Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Σήμερα, συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο. Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Εδώ και ένα χρόνο έχει ληφθεί, ομοφώνως, από το Υπουργικό Συμβούλιο η απόφαση ίδρυσης αυτού του φορέα. Αυτή η πολιτική πρωτοβουλία παίρνει, πλέον, συγκεκριμένη μορφή νομοσχεδίου, που το επόμενο διάστημα -αφού διατυπωθούν οι τελευταίες παρατηρήσεις- θα κατατεθεί στη Βουλή και θα καταστεί νόμος του κράτους, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται. Επ` αυτού του θέματος έχει κάνει, ήδη, δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός. Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο, αλλά εάν έχετε ερωτήσεις επί του θέματος, είμαι στη διάθεσή σας.

* Θα μου επιτρέψετε, πριν μπορώ στα άλλα θέματα, να εκφράσω τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης προς τις οικογένειες των αδικοχαμένων καταδρομέων, τόσο νέων στην ηλικία, που στερούν την πατρίδα μας, την ελληνική κοινωνία από την προσφορά τους.

-Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας εισαγωγικά στο Υπουργικό Συμβούλιο, έκανε κάποιες πολιτικές επισημάνσεις και σχόλια για θέματα της επικαιρότητας. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Λατινική Αμερική, όπου έλαβε μέρος σε δύο Διασκέψεις Κορυφής. Εχετε ήδη ενημερωθεί για το πώς εξελίχθηκαν οι εργασίες των Διασκέψεων αυτών. Μένει, σήμερα, να αναφέρω -επαναλαμβάνοντας- τη μεγάλη επιτυχία της ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε κέντρο που θα αποτελέσει τη βάση για κάθε προσπάθεια της Ε. Ε., όσον αφορά την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο μιας άτυπης συνεδρίασης του Συμβουλίου Κορυφής. Το Συμβούλιο Κορυφής εισηγείται στην Ε. Ε., που έχει την πρωτοβουλία για την ίδρυση αυτού του φορέα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι εργασίες, που είναι απαραίτητες, προκειμένου να οργανωθεί και να λειτουργήσει αυτός ο φορέας. Ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στον υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών κ. Κρανιδιώτη, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ε. Ε., να παρακολουθήσει τα σχετικά θέματα, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή αυτής της απόφασης το συντομότερο δυνατό. Να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια ή άλλες κωλυσιεργίες προκύψουν, ώστε να μη δοθεί επιχείρημα σε οποιονδήποτε θελήσει να υπονομεύσει αυτή την επιλογή.

-Επίσης, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για τα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής. Μίλησε για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, τη σημαντική προσπάθεια που έχουμε κάνει ως χώρα, ως λαός, για να εντάξουμε την Ελλάδα στο νέο διεθνές περιβάλλον, το οποίο είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε και διαμορφώνεται ανεξαρτήτως των δικών μας θελήσεων και επιδιώξεων. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα με ισχυρή φωνή σε αυτό το νέο διεθνές περιβάλλον. Η Ελλάδα έχει επιτύχει τους μεγάλους στόχους της, γι αυτό και η βασική μας πολιτική παραμένει όπως έχει. Από κει και πέρα στους επιμέρους τομείς, προχωρούμε εξειδικεύοντας την πολιτική μας, προκειμένου να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, δουλεύοντας πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά, αντιμετωπίζοντας πιο δραστικά τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Οως είπε και ο Πρωθυπουργός "πρέπει να ματώσουμε στη δουλειά, όλα τα μέλη της κυβέρνησης". Αυτό το οποίο ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, τους πολίτες και τη χώρα, είναι να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε προβλήματα, μακριά από μεμψιμοιρίες και εσωστρέφειες, οι οποίες είναι άγονες και δεν οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το χρέος το οποίο προκύπτει από την εμπιστοσύνη που μας έχει δείξει ο ελληνικός λαός, όχι μέσω παροχών, όχι υποκύπτοντας σε συντεχνιακά αιτήματα, ούτε, επίσης, αποδεχόμενοι, άκριτα, αιτήματα που εκβιαστικά θέτουν άτομα ή ομάδες. Επίσης, θέλουμε να είμαστε, όχι απλώς ευχάριστοι, αλλά, κυρίως, ωφέλιμοι και χρήσιμοι για τον τόπο και τον ελληνικό λαό. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Το μήνυμα, λοιπόν, είναι: περισσότερη δουλειά, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε να γίνουμε καλύτεροι, προκειμένου να φθάσουμε στην επίτευξη των στόχων που μέχρι τώρα δεν έχουμε επιτύχει. Οι προϋποθέσεις είναι πολύ καλές. Αλλωστε, αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα, εν μέσω ενός ταραγμένου περιβάλλοντος στη διεθνή σκηνή, κατόρθωσε με μεγάλες επιλογές να προσανατολίσει τη χώρα και να την εντάξει σε αυτό το νέο διεθνές περιβάλλον με αξιώσεις. Είμαστε μια χώρα, που έχει ισχυρότερη παρά ποτέ παρουσία, ισχυρή φωνή που ακούγεται, διεκδικεί και επιτυγχάνει αυτά τα οποία δικαιούται.

