Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η ελληνική κυβέρνηση πώς αποτιμά την επίσκεψη του κ. Κοέν στη χώρα μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ως πολύ θετική, επειδή βοηθά στην καλύτερη γνώση των θέσεων της κάθε κυβέρνησης. Και βεβαίως, αποδεικνύει, μετά την πρόσφατη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ότι οι δύο κυβερνήσεις συνεχίζουν, σε ένα κοινό πλαίσιο, να αντιμετωπίζουν υφιστάμενα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Ο κ. Κοέν σε κάποιες δηλώσεις που έκανε είπε ότι είναι ικανοποημένος γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία. Η πρώτη ερώτηση είναι: Ποιές είναι οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας; Και η δεύτερη ερώτηση είναι σχετική με το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ", σήμερα. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα μιλάει για προτάσεις του FBI, οκτώ σημείων μάλιστα, οι οποίες έχουν παραδοθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Το επιβεβαιώνετε ή το διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας: Είναι δεδομένη και δεν διατυπώνεται για πρώτη φορά η θέση μας, η ισχυρή βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε και να πατάξουμε την τρομοκρατία. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται η αρμόδια ελληνική υπηρεσία, σε συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες αντίστοιχων υπηρεσιών άλλων κρατών. Η καλύτερη εγγύηση, λοιπόν, που προσφέρουμε είναι η σθεναρή στάση μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνεργασίας, προκειμένου να έχουμε πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Οσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας: Είναι διαρκής η επικοινωνία των αρμοδίων ελληνικών υπηρεσιών με ξένους εμπειρογνώμονες των αντίστοιχων υπηρεσιών, όπως, εν προκειμένω, είναι οι εμπειρογνώμονες του FBI στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας, ανταλλάσσονται προβληματισμοί, δίνονται έγγραφα, τα οποία περιέχουν ιδέες και προτάσεις για συναφή θέματα. Τέτοια έγγραφα έχουν διακινηθεί, ανεπίσημα έγγραφα -NON PAPERS, όπως ονομάζονται- τα οποία περιέχουν διάφορες σκέψεις. Με αυτή την έννοια, μπορεί να πει κανείς ότι διατυπώνονται αυτές οι ιδέες, κατά καιρούς, αλλά δεν θα πρέπει να συνδεθούν χρονικά με την επίσκεψη του ξένου αξιωματούχου κ. Σίεν, τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα. Είναι κάτι το οποίο ανάγεται στο παρελθόν και έχει σχέση με τη στενή συνεργασία, την επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη κινητικότητα γύρω από την τρομοκρατία τις τελευταίες ημέρες; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα εδώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα. Γνωρίζετε πολύ καλά πως η Ελλάδα έχει πληγεί από αυτό το φαινόμενο, όπως και άλλες χώρες. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι συνεχής. Θα πρέπει να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό επιδιώκουμε, αυτό επιθυμούμε, αλλά είναι δεδομένη η βούλησή μας -και είμαστε αμετακίνητοι σε αυτή τη θέση- να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ομως η κ. Ολμπράιτ μιλάει για τρομοκρατία στην Ελλάδα, ο κ. Κοέν λέει για τη τρομοκρατία, έρχεται εδώ ο κ. Σίεν. Τον τελευταίο καιρό γίνεται αυτό. Γιατί;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα αυτό, μεταξύ των άλλων, συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Ελλήνων υπουργών στις ΗΠΑ, εδώ και αρκετούς μήνες. Επίκειται επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης της χώρας μας, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στις ΗΠΑ. