Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και να κάνω το εξής σχόλιο:

Το ψήφισμα της Ευρωβουλής επαναλαμβάνει τον πυρήνα των πολιτικών θέσεων που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, όσον αφορά τις σχέσεις της Ε. Ε. με την Τουρκία. Είναι ένα ψήφισμα με πολύ θετικό περιεχόμενο, αφού σε αυτό περιλαμβάνονται πάγιες ελληνικές θέσεις για την πολιτική της Ε. Ε. απέναντι στην Τουρκία. Διασφαλίζεται και κατοχυρώνεται η ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεσμεύσεις από την πλευρά της Τουρκίας, προκειμένου να γίνει δεκτή στην Ε. Ε.

Οσον αφορά δε, αυτό που αποφασίστηκε, δηλαδή, τη δυνατότητα της Τουρκίας να υποβάλει αίτηση και να κριθεί η αίτησή της, και όχι να καταστεί -όπως κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν το θέμα- υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε. Ε. αυτομάτως, πιστεύουμε ότι αυτό ακριβώς το σημείο αποδεικνύει και τις επιφυλάξεις του Ευρωκοινοβουλίου για την ικανότητα της Τουρκίας να καταστεί υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε. Ε., αλλά και τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου με την οποία συνδέεται η πορεία προόδου της Τουρκίας προς την Ε. Ε. με συγκεκριμένους κανόνες, με αρχές και προϋποθέσεις που ισχύουν παγίως για όλες τις χώρες.

Πιο αναλυτικά, στο ψήφισμα αυτό το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει ότι υφίσταται δημοκρατικό έλλειμμα στην Τουρκία, ότι δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι, όσον αφορά την επιβολή του νόμου και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η Τουρκία υστερεί σε σχέση με το επίπεδο που χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οσον αφορά θέματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς -και περιορίζομαι σε αυτά- τρία είναι τα σημεία, τα οποία αξίζει να τονίσουμε:

Πρώτον, η αναφορά ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Δεύτερον, ότι θα πρέπει απερίσπαστα, χωρίς εξαρτήσεις από την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, να συνεχιστεί η διαδικασία για την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε..

Τρίτον, η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.

Αυτή η δέσμη θέσεων ανταποκρίνεται πλήρως στις αποφάσεις που έχει λάβει η Ε. Ε., σε θέσεις που είναι πάγιες για τη χώρα μας. Κατόπιν τούτου, θεωρώ παρελκυστική, ανιστόρητη την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, ιδιαιτέρως από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία επιχειρεί την πολιτική εξαπάτηση των πολιτών.

Οχι μόνο δεν υπάρχει οποιαδήποτε υποχώρηση ή απεμπόληση ελληνικών δικαιωμάτων, αντιθέτως υπάρχει πλήρης διασφάλιση, προώθηση και κατοχύρωση των ελληνικών θέσεων μέσα από το ψήφισμα αυτό, το οποίο -επαναλαμβάνω- δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση και να κριθεί η αίτησή της, προκειμένου να καταστεί υποψήφια προς ένταξη χώρα. Δεν αναγνωρίζει στην Τουρκία, όπως ψευδώς, παρελκυστικώς, παραπλανητικώς επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία να παρουσιάσει την εξέλιξη αυτή, το καθεστώς της υποψήφιας χώρας αυτομάτως.