-Ενα άλλο σημείο της παρέμβασης του Πρωθυπουργού είναι ότι, όπως κλείνουμε έναν κύκλο, στο πλαίσιο της θητείας αυτής της κυβέρνησης, επιτυγχάνοντας -όπως φαίνεται- την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, διασφαλίζουμε και ένα νέο, ισχυρό διεθνή ρόλο για την Ελλάδα. Ετσι, αρχίζουμε ένα νέο κύκλο, ο οποίος θα χαρακτηρίζεται κυρίως από την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή και ευαισθησία και αυτό είναι περισσότερο παρά ποτέ τώρα εφικτό, αφού τα αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής επιτρέπουν κάθε αισιοδοξία. Η πολιτική που ακολουθήσαμε, όσον αφορά τα επιτόκια, η πολιτική για την περιστολή των δαπανών που δεν είναι απαραίτητες, η πολιτική που ακολουθήσαμε με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, η πολιτική, επίσης, η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα, μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής, θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους, προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις μας στον τομέα της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ομάδες και άτομα, όπως οι αγρότες, αλλά όχι μόνο, μπορούν να αναμένουν ότι αυτό το κοινωνικό πλεόνασμα -ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση- θα κατανεμηθεί κατά δίκαιο τρόπο, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή τους οι πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

-Οσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, η κυβέρνησή μας, όπως έχουμε πει κατ` επανάληψη, έχει 4ετή θητεία. Ο ορίζοντάς της κλείνει το Σεπτέμβρη του 2000, όταν και πάλι θα τεθεί υπό την κρίση του ελληνικού λαού. Ασφαλώς, μεσολαβεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ομως, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο αντιδικίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Αντιθέτως, όπως και το πνεύμα και το γράμμα του ελληνικού Συντάγματος αναφέρει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενσαρκώνει και εκφράζει την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και την ομοψυχία του ελληνικού λαού. Με αυτή την έννοια, πιστεύουμε -αυτό επανέλαβε σήμερα ο Πρωθυπουργός- ότι ο κ. Στεφανόπουλος, που με παραδειγματικό τρόπο έχει εκτελέσει τα καθήκοντά του, μπορεί να συγκεντρώσει, με τη συναίνεση όλων των κομμάτων, την ψήφο όλων των βουλευτών, προκειμένου να αναδειχθεί ως Πρόεδρος για μια νέα θητεία. Η κυβέρνηση, βεβαίως, στο πλαίσιο της ομαλής εξέλιξης της κοινωνικής ζωής, της πολιτικής σταθερότητας, θα ολοκληρώσει το έργο της και θα κριθεί και πάλι από την ελληνικό λαό το Σεπτέμβρη του 2000.

-Ο Πρωθυπουργός ζήτησε, τέλος, την έντονη παρουσία των στελεχών, των υπουργών στην Περιφέρεια, πιο αποτελεσματική ανάδειξη του έργου της κυβέρνησης. Κάθε υπουργείο, εδώ και αρκετό καιρό, έχει ξεκαθαρισμένες τις προτεραιότητές του και στη βάση αυτών των προτεραιοτήτων πρέπει να δουλέψουμε το υπόλοιπο διάστημα. Με τα αποτελέσματα που θα επιτύχουμε σε αυτούς τους πολύ συγκεκριμένους τομείς θα κριθούμε.

* Στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ενημέρωσε σχετικά με τις δικές του επαφές και συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Τζεμ. Τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί και δεν θα σας κουράσω, εκτός αν έχετε να θέσετε κάποια ερωτήματα. Υπενθυμίζω απλώς ότι αυτή η επικοινωνία με την Τουρκία, σε τομείς που έχουν κοινό ενδιαφέρον, έχει επιδιωχθεί εδώ και πολύ καιρό. Βεβαίως, δεν πρόκειται για μια επικοινωνία με μορφή πολιτικού διαλόγου, ο οποίος αφορά τη διαπραγμάτευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Αυτό είναι αδιανόητο. Το έχουμε καταστήσει σαφές και σε αυτή τη θέση παραμένουμε. Βεβαίως, η Τουρκία καλείται κάθε φορά να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, να τηρεί τις διεθνείς συνθήκες, οι οποίες διέπουν το καθεστώς των σχέσεων των δύο χωρών. Αλλά εμείς συνεπείς στο πνεύμα της πολιτικής που έχουμε διατυπώσει, εδώ και πολύ καιρό, επιθυμούμε και προωθούμε αυτή τη συνεργασία σε επιμέρους τομείς για την αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων που έχουν διμερές ενδιαφέρον, όπως είναι η καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών, η λαθρομετανάστευση, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας κ. λπ. Αλλοι τομείς -πέντε συνολικά, ανέφερα τον ένα- είναι: Ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον και οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Εντός του Ιουλίου προβλέπεται να υπάρξει και πάλι συνάντηση και συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων των δύο υπουργείων των δύο κρατών, σε ανώτερο υπηρεσιακό επίπεδο. Και αφού συζητηθούν αυτά τα θέματα και διαπιστωθεί η πρόοδος, αναμένεται νέα συνάντηση, το Σεπτέμβρη, των δύο υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι θα σταθμίσουν την εξέλιξη αυτής της επικοινωνίας και αναλόγως θα δρομολογήσουν τις εξελίξεις.

* Πρέπει να σας πω ότι αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ακολούθησε άτυπη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Η συνεδρίαση αυτή, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, είχε αντικείμενο την ενημέρωση της κυβέρνησης από τον αρμόδιο υπουργό, για τρέχοντα θέματα, που αφορούν τον τομέα της εγκληματικότητας. Μου δίνεται η ευκαιρία να επαναλάβω ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην πολιτική που ακολουθούμε. Με τις βελτιώσεις, βεβαίως, που πρέπει να υπάρξουν και θα υπάρξουν, όπως την ενίσχυση και με νέα στελέχη των Σωμάτων που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων, τη συνέχιση των περιπολιών από τα όργανα της Αστυνομίας, τη συνέχιση της πολιτικής για τη νομιμοποίηση αυτών που πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα, όταν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και την εντατικοποίηση της προσπάθειας για την επαναπροώθηση στον τόπο από όπου έχουν έρθει, εκείνων που δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν στην Ελλάδα. Θα παραμείνουμε σε αυτή την πολιτική, εντείνοντας τις προσπάθειές μας και ερχόμενοι σε περαιτέρω συνεννοήσεις με τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών, με τις οποίες αυτό το θέμα -επειδή είναι κοινού ενδιαφέροντος- το συζητούμε κατά καιρούς. Και ζητούμε και από αυτές να συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπισή του.

* Θα μου επιτρέψετε, τέλος, να κάνω ένα γενικό σχόλιο που αφορά τις εξετάσεις στο Λύκειο. Επαναλαμβάνω ότι η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση θα προχωρήσει γιατί είναι απαραίτητη, είναι ωφέλιμη, είναι καίριας σημασίας για τους μαθητές, αλλά και για το μέλλον της χώρας. Προσφέρουν κακή υπηρεσία όλοι εκείνοι, οι οποίοι κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση, λόγω των αποτελεσμάτων που δήθεν έχουν προκύψει, μετά τις εξετάσεις στην Α' Λυκείου. Γιατί τέτοια αποτελέσματα, όπως παρουσιάζονται από ορισμένους κύκλους, δεν έχουν προκύψει. Το Σύστημα το οποίο εφαρμόζεται είναι επιεικές, είναι δίκαιο, καλύπτει το σύνολο εκείνων των μαθητών που σε προηγούμενες περιόδους έμεναν ανεξεταστέοι, αλλά και ένα μέρος μαθητών που με το προηγούμενο σύστημα απορρίπτονταν στις εξετάσεις. Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι αδικαιολόγητος ο θόρυβος ο οποίος προκαλείται. Προφανώς κρύβει σκοπιμότητες. Δεν πρόκειται, όμως, να "παγώσει" και να ακυρώσει τη σημαντική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Αναφέρω, για να έχετε υπόψη σας λίγα στοιχεία, ότι στο σύνολο 86.704 μαθητών της Α' Λυκείου, κρίθηκαν από τους καθηγητές τους απορριπτέοι 11.613, δηλαδή, ποσοστό 13,39%. Πρέπει να σας πω, ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε για την τελευταία 15ετία (1981-1995) το ποσοστό των μαθητών που απορρίπτονται κατά μέσο όρο στην Α' Λυκείου, ήταν 11,9%. Αυτό, όμως, κατόπιν των επαναληπτικών εξετάσεων του Σεπτέμβρη, στις οποίες παραπέμπονταν το 25% των μαθητών. Η παραπομπή των ανεξεταστέων μαθητών σε νέες εξετάσεις το Σεπτέμβρη, πιστεύουμε ότι ήταν μια ρύθμιση, η οποία δεν ωφελούσε σε τίποτα, γιατί η προετοιμασία του μαθητή ήταν ατελής. Συχνά, οι εξετάσεις αυτές είχαν εικονικό χαρακτήρα, δεν ήταν πραγματικές εξετάσεις.