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό το θέμα έχει τη θέση του στην ατζέντα θεμάτων που συζητούνται με την Ελλάδα. Aυτό το πρόβλημα έχει διεθνή διάσταση. Το αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. Εμείς, όπως και οι υπηρεσίες των άλλων χωρών, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να το αντιμετωπίσουμε και να το εξαλείψουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα οκτώ σημεία τα δεχόμαστε εμείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει διατυπωθεί τέτοιο έγγραφο, επίσημο, προκειμένου να δοθεί απάντηση από την ελληνική πλευρά. Είπα ότι είναι ιδέες, προβληματισμοί, προτάσεις, οι οποίες διατυπώνονται είτε προφορικά, είτε μέσω NON PAPER, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Ολα αυτά αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν είναι καινούργιο αυτό το φαινόμενο και εν πάση περιπτώσει, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους συνεργασίες έχουν, πέραν της διάρκειας, και μια εχεμύθεια που τις διακρίνει. Και πρέπει να περιφρουρήσουμε αυτή τη διαδικασία.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν κατά την άποψη της κυβέρνησης υπάρχει σύμπτωση απόψεων Ελλάδας - ΗΠΑ για το πώς πρέπει να αρχίσει και να εξελιχθεί η διαδικασία ανοικοδόμησης των Βαλκανίων μετά τη γιουγκοσλαβική κρίση.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κάνει δημοσίως δηλώσεις ο κ. Κοέν, τις οποίες γνωρίζετε. Ο κ. Κοέν χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη "λιμάνι της ελπίδας". Είπε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι το επίκεντρο της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής. Η νοτιανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια στο σύνολό τους, χρειάζονται την επίδειξη ενδιαφέροντος από τη Διεθνή Κοινότητα, προκειμένου να μπουν στον 21ο αιώνα με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις. Να ανασυγκροτηθούν οικονομικά, να αποκτήσουν σύγχρονους κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς θεσμούς και βεβαίως, να δέχονται την αρωγή σε θέματα ανθρωπιστικά και πέραν αυτού του χρονικού ορίου, στο οποίο τερματίστηκε η πολεμική κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και δεν νοείται στην Ευρώπη να υπάρχει μια περιοχή με τόση ρευστότητα και αστάθεια.

Συμφωνούμε, λοιπόν, ότι χρειάζεται επίδειξη έντονου ενδιαφέροντος με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Σ` αυτό συμφωνούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε τι δεν συμφωνείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σ` αυτό συμφωνούμε. Τώρα από κει και πέρα δεν έχουμε συζητήσει με απόλυτες λεπτομέρειες για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η πολιτική προσφοράς βοήθειας ή υποστήριξης, ώστε να γνωρίζουμε αν διαπιστώνεται και απόκλιση στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

ΜΙΧΑΗΛ: Διαπιστώνεται απόκλιση και θα σας πω με ποιο τρόπο. Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είναι, ας το πει. Καθ` όλη τη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, η Ελλάδα είχε πάρει μια σαφή θέση, ότι αυτός ο τρόπος δεν επιλύει το πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο. Επιπλέον, οι σχέσεις Αθηνών-Βελιγραδίου ήταν σε ένα καλό σημείο, καθ` όλη τη διάρκεια της κρίσης. Αντιθέτως, οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Βελιγραδίου και γενικώς άλλων ήταν χάλια, έως δεν υπήρχαν. Αρα, πώς εσείς λέτε ότι συμφωνείτε για το αυξημένο ενδιαφέρον με τους Αμερικανούς, όταν οι Αμερικανοί λένε ότι για να γίνει ανοικοδόμηση, πρέπει να αλλάξει η κατάσταση στη Σερβία, με την οποία έχουμε καλές σχέσεις εμείς.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτ` απ` όλα ο διεθνής παράγων στο σύνολό του, όλοι οι φορείς, όλοι οι Οργανισμοί έχουν επισημάνει την ανάγκη να προσφερθεί βοήθεια στα Βαλκάνια για να ανασυγκροτηθεί η περιοχή. Και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ουδείς έχει διαφορετική θέση.

