Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, επισκέπτεται αυτή την ώρα, το υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών. Θα εγκαινιάσει τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και θα μιλήσει για θέματα του υπουργείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, για θέματα αρμοδιότητάς του. Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, μίλησε για οικονομικά θέματα, στο Ζάππειο, με την ευκαιρία εκδήλωσης για την EXPO 2000.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε δύο δηλώσεις: Η πρώτη είναι του κ. Αναν, ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον Ετζεβίτ, παρά το γεγονός ότι στις 3/12 έχουμε τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, είπε ότι είναι μακριά η λύση του Κυπριακού. Και το δεύτερο είναι η δήλωση Ντενκτάς, ο οποίος είπε ότι θα "πάω στη Νέα Υόρκη μόνο για να συναντηθώ με τον κ. Αναν". Και ο Αναν και ο Νενκτάς, άφησαν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Η αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό μπορεί και πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, πιστεύω ότι θα εγγυηθεί την προσπάθεια που θα καταβάλουν οι συνομιλητές για να εξευρεθεί λύση. Θα εγγυηθεί η προσπάθεια αυτή να γίνει στην κατεύθυνση, η λύση να είναι σε αρμονία με τις αποφάσεις που έχει λάβει ο ΟΗΕ.

Ο κ. Ντενκτάς, για μια ακόμη φορά, επαναλαμβάνει τον εαυτό του. Ολα αυτά τα χρόνια αποτελεί τον ακραία αρνητικό παράγοντα σε κάθε προσπάθεια για να αναζητηθεί και να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Παραμένοντας σε αυτή τη στείρα θέση, νομίζω ότι κάνει ακόμη πιο γνωστό και σε εκείνους, που ίσως είχαν κάποιες επιφυλάξεις για το ρόλο του, ότι δεν είναι διατεθειμένος με κανέναν τρόπο να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης. Αυτό μένει βεβαίως να φανεί στην πράξη, όταν αρχίσουν οι συνομιλίες.

Ελπίζουμε, ο κ. Ντενκτάς να σκεφθεί πιο υπεύθυνα. Οποιοι μπορούν να τον επηρεάσουν θα πρέπει να το κάνουν τώρα, ώστε η συμμετοχή του σε αυτές τις συζητήσεις να είναι παραγωγική. Αυτό μένει να αποδειχθεί. Το θέμα είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσέρχεται με διάθεση να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης. Ασφαλώς το Κυπριακό είναι δύσκολο πρόβλημα, γι αυτό δεν έχει λυθεί τόσα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, αφού έχουμε κιόλας τις αποφάσεις του ΟΗΕ ότι δεν είναι ώρα να λυθεί τώρα το πρόβλημα αυτό. Είναι ώρα να λυθεί τώρα. Αποτελεί την τελευταία πληγή στο κορμί της Ευρώπης. Είναι η ντροπή της Ευρώπης, η διαίρεση της Κύπρου. Πιστεύω ότι ο διεθνής παράγων που θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον -αυτό άλλωστε φαίνεται από πολλές πηγές- το πώς θα εξελιχθούν αυτές οι συζητήσεις, θα προβεί σε ανάλογες πιστώσεις και χρεώσεις. Η στάση, λοιπόν, των συνομιλητών είναι αυτή που θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε ένα τελικό και σαφές συμπέρασμα. Ο κ. Ντενκτάς καλείται να αλλάξει τη στάση που μέχρι τώρα έχει τηρήσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα συμφωνείτε κι εσείς ότι αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με όσα είπε ο κ. Κλίντον στην Αθήνα, ότι οι συνομιλίες της 3ης Δεκεμβρίου θα είναι ουσιώδεις και ο κ. Ντενκτάς δεν θα μπορέσει να φύγει από το τραπέζι.

