Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-12-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Σας υπενθυμίζω ότι αύριο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα συζήτησης "Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της πολιτιστικής Ολυμπιάδας", του νέου θεσμού που εισηγηθήκαμε και έγινε δεκτός, ενόψει της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004.

* Αύριο, αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει την Τρίτη, τελευταία ημέρα της συζήτησης, κατά την οποία θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία.

* Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, σας ενημερώνω ότι σήμερα επρόκειτο να υπογράψουμε με την ενδιαφερόμενη εταιρεία Multichoice τη σύμβαση παραχώρησης για την έναρξη παροχής από την πλευρά της συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, μέσω δορυφόρου και με την ψηφιακή τεχνολογία. Για λόγους ανωτέρας βίας, δεν θα γίνει σήμερα αυτή η εκδήλωση. Μετατίθεται χρονικά για την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα, στο Ζάππειο. Θα προχωρήσουμε στην υπογραφή αυτής της σύμβασης, στην οποία καταλήξαμε εμείς, εκπροσωπώντας το Δημόσιο και οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης εταιρείας, μετά από κοινή προσπάθεια πολλών μηνών.

Πιστεύουμε ότι η σύμβαση στην οποία καταλήξαμε διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου, διασφαλίζει τα συμφέροντα των πολιτών ως τηλεθεατών, αλλά και ως καταναλωτών και χρηστών των νέων αυτών ραδιοτηλεοπτικών και άλλων υπηρεσιών.

Πιστεύουμε ότι η νέα αυτή δραστηριότητα, η οποία λογικό είναι να προκαλεί ενδιαφέρον, θα ανταποκριθεί στις προδιαγραφές και τις εγγυήσεις που το Σύνταγμα και οι νόμοι απαιτούν, προκειμένου έτσι η επιλογή που κάναμε με το ν. 2644 να δικαιωθεί απολύτως.

Νιώθουμε μια ικανοποίηση γιατί πράγματι το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της χώρας μας είναι πρωτοπόρο. Ο ν. 2644/98 είναι αυτός βάσει του οποίου ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν όλες οι σχετικές διαδικασίες.

Ελπίζω, λοιπόν, η υπογραφή της σύμβασης αυτής -που είναι και το πρώτο βήμα- να είναι η πολύ καλή αφετηρία, ώστε και η συνέχεια να είναι καλή. Πάντως πολύ καλύτερη από την εμπειρία που έχουμε από τη λειτουργία των ΜΜΕ γενικώς στην πατρίδα μας έως σήμερα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ποιοί είναι οι λόγοι "ανωτέρας βίας";

ΡΕΠΠΑΣ: Οντως, είναι δικός μου λόγος, λόγω φόρτου εργασίας, που προέκυψε αιφνιδίως αργά χθες το βράδυ:

Πληροφορούμαι ότι παραιτήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Μανιτάκης. Δεν έχω ακόμη κάτι για παραιτήσεις άλλων μελών του ΕΣΡ, επειδή συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Πρέπει να πω ότι έχω φόρτο εργασίας, γιατί σήμερα το πρωί η Βουλή συνεδριάζει και αργότερα θα διεξαχθεί ψηφοφορία επί της αιτήσεως της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όσον αφορά το καλούμενο προκαθορισμένο στοίχημα.

Το απόγευμα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, θα πρέπει να είμαι παρών, διότι έχω καταθέσει συγκεκριμένη διάταξη-προσθήκη, όσον αφορά τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών στην περιφέρεια. Είναι διάφορα θέματα που με απασχολούν και τα οποία προέκυψαν εκτάκτως. Αυτός είναι ο λόγος και κανένας άλλος. Εχουμε, ήδη, συμφωνήσει. Η υπογραφή δεν θα είναι τίποτε άλλο, παρά η τυπική επικύρωση αυτής της συμφωνίας.