Αυτά, για να αποσαφηνίσουμε το περιεχόμενο του ψηφίσματος και την πολιτική θέση των κομμάτων στην Ελλάδα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι θα πρέπει η Τουρκία να ενταχθεί πλήρως στα προβλεπόμενα από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πώς ερμηνεύεται αυτό; Δεν είναι πλήρως ενταγμένη; Τί ακριβώς σημαίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Ν. Α. Ευρώπη, για το οποίο γίνεται συζήτηση. Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι το θέμα αυτό, της δημιουργίας ενός οργανισμού, στο πλαίσιο της πολιτικής για τη σταθερότητα στη Ν. Α. Ευρώπη, έχει συζητηθεί κατά κόρον. Πολλές δυνάμεις της Ε. Ε. ή και του ΝΑΤΟ ακόμη, είχαν προτείνει η πολιτική αυτή να περιοριστεί στα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν από την αρχή, υπέρ της ανάπτυξης αυτής της πολιτικής, στο πλαίσιο του δημιουργούμενου Συμφώνου Σταθερότητας, στο σύνολο των χωρών των Βαλκανίων, στο σύνολο των χωρών της Ν. Α. Ευρώπης. Είμαστε σύμφωνοι με το να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία ανασυγκρότησης όλες οι χώρες της περιοχής.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Χαρακτηρίσατε ''παρελκυστική'' την κριτική της Νέας Δημοκρατίας. Την κριτική που άσκησαν εμπράκτως δια της ψήφου τους δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ πώς την χαρακτηρίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δύο ευρωβουλευτές έχουν κάνει δηλώσεις. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα λειτουργεί με βάση το δικό της εσωτερικό κανονισμό. Πιστεύουμε ότι οι δηλώσεις και οι εξηγήσεις των δύο ευρωβουλευτών είναι σαφείς. Δεν ασκούν οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση για απεμπόληση εθνικών δικαίων, όπως κάνει η άλλη πλευρά. Και εδώ υπάρχει η διαφοροποίηση και ο διαχωρισμός. Αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Οι δηλώσεις, λοιπόν, είναι σαφείς. Κατόπιν τούτου δεν υπάρχει συνέχεια.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Οταν θεωρούν ανεπαρκές το ψήφισμα, εξηγώντας τους λόγους γιατί δεν το ψήφισαν -η κυρία Μηλιώρη σε ραδιοφωνικό σταθμό, σήμερα, είπε ότι στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το ψήφισμα δεν είναι επαρκές και ικανοποιητικό και γι` αυτό το λόγο δεν το υιοθέτησε. Δεν έχω ακούσει δηλώσεις του κ. Σουλαδάκη, αλλά θεωρώ ότι δια της αποχής του...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σουλαδάκης δήλωσε ότι δεν έχει αρνητική θέση -όπως ο ίδιος ερμήνευσε- ως προς τη στάση των άλλων ευρωβουλευτων. Θέλω να πω τούτο: Στην πολιτική πράξη αυτό το οποίο επιδιώκεται είναι η επιψήφιση ενός κειμένου, το οποίο συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη, προκειμένου να δει το φως της δημοσιότητας, να εγκριθεί, να αποτελέσει τη θέση ενός οργάνου. Βεβαίως, μπορεί καθένας να διατυπώνει οποιαδήποτε άποψη. Ομως, αν η άποψη αυτή δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να καταστεί θέση του οργάνου, αντιλαμβάνεστε πως παραμένει περιθωριακή και άνευ πρακτικού αντικρίσματος.

Θεωρούμε ότι οι θέσεις αυτές που συμπεριλαμβάνονται στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, είναι απόλυτα σύμφωνες με τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τα συναφή θέματα. Κατόπιν τούτου, θεωρούμε πολύ θετική και επιτυχή την εξέλιξη αυτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί μεσολάβησε και δόθηκε η εντολή στους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το ψήφισμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μεσολάβησε τίποτα. Δεν χρειαζόταν να δοθεί εντολή, δοθέντος ότι οι ευρωβουλευτές δεν έκαναν τίποτα άλλο, παρά να εκφράσουν την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Θα έλεγα, να εκφράσουν με την ψήφο τους, υπερασπιζόμενοι τα εθνικά συμφέροντα, αυτό που αποτελεί επιδίωξη της χώρας μας, όσον αφορά το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιές άλλες δεσμεύσεις και υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας έχουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι μόνο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σαν αυτό στο οποίο εσείς αναφέρεστε με την ερώτησή σας, αλλά, αντιθέτως, η πολιτική της χώρας μας στον τομέα αυτό είναι επιθετική πολιτική. Επαναλαμβάνω ότι επιθυμούμε την προσέγγιση της Τουρκίας στην Ε. Ε. -κάτω από συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες θα αναλάβει η Τουρκία- και με αυτή την έννοια, επειδή δεν μπορεί να είναι εικονική υποψηφιότητα, η ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Τουρκίας για να ενταχθεί στην Ε. Ε., στην Τουρκία απομένει τώρα πλέον να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις. Πρέπει να είναι σαφές -το λέω με αφορμή την ερώτησή σας- ότι αυτό το οποίο στο συγκεκριμένο ψήφισμα αναφέρεται, επαναλαμβάνει το αυτονόητο: Οποιαδήποτε χώρα και ανά πάσα στιγμή, τυπικώς, θεωρητικώς μπορεί να καταθέσει αίτηση, ώστε να γίνει δεκτή στην Ε. Ε.. Δεν το απαγορεύει κανείς. Σημασία έχει ο έλεγχος, η κρίση, η πρόοδος, όσον αφορά τη σχετική αίτηση. Η Τουρκία, άλλωστε, έχει και στο παρελθόν υποβάλει σχετική αίτηση. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να είναι σαφές ότι αυτό που περιλαμβάνεται στο ψήφισμα, αφορά τη δυνατότητα της Τουρκίας να υποβάλει αίτηση και όχι την αναγνώριση του καθεστώτος, για την Τουρκία, της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε. Ε.. Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια σύγχυση, γι` αυτό ακριβώς πρέπει να είμαι σε αυτό το σημείο απολύτως επεξηγηματικός και σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ίδια ημέρα που ψήφιζαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ την είσοδο της Τουρκίας στην Ε. Ε., ο κ. Ετσεβίτ έλεγε ότι το Κυπριακό έληξε το 1974.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει, κατ` επανάληψη, σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για το κυπριακό θέμα. Γνωρίζετε ότι αντίθετα με την πολιτική των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσαν το δόγμα του ΕΑΧ. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, από κοινού με την κυβέρνηση της Κύπρου, προγραμμάτισαν, σχεδίασαν και έθεσαν σε εφαρμογή κοινά στρατιωτικά γυμνάσια. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι αυτές, οι οποίες έθεσαν σε πορεία ένταξης στην Ε. Ε. την Κυπριακή Δημοκρατία. Τίποτα το θετικό δεν μπορεί να πιστωθεί στη Νέα Δημοκρατία για το Κυπριακό, όσο αυτή κυβέρνησε τον τόπο. Αντιθέτως, ότι θετικό υπάρχει για την Κύπρο, υπάρχει λόγω των πρωτοβουλιών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας.

