Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-12-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας και καλή εβδομάδα.

* Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

* Αύριο, ο Πρωθυπουργός παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του γεύματος που οργανώνει προς τιμήν του η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών, στη 1 το μεσημέρι. Αντιλαμβάνεστε ότι αύριο δεν θα είμαστε εδώ, αφού θα γίνει, στο πλαίσιο του γεύματος, η συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Θα συναντηθούμε πάλι την Τετάρτη.

* Την Τετάρτη, στη Βουλή και μετά από αίτηση του κ. Τσοβόλα, θα γίνει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

* Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός οργανώνει δεξίωση, προς τιμήν των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει των εορτών.

* Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αντικείμενο συζήτησης, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, ένας νέος θεσμός, τον οποίο εισηγήθηκε η χώρα μας, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 και άλλα συναφή θέματα. Το απόγευμα της Παρασκευής θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Ο Πρωθυπουργός, ως γνωστόν, θα λάβει το λόγο κατά το κλείσιμο της συζήτησης, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου.

* Το Σάββατο, γνωρίζετε, ότι προς τιμήν των λειτουργών των ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει δεξίωση. Θα είναι παρών και ο Πρωθυπουργός.

* Πριν μπούμε στα θέματα που σας ενδιαφέρουν, θα κάνω μια αναφορά σε ένα θέμα αρμοδιότητάς μου, γιατί βλέπω ότι γράφεται στις εφημερίδες ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, το οποίο θεωρήσαμε ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέρος της δουλειάς μας και καθήκον μας και δεν σας ενημερώσαμε ιδιαιτέρως. Αφορά ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που έχουμε προωθήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το σχέδιο Π. Δ. αποτελεί εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στις κοινοτικές διατάξεις για τη λειτουργία των ΜΜΕ. Αυτό το σχέδιο Π. Δ. έχει αρκετά άρθρα, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μετάδοση τηλεοπτικών διαφημίσεων, αυτά που αφορούν τη χορηγία τηλεοπτικών προγραμμάτων, τους όρους και τις προϋποθέσεις μετάδοσης προγραμμάτων τηλεπώλησης και βεβαίως, περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν πάρα πολύ σημαντικά θέματα, όπως η προστασία των ανηλίκων με τη θέσπιση, για πρώτη φορά, ως υποχρεωτική, της σήμανσης των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και ακόμη το δικαίωμα επανόρθωσης, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 ημερών, που δικαιούται κάθε πολίτης να διεκδικήσει, όταν θεωρεί ότι θίγεται. Ολα αυτά και αρκετά ακόμη περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο Π. Δ. Το κείμενο είναι 17 σελίδων και έχει ήδη προωθηθεί στο ΣτΕ για τον προβλεπόμενο έλεγχο. Είναι πολύ σημαντική δουλειά.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει προηγηθεί κάποιος διάλογος γι αυτό το Π. Δ. με τα ενδιαφερόμενα μέρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Π. Δ. -επαναλαμβάνω- αποτελεί εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στις κοινοτικές αρχές. Εδώ και καιρό, για διάφορα επιμέρους θέματα, με επιστολές που έχουμε αποστείλει σε ενδιαφερόμενους φορείς, έχουμε ζητήσει τις απόψεις τους. Αλλοι έχουν απαντήσει, άλλοι όχι. Αυτό γίνεται συνήθως. Ηδη, οι προθεσμίες που είχαμε στη διάθεσή μας έτειναν να εξαντληθούν, γι αυτό ακριβώς προχωρήσαμε στην κατάρτιση και υποβολή αυτού του σχεδίου Π. Δ. στο Στ. Ε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγινε διάλογος με την ΕΣΗΕΑ, με τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κοινοτική νομοθεσία. Δεν συνηθίζεται να αλλάζει η κοινοτική νομοθεσία αν το ζητούν κάποιοι ενδιαφερόμενοι. Απλώς, έχουμε τη δυνατότητα κατά την εναρμόνιση αυτή, όπως λέμε, με βάση τις κοινοτικές διατάξεις, να προχωρούμε σε σαφέστερες και πληρέστερες διατυπώσεις ή οριακές βελτιώσεις. Αλλά, πάντα παραμένουμε στο ίδιο πνεύμα. Είναι εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε δεν υπάρχει διάλογος...

