Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις επόμενες ημέρες:

* Σήμερα το μεσημέρι -σε μισή ώρα συγκεκριμένα- θα επισκεφθεί τους Δήμους Αγίων Αναργύρων και Καματερού, που έχουν πληγεί από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό. Θα συζητήσει με τις τοπικές δημοτικές αρχές και τους κατοίκους τα προβλήματα, θα ενημερωθεί και θα δώσει κατευθύνσεις. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων του Πρωθυπουργού στην περιοχή, που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων, σε συνθήκες ζωής που θα είναι ομαλές.

* Αύριο, Τρίτη, στις 10 το πρωί, θα συνεργαστεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, τον κ. Παπαϊωάννου και τον κ. Πρωτόπαπα. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί το Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα. Στη 1 η ώρα θα δεχθεί και θα συνεργαστεί με την ηγεσία της οργανωτικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004, με τη συμμετοχή της κας Παπαζώη. Στις 2 το μεσημέρι, θα δεχθεί και θα συνεργαστεί με το Γραμματέα της Κ. Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη. Το απόγευμα στις 7, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

* Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί τον Υπουργό Επικρατείας Κώστα Γείτονα με το προεδρείο της Κ. Ο. του Κινήματος. Αργότερα, στη 1 η ώρα, θα δεχθεί και θα συνεργαστεί με την κ. Βάσω Παπανδρέου και την ηγεσία του ΑΣΕΠ, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Το απόγευμα στις 7, θα παρευρεθεί σε εκδήλωση προς τιμήν του διανοητή Νίκου Πουλατζά, που θα γίνει στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

* Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, τον Γ. Παπανδρέου και τον Χρ. Ροκόφυλλο, την Υπουργό Εσωτερικών Β. Παπανδρέου και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη. Η συνεργασία αυτή αφορά την προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Τάμπερε της Φιλανδίας, στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Τα θέματα της Συνόδου αυτής είναι σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και συνεργασία των χωρών της Ε. Ε., στον τομέα αυτό. Στις 12 το μεσημέρι, της ίδιας ημέρας, θα δεχθεί τον πρόεδρο της Ουγκάντα, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Ελληνα Προέδρου. Στις 2 το μεσημέρι, θα δεχθεί τον κ. Σάμαρανκ, πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που θα βρίσκεται εκείνες τις ημέρες στην Ελλάδα. Το βράδυ στις 8, θα παρευρεθεί σε εκδήλωση που οργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο, για την παρουσίαση του σήματος της Ολυμπιάδας του 2004.

* Την Παρασκευή στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με διευρυμένη σύνθεση. Αντικείμενο συζήτησης: ο σεισμός, τα προβλήματα που έχουν προκληθεί, η πορεία εφαρμογής των μέτρων που έχουμε αποφασίσει και εξαγγείλει, καθώς και θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού.

* Το Σάββατο, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί το Φιλανδό Πρωθυπουργό, ο οποίος ενόψει της Συνόδου του Τάμπερε, κάνει το λεγόμενο γύρο των πρωτευουσών. Μετά τη συνάντηση θα προβούν σε δηλώσεις.

* Τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, όπως γνωρίζετε, έχουμε την έναρξη της νέας συνόδου της ολομέλειας της Βουλής. Στις 6 το απόγευμα, επισκέπτεται την Ελλάδα ο Γερμανός Καγκελάριος κ. Σρέντερ. Είναι επίσκεψη εργασίας. Αργότερα, οι κύριο Σημίτης, Σρέντερ θα παραστούν σε εκδήλωση για τα 75 χρόνια του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

* Την Τρίτη, στις 10.30 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ.

* Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια δήλωση με αφορμή την ομιλία, τη συνέντευξη και τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή, κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη:

Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι έχει διαφορά φάσης από την κυβέρνηση. Προσπαθεί να παρακολουθήσει την κυβέρνηση, ακολουθώντας και σχολιάζοντας τις πολιτικές πρωτοβουλίες της, γιατί η ίδια αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλίες. Ο κ. Καραμανλής, με τις ομιλίες και τις δηλώσεις του απέδειξε ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων και η Νέα Δημοκρατία κόμμα χωρίς πολιτική πυξίδα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε συχνά στην μετά ΟΝΕ εποχή. Αυτοί οι οποίοι κατηγορούσαν την κυβέρνηση, ότι αδυνατεί να θέσει σε ενταξιακή πορεία τη χώρα μας, αναγνωρίζουν τώρα αυτό το επίτευγμα της κυβέρνησής μας και εντέχνως μετατοπίζουν τη συζήτηση σε ένα άλλο πεδίο, στην μετά ΟΝΕ εποχή. Το κάνουν εκείνοι, οι οποίοι όταν κυβέρνησαν την Ελλάδα δεν κατόρθωσαν να εφαρμόσουν ούτε ένα πρόγραμμα σύγκλισης με επιτυχία. Ο κ. Καραμανλής, επίσης, απέδειξε ότι "παίζει". "Παίζει με τη φωτιά", επειδή παίζει με τους θεσμούς. Μιλάει με τρόπο ασεβή για το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά και για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αδιαφορώντας αν έτσι υπονομεύει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα που είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία, προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει τους μεγάλους στόχους, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις αυτής της περιόδου. Οσον αφορά τα θέματα οικονομίας, και εκεί ο κ. Καραμανλής ακολουθεί ένα δρόμο ο οποίος είναι ολισθηρός. Από τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της, μιλώντας για μια "γκρίζα" οικονομική πραγματικότητα και από την άλλη πλειοδοτεί σε μέτρα που έχει ανακοινώσει και εφαρμόζει η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας έτσι, ασφαλώς εμμέσως, τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης. Θα περιοριστώ σε πολύ λίγα στοιχεία, τα οποία στοιχειοθετούν απολύτως αυτή την τοποθέτησή μου: Επανέρχεται, πάλι και πάλι η Νέα Δημοκρατία, σε αυτό το περίφημο θέμα του ΦΠΑ για την προμήθεια γεωργικών μηχανημάτων, τη μείωσή του από 18% στο 8%. Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή, η οποία θέσπισε το 18%, ως συντελεστή ΦΠΑ για την προμήθεια αυτού του εξοπλισμού. Και γνωρίζει, πολύ καλά, ότι δεν είναι δυνατό -στο πλαίσιο της Ε. Ε., δεν υπάρχει διαδικασία, δεν υπάρχει νομική οδός- να αλλάξει αυτός ο συντελεστής. Είναι λάθος της, που δεν είχε προβλέψει και άλλους ενδιάμεσους συντελεστές, ώστε να μπορούμε να προσφύγουμε σε αυτούς και να τους χρησιμοποιήσουμε.