Η περίοδος του Σεπτέμβρη για τους μαθητές, σήμαινε απώλεια των διακοπών, αλλά και μεγάλο οικονομικό κόστος για τις οικογένειές τους, εξ αιτίας των μαθημάτων, των φροντιστηρίων. Το ποσό έφθανε, σε πανελλήνια κλίμακα, τα 10 δις δραχμές μόνο για την Α' Λυκείου και μόνο για την περίοδο του καλοκαιριού, ενόψει των εξετάσεων του Σεπτέμβρη. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα: Με το προηγούμενο σύστημα ο μαθητής που είχε μέσο όρο βαθμολογίας 13, μπορούσε να προβιβάζεται, ακόμη και αν είχε σε τέσσερα μαθήματα από το σύνολο των εξεταζομένων μαθημάτων, βαθμό κάτω από τη βάση. Αν ο βαθμός, όμως, ήταν κάτω από 13, και είχε και σε τέσσερα μαθήματα κάτω από τη βάση, ο μαθητής αυτός απορριπτόταν. Με το ισχύον σύστημα, ο μαθητής της Α' Λυκείου κρίνεται, ευθύς αμέσως, προακτέος από την Α' στη Β' Λυκείου, με μέσο όρο βαθμολογίας 10 και όχι 13 και εφόσον στη χειρότερη περίπτωση έχει βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση σε εννέα από τα 11 μαθήματα, στα οποία εξετάζεται. Σημειώνω, βεβαίως, ότι η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση των μαθητών γίνεται από τους καθηγητές τους, που τους παρακολουθούν όλο το χρόνο. Αυτοί είναι που αποφασίζουν για το ποιοι πρέπει να προαχθούν ή όχι. Αντιλαμβάνεστε ότι το σύστημα αυτό είναι επιεικέστερο από το προηγούμενο και δίνει πραγματικά περισσότερες δυνατότητες στους μαθητές να προαχθούν στην επόμενη τάξη. Αλλά, βεβαίως, απαιτεί από τους μαθητές το ελάχιστο: Να μην έχουν βαθμό, κάτω από τη βάση, σε όλα τα μαθήματα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι αδικαιολόγητος ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί. Το σύστημα αυτό, το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόζεται, μπορεί να πει κανείς ότι, επειδή εντάσσεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, θα πρέπει να αξιολογηθεί και να εξεταστεί σε συνάρτηση με τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Και πάντως δεν είναι σύστημα "καρμανιόλα", όπως κάποιοι ισχυρίζονται, πολύ περισσότερο αν συγκριθεί με το εξεταστικό σύστημα που ίσχυε την προηγούμενη περίοδο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον κάνατε τόσο εύκολο το σύστημα, γιατί έμειναν περισσότεροι, γιατί ανέβηκε το ποσοστό; Είναι πιο "κουμπούρες", δηλαδή, τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, κ. Σταματόπουλε! Εδωσα απάντηση στο πρώτο σχόλιο που έκανα. Είπα ότι κατά τις εξετάσεις, οι οποίες γίνονταν το Σεπτέμβρη, προάγονταν ένα περίπου 25%, των μαθητών που είχαν μείνει ανεξεταστέοι, αλλά οι εξετάσεις αυτές είχαν καταντήσει εικονικές. Πιστεύουμε ότι ο μαθητής, ο οποίος έχει στοιχειώδη εφόδια, έχει μία ικανοποιητική επίδοση κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, πρέπει να προαχθεί και προάγεται με το ισχύον σύστημα. Δεν πιστεύουμε ότι προσφέρει οποιαδήποτε υπηρεσία η συνέχιση των εξετάσεων κατά τη δεύτερη περίοδο του Σεπτέμβρη, δοθέντος ότι το διάστημα που μεσολαβεί -και μάλιστα, εν μέσω Θέρους- δεν είναι αυτό το οποίο θα βοηθήσει τους μαθητές να βελτιώσουν την επίδοσή τους για να προαχθούν στην επόμενη τάξη. Εν πάση περιπτώσει, όπως σας είπα, αυτό που προκύπτει είναι, ότι το νέο σύστημα, καλύπτει πρώτον το σύνολο εκείνων που έμειναν ανεξεταστέοι, την προηγούμενη περίοδο και δεύτερον, ένα τμήμα εκείνων οι οποίοι απορρίπτονται. Τα στοιχεία -τα οποία ανέφερα- επισημαίνουν ότι στα 15 προηγούμενα χρόνια απορρίπτονταν κατά μέσο όρο ένα ποσοστό που έφθανε το 11,9%. Φέτος το ποσοστό, με το νέο σύστημα, είναι 13,39%. Αλλά, επαναλαμβάνω, ότι ο μέσος όρος αφορά 15ετία. Στα 15 αυτά χρόνια μπορεί να βρείτε μία σχολική χρονιά που το ποσοστό είναι πάνω από το φετινό ποσοστό, πάνω από το 13,39%, όπως, επίσης, μια άλλη χρονιά, όπου ο μέσος όρος είναι κάτω από αυτό το ποσοστό. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι τούτο: Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την επίδοση των μαθητών τι πρέπει να κάνουμε; Να καταργήσουμε τις εξετάσεις ή να έχουμε ένα σύστημα, το οποίο να είναι δίκαιο και αρκετά επιεικές (ώστε να μη φράζει το δρόμο στην περαιτέρω εκπαίδευση των παιδιών), αλλά εν πάση περιπτώσει, να είναι ένα σύστημα το οποίο, μεταξύ των άλλων, θα περιλαμβάνει και εξετάσεις; Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν αυτές οι εξετάσεις. Και σας είπα: άλλοτε, ο μαθητής έπρεπε να έχει μέσο όρο 13 και βαθμό κάτω από τη βάση το πολύ σε τέσσερα μαθήματα για να προαχθεί, ενώ τώρα, μπορεί να προάγεται με μέσο όρο 10 και βαθμό κάτω από τη βάση σε εννέα από τα 11 μαθήματα που διδάσκονται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και το ποσοστό απορριπτέων ανεβαίνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ποσοστό παραμένει περίπου στο ίδιο επίπεδο, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον ενιαίο φορέα τροφίμων, έπρεπε να περάσει ένας χρόνος, να φάμε τις διοξίνες και μετά να το φέρετε στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα, στο θέμα το οποίο προέκυψε πρόσφατα, ήταν η πρώτη χώρα στην Ε. Ε., η οποία, έγκαιρα και αποτελεσματικά, έλαβε μέτρα. Και για το λόγο αυτό -το γνωρίζετε άλλωστε- διατυπώθηκαν παράπονα και μάλιστα έγιναν και διαβήματα από το Βέλγιο, αλλά και την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον ισχυρισμό ότι δεν επιτρέπουμε την ελεύθερη διακίνηση αγαθών ή προϊόντων στην Ελλάδα, κατά παράβαση των όσων προβλέπουν οι κανόνες της Ε. Ε. στην οποία ανήκουμε. Πρέπει να σας πω, λοιπόν, πρώτον, ότι το θέμα αυτό το αντιμετωπίσαμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεύτερον, έλεγχοι γίνονταν πάντα. Δεν θα προκύψουν, τώρα, μετά τη δημιουργία του νέου φορέα. Διακόσιες χιλιάδες έλεγχοι σε χιλιάδες προϊόντα έχουν γίνει σε όλη την ελληνική επικράτεια, τον προηγούμενο χρόνο, το 1998. Αρα, λοιπόν, οι έλεγχοι είναι συστηματικοί και συνεχείς. Δεν διακόπηκε ποτέ αυτή η ελεγκτική διαδικασία. Πάντα υπήρχε. Απλώς, τώρα τι κάνουμε; Με το νέο αυτό φορέα, δημιουργείται ένα όργανο, το οποίο θα εποπτεύει και θα συντονίζει όλες τις λειτουργίες, προκειμένου να έχουμε πολύ πιο σύντομα και πολύ πιο έγκυρα τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών. Σήμερα, έλεγχοι γίνονται από υπηρεσίες ή μέσω εργαστηρίων που ανήκουν σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς. Ο νέος αυτός φορέας, ο οποίος θα εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, θα έχει τη δυνατότητα να συντονίζει όλες αυτές τις ενέργειες. Αυτό είναι το καινούργιο που προκύπτει. Οσον αφορά τα οργανωτικά και τα λειτουργικά θέματα του νέου φορέα, υπάρχει ένα κείμενο το οποίο σας έχει διανεμηθεί. Παρακαλώ, να το λάβετε υπόψη σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει, καθ οποιονδήποτε τρόπο, να αποτελέσει ζήτημα αντιπαλότητας και διαμάχης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Το ερώτημά μου είναι, αν εμμένετε, μέχρι το τέλος, στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου, γιατί μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόσωπο που να έχει τα υπερκομματικά "διαπιστευτήρια" και να έχει τη συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θα συναινέσετε στο πρόσωπο αυτό εσείς ή θα το απορρίψετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, πιστεύουμε ότι ο παραδειγματικός τρόπος με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο κ. Στεφανόπουλος, συνηγορεί για την υπερψήφισή του, για μια νέα θητεία στο Προεδρικό αξίωμα. Από εκεί και πέρα, επειδή ακριβώς αυτό είναι δεδομένο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που, εκ των πραγμάτων, αποτελεί σημείο συνάντησης και συναντίληψης των πολιτικών κομμάτων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτό το πρίσμα. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει το Εθνος. Και στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί να συμπέσουν, να ταυτιστούν όλα τα πολιτικά κόμματα. Δεν υπάρχει οτιδήποτε, το οποίο μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ως στοιχείο, εναντίον της υπερψήφισης του κ. Στεφανόπουλου. Αυτό είναι το δεδομένο. Και επ` αυτού συζητούμε. Ολα τα άλλα, είναι υποθέσεις. Ασφαλώς, η θέση που έχει διατυπώσει, εδώ και καιρό, ο Πρωθυπουργός, είναι θέση της κυβέρνησης στην οποία θα παραμείνει μέχρι τέλους.