ΦΙΛΗΣ: Ηταν σε γνώση του ΕΣΡ η διαδικασία διαπραγματεύσεων, αλλά και το κείμενο της σύμβασης το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ υμών, ως εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου και των επιχειρηματιών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προβλέπεται οποιαδήποτε εμπλοκή, σε αυτό το στάδιο, του ΕΣΡ. Το ΕΣΡ έχει εμπλακεί, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος σε αυτή τη διαδικασία και ομοφώνως με την απόφαση που έχει λάβει -και την πρόταση που διατύπωσε προς εμένα- έχει εισηγηθεί να δοθεί η άδεια στη συγκεκριμένη εταιρεία γιατί πληροί όλες τις σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, οι οποίες κρίνονται και ελέγχονται από το ΕΣΡ. Εχουν υποβληθεί και άλλες σχετικές αιτήσεις για την ανάπτυξη παρομοίων ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, μέσω συνδρομητικών προγραμμάτων. Βρίσκονται σε ένα άλλο στάδιο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας αφενός και το ΕΣΡ αφετέρου θα εμπλακούν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο ν. 2644.

ΦΙΛΗΣ: Προ δύο περίπου ετών, όταν είχε ξεσπάσει μία αντιπαράθεση μεταξύ υμών, ως εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας με την οποία υπογράφετε, μεθαύριο, την εκχώρηση της ψηφιακής τηλεόρασης, η κυβερνητική θέση και η δική σας και του κ. Χρυσολούρη, ως εκπροσώπου του ΟΤΕ, τότε, ήταν ότι πρέπει να υπάρχει μια εθνική πλατφόρμα για την ψηφιακή τηλεόραση. Παραμένετε σε αυτή θέση;

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς έχει δημιουργηθεί μια παρανόηση. Μιλήσαμε για ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, εννοώντας ότι, από τη μια πλευρά όλοι οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν σχετική επιχειρηματική δραστηριότητα και από την άλλη, ότι θα πρέπει η τεχνική βάση αυτών των νέων δραστηριοτήτων να μπορεί να είναι κοινή. Γνωρίζετε ότι μεσολάβησε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου έγιναν προσπάθειες από πολλές πλευρές να συγκροτηθεί ένας ενιαίος επιχειρηματικός όμιλος -είναι αλήθεια αυτό- ο οποίος θα αναλάμβανε αυτές τις νέες δραστηριότητες. Είναι θέμα των ίδιων των επιχειρηματιών αν κατέληξαν ή όχι σε συμφωνία. Φαίνεται ότι δεν κατέληξαν και γι αυτό ακριβώς υπάρχει κατάθεση και άλλων αιτήσεων από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, προκειμένου να εισέλθουν σε αυτή τη ραδιοτηλεοπτική αγορά. Σας είπα ότι πέραν της συγκεκριμένης αίτησης, η οποία χρονικά είχε προηγηθεί και η εξέταση του σχετικού φακέλου ολοκλήρωσε τον κύκλο της, με αποτέλεσμα να είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σχετική σύμβαση παραχώρησης, έχουν κατατεθεί δύο ακόμη αιτήσεις. Είναι δικαίωμα των ενδιαφερομένων και όποιων άλλων προκύψουν στο μέλλον να διεκδικήσουν και να λάβουν μια τέτοια άδεια, δοθέντος ότι κάθε υποψηφιότητα κρίνεται αυτοτελώς. Γιατί, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα τεχνικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, λόγω ψηφιακής τεχνολογίας, είναι απεριόριστα και δεν συμβαίνει αυτό το οποίο συμβαίνει με τις συχνότητες αναλογικής μετάδοσης του σήματος, όπου οι συχνότητες, επειδή ακριβώς είναι περιορισμένες, επιβάλλουν μια διαγωνιστική διαδικασία για να επιλεγούν οι λίγοι, αυτοί που προσφέρουν τις περισσότερες εγγυήσεις έναντι των περισσότερων, των πολλών που θα καταθέσουν αιτήσεις. Εδώ, δεν ισχύει αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, κ. Υπουργέ, τότε ευνοούσε η κυβέρνηση, όπως κι εσείς μας λέγατε, τη συγκρότηση μιας επιχειρηματικής σύμπραξης, μιας πλατφόρμας για το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης. Οι εξελίξεις, όμως, από τότε μέχρι σήμερα, της αγοράς προφανώς, επέβαλαν τη σημερινή εξέλιξη. Αυτό εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ αυτό που είπα. Τίποτα πάρα πάνω και τίποτε πάρα κάτω. Οτι έγιναν συζητήσεις μεταξύ ενδιαφερομένων, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό επιχειρηματικό σχήμα και δεν ευοδώθηκαν. Αυτό ακριβώς αποδεικνύεται από το ότι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει αιτήσεις. Δεν είπα ότι έχουμε ήδη τρεις αιτήσεις;

