Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

Βρισκόμαστε σήμερα μαζί όλως εκτάκτως, επειδή ο Υπουργός κ. Ρέππας βρίσκεται στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για συνταξιοδοτικά θέματα του προσωπικού της ΕΡΤ.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Το θέμα που θέλω να σας θέσω αφορά το σύνολο των σεισμοπλήκτων. Τί θα γίνει τελικά με το 200άρι, κύριε Εκπρόσωπε, επειδή αν δεν κάνω λάθος η σχετική εγκύκλιος έληγε σήμερα. Ο κ. Ρέππας μας είπε χθες ότι θα το πάρουν όσοι το δικαιούνται. Με ποιο τρόπο; Θα υπάρχει νέα ρύθμιση, νέα απόφαση, νέα εγκύκλιος;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Επειδή βλέπω, σήμερα, να υπάρχει τέτοιο θέμα στον Τύπο, γνωρίζετε να υπάρχουν κάποιοι που δικαιούνται αυτό το επίδομα έκτακτης ανάγκης και δεν το έχουν πάρει ή δεν θα το πάρουν;

Να σας ενημερώσω, λοιπόν, κατ` αρχάς, ότι έως χθες οι επιταγές που είχαν εκδοθεί γι` αυτό το επίδομα ήταν 95.023 και είχαν ήδη εισπραχθεί οι 80.000. Η ημερομηνία που ανακοινώθηκε δεν αφορά το δικαίωμα που έχουν κάποιοι να πάρουν αυτό το επίδομα των 200.000 δραχμών.

Απλώς, πρέπει να υπάρχει οργάνωση όλης αυτής της διαδικασίας, για να μην υπάρχει σπατάλη υπηρεσιακών δυνάμεων και να παραμένουν συγκροτημένα συνεργεία με έναν αριθμό υπαλλήλων. Τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των αιτήσεων ήταν 5 έως 10 την ημέρα.

Σας θυμίζω ότι και οι αιτήσεις για τους πρωτοβάθμιους ελέγχους είχαν μια ημερομηνία λήξης. Επίσης, σας θυμίζω ότι έχουν ολοκληρωθεί ήδη πάνω από 180.000 αυτοψίες σε επίπεδο πρωτοβάθμιων ελέγχων. Περίπου 60.000 κτίρια χαρακτηρίστηκαν ''κίτρινα'' και 15.000 ''κόκκινα''. Αν δείτε όλους αυτούς τους αριθμούς μαζί, θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα. Και, πάντως, επαναλαμβάνω ότι αν υπάρχει κάποιος δικαιούχος -όπως μπορεί να προκύψει μετά το δευτεροβάθμιο έλεγχο, επειδή υπάρχει το δικαίωμα ένστασης στους Τομείς που έχουν συγκροτηθεί για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων- θα λάβει αυτό το επίδομα των 200.000 δραχμών. Σημειώνω, επίσης, ότι αυτό το επίδομα δόθηκε για την αντιμετώπιση των πρώτων έκτακτων αναγκών -και από την ημέρα του καταστροφικού σεισμού έχουν περάσει πολλές ημέρες- και όλοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική αίτηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή η εμπειρία σας σε θέματα διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών δεν είναι αμελητέα -και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί- ξέρετε πολύ καλά ότι αν δεν υπάρχει νομική κατοχύρωση με απόφαση Υπουργού ή οτιδήποτε, ο αρμόδιος υπάλληλος δεν μπαίνει ως υπόλογος.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα και έχουμε δείξει, όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από αυτή τη μεγάλη καταστροφή, ότι όπου χρειάζεται να λαμβάνονται μέτρα που διευκολύνουν τις διαδικασίες αυτό έχει γίνει. Πιστεύω, όμως, ότι δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα και παρακαλώ να μείνουμε σε αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Τα δάνεια για την αποκατάσταση πότε θα αρχίσετε να τα δίνετε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το θέμα αυτό είναι συναρτημένο με τους δευτεροβάθμιους ελέγχους. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς το χρόνο. Μπορώ, όμως, να σας πω πού βρίσκονται οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, έως προχθές είχαν ολοκληρωθεί 4.288 δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, από τους οποίους προκύπτει ότι 1.455 κτίρια έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα-κατεδαφιστέα και 2.833 επισκευάσιμα. Η αναλογία αυτή αναφέρεται σε κτίρια που είχαν χαρακτηριστεί με την πρώτη αυτοψία ''κόκκινα''. Και αυτό το λέω διότι προτεραιότητα δίνεται στα ''κόκκινα''.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο την περιοχή...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οι έλεγχοι αυτοί έχουν ολοκληρωθεί σε 16 Δήμους. Σε αυτή τη διαδικασία πήραν μέρος 850 μηχανικοί, με προοπτική να φθάσουν τους 1.200 τις επόμενες ημέρες. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλη προσοχή -γιατί υπάρχει κίνδυνος και για τους ίδιους τους μηχανικούς που πραγματοποιούν τους ελέγχους- και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουν οι μηχανικοί, επειδή η υπογραφή τους στη βεβαίωση που δίνουν είναι πολύ κρίσιμη. Ενώ ο πρωτοβάθμιος έλεγχος μπορεί να γίνει με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς και αυτό έγινε, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτόν τον εντυπωσιακό αριθμό ελέγχων, ο δευτεροβάθμιος έλεγχος χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, θέλει φωτογραφήσεις, συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά κ. τ. λ.,

