Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι οι ερωτήσεις σας θα περιστρέφονται γύρω από το θέμα της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, κρίνω σκόπιμο προκαταβολικά να σας πω ότι για το θέμα αυτό δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτα. Θα αναμένετε την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης, η οποία θα γίνει στις 4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, με συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα της επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον. Αλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλά πως πάγια διπλωματική τακτική επιβάλλει την ταυτόχρονη έκδοση ανακοινώσεων για τέτοια θέματα. Αυτό σημαίνει ότι η ανακοίνωση στην Ουάσιγκτον θα γίνει στις 9 το πρωί, ώρα Αμερικής.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναβάλλεται η επίσκεψη, δεν θα γίνει καθόλου, θα έρθει για μία ημέρα; Τι θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα παραπέρα σχόλιο, επειδή ακριβώς σέβομαι και πρέπει να τηρήσω στην πράξη αυτόν τον κανόνα, ο οποίος ισχύει, όσον αφορά τις επισκέψεις ηγετών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο, τότε. Ερχεται το Σάββατο ο κ. Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτα. Για οτιδήποτε αφορά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, παρακαλώ να αναμένετε την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης, σε λίγες ώρες, στις 4, ώρα Ελλάδος.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την τροπή που πήραν τα πράγματα σε αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι σημαντικό το ότι θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο Πρόεδρος Κλίντον, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο, χθες το βράδυ. Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι, εφόσον διεξαχθούν οι συνομιλίες και έχουμε θετικά αποτελέσματα, τότε μπορούμε, αξιολογώντας τη συνάντηση και τις συζητήσεις, να μιλήσουμε για το βαθμό ικανοποίησης. Το ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία μόλις προχθές, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος Κλίντον, αναγνωρίζεται ότι έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, είναι κάτι που αποδεικνύει το πόσο επιτυχημένη είναι η πολιτική που ασκούμε. Η σχέση της Ελλάδας με άλλες χώρες, η παρουσία, η επίσκεψη ξένων ηγετών στην Ελλάδα, αποδεικνύει του λόγου μου το αληθές. Με αυτή την έννοια, ασφαλώς, ο ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός και αναγνωρίζεται και με αυτό τον τρόπο. Με τις επαφές, δηλαδή, οι οποίες είναι συνεχείς. Δεν έχουμε κανένα λόγο, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα της επίσκεψης, των ημερομηνιών, να εκφράσουμε είτε ικανοποίηση, είτε απογοήτευση. Απλώς, όλα αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται μετά από συνεννόηση, συνεργασία των ενδιαφερομένων πλευρών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των δύο κυβερνήσεων. Αυτό γίνεται και για το συγκεκριμένο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι είχαμε τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις και κατά κάποιο τρόπο θέτει σε αμφισβήτηση την επίσκεψη αυτό το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μέτρησε σωστά το εύρος των λαϊκών αντιδράσεων, όπως λένε και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως εκτιμούν και κόμματα της αντιπολίτευσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Μιλούμε για τη διατύπωση -μέσω διαδηλώσεων- των απόψεων μιας ομάδας συμπολιτών μας. Είναι σεβαστές οι απόψεις τους, αλλά βεβαίως όλοι αντιλαμβάνεστε -άλλωστε, τα μεγέθη είναι μετρήσιμα- πως δεν αποτελεί πλειοψηφία η ομάδα αυτή. Αρα, δεν μπορούμε να μιλούμε για λαϊκές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν μία τέτοια συνέπεια, να οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα. Με αυτή την έννοια, δεν θα πρέπει να συσχετίζετε την επίσκεψη αυτή καθεαυτή, με κάποιες κινητοποιήσεις οι οποίες σε μία δημοκρατική χώρα -όπως όλοι αναγνωρίζουν και είναι θέση αρχής και για τη δική μας κυβέρνηση- αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο ή ένα φαινόμενο το οποίο αποτελεί, θα έλεγα, ένα στοιχείο για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να