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρω πώς θα το ερμηνεύσετε, γι αυτό δεν χρειάζεται να σας απαντήσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρω και τη δική σας τακτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί ρωτάτε, αφού την ξέρετε; Εσείς όλα τα ξέρετε, άλλωστε, αλλά είστε αυτός που κάνετε τις περισσότερες ερωτήσεις. Αυτό κάτι σημαίνει.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εχω δύο ερωτήσεις για δύο διαφορετικά θέματα. Το πρώτο αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ". Το δημοσίευμα αφορά νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύμβαση με την εταιρεία ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στον Πρίνο. Στο άρθρο, όμως, 28 του νομοσχεδίου....

ΡΕΠΠΑΣ: Για την ανωτέρα βία...

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι, ακριβώς. Διατυπώνεται, μεταξύ άλλων, σε ότι αφορά την ανωτέρα βία, που απ ότι είδα το γνωρίζετε, ότι θα μπορούσαν οι εργασίες αυτές να ανασταλούν στην περίπτωση ψήφισης ενός νόμου από αλλοδαπή κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι το μόνο ενδιαφέρον που υπάρχει είναι από την Τουρκία...

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο του νόμου, επί λέξει, παρακαλώ, για να αντιληφθούμε όλοι περί τίνος πρόκειται;

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως. Είναι το άρθρο 28: "Με τον όρο "ανωτέρα βία", όπως χρησιμοποιείται στην παρούσα σύμβαση, νοείται κάθε περιστατικό το οποίο δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ή κάθε κατάσταση η οποία εκφεύγει από τον έλεγχο καθενός των συμβαλλομένων μερών και περιλαμβάνει ενδεικτικά ένα ή περισσότερα περιστατικά από τα εξής: Θεομηνίες, επιδημίες, σεισμούς, πυρκαγιές, απεργίες, ανταπεργίες, πολέμους, εμπόλεμες καταστάσεις, πράξεις ελληνικού δημοσίου -το ερώτημά μου είναι συναφές με την επόμενη σειρά- ή αλλοδαπής κυβέρνησης με μορφή νόμου ή άλλη". Το ερώτημα, λοιπόν, είναι με ποια λογική, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να αυτοδεσμεύεται σε ενδεχόμενη αξίωση της Τουρκίας στη συγκεκριμένη περίπτωση, να σταματήσουν οι εργασίες και μάλιστα εργασίες που γίνονται εντός της ελληνικής επικράτειας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η ερμηνεία που δίνετε είναι κατά το κοινώς λεγόμενο "τραβηγμένη από τα μαλλιά". Τέτοιες διατάξεις περιλαμβάνονται σε όλες τις ανάλογες συμβάσεις. Μπορείτε να ανατρέξετε στο παρελθόν, σε παρόμοιες συμβάσεις και θα δείτε τέτοιες διατυπώσεις. Είναι κάτι το οποίο, κατά τυπικό σχεδόν τρόπο, επαναλαμβάνεται. Δεν έχει οποιαδήποτε σχέση τρίτο κράτος ή η Τουρκία -εν προκειμένω, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα- με τη δημιουργία μιας εταιρείας -γιατί αυτό προβλέπει η σύμβαση που συζητείται την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή- που θα εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα πετρελαίου στη θέση Πρίνος. Είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL. Σε αυτό το σχήμα συμμετέχουν κατά 30% οι εργαζόμενοι στην εταιρεία και αυτό είναι μια πολύ σημαντική ρύθμιση, είναι μια τομή, γιατί γνωρίζετε τι προβλήματα είχαν προκληθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Από κει και πέρα, ασφαλώς, δεν υπόκειται στον έλεγχο οποιουδήποτε τρίτου η λειτουργία της επιχείρησης αυτής. Πάντοτε, σε αυτές τις περιπτώσεις -σας καλώ και πάλι να ανατρέξετε στο παρελθόν- περιλαμβάνονται τέτοιες διατυπώσεις, τέτοιες διατάξεις που αφορούν απρόβλεπτα γεγονότα και δεν έχουν σχέση με την επιθυμία τρίτων χωρών να εμποδίσουν για δικούς τους λόγους, πολύ περισσότερο που αφορά τη δική μας επικράτεια, τη λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης. Αλλά, επειδή στις συμβάσεις αυτές υπάρχουν δικαιώματα, υποχρεώσεις και ρήτρες θα πρέπει, πάντοτε, να γίνεται αυτή η πρόβλεψη. Εχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα. Δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την ερμηνεία την οποία δίνετε.