Αυτό το οποίο, όμως, έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Καραμανλής έκανε εξαγγελίες, αφενός για να λάβουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αφετέρου για να δοθεί αύξηση στη σύνταξη όλων των συνταξιούχων, εκτός του ΟΓΑ. Πρέπει να σας πω, επειδή υπολογίσαμε το κόστος αυτών των μέτρων, ότι η δαπάνη ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές. Διακόσια τριάντα πέντε δισεκατομμύρια δραχμές υπολογίζουμε ότι απαιτούνται, προκειμένου να δοθεί το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο καθιέρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -και δεν πρέπει να το ξεχνάει αυτό ο κ. Καραμανλής- και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Είναι πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές τα ποσά που απαιτούνται, προκειμένου να δοθούν αυτές οι αυξήσεις στις συντάξεις των εκτός ΟΓΑ συνταξιούχων. Μόνο για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 430 δισεκατομμύρια δραχμές. Αν συμπεριλαμβάνανε τους συνταξιούχους του Δημοσίου και τους άλλους συνταξιούχους τότε το σύνολο των δαπανών θα οδηγούσε την οικονομία σε δημοσιονομική καταστροφή. Αυτό θέλει η Ν. Δ.; Τέτοιες εξαγγελίες γίνονται με τρόπο, ο οποίος δείχνει μεγάλη προχειρότητα και ανευθυνότητα, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Μπορούμε να υπολογίσουμε το οικονομικό κόστος, τις δαπάνες που απαιτούνται, αλλά δεν μπορούμε να υπολογίσουμε, γιατί είναι ανυπολόγιστο, το κόστος που προκαλείται για την ανταγωνιστικότητα, για την απασχόληση, για τη σταθερή πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ. Είναι ανευθυνότητα να μιλά με τόσο επιπόλαιο τρόπο, για τόσο σοβαρά θέματα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι οι υποσχέσεις αυτές θα περνούσαν στο χώρο του γραφικού, αν δεν έκρυβαν πραγματικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία και την προοπτική της. Αυτός ο ανεύθυνος λόγος είναι κοροϊδία, γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Και όταν ο λόγος αυτός αφορά τόσο σημαντικά θέματα για τη ζωή των πολιτών δεν συνιστά απλώς δημαγωγία, είναι ντροπή.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, ακούσαμε τον κ. Καραμανλή. Λάβρος κατά της κυβέρνησης. Ακούμε τη δική σας απάντηση, τώρα, λάβρος για όσα είπε ο κ. Καραμανλής. Και διερωτάται κανείς, αυτή η οξύτητα της αντιπαράθεσης, μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, η οποία, κατά την εκτίμηση πολλών πολιτών, έχει καθαρά προεκλογική χροιά, σε ποιό βαθμό πιστεύετε πρώτον, ότι βοηθάει τη χώρα να έχει σταθερή πορεία προς την ΟΝΕ, δεύτερον, να έχει ομαλή πολιτική εξέλιξη και να μη διαταραχθεί από όλη αυτή την οξύτητα το "καλό κλίμα" πολιτικής αντιπαράθεσης που μέχρι τώρα διατηρούνταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω κατ` επανάληψη δηλώσει και επαναλαμβάνω, ότι εμείς θεωρούμε αντίπαλό μας τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Δεν μας ενδιαφέρει μια χωρίς περιεχόμενο αντιπαράθεση με τη Ν. Δ. και τα άλλα κόμματα. Εχουμε συγκεκριμένη πολιτική, έχουμε πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζουμε. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος έχει οδηγήσει σ` αυτά τα θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Η Ν. Δ. είναι αυτή η οποία σε πλήρη σύγχυση, με αντιφάσεις, με ανεύθυνο τρόπο, επιχειρεί να σκιάσει το θετικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και επιδίδεται συχνά σε μια πλειοδοσία ακόμα και σε πεδία, όπου αυτό είναι εθνικώς επιζήμιο. Αυτό κατηγορούμε, αυτό καταγγέλλουμε, επειδή ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει οδηγηθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, περίπου, στην καταστροφή. Εμείς, απαντούμε με την αλήθεια του έργου μας, με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία μαρτυρούν ότι η Ελλάδα έχει κατακτήσει ένα ιδιαίτερο επίπεδο, ζηλευτό για τις άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ενα επίπεδο, το οποίο την καθιστά μία ισχυρή και σύγχρονη χώρα μέσα στην Ε. Ε. και τη διασφαλίζει, όσον αφορά κινδύνους που αφορούν την πορεία της. Μιλώ για την ένταξη στην ΟΝΕ. Δύο προγράμματα σύγκλισης της Ν. Δ., απέτυχαν παταγωδώς. Το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί με βεβαιότητα στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Εμείς, επειδή μιλούμε με την αλήθεια του έργου μας, επιθυμούμε την κριτική όταν είναι εποικοδομητική. Δεν επιθυμούμε την εκτόξευση κατηγοριών που υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια, η οποία είναι εθνική προσπάθεια. Γι` αυτό, ακριβώς, καλούμε τη Ν. Δ., αν δεν μπορεί να ασκήσει, τουλάχιστον, εποικοδομητική αντιπολίτευση και κριτική, ας προτιμήσει τη σιωπή. Γιατί και αυτό, είναι μία συμβολή, με δεδομένη τη μέχρι τώρα στάση της Ν. Δ., η οποία καταστροφολογεί, παρουσιάζει τα πάντα σαν να είναι διαλυμένα σ` αυτό τον τόπο, την ώρα που η εμπειρία όλων των πολιτών είναι απολύτως διαφορετική και αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη από ποτέ κατάσταση.