διατυπώνουν, δηλαδή, οι πολίτες, όταν κρίνουν σκόπιμοτις απόψεις τους με τον τρόπο, το νόμιμο και ειρηνικό πάντα, ο οποίος επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι ένα βασικό κριτήριο όσων διαμαρτύρονται για την επίσκεψη Κλίντον, όπως τουλάχιστον δημοσίως έχουν πει, ήταν ότι ερχόταν τις ημέρες του Πολυτεχνείου. Τώρα, λοιπόν, υπάρχουν οι πληροφορίες, που θα τις επιβεβαιώσουμε στις 4 το απόγευμα, ότι θα έρθει μετά το Πολυτεχνείο. Η κυβέρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα επιτρέψει ξανά τις διαδηλώσεις στην Αμερικανική Πρεσβεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντησή μου περιέχεται στις απαντήσεις που έδωσα σε προηγούμενες ερωτήσεις και χθες, αλλά και σήμερα σε σας, μόλις πριν.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Φαινόμενα όπως αυτά των κινητοποιήσεων ή φαινόμενα άλλου τύπου, όπως τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, μπορεί να θεωρηθούν ως προβλήματα στην ελληνική εξωτερική πολιτική ή αφήνουν αδιάφορη την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, η ελληνική εξωτερική πολιτική προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να λύσει προβλήματα. Και έχουμε προβλήματα σε όλους τους τομείς και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί κάτι διαφορετικό. Από την άλλη, όμως, πρέπει να αναγνωριστεί ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Εχει αναβαθμιστεί η θέση της χώρας διεθνώς και ότι είμαστε, αυτή την ώρα, ικανοί να αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα που στο παρελθόν δεν ήταν εύκολο να αντιμετωπιστούν από τη δική μας πλευρά. Πιστεύω ότι η θέση της Ελλάδας είναι ενισχυμένη σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, στο διεθνές στερέωμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Χθες, υπήρξε μία δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, με την οποία αναβαθμίζονται, δια στόματος του κ. Κλίντον, τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όσον αφορά το Αιγαίο, καθώς επίσης και το Κυπριακό και το θέμα των διαμαρτυριών κατά της επίσκεψης και της δυσαρέσκειας μερίδας της ελληνικής κοινής γνώμης, προσλαμβάνει τις πραγματικές του διαστάσεις. Ηθελα να ρωτήσω, αν η ελληνική πλευρά εκφράζει την ικανοποίηση για αυτή την άτυπη ατζέντα που περιέχεται στη δήλωση του κ. Κλίντον.

ΡΕΠΠΑΣ: Πέραν των δηλώσεων των ηγετών, πολύ πριν, γνωρίζουν όλοι ότι στην Ελλάδα λειτουργεί η δημοκρατία. Και στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, αυτές οι νόμιμες και ειρηνικές εκδηλώσεις του φρονήματος είναι, όχι μόνον παραδεκτές, αλλά είναι και στοιχείο αυτής της ίδιας της δημοκρατίας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Οσον αφορά αυτό που είπε ο κ. Κλίντον, ότι το μείζον στις συνομιλίες του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό είναι τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακότι λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Προέχουν οι διμερείς σχέσεις. Πέραν αυτού ο Πρωθυπουργός έκανε σχετική δήλωση όπου ανέφερε συγκεκριμένα σημεία που θεωρεί ότι και αυτά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Και αυτά τα θέματα είναι, ασφαλώς, η επίλυση του Κυπριακού, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο σεβασμός από όλους των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και βεβαίως, η κατάσταση στα Βαλκάνια και η προσπάθεια της Ελλάδας να συμβάλλει -με τη βοήθεια και άλλων δυνάμεων, των ΗΠΑ, εν προκειμένω- στη δημιουργία συνθηκών διαρκούς σταθερότητας και ασφάλειας. Θα έλεγα, να μελετήσετε και την ομιλία που έκανε ο κ. Κλίντον στο Πανεπιστήμιο "George Town", προχθές. Στην ομιλία αυτή θα βρείτε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρεται με λεπτομέρειες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Τουρκία. Μάλιστα, έχει και μία αποστροφή που αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε. Ε., στην οποία συνδέει την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη στάση της στο κυπριακό θέμα. Αυτές οι θέσεις του κ. Κλίντον δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον σε ανάλογη έκταση, όσο άλλα σημεία της ομιλίας ή άλλες δηλώσεις του. Πιστεύω ότι είναι μία πολύ σημαντική τοποθέτηση.

