Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-03-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, στην τελευταία συνεδρίαση αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική απόφαση που είχαμε λάβει, στις 4 Φεβρουαρίου, για την προσφυγή σε εκλογές. Ανέγνωσε την επιστολή, την οποία επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο επισκέφθηκε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Η επιστολή αυτή είναι στη διάθεσή σας, όπως στη διάθεσή σας είναι και η απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο περιεχόμενο αυτής της επιστολής είπε ότι η νέα Βουλή θα συγκληθεί την Πέμπτη 20 Απριλίου. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί και ότι πρέπει όλοι οι υπουργοί να είναι στις θέσεις τους, να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας και να δίνουν λύσεις στα θέματα, τα οποία θα προκύψουν. Κάλεσε και πάλι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αναβαθμίσουν τον προεκλογικό αγώνα σε όλα τα επίπεδα, με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και πολιτικό ήθος και να αναδείξουν τις θέσεις της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ όλη αυτή την περίοδο. Επιπλέον, να ενημερώσουν τους πολίτες διατηρώντας μια στενή σχέση μαζί τους, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο. Ο Πρωθυπουργός, πολύ συνοπτικά, αναφέρθηκε και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, στο τι πετύχαμε αυτή την περίοδο, πράγμα το οποίο έχει καταγραφεί. Και έκλεισε τη συνεδρίαση με ευχαριστίες προς τους συναδέλφους για την πολύτιμη συμπαράσταση και βοήθεια που προσέφεραν και με ευχές για την επανεκλογή τους.

Ο κ. Σημίτης, επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού του επέδωσε την επιστολή, τον ενημέρωσε για τις αλλαγές που θα γίνουν στα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δικαιοσύνης και Τύπου και ΜΜΕ. Σας ανακοινώνω ότι η ορκωμοσία των υπηρεσιακών υπουργών θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Μαρτίου, στις 10.30 το πρωί. Καθήκοντα υπουργών στα τρία αυτά υπουργεία θα αναλάβουν γι αυτή την προεκλογική περίοδο ο Καθηγητής Γεώργιος Κουμάντος στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δημήτριος Γουργουράκης στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Καθηγητής Αργύρης Φατούρος στο υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Σας υπενθυμίζω ότι αύριο, Τετάρτη 15 Μαρτίου, στις 13.00 ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο, για θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Την Πέμπτη, 16 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βόλο, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, για θέματα που έχουν σχέση με την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Η θέση μας είναι πως «Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αττική». Νομίζω ότι αυτός ο συμβολισμός αναδύεται αυτομάτως, καθότι η συνέντευξη αυτή δίδεται στην ελληνική επαρχία. Στη συνέντευξη αυτή μπορείτε να είστε κι εσείς παρόντες. Αναχωρούμε, την Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί από το ανατολικό Αεροδρόμιο. Απλά, θέλω να σημειώσω ότι σε αυτή τη συνέντευξη θα μας επιτρέψετε να αναγνωρίσουμε ένα προβάδισμα των συναδέλφων σας στα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, που θα είναι παρόντες, όσον αφορά τη διατύπωση ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργό.