ΦΙΛΗΣ: Θα δημοσιοποιηθεί...

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς.

ΦΙΛΗΣ: Πότε; Μπορεί και σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πριν υπογραφεί νομίζω ότι δεν είναι και ορθό να δημοσιοποιηθεί. Είναι, όμως, ένα κείμενο το οποίο δίνεται στη δημοσιότητα. Δεν είναι μυστικό κείμενο. Μπορούμε ασφαλώς να το δημοσιοποιήσουμε. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν κάποιον αέρα νίκης στο ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα να ρωτήσω μήπως μετά ταύτα στην κυβέρνηση υπάρχουν δεύτερες σκέψεις να συναινέσετε κάπως στην επιδίωξη της Ν. Δ. για εκλογές το Μάρτιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς έχουμε πει ότι αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα έχει άξιο Πρόεδρο Δημοκρατίας και οι εκλογές πρέπει να γίνουν κατά το τέλος της θητείας αυτής της Βουλής. Πάντοτε, και στο παρελθόν, και τώρα κατά τις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος έχουμε πει πως πρέπει η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας να αποσυνδεθεί από τη θητεία της Βουλής. Η θέση αυτή την οποία πάντοτε έχουμε εκφράσει, είναι θέση στην οποία παραμένουμε και τώρα. Η Ν. Δ. είναι αυτή η οποία, με αφορμή τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, έχει πει πως θα επιδιώξει την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Η Ν. Δ. λέει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το πρόσωπο του Προέδρου Δημοκρατίας. Υπάρχει όμως, κατά τη γνώμη της, πρόβλημα με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Το πρόβλημα -λέει- δεν είναι πολιτειακό, είναι πολιτικό. Αρα, οι εκλογές κατά τη Ν. Δ. πρέπει να γίνουν, γιατί έτσι, όπως ισχυρίζεται, θα απομακρυνθούν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα να προκύψει διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν. Δ., όπως τουλάχιστον αυτή ελπίζει. Αν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλάξει στάση και ψηφίσει τον κ. Στεφανόπουλο εμμέσως, αλλά καταφανώς δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Σημίτη και την κυβέρνηση, γιατί έτσι αναγνωρίζει ότι παύει να υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και δέχεται ότι μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ο κ. Σημίτης, ως Πρωθυπουργός, και η κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα. Αυτό είναι το θέμα. Πάντοτε έλεγε ότι είναι πολιτικό το θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός. Και η Ν. Δ. επιλέγει γι αυτό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, πριν αναδειχθεί νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως, όμως, εσείς ως κυβέρνηση, με αυτόν τον τρόπο "στριμώχνετε" ουσιαστικά τη Ν. Δ. και την οδηγείτε στο να καταψηφίσει έτσι κι αλλιώς την υποψηφιότητα του κ. Στεφανόπουλου, αφού ουσιαστικά της λέτε πως δίνει παράταση στο βίο της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν η Ν. Δ. -πράγμα ασυνήθιστο και ανέλπιστο- ακόμα και τώρα υπερβεί τις αδυναμίες της και την ανευθυνότητα, που συνήθως τη διακρίνει και ψηφίσει τον κ. Στεφανόπουλο, πιστεύω ότι θα είναι υπέρβαση για την οποία, παρά το κόστος που θα έχει, λόγω της αλλαγής στάσης της Ν. Δ., μπορεί κανείς να δώσει εύσημα υπευθυνότητας. Νομίζω, όμως, ότι αυτό απαιτεί μια γενναιότητα, την οποία η Ν. Δ. δεν έχει. Τέτοια πολιτική γενναιότητα η Ν. Δ. δεν έχει. Το βλέπω, άλλωστε, από τα σχόλια που κάνουν τα στελέχη της, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες αναφερθήκατε ή τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τρέχοντα θέματα. Γιατί το πρόβλημα της Ν. Δ. είναι πρόβλημα πολιτικό, ιδεολογικό και προγραμματικό. Η Ν. Δ. δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει προτάσεις, δεν έχει θέσεις. Σήμερα, γνωρίζετε, ότι συζητείται στη Βουλή η πρότασή της -το ανέφερα στην αρχή- για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα ασχοληθεί με το θέμα του προκαθορισμένου στοιχήματος. Σας πληροφορώ ότι είναι απόντες οι βουλευτές της Ν. Δ., από τη συνεδρίαση. Δεν είναι παρόντες ούτε αυτοί που έχουν υπογράψει την αίτηση για τη σύσταση της επιτροπής. Αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πόσο σέβονται τους θεσμούς. Δεν τους σέβονται. Πόσο ενδιαφέρονται για τα θέματα τα οποία αναδεικνύουν ως πολιτική σημαία τους. Δεν ενδιαφέρονται. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον τους. Γιατί η Ν. Δ. προφανώς -κυριολεκτικά μπορεί να πει κανείς- "δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει". Και όταν δεν ξέρεις πού θέλεις να πας, όποιον δρόμο κι αν διαλέξεις δεν έχει σημασία. Αυτή είναι η πολιτική της Ν. Δ. Η μη πολιτική.