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Δηλαδή, θεωρείτε, επειδή αναφερθήκατε σε ειδικό λόγο, ότι το νομοσχέδιο δεν είναι ανοιχτό σε ερμηνείες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την άλλη πλευρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όχι. Το κάνετε μόνο εσείς. Και απορώ γιατί.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, επίσης, αν επίκειται συνάντηση του Πρωθυπουργού με το βουλευτή κ. Σουφλιά και αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για διεύρυνση των ψηφοδελτίων της, των εκλογικών συνδυασμών της, με τη συμμετοχή και προσώπων που δεν ανήκουν στο δικό της χώρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση, αφορά το πολιτικό κίνημα που στηρίζει την κυβέρνηση. Τέτοια θέματα, αντιλαμβάνεστε, πως τα χειρίζονται τα αρμόδια όργανα του Κινήματος. Μπορώ να σας πω, όμως, για να μη θεωρήσετε ότι δεν απαντώ, ότι δεν προβλέπεται κάποια τέτοια συνάντηση στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Από την άλλη, αυτό το οποίο μου δίνετε την ευκαιρία να πω, με αφορμή την ερώτησή σας, είναι τούτο: Ασφαλώς, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο Κίνημα πολυσυλλεκτικό και έχει τη δυνατότητα στους κόλπους του να κρατά στελέχη μιας ευρείας ιδεολογικής και πολιτικής γκάμας. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια που κάναμε, μέχρι τώρα, και πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία τα επόμενα χρόνια, επιβάλλει τη συστράτευση όλων των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού, κάτω από το ίδιο πρόγραμμα. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορούν τα πάντα να συζητηθούν. Αλλά, επαναλαμβάνω -και κλείνω έτσι- δεν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο να αφορά το θέμα το οποίο θέσατε με την ερώτησή σας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Εχετε κάτι σχετικό για τις ημερομηνίες που θα επισκεφθούν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών την Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οτιδήποτε σχετικό. Δεν έχει προγραμματιστεί οτιδήποτε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, σχετικά με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν χρειάζεται να δώσουμε απαντήσεις στις αντιδράσεις αυτές. Το τμήμα εκείνο της Αντιπολίτευσης που αντιδρά με τρόπο που δείχνει ανευθυνότητα, αντιδρά έτσι, γιατί, είτε δεν γνωρίζει πώς έχουν τα πράγματα, είτε γνωρίζει πώς έχουν τα πράγματα και τα παραποιεί για αντιπολιτευτικούς λόγους. Αυτό, όμως, φανερώνει αδυναμία. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, είναι κατώτεροι των περιστάσεων, όποιοι θεωρούν πως αυτό το οποίο συμφωνήθηκε στο Ελσίνκι -ενώ είναι γνωστό και αποδεκτό ότι διασφαλίζει απολύτως τα εθνικά συμφέροντα και ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής- υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα. Τέτοιου είδους αιτιάσεις και κατηγορίες δεν έχουν θέση σε ένα διάλογο, πολύ περισσότερο, όταν ο διάλογος αυτός αφορά τόσο σημαντικά, τόσο κρίσιμα θέματα. Εκεί χρειάζεται να είμαστε ψύχραιμοι, νηφάλιοι, γνώστες και ειλικρινείς. Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατακρίνουν την κυβέρνηση, αυτές τις δυνατότητες φαίνεται δεν τις έχουν. Παραμένουν στον κόσμο της μικροπολιτικής που έχουν επιλέξει για να αναπτύσσουν την πολιτική δραστηριότητά τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και εσείς και ο Πρωθυπουργός, τις προηγούμενες ημέρες, μας λέγατε ότι η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία και δεχόμαστε να πάμε στη Χάγη, είναι η υφαλοκρηπίδα. Ποιές πιέσεις ασκήθηκαν και άλλαξε αυτό που λέγατε και δεχόσαστε τα πάντα, τώρα, γκρίζες ζώνες, τα πάντα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ελσίνκι, ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα ότι υπάρχει, είναι αυτή που αφορά την υφαλοκρηπίδα και επιτέλους, γι αυτό το θέμα, που παραμένει άλυτο και εκκρεμές για πάρα πολλά χρόνια, θα πρέπει να προηγηθεί ένας διάλογος για να συναφθεί συνυποσχετικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να λυθεί το θέμα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι ένα νομικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Είναι ώριμες οι συνθήκες. Ολα τα άλλα στα οποία αναφέρεστε, δεν έχουν δόση αλήθειας. Για έναν πολύ απλό λόγο: Και ο κ. Καραμανλής και άλλοι πολιτικοί, κατά καιρούς, ζητούν από την Τουρκία να παύσει να χρησιμοποιεί απειλές για χρήση βίας ή να παύσει να χρησιμοποιεί βία. Εδώ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπερακόντισε αυτές τις τοποθετήσεις. Δεν υποδεικνύει στα υποψήφια κράτη και στην Τουρκία τι πρέπει να αποφεύγουν, τι δεν πρέπει να κάνουν δηλαδή, να μη χρησιμοποιούν βία ή να μην απειλούν ότι θα χρησιμοποιήσουν βία. Πέραν αυτού, επιβάλλει μια συγκεκριμένη δέσμευση στα υποψήφια κράτη, και στην Τουρκία εν προκειμένω. Την υποχρεώνει να προσεγγίζει ειρηνικά, θέματα τα οποία εκείνη θεωρεί ότι υπάρχουν και συνιστούν διαφορές κατά την άποψή της. Και βεβαίως, εφόσον με την ειρηνική προσέγγιση δεν κατορθώσει αυτό που εκείνη η πλευρά, το υποψήφιο κράτος, θεωρεί ότι συνιστά πρόβλημα να το αντιμετωπίσει και να το λύσει, θα πρέπει το θέμα αυτό να οδηγείται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και μάλιστα, μιας τέτοιας διαδικασίας, θα επιλαμβάνεται το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο, άλλωστε, θα αξιολογεί τη στάση των υποψηφίων κρατών και στον τομέα αυτό, ενόψει της πορείας τους μέσα στην Ε. Ε. Αυτό ξεπερνά τις θέσεις, για το συγκεκριμένο ζήτημα, που έχουν διατυπώσει όλα τα πολιτικά κόμματα. Είναι κάτι πολύ πέραν των όσων είχαν ζητηθεί από τα άλλα πολιτικά κόμματα. Ολοι ζητούν να μη χρησιμοποιεί βία η Τουρκία ή να μην απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει βία. Και έρχεται η Ε. Ε. και λέει "όχι μόνο θα αποφεύγεις να μιλάς για βία ή να χρησιμοποιείς βία, αλλά υποχρεώνεσαι, ρητά και κατηγορηματικά, να προσεγγίζεις και να αντιμετωπίζεις ειρηνικά, τα θέματα που θεωρείς ότι υπάρχουν". Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει μία διαφορά και είναι αυτή που αφορά την υφαλοκρηπίδα. Πάντοτε, όλοι στην Ελλάδα έλεγαν πως αν κάποιος έχει επιδιώξεις ή αμφισβητήσεις, θα πρέπει να τις διεκδικήσει μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης. Η ρύθμιση αυτή δεν είναι τίποτε άλλο, παρά αυτό που ως δυνατότητα η Τουρκία είχε και πέρυσι και πρόπερσι. Εχουμε αναγνωρίσει τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης. Η Τουρκία μπορούσε να προσφύγει π. χ. πέρυσι στο Δικαστήριο της Χάγης ή ένα μήνα πριν, χωρίς να χρειάζεται τη δική μας συμφωνία ή έγκριση. Για αυτό δεν γινόταν ο λόγος τόσο