Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το χθεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, το οποίο έχει τη μορφή εσωτερικής οδηγίας, όσον αφορά το Χρηματιστήριο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει "αύριο αγοράζουμε" και αυτό αποδίδεται σε υψηλό στέλεχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, αποκλείω να έχει γίνει μια τέτοια δήλωση. Σε σχετική ερώτηση που μου απηύθυνε ξένο μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο έκανα αυτό το σχόλιο: Αποκλείω αυτό το ενδεχόμενο. Τέτοιες δηλώσεις δεν έχουν θέση, άρα δεν είναι δυνατό να γίνονται από παράγοντες που έχουν μια σχετική ευθύνη κι ένα ρόλο στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το σχετικό τηλεγράφημα, στο οποίο αναφέρεστε, δεν κατονομάζει κάποιον παράγοντα συγκεκριμένα. Γνωρίζω ότι τα σχόλια, τα οποία τροφοδότησαν αυτή τη συζήτηση, απαντήθηκαν από το σύμβουλο του Γιάννου Παπαντωνίου κ. Στουρνάρα, ο οποίος διέψευσε ότι τον αφορά η από κάποιους, στο πλαίσιο αυτών των ψιθύρων και σχολίων, αποδιδόμενη φράση, στην οποία αναφερθήκατε κι εσείς. Αρα, λοιπόν, δεν υπάρχει αντικείμενο για περαιτέρω συζήτηση. Δεν υπάρχει οτιδήποτε που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό, για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Τα όσα έχουν σχέση με το Χρηματιστήριο, τα αντιμετωπίσαμε με τον τρόπο που γνωρίζετε. Η δήλωση που έκανα χθες είναι πλήρης, είναι σαφής. Αυτή εκφράζει τη θέση της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο. Τα λέει όλα η δήλωση αυτη.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι η είδηση αυτή μεταδίδεται από κρατικό μέσο, πόσο σας απασχολεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΑΠΕ είναι ανώνυμη εταιρεία. Εχει τη δική του λειτουργία, τα δικά του όργανα. Δεν είναι δυνατό να παρεμβαίνουμε εμείς στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι δημοσιογράφοι. Είναι κάτι, που πρώτα απ` όλα εσάς θα βρει αντίθετους. Δεν είναι δυνατόν οι δημοσιογράφοι που επιτελούν το έργο τους, κατά τρόπο που εκείνοι κρίνουν ότι είναι ο πλέον πρόσφορος, να ελέγχονται από εμάς. Οι δημοσιογράφοι κρίνονται από αυτούς, οι οποίοι δέχονται τις υπηρεσίες τους, τα προϊόντα της δουλειάς τους.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, λέγεται, τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα εταιρειών που έχουν αλματώδη άνοδο στο Χρηματιστήριοτις λεγόμενες φούσκες; Γιατί, η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτά, να τελειώνουμε; Γνωρίζουμε ότι γνωρίζετε ποιες είναι αυτές οι εταιρείες.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν είναι έργο της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση, εν είδει πλαισίου, ανακοίνωσε τη θέση της. Γνωρίζετε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο. Ολα τα άλλα αφορούν τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και τους επενδυτές που κάνουν τις δικές τους επιλογές. Δεν αφορούν την κυβέρνηση. Σε αυτό είμαστε σαφείς.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορούν, όμως, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Μια εταιρεία που είναι "φούσκα" θα ανακοινώσει η ίδια ότι είναι "φούσκα";

ΡΕΠΠΑΣ: Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι σταθερά προσανατολισμένο, προκειμένου να θωρακίσει το Χρηματιστήριο. Μίλησα για όλα αυτά και χθες και προχθές. Αυτό κάνει η κυβέρνηση, αυτός είναι ο ρόλος της, σε αυτόν περιορίζεται. Δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Μια παρεμφερής ερώτηση: Υπάρχει μια φημολογία, υπό μορφήν αρθρογραφίας, και παλαιότερα, ότι πίσω από όλο αυτό το γενικευμένο κλίμα ευφορίας του Χρηματιστηρίου, υπάρχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Θέλω να σας θέσω το ερώτημα, εάν η κυβέρνηση, προτίθεται, πέρα από το "πόθεν έσχες" των υπουργών και των βουλευτών, να το επεκτείνει και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό ισχύει.

