Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

* Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βουλγαρία, στην πόλη Μπόροβετς, όπου πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας. Μια συνάντηση η οποία έρχεται μετά τη συνάντηση του Οκτωβρίου του 1998, στους Δελφούς, και ενδυναμώνει τη συνεργασία των τριών χωρών προς όφελος όχι μόνον των ίδιων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ο Υπουργός Τύπου κ. Ρέππας συνοδεύει τον Πρωθυπουργό και έτσι είμαι σήμερα μαζί σας.

* Το αυριανό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, σας έχει, σχεδόν στο σύνολό του, ανακοινωθεί. Γνωρίζετε ότι υπάρχει συνάντηση στις 13.45 με την κ. Παπαρρήγα, στις 14.30 με τον κ. Κωνσταντόπουλο και στις 15.15 με τον κ. Τσοβόλα. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Κλίντον στην Ελλάδα.

* Αύριο, στις 6.30, το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί σε εθιμοτυπική επίσκεψη το νέο πρεσβευτή της Τουρκίας, στην Αθήνα, τον κ. Τουϊγκάν. Σας υπενθυμίζω ότι πρόσφατα ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα, κ. Κοραντής, έγινε δεκτός από τον κ. Ετσεβίτ.

* Ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε, χθες, εγκάρδια τηλεφωνική συνομιλία με το νέο Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Ιλιρ Μέτα. Ηταν κοινή η θέση και η θετική στάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Συμφωνήθηκε να προγραμματιστεί επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, στα Τίρανα. Παράλληλα, ο κ. Σημίτης, εκτός από τα συγχαρητήριά του προς τον κ. Μέτα για την εκλογή του τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, όταν αυτό καταστεί δυνατό να προγραμματιστεί.

* Κατατέθηκε, χθες, στη Βουλή και δόθηκε στη δημοσιότητα ο Προϋπολογισμός του 2000. Ενας Προϋπολογισμός ένταξης στην ΟΝΕ και όχι πια σύγκλισης, όπως ονομάζαμε τους προηγούμενους Προϋπολογισμούς. Προϋπολογισμός διασφάλισης της σταθερής πορείας, μετά την ένταξη. Προϋπολογισμός ανάπτυξης και αναδιανομής του εθνικού πλούτου, που -με τη σταθερή πολιτική της κυβέρνησης- δημιουργείται στη χώρα. Οι στόχοι που είχαν τεθεί επιτυγχάνονται.

Σε ότι αφορά την ΟΝΕ, γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε σε μια τελευταία κρίσιμη φάση, σχετικά με το κριτήριο του πληθωρισμού και ότι προχωρούμε για την επίτευξη και αυτού του στόχου.

Οι πρόσθετοι πόροι που διασφαλίστηκαν με την πολιτική της κυβέρνησης αναδιανέμονται υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων.

Υπάρχει ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών. Υπάρχουν όσα ανακοινώθηκαν -και τα γνωρίζετε- στο πεδίο των φορολογικών αλλαγών ή των εισοδηματικών ενισχύσεων.

Και αυτά την ίδια ώρα που υπάρχει αύξηση, για μια ακόμη χρονιά, των κοινωνικών δαπανών, των δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια. Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο.

Είδα ορισμένα σχόλια, από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα από την πλευρά της Ν. Δ., στα οποία θα μου επιτρέψετε να απαντήσω. Είδα δηλώσεις π. χ. από τον κ. Αλογοσκούφη για "Προϋπολογισμό που είναι στον αέρα" και από τον κ. Σπηλιωτόπουλο για "Προϋπολογισμό του αέρα". Αυτά, όταν λέγονται από τη Ν. Δ., το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι η σύγχυση στην οποία βρίσκεται και η αδυναμία πολιτικής αντιπαράθεσης σε έναν Προϋπολογισμό που είναι μια "ακτινογραφία" και της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των πολιτικών της κυβέρνησης. Και όταν σε αυτό το επίπεδο μιλούν για "Προϋπολογισμό του αέρα", εάν απαντήσω ότι αυτά είναι "λόγια του αέρα", θα διαμαρτυρηθούν για το επίπεδο. Γενικώς, πολύ "αεράτοι" είναι ορισμένοι στη Ν. Δ. και δεν ξέρω αν αυτό θα τους βγει σε καλό.