καιρό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιό πράγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι αυτό που θεωρεί εκείνη ότι αποτελεί διαφορά της με την Ελλάδα. Δεν επιβάλλεται περιορισμός σε αυτό. Τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης την έχουμε αναγνωρίσει. Αλλά, βεβαίως, αυτό απέχει πολύ από όσα κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορούμε να συζητήσουμε, που αφορούν τα νησιά ή άλλα θέματα. Ολα όσα ισχυρίζονται κάποιοι, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Παρακαλώ, σε αυτά τα θέματα που είναι πολύ σοβαρά, να είμαστε πιο συγκρατημένοι και ψύχραιμοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τώρα, λέγατε μόνο για την υφαλοκρηπίδα δεχόμαστε να πάμε σε διάλογο με την Τουρκία. Αν έχει άλλες απαιτήσεις θα πάτε, γιατί ανοίξατε ολόκληρο θέμα, τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την εντύπωση έχετε εσείς. Εσείς το ανοίγετε και λυπούμαι γιατί το κάνετε. Γιατί, αν ΜΜΕ, δημοσιογράφοι ή πολιτικοί στην Ελλάδα, δίνουν αυτή την εντύπωση, δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά να δίνουν επιχειρήματα στην άλλη πλευρά, τα οποία ούτε η ίδια η άλλη πλευρά τα έχει χρησιμοποιήσει. Το λέω αυτό, γιατί στο σημείο 4 της απόφασης, η αναφορά δεν έχει σχέση με τα κράτη-μέλη της Ε. Ε. Η αναφορά που γίνεται σχετίζεται με τα υποψήφια κράτη και τις διαφορές που εκείνα θεωρούν ότι έχουν. Δεν υποχρεώνεται η Ελλάδα ή κάποιο κράτος-μέλος να συμφωνήσει με μία άλλη πλευρά που διατυπώνει τη διαφορά για μια ορισμένη διαδικασία. Ούτε εμείς έχουμε αναλάβει οποιαδήποτε τέτοια υποχρέωση. Εμείς είπαμε ποιο είναι το πρόβλημα που υπάρχει και ποια είναι η διαφορά νομικού χαρακτήρα που έχουμε με την Τουρκία, είναι η υφαλοκρηπίδα. Από εκεί και πέρα, αυτό που μπορούσε να κάνει η Τουρκία και πέρυσι και προχθές, μπορεί να το κάνει και τώρα. Είναι δικό της δικαίωμα. Δεν χρειάζεται τη δική μας έγκριση. Αλλά, δεν μπορείς να εμποδίσεις οποιαδήποτε χώρα και την Τουρκία. Και σε τελευταία ανάλυση, το επίτευγμα εδώ -γιατί γύρω από αυτό το ζήτημα γίνεται όλη η συζήτηση και είναι χαρακτηριστικό αυτό, πράγμα που σημαίνει, εμμέσως, ότι αναγνωρίζονται όλα τα άλλα αυτομάτως και απολύτως ως θετικά- στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει πρόοδος. Διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα. Αποφεύγεται η χρήση βίας, η απειλή για χρήση βίας και υποχρεώνεται κάθε υποψήφιο κράτος να χρησιμοποιεί ειρηνικούς δρόμους για να αντιμετωπίσει τα θέματα που θεωρεί ότι υπάρχουν. Και αν δεν προκύψει λύση, οδηγείται το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με επιμέλεια και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο, μεταξύ των άλλων, θα αξιολογήσει και ως προς αυτό το θέμα τα υποψήφια κράτη-μέλη. Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία και λυπούμαι γιατί γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως μία αρνητική εξέλιξη. Προφανώς, για λόγους σκοπιμότητας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρόμοια κριτική ασκούν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Πεπονής. Πώς σχολιάζετε αυτές τις δηλώσεις και αν πρόκειται να υπάρξουν πολιτικά μέτρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μπω στο τι απόψεις διατυπώνουν διάφορα στελέχη, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της Ν. Δ., είτε άλλων πολιτικών κομμάτων. Πιστεύω ότι είναι τόσο σαφείς και ξεκάθαρες οι διατυπώσεις, ώστε τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα. Καθένας έχει τη δυνατότητα να εκφράζει την άποψή του. Αυτό είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας. Τιμούμε όλες τις απόψεις. Πιστεύουμε, όμως, ότι δεν ανταποκρίνονται στα πράγματα τέτοιου είδους αιτιάσεις και κριτικές.