ΡΕΠΠΑΣ: Το έχει πει ο ΟΗΕ, το επανέλαβε ο κ. Αναν, ότι οι συζητήσεις αυτές θα είναι ουσιαστικές, θα εγγίξουν όλες τις πτυχές του Κυπριακού, θα είναι συζητήσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης. Δεν θα είναι συζητήσεις μόνον επί διαδικαστικών, τεχνικών ή οργανωτικών θεμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κλίντον, προχθές, σας έδωσε χρυσό μετάλλιο για την οικονομία, αλλά ο κ. Παπαδήμος τα βλέπει μαύρα κι άραχνα. Τι λέει η κυβέρνηση γι αυτό; Και ΟΝΕ με πολιτική απόφαση, βλέπει αυτός.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστή η θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της Ν. Δ. ότι δεν πρόκειται να πετύχουμε την ένταξη στην ΟΝΕ ή αν την πετύχουμε θα την πετύχουμε ως αποτέλεσμα πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους κοινοτικούς εταίρους. Από την άλλη, είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα είναι αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού και της πολύχρονης προσπάθειας που έκανε η κυβέρνησή μας. Θα ενταχθούμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας. Αυτή είναι η θέση μας. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό.

Ο κ. Κλίντον απένειμε εύσημα στην ελληνική οικονομία. Δικαιολογημένο είναι αυτό, αφού η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο των χωρών της Ε. Ε. Αυτό, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ένα μόνιμο γνώρισμα της προόδου της ελληνικής οικονομίας, που δικαιολογεί κάθε αισιοδοξία για το μέλλον. Είδατε ότι παρά τις κρίσεις που κατά καιρούς εκδηλώνονται, όπως αυτή με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου -έχει φθάσει ήδη στα 26 δολάρια το βαρέλι, τιμή την οποία ουδείς ανέμενε- η ελληνική οικονομία μπορεί και αντιμετωπίζει αυτά τα έκτακτα γεγονότα με πολύ ικανοποιητικό τρόπο. Χωρίς, δηλαδή, η Ελλάδα να βγαίνει από την πορεία, να απομακρύνεται από τους στόχους που έχουμε θέσει. Θα πετύχουμε αυτό το στόχο. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε σε προβλήματα, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα πετύχουμε το στόχο μας. Μίλησε για μείωση των επιτοκίων, την επόμενη περίοδο. Μίλησε για έναν πληθωρισμό, ο οποίος θα κυμαίνεται σε τέτοια επίπεδα, ώστε να εκπληρωθεί και αυτό το κριτήριο για την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Αρα, οι προδιαγραφές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν άριστες, όσον αφορά τους βασικούς στόχους που έχουμε θέσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό. Πώς το σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Να διαβάσετε τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Παπαδήμος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις έχω διαβάσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν τις έχετε στη διάθεσή σας, παρακαλώ να τις διαβάσετε όλες. Θα κάνουν υπομονή οι συνάδελφοί σας και εγώ για να διαβάσετε ολόκληρες τις δηλώσεις του κ. Παπαδήμου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις έχω διαβάσει ολόκληρες.