ΦΙΛΗΣ: Δεν υπάρχει μη πολιτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Υπάρχει.

ΦΙΛΗΣ: Πολιτική είναι και αυτή.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η πολιτική της απουσίας προγράμματος. Αυτό εννοώ, αλλά αντιλαμβάνεστε πολύ καλά, ότι η πολιτική είναι μια αξία και όταν αναφέρεται με απαξιωτικό τρόπο, νομίζω ότι θίγεται ως έννοια, γι αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται έτσι.

ΦΙΛΗΣ: Αναφέρατε στην αρχή ότι παραιτήθηκε ο κ. Μανιτάκης, από αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΣΡ. Υπάρχει κάποια διαδικασία συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε εντός της ημέρας να ανακοινωθούν τα ονόματα του προέδρου και του αναπληρωτή προέδρου του ΕΣΡ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν παραιτηθεί ο κ. Σούρλας και ο κ. Μανιτάκης. Και ο κ. Μανιτάκης έστειλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Βουλής και όχι σε εμένα, όπως όφειλε, όπως ήταν θεσμικά σωστό και νόμιμο. Ασφαλώς, υπάρχει επικοινωνία. Εχω ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να μου υποδείξει τα πρόσωπα για αυτές τις δύο θέσεις, που γνωρίζετε ότι διορίζονται μεν από εμένα, αλλά μετά από υπόδειξη του Προέδρου της Βουλής. Σε αυτό το στάδιο είμαστε τώρα. Αναμένω τις απαντήσεις του Προέδρου της Βουλής.

ΦΙΛΗΣ: Εντός της ημέρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω πότε θα μου δώσει τις προτάσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής.

* Πρέπει να επισημάνω το γεγονός της εκλογής του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσάτσου, ως εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επόμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Δύο θα είναι οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη νέα Διακυβερνητική Διάσκεψη. Ο ένας θα προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο άλλος από το Λαϊκό Κόμμα. Από το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξελέγη ο κ. Τσάτσος, με μεγάλη πλειοψηφία, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο Βρετανό βουλευτή. Αντιλαμβάνεστε πως σε αυτή τη πολύ σημαντική διαδικασία, ένας Ελληνας ευρωβουλευτής θα μπορεί με τη συμμετοχή του ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά χωρίς να χάνει την ιδιότητα του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και της χώρας μας, να συμβάλει σημαντικά στην προώθηση θέσεων που θα υποστηρίξουμε κατά τις συζητήσεις που θα γίνουν. Ηθελα να το πω γιατί είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία.