Η επόμενη και τελευταία πολιτική ενημέρωση από εμένα, θα γίνει την Παρασκευή, 17 Μαρτίου, καθότι αύριο και μεθαύριο μεσολαβούν οι συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού, στο Ζάππειο και στο Βόλο. Τη Δευτέρα, κατά τα ειωθότα, θα έχουμε την παράδοση εκ μέρους μου στον κ. Φατούρο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης γιατί δεν αλλάζει, ενώ χρόνια τώρα, άλλαζε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα κάνω μια πρώτη παρατήρηση, λέγοντας ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν είχαμε αντικατάσταση υπουργών@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλάω για τις ευρωεκλογές, για τις εθνικές εκλογές μιλάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Λέτε ότι χρόνια είχαμε αντικαταστάσεις. Σας λέω ότι σε παλαιότερες περιόδους και κατά τις ευρωεκλογές είχαμε αντικατάσταση υπουργών με υπηρεσιακούς. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν προχωρήσαμε σε κάτι τέτοιο. Γνωρίζετε ότι εθιμικώς αυτή η αντικατάσταση των υπουργών γίνεται, χωρίς να έχει διανοηθεί οποιοσδήποτε από τα πολιτικά κόμματα ή τους άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής, να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα ή να κατηγορήσει την κυβέρνηση, η οποία διενήργησε τις εκλογές, ότι πολιτεύθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αρα, λοιπόν, το θέμα της αντικατάστασης των υπουργών αντιμετωπίζεται με μια κεκτημένη ταχύτητα, ας το πω έτσι, εκ του παρελθόντος. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση, που έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση, πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά της. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν επηρεάζει, ούτε κατ` ελάχιστον, λόγω των αρμοδιοτήτων του υπουργού, τις προεκλογικές δραστηριότητες. Γνωρίζετε καλά ότι δεν συμμετέχει καν, όπως συνέβη με τα άλλα υπουργεία σε συζητήσεις που γίνονται, προκειμένου τα κόμματα να συνεννοηθούν για το πώς θα αναπτύξουν την προεκλογική δραστηριότητάς τους. Θεωρούμε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Εκείνο που έχει σημασία είναι να διενεργηθούν οι εκλογές, σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες, πράγμα το οποίο έγινε και στο παρελθόν, θα γίνει και τώρα, σύμφωνα, άλλωστε, με τις αποφάσεις που στο πλαίσιο της Διακομματικής έχουμε λάβει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν μου απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα απολύτως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ρώτησα, γιατί ενώ σε όλες τις προηγούμενες εθνικές εκλογές άλλαζαν οι υπουργοί των τεσσάρων υπουργείων και αυτή τη φορά δεν αλλάζουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Κι εγώ σας απάντησα, λέγοντάς σας ότι στις επόμενες εκλογές, ίσως, δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση υπουργών κατά την προεκλογική περίοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, γιατί τους αλλάζετε τώρα; Προσβλέπει το «καθεστώς» σε κάτι από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης;

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε, κ. Σταματόπουλε, ότι έχετε ενστερνιστεί και υιοθετήσει πλήρως τη γραμμή@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Του Γιαννόπουλου@

ΡΕΠΠΑΣ: @της Αντιπολίτευσης! Γνωρίζετε πολύ καλά πως όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, κατά την πρόσφατη περίοδο, έγιναν με τρόπο άψογο. Ηταν άρτια οργανωμένες, αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Με άρτιο τρόπο θα διεξαχθούν και οι ερχόμενες εκλογές.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα γίνει κάποιο «ευχέλαιο», κάποιο «τρισάγιο» στο Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι υποχρεωμένος να σχολιάσω, λοιπόν, εφόσον εσείς θέτετε το θέμα. Θα πω όμως, ότι δεν πρέπει να πολιτικοποιήσουμε τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και δεν πρέπει να πολιτικολογούμε, αναφερόμενοι στα της λειτουργίας του. Πρέπει να περιφρουρήσουμε την αυτονομία του. Οσο λιγότερο μιλούν οι πολιτικοί για το Χρηματιστήριο, τόσο καλύτερα είναι και για το Χρηματιστήριο και για τους πολιτικούς. Τελεία και παύλα!