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι η θέση μας, ποια είναι η πολιτική που ασκούμε σε αυτά τα θέματα. Παραμένουμε σε αυτή την πολιτική. Αυτή θα αναπτύξουμε σε όλους τους ηγέτες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα στο μέλλον, σε κάθε περίπτωση, παντού και πάντα, γιατί πιστεύουμε ότι οι θέσεις μας αυτές είναι ορθές. Η πολιτική που υπερασπιζόμαστε πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει λύση, αν εφαρμοστεί, στα προβλήματα της Περιοχής και να εξασφαλίσει συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας για πάρα πολλά χρόνια.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα ένα σχολιασμό ή μία διευκρίνιση σε αυτά που είπατε. Ακουσα με προσοχή αυτά που είπατε προηγουμένως, ότι έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ότι έχει αναβαθμιστεί το κύρος της χώρας μας, ότι η Ελλάς είναι ενισχυμένη, έχει αναγνωριστεί η θέση της. Ολα αυτά έγιναν τώρα, επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και τι διαφορά υπάρχει στην πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος όλα τα χρόνια, όταν ήταν στην εξουσία, δεν ήθελε ούτε να πάει, ούτε να δει κανέναν Αμερικανό Πρόεδρο; Πότε ήταν καλύτερη η θέση της Ελλάδας, τότε ή τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι γνώρισμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ότι επιτυγχάνουν να ενισχύουν τη θέση της χώρας. Σας υπενθυμίζω, γιατί σας διαφεύγει, ότι το '89-'90, είχαμε κοσμογονικές αλλαγές στον πλανήτη μας. Η πολιτική που ακολουθήθηκε στη δεκαετία του '80 ήταν σε αρμονία με κανόνες, αρχές, συνθήκες και περιορισμούς που ίσχυαν αυτή τη δεκαετία και είχαν ξεκινήσει πριν από πολλές δεκαετίες. Μετά το '93, που και πάλι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, στις νέες συνθήκες θα έπρεπε να ασκήσουμε πολιτική και να πορευθούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε και πάλι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας και να ενισχύσουμε τη θέση μας. Και κατά τη μία περίοδο και κατά την άλλη, έγινε ότι έπρεπε, προκειμένου να αναβαθμιστεί διεθνώς η θέση της χώρας μας. Αυτό το έχουμε πετύχει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτησή μου: Αναγνωρίζετε το κύρος της "Ουάσιγκτον Ποστ" ως εφημερίδας διακεκριμένης στις ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν βαθμολογήσω μια εφημερίδα, τότε θα πρέπει να απαντήσω σε σχετική ερώτηση για το επίπεδο κύρους μιας ελληνικής εφημερίδας. Αντιλαμβάνεστε, όμως, πως ο καθένας έχει τη δική του άποψη και δεν είμαι εγώ αρμόδιος, ούτε μου επιτρέπεται και μάλιστα δημοσίως και επισήμως, να βαθμολογώ το κύρος των εντύπων.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Λαμβάνεται υπόψη, εν πάση περιπτώσει, η έκφραση της δημόσιας γνώμης μιας εφημερίδας της Αμερικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας διαβεβαιώνω ότι λαμβάνεται υπόψη από εμάς οτιδήποτε δημοσιεύεται, σε οποιαδήποτε εφημερίδα, οτιδήποτε προβάλλεται σε οποιοδήποτε Μέσο Ενημέρωσης.