Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας πω για το πρόγραμμα των προσεχών ημερών του Πρωθυπουργού.

* Αυτή την ώρα συνεργάζεται με το Γραμματέα του Κινήματος Κ. Σκανδαλίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει και της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου, μεθαύριο το απόγευμα.

* Αύριο το πρωί, στις 10, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, την κ. Παπανδρέου, τον κ. Φλωρίδη αφενός και τον κ. Λαλιώτη και τον κ. Βερελή, αφετέρου. Θέμα της συζήτησης θα είναι ο πρόσφατος σεισμός και η αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αργότερα, στις 13.00, θα έχει συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Χρ. Ροκόφυλλο.

* Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο θα έχει συνεργασία. Το απόγευμα, στις 19.00, θα συνεδριάσει, στα γραφεία του Κινήματος, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

* Το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός θα μας κάνει την τιμή και θα μας δώσει μεγάλη χαρά, να επισκεφθεί περιοχές της Αρκαδίας.

Να σας πω και λίγα λόγια για το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας.

* Την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης τον προϋπολογισμό.

* Την Πέμπτη και την Παρασκευή, 4 και 5/11, οργανώνεται στη Βουλγαρία, στην πόλη Μπόροβετς, 80 χιλιόμετρα έξω από τη Σόφια, η τριμερής βαλκανική συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας. Θα οργανωθεί και σχετική δημοσιογραφική αποστολή. Παρακαλώ, όσοι ενδιαφέρονται να το δηλώσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες μας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα πάει κατά μόνας στην Αρκαδία;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην Αρκαδία θα κάνει επίσκεψη ως Πρωθυπουργός. Θα επισκεφθεί περιοχές της Αρκαδίας, όπως την πατρίδα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, το Λεβίδι, την Κανδήλα, μία αγροτική περιοχή και άλλες, σχεδόν όλη την ημέρα. Οι επισκέψεις αυτές εντάσσονται στο καθημερινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Οπως ο Πρωθυπουργός έχει δραστηριότητες εδώ στην Αθήνα, στην πρωτεύουσα της χώρας, επισκέπτεται και διάφορες άλλες περιοχές, όπου συζητά με φορείς, με τους πολίτες και ενημερώνεται για τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Αυτό το λέω για να δηλώσω ότι οι επισκέψεις αυτές δεν είναι μία έξοδος εκ των τειχών. Ο Πρωθυπουργός, γνωρίζετε ότι έχει καθημερινό πρόγραμμα, αρκετά πλούσιο. Και στο πλαίσιο αυτού του καθημερινού προγράμματος, εντάσσονται και αυτές οι επισκέψεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Πλην των βουλευτών Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, ποιοί άλλοι θα συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί, ως Πρωθυπουργός, μία περιοχή. Οι υπουργοί που έχουν αρμοδιότητα για θέματα τα οποία θα αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, θα συνεργαστούν μαζί του και θα είναι παρόντες.

ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές τις ημέρες -θα αναφερθώ σε ένα θέμα που δεν έχει πάρει ιδιαίτερη δημοσιότητα- βλέπουμε κάποιους χάρτες του Αμερικανικού Πενταγώνου να απεικονίζουν τη βραχονησίδα Ζουράφα και το καθεστώς της. Διάφορα σενάρια βγήκαν σε κάποιες εφημερίδες για το FIR Αθηνών, τι ισχύει και γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ζητήσει επέκταση στα δέκα ναυτικά μίλια. Τι ακριβώς συμβαίνει, ποιές είναι οι πληροφορίες σας και τι γίνεται με αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε σε δημοσιεύματα που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα. Πρώτα απ` όλα, ο χώρος του FIR Αθηνών είναι αυτός που έχει συμφωνηθεί με την τελευταία διευθέτηση που έγινε το 1958. Δεν έχει αλλάξει σε τίποτα το εύρος του χώρου του FIR Αθηνών. Αυτό είναι σαφές. Είναι ανεπίτρεπτο κάποιοι, για λόγους οι οποίοι είναι προφανείς, να επιχειρούν σε εθνικό ζήτημα, κατασκευάζοντας και παραποιώντας στοιχεία, να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα. Δεν έχει καμία δόση αληθείας ότι γράφεται σε σχέση με αλλαγή του χώρου, του εύρους του FIR Αθηνών. Τα πράγματα παραμένουν ως έχουν εδώ και αρκετές δεκαετίες. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, είναι αδικαιολόγητη οποιαδήποτε ανακίνηση θέματος εκεί που δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Αρα, δεν προκύπτει και οποιοδήποτε θέμα. Αυτό είναι σαφές.

ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, μέσα στα κείμενα, ότι απόστρατοι και κάποιοι παράγοντες της ΥΠΑ, έχουν κάποιες επαφές με στελέχη της Ν. Δ. Πιστεύετε ότι αυτό είναι μέρος της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν. Δ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι ανεπίτρεπτες. Αποδοκιμάζουμε όλους εκείνους, οι οποίοι επιχειρούν να κατασκευάσουν θέματα, σε έναν τομέα ιδιαίτερα κρίσιμο, όπως είναι ο τομέας των εθνικών θεμάτων. Πολύ περισσότερο όταν χρησιμοποιούν και προβάλλουν στοιχεία, τα οποία είναι, προδήλως, κατασκευασμένα, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Είναι μια πρακτική, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί απολύτως αντεθνική.

ΧΑΝ (ΙRΝΑ): Σχετικά με την πρόσφατη επίθεση εναντίον των αλλοδαπών, υπάρχει μια άποψη που λένε οι ίδιοι, ότι με τον τρόπο που μέχρι τώρα γινόταν η "σκούπα" της Αστυνομίας εναντίον των αλλοδαπών, έδωσε τροφή στα ακραία στοιχεία να προβούν σε αυτό το φρικτό έγκλημα. Θέλω να ρωτήσω: θα συνεχιστεί αυτή η "σκούπα" με τον ίδιο τρόπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κοινωνία έχει πολλές αρετές, μεταξύ των οποίων ξεχωριστή είναι η αρετή που αφορά την υποδοχή ξένων πολιτών σ` αυτή τη χώρα. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι απλώς μια ανεκτική σε ξένους πολίτες κοινωνία. Είναι μια κοινωνία φιλόξενη. Η κυβέρνησή μας για να αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε -μετά την είσοδο στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών από άλλες χώρες- έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο ήδη εφαρμόζει. Αυτή είναι η καλύτερη και πιο αποτελεσματική, αλλά και διαρκής αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος. Τέτοιου είδους μεμονωμένες ενέργειες -γιατί είναι μεμονωμένες αυτές οι ενέργειες- όχι απλώς τις αποδοκιμάζουμε και τις καυτηριάζουμε, αλλά αυτοί οι οποίοι ευθύνονται γι αυτές τις ενέργειες, θεωρούμε ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν με αυστηρό και παραδειγματικό τρόπο. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους. Γνωρίζετε ότι η θέση της κυβέρνησης στον τομέα αυτό είναι σταθερή και αταλάντευτη. Από την πρώτη στιγμή έχουμε καταδικάσει ακόμη και φαινόμενα αυτοδικίας, τα οποία παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες περιόδους, με αφορμή σχετικά επεισόδια, τα οποία δημιούργησαν ξένοι πολίτες, που παρεπιδημούν στην Ελλάδα. Η βούλησή μας είναι εκφρασμένη. Επαναλαμβάνω ότι θα επιδείξουμε αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα, όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Αυτοί που εμφορούνται και διακινούν τέτοιες ρατσιστικές, ακραίες ιδέες δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοσή μας, αλλά και με τη σύγχρονη Ελλάδα και το μέλλον αυτής της χώρας. Θα πρέπει να απομονωθούν και να αποκοπούν από το σώμα της ελληνικής κοινωνίας.