ΦΙΛΗΣ: Επειδή γράφεται και μεταδίδεται ότι υπάρχει μια πρόβλεψη, ότι το Σαββατοκύριακο μπορεί να γίνει κάποιος σεισμός...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εγώ δεν θεώρησα ποτέ ότι η σεισμολογία είναι συνώνυμη της... αερολογίας.

ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι η άποψή μου για το θέμα. Αυτό είναι θέμα το οποίο κρίνει -φαντάζομαι- η επιστημονική κοινότητα. Ζητώ τη γνώμη σας επί πολιτικού θέματος: Εάν, δηλαδή, η Κυβέρνηση προτίθεται να πάρει κάποια έκτακτα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει, έστω και τη μία, στο ένα δισεκατομμύριο, πιθανότητα που μπορεί να υπάρξει, επαλήθευση της αερολογίας, όπως είπατε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κάθε κράτος έχει υπηρεσίες, μηχανισμούς έκτακτων αναγκών, οι οποίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθ` όλη τη διάρκεια του έτους. Από κει και πέρα, από την ώρα που όλοι λένε ότι δεν υπάρχει πρόγνωση, παρακαλώ να μην μπούμε, κι εμείς εδώ σε αυτή την αίθουσα, σε αυτή τη γενική ψύχωση, η οποία τείνει να διαμορφωθεί στη χώρα, σε βάρος των ίδιων των πολιτών. Δεν θα μας κάνουν ψυχοπαθείς!