ΜΙΧΑΗΛ: Τούτων δοθέντων και αφού η Ν. Δ. τα κάνει όλα αυτά για να σκιάσει τις επιτυχίες σας, εσείς γιατί μπαίνετε σε συζήτηση μαζί της;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι νοητό, στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου, να μη δίνονται απαντήσεις σε προκλήσεις και κατηγορίες που διατυπώνονται από την άλλη πλευρά. Είναι στοιχειώδες χρέος μας. Αλλά εμείς, στις απαντήσεις που δίνουμε, χρησιμοποιούμε στοιχεία και συγκεκριμένα επιχειρήματα. Δεν χρησιμοποιούμε κούφια λόγια, ούτε χαρακτηρισμούς που δεν έχουν κανένα περιεχόμενο. Σύμμαχός μας -επαναλαμβάνω- είναι η πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε μετά την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί, αύριο, την ηγεσία της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004. Επειδή λέγονται αυτές τις ημέρες διάφορα, επίκειται κάποια αλλαγή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοιο θέμα. Ασφαλώς, έχω υπόψη μου κάποια δημοσιεύματα, αλλά δεν είναι αυτό το νόημα της συνάντησης. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη πολύ πριν δουν το φως της δημοσιότητας τα συγκεκριμένα κείμενα, επειδή ακριβώς ο Πρωθυπουργός θέλει να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η δουλειά που κάνει η Οργανωτική Επιτροπή.

ΦΙΛΗΣ: Ούτε αποτελεί κάποια μομφή για το έργο της Επιτροπής, ότι δηλαδή προχωρεί με βραδύ ρυθμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει συναντηθεί και πάλι με την ηγεσία της Οργανωτικής Επιτροπής. Συναντάται σε τακτά διαστήματα, προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία της προετοιμασίας, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004.

ΦΙΛΗΣ: Ρωτάω αν αποτελεί αν όχι κάποιου είδους μομφή, αλλά ένα ενδιαφέρον που έχει το χαρακτήρα ελέγχου.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι είναι τιμητικό να συναντάται κάποιος με τον Πρωθυπουργό. Δεν νομίζω ότι είναι στοιχείο που κρύβει κάποια μομφή, κάποια κατηγορία.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Μπακούρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν είμαι μέσα στο μυαλό του κ. Μπακούρη, αλλά ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπακούρης θα είναι εκεί αύριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Οπως μας είπατε, ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά όλες αυτές τις δραστηριότητες για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Θα ήθελα να ρωτήσω, είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τους ρυθμούς αυτούς που ακολουθούνται; Και επίσης, αν είναι μέσα στις προθέσεις της, το ενδεχόμενο η κατασκευή των έργων που απαιτούνται να ανατεθεί στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αθλητισμού και της Επιτροπής μεγάλων έργων και να φύγει από την Οργανωτική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων στοιχείων έχουμε στη διάθεσή μας, προκύπτει ότι είμαστε χρονικά επίκαιροι, είμαστε εντός των χρονικών προθεσμιών που έχουμε πει. Η πλήρης εικόνα για το πώς εξελίσσεται το έργο αυτό, δεν μου είναι γνωστή. Αλλοι είναι αρμόδιοι να μιλήσουν γι` αυτό. Πιστεύω ότι η εκτέλεση των μεγάλων έργων με την ευθύνη του ενός ή του άλλου φορέα -και στο σημείο αυτό μπορώ να πω ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα έχει μία μεγαλύτερη παρέμβαση στην εκτέλεση των έργων αυτών, λόγω της εμπειρίας που έχει και της υποδομής που διαθέτει- θα έχει ολοκληρωθεί, την κατάλληλη στιγμή, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τη σπουδαία αυτή διοργάνωση.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή χρησιμοποιήσατε, σήμερα, ασυνήθιστα βαρείς χαρακτηρισμούς για τη Ν. Δ. και επειδή φημολογείται η ύπαρξη κάποιων δημοσκοπήσεων που φέρνουν το κυβερνών κόμμα λίγο μπροστά από τη Ν. Δ., μήπως υπάρχει κάποια αλλαγή στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το χρόνο διενέργειας των εκλογών και αν όχι, προτίθεται να διατηρήσετε το ύφος αυτό, προκαλώντας ίσως μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς είμαστε συνεπείς στην υποχρέωση που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, να λογοδοτήσουμε ενώπιόν του με την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας μας και να ζητήσουμε, τότε και πάλι, την ψήφο του για να κυβερνήσουμε για μία νέα τετραετία. Δεν αποτελεί δική μας επιλογή η προσφυγή στις κάλπες πριν ολοκληρωθεί η περίοδος αυτή. Αλλά, βεβαίως, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα, πολύ περισσότερο εκείνο που προβάλλει, μετά την εμμονή της Ν. Δ. και του αρχηγού της, για ταύτιση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μικροκομματικά σχέδιά της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η χρησιμοποίηση, δηλαδή, μιας θεσμικής διαδικασίας, που κατά το Σύνταγμα επιβάλλεται να είναι στο μέγιστο δυνατό βαθμό συναινετική, ως αφορμή προκειμένου να προωθηθούν μικροκομματικά σχέδια. Εμείς, δεν χρησιμοποιούμε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα. Χρησιμοποιούμε τη γλώσσα της αλήθειας.