ΦΙΛΗΣ: Βεβαίως είναι μια επιτυχία. Το ερώτημα, όμως, είναι ποιες θέσεις θα υποστηρίζει εκεί ο κ. Τσάτσος, δεδομένου ότι υπήρχαν κάποιες ελληνικές ιδιαιτερότητες, κατά τις συζητήσεις στο Αμστερνταμ, σχετικά με το θέμα της θεσμικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο είναι και το αντικείμενο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον της Ε. Ε. ιδιαιτέρως, όσον αφορά την εκπροσώπηση ή την παρέμβαση των καλούμενων μικρών χωρών, στις διαδικασίες λήψης απόφασης στο πλαίσιο των οργάνων της Ε. Ε. Γι αυτό ακριβώς, αντιλαμβάνεστε, πόσο σημαντική είναι η εκλογή του κ. Τσάτσου, ως εκπροσώπου του Ευρωκοινοβουλίου σε αυτή τη νέα Διακυβερνητική Διάσκεψη. Εμείς θα μείνουμε στις θέσεις μας -και μένω σε ένα γενικότερο σχόλιο τώρα- οι οποίες θα συμβάλουν στο να λειτουργεί η Ε. Ε. δημοκρατικά και αποτελεσματικά, προς το συμφέρον όλων των κρατών-μελών. Αυτή είναι η πάγια επιλογή και πάνω σε αυτή θα κινηθούμε, διατυπώνοντας τις θέσεις μας για επιμέρους θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προχθές, ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την επιστολή του κ. Λιπόνεν και είπε ότι την έστειλε ως Πρωθυπουργός της Φιλανδίας και όχι ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Χθες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους πάντες ότι η επιστολή του εστάλη και γι αυτό την δέχθηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι θα πρέπει να είστε καλόπιστος και να ακούτε με μεγαλύτερη προσοχή αυτά που λέει ο Ελληνας Πρωθυπουργός και όχι ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ε. Ε., ελήφθησαν ομοφώνως στο Συμβούλιο Κορυφής, στο Ελσίνκι. Αυτές αποτελούν τη θέση της Ε. Ε., αυτές συνιστούν το καλούμενο κοινοτικό κεκτημένο. Οποιαδήποτε επιστολή, Πρωθυπουργού ή άλλου αξιωματούχου, έχει προσωπικό χαρακτήρα, δεν αποτελεί στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και δεν δεσμεύει την Ε. Ε. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Πρέπει να αντιληφθείτε πως υπάρχουν λόγοι σκοπιμότητας, οι οποίοι επιβάλλουν να γίνονται τέτοιες δηλώσεις από διάφορες πλευρές. Εμείς, όμως -και αυτό είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε- πρέπει να παραμείνουμε και να αναδείξουμε την απόφαση που ομοφώνως έλαβαν οι ηγέτες της Ε. Ε. στο Ελσίνκι, γιατί αποτελεί μια πολύ καλή βάση που ικανοποιεί πλήρως όλες τις επιδιώξεις μας και να μη δίνουμε υπέρμετρη σημασία ή μεγαλύτερη διάσταση από αυτή που πραγματικά έχει, σε ένα κείμενο, μια προσωπική επιστολή, η οποία είναι βέβαιο ότι εστάλη από έναν Πρωθυπουργό και όχι από τον Πρόεδρο της Ε. Ε. Δεν προκύπτει, ούτε από τα στοιχεία της επιστολής, ούτε από τα διακριτικά αυτής της επιστολής. Και βεβαίως, δεν συζητήθηκε, προκειμένου να αποφασιστεί το κείμενο αυτό, σε κάποιο όργανο της Ε. Ε. ή στο Συμβούλιο Κορυφής. Το Συμβούλιο Κορυφής έχει λάβει ομοφώνως απόφαση. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι λόγοι σκοπιμότητας επιβάλλουν να γίνονται τέτοιες δηλώσεις από τον κ. Ετζεβίτ ή κάποιους άλλους; Ας μου επιτραπεί να πω ότι είναι στοιχείο πολιτικής μικροψυχίας αυτό: Να δίνουμε μεγαλύτερο βάρος σε κείμενα προσωπικών επιστολών και όχι στα επίσημα κείμενα αποφάσεων της Ε. Ε. Αυτό είναι το κοινοτικό κεκτημένο, αυτό είναι το πλαίσιο θέσεων, αποφάσεων, βάσει του οποίου θα κινηθεί η Ε. Ε. την επόμενη περίοδο για τα σχετικά θέματα. Εμείς εκφραζόμαστε πλήρως, υπερκαλυπτόμεθα από αυτό το πλαίσιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιάς "πολιτικής μικροψυχίας", κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να συνεχίσετε, κ. Σταματόπουλε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, θέλω να συνεχίσω. Ποιάς "πολιτικής μικροψυχίας"; Σας ρωτάω, ο Ετζεβίτ είπε αυτό, ο Πρωθυπουργός εδώ είπε το άλλο. Τι εννοείτε "πολιτικής μικροψυχίας";