ΜΙΧΑΗΛ: Ενας δικός σας σύμβουλος μπορεί να υποβάλει δήλωση "πόθεν έσχες";

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει για τους υπαλλήλους ο έλεγχος του εισοδήματός τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Στην Εφορία.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Πρέπει να πω ότι αυτό το οποίο θέτετε και στηρίζεται σε φημολογίες, δεν είναι δυνατό να συζητηθεί εδώ. Δεν το σχολιάζω καν. Μπορώ, όμως, να σχολιάσω ένα πραγματικό γεγονός, το οποίο είναι αυταπόδεικτο και η σημασία του αυτονόητη. Γνωρίζετε το επίπεδο στο οποίο εκινείτο το Χρηματιστήριο, λίγα χρόνια πριν. Γνωρίζετε το επίπεδο στο οποίο κινείται το Χρηματιστήριο αυτή την περίοδο. Και πιστεύουμε ότι στο επίπεδο αυτό έφτασε το Χρηματιστήριο, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί. Και το κλίμα αυτό δημιουργήθηκε λόγω της επιτυχούς άσκησης μιας σωστής οικονομικής πολιτικής, που έχουμε εξαγγείλει και εφαρμόζουμε. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα. Σας καλώ σε αυτά να περιοριστούμε και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Μιλούν μόνα τους τα στοιχεία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό για το οποίο κατηγορείται η κυβέρνηση και κυβερνητικά στελέχη είναι ότι με δηλώσεις τους επέτειναν αυτό το κλίμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάποιοι διατυπώνουν αυτή την άποψη. Σεβαστή η άποψή τους, αλλά, δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα. Διότι αν κατηγορείται η κυβέρνηση γιατί η πολιτική της έχει συμβάλει, έστω και εμμέσως, στο να έχει φθάσει το Χρηματιστήριο σε αυτό το επίπεδο, πιστεύουμε ότι κατηγορείται αδίκως. Από κει και πέρα όλα τα άλλα είναι συζητήσεις, οι οποίες, βεβαίως, γίνονται ελεύθερα, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι υπεύθυνες.

ΒΟΥΖΑΣ: Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης, αποφάσισε να απολύει τους υπουργούς του, οι οποίοι με τη μέθοδο της μετοχικής τοποθέτησης αγοράζουν μετοχές στο Χρηματιστήριο. Μάλιστα, ο γενικός Εισαγγελέας Κύπρου εξετάζει και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να υπάρχουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες και σε άλλα πρόσωπα, Διοικητές Οργανισμών, Συμβούλους κ. λπ. Η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο που ισχύει το γνωρίζετε. Δεν αλλάζει. Δεν υπάρχει κάτι που να είναι παράνομο ή αντισυνταγματικό, όσον αφορά δραστηριότητες κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων, σε αυτό τον τομέα. Εμείς αντιμετωπίζουμε αυτό το οποίο είναι παράνομο. Οτι δεν είναι παράνομο δεν μπορεί να διώκεται.