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μετά το Ελσίνκι, θεωρεί η Ελλάδα ότι είναι ώριμος ο χρόνος, τώρα, για υπογραφή Συμφώνου μη επιθέσεως;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Τόσο εσείς, όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο Ελσίνκι, λίγες ώρες πριν από τη συμφωνία που τελικά επιτεύχθηκε, μας μιλούσατε για σκληρή διαπραγμάτευση. Είναι δεδομένο ότι σε μια σκληρή διαπραγμάτευση, όλες οι πλευρές καλούνται να υποχωρήσουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το ερώτημά μου είναι, μήπως τώρα, που τελικά το Ελσίνκι έχει τελειώσει, η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να μας ενημερώσει για τις αρχικές διατυπώσεις, για τις διατυπώσεις που η ίδια διαπραγματευόταν να μπουν στο κείμενο των συμπερασμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε ανάλογο πνεύμα, ερώτηση έκανε στο Ελσίνκι και ο συνάδελφός σας κ. Ζούλας και δόθηκε απάντηση από τον Πρωθυπουργό. Εμείς είπαμε ότι οι πιθανότητες να πούμε "ναι" ή "όχι" είναι 50%-50%. Το είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, την παραμονή της συζήτησης, σε σας που ήσασταν εκεί και ακούσατε από τον ίδιο αυτή τη φράση. Αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί εμείς είχαμε εξ αρχής θέσει αυτούς τους στόχους, οι οποίοι -θα έλεγα- σε επίπεδο διατυπώσεων είναι ταυτόσημοι ή περίπου ταυτόσημοι με το τελικό κείμενο. Νιώθουμε ικανοποιημένοι γιατί έγιναν αποδεκτές οι θέσεις που διατυπώσαμε και επί των οποίων κάναμε αυτή την όντως σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση. Πιστεύουμε ότι δημιουργείται μία νέα περίοδος, μετά από αυτή την απόφαση της Ε. Ε., για την Ε. Ε., για την Ελλάδα, αλλά και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και της Ε. Ε. με την Τουρκία. Και ασφαλώς, μια νέα περίοδος, ελπίζουμε και για την Τουρκία. Ελπίζουμε, δηλαδή, και πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα που έχει πλέον, ως υποψήφια χώρα, μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές και στο εσωτερικό της, αλλά βεβαίως και στην εξωτερική πολιτική της και στον τρόπο που την ασκεί και επί της ουσίας. Δεν υπήρχε οτιδήποτε άλλο που να έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και να απορρίφθηκε. Δεν υπήρχε οτιδήποτε άλλο που να συζητήθηκε ή τροποποιήθηκε κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να θεωρηθεί η τελική διατύπωση από εμάς, μη παραδεκτή. Ολα τα θέματα τα οποία θέσαμε, έχουν περιληφθεί σε αυτή την απόφαση και με αυτή την έννοια, εκφράζω και πάλι την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης. Θα έλεγα, ότι μας υπερκαλύπτουν αυτές οι διατυπώσεις. Αν δείτε συγκεκριμένα στο σημείο 12, που αφορά την εταιρική σχέση Ε. Ε. -Τουρκίας, γίνεται και εκεί, μεταξύ όλων των άλλων, αναφορά στα δύο προηγούμενα σημεία -το 4 και το 9β'- που αφορούν ακριβώς, αφενός αυτή την ειρηνική προσέγγιση και επίλυση των διαφορών και αφετέρου, την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε., χωρίς να είναι προϋπόθεση γι αυτό προηγουμένως, η επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Δύο επιπρόσθετα στοιχεία, τα οποία βαρύνουν την πορεία της Τουρκίας στην Ε. Ε. Πάντοτε δεν λέγαμε ότι εμείς θέλαμε μία ουσιαστική υποψηφιότητα που θα δοθεί και θα κρίνεται με βάση τις αρχές και τους κανόνες της Ε. Ε.; Αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η εξέλιξη δικαίωσε απόλυτα τη θέση μας. Γιατί κάποιοι λένε ότι έγινε χωρίς όρους, χωρίς κριτήρια, χωρίς προϋποθέσεις. Μα, η Ε. Ε. για να χρήσει κάποιον, έχει ένα πλαίσιο αρχών που πρέπει, σε αυτές τις περιπτώσεις, να εκπληρώνεται. Και το πλαίσιο αρχών αναφέρεται, καθ` ολοκληρίαν, στο σημείο 12.