ΑΡΓΥΡΟΣ: Το πρωί, έγινε μία σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη, στην οποία συμμετείχατε και εσείς και άλλα στελέχη. Μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω γι` αυτή τη σύσκεψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν μια κομματική σύσκεψη μελών του Εκτελεστικού Γραφείου, της Κυβερνητικής Επιτροπής και άλλων στελεχών, με αντικείμενο την προετοιμασία του Κινήματος, καθώς οδηγούμαστε προς την αναμέτρηση της 9ης Απριλίου. Ανταλλάξαμε απόψεις για σημαντικά θέματα. Διατυπώσαμε προτάσεις, προκειμένου να παρουσιαστούμε με ενιαίο, συγκροτημένο και τεκμηριωμένο λόγο κατά την επόμενη περίοδο, προβάλλοντας τις θέσεις της κυβέρνησης και τα επιτεύγματα αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι «όσο λιγότερο μιλάμε για το Χρηματιστήριο, τόσο καλύτερα». Γιατί μέχρι τώρα ήταν λαλίστατη η κυβέρνησή σας και σταμάτησε ξαφνικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση, πάντοτε, όταν βρίσκεται απέναντι σε ερωτήματα, δεν αποφεύγει να δίνει απαντήσεις. Γιατί η κυβέρνηση έχει απαντήσεις για τα θέματα τα οποία τίθενται. Αλλά, η κυβέρνηση είναι αυτή, η οποία θα επαναλάβει -και πρέπει και εσείς να το αναγνωρίσετε- ότι η οικονομική πολιτική που άσκησε αυτά τα χρόνια οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε ένα ζηλευτό επίπεδο, πράγμα το οποίο δεν μπορεί παρά να αποτελεί την υγιή και στέρεη βάση για τη θετική προοπτική και του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Το δέχονται όλοι, φαντάζομαι και εσείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν είναι ζηλευτή, όμως, και η πορεία του Χρηματιστηρίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά -αφού θέλετε να συντηρήσετε αυτή τη συζήτηση- ότι το Χρηματιστήριο, σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο εκινείτο στις αρχές του περασμένου χρόνου, βρίσκεται πολύ υψηλότερα. Σχεδόν στο διπλάσιο επίπεδο έχει φθάσει το Χρηματιστήριο, σήμερα. Και μόνο η σύγκριση των μεγεθών της περιόδου που ανέλαβε η κυβέρνηση αυτή τα καθήκοντά της, με τα μεγέθη που χαρακτηρίζουν σήμερα τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, είναι αποκαλυπτική της προόδου που έχει και εκεί συντελεστεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζει η κυβέρνηση αν έχουν στηθεί «πυραμίδες» μέσω του Χρηματιστηρίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω και δεν πιστεύω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Λυπούμαι, όμως, γιατί διαβάζω ότι στελέχη της Ν.Δ. έχουν διατυπώσει έναν τέτοιο ισχυρισμό. Θα καλούσα τα στελέχη αυτά, που μιλούν για «πυραμίδες» στο ελληνικό Χρηματιστήριο, να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους. Αλλιώς, είναι εκτεθειμένοι και αποδεικνύουν έτσι, ότι δεν ενδιαφέρονται για το Χρηματιστήριο και για τα συμφέροντα των επενδυτών. Το μόνο που τους απασχολεί είναι να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση, αδιαφορώντας για το κόστος μιας τέτοιας ανεύθυνης και δημαγωγικής στάσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σαμποτάρουν το Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Εσείς το λέτε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πιστεύει η κυβέρνηση ότι είναι κάτι άλλο, εκτός από το οικονομικό; Δηλαδή, από τη μια μεριά έχουμε όλα αυτά τα οικονομικά μεγέθη που μας λέτε, ΟΝΕ, ισχυρή οικονομία και από την άλλη, έχουμε μία κακή πορεία του Χρηματιστηρίου, μία ελεύθερη πτώση. Υπάρχει κάτι άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανα ένα σχόλιο την προηγούμενη εβδομάδα και ήμουν σαφής. Συνέδεσα συγκεκριμένα γεγονότα, όπως ήταν η μείωση των επιτοκίων τη μία ημέρα και η υποβολή της αίτησης ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ την επόμενη ημέρα, όταν παρατηρήθηκαν φαινόμενα στο Χρηματιστήριο, τα οποία δεν μπορεί να ερμηνευθούν με τους κανόνες της εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι η αρμόδια εποπτεύουσα Αρχή έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε σχετική έρευνα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα αυτή, δεν επιτρέπεται να πούμε οτιδήποτε άλλο σχετικό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 14 March 2000 - 14:05:13 UTC