Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Συνεδριάζει, όπως γνωρίζετε, η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Λογικό, λοιπόν, είναι να έχουν στραφεί εκεί τα φώτα της δημοσιότητας και του ενδιαφέροντος. Το μήνυμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού, στη Σύνοδο της Κ. Ε. είναι, σε γενικές γραμμές, το εξής:

Σε εποχή ρευστότητας, σε μία περιοχή με αστάθεια και κρίση, η κυβέρνηση οδηγεί την Ελλάδα προς την επίτευξη των στόχων της. Θα συνεχίσουμε πιο εντατικά την προσπάθειά μας, προκειμένου να βοηθήσουμε τους ανθρώπους του μόχθου, αυτούς που εκφράζει κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της για την ισότιμη ένταξή της στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Στο κόμμα πρέπει να κάνουμε πιο σκληρή δουλειά, με ανανέωση -μεταξύ των άλλων- σε πρόσωπα και πρακτικές σε όλα τα επίπεδα. Και το Σεπτέμβρη του 2000, ο ελληνικός λαός θα κρίνει και πάλι την κυβέρνηση και θα την εμπιστευθεί για μία νέα τετραετία.

* Το απόγευμα, στις 18.30, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου, όπου διεξάγονται οι εργασίες της Κ. Ε., τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Μίλο, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει ζητήσει να συναντήσει τον κ. Σημίτη.. Ο κ. Μίλο θα γίνει, νωρίτερα, δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Το πρωί, συναντήθηκε με τον κ. Κρανιδιώτη. Μεταξύ των άλλων, υπάρχει το θέμα το οποίο δημιουργείται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα οι προερχόμενοι από την Αλβανία οικονομικοί πρόσφυγες. Εχουμε τονίσει, κατ` επανάληψη, ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν οι οικονομικοί πρόσφυγες, οι οποίοι είναι χρήσιμοι, βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, προσφέροντας την εργασία τους. Μπορούν να παραμείνουν εδώ και να δραστηριοποιηθούν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, εφόσον σέβονται τους νόμους του κράτους. Από την άλλη, δεν υπάρχει περίπτωση η πολιτεία μας να μείνει απαθής απέναντι σε φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τη νόμιμη παραμονή και διαβίωση ξένων στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο, όταν τα φαινόμενα εγκληματικότητας ή παράβασης των νόμων του κράτους, είχαν πάρει μεγάλη έκταση, την τελευταία κυρίως περίοδο. Θα τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Είπαμε ότι δεν πρόκειται για επιχειρήσεις "σκούπας", για "πογκρόμ". Αυτές οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη, αποτελούν ένα μέρος, μία πτυχή της συνολικής πολιτικής μας, για την αντιμετώπιση των φαινομένων που έχουν σχέση, αφενός με την πάταξη της εγκληματικότητας και αφετέρου με την αποσαφήνιση του καθεστώτος παραμονής των ξένων στην Ελλάδα. Ασφαλώς, όλοι οι πολίτες, όχι μόνον οι Ελληνες πολίτες, πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρεπή τρόπο, με σεβασμό προς την προσωπικότητά τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες διενεργούνται αυτοί οι έλεγχοι, δεν είναι πάντοτε οι καλύτερες. Μπορεί να προκύπτουν προβλήματα. Ομως, αυτό το οποίο έχει σημασία και αποτελεί το κεντρικό σημείο της όλης προσπάθειας είναι τούτο: Οτι όλοι οι πολίτες που ζουν σ` αυτή τη χώρα, ανεξαρτήτως της εθνικότητας τους, μπορούν να μείνουν σ` αυτή, εφόσον εκπληρούν αφενό τις νόμιμες προϋποθέσεις που έχει θέσει η πολιτεία και αφετέρου, εφόσον ζουν σεβόμενοι τους νόμους του κράτους.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Μίλο από τα σημερινά δημοσιεύματα, φέρεται να πιέζει την κυβέρνηση, ώστε να μην προχωρήσει σ` αυτά τα μέτρα -τα πολύ σωστά κατά την άποψή μου- που σκέφτεται να πάρει.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μίλο δεν ασκεί καμία πίεση. Εχει, άλλωστε, προβεί ο ίδιος σε δημόσιες δηλώσεις, από χθες, όπου λέει ότι πράγματι η Ελλάδα θα πρέπει να επαναπροωθήσει στις χώρες τους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν τα νόμιμα έγγραφα για να παραμείνουν στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, ζητά -και συμφωνούμε σ` αυτό- να είναι αξιοπρεπής ο τρόπος μεταχείρισης των πολιτών που υφίστανται αυτό τον έλεγχο. Επαναλαμβάνω, πως οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν μία πτυχή της πολιτικής μας. Αυτή αφορά όχι μόνο την πάταξη των φαινομένων εγκληματικότητας και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους τους πολίτες, αλλά, συνολικά, την αποσαφήνιση του καθεστώτος παραμονής των ξένων στην Ελλάδα. Αυτή την πολιτική θα την ολοκληρώσουμε.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 9 July 1999 - 13:25:34 UTC