Από τον ΟΗΕ, αναγνωρίζεται ότι το Κυπριακό παραμένει ένα πρόβλημα στη Ν. Α. Μεσόγειο. Εχουν εκδοθεί αλλεπάλληλα ψηφίσματα, χάρη και στις δικές μας πρωτοβουλίες. Ψηφίσματα, τα οποία αποδεικνύουν ότι το θέμα αυτό είναι ανοιχτό και ζητά λύση. Αρα, λοιπόν, μόνον ο κ. Ετσεβίτ και κάποιοι άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο, στην παγκόσμια κοινότητα, είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κυπριακό πρόβλημα. Αλλά, μιας και μιλάμε με αυτό τον τρόπο, με αφορμή αυτό το ψήφισμα ή τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, σας λέω τούτο: Το 1992 στη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας, με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συζητήθηκε για πρώτη φορά ένα πλαίσιο πολιτικών σχέσεων της Ε. Ε. με την Τουρκία. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τότε, λόγω του ότι υπήρχε σε ένταση το σκοπιανό ζήτημα, θεώρησε σκόπιμο η τότε κυβέρνηση να δεχθεί να συζητηθεί ένα τέτοιο πλαίσιο πολιτικών σχέσεων Ε. Ε. -Τουρκίας. Αλλά, αυτό έγινε τότε, το 1992. Ας πάψουν κάποιοι να παραπλανούν ή να επιχειρούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, με τέτοιο τρόπο, ο οποίος είναι ανεύθυνος και επιζήμιος για τα εθνικά συμφέροντα, αφού αντί ένα τέτοιο ψήφισμα να αναδεικνύεται ως ισχυρό ''ατού'' στα χέρια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, παρουσιάζεται ως υποχώρηση, πράγμα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμη: Την ίδια μέρα έγιναν δύο παραβιάσεις και δέκα οκτώ παραβάσεις. Εχετε να πείτε κάτι και γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε να πούμε αυτό που πάντα λέμε: ότι η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει πολιτική συμπεριφορά και στάση. Θα πρέπει να σεβαστεί τις Διεθνείς Συνθήκες, να εναρμονιστεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως λέει -αναφέρω, παρεμπιπτόντως, μιας και συζητούμε το θέμα- και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου- Να φέρεται με τρόπο, όπως όλες οι άλλες χώρες της Ε. Ε., που να δείχνει ότι επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Δεν το κάνει. Αποδοκιμάζουμε αυτή τη συμπεριφορά. Αλλά θα πρέπει από την άλλη, να πούμε ότι το κλίμα που δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας την τελευταία περίοδο, με αφορμή άλλους λόγους, θα πρέπει να αξιοποιηθεί, να αποκτήσει διάρκεια και να χαρακτηρίσει παγίως στο μέλλον τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για να το επιτύχουμε αυτό όμως, πρέπει η ίδια η Τουρκία να κάνει τα βήματα που της αναλογούν. Και μέχρι τώρα δεν τα κάνει. Αντιθέτως, θα έλεγα, με πρωτοβουλίες παραγόντων της γίνεται προσπάθεια να υπονομευθεί αυτό το κλίμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς αποδοκιμάζετε αυτή τη συμπεριφορά που λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τη χθεσινή ψήφο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι οι επιτυχίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής κάνουν πάρα πολλούς να νοιώθουν πάρα πολύ άσχημα. Αυτούς οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα της Ελλάδας, παρά μόνο για το μικροκομματικό παιχνίδι. Ας μείνουν σ αυτόν τον μικρόκοσμο. Μας είναι αδιάφορο το μικροκομματικό παιχνίδι. Τους καλούμε να αναθεωρήσουν τη στάση τους σε συσχέτιση πάντοτε με την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα. Πράγμα που γίνεται με τέτοιου είδους κινήσεις, όπως είναι και η έκδοση του ψηφίσματος από το Ευρωκοινοβούλιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στον κ. Πάγκαλο αναφέρεστε για την εξωτερική πολιτική που λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρομαι στην πολιτική που ασκείται στην πράξη από την ελληνική κυβέρνηση. Και η πολιτική αυτή, την οποία έχουμε αποφασίσει στο πλαίσιο κυβερνητικών και κομματικών οργάνων, μας καλύπτει όλους.

ΠΑΡΙΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι πράγματι μεγάλο αυτό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου; Γιατί τέτοια ψηφίσματα υπάρχουν πάρα πολλά στο παρελθόν και στην ουσία δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρυσμα. Η ερώτηση η οποία έχω είναι η εξής: Η πρόβλεψη της κυβέρνησης μέχρι το Δεκέμβρη για τη Σύνοδο του Ελσίνκι, ποια είναι; Είναι ότι δεν θα έχουμε πίεση από τους εταίρους προκειμένου τελικά η Τουρκία να πάρει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας ή ότι αυτό δεν θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν χρειάζεται να συζητούμε δημοσίως, κάνοντας υποθέσεις. Εμείς έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας. Πιστεύουμε ότι θέση αυτή βρίσκεται στο πνεύμα της ευρωπαϊκής πολιτικής, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Με αυτή την έννοια έχουμε κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να ευνοήσουμε τη θετική εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων. Για να υπάρξει, όμως, η θετική αυτή εξέλιξη θα πρέπει να συμβάλει, με καθοριστικό τρόπο, η Τουρκία. Απομένει σε εκείνη, λοιπόν, να πράξει τα δέοντα.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Ποιά είναι αυτά τα "δέοντα", ποιό είναι το μίνιμουμ των δεσμεύσεων από πλευράς Τουρκίας, η ύπαρξη των οποίων θα οδηγήσει σε μια θετική στάση της χώρας μας στο Ελσίνκι; Και να το θέσω και κάπως διαφορετικά: Υπό ποίες προϋποθέσεις έχουμε την πρόθεση να θέσουμε "βέτο" το Δεκέμβριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ αυτή την ερώτηση, μόλις προχτές, σε συνάδελφό σας. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να σας παραπέμψω στην απάντηση που έδωσα. Μίλησα για το πλαίσιο το οποίο έχει αποφασίσει η Ε. Ε. σε Συνόδους Κορυφής, όπως οι σύνοδοι του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ. Μίλησα, επίσης, για τα θέματα, που -όπως για κάθε χώρα ή περίπτωση έτσι και για τη δική μας χώρα, στη δική μας περίπτωση- έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αφενός η στάση της Τουρκίας απέναντι στην πορεία της ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε. και αφετέρου η συμβολή της για τη δημιουργία ομαλών ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι το ψήφισμα της Ευρωβουλής δεν συνιστά παρότρυνση για να γίνει υποψήφια χώρα η Τουρκία στην Ε. Ε., αλλά απλώς διατυπώνεται η δυνατότητα της Τουρκίας να υποβάλει υποψηφιότητα. Η έννοια της δυνατότητας είναι ότι διαπιστώνεται ένα πραγματικό γεγονός ή ότι η Ε. Ε., το Ευρωκοινοβούλιο ότι πολιτικά μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα η Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω -παρά το ότι αυτό το θέμα το εξαντλήσαμε, γιατί το συζητήσαμε αρκετά μετά τις ερωτήσεις του συναδέλφου σας- ότι η Τουρκία, με βάση αυτό το ψήφισμα, επιλέγεται ως χώρα που έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για προσχώρηση στην Ε. Ε. Η αίτηση αυτή θα κριθεί. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση η οποία θα κριθεί και θα ληφθεί απόφαση) και σ αυτό το οποίο κάποιοι παρουσιάζουν ως δεδομένο. Ότι έγινε, δηλαδή, η Τουρκία υποψήφια προς ένταξη στην Ε. Ε. χώρα. Το δεύτερο δεν συμβαίνει.

Μου δίνετε, όμως αφορμή με την ερώτησή σας να επισημάνω επίσης ότι από το πνεύμα και τις διατυπώσεις του ψηφίσματος, φαίνεται πως το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο χαρακτηρισμό ή το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας και την ένταξη μιας χώρας στην Ε. Ε. Αλλωστε, -και κατ επανάληψη έχουν διατυπώσει ανάλογη θέση κοινοτικοί αξιωματούχοι, η ένταξη στην Ε. Ε. αποτελεί μια πολύ μεγάλη και δύσκολη, ως φαίνεται, πορεία για την Τουρκία. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΦΙΛΗΣ: Με βάση ακόμη και τα σχόλια αυτά τα οποία δεν συμμερίζεται το Ευρωκοινοβούλιο, είναι σχόλια της κυβέρνησης..