* Ενα τελευταίο θέμα, που γνωρίζω ότι σας απασχολεί είναι αυτό που ανέκυψε χθες, μετά το δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ". Γνωρίζετε ότι με δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Υπουργός Τύπου κ. Ρέππας, απάντησε στο δημοσίευμα αυτό επί της ουσίας του. Σημείωνε στη δήλωσή του ότι τέτοια δημοσιεύματα προσφέρουν κακή υπηρεσία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και κατέληγε πως "ελπίζουμε ότι δεν απηχούν τις θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ".

Γνωρίζετε, επίσης, ότι δόθηκε εντολή στον πρεσβευτή μας στην Ουάσιγκτον κ. Φίλωνα, να πραγματοποιήσει διάβημα, πράγμα που έκανε, επισκεπτόμενος τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γκρόσμαν.

Σημειώνω τη δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Μπερνς, στην οποία σαφώς ανέφερε πως "οποιοιδήποτε υπαινιγμοί ότι ύποπτοι για τρομοκρατική δράση συνδέονται με την ελληνική κυβέρνηση είναι αβάσιμοι και δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική και τις απόψεις των ΗΠΑ. "

(Σημειώνω εδώ ότι υπήρξε χθες το βράδυ και μια τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μπερνς με τον κ. Ρέππα, στη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε και προφορικά τη θέση του αυτή.

(Επισημαίνω, επίσης, τη δεύτερη δήλωση του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ κ. Ρούμπιν, στην οποία επίσης ρητά αναφέρεται ότι "δηλώσεις που αποδίδονται σε ανώνυμους αμερικανούς αξιωματούχους ότι ύποπτοι τρομοκρατικών ενεργειών συνδέονται με την ελληνική κυβέρνηση, δεν αντιπροσωπεύουν την πολιτική των ΗΠΑ".

Πιστεύω ότι με τις δύο αυτές δηλώσεις το θέμα, στο επίπεδο που το έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να θεωρείται λήξαν, αφού πρόκειται για δηλώσεις που ικανοποιούν ακριβώς το αίτημα αυτό που η ελληνική πλευρά είχε: Μια σαφή, δηλαδή, δήλωση, ότι όσα περιέχονταν στο δημοσίευμα, αποδιδόμενα σε ανώνυμους αμερικανούς αξιωματούχους δεν απηχούν τις επίσημες απόψεις της αμερικανικής πλευράς.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Συμφωνείτε με τη διαπίστωση ότι υπάρχει ένα έλλειμμα συνεργασίας, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, δεν συμφωνώ.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Τότε για ποιό λόγο προωθείται η υπογραφή μιας διακρατικής συμφωνίας περί αστυνομικής συνεργασίας ή ένα πρωτόκολλο συνεργασίας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα: Το ένα είναι ένα σύμφωνο αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, το οποίο έχει μονογραφηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του με την κ. Ολμπράιτ, στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Και το δεύτερο είναι η συζήτηση για ένα πρωτόκολλο αστυνομικής συνεργασίας, για το οποίο έχει ξαναγίνει συζήτηση, κατά την επίσκεψη του κ. Χρυσοχοϊδη στις ΗΠΑ. Είναι συμβάσεις και συμφωνίες που γίνονται μεταξύ των χωρών και συστηματοποιούν τις διακρατικές σχέσεις. Είναι, όμως -όπως σας είπα- δυο διαφορετικά πράγματα.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Η Αθήνα επιθυμεί αυτή η αστυνομική συνεργασία να έχει μορφή πρωτοκόλλου ή να είναι μια διακρατική συμφωνία;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό -ποια, δηλαδή, μορφή θα έχει- είναι ένα θέμα το οποίο θα οριστικοποιηθεί, υποθέτω από τις συζητήσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Παραμένει ανοικτό, δηλαδή;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τι εννοείτε "παραμένει ανοικτό"; Εγώ δεν έχω να σας ανακοινώσω κατάληξη στο θέμα της αστυνομικής συνεργασίας. Οταν υπάρξει, είμαι βέβαιος ότι θα ενημερωθείτε.