ΒΟΥΖΑΣ: Ως μέθοδο πρόληψης, κ. Υπουργέ, γι αυτό το ρώτησα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια πολιτική δήλωση που έκανε ο κ. Κληρίδης και το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Κύπρο δεν είναι διαφορετικό από αυτό που ισχύει στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πλαίσιο αυτό, λοιπόν, που ισχύει στην Ελλάδα παραμένει ως έχει. Είναι, επαναλαμβάνω, το πλαίσιο που ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα κριτήρια που έχουν τεθεί στο Αμστερναμ και στο Κάρντιφ, για τη σύνδεση της Τουρκίας, ως υποψήφιας χώρας για την Ε. Ε. βρίσκονται σε φάση επανεξέτασης, μετά το κλίμα που υπάρχει τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις των δύο χωρών;

ΡΕΠΠΑΣ: Το κλίμα δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι ένα πολύ συγκεκριμένο μέγεθος, το οποίο μπορεί -αν θέλετε- υπό μια έννοια και να μετρηθεί. Το κλίμα, καλό ή κακό, δημιουργείται από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, από συγκεκριμένες συμπεριφορές, από συγκεκριμένες πράξεις. Πράγματι, υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενα κλίμα μη έντασης, όπως το ονόμασα πριν από λίγες ημέρες. Είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία, όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο για θέματα που απασχολούν επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Ολοκληρώθηκε, ήδη, ο δεύτερος γύρος συζητήσεων και θα ακολουθήσει τρίτος, το 3ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Οσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ε. ή την επιλεξιμότητά της και τον χαρακτηρισμό της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε. Ε., το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί στη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στο τέλος του χρόνου στο Ελσίνκι. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει ξεκάθαρα τη θέση της: Επιθυμούμε την ευρωτουρκική προσέγγιση -πάντα το λέγαμε αυτό- κάτω, όμως, από ορισμένες προϋποθέσεις. Κάτω από προϋποθέσεις και όρους που αφορούν όλες τις χώρες που έχουν ανάλογο ενδιαφέρον και επιδίωξη. Και, βεβαίως, σε ότι αφορά την πολύ συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία αναφέρεστε, προϋπόθεση αποτελεί το να έχει ανταποκριθεί η Τουρκία στις συγκεκριμένες προκλήσεις: Η μια είναι αυτή που αφορά τη συμβολή της στην αντιμετώπιση και λύση του κυπριακού προβλήματος. Η δεύτερη αφορά την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα, στη βάση των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Στη βάση, δηλαδή, μιας πολιτικής αρχών, την οποία ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και στην οποία επιθυμούμε να προσέλθει και να ανταποκριθεί και η Τουρκία.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς εκτιμάτε ότι η Τουρκία έχει ανταποκριθεί σ' αυτό το πλαίσιο, που λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, πρώτον, ότι υπάρχουν αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε. Ε., οι οποίες ισχύουν. Δεν ανακαλούνται, δεν ανατρέπονται. Δεύτερον, για κάθε χώρα -και για την Τουρκία- υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούνται, προκειμένου να προχωρήσει η προσέγγιση της κάθε χώρας και της Τουρκίας, εν προκειμένω, σε ένα επόμενο στάδιο στις σχέσεις της με την Ε. Ε. Αυτό είναι κάτι το οποίο η Ε. Ε. το εξετάζει κάθε φορά. Η Τουρκία θα πρέπει σε αυτούς τους τομείς, που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό να επιδείξει μια τέτοια συμπεριφορά, η οποία θα αποδεικνύει ότι πραγματικά ενσωματώνεται σε αυτό που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις αρχές και τους κανόνες, βάσει των οποίων λειτουργεί η Ε. Ε. Αυτή είναι η θέση μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Εφ' όσον αυτή είναι η θέση, ο κ. Παπανδρέου γιατί δήλωσε από τη Ν. Υόρκη, χθες, ότι εμείς θα υποστηρίξουμε το αίτημα της Τουρκίας στο Ελσίνκι, να γίνει υποψήφια χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς έθεσε ποτέ θέμα προσέγγισης της Τουρκίας στην Ε. Ε. άνευ όρων και προϋποθέσεων. Αλλωστε, η διαδικασία που ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις είναι πολύ συγκεκριμένη, σχεδόν τυποποιημένη. Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τα διαφορετικά εκείνα στοιχεία τα οποία "χρωματίζουν" την περίπτωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, η Τουρκία θα πρέπει σε δύο τομείς που έχουν πολύ μεγάλη σημασία, όπως είναι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, να επιδείξει μια τέτοια στάση, η οποία θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων, υπό το πρίσμα που τα προσεγγίζει και τα αντιμετωπίζει ο διεθνής παράγων και η Ε. Ε. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο ΟΗΕ, όσον αφορά το Κυπριακό, έχει εκδώσει ψηφίσματα κατ' επανάληψη. Βάσει αυτών των ψηφισμάτων εργάζεται ο διεθνής παράγων και η Ε. Ε., προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Αυτό δεν μπορεί να το υπερκεράσει η Τουρκία. Με αυτή την έννοια, ασφαλώς, επιθυμούμε μια Τουρκία η οποία βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης ή ενσωμάτωσης -αν θέλετε- στην Ε. Ε. Αυτό σημαίνει ότι επιθυμούμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία και όχι βεβαίως μια Τουρκία η οποία θέλει την Ευρώπη, "αλά καρτ", κατά τη δική της επιλογή: Την Ευρώπη την οποία επιλέγει σε ορισμένους τομείς, την Ευρώπη την οποία αγνοεί και αρνείται σε άλλους τομείς, αναλόγως των δικών της επιλογών. Οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία σ' αυτή την πορεία προς την Ε. Ε. είναι αυτονόητες, ισχύουν για αυτήν, όπως ίσχυσαν στο παρελθόν και θα ισχύσουν στο μέλλον για όλες τις χώρες που είχαν ή έχουν σχέση με την Ε. Ε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μιλήσατε για προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα μπορεί η Τουρκία να μπει στην Ε. Ε. και μιλήσατε για το Κυπριακό και καλά κάνατε. Μετά μιλήσατε για καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει καλό κλίμα τη στιγμή που η Τουρκία στο Κυπριακό είναι τελείως αρνητική, όταν αρνείται ακόμα να παρακαθίσει και σε διάλογο. Διερωτώμαι πώς είναι δυνατόν να υπάρχει καλό κλίμα από τη μια, και από την άλλη να υπάρχει αρνητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για ένα καλύτερο κλίμα. Μίλησα για ένα κλίμα, το οποίο χαρακτήρισα "κλίμα μη έντασης". Αυτό υπάρχει, είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να την αρνηθεί κανείς. Σημασία έχει να αξιοποιήσουμε αυτό το οποίο φαίνεται ότι προκύπτει την τελευταία περίοδο, προκειμένου να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Τα επόμενα βήματα θα είναι σταθερά και θα οδηγήσουν σε διαρκή αποτελέσματα, τα οποία δεν θα ανατρέπονται, για το καλό και των δύο χωρών, εφ' όσον η Τουρκία από τη δική της πλευρά, ανταποκριθεί στην πρόκληση και ασκήσει μια πολιτική σύμφωνη με τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και για την Τουρκία.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Εχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια σειρά κριτηρίων για να χαρακτηριστεί μια χώρα εντάξιμη στην Ε. Ε. Επειδή έχω την εντύπωση ότι τα κριτήρια αυτά, τουλάχιστον από πλευράς Ε. Ε. αλλά και Ελλάδας, όπως είναι φυσικό, δεν εξαντλούνται στο Κυπριακό και στο κλίμα μεταξύ των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά περιλαμβάνουν και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην όποια προς ένταξη χώρα, αλλά και δημοκρατικούς θεσμούς. Δηλαδή, δεν μπορεί να μπει μια χώρα στην Ε. Ε. όταν στο Σύνταγμά της κατοχυρώνεται ο ρόλος του στρατού στη δημοκρατική ζωή αυτής της χώρας. Θέλω να ρωτήσω αν αυτά τα κριτήρια έχουν εκλείψει.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Μίλησα για διαδικασίες, για όρους και προϋποθέσεις που ίσχυσαν σε όλες τις περιπτώσεις στο παρελθόν και θα ισχύσουν και στην περίπτωση της Τουρκίας. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς το σημείο αυτό. Αυτό που λέω είναι αυτονόητο και είναι γνωστό σε σας.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Πού μας οδηγεί ότι εάν βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ή λυθεί το Κυπριακό, αυτομάτως μεταπηδά σε υπό ένταξη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι αυτά ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις. Και βεβαίως κάθε περίπτωση "χρωματίζεται" από ειδικά θέματα. Οπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της Τουρκίας, ειδικά θέματα είναι αυτά που έχουν σχέση με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 22 September 1999 - 15:44:53 UTC