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα αγωνιστικά στελέχη, με δράση, ιστορία, έχουν αναγνωρίσει δημοσίως, σε τηλεοπτικές εκπομπές, ότι εκπαιδεύτηκαν σε ξένα στρατόπεδα, ότι ξέρουν από ένοπλο αγώνα, ξέρουν από αντιστασιακό, αγώνα και τα έχουν επιβεβαιώσει ως περγαμηνές και ίσως να είναι έτσι. Ποια σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα γεγονότα με τη μομφή που αποδίδεται από την "Ουάσιγκτον Ποστ" σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία σχέση, για τον απλούστατο λόγο ότι η επιχειρούμενη από πολλούς, με κακόπιστο, με κακόβουλο τρόπο, διασύνδεση της αντιδικτατορικής δράσης κάποιων στελεχών με φαινόμενα τρομοκρατικών ενεργειών που ακολούθησαν, είναι ανεπίτρεπτη. Σπιλώνει την τιμή, την προσωπικότητα των στελεχών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων της τρομοκρατίας, υπάρχει στενή συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας μας με τις υπηρεσίες άλλων χωρών -και των ΗΠΑ- για αρκετά χρόνια. Υπάρχει παρουσία και συνεργασία στελεχών ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα, ανταλλαγή εμπειρίας, πληροφοριών. Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε μομφή ή αιτίαση εναντίον της χώρας μας, των αρμοδίων υπηρεσιών πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε αυτά τα φαινόμενα. Είναι ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε τέτοια κριτική ασκείται. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφώς. Κατ αρχήν, η διάθεσή μου δεν είναι κακόβουλη...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χαρακτήρισα εγώ αυτά τα γεγονότα, ως τρομοκρατικά ή άλλα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Λέω ότι πολλοί -γνωρίζετε πολύ καλά- επιχειρούν με κακόπιστο τρόπο αυτή τη διασύνδεση. Δεν είπα ότι το κάνετε εσείς.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνουν αυτή τη διασύνδεση, επειδή πολλά στελέχη σας, υπερηφάνως το λένε, υπερηφάνως αναφέρονται στη δραστηριότητά τους εκείνη.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλά κάνουν. Η δραστηριότητά τους εκείνη τους τιμά. Τί σχέση έχει αυτό με φαινόμενα τρομοκρατίας, τα οποία αναπτύσσονται σε άλλη περίοδο, με τα οποία δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχουν σχέση τα δημοσιεύματα με αυτά τα πρόσωπα, εννοώ... ή με κάποια άλλα του κυβερνώντος κόμματος.

ΡΕΠΠΑΣ: Εδωσα μια πολιτική απάντηση, λέγοντας ότι υπάρχει συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών για την πάταξη του φαινομένου της τρομοκρατίας. Αρα, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αιτίαση, όσον αφορά τη δική μας πλευρά, για αμέλεια, αδιαφορία -ακόμη και για έλλειψη βούλησης κάποιοι μιλούν- προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε το φαινόμενο, αυτό. Είναι δεδομένο ότι είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία, προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η βούλησή μας είναι ισχυρή. Είναι δεδομένο αυτό και δεν πρέπει να το αμφισβητεί κανείς.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το αμφισβητούν οι ΗΠΑ...

ΡΕΠΠΑΣ: Σε πολλά θέματα δεν συμφωνούμε με ξένες κυβερνήσεις. Αλλά...