ΦΙΛΗΣ: Σε διαφορετικό τόνο και σε άλλο επίπεδο, το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ", επικαλείται μια δήλωση του κ. Μπερνς, ότι υπάρχει αυξημένη δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα για το γεγονός ότι κανείς από τη 17 Νοέμβρη δεν έχει συλληφθεί τόσα χρόνια.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι έκφραση ενός συναισθήματος.

ΦΙΛΗΣ: Είναι προφανές ότι όταν εκφράζει δυσαρέσκεια αυτό σημαίνει ότι δυσαρεστείται, όχι μόνο επειδή δεν συνελήφθησαν, αλλά ότι επισημαίνει και πρόβλημα στη δραστηριότητα των ελληνικών υπηρεσιών, πράγμα που περιείχε και αυτό το δημοσίευμα. Αλλωστε, πώς εντάσσεται η δήλωση του κ. Μπερνς σε αυτό το δημοσίευμα. Δεν κρίθηκε σκόπιμο να γίνει διάβημα στον κ. Μπερνς στην Αθήνα; Γιατί κάνετε διάβημα μόνο στην Ουάσιγκτον;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Στο αγγλικό κείμενο -αν δεν κάνω λάθος- αυτό που έχει μεταφραστεί ως "δυσαρέσκεια" είναι η λέξη "unhappiness".

ΦΙΛΗΣ: Που σημαίνει "δυστυχία". Ακόμη χειρότερο, δηλαδή.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, δεν θα μπω, αυτή τη στιγμή, σε συζήτηση για τη γλώσσα...

ΦΙΛΗΣ: Τότε μην το λέτε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα πω ως εκεί που πιστεύω ότι πρέπει να πω. Εχει σημασία η λέξη, κ. Φίλη, διότι το σκεπτικό σας οικοδομήθηκε πάνω σε μια άλλη λέξη. Η λέξη είναι unhappiness στα αγγλικά. Είναι έκφραση ενός συναισθήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:... "μη ευτυχισμένος"!

ΦΙΛΗΣ: Δυστυχής, δηλαδή;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ετσι το μεταφράζετε εσείς. Για το "δυστυχής" υπάρχει υποθέτω και κάποια άλλη λέξη στα αγγλικά, αλλά δεν είμαι εδώ ως δάσκαλος της αγγλικής. Είναι έκφραση ενός συναισθήματος που διατυπώνεται συγκεκριμένα για το ότι δεν έχουν υπάρξει συλλήψεις επί σειρά ετών, κάτι που είναι ένα πραγματικό γεγονός. Η ελληνική κυβέρνηση, επίσης δεν είναι ευτυχής για το ότι δεν έχουν υπάρξει συλλήψεις, για το ότι δεν έχει υπάρξει εξάρθρωση της τρομοκρατίας και καταβάλλει, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της, κάθε δυνατή προσπάθεια για αυτό το σκοπό. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιος, ο οποίος θα δηλώσει ευτυχής. Την ίδια, δηλαδή, διατύπωση -όχι στο σύνολο της δήλωσης- σας την επαναλαμβάνω κι εγώ. Η ελληνική κυβέρνηση, επίσης, δεν είναι ευτυχής για αυτό. Και συνεχίζει και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της. Αρα, αυτό που αποδίδονταν εντός εισαγωγικών στον κ. Μπερνς δεν θεωρήθηκε ότι δημιουργεί πρόβλημα. Τα διαβήματα που έγιναν ήταν συγκεκριμένα, έθεσαν το θέμα και υπήρξε αποτέλεσμα.