ΦΙΛΗΣ: Κατά την περίοδο που επακολουθεί του μεγάλου σεισμού υπάρχει κάποια αυξημένη ετοιμότητα των κρατικών υπηρεσιών;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχει κάθε φορά η ετοιμότητα που επιβάλλεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι "δεν θα μας κάνουν ψυχοπαθείς". Ο κ. Λαλιώτης γιατί έδωσε στη δημοσιότητα το σήμα του ΒΑΝ; Μήπως συμμετέχει σε αυτή την ψυχοπαθητική;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας είναι μια εκτίμησή σας, την οποία δεν προτίθεμαι να σχολιάσω εδώ. Το πρώτο σκέλος πιστεύω ότι έχει απαντηθεί επαρκέστατα, από την πρώτη, στιγμή από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Γνωρίζετε υποθέτω ή μπορείτε να πληροφορηθείτε, ότι την ώρα που ο κ. Λαλιώτης έκανε την πρώτη ανακοίνωση για τη διαβίβαση του γνωστού σήματος στην αρμόδια επιστημονική επιτροπή, είχαν ήδη υπάρξει δημοσιογραφικές πληροφορίες και ερωτήματα στο Υπουργείο για το αν είχε τέτοιο σήμα στα χέρια του, κάτι που σημαίνει ότι είχε προηγηθεί η διαρροή. Ολο αυτό το σύστημα λειτουργίας του Τύπου, των φορέων και των "φορέων" που ενημερώνουν τον Τύπο το γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς και εγώ και όλοι όσοι βρίσκονται στην αίθουσα αυτή, ώστε να μη χρειάζεται να σας πω τίποτε άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά η ανακοίνωση του Υπουργού επέτεινε...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό είναι εκτίμησή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν έβγαινε ο Υπουργός, οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις δεν θα έδιναν συνέχεια.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Προχθές, δεν βγήκε ο Υπουργός να πει για τη δεύτερη επιστολή και είδατε ότι όλοι οι συνάδελφοί σας ήταν έξω από ένα κλειστό κτίριο όπου γινόταν η συνεδρίαση για να περιμένουν το αποτέλεσμά της, έχοντας, μάλιστα, ήδη πληροφορίες ίσως πολύ περισσότερες και από αυτές που είχε ο ίδιος ο Υπουργός...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι οι έλεγχοι της πρώτης περιόδου ήταν οι πρώτοι έλεγχοι. Οι αποφάσεις για έλεγχο εκκρεμούν ακόμη για πολλά σπίτια και οι αρμόδιοι μηχανικοί δεν πηγαίνουν για αυτοψία.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είπα ότι έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 180.000 αυτοψίες. Υπάρχει μια κλιμάκωση του επιπέδου των καταστροφών σε διάφορες περιοχές -και αντίστοιχα του ελέγχου- και γνωρίζετε ότι τα αιτήματα για αυτοψίες δεν είναι μόνο αυτά που προέκυψαν τις πρώτες ημέρες μετά το σεισμό, αλλά προστέθηκαν και άλλα τις επόμενες ημέρες. Ορισμένα, μάλιστα, προστέθηκαν μετά τις ανακοινώσεις για τα μέτρα ανακούφισης και τα γενικότερα μέτρα για τους σεισμούς. Υπάρχει πλήρης απολογισμός γι αυτή τη διαδικασία που παρουσιάστηκε χθες από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν έχουμε εκκρεμότητες ουσίας στο πεδίο αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σ` αυτό το κλίμα της σεισμολογίας -που όπως είπατε δεν μπορεί να είναι συνώνυμη της αερολογίας- παρεμβαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες. Η κα Παπανδρέου προ ολίγου προέτρεψε τους ταξιδιώτες να προσέχουν στις εθνικές οδούς, καθώς προέβλεψε μαζική έξοδο των Αθηναίων. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα από αυτή την έξοδο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αν θυμάμαι καλά τους αριθμούς, ολόκληρο τον τελευταίο αιώνα έχουμε κάπου 1.400-1.500 νεκρούς στην Ελλάδα από σεισμούς, ενώ έχουμε περίπου 2.700 νεκρούς από τροχαία ατυχήματα, κάθε χρόνο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εχετε πάρει έκτακτα μέτρα για την έξοδο που επίκειται;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είμαι αρμόδιος για την Τροχαία!