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, πριν από τρεις ημέρες που σας ρωτούσα, μου λέγατε ότι δεν υπάρχει θέμα να συζητήσουμε για τρομοκρατία και τώρα είναι μέσα στην ατζέντα, εάν έρθει τελικώς για να συζητήσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος, γιατί μιλήσατε για τα έντυπα και ειδικότερα την "Ουάσιγκτον Ποστ", καλώντας με να πω πόσο έγκυρη είναι και τώρα, στο τέλος, συνδέετε το δημοσίευμα αυτό με την αμερικανική κυβέρνηση. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν απηχούν τις θέσεις, τις απόψεις, την πολιτική της αυτά τα δημοσιεύματα. Γιατί κάνετε αυτή τη συσχέτιση;

ΦΟΥΡΛΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλεια του Αμερικανού Προέδρου, κατά την παραμονή του στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αστείο και να το συζητούμε ακόμη. Εγγυάται απολύτως, όπως συμβαίνει με όλους τους ηγέτες, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μια διευκρίνιση: Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε την πληροφορία ότι η Ελλάδα ζήτησε την αναβολή της επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα αυτά που αφορούν την επίσκεψη, δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτα. Θα αναμένετε την ανακοίνωση που θα εκδώσουμε στις 4 το απόγευμα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Η ανακοίνωση αφορά την επίσκεψη, δεν γνωρίζετε αν ισχύει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Και ποιός σας είπε ότι αυτό που γνωρίζω πρέπει να το ανακοινώσω τώρα και όχι στις 4 το απόγευμα; Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Αρα δεν διαψεύδετε αυτό το γεγονός...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το δικό σας συμπέρασμα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ποιό είναι το συμπέρασμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα αναμένετε να εξάγετε σίγουρο συμπέρασμα στις 4 το απόγευμα, όταν διαβάσετε την ανακοίνωση που θα εκδώσουμε.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ανεξάρτητα από το πότε θα έρθει ο Αμερικανός Πρόεδρος στην Αθήνα, το αίτημα της Ουάσιγκτον να μη γίνουν διαδηλώσεις μπροστά στην πρεσβεία, εξακολουθεί να υφίσταται;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε ερωτήσεις συναδέλφων σας και άλλες ημέρες, αλλά και σήμερα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Το ότι η διαδήλωση μπροστά στην πρεσβεία, ενώ ο ηγέτης της χώρας αυτής είναι μέσα, είναι νόμιμη ενέργεια, όπως τη χαρακτηρίζετε, είναι και στην αντίληψη της αμερικανικής πλευράς;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ρωτήσετε την αμερικανική πλευρά για τις δικές της απόψεις. Εκανα χθες και επ αυτού ένα σχόλιο και γνωρίζετε ποια είναι η θέση που ανέπτυξα. Υπάρχει -είπα- η πολιτική θέση, η θέση αρχής από τη μια πλευρά και από την άλλη, ασφαλώς, αυτό δεν είναι στοιχείο που μπορεί κάποιος να το δει με έναν τρόπο που θα του προκαλεί και ικανοποίηση. Δεν νομίζω ότι είναι στοιχείο για τη δημιουργία τέτοιων συναισθημάτων.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η στενή συνεργασία, στην οποία αναφερθήκατε, στο θέμα της τρομοκρατίας με στελέχη των ΗΠΑ, δημιουργεί και την ανάλογη ευθύνη, στο ποσοστό που τους αναλογεί στη μη αποτελεσματική, μέχρι τώρα, αντιμετώπιση του φαινομένου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα αξιολογήσω τη δραστηριότητα των αρμοδίων υπηρεσιών. Γνωρίζετε ποια είναι τα αποτελέσματα. Δεν είναι αυτά που επιθυμούμε να έχουμε. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να πούμε ότι πέραν της ισχυρής βούλησης, η προσπάθεια που γίνεται για να εξαλείψουμε το φαινόμενο αυτό είναι έντονη. Για τις υπηρεσίες των άλλων χωρών, υπάρχουν αρμόδιες ελεγκτικές αρχές των χωρών αυτών που θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις πληροφορίες που είχαμε χθες από την Ουάσιγκτον και το Παρίσι, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το ποιοτικά διαφορετικό στοιχείο των νέων εξελίξεων είναι ότι θα προηγηθεί η επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην Τουρκία και θα ακολουθήσει στην Ελλάδα. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει στην αμερικανική πλευρά ότι επιμένει στην άποψή της περί εκδηλώσεων -κινήσεων καλής θελήσεως από την πλευράς της Τουρκίας ώστε αυτή η επίσκεψη στην Ελλάδα του Αμερικανού Προέδρου να έχει κάποιο αποτέλεσμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε επιθυμούμε στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων να προκύπτουν αποτελέσματα, τα οποία θα οδηγούν και σε πρακτική εφαρμογή όσων συζητούνται και συμφωνούνται. Σε άλλες περιπτώσεις -και χθες επανερχόμενος- είπα ότι θα θέσουμε με εμφαντικό τρόπο τα θέματα αυτά στο τραπέζι των συζητήσεων. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επίσκεψη, σε κάθε περίπτωση, οργανώνεται, προετοιμάζεται, διεκπεραιώνεται και ολοκληρώνεται με συνεργασία των δύο πλευρών. Είναι λογικό, λοιπόν -το περιμένετε και εσείς- οι συζητήσεις οι οποίες γίνονται να έχουν μια ωφέλιμη συνέπεια για όλους όσοι συζητούν. Εμείς έχουμε πει δημοσίως ποιοι είναι εκείνοι οι τομείς, στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προκειμένου να προκύψουν λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν την περιοχή. Σε αυτά θα επικεντρώσουμε το δικό μας ενδιαφέρον.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε στην εισαγωγή σας ότι δεν έχουν σχέση οι λαϊκές αντιδράσεις με τις όποιες εξελίξεις αφορούν την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ. Από το πρωί ακούω στα ΜΜΕ ότι εφόσον πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, τα όποια αρνητικά ενδεχομένως αποτελέσματά της θα οφείλονται στις διαμαρτυρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα για το πρόσωπο του Προέδρου, να υποθέσω ότι η δική σας τοποθέτηση εδώ, εισαγωγικά, συνιστά και μια απάντηση η οποία δεν είναι σύμφωνη με αυτές τις απόψεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα να βγάλετε καλύτερο συμπέρασμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η κυβέρνηση που επί τρία και πλέον χρόνια έχει την ευθύνη να οδηγεί τη χώρα μας, πολλές φορές αντιμετώπισε λαϊκές αντιδράσεις, κινητοποιήσεις οι οποίες, βεβαίως, είχαν να πουν κάτι στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτό που θεώρησε χρήσιμο, το αξιοποίησε. Αντιμετώπισε με διαφορετικό τρόπο και απέρριψε αυτό που πίστεψε ότι είναι επιζήμιο και έτσι συνεχίζει την πορεία της. Μετά από τριάμισι χρόνια παραμένει κυβέρνηση, ενώ οι κινητοποιήσεις αυτές - οι ουκ ολίγες- που έγιναν αυτά τα χρόνια, επιχειρήθηκε να αποτελέσουν ανάχωμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης. Και όμως, αυτό δεν έγινε. Αυτό να λάβετε υπόψη σας. Για να καταλήξω, με μια πρόταση, στο εξής: Η πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, χαράσσεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και βεβαίως απηχεί και την κοινή γνώμη και τις θέσεις των πολιτών κάθε χώρας. Αλλωστε, το ότι οι πολίτες σε μια δημοκρατία αναδεικνύουν την κυβέρνησή τους, αυτό είναι ένα τεκμήριο ότι κάθε φορά η κυβέρνηση χαράζει και ακολουθεί την πολιτική, εκφράζοντας αυτό που είναι και επιλογή των πολιτών ή τουλάχιστον της πλειοψηφίας των πολιτών. Αυτό συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μη συνδέετε το ένα με το άλλο. Η πολιτική η οποία ακολουθείται από μια κυβέρνηση, δεν αλλάζει κάθε φορά που έχουμε κάποιου είδους αντιδράσεις, σε αυτήν. Δεν είναι σωστό αυτό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να το θέσω διαφορετικά: Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι απόψεις με τις οποίες θα προσέλθει ο Κλίντον στην Ελλάδα, σε ότι αφορά τα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά θα καθοριστεί η στάση του με βάση τις αντιδράσεις που συναντά από τους Ελληνες πολίτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η στάση του κ. Κλίντον. Με αυτή την έννοια, δεν μπορώ, αυτή την ώρα να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο, υποθέτοντας ποια θα είναι αυτή η στάση. Αυτό που μπορώ να πω, όμως, είναι τούτο και μόνο τούτο: Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ότι η παρουσία ξένων ηγετών στην Ελλάδα είναι στοιχείο το οποίο προσθέτει και δεν αφαιρεί στην προσπάθεια που κάνουμε, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής, να φροντίσουμε τα εθνικά συμφέροντα. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και προς το συμφέρον της άλλης πλευράς με την οποία διατηρούμε σχέσεις και με την οποία η σχέση αυτή έχει περιθώρια να γίνει καλύτερη. Αυτό είναι πολύ λογικό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο Πρόεδρος Κλίντον έκανε μια μάλλον απαξιωτική τοποθέτηση για την υπαρξιακού χαρακτήρα παρουσία στην Ελλάδα κομμουνιστών, αναρχικών και αριστερών. Για την οικονομία της συζήτησης θεωρώ ότι ισχύει αυτό που λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αριστερό κόμμα. Με βάση αυτό θα ήθελα να μου πείτε αν η κυβέρνηση ενοχλείται.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή θέλετε να μεταθέσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο πεδίο, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η γνώση από τον κ. Κλίντον, όπως και από πολλούς άλλους ηγέτες της πολιτικής γεωγραφίας στην Ελλάδα, αποδεικνύει πως η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν παρουσία και φωνή. Δεν θεωρώ ότι έγινε με απαξιωτικό τρόπο αυτή η αναφορά. Δεν προκύπτει από πουθενά. Είναι συμπέρασμα δικό σας. Δεν θέλω να συμμεριστώ αυτή την εκδοχή, διότι θεωρώ ότι οι πολίτες, ανεξαρτήτως φρονήματος, που υπακούουν στο Σύνταγμα της χώρας, που ζουν σε αυτή τη χώρα, που εργάζονται σε αυτή τη χώρα, που αγαπούν αυτή τη χώρα, που πληρώνουν τους φόρους σε αυτή τη χώρα, που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις σε αυτή την πατρίδα, είναι πολίτες χρήσιμοι για την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να μιλά απαξιωτικά για τους πολίτες αυτής της χώρας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε δηλαδή ότι ο κ. Κλίντον...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν λέω τίποτα. Αν ήθελα κάτι να πω θα το έλεγα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι απέδωσε φόρο τιμής...

ΡΕΠΠΑΣ: Λέω ότι ο κ. Κλίντον μίλησε με πολύ θετικά λόγια για την Ελλάδα. Και η Ελλάδα είμαστε όλοι μας. Δεν είμαστε κάποιοι...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πλην κομμουνιστών και αριστερών.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Ο κ. Κλίντον το συνέδεσε αυτό με εκείνους που είχαν διαφορετική τοποθέτηση, στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνησή του στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό είναι κάτι γνωστό. Δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα λέγοντάς το. Αλλά, ο κ. Κλίντον μίλησε για την Ελλάδα με πολύ επαινετικό λόγο. Η Ελλάδα είναι όλοι οι πολίτες της. Δεν είναι κάποιοι εξαιρουμένων κάποιων άλλων. Αυτή είναι η δική μας θέση.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΗ: Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με την αμερικανική, προκειμένου αυτή η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί. Εάν τελικά αυτή η επίσκεψη δεν πραγματοποιηθεί όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί, αυτό θα είναι μια δυσμενής εξέλιξη. Και αν μειωθεί η διάρκεια της επίσκεψης μειώνεται το κύρος της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα στην αρχή, όταν μου έθεσε συνάδελφός σας το ερώτημα αν νοιώθουμε ικανοποίηση μετά από αυτή την εξέλιξη. Θα έλεγα πως αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα είναι εκείνη κατά την οποία η Ελλάδα δεν διατηρεί σχέσεις με άλλες χώρες και με τις ΗΠΑ. Αρνητική εξέλιξη θα ήταν, να είναι η Ελλάδα μια χώρα την οποία δεν επισκέπτονται ξένοι ηγέτες, να είναι η Ελλάδα μια χώρα της οποίας ο ηγέτης δεν προσκαλείται σε ξένες χώρες. Με αυτή την έννοια, επειδή αυτό δεν συμβαίνει, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αρνητικές εξελίξεις.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ασχέτως από το τι θα ανακοινωθεί στις τέσσερις το απόγευμα, τις αρχικές προετοιμασίες που είχαν γίνει για την πραγματοποίηση αυτή της επίσκεψης - από όσο γνωρίζω- τις είχε αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου. Τι υποσχέσεις και τι διαβεβαιώσεις είχαν δοθεί στην αμερικανική πλευρά για να έρθει στη χώρα μας ο Πρόεδρος Κλίντον.