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, δεν τις έχετε διαβάσει ολόκληρες, ώστε να καταλήξετε σε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα. Μην τεμαχίζετε τις δηλώσεις για να έχετε ένα συμπέρασμα το οποίο θα μεροληπτεί υπέρ κάποιας πολιτικής θέσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το είπε, δηλαδή, αυτό που λέω εγώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, κ. Σταματόπουλε, και ήμουν πολύ σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης, σε ποιό κόμμα της αντιπολίτευσης ανήκει ο κ. Παπαδήμος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαδήμος είναι ο επιτυχημένος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη χώρα μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είπατε για κόμμα της αντιπολίτευσης, όταν ξεκινήσατε να δίνετε την απάντηση στο ερώτημά μου για τον κ. Παπαδήμο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί τα συμπεράσματα που βγάζετε εσείς, προφανώς προδίδουν συγκεκριμένη πολιτική θέση.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο, σχετικά με το πόρισμα για το FALCON, γιατί υπάρχει μια αίσθηση ότι καθυστερεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι λόγω του ανάλογου ατυχήματος που έγινε αργότερα από το γνωστό ατύχημα με το ελληνικό FALCON στη Ρουμανία, στις ΗΠΑ, με αεροπλάνο ίδιου τύπου, οι έρευνες οι οποίες διεξάγονται και για το ένα και για το άλλο ατύχημα έχουν μία πορεία, κατά κάποιο τρόπο, παράλληλη. Εχει παρέμβει η κρατική υπηρεσία αεροπορικών ατυχημάτων της Γαλλίας, η οποία έχει ζητήσει να συσχετιστούν οι δύο υποθέσεις, να ανταλλάσσονται πληροφορίες, γνώμες, στοιχεία, προκειμένου να εκδοθούν τα πορίσματα για τα δύο ατυχήματα, κατά κάποιο τρόπο, με παράλληλη συνεργασία. Αυτός είναι ο λόγος που πράγματι έχουμε υπερβεί λίγο τα χρονικά όρια που πιστεύαμε ότι ήταν αρκετά και εντός των οποίων αναμέναμε την έκδοση του πορίσματος για το ατύχημα στο FALCON. Δεν είναι θέμα ούτε της κυβέρνησης, ούτε των ελληνικών υπηρεσιών το πότε θα εκδοθεί το πόρισμα αυτό. Το πόρισμα γνωρίζετε ότι θα το εκδώσει η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από Ρουμάνους ειδικούς. Βεβαίως, εμείς συμμετέχουμε ως παρατηρητές, παρακολουθούμε το έργο της Επιτροπής από κοντά. Πρέπει να επαναλάβω ότι η όποια καθυστέρηση, οφείλεται ακριβώς στο ότι επισυνέβη αυτό το ατύχημα στις ΗΠΑ, σε αεροπλάνο ίδιου τύπου, πράγμα το οποίο οδήγησε στο να συσχετιστούν οι έρευνες και για τα δύο ατυχήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, άλλα μας είχατε πει εσείς. Είχατε πει ότι περιμένουμε το πόρισμα, ότι εσείς δώσατε εντολή και βρήκατε στη Γερμανία πραγματογνώμονες. Τι έκαναν αυτοί; Χαθήκανε; Πώς ανέλαβαν οι Γάλλοι ξαφνικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά καταλάβατε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γαλλική εταιρία, είπατε, ζήτησε να καθυστερήσει για να βγει και το άλλο πόρισμα. Είπατε ότι θα βγουν μαζί και τα δύο πορίσματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά γαλλική εταιρία; Ανεξάρτητη αρχή είναι, κρατική υπηρεσία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γαλλική εταιρία, είπατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα γαλλική εταιρία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, η γαλλική εταιρία ζήτησε...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα γαλλική εταιρία. Μην επιμένετε. Δεν χρησιμοποίησα τη λέξη "εταιρία". Υπηρεσία είπα. Στο κέντρο της Γερμανίας εστάλη το μαύρο κουτί. Εν συνεχεία, εκλήθησαν ειδικοί εμπειρογνώμονες και από τις ΗΠΑ οι πλέον επιφανείς, προκειμένου να παρακολουθήσουν το έργο της Επιτροπής, το οποίο παρακολουθούν και Ελληνες ειδικοί εμπειρογνώμονες. Η Επιτροπή αυτή απαρτίζεται από Ρουμάνους ειδικούς. Αυτοί έχουν την αρμοδιότητα να κάνουν τη σχετική έρευνα. Και σας είπα ότι έχουμε υπερβεί το σχετικό χρόνο μέσα στον οποίο αναμέναμε κι εμείς να εκδοθεί το πόρισμα, επειδή ακριβώς επισυνέβη ατύχημα σε ίδιου τύπου αεροσκάφος