Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-03-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

Σήμερα ο Υπουργός Τύπου είναι εκτός Αθηνών, έτσι είμαι εγώ στη διάθεσή σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Σήμερα το Χρηματιστήριο έκανε ακόμη μια «βουτιά». Τις τελευταίες ημέρες, στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι στο Χρηματιστήριο αντικατοπτρίζεται η πορεία της οικονομίας. Το συμμερίζεστε αυτό και αν πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι «ρίχνουν» το Χρηματιστήριο για πολιτικούς λόγους;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η πορεία της οικονομίας είναι θετική. Αυτό είναι κοινή πεποίθηση: Η θετική πορεία της οικονομίας αποτελεί απαραίτητη βάση για μια θετική πορεία του Χρηματιστηρίου. Πρέπει να πω κι εγώ ότι τις τελευταίες ημέρες, αλλά και σήμερα παρατηρείται μια αδικαιολόγητη, θα έλεγα, νευρικότητα στο Χρηματιστήριο, η οποία πηγάζει από ανυπόστατες φήμες που κυκλοφορούν, φήμες που δεν έχουν βάση, είτε αφορούν την οικονομία γενικότερα, είτε την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ. Βλέπετε και σχετικά δημοσιεύματα. Εγώ θα ήθελα να επισημάνω ότι οι εξελίξεις στην οικονομία είναι θετικές. Καταγράφονται καθημερινά. Μπορώ να αναφέρω τη σημερινή νέα μείωση των επιτοκίων. Μπορώ να αναφέρω την αυριανή υποβολή της αίτησης της χώρας μας για την ένταξη στην ΟΝΕ, μετά την επίτευξη όλων των κριτηρίων. Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη βάση θα κινηθούν και οι επενδυτές και το Χρηματιστήριο. Η πορεία της οικονομίας είναι και θα είναι θετική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε γι αυτές τις φήμες που κυκλοφορούν, γνωρίζει η κυβέρνηση από ποιους προέρχονται;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί κάθε φήμη που κυκλοφορεί. Να σας πω, όμως, ένα παράδειγμα που βλέπω στις σημερινές εφημερίδες. Οταν η δήλωση κάποιου στελέχους μιας διεθνούς χρηματοπιστωτικής εταιρείας εμφανίζεται σαν έκθεση της εταιρείας και αξιολογείται, προβάλλεται και ανακυκλώνεται ως τέτοια, αυτό μπορεί να προκαλεί μια επίπτωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτή την εταιρεία που λέτε, έχει πάρει η κυβέρνηση στα χέρια της κάποια έκθεση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι. Είδα κάποιες δηλώσεις σε ένα διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ενός στελέχους μιας εταιρείας. Γνωρίζετε ότι οι εκθέσεις όλων των διεθνών οργανισμών και των μεγάλων εταιρειών είναι θετικές και καταγράφουν συστηματικά τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η εταιρεία διεκδικούσε κάτι στην Ελλάδα και δεν το πήρε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Μπορείτε να το διερευνήσετε. Δεν το διερεύνησα εγώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως οφείλεται εκεί η δήλωση του κυρίου αυτού;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν το διερεύνησα αυτό. Σας είπα, απλά, το συγκεκριμένο παράδειγμα, επειδή με ρωτήσατε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση πρόκειται να κάνει κάτι να σταματήσει αυτή η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχω την εντύπωση ότι οι πάντες ζητούν από την κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει. Ετσι δεν είναι; Η κυβέρνηση, αυτό που κάνει είναι να διασφαλίζει δύο πράγματα:

Πρώτον, τη θετική πορεία της οικονομίας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια θετική πορεία του Χρηματιστηρίου.

Δεύτερον, το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το Χρηματιστήριο. Το Χρηματιστήριο λειτουργεί με τους κανόνες μιας ανοικτής αγοράς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά, το Χρηματιστήριο συναρτάται από την πορεία της οικονομίας. Ετσι μας λέγατε μέχρι τώρα. Η καλή εικόνα του Χρηματιστηρίου οφείλεται στην καλή πορεία της οικονομίας.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εάν θέλετε να μεταφέρουμε τη συζήτηση σε αυτό το επίπεδο @και δεν το λέω ως κάτι αρνητικό- θα πρέπει να μιλήσουμε με τα μακροοικονομικά μεγέθη και τους δείκτες του Χρηματιστηρίου, συγκριτικά μέσα σε μια χρονική περίοδο και όχι με προσέγγιση μέρα με τη μέρα. Ετσι δεν είναι; Να δούμε, δηλαδή, το δείκτη πέρσι, να δούμε και το δείκτη φέτος. Να δούμε, είναι θετική ή είναι αρνητική η πορεία; Σε αυτή τη σύγκριση θα πάμε, με βάση την ερώτησή σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι η έκθεση αυτή του στελέχους της Morgan Stanley@