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έκανε επίσημη πρόταση στην ελληνική για κοινή υποψηφιότητα στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για το 2008. Επειδή, η ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δηλώνει ότι βλέπει θετικά την πρόταση, κατ` αρχάς, αλλά, το θέμα παραπέμπεται σε πολιτική απόφαση, θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει συγκεκριμένη θέση της κυβέρνησης επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Γνωρίζω ότι υπάρχει επικοινωνία των επικεφαλής των δύο Αθλητικών Οργανισμών. Πιστεύω ότι, εφόσον οι τεχνικές προϋποθέσεις το επιτρέπουν, μπορεί να προκύψει αυτή η συμφωνία. Αλλά, αντιλαμβάνεστε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις απαιτήσεις, όσον αφορά τους όρους, τους κανόνες που θέτει η Διεθνής Ομοσπονδία. Είναι μια καλή ιδέα, την οποία θα πρέπει να επεξεργαστούν περισσότερο οι επικεφαλής των δύο Αθλητικών Οργανισμών, προκειμένου να οδηγηθούν σε απόλυτη, πλήρη και τελική συμφωνία. Ας συζητήσουν και ας κάνουν την τελική πρόταση τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Δημοσιεύεται σήμερα επιστολή του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου που έχει στείλει από τον Αύγουστο στον κ. Παπανδρέου, διαμαρτυρόμενος για τη σύνθεση κάποιας επιτροπής, γύρω από το τι θα πράξει το κράτος για τους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας της Δυτικής Θράκης. Μάλιστα το ενδιαφέρον της επιστολής δεν είναι μόνο το αίτημα του Αρχιεπισκόπου, αλλά αναφέρει πως με κατανόηση αντιμετωπίζει αυτό το αίτημά του ο κ. Παπανδρέου. Και ερωτώ την κυβέρνηση: Πρώτον, τι έχει να πει επί της επιστολής και αν αληθεύει ότι όντως το αντιμετωπίζει με κατανόηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατόν να σχολιάζουμε τις επιστολές που φορείς και πρόσωπα διακινούν και αποστέλλουν. Η πολιτική της κυβέρνησης, όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα έχει, κατ` επανάληψη, αναπτυχθεί και παραμένει η ίδια. Δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση. Εξασφαλίζουμε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας στους Μουσουλμάνους, κατά το θρήσκευμα, Ελληνες συμπολίτες μας. Η συνεργασία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου με τους αρμόδιους υπουργούς και τις άλλες υπηρεσίες του κράτους, είναι περισσότερη από ικανοποιητική. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας αντιμετωπίζονται όλα τα θέματα και πάντοτε βρίσκεται η καλύτερη λύση. Για τα θέματα στα οποία αναφέρεται ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος υπάρχει αυτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τα αρμόδια υπουργεία. Ο διάλογος αυτός είναι σε εξέλιξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Το θέμα δεν είναι αν υπάρχει διάλογος. Ο κ. Χριστόδουλος βάζει ένα θέμα. Θα ρωτάται ο ίδιος για ότι αφορά Ελληνες πολίτες άλλων θρησκευμάτων. Θέλει να έχει άποψη επ` αυτού και το διατυπώνει στην επιστολή του. Και όχι μόνο αυτό. Λέει στην επιστολή, που δεν απευθύνεται μόνο στα κυβερνητικά όργανα αλλά και στην ιεραρχία, ότι το αίτημά του αυτό ο κ. Παπανδρέου το αντιμετώπισε με κατανόηση. Και ερωτώ ποιος θα αποφασίσει, εάν για παράδειγμα, θα γράφουμε και πώς θα γράφουμε...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα κ. Μιχαήλ. Αυτά αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της επικοινωνίας και της συνεργασίας. Μην αναμένετε να δώσω απαντήσεις σε επιστολές που στέλνονται σε δημόσιες, σε κρατικές υπηρεσίες ή σε υπουργεία δι αυτού του τρόπου. Γνωρίζετε ότι πολλές επιστολές διακινούνται από σημαντικά πρόσωπα. Το περιεχόμενό τους αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ αυτών που εμπλέκονται σε ένα θέμα. Θα το αντιμετωπίσουμε με τρόπο που είναι ο πιο πρόσφορος.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 25 October 1999 - 16:01:52 UTC