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

ΦΙΛΗΣ: Το τί φαίνεται και τί δεν φαίνεται είναι άλλο πράγμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Το Ευρωκοινοβούλιο δεν καλεί το Συμβούλιο Υπουργών ή την Επιτροπή να δεχθούν ως υποψήφια προς ένταξη χώρα την Τουρκία, αλλά αναγνωρίζει στην Τουρκία τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση, η οποία θα κριθεί. Περί αυτού πρόκειται, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι. Αυτό ακριβώς περιέχεται στο ψήφισμα για το οποίο συζητούμε.

ΦΙΛΗΣ: Το Ευρωκοινοβούλιο δεν κάνει και ρεπορτάζ όμως, ούτε συντάσσει νομικές εκθέσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Το Ευρωκοινοβούλιο εκδίδει ψηφίσματα.

ΦΙΛΗΣ: Πολιτικό κείμενο εκδίδει.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ να σας διαβάσω πώς έχει η συγκεκριμένη περικοπή, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρανόηση.

ΦΙΛΗΣ: Όχι, δέχομαι την απάντησή σας, ότι κάνει μια επιλογή το Ευρωκοινοβούλιο, όπως είπατε συγκεκριμένα, πως η Τουρκία μπορεί να είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Όχι, κ. Φίλη.

ΦΙΛΗΣ: Στην αίτησή της.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι το ψήφισμα αναφέρει πως η Τουρκία μπορεί να υποβάλει αίτηση.

ΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Αυτό λέω. Είναι μια πολιτική επιλογή αυτή, συμφωνούμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Η οποία αίτηση θα κριθεί, βεβαίως.

ΦΙΛΗΣ: Το ερώτημα είναι άλλο: Με βάση το γεγονός ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, δεν προβλέπεται να έχουν ουσιαστική βελτίωση μέχρι το Δεκέμβριο που θα γίνει η Σύνοδος στο Ελσίνκι, η Ελλάδα θεωρεί ότι το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για να υπάρξει μια περαιτέρω πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς αποτελεί. Είναι πάγια θέση μας, είναι στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτικής, όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι στοιχείο το οποίο επαναλαμβάνεται, για μια ακόμη φορά, σ αυτό το ψήφισμα. Είναι θέση του Ευρωκοινοβουλίου. Και αναφέρεται ότι η Τουρκία απέχει πολύ από το να πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Γιατί το θέμα στο οποίο αναφερθήκατε είναι μεταξύ των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζουμε όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις για να κριθεί μια χώρα.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει περίπτωση η Κοπεγχάγη να ικανοποιηθεί από την Τουρκία μέχρι το Δεκέμβριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό μπορούμε να το συζητούμε, κάνοντας εκτιμήσεις και υποθέσεις. Εδώ, όμως, πρέπει να το συζητούμε στη βάση πραγματικών δεδομένων. Κατ επανάληψη -απαντώντας σε ερωτήσεις σας- έχω πει ότι η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες. Σ αυτήν αναλογούν πολλά βήματα. Ιδού, λοιπόν, "στάδιον δόξης λαμπρόν" για την Τουρκία να ανταποκριθεί σ αυτές τις δεσμεύσεις. Είναι μια πρόκληση για την ίδια, όχι για μας.

ΦΙΛΗΣ: Μια παρεμφερής ερώτηση: Ο Πρόεδρος Κλίντον πρόκειται να έρθει το Νοέμβριο στην Αθήνα. Κατά τις ημέρες της επίσκεψής του θα επιτραπούν λαϊκές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η δυνατότητα των πολιτών να εκφράζουν τα φρονήματά και τις θέσεις τους είναι ακώλυτη. Ασφαλώς, οι Ελληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, να δραστηριοποιούνται έτσι ώστε να προβάλλουν τις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Ουδείς περιορισμός υπάρχει. Θα έλεγα αντιθέτως, ότι γίνεται κατάχρηση πολλές φορές, με την επιλογή που κάνουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες να προβάλλουμε τις θέσεις μας, καταστρατηγώντας νόμους ή και το πνεύμα του Συντάγματος, φέρνοντας σε δύσκολη θέση πολλούς άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν μια διαφορετική άποψη.

ΦΙΛΗΣ: Αν θυμάμαι καλά, όταν είχε έρθει στην Ελλάδα ο κ. Μπους, προ ετών, ως Πρόεδρος της μεγάλης και συμμάχου χώρας, είχε νεκρώσει από τα μέτρα ασφαλείας ο λεγόμενος "μικρός δακτύλιος" στο κέντρο της Αθήνας. Τα προβλήματα είχαν παρουσιαστεί εξαιτίας διαδηλώσεων, αλλά από τα αστυνομικά μέτρα. Θα υπάρχουν τα ίδια αστυνομικά μέτρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει μείνει, βλέπω, ανεξίτηλη στη μνήμη σας η διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν. Δ.