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε από κάποιο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ή κάποια μέλη που διατύπωσαν την άποψη ότι αυτά που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή το διάλογο Παπανδρέου- Τζεμ, πρέπει να συζητηθούν σε κάποια άλλα όργανα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν έγινε οποιοδήποτε σχόλιο στα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου. Απλά, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός -και το επανέλαβε- θα γίνουν συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων (της Κυβερνητικής Επιτροπής και άλλων οργάνων), την επόμενη περίοδο, όπου θα εξειδικεύσουμε τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των θεμάτων. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε πει, αλλά δεν έχει σχέση μόνο με το συγκεκριμένο θέμα. Εχει σχέση με το σύνολο των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα πάρει η κυβέρνηση.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Μετά τη συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ, εκτιμά η κυβέρνηση ότι κάποιες από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στην Κολωνία, για να θεωρηθεί η Τουρκία χώρα υπό ένταξη, τηρούνται;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτα, όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα από τότε που συζητήσαμε το θέμα αυτό στην Κολωνία. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να ικανοποιούνται, από όλες τις χώρες και την Τουρκία, προκειμένου να έχουν το χαρακτήρα της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε. Ε. χώρας. Δεν είναι δυνατό η Τουρκία να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα αυτό. Και δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Κατά τη διάρκεια της απουσίας του Πρωθυπουργού στη Λατινική Αμερική, υπήρξαν εδώ στην Αθήνα κάποιες συναντήσεις κορυφαίων στελεχών, κάποια γεύματα με στελέχη. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν απασχόλησε αυτό τον Πρωθυπουργό στη σημερινή συνεδρίαση ή τον απασχόλησε κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονή του, επειδή ήσασταν μαζί με τον Πρωθυπουργό.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι ποιό είναι το θέμα το οποίο θέτετε. Το ότι συναντώνται και συζητούν τα πολιτικά στελέχη; Αυτό είναι κάτι που πάντα γινόταν και πάντα θα γίνεται. Είναι θεμιτό. Δεν πρέπει να ενοχοποιήσουμε τις συναντήσεις των στελεχών και την ανταλλαγή απόψεων για θέματα, ασφαλώς, τα οποία έχουν πολιτικό ενδιαφέρον.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Δεν έχουν ενοχλήσει, δηλαδή, τον Πρωθυπουργό αυτές οι συναντήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το πνεύμα της ερώτησής σας. Είναι δυνατό να ενοχλείται ο Πρωθυπουργός, επειδή τα πολιτικά στελέχη διατυπώνουν τις απόψεις τους ή συζητούν μεταξύ τους θέματα πολιτικού ενδιαφέροντος; Ασφαλώς δεν ενοχλείται. Ο Πρωθυπουργός μίλησε, σήμερα, με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Εθεσε τις προτεραιότητες, έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, ώστε να κριθούμε, το Σεπτέμβρη του 2000, από τον ελληνικό λαό, με επιτυχία. Αυτό είναι που έχει σημασία. Και αυτό θα κάνουμε.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Στο TV Magic και τα περιφερειακά κανάλια με τα οποία συνεργαζόμαστε, έχουν γίνει επισημάνσεις ότι οι ασθενέστερες τάξεις δεν στηρίζονται όσο πρέπει από το ΠΑΣΟΚ, γι` αυτό είναι και το εκλογικό αποτέλεσμα έτσι. Υπήρξε καμία αναφορά; Θα αλλάξει κάτι στα υπουργεία και στους διάφορους φορείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συμφωνώ με το συμπέρασμα το οποίο εξάγετε ότι δεν έχουν στηριχθεί αρκετά οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πιστεύουμε ότι, ενώ έπρεπε σε συμπυκνωμένο χρόνο, να καλύψουμε τη μεγάλη απόσταση που μας χώριζε από τις άλλες χώρες της Ε. Ε., το πετύχαμε αυτό, διατηρώντας από την άλλη, την κοινωνική συνοχή που, για μας, αποτελεί αγαθό. Είναι πολύ σημαντικό σημείο στις πολιτικές επιλογές μας.