Οταν ο κ. Καραμανλής μας κατηγορεί ότι έχουμε δημιουργήσει την Ελλάδα ή ένα κράτος "τζουμπέ", ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Κατηγορεί την κυβέρνηση η οποία έχει θεσπίσει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού -μιας και συζητούσαμε γι` αυτό πριν- έχει προχωρήσει σε αντικειμενικοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης των πολιτών στο Δημόσιο, έχει αντιμετωπίσει φαινόμενα φαυλότητας και παλαιοκομματισμού, προωθώντας πολιτικές εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, του ελληνικού κράτους και παρά ταύτα, κατηγορείται με αυτό το χαρακτηρισμό από τον κ. Καραμανλή. Γνωρίζετε ποιος ήταν ο "τζουμπές".

ΦΙΛΗΣ: Ηταν πρωθυπουργός...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά γνωρίζετε ποια ήταν η στάση του, όσον αφορά την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων του εξ Υδρας, με αποτέλεσμα αυτή η πολιτική συμπεριφορά να ταυτιστεί με τον ίδιο και σημειολογικά να χαρακτηριστεί με αυτό το κάλυμμα που έφερε στην κεφαλή του. Λοιπόν, ας σταματήσει αυτή η κριτική, η οποία ασκείται εμμέσως προς την κυβέρνηση, ότι χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις για να αντιπαρατεθεί στη Ν. Δ. Δεν μας ενδιαφέρει η αντιπαράθεση με τη Ν. Δ., ούτε προωθούμε εμείς την οξύτητα. Εμείς θέλουμε οικονομική και πολιτική σταθερότητα, θέλουμε ομαλή ροή των εξελίξεων, προκειμένου έτσι να ασκήσουμε απερίσπαστα το έργο μας. Γιατί πιστεύουμε ότι όταν ολοκληρώσουμε το έργο μας, από τα αποτελέσματα αυτού του έργου, θα αντιληφθούν και οι πλέον κακόπιστοι, αυτοί που σήμερα μεμψιμοιρούν ή δεν έχουν ακόμη πειστεί, ότι αξίζει να δοθεί και πάλι η εμπιστοσύνη τους στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για μία νέα τετραετία. Εχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να μην υπάρχει οξύτητα. Αντίθετα με κάποιους άλλους, οι οποίοι την επιδιώκουν, προωθώντας τη δημιουργία συνθηκών ρευστότητας, γιατί έτσι πιστεύουν ότι μπορούν να παραπλανήσουν το εκλογικό σώμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και χθες και σήμερα μιλάτε για συναινετική διαδικασία στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που προβλέπει το Σύνταγμα. Πού το προβλέπει αυτό το Σύνταγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνετε μια διατύπωση που χρησιμοποίησε, χθες, ο εκπρόσωπος της Ν. Δ., ο οποίος, με δήλωσή του, με κατηγόρησε περίπου ότι μιλώ για υποχρεωτική συναίνεση. Στην απάντησή μου κάνω ένα σχόλιο: εκείνοι μίλησαν για υποχρεωτική συναίνεση και φαίνεται πως αυτό το αντιλαμβάνονται σαν απολύτως δημοκρατικό.

Μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε υπόμνημα που του έθεσε υπόψη ο πρόεδρος της Ν. Δ., με κάποιες προτάσεις, εμείς επιφυλαχθήκαμε να τις αξιολογήσουμε.

Το σχόλιο της Ν. Δ. ήταν πως εφόσον γίνουν δεκτές οι προτάσεις και συναινέσει η κυβέρνηση, μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αυτή είναι η υποχρεωτική συναίνεση που ασπάζεται η Ν. Δ. και κακώς εγκαλεί εμάς.

Οσον αφορά τώρα το συγκεκριμένο θέμα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι αρχηγός παράταξης, δεν είναι αρχηγός κόμματος. Κατά το Σύνταγμα βρίσκεται στην κορυφή της πολιτειακής πυραμίδας, εκφράζει την εθνική ομοψυχία και εύλογο είναι, όλοι να επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για την εκλογή του προσώπου εκείνου που θα υπερβαίνει τα όρια μιας κομματικής επιλογής, ώστε η εκλογή ενός προσώπου στο αξίωμα αυτό να ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές του Συντάγματος. Αυτή είναι η δική μας επιδίωξη. Με αυτή την επιλογή, κατά την προηγούμενη διαδικασία, οδηγηθήκαμε στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος πιστεύουμε -πέραν όλων των άλλων- με τη μέχρι σήμερα θητεία του, έχει αποδείξει ότι αξίζει την αναγνώριση όλων των κομμάτων, όλων των πολιτών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή όποιον προτείνετε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς δεν προχωρήσαμε σε υπόδειξη κομματικού παράγοντα τότε, ούτε τώρα. Αυτό ακριβώς, επειδή πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στο πνεύμα του Συντάγματος που θέλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπεράνω των κομμάτων. Κάναμε μια επιλογή τότε και τώρα που υπερβαίνει κατά πολύ -και είναι γνωστό αυτό- τα κομματικά μας σύνορα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και πρόταση για τον κ. Κύρκο. Γιατί δεν την ψηφίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλήσαμε και για το πρόσωπο του κ. Κύρκου. Η χώρα έχει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ολοι αυτοί οι οποίοι μιλούν με φιλικούς λόγους για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα περιμένουμε τους λόγους αυτούς να τους μεταφράσουν σε συγκεκριμένη πρακτική επιλογή, για να έχουν αντίκρισμα αλήθειας οι λόγοι τους. Εκτός αν χρησιμοποιούνται ως υπεκφυγή έναντι των μεγάλων ευθυνών που έχουν απέναντι στον ελληνικό λαό και το εκλογικό σώμα, να διασφαλίσουν τη σταθερή πορεία της χώρας, πολύ περισσότερο που εκείνη την περίοδο θα κρίνονται κρίσιμα θέματα για τα επόμενα χρόνια.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μια και μιλάμε για την εκλογή Προέδρου, έκανε μια δήλωση χθες ο κ. Γιαννόπουλος και είπε ότι το 1985 κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή του κ. Σαρτζετάκη, δεν τον είχε ψηφίσει. Θυμάστε τότε, ότι είχαν επιστρατευτεί και ο κ. Γ. Αλευράς και τα περίφημα γαλάζια και λευκά ψηφοδέλτια. Θα ήθελα ένα σχόλιο για όλη αυτή την εντός ή εκτός εισαγωγικών αποκάλυψη του κ. Γιαννόπουλου, για να συμπεριληφθεί και αυτό στην καταγραφή της πολιτικής ιστορίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι τότε η ψηφοφορία ήταν μυστική. Ο κ. Γιαννόπουλος ψήφισε κατά κρίση, κατά συνείδηση. Δεν πρόκειται να επιβληθεί κάποια ποινή τώρα στον κ. Γιαννόπουλο, για εκείνη την επιλογή του!