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και με βάση αυτό που είπατε για το Κυπριακό, το συγκεκριμένο άρθρο, η συγκεκριμένη παράγραφος, καταλήγει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει τότε όλους τους σχετικούς παράγοντες, σε ότι αφορά στο σημείο που βρίσκεται ως προϋπόθεση η επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Το ερώτημά μου είναι, ότι θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό δεσμεύει τους 15;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής. Οπως οι αποφάσεις προηγούμενων Συμβουλίων, π. χ του Λουξεμβούργου, που κάποιοι θεώρησαν ότι δεν έχουν πια καμία αξία και καμία ισχύ. Βλέπετε, όμως, ότι επαναλαμβάνονται και γίνεται αναφορά στις αποφάσεις προηγουμένων Συμβουλίων για τα θέματα αυτά και άρα επιβεβαιώνεται η ισχύς τους. Ετσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε μία απόφαση η οποία αποτελεί πλέον θέση. Δέσμια είναι η Ε. Ε. να εφαρμόσει αυτή τη θέση. Γιατί το λέω αυτό; Γατί γίνεται μία προσπάθεια, με την παρερμηνεία της τελευταίας πρότασης, να θεωρηθεί ότι η εξέλιξη αυτή υποκρύπτει κάτι το αρνητικό και για το κυπριακό ζήτημα. Αντιλαμβάνεστε πως σε αυτές τις περιπτώσεις, ασφαλώς, όλες οι σχετικές παράμετροι πρέπει να ληφθούν υπόψη. Και μια τέτοια διάταξη, πρέπει να σας πω ότι την έχουν ζητήσει και τα κυπριακά κόμματα. Μπορώ να το πω αυτό. Γιατί, βεβαίως, η ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε., πρέπει να είναι η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου. Δεν το αντιλαμβάνεστε αυτό; Οτι δεν θέλουμε την ένταξη της Κύπρου έτσι, ώστε να διαιωνιστεί η διχοτόμησή της; Ολα αυτά, λοιπόν, θα ληφθούν υπόψη. Και εμείς επιθυμούμε να εκπροσωπηθεί και η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις, ώστε η ένταξη της Κύπρου να γίνει με τρόπο πανηγυρικό και με ένταξη ολόκληρης της Κύπρου. Αυτό είναι το θέμα. Αυτή είναι η θέση μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πάντως, η Τουρκία αυτή τη στιγμή, όσον αφορά το Κυπριακό, φαίνεται να μην αποδέχεται τις αποφάσεις του Ελσίνκι για το κυπριακό και βέβαια βλέπουμε και τον Ντενκτάς να είναι αρνητικός, να τα βάζει ακόμη και με την Τουρκία γι αυτή την απόφαση και να μην παρακάθεται πλέον στο τραπέζι για τη συνέχιση των διακοινωτικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ θα ήθελα, επειδή το κρίνω φρόνιμο και πολιτικά ορθό, να αποφύγουμε αυτή την ανταλλαγή δηλώσεων και αντιδηλώσεων. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να βαδίσουμε όλοι, με βάση το πλαίσιο που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Καθένας στο μέτρο που τον αφορά και από τη δική του πλευρά, να συμβάλει, ώστε να εφαρμοστεί αυτό το πλαίσιο. Και καθένας θα κρίνεται από το πόσο συμβάλλει στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Και πιστεύω ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το ότι υπάρχει πλαίσιο που δεσμεύει όλους. Οποιος διαρρηγνύει αυτό το πλαίσιο, αναλαμβάνει τις ευθύνες και το συνεπαγόμενο κόστος. Και υπάρχει κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από όσα μας είπατε, πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ ότι "δεν αλλάζει η πολιτική μας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό"