Βεβαίως, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της ασκούμενης πολιτικής στους τομείς αυτούς. Αυτό θα κάνουμε και μπορούμε να το κάνουμε. Δικαιολογείται κάθε αισιοδοξία:

Επειδή ακριβώς, κατορθώσαμε με την πολιτική αυτή να έχουμε χαμηλά επιτόκια και να εξοικονομούμε πόρους, τους οποίους μπορούμε να διαθέσουμε στο πλαίσιο της καλούμενης κοινωνικής πολιτικής. Πράγμα το οποίο δεν θα ήταν εφικτό αν δεν είχαμε ακολουθήσει αυτή την οικονομική πολιτική. Αλλά, αυτή η πολιτική η οποία από πολλούς κατηγορείται, αποδίδει καρπούς και μας δίνει τη δυνατότητα, σήμερα, να αξιοποιήσουμε πόρους που δεν θα είχαμε κάτω από άλλες συνθήκες.

Επειδή τα επιτόκια κινούνται σε χαμηλό επίπεδο.

Επειδή με τα αντικειμενικά κριτήρια που έχουν ισχύσει -και είπαμε ότι το σύστημα αυτό θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό- περιορίσαμε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Επειδή αξιοποιήσαμε κατά τον καλύτερο τρόπο κοινοτικούς πόρους και προχωράμε σε επενδύσεις οι οποίες αποδίδουν.

Και βεβαίως, επειδή προχωρήσαμε σε περιστολή δαπανών που δεν ήταν απαραίτητες.