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλώ για όλους εκείνους οι οποίοι δίνουν μία μεγαλύτερη διάσταση, από αυτή που πραγματικά έχει, στην επιστολή του κ. Λιπόνεν, την οποία θέλουν λίγο-πολύ να παρουσιάσουν ως κείμενο το οποίο έχει ίση δύναμη, αξία και πολιτική σημασία με την απόφαση που έλαβαν οι "15" ομοφώνως, στο Συμβούλιο Κορυφής. Καμία σχέση δεν έχει το ένα με το άλλο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και εμείς, επειδή ακριβώς μας εκφράζει απολύτως το πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο Κορυφής, έχουμε κάθε λόγο να αναδείξουμε αυτό το πλαίσιο. Οχι να μειώσουμε την αξία του και να προβάλλουμε, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, το κείμενο της επιστολής του κ. Λιπόνεν, το οποίο αφενός δεν έρχεται σε αντιπαράθεση και αφετέρου -επαναλαμβάνω- δεν είναι κείμενο δεσμευτικό. Δεν είναι κείμενο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν αποτελεί θέση και απόφαση της Ε. Ε.. Αυτό είναι σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έρχεται σε αντιπαράθεση το κείμενο αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έρχεται σε αντιπαράθεση. Δεν κινείται σε διαφορετικό πνεύμα, έχει άλλη διατύπωση. Αλλά η επιστολή αυτή, την οποία ίσως έχετε δει, είναι λίγες παράγραφοι. Τα κείμενα επί των οποίων ελήφθησαν ομοφώνως οι αποφάσεις, είναι αρκετές παράγραφοι. Και αναφέρονται στα θέματα αυτά με μεγάλη λεπτομέρεια. Λοιπόν, μην δημιουργείτε αυτή τη σύγχυση, γιατί αρχίζω να πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος λόγος, κάποια σκοπιμότητα, η οποία δεν δικαιολογείται. Και πολύ περισσότερο, δεν δικαιολογείται, όταν συζητούμε για τόσο σημαντικά θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς όλο σκοπιμότητες βλέπετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι τόσο φανερή, που θα ήμουν τυφλός αν δεν την έβλεπα. Θα με κατηγορούσατε για τύφλωση, αν δεν το έκανα αυτό, κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι είστε. Εχετε "τυφλοπασοκοφοβία".

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που είπατε είναι σωστό. Φοβούμαστε την τύφλωση. Εχουμε "τυφλοφοβία", είναι γεγονός. Εσείς μπορεί να έχετε "τυφλοφιλία".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βλέπετε μακριά.