ΦΙΛΗΣ: Μετά από αυτή την εξέλιξη του δημοσιεύματος και τις απαντήσεις που εδόθησαν, πιστεύετε ότι έχει αλλάξει κάτι ως προς τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από την επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα; Θεωρείτε, δηλαδή, ότι αυτό το δημοσίευμα επηρέασε ή δεν επηρέασε το κλίμα, λίγες ημέρες, πριν έρθει ο κ. Κλίντον στην Ελλάδα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η άποψή μου είναι ότι στα πράγματα πρέπει να δίνουμε το πραγματικό τους βάρος. Η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στη χώρα μας είναι ένα σημαντικό γεγονός. Το πλαίσιο της επίσκεψης και η θέση της ελληνικής πλευράς για το πώς αντιμετωπίζει την επίσκεψη αυτή σας έχουν ανακοινωθεί πολύ συγκεκριμένα τις προηγούμενες ημέρες από τον υπουργό Τύπου κ. Ρέππα. Είναι μια επίσκεψη στην οποία θα δοθεί η ευκαιρία για ουσιαστικές συζητήσεις σε όλα τα θέματα. Εμείς έχουμε λόγο να θέλουμε αυτές τις συζητήσεις, είτε αυτές αφορούν το Κυπριακό, είτε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είτε τα Βαλκάνια γενικότερα και το ρόλο της χώρας μας, είτε την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και τις διμερείς σχέσεις. Και αυτό το πλαίσιο της σημαντικότητας της επίσκεψης δεν μπορεί να μεταβληθεί από ένα δημοσίευμα.

Θα ήθελα, όμως, για να κλείσω αυτό το θέμα, να δείτε ορισμένα σημερινά πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου, τα οποία -διαβάζοντάς τα και μη γνωρίζοντας κανείς- θα μπορούσε να τα ερμηνεύσει ότι υιοθετούν την ουσία του δημοσιεύματος. Επ αυτού παρακαλώ για την προσοχή σας, με δεδομένη τη θέση ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας και η αντιμετώπισή της σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, με την έννοια ότι αν αυτό γινόταν, τότε θα ήταν σε βάρος της προσπάθειας που γίνεται για την πάταξή της.

ΦΙΛΗΣ: Εχουν ανακοινωθεί από διάφορους φορείς πορείες στην αμερικανική πρεσβεία το Σάββατο και την Κυριακή που θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κλίντον. Η κυβέρνηση, οι αρμόδιες αρχές θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση των πορειών, όχι των συγκεντρώσεων, των πορειών στην αμερικανική πρεσβεία;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γνωρίζετε ότι το τελικό πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον στην Αθήνα οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες. Υπάρχει συνάντηση, αύριο το πρωί, στο υπουργείο Εξωτερικών με τους προπομπούς που έρχονται από την αμερικανική πλευρά για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και όλα τα οργανωτικά θέματα της επίσκεψης. Αλλά, το πρόγραμμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Δεν έχει, επίσης, νομίζω -από αυτά που διαβάζω- οριστικοποιηθεί και το σύνολο των αναγγελιών των εκδηλώσεων που οργανώνονται από διάφορους φορείς, με αφορμή την επίσκεψη. Θα τα δούμε αυτά τα δύο όταν οριστικοποιηθούν. Και, προφανώς και η επίσκεψη πρέπει να γίνει κανονικά και η δυνατότητα στους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους είναι δεδομένη. Από κει και πέρα η κυβέρνηση -γνωρίζετε- ότι έχει την ευθύνη να προστατεύει και τα δικαιώματα των πολιτών και τα εθνικά συμφέροντα.

ΦΙΛΗΣ: Είναι δικαίωμα των πολιτών να κάνουν πορεία στην αμερικανική πρεσβεία;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τα δικαιώματα των πολιτών περιγράφονται στο πολύ προοδευτικό Σύνταγμά μας και στους νόμους της χώρας.

