Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε πρωτοβουλία να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σήμερα, θα έχει, για το σκοπό αυτό, συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα. Αύριο, στις 10.30 π. μ., θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο και στις 12 το μεσημέρι με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Θα οριστεί ανάλογη συνάντηση με τον αρχηγό της Ν. Δ. κ. Κ. Καραμανλή.

* Ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης δέχθηκε, σήμερα το πρωί, τον Αμερικανό πρέσβη κ. Μπερνς, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Μπερνς. Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε τη θέση της κυβέρνησής του ότι οι ΗΠΑ δεν συμμερίζονται τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της Τουρκίας για δήθεν παροχή βοήθειας από το ελληνικό κράτος προς το ΡΚΚ, γιατί τέτοιες κατηγορίες δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

* Γνωρίζετε ότι απόψε αναχωρεί ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, προκειμένου να λάβει μέρος σε δύο διασκέψεις Κορυφής, στη Λατινική Αμερική. Εμείς, θα είμαστε πάλι μαζί την επόμενη εβδομάδα. Η επιστροφή είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 1η Ιουλίου.

* Την Παρασκευή, 2 Ιουλίου, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΡΜΠΑΚΗΣ: Για το θέμα της επιστολής του κ. Παπανδρέου, υπάρχει κάτι νεώτερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Τίποτα νεώτερο. Καμία άλλη εξέλιξη.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το σημερινό πρωτοσέλιδο του "Βήματος", σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα να σταλεί δείγμα αίματος από αυτούς που φέρονται ως ύποπτοι για τη "17 Νοέμβρη".

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω από τους αρμοδίους, δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα σε πολιτικό ή υπηρεσιακό επίπεδο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τι προέκυψε και κρίθηκε σκόπιμο να συναντηθεί ο κ. Παπανδρέου με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων; Μήπως έχουμε κάποιες εξελίξεις σε εθνικά θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος και θα πρέπει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον κρίσιμο αυτό τομέα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Εχει γίνει στο παρελθόν κάτι ανάλογο. Είναι, μπορεί να πει κανείς, μία διαδικασία η οποία ακολουθείται παγίως από την πλευρά της κυβέρνησής μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται να τους ενημερώσει και για κάποια θέματα τρομοκρατίας, για κάποιες συμφωνίες που πρόκειται να κάνει ή έχει κάνει ή συζήτησε με Αμερικανούς αξιωματούχους;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων συζητούνται όλα τα θέματα. Τα πάντα μπορεί να συζητηθούν. Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρετε στην ερώτησή σας, πρέπει να σας πω ότι δεν έχουν προκύψει συμφωνίες. Οι συζητήσεις οι οποίες γίνονται δεν έχουν καμία σχέση με πολλά που δημοσιεύονται. Είναι συζητήσεις οι οποίες αφορούν, αποκλειστικά και μόνο, την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αστυνομικών υπηρεσιών των διαφόρων κρατων. Της Ελλάδας, δηλαδή, και άλλων κρατών της Ε. Ε. ή και των ΗΠΑ. Αυτό και τίποτα άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με την κ. Ολμπράιτ κάποια συζήτηση έκανε και έκανε και κάποια συμφωνία για δικαστική αρωγή.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Εχει γίνει αυτή η συζήτηση κατά την επίσκεψη του υπουργού στις ΗΠΑ. Την τελευταία περίοδο δεν είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν, πάλι, δοθέντος ότι η κ. Ολμπράιτ καθυστέρησε να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι συζητούσε στη Φιλανδία με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών για άλλα θέματα και έτσι, δεν έλαβε μέρος στη Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που έγινε στις Βρυξέλλες, την προηγούμενη εβδομάδα. Αρα, δεν έγινε αυτή η συνάντηση και συζήτηση.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων υπάρχει, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, ενδεχόμενο συζήτησης και με την τουρκική κυβέρνηση, για συνεργασία, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Επαναλαμβάνω -το έχω πει πάλι- ότι ο υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της βαλκανικής συνεργασίας, έχει διατυπώσει την ιδέα να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο μεταξύ των βαλκανικών κρατών που θα αντιμετωπίζει τέτοια θέματα. Αλλά, όλα αυτά τα οποία λέγονται για διμερή συνεργασία ή υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για θέματα τρομοκρατίας, απέχουν παρασάγγες από την αλήθεια. Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο, από την κυβέρνηση, αντιτρομοκρατικού νόμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 23 June 1999 - 17:08:28 UTC