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλη ερώτηση.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι είναι προσωπική η επιστολή του κ. Λιπόνεν. Θα ήθελα να επισημάνω, ανεξαρτήτως της εθνικής σκοπιμότητας, γιατί δεν συζητούμε ούτε για εθνική σκοπιμότητα, ούτε για αντεθνική σκοπιμότητα. Ανεξαρτήτως αυτής της δικαιολογίας περί εθνικής σκοπιμότητας, να πάμε στην ουσία. Η επιστολή του κ. Λιπόνεν είναι προσωπική, λέτε. Ο κ. Λιπόνεν τυχαίνει να είναι Προεδρεύων της Ε. Ε. εκείνη τη στιγμή. Δεν τη στέλνει με Courier, ούτε με fax. Διαβιβάζει αυτή την επιστολή με το Γραμματέα του Συμβουλίου κ. Σολάνα. Και στέλνει την επιστολή στην Αγκυρα για να πείσει τον κ. Ετζεβίτ να πει το περιπόθητο "ναι", σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ε. Ε. Αυτό όλο το πλαίσιο το βλέπετε σαν μια ανταλλαγή ιδιωτικής επιστολής, σαν "ραβασάκι" για να το πούμε πιο τούρκικα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως αντιλαμβάνομαι, εντοπίζετε το θέμα στη διαδικασία, τον τρόπο με τον οποίο μεταβιβάστηκε η επιστολή στον κ. Ετζεβίτ. Σας είπα, ότι υπάρχει μία απόφαση της Ε. Ε., η οποία ελήφθη ομοφώνως. Ολοι δεσμεύονται από αυτή την απόφαση. Η επιστολή του κ. Λιπόνεν, είναι επιστολή του κ. Λιπόνεν προς τον κ. Ετζεβίτ. Δεν είναι επιστολή της Ε. Ε. προς τον κ. Ετζεβίτ. Η Ε. Ε., όπως και σε προηγούμενα Συμβούλια, έλαβε αποφάσεις. Γίνεται και στην πρόσφατη απόφασή της αναφορά στις αποφάσεις των προηγούμενων Συμβουλίων, της Κοπεγχάγης, του Λουξεμβούργου, του Κάρντιφ. Εχει συγκεκριμένη πολιτική, η οποία δεσμεύει την Ε. Ε. και όλα τα κράτη-μέλη. Δεν υπάρχει κείμενο, εκτός των αποφάσεων της Ε. Ε., το οποίο μπορεί να ανατρέψει, να αλλάξει, να περιορίσει ή και να διευρύνει -αν θέλετε- το πλαίσιο που αποφάσισε ομοφώνως η Ε. Ε. Αυτό είναι το πλαίσιο, το οποίο -επαναλαμβάνω- μας εκφράζει και μας υπερκαλύπτει. Και πρέπει να αναδείξουμε αυτό το πλαίσιο, γιατί είναι προς το συμφέρον της χώρας, προς το συμφέρον όλων μας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε, αν τις επόμενες ημέρες επίκειται συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον κ. Σουφλιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει στο πρόγραμμά του ο Πρωθυπουργός τέτοια συνάντηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μήπως έχει επικοινωνήσει ο κ. Σημίτης με τον κ. Σουφλιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν υπάρχει τέτοια επικοινωνία.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Εχετε κάποια αντίδραση, μετά την καταδίκη της Ελλάδας στο Στρασβούργο για την υπόθεση του μουφτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην Ελλάδα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Γνωρίζετε ποιο είναι το κείμενο της απόφασης και πού αναφέρεται αυτή η καταδίκη. Δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτά τα οποία κάποιοι ισχυρίζονται. Ασφαλώς, κάθε πολίτης στη χώρα μας μπορεί να εκφράζει το θρησκευτικό φρόνημά του, μόνος του ή μαζί με άλλους. Αυτό είναι δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες στην Ελληνική Δημοκρατία. Είδατε, όμως, για ποιο λόγο είναι η απόφαση. Δεν θεωρεί πως κακώς δεν του επιτράπηκε να αναδειχθεί σε μουφτή ο κ. Σερίφ. Αντιθέτως. Είναι γνωστό και δεδομένο πώς αναδεικνύονται, πώς εκλέγονται οι μουφτήδες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σκέφτεστε να αλλάξετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο τρόπος ορισμού των μουφτήδων...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Ούτε το δικαστήριο έθεσε τέτοιο θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 16 December 1999 - 16:21:43 UTC