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρω ότι άλλαξε η πολιτική -αν θέλετε να χρησιμοποιήσω αυτή τη φράση, αφού θέλετε τόσο πολύ να μιλάτε για αλλαγές και για μη αλλαγές- όσον αφορά τις σχέσεις Ε. Ε-Τουρκίας. Οι ευρω-τουρκικές σχέσεις βασίζονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στις αρχές και τους κανόνες της Ε. Ε. Ανταποκρίνεται πλήρως στις θέσεις που έθεσε η ελληνική εξωτερική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό ανταποκρίθηκε θετικά η Τουρκία, λέγοντας "ναι". Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός οιωνός, είναι μια πολύ καλή αφετηρία. Δεν είπαμε ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Ουδείς μπορεί να το ισχυριστεί αυτό. Μπορούμε, όμως, με βεβαιότητα να πούμε, ότι σήμερα για όλα τα θέματα, είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από ότι ήμασταν χθες. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ άλλο σας ζήτησα, να μου σχολιάσετε τις δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ και εσείς μας λέτε άλλα...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν στον κ. Κωνσταντινίδη. Δεν θα προβώ σε δηλώσεις-αντιδηλώσεις. Μπορώ και εγώ να σας πω κ. Σταματόπουλε, ότι ο κ. Τζεμ, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΜΙLLIYET", λέει ότι είναι σε βάρος της Τουρκίας η ρύθμιση που έγινε για το Κυπριακό. Εχετε εσείς ακούσει υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας να λέει δημοσίως σε συνέντευξή του, ότι "είναι σε βάρος μας αυτό το οποίο αποδεχθήκαμε"; Μην μπούμε, λοιπόν, σε αυτή τη συζήτηση, γιατί θεωρώ ότι δεν βοηθάει. Αν θέλετε να εκμαιεύσετε εντυπώσεις, μην επιχειρείτε να το κάνετε στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ζητάω να μου σχολιάσετε τις δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ. Μπορείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ετζεβίτ είναι πρωθυπουργός της Τουρκίας και η Τουρκία είπε "ναι" σε ένα πλαίσιο θέσεων, αποφάσεων της Ε. Ε. το οποίο μας καλύπτει απόλυτα. Αυτό έχει σημασία για μας. Ολα τα άλλα θα μετρηθούν και θα κριθούν στην πορεία. Καθένας έχει δικαιώματα, έχει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Αυτό είναι εκείνο το οποίο, κάθε φορά, θα εκτιμάται και θα κρίνεται.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μία διευκρίνιση παρακαλώ: Επειδή η Φιλανδία δεν φημίζεται για τους ελαιώνες της, η ελιά την οποία έδωσε ο κ. Παπανδρέου, την είχε πάρει μαζί του από την Ελλάδα μαζί με την αντιπροσωπία στο Ελσίνκι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν ήσασταν μαζί μας στη Φιλανδία, θα ξέρατε ότι στη χώρα αυτή τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούν πολύ το ελαιόλαδο, για λόγους υγιεινής διατροφής. Οι συνάδελφοί σας ίσως έχουν αυτή την εμπειρία, ότι στα εστιατόρια, αντί του καθιερωμένου σε άλλες χώρες -και στη Φιλανδία μέχρι πρότινος- βουτύρου, χρησιμοποιείται πλέον το ελαιόλαδο. Και κάνει εντύπωση. Σε μικρά πιάτα σερβίρουν μια ποσότητα ελαιολάδου, την οποία μπορεί να γευθεί κάποιος πριν από το κύριο πιάτο. Από εκεί και πέρα, η ελιά αυτή είναι ελληνικότατης προέλευσης. Μεταφέρθηκε με το αεροπλάνο το οποίο ήρθε να πάρει την κυβερνητική αποστολή και τους συναδέλφους σας. Και έτσι η χειρονομία του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Τζεμ, που είναι χειρονομία της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, έχει ένα υψηλό συμβολισμό, ο οποίος είναι αυτονόητος.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 13 December 1999 - 16:24:58 UTC