ΤΑΚΗΣ: Το ρωτώ γιατί βγήκε τότε με 180 ο κ. Σαρτζετάκης και η ψήφος ήταν καθοριστική.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα πολιτικά συμπεράσματα δικά σας. Δίνετε και μια καλή απάντηση στον κ. Σταματόπουλο

ΦΙΛΗΣ: Επειδή έρχεται και επανέρχεται στη ρητορική της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, μήπως ο Πρωθυπουργός σκέφτεται ένα πιο συντεταγμένο τρόπο, μια πιο συντεταγμένη πολιτική διαδικασία, απέναντι της οποίας όλα τα κόμματα να εκφράσουν τις απόψεις τους για το πρόβλημα της επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας; Για παράδειγμα, μια συζήτηση στη Βουλή ή ένα κύκλο συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων; Διαφορετικά, το να "πετάει πέτρες" ο ένας στον άλλον από τις τηλεοράσεις, για το θέμα αυτότι βγάζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ γνωρίζω ότι για το θέμα αυτό δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός έχουν αποσαφηνίσει τη στάση τους. Βρίσκω ότι είναι πολύ λογικό το θέμα που θέτετε και δεν αποκλείουμε την επόμενη περίοδο, την κατάλληλη στιγμή, ο Πρωθυπουργός να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο τέτοιων διαβουλεύσεων το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΦΙΛΗΣ: Και στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι στο πλαίσιο τέτοιων συναντήσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Είναι κάτι που δεν το αποκλείω. Μη θέλετε να οδηγηθούμε σήμερα σε ανακοίνωση για το πώς και πότε θα προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες. Τούτη την ώρα μπορώ να σας πω ότι αυτό το θέμα, έτσι όπως το προσεγγίζετε, το προσεγγίζετε λογικά. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να κάνει κατάλληλες κινήσεις για τη συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στη Νέα Υόρκη; Και, αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, το Νοέμβριο, με την παρουσία των κυρίων Κλίντον, Σημίτη και Ετζεβίτ, όπως προτίθεται να προτείνει η κ. Ολμπράϊτ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προβλέπεται, αυτή την ώρα, οποιαδήποτε συνάντηση με αυτή τη σύνθεση. Αυτό το οποίο είπαμε και επαναλαμβάνω, είναι τούτο: είναι ευχάριστη η εξέλιξη της δημιουργίας ενός κλίματος μη έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την τελευταία περίοδο. Αυτό το κλίμα -το οποίο είναι καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν- δεν θα πρέπει να αποτελέσει μια παρένθεση. Ισα-ίσα θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση, την αφετηρία για πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αυτό όμως μπορεί να γίνει τότε -και μόνον τότε- όταν η Τουρκία αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί σε βασικά για μας θέματα, όπως είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε., και το κυπριακό θέμα, ώστε να δημιουργηθούν άλλες συνθήκες, άλλο περιβάλλον, εντός του οποίου οι δύο χώρες μπορούν πλέον να συζητούν και να συνεργάζονται σε ισότιμη βάση. Αυτό δεν φαίνεται ότι αυτή την ώρα είναι εφικτό. Με αυτή την έννοια, μπορεί να πει κανείς -για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας- ότι βεβαίως, υπάρχει μια ικανοποίηση για το ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο μη έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βεβαίως, υπάρχει προβληματισμός ή και δυσαρέσκεια για το ότι η Τουρκία δεν κάνει τα βήματα που της αναλογούν, προκειμένου να οδηγηθούμε σε λύση μεγάλων προβλημάτων και έτσι στην πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 27 September 1999 - 13:29:48 UTC