ΦΙΛΗΣ: Ελπίζω να υπάρξει διαφορά μεθαύριο...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, κ. Φίλη, αρκεί να βοηθάτε και εσείς ώστε αυτή η διαφορά που στην πράξη εμφανίζεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις, να αποτελέσει ένα μόνιμο καθεστώς στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι έχετε χρέος και εσείς να συμβάλετε, ώστε η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου να αποτελέσει τη μόνιμη επιλογή του ελληνικού λαού.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, αν υπάρχει κάτι από την πρωινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού με την κα Βάσω Παπανδρέου και τον κ. Λαλιώτη; Και δεύτερον, ποιό είναι το σχόλιο της κυβέρνησης για το φαινόμενο να καίγεται, χθες, η ελληνική σημαία στο Ολυμπιακό Στάδιο από Αλβανούς, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

ΡΕΠΠΑΣ: Αποδοκιμάζουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Εχουν επιληφθεί τα αρμόδια όργανα.

Οσον αφορά τη σημερινή σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός συνεργάστηκε με την κ. Παπανδρέου και τον κ. Λαλιώτη για θέματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώσαμε για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας. Η συζήτηση αυτή έγινε ενόψει της αυριανής προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών. Δεν προκύπτει τίποτε άλλο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να επανέλθω στο Σύμφωνο Σταθερότητας, επειδή το μονομερές ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για το Κοσσυφοπέδιο, για πρώτη φορά, διευρύνεται μέσα από την επίδειξη αντιστοίχου ενδιαφέροντος για την Τουρκία. Στις τελευταίες δηλώσεις, μετά τη συνάντηση Σημίτη-Σρέντερ, ο Πρωθυπουργός είχε πει -και δεν είχε δοθεί, βέβαια, διευκρίνιση- ότι ο κ. Σρέντερ θεωρεί πολύτιμη και θα αξιοποιήσει την εμπειρία της Ελλάδας, όσον αφορά τη γνώση της περιοχής, αναφορικά με το Σύμφωνο της Σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα επαναπροωθήσουμε τη συνολικότερη αντίληψή μας που συμπεριλαμβάνει και Σερβία και Σκόπια;

ΡΕΠΠΑΣ: Την προωθούμε. Δεν είναι κάτι από το οποίο έχουμε παραιτηθεί. Γνωρίζετε ότι ο ρόλος μας είναι πρωταγωνιστικός σε αυτή τη διαδικασία. Γνωρίζετε ότι η Θεσσαλονίκη έχει επιλεγεί ως κέντρο, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί ο διεθνής παράγοντας για να αναπτύξει αυτή την πρωτοβουλία. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, δεν χωρεί αποκλεισμός. Ολες οι χώρες της περιοχής, όλα τα κράτη, όλοι οι λαοί, έχουν συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτή τη στιγμή, οι σχέσεις της Ε. Ε. με την Τουρκία διέπονται από τη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης, όπως τηρείται και από τις δύο πλευρές, ιδίως, από την πλευρά της Τουρκίας. Η Τουρκία ζητά, εδώ και χρόνια, να γίνει υποψήφια προς ένταξη χώρα. Η Ε. Ε. έχει θέσει ορισμένες προϋποθέσεις στο Λουξεμβούργο και στο Κάρντιφ. Το γεγονός ότι έρχεται τώρα ένα θεσμικό της όργανο, το Ευρωκοινοβούλιο, και κάνει ένα βήμα από το τίποτα που είναι τώρα η Τουρκία απέναντι στην Ε. Ε., της δίνει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση, την επιλέγει και της λέει "μπορείς να κάνεις αίτηση", δεν αποτελεί κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης ένα πρώτο βήμα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας; Και εδώ, αυτό το βήμα, δεν ενθαρρύνεται και από τη στάση των βουλευτών σας που ψήφισαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, εμείς επιθυμούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Επιθυμούμε να γίνουν όχι ένα, αλλά πολλά βήματα, προκειμένου η ευρωτουρκική προσέγγιση να γίνει πραγματικότητα. Πρέπει, όμως, η Τουρκία να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Εξαρτάται από την ίδια. Το είπα, κατ` επανάληψη.