ΡΕΠΠΑΣ: Ότι θα γίνει δεκτός, όπως όλοι οι ηγέτες των ξένων χωρών που έρχονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι κανόνες της διπλωματίας και της καλής πολιτικής συνεργασίας. Και παραμένουμε σε αυτή τη θέση.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι έχει αλλάξει για να έχουμε αυτή την εξέλιξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποια εξέλιξη έχουμε, την οποία θεωρείτε ότι είναι αρνητική και από μένα δεν χαρακτηρίζεται έτσι, όπως σας είπα πριν;

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν την χαρακτήρισα αρνητική.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι οτιδήποτε αφορά τις σχέσεις δύο χωρών, είναι αποτέλεσμα των συνεννοήσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών. Οτιδήποτε αφορά την επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη σε μια χώρα, αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της συνεργασίας με καλή πίστη των δύο κυβερνήσεων. Το ίδιο γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΦΙΛΗΣ: Ανεξαρτήτως πώς χαρακτηρίζετε την εξέλιξη αυτή, πρέπει να πούμε ότι δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, να είναι σε εκκρεμότητα και αβεβαιότητα μια επίσκεψη στην οποία επισήμως η κυβέρνηση είχε εναποθέσει ελπίδες για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν προκύπτουν ευθύνες για τον τρόπο που με μυστικοπάθεια χειρίστηκε το θέμα της προετοιμασίας της επίσκεψης, η κυβέρνηση και μόλις στο παραπέντε κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ζητήσει να μην κάνουν κινητοποιήσεις και όχι να τους ενημερώσει επί της ουσίας της επίσκεψης. Εάν προκύπτουν ευθύνες που θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να τις διορθώσει με το να αξιοποιήσει, στις λίγες ημέρες που απομένουν, όποτε γίνει η επίσκεψη, μια επικοινωνία με τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προκύπτει καμία ευθύνη. Οσον αφορά την πολιτική που ασκούμε είναι τόσο σαφής η θέση μας, ώστε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποια είναι η πολιτική αυτή. Αλλωστε, αν κάποιος πολιτικός αρχηγός είχε οποιαδήποτε αμφιβολία για το ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για διάφορα σημαντικά, ζωτικής σημασίας θέματα, θα μπορούσε να ζητήσει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για να έχει πληρέστερη ενημέρωση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε είναι το Κυπριακό, είτε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είτε η παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Μένω σε τρία σημαντικά σημεία της εξωτερικής πολιτικής μας. Από κει και πέρα, ασφαλώς, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς και συζήτησε μαζί τους ο Πρωθυπουργός το θέμα της επικείμενης επίσκεψης. Και είναι κάτι, το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά ότι έγινε λόγω της μεγάλης σημασίας που δίνουμε σε αυτή την επίσκεψη. Ελπίδες πάντοτε υπάρχουν. Γι αυτό αγωνίζονται οι άνθρωποι, οι πολιτικοί, οι κυβερνήσεις. Επειδή ακριβώς πιστεύουν ότι η συνεχής προσπάθεια είναι αυτή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Χωρίς προσπάθεια, δεν προκύπτουν αποτελέσματα.

ΦΙΛΗΣ: Η συνάντηση με τον κ. Καραμανλή θα γίνει αύριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι προγραμματισμένες συναντήσεις του Πρωθυπουργού ισχύουν απολύτως.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 11 November 1999 - 15:25:04 UTC