στις ΗΠΑ. Και συζητήθηκε η συσχέτιση των ερευνών και για τα δύο ατυχήματα από την κρατική υπηρεσία αεροπορικών ατυχημάτων της Γαλλίας. Λοιπόν, μη θέλετε να βάλετε στο στόμα μου πράγματα τα οποία δεν έχω πει, όπως και εσείς μην οδηγείστε σε συμπεράσματα, τα οποία δεν προκύπτουν από αυτά που λέω και αυτά που ακούτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί η γαλλική κρατική υπηρεσία μπήκε μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα αεροπλάνα αυτά είναι γαλλικής κατασκευής. Και εν πάση περιπτώσει, γνωρίζετε ότι είναι μία πρακτική που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Είχαμε δύο ατυχήματα, σε κοντινό χρονικό διάστημα, με αεροπλάνα του ίδιου τύπου. Ζητήθηκε, λοιπόν, η συσχέτιση των ερευνών. Αυτό είναι φυσικό. Αναμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Επιτροπές που έχουν συσταθεί, να ολοκληρώσουν την έρευνά τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως σας έχουν πει, πότε θα εκδοθεί το πόρισμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπόκεινται στον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης οι Επιτροπές αυτές, των οποίων η σύνθεση -άλλωστε- είναι πέραν των ειδικών της χώρας μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κουκούλωμα δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς έχετε ένα έτοιμο συμπέρασμα για όλα. Αλλά, αφού έχετε το συμπέρασμα πριν υποβάλετε την ερώτηση, γιατί υποβάλετε ερωτήσεις;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να δω πού το πάτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οποια απάντηση κι αν λάβετε, έχετε ένα έτοιμο από πριν συμπέρασμα.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε ένα σχόλιο για τις διαφορετικές εκτιμήσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Ν. Δ. για την επίσκεψη του κ. Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ν. Δ. έχει πολλά πρόσωπα. Ενα πρόσωπο μόνο δεν έχει, το πρόσωπο του υπεύθυνου κόμματος, του κόμματος εξουσίας. Αυτές οι δηλώσεις, η στάση των παραγόντων της Ν. Δ. φανερώνουν σύγχυση, η οποία ξεκινάει από την αδυναμία τους να ομολογήσουν δημόσια αυτό που αναγνωρίζουν κατ ιδίαν, αυτό που έχει αντιληφθεί όλος ο ελληνικός λαός: Οτι στέφθηκε από επιτυχία το ταξίδι του κ. Κλίντον στην Ελλάδα. Κατά τα άλλα, η Ν. Δ. με την επίσημη γραμμή την οποία ακολουθεί τώρα, μετατρέπεται σταδιακά σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, σε ένα κόμμα καταγγελιών, σε ένα κόμμα το οποίο λάμπει με την απουσία του από τα πολιτικά δρώμενα και αρκείται σε σχολιασμούς των εξελίξεων και των γεγονότων. Αυτή είναι η Ν. Δ., σήμερα.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα και ένα δεύτερο σχόλιο για τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν να υπάρχουν διιστάμενες ή αποκλίνουσες απόψεις ή κατά κάποιο τρόπο αποχρώσεις στην κυβέρνηση, ως προς την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη θέση που θα πάρει η Ελλάδα στο Ελσίνκι.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Ολα τα στελέχη της κυβέρνησης συμφωνούν -άλλωστε, έχει συζητηθεί το θέμα και σε υψηλό επίπεδο, στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής- για τη γραμμή που πρέπει να τηρήσουμε. Εμείς έχουμε θέσει, ευθύς εξαρχής, το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούμε. Εχουν γίνει κοινωνοί των θέσεών μας οι κοινοτικοί εταίροι. Είμαστε έτοιμοι να συμπυκνώσουμε τη θέση μας εκείνη την ημέρα σε ένα "ναι" ή ένα "όχι", αναλόγως των εξελίξεων, αναλόγως της θέσης την οποία θα τηρήσουν οι άλλες πλευρές που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, της διεύρυνσης της Ε. Ε. και πιο ειδικά, της απόκτησης από την Τουρκία της ιδιότητας της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

ΦΙΛΗΣ: Εννοείτε, κυρίως, τους 15 ή και την Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες τις πλευρές. Και τους 14 συγκεκριμένα και ασφαλώς την Τουρκία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 23 November 1999 - 15:08:52 UTC