Επαναλαμβάνω ότι η εφαρμογή αυτής της πολιτικής στις λεπτομέρειές της, ασφαλώς πρέπει να συζητηθεί. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις αυτές, είναι σε εξέλιξη. Εκεί μπορεί να διαπιστωθούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι η συμφωνία, η ταύτιση, η σύμπτωση στη βασική αρχή. Και η βασική αρχή είναι να βοηθηθεί αυτή η περιοχή της Ευρώπης, να ανασυγκροτηθεί, το συντομότερο δυνατό, με πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το σύνολο σήμερα του απογευματινού Τύπου έχει έναν τίτλο, τον ίδιο περίπου: "Σύγχυση στην Αθήνα για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών σχέσεων". Αυτή η σύγχυση λένε τα κείμενα, δημιουργήθηκε με τη γνωστή συνέντευξη Κρανιδιώτη στο Ρώϋτερ, με τις χθεσινές σχετικές δικές σας δηλώσεις και εν συνεχεία τις δηλώσεις του κ. Κασουλίδη. Υπάρχει όντως σύγχυση; Δεν πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτ` απ` όλα δεν υπάρχει καμία σύγχυση. Εκανα δηλώσεις χθες το μεσημέρι, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Χθες το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, ο κ. Κρανιδιώτης παραχώρησε συνέντευξη για συναφή θέματα. Πιστεύω ότι μετά και από αυτές τις δηλώσεις, τις απαντήσεις, δεν δικαιολογείται αυτός ο χαρακτηρισμός. Μου κάνει και μένα εντύπωση.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα εκφράζεται από τις θέσεις της Ε. Ε. όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι σαφές, επίσης, ότι ισχύουν για την Τουρκία οι προϋποθέσεις και οι όροι που ισχύουν για κάθε χώρα που ενδιαφέρεται να κερδίσει το χαρακτηρισμό της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε. Ε. χώρας και εν συνεχεία την ένταξή της ως μέλος στην Ε. Ε. Είναι ακόμη σαφές ότι η πρόοδος για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, όπως επίσης η πρόοδος όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην Ε. Ε., αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες για μας. Το Κυπριακό είναι για εμάς μείζον εθνικό ζήτημα. Οι εξελίξεις, λοιπόν, σ` αυτό το ζήτημα θα επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βεβαίως θα έχουν την ευεργετική επίδρασή τους και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Αυτά είναι γνωστά, έχουν διατυπωθεί κατ` επανάληψη. Δεν θα πρέπει, τουλάχιστον για τέτοια θέματα, να δίνονται λανθασμένες ερμηνείες σε τοποθετήσεις, οι οποίες βεβαίως γίνονται με αφορμή συγκεκριμένα ερωτήματα, αλλά πάντοτε περιέχουν -παρά τις διαφορετικές διατυπώσεις που ίσως χρησιμοποιούνται- την ίδια ουσία. Περιέχουν την ίδια παραδοχή, την ίδια θέση, για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση της Τουρκίας με την Ε. Ε. στο βαθμό που αφορά εμάς και παρεμβαίνουμε σ` αυτή την εξέλιξη.

ΠΑΡΙΣ: Είπατε ότι η Ελλάδα εκφράζεται, όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε. Ε., μέσα από την Ε. Ε. Ο κ. Κρανιδιώτης στη συνέντευξη την οποία έδωσε στο πρακτορείο Ρώϋτερ, μας λέει το εξής: Οτι υπάρχουν οι προϋποθέσεις τις οποίες έχει θέσει η Ε. Ε. Αν παρ` όλα αυτά η Ε. Ε., αν θέλει μια στενότερη σχέση με την Τουρκία, η Ελλάδα θέλει τις δύο γνωστές εγγυήσεις, τις οποίες δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω. Αυτό το πράγμα στέκει και αν οι άλλοι εταίροι μας στην Ε. Ε. θελήσουν να παραβλέψουν τα στάνταρ, τα οποία έχουν τεθεί μέχρι τώρα και τα στάνταρ τα οποία τέθηκαν στο Λουξεμβούργο, εμείς θα θέσουμε κάποιο βέτο ή θα πούμε ότι εντάξει προχωράμε, αλλά να ακολουθηθούν οι δύο προϋποθέσεις τις οποίες έχει θέσει ο κ. Κρανιδιώτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα η συζήτηση αυτή για τη διεύρυνση της Ε. Ε. θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής μετά από έξη μήνες, τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η θέση της Ε. Ε. για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως διατυπώθηκε μετά τις Συνόδους Κορυφής στο Λουξεμβούργο και στο Κάρντιφ, εκφράζει το σύνολο της Ε. Ε. και εμάς βεβαίως. Δεν αλλάζει σε τίποτα η θέση αυτή της Ε. Ε. Από κει και πέρα, βεβαίως όταν μιλούμε για σημαντικά θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επιτύχουμε την απρόσκοπτη εξέλιξη των ενταξιακών διαδικασιών για την Κύπρο. Και βεβαίως να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην αναζήτηση, επιτέλους, λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που επί πάρα πολλά χρόνια βρίσκεται σε τέλμα. Είναι πολύ πρόωρο να πούμε οτιδήποτε άλλο. Είναι πολύ σαφής η θέση που έχουμε διατυπώσει τόσο με τις δηλώσεις που έκανα εγώ, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα ο κ. Κρανιδιώτης, με τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στην απάντηση του οποίου σας παραπέμπω (περιέχεται στη σελίδα 5 του απομαγνητοφωνημένου κειμένου που έχει διανεμηθεί). Η θέση της κυβέρνησης παραμένει αυτή που γνωρίζετε. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς το σημείο αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 14 July 1999 - 15:22:41 UTC