Οσον αφορά, τώρα, την ψήφο των Ελλήνων βουλευτών και τη συγκεκριμένη αναφορά στο σχετικό ψήφισμα, θέλω να σας πω ότι δεν κομίζει τίποτε άλλο, πέραν του αυτονόητου. Σας θυμίζω ότι η πρώτη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης Ε. Ε. -Τουρκίας, έγινε το 1964. Σας λέω, επιπροσθέτως, ότι η Τουρκία το 1987 υπέβαλε αίτηση ένταξης στην Ε. Ε. Εχει, δηλαδή, υποβάλει αίτηση ένταξης και παλαιότερα. Και μετά από δύο χρόνια ήρθε η Επιτροπή και είπε, ότι δεν είναι δυνατό να γίνει δεκτή αυτή η αίτηση, για λόγους τους οποίους ανέφερε. Το θέμα της υποβολής αίτησης δεν τίθεται τώρα για πρώτη φορά. Καθένας -επαναλαμβάνω- θεωρητικώς και τυπικώς έχει αυτή τη δυνατότητα. Αρα, λοιπόν, δεν γίνεται καμία προνομιακή μεταχείριση, τουλάχιστον, στο περιεχόμενο αυτού του ψηφίσματος. Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς στην ανάγνωση και την ερμηνεία του, βλέπουμε ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε το οποίο να οδηγεί σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν είπα εγώ ότι γίνεται προνομιακή μεταχείριση της Τουρκίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπατε ότι γίνεται ένα βήμα με αυτό. Σας λέω ότι το βήμα δεν γίνεται εξ αυτού του λόγου. Αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω.

ΜΙΧΑΗΛ: Γίνεται και θα σας το καταστήσω πιο σαφές με την ερώτηση. Η Τουρκία μπορεί να επανέρχεται κάθε μέρα και να θέλει να γίνει μέλος στην Ε. Ε. Εάν, λοιπόν, κάποιο όργανο της Ε. Ε. πει, βεβαίως, "μπορείς να υποβάλεις αίτηση" και το δέχομαι εγώ να έρχεστε κάθε μέρα και να λέτε ότι θέλετε να γίνεται μέλος, άσχετα αν βάζω προϋποθέσεις και κάποιοι Ελληνες βουλευτές λένε, βεβαίως και εμείς θέλουμε αυτό το πράγμα, ρωτώ: Εκτιμάτε εσείς ότι αυτό είναι ένα βήμα; Ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν σαφής η απάντησή μου. Η Τουρκία μπορεί να υποβάλει αίτηση, ασχέτως του τι λέει το Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζει το αυτονόητο. Οτι, όπως κάθε χώρα, έτσι και η Τουρκία, στην οποία αναφέρεται το ψήφισμα αυτό, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση, η οποία θα κριθεί. Είναι πολύ σαφή αυτά που είπα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αν κατάλαβα καλά, αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν κυρίως προς το Κόσσοβο και η Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες ήθελαν να είναι περισσότερο για όλα τα Βαλκάνια. Τώρα από ότι καταλαβαίνω, είναι όλοι οι λαοί, που σημαίνει όλα τα κράτη της περιοχής, άρα και η Τουρκία. Δηλαδή, μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας θα μπορεί η Τουρκία να εκταμιεύσει κονδύλια για την οικονομική βελτίωση του πληθυσμού της; Καταλαβαίνω ότι έτσι πάει; Και επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω, τι έγινε στο Ζωγράφειο Λύκειο, στην Κωνσταντινούπολη.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, έγινε μία βομβιστική επίθεση σ αυτό το ελληνικό σχολείο. Κάποια ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη. Το υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει σχετική ανακοίνωση. Αντιλαμβάνεστε πως τέτοιες ενέργειες, οι οποίες είναι μεμονωμένες -και πρέπει να το πούμε αυτό- έχουν συγκεκριμένο στόχο να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που γίνονται για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες αρχές της γειτονικής χώρας, θα πράξουν ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να τους αποδοθούν οι ευθύνες. Να τιμωρηθούν αυστηρά. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να απομονωθούν.

Οσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, επαναλαμβάνω την απάντηση που έδωσα. Γνωρίζετε ότι η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Το περιεχόμενο της πολιτικής για την ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια, τώρα, εμπλουτίζεται. Νομίζω ότι σε αυτή την πορεία, η Τουρκία, ασφαλώς, έχει τη συμμετοχή της. Είναι μία χώρα της περιοχής μας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν αληθεύει η πληροφορία ότι η Τουρκία είχε ζητήσει να ακυρωθούν και ο "Τοξότης" και ο "Ταύρος" και ότι, εν τέλει, εμείς το αρνηθήκαμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαστε εκείνοι οι οποίοι επιθυμούμε μείωση της έντασης. Αρα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με πολύ θετικό τρόπο και τη διεξαγωγή των ασκήσεων σε μία άλλη κλίμακα, πολύ μικρότερη από αυτή στην οποία γίνονται σήμερα οι ασκήσεις. Αλλά, η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε και στην Τουρκία και σε όλους εκείνους οι οποίοι μπορεί να έχουν μία αρνητική θέση ως προς τα γυμνάσια τα οποία διεξάγει η χώρας μας, είναι αυτή: Οσον αφορά την Κύπρο, κατ` επανάληψη έχουμε πει ότι επιθυμούμε την πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού. Η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού. Δεν θα υπάρχει, τότε, η παραμικρή εστία για τη δημιουργία έντασης. Δεν θα υπάρχει λόγος να διεξάγονται γυμνάσια. Και, βεβαίως, οι πολιτικές κινήσεις, από την πλευρά της Τουρκίας, θα συμβάλουν στην ακόμα καλύτερη εξέλιξη των σχέσεων. Στην ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση του κλίματος, πράγμα το οποίο αντιλαμβάνεστε πως θα έχει αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς. Και στα γυμνάσια και σε όλους τους τομείς.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Να σας ξαναρωτήσω. Αληθεύει ότι η Τουρκία ζήτησε να μη γίνουν οι ασκήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η Τουρκία ζητά να υπάρχει μία μείωση, όσον αφορά την κλίμακα των στρατιωτικών γυμνασίων. Η δική μας απάντηση είναι, ότι υπάρχει αυτή η μείωση, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από την εκ μέρους της Τουρκίας αποφυγή των παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, πράξεις στις οποίες προβαίνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της. Αυτά πάνε μαζί. Αρα, λοιπόν, οι πρωτοβουλίες -που μπορεί να είναι και αποτελεσματικές- προέρχονται από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά. Μου δώσατε την ευκαιρία -πρέπει να το τονίσω αυτό- να θέσω και πάλι το θέμα της αποστρατικοποίησης στην Κύπρο. Ενα πολύ γενναίο και σημαντικό βήμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση. Η Τουρκία, όμως, έχει αρνητική θέση σε αυτό.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Είπατε ότι υπάρχει αυτή η μείωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζετε ότι τις ασκήσεις που κάναμε εμείς, όπως ο "Παρμενίων", τις σχεδιάσαμε έτσι, για άλλους λόγους, ώστε να γίνουν σε μία άλλη χαμηλότερη κλίμακα;

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Το κάναμε μονομερώς, για άλλους λόγους.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, για άλλους λόγους. Το είπα. Είναι, όμως, ένα δείγμα. Ετσι θεωρούμε πως διατηρούμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα, επιχειρούμε μία εξοικονόμηση πόρων. Ιδιαιτέρως, σε αυτή την περίσταση που βρισκόμαστε δεν έχουμε κανένα λόγο να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά, θέλουμε να δούμε και ανάλογη ανταπόκριση. Αντιστρέφουμε, λοιπόν, αυτή την πρόσκληση -αν περί αυτού πρόκειται- και καλούμε την Τουρκία να συμβάλει στην αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Αυτή είναι η πραγματικά ριζοσπαστική αλλαγή που, αν επέλθει, θα αλλάξει το τοπίο.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Σας ικανοποιεί το πνεύμα των αποφάσεων Κάρντιφ και Λουξεμβούργου, περί Τουρκίας, ότι δηλαδή θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο, προκειμένου να της αποδοθεί η υποψηφιότητα; Διότι, τότε, όταν διαμορφωνόταν αυτό το κλίμα, η Ελλάδα έβαζε "βέτο" και έλεγε, όχι να πάει στη Χάγη. Τώρα, αρκεί αυτό ή θέλετε κάτι πολύ εξειδικευμένο περί το Κυπριακό ή περί τη Χάγη, μέχρι το Δεκέμβριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετικές ερωτήσεις και σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες, γι` αυτό το θέμα ακριβώς.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Τίθενται σαφείς προϋποθέσεις και όροι.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Είπα ότι υπάρχει το πλαίσιο των θέσεων, όπως έχει αποφασιστεί στις Συνόδους Κορυφής. Υπάρχουν και τα θέματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας και αναφέρθηκα σε αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει τίποτε για το πόρισμα του FALCON;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Δεν γνωρίζουμε οτιδήποτε αφορά την έκδοση του πορίσματος και πιο συγκεκριμένα το περιεχόμενό του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα τελειώσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα αποφασίσουν οι εμπειρογνώμονες. Εχουμε πει ότι το χρονικό διάστημα, μέχρι τέλος Οκτωβρίου, είναι αρκετό κατά τη γνώμη μας για να ολοκληρωθεί η έρευνα. Είμαστε στις αρχές του μήνα. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του, όπως είπαμε από την αρχή, θα είναι έτοιμη η έρευνα και θα εκδοθεί το πόρισμα.

ΠΑΡΙΣ: Φέτος, όπως και τις άλλες χρονιές, υπάρχει πρόβλημα με την επιστροφή του φόρου εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών. Αφενός, υποχρεώνετε πολλούς πολίτες να πληρώνουν το ποσό εφάπαξ, ενώ έχουν τη δυνατότητα από το νόμο να το δώσουν με δόσεις, αφετέρου καθυστερούνται επιστροφές. Ρωτώ, τι συμβαίνει κάθε χρόνο, γιατί δεν μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι το κράτος, μέσα στις προθεσμίες που πρέπει, θα επιστρέψει στους πολίτες που έχουν πιστωτικά εκκαθαριστικά τα χρήματα που δικαιούνται.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 7 October 1999 - 14:52:57 UTC