Λοιπόν, όλα αυτά δείχνουν ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Θα συνεχίσουμε σ` αυτή την κατεύθυνση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι στο θέμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Επειδή η κυβέρνηση έρχεται και επανέρχεται στο θέμα αυτό, θα ήθελα να ρωτήσω αν προτίθεται να αρχίσει έστω άτυπες συνεννοήσεις με την υπόλοιπη αντιπολίτευση σε σχέση με ένα πρόσωπο -από την πλευρά σας η πρόταση είναι ο κ. Στεφανόπουλος- κοινής αποδοχής.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί εντός των χρονικών ορίων που προβλέπει το Σύνταγμα. Εμείς έχουμε πάρει θέση. Πιστεύουμε ότι και τα άλλα κόμματα πρέπει να κάνουν το ίδιο. Κάθε κόμμα κάνει την επιλογή του με βάση κάποιες αρχές, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές. Είναι θέμα, λοιπόν, του κάθε κόμματος να πάρει θέση εγκαίρως. Και βεβαίως, την κρίσιμη ώρα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, όταν θα αρχίσουν οι συζητήσεις στη Βουλή, θα φανεί ποιος είναι εκείνος ο οποίος επιθυμεί να μείνει ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας μακράν των κομματικών αντιπαραθέσεων και αντιδικιών και ποιος είναι εκείνος ο οποίος υποκρίνεται. Θυμάστε τι έγινε στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αλλαγή των διατάξεων του Συντάγματος, όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως η Ν. Δ., θεώρησαν ότι εμείς προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να επιτύχουμε κομματικά οφέλη. Λοιπόν, άλλοι χρησιμοποιούν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για άλλους λόγους. Το έκανε η Ν. Δ. και κατά την πρώτη εκλογή του κ. Στεφανόπουλου. Θυμάστε. Οταν είπε, τότε, ότι αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να γίνουν εκλογές και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε υπερψηφίσει με το κόμμα του τον κ. Στεφανόπουλο. Επίσης, όταν έγινε η συζήτηση για το Σύνταγμα στη Βουλή, κατηγορούσαν την κυβέρνηση -γιατί στο πλαίσιο εκείνων των συζητήσεων είχαν προτείνει κάποιες αλλαγές όσον αφορά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας- ότι κάνουμε αυτές τις προτάσεις επειδή, ακριβώς, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το θεσμό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ιδιοτελείς ή μικροκομματικούς σκοπούς. Μένει να αποδειχθεί, τώρα, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι είναι συνεπείς στα όσα λένε και ποιοι είναι υποκριτές, για να φανεί έτσι ποιοί σέβονται το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και ποιοί επιχειρούν να εμπλέξουν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε κομματικά παιχνίδια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένας άλλος Ελληνας πολίτης δεν έχει τα εχέγγυα, εκτός από τον κ. Στεφανόπουλο, για να είναι υποψήφιος Πρόεδρος;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα των ενδιαφερομένων. Ασφαλώς, υπάρχουν πάρα πολλοί Ελληνες πολίτες οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν τις δυνατότητες. Δεν είναι αυτό το θέμα που μας απασχολεί. Γιατί μπορώ να αντιστρέψω κάλλιστα το ερώτημα σε όποιον κακόπιστο θέτει τέτοιο θέμα -γιατί κακόπιστα τίθεται αυτό το θέμα, σε μεγάλο βαθμό- και να πω: Αναγνωρίζεται ότι ο κ. Στεφανόπουλος ασκεί άψογα τα καθήκοντά του; Αφού, λοιπόν, έχει αυτή την αναγνώριση, ενσαρκώνει την ομοψυχία και την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, ποιος ο λόγος, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει κάποιον, στην απόρριψη της υποψηφιότητάς του: Αυτή είναι η λογική ερώτηση η οποία προκύπτει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προηγούμενοι Πρόεδροι δεν είχαν το ίδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπε κανείς το αντίθετο.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε πάρει από το ΕΣΡ τη λίστα για παραχώρηση αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν έχω πάρει τη λίστα την οποία έχει καταρτίσει, όπως πληροφορούμαι από δημοσιεύματα, το ΕΣΡ για την παραχώρηση αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Νομό Αττικής. Εχω υπόψη, όμως, δηλώσεις που έχουν κάνει πάρα πολλοί -ενδιαφερόμενοι και άλλοι παράγοντες- τις οποίες, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι κρίνω με τρόπο ο οποίος κάθε άλλο, παρά κολακευτικός είναι γι` αυτούς οι οποίοι αγνοούν το νομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει την παραχώρηση αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, και εν τούτοις προβαίνουν σε δηλώσεις για ένα θέμα το οποίο δεν γνωρίζουν καλά. Τελικά, μάλιστα, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ακόμα και πολιτικοί οι οποίοι επιδιώκουν να μην εφαρμόζονται οι νόμοι. Αυτό αντιλαμβάνομαι εγώ από τις δηλώσεις κάποιων συναδέλφων. Το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη αρχή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι συγκροτείται από παράγοντες, από στελέχη τα οποία προτείνουν τα κόμματα της Βουλής. Η κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε επιρροή στη διαδικασία αυτή. Από εκεί και πέρα, αναμένουμε την πρόταση του ΕΣΡ. Λυπάμαι γιατί κάποιοι κατηγορούν την κυβέρνηση υπερασπιζόμενοι το ΕΣΡ, όταν θεωρούν ότι αυτό τους βολεύει και τώρα, κατηγορούν το ΕΣΡ, επειδή η απόφαση που φαίνεται ότι έχει πάρει για ένα πράγματι σημαντικό θέμα, δεν τους είναι αρεστή. Δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό. Δεν πρέπει να περιφρουρήσουμε το ΕΣΡ στο ρόλο του; Τα στελέχη του έχουν προσωπική και λειτουργική αυτονομία. Δεν πρέπει να γίνει σεβαστό το ΕΣΡ; Πολύ περισσότερο, όταν όπως πληροφορούμαι, η απόφαση που έχει ληφθεί έχει ληφθεί ομοφώνως. Δεν αντιλαμβάνομαι ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να υπάρχει νομιμότητα, να αποσαφηνίσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά όλα αυτά, να γίνουν στο μέτρο των δικών τους επιθυμιών. Εχουμε συγκροτήσει συγκεκριμένο όργανο, σεβαστό, αναγνωρισμένο, όργανο κύρους, στο οποίο έχουμε αναθέσει αυτό το έργο. Ας το αφήσουμε απερίσπαστο να ολοκληρώσει το έργο του. Και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας του ΕΣΡ για την αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου θα πρέπει να γίνουν σεβαστά.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Sunday, 4 July 1999 - 10:44:24 UTC