ΦΙΛΗΣ: Υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα η πραγματοποίηση πορείας στην αμερικανική πρεσβεία κατά την επίσκεψη Κλίντον;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η απάντησή μου ήταν πλήρης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι συνέβη με το ταξίδι του κ. Παπανδρέου στην Κύπρο που είχε προγραμματιστεί;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν συνέβη τίποτα. Στις προθέσεις του υπουργού Εξωτερικών -και αυτό είναι το δεδομένο- είναι να επισκεφθεί την Κύπρο. Το τελευταίο διάστημα αναζητούνται κάποιες ημερομηνίες, ούτως ώστε να οριστικοποιηθεί αυτή η επίσκεψη. Δεν ήταν οριστικοποιημένη η επίσκεψη γι αυτό το Σαββατοκύριακο. Υπήρχε μια πιθανότητα αλλά δεν ήταν οριστικοποιημένη αυτή η επίσκεψη. Ξέρετε ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει βαρύ πρόγραμμα. Σας λέω, πάντως, ότι πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών είναι να επισκεφθεί την Κύπρο μέσα στο μήνα Νοέμβριο.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Πρώτον, θέλω να ρωτήσω αν η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να αξιολογήσει το δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ". Και δεύτερον, εάν έχουν οριστικοποιηθεί οι επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός στο Παρίσι στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα: Το δημοσίευμα περιείχε γελοιότητες και αθλιότητες, αναμασήματα πρακτορολογούντων ανοήτων, τα οποία λυπούμαι γιατί βρήκαν θέση σε μια εφημερίδα όπως η "Ουάσιγκτον Ποστ". Από κει και πέρα, ποιες σκοπιμότητες, γιατί και πώς το εάν ο δημοσιογράφος που ήρθε στην Αθήνα, αυτά κατάλαβε, αυτά έγραψε ή ότι άλλο, είναι ελεύθερα για τη φαντασία ενός εκάστου εξ υμών. Για το δεύτερον θέμα δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, αυτή τη στιγμή. Γνωρίζετε ότι στο περιθώριο αυτών των Συνόδων γίνονται συναντήσεις. Δεν έχω, όμως, κάτι συγκεκριμένο.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού κρίνετε και χαρακτηρίζετε το δημοσίευμα ως περιέχον "γελοιότητες και αθλιότητες και αναμασήματα πρακτορολογούντων", κατά την έκφρασή σας, τότε γιατί αυτές τις γελοιότητες, κρίνατε σκόπιμο να ζητήσετε, πρώτον από την αμερικανική πλευρά εάν τις υιοθετεί -και σας απάντησε ότι δεν τις υιοθετεί- και δεύτερον, γιατί όπως μαθαίνουμε δόθηκε εντολή στον Ελληνα πρέσβη να απαντήσει σ` αυτές τις αθλιότητες και γελοιότητες;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό που η ελληνική πλευρά ζήτησε επίμονα ήταν να διευκρινιστεί ότι το συγκεκριμένο περιεχόμενο που αποδιδόταν σε ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, δεν απηχεί τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Ολα αυτά τα χαρακτήρισα, όπως τα χαρακτήρισα, αποδίδονταν σε Αμερικανούς αξιωματούχους που ζήτησαν κατά το δημοσίευμα να μην κατονομαστούν. Τη διαφορά την καταλαβαίνετε. Δεν ήταν μια δήλωση δική σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Καταλαβαίνω.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ηταν σαφές το τί ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση και αυτό δόθηκε με τις συγκεκριμένες δηλώσεις τις οποίες ανέφερα. Και έπρεπε να γίνει έτσι, κατά την κρίση της κυβέρνησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Αν και -όντως- δεν έχει ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα του Προέδρου Κλίντον, έχει ανακοινωθεί όμως από μαζική οργάνωση ότι θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση το Σάββατο, στο Σύνταγμα και πιθανόν, πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Αν δεν το ξέρετε, μπορείτε να αναζητήσετε τη σχετική ανακοίνωση στην οργάνωση ΠΑΜΕ. Αυτοί έχουν ανακοινώσει συγκέντρωση και πορεία. Τώρα αν θα είναι ο Κλίντον εδώ, αν δεν θα είναι...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κανέναν δεν ενδιαφέρει... !