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν ήταν έκθεση. Εγώ είδα κάποιες δηλώσεις σε ένα διεθνές πρακτορείο. Και το έφερα ως παράδειγμα, δεν το έφερα πρωτογενώς.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: @αξιολογείται και ανακυκλώνεται. Το ερώτημά μου είναι: από ποιους, αν διακρίνετε κάποια ιδιοτέλεια και αν διακρίνετε κάποια πολιτική εκμετάλλευση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να μπω εγώ, από αυτή τη θέση, σε μια αναζήτηση προθέσεων, χωρίς να έχω τη δυνατότητα να το στοιχειοθετήσω. Ελπίζω, ότι όλα αυτά που υπαινίσσεστε με την ερώτησή σας, δεν ισχύουν.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ο κ. Παπαντωνίου, πρόσφατα, πήγε στο Λονδίνο και σε άλλες χώρες για να συζητήσει με θεσμικούς επενδυτές, να παρουσιάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, του Χρηματιστηρίου κ.τ.λ. Ολοι ανέμεναν μετά την επίσκεψη του κ. Παπαντωνίου, την περιοδεία του αυτή, ότι θα μπορούσε να προσελκυσθεί , τουλάχιστον, ένας ικανός αριθμός θεσμικών επενδυτών για την ενίσχυση του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Πού βρίσκεται αυτή η ιστορία; Εδώ υπήρχε μια κυβερνητική επαφή. Ένα εξέχον κυβερνητικό στέλεχος ανέλαβε να πάει στο εξωτερικό, να συζητήσει με θεσμικούς επενδυτές, να παρουσιάσει την κατάσταση της οικονομίας μας@ Εχουν παρέλθει περίπου είκοσι ημέρες!

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παραπέμπω στις αναλυτικές δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, μετά τις συναντήσεις του αυτές.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, μετά από είκοσι ημέρες@

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει συνέχεια επ` αυτού, εκτός εάν εισάγετε νέο στοιχείο. Σε επανάληψη ερώτησης, δεν απαντώ. Η απάντησή μου, λοιπόν, είναι: Σας παραπέμπω στις αναλυτικές δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, μετά τις συναντήσεις του αυτές. Και συγγνώμη για την επανάληψη της απάντησης, την οποία όμως με αναγκάσατε να κάνω.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Παρακαλώ, δεν υπάρχει θέμα, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμη: Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία -διότι είναι λογικό η κυβέρνηση ή οι δημόσιες υπηρεσίες να συλλέγουν κάποια στοιχεία για την είσοδο κάποιων θεσμικών επενδυτών, κάποιων κεφαλαίων που έρχονται να επενδυθούν στην Ελλάδα- στο μεσοδιάστημα αυτό, αφήνω τις δηλώσεις που έγιναν, στο μεσοδιάστημα από τις δηλώσεις μέχρι σήμερα, πώς αξιολογεί η κυβέρνηση την παρουσία ξένων επενδύσεων ή κάποιων θεσμικών επενδυτών;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το Χρηματιστήριο είναι μια ελεύθερη και ανοικτή αγορά. Κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν -και δεν αναφέρομαι μόνο στους ξένους επενδυτές- να μετέχει σε αυτό. Καθένας που θέλει να μπει στο Χρηματιστήριο ή να βγει από αυτό, κάνει τις εκτιμήσεις του. Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω μια επισήμανση, γιατί καμιά φορά με ευκολία προσπαθούμε να δημιουργήσουμε @δεν αναφέρομαι σε εσάς- μια εύκολη εικόνα που συνήθως λέει: «Ανεβαίνει το Χρηματιστήριο, ανεβαίνει μόνο του. Εχει πτωτική πορεία το Χρηματιστήριο, να δούμε η κυβέρνηση πώς θα παρέμβει». Δεν κοιτάμε, για παράδειγμα ότι, χθες, υπήρξε πτώση στη Wall Street, υπήρξε πτώση σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πλην ενός. Ολο αυτό το πλέγμα πιστεύω ότι πρέπει να το βλέπουμε συνολικά. Παραμένω, όμως, στην αρχική μου δήλωση. Τα υπόλοιπα ήταν για την υποβοήθησή σας.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σχολιάσετε τη χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την οποία «αφορίζεται» το βιβλίο του κ. Ανδρουλάκη και χαρακτηρίζεται βλάσφημο, αντιεπιστημονικό κ.τ.λ. και αν προβληματίζει την κυβέρνηση ότι από αυτή την απόφαση ουσιαστικά επικροτούνται τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ανδρουλάκη και πυροδοτήθηκαν και οι σημερινές εντάσεις και τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης για το βιβλίο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Με αφορμή την ερώτησή σας θα κάνω ένα σχόλιο. Θέλω να πω ότι στον 21ο αιώνα στην Ελλάδα η ελευθερία της έκφρασης δεν αστυνομεύεται, η συγγραφική φαντασία δεν δεσμεύεται, το φρόνημα δεν διώκεται. Εχω την εντύπωση ότι 2000 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, ο Χριστιανισμός, η Ορθοδοξία δεν έχουν ανάγκη τέτοιας υπεράσπισης. Αλλωστε στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ευδοκίμησαν ποτέ ούτε οι αφορισμοί, ούτε οι «ιερές εξετάσεις», ούτε τα «συγχωροχάρτια», για να πω και για την άλλη πλευρά. Θα ήταν περίεργο να ευδοκιμήσουν τώρα. Ο Χριστιανισμός για όλους μας είναι θρησκεία αγάπης και συγχωρήσεως.