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή οι εφημερίδες αναφέρονται σε κλοπή των φακέλων που αφορούν οικοδομές που έπεσαν, θα ήθελα να ρωτήσω, αν όντως έχετε διαπιστώσει κάποια κλοπή τέτοιων φακέλων.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι, από την πλευρά των αρμοδίων παραγόντων, έχει μιλήσει κάποιος για κλοπή. Αυτό που συνέβη είναι ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτης, ενημερώνοντας χθες τους δημοσιογράφους, έδωσε αναλυτικό πίνακα για τα στοιχεία των φακέλων που έχουν, έως αυτή τη στιγμή, βρεθεί και συγκροτηθεί, μετά την αρχική εντολή του προς τις Νομαρχίες που έχουν την ευθύνη. Επίσης, υπήρχε και αντίστοιχη εντολή του Εισαγγελέα. Ορισμένοι φάκελοι είναι πλήρεις και ορισμένοι άλλοι δεν είναι. Τα αναλυτικά στοιχεία δόθηκαν, χθες, και γι` αυτό δεν υπεισέρχομαι σε αυτά. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί οι φάκελοι αυτοί να συγκροτηθούν από άλλες υπηρεσίες, λόγω των παράπλευρων συμπληρωματικών αδειών που χρειάζονται για τα κτίρια αυτά. Από ότι είδα, οι φάκελοι βιομηχανικών μονάδων που επλήγησαν, είναι μέσα στον κατάλογο, είναι σε αυτούς που έχουν βρεθεί. Η έρευνα για τη συγκέντρωση αυτού του υλικού συνεχίζεται. Αρα, δεν μπορεί κανείς, αυτή την ώρα, να κάνει τη διαπίστωση, την οποία αναφέρατε. Και η έρευνα θα συνεχιστεί. Οπως γνωρίζετε, όλα αυτά τα στοιχεία τίθενται υπόψη ειδικής επιστημονικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για να μελετήσει τα αίτια της κατάρρευσης των 30 κτιρίων. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που αφορούν τη συγκέντρωση υλικού, όπως βιντεοσκοπήσεις και φωτογραφήσεις από τις καταρρεύσεις. Ο έλεγχος αυτός θα είναι πλήρης.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή -δεν είχα σκοπό να το κάνω- επειδή είδα ότι σε μια απάντησή του προς τον κ. Ρέππα, χθες, ο κ. Σπηλιωτόπουλος με πολλή ευκολία διαπίστωνε "αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες" για μια σειρά θέματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της ΡΙΚΟΜΕΞ, να παρακαλέσω τον κ. Σπηλιωτόπουλο να ξαναδεί τις ημερομηνίες κατασκευής του κτιρίου αυτού.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η Ελλάδα είναι σύμφωνη με τη μείωση των γυμνασίων στο Αιγαίο κατά 25%, πράγμα για το οποίο φέρεται να συμφωνεί ο κ. Ετζεβίτ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα δώσω μία γενική απάντηση, γιατί δεν έχω τίποτε το συγκεκριμένο γι` αυτό το θέμα. Υπάρχει μια γενικότερη συζήτηση την οποία γνωρίζετε και η οποία εξελίσσεται σε επίπεδο των πρεσβευτών στο ΝΑΤΟ, για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αυτή την παρακολουθείτε. Κατά καιρούς έχει κάποια εξέλιξη, άλλους καιρούς δεν έχει. Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί σε αυτό το επίπεδο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτό είναι μετά τη συνάντηση με τον κ. Κλίντον.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ισχύει αυτό που είπα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, οι δαπάνες που θα καταβάλει το κράτος στους σεισμοπαθείς, αν είναι ο λόγος για τον οποίο καθυστερεί η επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων στους πολίτες. Γιατί παρατηρείται εκ νέου αυτό το φαινόμενο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Δεν είχα κάποιο ερέθισμα για να το διερευνήσω. Δεν νομίζω, όμως, ότι το ένα θέμα έχει οποιαδήποτε σχέση με το άλλο. Γνωρίζω ότι τις πρώτες ημέρες μετά το σεισμό -το γνωρίζω, διότι είχα πάρει μέρος σε σχετική σύσκεψη και το είχα ανακοινώσει ο ίδιος- είχαν αποδεσμευτεί αμέσως επτά δισεκατομμύρια από το Υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπιστούν τρέχουσες ανάγκες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα ιδιαίτερης καθυστέρησης φέτος, όπως λέτε, και σύνδεσης των δαπανών για τους σεισμούς με την αποστολή των εκκαθαριστικών.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Των χρημάτων που ξέρετε ότι κρατάει το κράτος και καταβάλει, κάποια στιγμή, στους πολίτες τα Χριστούγεννα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα άλλο θέμα του υπουργείου Οικονομικών και δεν σχετίζεται με τους σεισμούς και τις δαπάνες που γίνονται για την αποκατάσταση από τους σεισμούς. Σε αυτές τις δαπάνες δεν έχει παρατηρηθεί -και είμαι απόλυτος σε αυτό- κάποια καθυστέρηση. Δεν χρειάστηκαν κάπου χρήματα και να μη έχουν διατεθεί. Δεν υπήρξε πρόβλημα χρημάτων. Είπαμε από την πρώτη ημέρα, ότι το πρόβλημα της αποκατάστασης λόγω των ζημιών από τους σεισμούς, που είναι ένα τεράστιο έργο, δεν είναι πρόβλημα χρημάτων. Παραμένουμε σε αυτό. Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία, με όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, συν όποιες ενισχύσεις υπάρχουν -όπως π. χ. από την Ε. Ε. - θα καλύψει αυτό το κόστος. Δεν είναι μικρό, αλλά θα καλυφθεί. Αρα, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 30 September 1999 - 14:42:39 UTC