ΜΙΧΑΗΛ: Το αν ενδιαφέρει ή όχι είναι δικό τους θέμα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η συνέχεια της πρότασής σας θα μπορούσε καθ υπόθεση να είναι αυτό που είπα.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτοί πρόκειται να πραγματοποιήσουν την πορεία. Είναι δικό τους θέμα. Εδώ δεν είναι κάτι άλλο. Λένε θα κάνω αυτό.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παραπέμπω στην προηγούμενη απάντησή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημιουργούνται εντυπώσεις με αυτό το δημοσίευμα. Θα ζητήσετε ανασκευή του δημοσιεύματος;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αν συνεχίσουν οι ελληνικές εφημερίδες να το βάζουν πρωτοσέλιδα, υιοθετώντας το, μπορεί να φύγει ένα τηλεγράφημα σήμερα από την Αθήνα που να λέει ότι ο ελληνικός Τύπος γράφει αυτά, να ξανάρθει αύριο το θέμα αυτό από το εξωτερικό και να με ξαναρωτάτε αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ όλα αυτά, θα ζητηθεί από τη διεύθυνση της εφημερίδας να ανασκευάσει το δημοσίευμα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό το κάνει συνήθως το Γραφείο Τύπου στην Ουάσιγκτον. Είναι πάγια πρακτική. Αλλά από εκεί και πέρα, αυτό που μας ενδιέφερε πρωτίστως δεν ήταν αυτό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε αυτό το δημοσίευμα υπάρχει και μία επώνυμη δήλωση του Αμερικανού κ. Μπερνς.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Απάντησα σε αυτό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αλλο θέλω να ρωτήσω. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν το εξής: Ο κ. Μπερνς δηλώνει μετά βεβαιότητας ότι το ζήτημα της τρομοκρατίας θα συζητηθεί ανάμεσα στον κ. Κλίντον και τον κ. Σημίτη. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό είπα και εγώ πριν, όταν ανέφερα "διάφορα θέματα". Ενα από αυτά τα θέματα, νομίζω ότι μπορεί να το υποθέσει κανείς βασίμως είναι και αυτό, αλλά κάθε θέμα έχει το βάρος του. Εχουμε ανακοινώσει ένα πλαίσιο. Αν ανατρέξετε στις απαντήσεις του κ. Ρέππα θα το δείτε και συγκεκριμένα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Τουλάχιστον εγώ, έχω ένα μπέρδεμα στο μυαλό μου σε σχέση με την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας είτε μεταξύ των δύο αστυνομιών των δύο χωρών, είτε με τη μορφή ενός πρωτοκόλλου. Θα ήθελα να μας διευκρινίσετε τη διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη συμφωνίας και αν το πρωτόκολλο - αν τελικώς επιλεγεί η μορφή του πρωτοκόλλου - εντάσσει την Ελλάδα σε μια ζώνη χωρών μεσαίου -για να μην πω υψηλού- κινδύνου τρομοκρατικών ενεργειών.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο κυβερνήσεων. Θα ήταν παράλογο, αν ίσχυε αυτό που λέτε. Δεν έχω το κείμενο στα χέρια μου, αλλά δεν μπορείς να λες ότι υπογράφω μια συμφωνία η οποία με εντάσσει σε κάτι, που -(όπως το περιγράφει η ερώτησή σας)- είναι δυσμενές. Συνεργασίες, συμφωνίες, αστυνομικής συνεργασίας ή δικαστικής συνδρομής έχουμε με μία σειρά χώρες. Μπορείτε από το ΥΠΕΞ να ανατρέξετε και να δείτε αντίστοιχες συμφωνίες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με τίτλο πρωτόκολλο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τι σημασία έχει αυτό; Αν θα είναι πρωτόκολλο....

