Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-02-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Πληροφορηθήκαμε από αμερικανική πηγή ότι Ελληνες στρατιώτες, οι οποίοι συμμετέχουν στο πλαίσιο της Κ-FOR, εμπλέκονται στη ζώνη της φωτιάς στο Κοσσυφοπέδιο, εκεί που γίνονται τα επεισόδια με τους Γάλλους. Τι ακριβώς γίνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι αυτά αποφασίζονται από τη Διοίκηση, η οποία έχει εγκατασταθεί στην περιοχή. Αλλαγές παρατηρούνται, αυτή την περίοδο, στη Διοίκηση που στελεχώνεται κυρίως από δυνάμεις Ευρωπαίων. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία, γιατί δεν υπάρχει εμπλοκή Ελλήνων στρατιωτών, τέτοια που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τη ζωή τους. Οι Ελληνες συμμετέχουν σε μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη. Αντιλαμβάνεστε, πως έχουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, όπως όλες οι άλλες δυνάμεις, όλα τα άλλα ένοπλα τμήματα.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχουν ή όχι Ελληνες φαντάροι@;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά συζητούνται και αποφασίζονται στο πλαίσιο της Διοίκησης που έχει εγκατασταθεί εκεί.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική πλευρά συναίνεσε στο αίτημα του κ. Σολάνα, όπως ο ίδιος λέει ότι συναίνεσαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, για την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής αστυνομίας@;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετική ερώτηση, χθες. Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα. Αυτή την ώρα @επαναλαμβάνω- αλλαγές γίνονται σε επίπεδο Διοίκησης και μόνον.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Σολάνα δήλωσε χθες@

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι έχουμε, ως συμμετέχοντες σε αυτή τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη, ανάλογες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Και βεβαίως, θα είμαστε σε αρμονία με τις κινήσεις των άλλων ενόπλων τμημάτων. Αυτό, όμως, το οποίο θέτετε με την ερώτησή σας, μπορώ να το απαντήσω πάλι, λέγοντας ότι δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα, να στείλουμε, δηλαδή, άλλες δυνάμεις στην περιοχή.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Να συμπεράνω, δηλαδή, ότι δεν τίθεται θέμα να μεταφερθεί η δύναμη από το ανατολικό τμήμα, στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου στη Μιτρόβιτσα που ελέγχεται από τους Γάλλους.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι συμμετέχουμε σε μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη. Είναι συγκεκριμένος ο τόπος, όπου έχουν εγκατασταθεί τα ένοπλα τμήματα της χώρας μας και ασκούν τα καθήκοντά τους. Και ο τόπος αυτός δεν αλλάζει. Η Διοίκηση, στην οποία υπάγονται, λαμβάνει αποφάσεις. Επαναλαμβάνω και θέλω να είμαι σαφής σε αυτό, ότι συμμετέχουμε σε μια διεθνή δύναμη, η οποία έχει ορισμένη δομή και ορισμένους κανόνες λειτουργίας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Αυτή τη στιγμή που λαμβάνονται αποφάσεις για την ανακατάταξη των δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, η ελληνική πλευρά αντιτίθεται στη μεταφορά της δύναμής της σε άλλο χώρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα δεν διοικεί τις δυνάμεις αυτές. Η Ελλάδα έχει διαθέσει δυνάμεις, στο πλαίσιο αυτής της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής. Από κει και πέρα @όπως σας είπα- δεν τίθεται τέτοιο θέμα μετεγκατάστασης για τα ένοπλα τμήματα της χώρας μας.

ΦΙΛΗΣ: Αφού συμμετέχει και υπακούει στις εντολές@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είπα: Οτι δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο τώρα. Ημουν σαφής σε αυτά τα οποία είπα για την έδρα της εγκατάστασης του ελληνικού τμήματος.

ΦΙΛΗΣ: Αν εμφανιστεί, θα πάμε, αυτό λέτε@

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε. Αλλά, τέτοιο θέμα δεν έχει προκύψει.

ΦΙΛΗΣ: Στις διαβουλεύσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, έχει @

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς επιθυμούμε να παραμείνουμε στον τόπο όπου έχουν εγκατασταθεί οι δυνάμεις μας. Αλλά, έχουμε και συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Δεν αποχωρούμε από τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

ΦΙΛΗΣ: Αφήνετε ανοικτό το θέμα, αυτό μας λέτε τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το νόημα των όσων είπα. Και είπα αρκετά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την αμερικάνικη προτροπή, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να αφαιρέσει από τους νομάρχες την έκδοση διαβατηρίων από τις Νομαρχίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα και προ ημερών ότι είναι ένα θέμα, το οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο αλλαγής του ισχύοντος συστήματος. Θεωρούμε ότι πρέπει μία Αρχή στη χώρα μας να είναι αυτή που θα έχει, κατά κύριο λόγο, την ευθύνη για την έκδοση των διαβατηρίων. Αυτό δεν έχει σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, είναι γνωστά σε σας. Γι` αυτό οδηγούμαστε σε μία αλλαγή του συστήματος. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σύντομα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά είναι αυτή η Αρχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σύντομα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Μία Αρχή» λέτε. Δηλαδή@

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, μία Αρχή. Μία υπηρεσία του κράτους θα πρέπει να έχει, κατά τρόπο ενιαίο, την ευθύνη και την επιμέλεια για την έκδοση των διαβατηρίων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είναι οριστικό ότι αφαιρείται από τις Νομαρχίες αυτό το πράγμα@

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν σαφής στα όσα είπα, ότι πάμε σε αλλαγή του ισχύοντος συστήματος. Οι προξενικές Αρχές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν πιστοποιητικά και διαβατήρια. Και βεβαίως, πάμε και σε αλλαγή του συστήματος που ισχύει στο εσωτερικό της χώρας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από αυτό που λέτε και επειδή μάλλον το γνώριζαν οι νομάρχες, απειλούν με απεργία, να κλείσουν τις Νομαρχίες, προεκλογικά. Τι έχετε να πείτε επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Να μην απεργήσουν, γιατί δεν έχουν δίκιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 16 February 2000 - 14:05:17 UTC