ΠΑΠΠΑ: Εχετε να μας πείτε κάτι για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχει ανακοινωθεί από το ΠΑΣΟΚ, υποθέτω το έχετε πάρει. Αν έκανα κάποιο σχόλιο, θα με κατηγορούσατε ότι επεμβαίνω στα προεκλογικά των κομμάτων. Ελπίζω ότι και τα άλλα κόμματα θα ολοκληρώσουν την παρουσίαση των ψηφοδελτίων και των προγραμμάτων τους, ούτως ώστε να έχουμε τη δυνατότητα, ως πολίτες, να συγκρίνουμε και να επιλέξουμε.

ΚΟΓΚΟ: Θα λάβει μέρος η Ελλάδα στην πολυεθνική άσκηση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπήρξε, χθες, μια ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, την οποία γνωρίζετε. Σας θυμίζω ότι πριν από μερικές ημέρες ο κ. Ρέππας, αναφερόμενος στο θέμα αυτών των ασκήσεων, είχε πει «η θέση μας είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέπεται η οποιαδήποτε αμφιβολία για το ότι σε τέτοιου είδους ασκήσεις, όχι μόνο δεν είναι δυνατό να πάρουμε μέρος, αλλά αντιθέτως καυτηριάζουμε το ότι η Τουρκία συνεχίζει τέτοιου είδους δραστηριότητες». Στην περίπτωση, δηλαδή, που δεν τηρούνται οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Γνωρίζετε ότι από την κυπριακή πλευρά απορρίφθηκε προχθές η τουρκική notam, η οποία επεξέτεινε την άσκηση στο ψευδοκράτος. Ολα αυτά ισχύουν.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αυτή η τουρκική notam, η οποία απορρίφθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση είχε κοινοποιηθεί;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είχε κοινοποιηθεί ως δεύτερη.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σε ποια;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υποθέτω ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κρίνει επ αυτών των θεμάτων. Θα είχε κοινοποιηθεί και στο υπουργείο Εξωτερικών και στην ΥΠΑ.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα παρεξήγησης, διότι πριν λίγες ημέρες είχε ειπωθεί, από αυτό εδώ το βήμα, ότι δεν είχε κοινοποιηθεί στην ελληνική πλευρά. Μου κάνει εντύπωση η σημερινή@

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Με βάση το σύνολο των στοιχείων η απόφαση είναι αυτή που σας ανακοίνωσα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα είχαμε μια διαμαρτυρία αστυνομικών και πυροσβεστών, που αφορά κυρίως μισθολογικά ζητήματα. Εχετε κάποιο σχόλιο επ αυτού;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αναφέρεστε στην πρωινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Υπάρχει ένα θέμα για το οποίο έχει πάρει θέση η κυβέρνηση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί και ανακοινωθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς για μισθολογικά και άλλα θέματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ισχύουν και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου. Αυτή είναι μια δέσμευση της κυβέρνησης. Δεν ήταν δυνατή η ψήφιση στην παρούσα Βουλή, διότι ολοκληρώνονται οι εργασίες της. Θα κατατεθούν, όμως, και θα ψηφιστούν από τη νέα Βουλή με έναρξη την 1η Ιουλίου. Σήμερα το πρωί, αντιπροσωπεία των Ενώσεων Αξιωματικών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επισκέφθηκε τον υπουργό Επικρατείας Κ. Γείτονα, ο οποίος τους επανέλαβε αυτή τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 8 March 2000 - 15:05:23 UTC