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εσείς θα μας πείτε αν έχει σημασία.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού συμφωνηθεί το περιεχόμενο, ο τύπος που θα πάρει η διακρατική συμφωνία εξαρτά το ποιές είναι οι επόμενες διαδικασίες. Για παράδειγμα, άλλα κείμενα θέλουν επικύρωση από την ελληνική Βουλή, άλλα δεν θέλουν. Αλλά έχουν συγκεκριμένη διαδικασία ενεργοποίησης, άλλα ενεργοποιούνται με την υπογραφή. Πιστεύω ότι είναι τέτοια τα θέματα. Το περιεχόμενο, όταν θα συμφωνηθεί, όταν θα προχωρήσει, θα δοθεί στη δημοσιότητα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Αρα δεν υπάρχει επί της ουσίας καμία διαφορά; Η μόνη διαφορά είναι πώς θα ονομαστεί; Πρωτόκολλο ή συμφωνία για θέματα συνταγματικά ή νομικά στις δύο χώρες; Δεν υπάρχει επί της ουσίας καμία διαφορά;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εγώ γνωρίζω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση για να συμφωνηθεί ένα πρωτόκολλο, μια συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας. Η συζήτηση για το περιεχόμενο είναι ένα θέμα. Η συζήτηση για τον τύπο είναι ένα άλλο θέμα. Υποθέτω ότι ενδιαφέρει κυρίως το περιεχόμενο. Και ο τύπος, προφανώς. Ολα αυτά λοιπόν συζητούνται. Οταν οριστικοποιηθούν θα τα πληροφορηθούμε όλα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η επικοινωνία που είχε ο κ. Ρέππας με τον κ. Μπερνς ήταν μετά από τηλεφώνημα του κ. Ρέππα ή προφανώς του κ. Μπερνς;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ηταν τηλεφώνημα του κ. Μπερνς.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Με συγχωρείτε που γίνομαι κουραστικός. Είπατε προηγουμένως ότι δεν υπάρχει έλλειμμα στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν....

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε που σας διακόπτω, όλες οι χθεσινές δηλώσεις από την αμερικανική πλευρά θα δείτε ότι σημειώνουν τη συνεργασία που υπάρχει για αυτό το σκοπό.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Θέλω να ρωτήσω λοιπόν, πώς υλοποιείται αυτή η συνεργασία η οποία ήδη υπάρχει και μέσα σε ποιο θεσμικό πλαίσιο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κατά τα προβλεπόμενα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε, αν υπάρχει μήνυμα του κ. Ετσεβίτ, το οποίο θα μεταφέρει ο κ. Τουϊγκάν στον κ. Σημίτη, ανάλογο με εκείνο που είχε μεταφέρει ο κ. Κοραντής.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Ενα δεύτερο ερώτημα. Αν επιβεβαιώνετε ότι θα υπάρξει επίσκεψη του κ. Κληρίδη στην Αθήνα και συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχει ανακοινωθεί αυτό επισήμως και στην Κύπρο ότι θα γίνει, μετά τις εργασίες της Συνόδου του ΟΑΣΕ.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο αυτή η επίσκεψη να εξαλείψει τους λόγους για τους οποίους θα κατέβει στην Κύπρο ο κ. Παπανδρέου ή ενδέχεται να κατέβει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η πληροφόρηση που έχω σήμερα από τον κ. Παπανδρέου είναι ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Κύπρο, μέσα στο μήνα Νοέμβριο.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική πλευρά σκέπτεται να εγείρει, στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Κλίντον στην Ελλάδα, το διαιωνιζόμενο πρόβλημα, ότι οι Ελληνες πολίτες, αν και άτομα μιας χώρας μέλους της Ε. Ε. υπόκεινται μόνον αυτοί, στο πλαίσιο της Ε. Ε., στην αρχή της έκδοσης άδειας, βίζας για να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, ακόμη και ως τουρίστες;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κύριε Φίλη νομίζω ότι επί αυτού έχουν υπάρξει ανακοινώσεις στο πρόσφατο παρελθόν από την αμερικανική πλευρά όσον αφορά τη βίζα. Αυτό το σύστημα οδεύει προς κατάργηση. Δεν νομίζω ότι κάνω λάθος.

ΦΙΛΗΣ: Ενώ έχει υπάρξει ανακοίνωση στη χώρα μας από αμερικανικής πλευράς εδώ και πάρα πολύ καιρό, συνεχίζει να υφίσταται το θέμα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θέλετε να συζητήσετε το θέμα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ κ. Μπεγλίτη, ο οποίος θα σας δώσει και περισσότερες λεπτομέρειες επ αυτού;


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 4 November 1999 - 17:51:56 UTC