκη, κάτι που η Ελλάδα έχει αρνηθεί;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Ελλάδα ψήφισε την τοποθέτηση του κ. Σολάνα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα σας παρακαλούσα για όλα τα θέματα, που έχουν σχέση με τη Σύνοδο της Ε. Ε. στην Κολονία, να μην μιλήσουμε εδώ. Ο Πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις και οι συνάδελφοί σας, που είναι πολλοί και καλοί, εκεί, θα έχουν τη δυνατότητα να ρωτήσουν και να μάθουν.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 4 June 1999 - 13:35:53 UTC