Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-03-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΡΓΥΡΗ ΦΑΤΟΥΡΟ

Γεια σας.

Για να αρχίσουμε με κάτι το οποίο έχουμε, ήδη, συζητήσει, θέλω να σας πληροφορήσω ότι, όπως είπε και ο Υπουργός Εξωτερικών, έγινε διάβημα στην Αγκυρα, από τον Πορτογάλο πρέσβη, ως εκπρόσωπο της Προεδρίας της Ε.Ε., για την περίφημη «μαύρη λίστα». Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι η λίστα υπήρχε, ότι ήταν παλαιότερη και τόνισε ότι είναι βέβαια κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας να αποκλείεται η είσοδος στους ανεπιθύμητους. Ο Πορτογάλος πρέσβης του είπε ότι αυτές οι πρακτικές είναι στον αντίποδα των δημοκρατικών καθηκόντων που δέχεται η Ε.Ε. Το θέμα, δηλαδή, προχώρησε, με την έννοια ότι έχει κινηθεί στο επίπεδο της Ε.Ε. Το ίδιο και με τις διαμαρτυρίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με την επαναφυλάκιση του κ. Μπιρντάλ για την οποία θα γίνει από την Ε.Ε. διάβημα προς την Τουρκία. Το ενδιαφέρον αυτών των εξελίξεων είναι ότι τέτοιου είδους θέματα, εντάσσονται στο πλαίσιο των σχέσεων Ε.Ε. και Τουρκίας. Αυτή είναι, ίσως, η πιο σημαντική πλευρά αυτών των θεμάτων.

Οπως θα έχετε δει από τα τηλεγραφήματα και τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες, συνήλθε η Διάσκεψη των Δωρητών για το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπου η Ελλάδα επέμεινε στην ανάγκη της αυξημένης χρηματοδότησης. Με την ευκαιρία θέλω να σημειώσω ότι η Ελλάδα, για πάρα πολύ καιρό, ήταν από την άλλη πλευρά, ενώ σήμερα είναι με τους δωρητές.

ΦΙΛΗΣ: Συνεχίζει, πάντως, να παίρνει δώρα και η Ελλάδα@

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Βέβαια, όλος ο κόσμος παίρνει διαφόρων ειδών δώρα, αλλά με διαφορετικό τρόπο και λιγότερο. Π.χ. κάποτε υπήρχε @ας το πούμε έτσι- Επιτροπή Δωρητών σε σχέση με την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ. Τώρα, ως μέλος της Επιτροπής Δωρητών για το Σύμφωνο Σταθερότητας, ανέφερε τη δικιά της συνεισφορά και επέμεινε στην ανάγκη αυξημένης χρηματοδότησης.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σήμερα έγινε το διάβημα;

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Ναι, σήμερα το πρωί. Το είχε προαναγγείλλει, άλλωστε, από χθες ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σε ποιόν έγινε το διάβημα;

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Προς τον κ. Λόγκογλου, που είναι ο δεύτερος υπηρεσιακός παράγοντας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπηρεσιακός παράγοντας είναι;

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Ναι, στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ο υφυπουργός και ο αναπληρωτής υφυπουργός είναι υπηρεσιακοί παράγοντες. Είναι πρέσβεις που έχουν την αρμοδιότητα του υφυπουργού ή του αναπληρωτή υφυπουργού. Αλλά, είναι θέση που βγαίνει από την ιεραρχία.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μετά την ενέργεια της Ε.Ε., η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι πρέπει να κάνει μια διαμαρτυρία γι` αυτή τη λίστα ή έχει καλυφθεί από την ενέργεια της Ε.Ε.;

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Νομίζω ότι έχει καλυφθεί. Εφόσον έχει γίνει διάβημα για τους 55 ή 56 καλύπτεται και η ελληνική περίπτωση.

ΦΙΛΗΣ: Από τα στοιχεία που αφορούν το σχεδιασμό για τη βαλκανική ανασυγκρότηση απουσιάζει από αυτό το σχεδιασμό η Εγνατία οδός, ενώ έχει ενταχθεί, αυτό που υποτιμητικά αναφέρουμε στην Ελλάδα, ως παραεγνατία οδός. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει στην πραγματικότητα ανταγωνιστική σχέση μεταξύ της Εγνατίας και της λεγόμενης παραεγνατίας. Εχουμε να κάνουμε με διαφορετικές περιοχές. Βεβαίως, σε κάποιο βαθμό, μπορεί να βρει κανείς πάντοτε ανταγωνιστική σχέση, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει. Η Εγνατία οδός σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Δεν περιλαμβάνεται, στο δικό μου νου τουλάχιστον, στην όλη λογική της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, είτε μετά τη μεταβολή των καθεστώτων, είτε μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Είναι διαφορετικά πράγματα. Αλλά, θα κοιτάξω και θα σας ενημερώσω λεπτομερέστερα, αν θέλετε, για την ακριβή θέση της Εγνατίας, μέσα στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων. Βεβαίως, ότι κατασκευάζεται κατά μεγάλο μέρος από ευρωπαϊκά χρήματα, είναι δεδομένο.

ΦΙΛΗΣ: Ο Δικηγορικός Σύλλογος, χθες, ομοφώνως επικρίνει τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για μια συμπεριφορά του απέναντι στους δικηγόρους, όσον αφορά το διορισμό τους στη θέση των δικαστικών αντιπροσώπων. Το θέμα άπτεται του προεκλογικού υπηρεσιακού χαρακτήρα που έχετε ως Υπουργός Τύπου.. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι στις προηγούμενες εκλογές ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης. Δηλαδή, ο υπεύθυνος -όχι ότι κάνει αυτή τη δουλειά ο υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά την παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς- για την τοποθέτηση των δικαστικών αντιπροσώπων. Οι ενέργειες από μέρους κατηγοριών ενδιαφερομένων για την όλη υπόθεση, δηλαδή, ποιοι θα είναι δικαστικοί αντιπρόσωποι, πόσοι θα είναι, πώς θα διοριστούν, είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται σχεδόν από κτίσεως του νεοελληνικού κράτους. Πάντως, σίγουρα τις τελευταίες 10ετίες είναι ένα συνεχές φαινόμενο. Ο κ. Ρουπακιώτης, ως Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου, υπερασπίζονται τις απόψεις και τις θέσεις των δικηγόρων, που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ίσως ο πιο σημαντικός σε όλη αυτή τη διεργασία. Δεν θα ήθελα να μπω σε συζητήσεις και μάλιστα σε σχέση με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή να μπω στα αμπελοχώραφα του συναδέλφου κ. Γουργουράκη, που είναι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτή τη στιγμή.

ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι θέμα «τιμαρίων», πρόκειται για ενιαίο θέμα που λέγεται «διεξαγωγή των εκλογών».

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Περιμένετε να δείτε πώς θα προχωρήσει. Αυτή τη στιγμή είναι στη φάση που συζητούνται οι ακριβείς ενέργειες. Ας δούμε πώς θα προχωρήσει και πώς θα φθάσει, γιατί έχω την εντύπωση, ότι ενώ κάθε φορά γίνονται τέτοιες συζητήσεις και διαφοροποιήσεις, στο τέλος η διαδικασία προχωρά πολύ ομαλά.

ΦΙΛΗΣ: Μακάρι να επιβεβαιωθείτε. Αλλά, το πρόβλημα προέκυψε επειδή ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα με τον Δικηγορικό Σύλλογο.

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Ναι, το διάβασα.

Σας ευχαριστώ.

Η επόμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, θα γίνει τη Δευτέρα (3 Απριλίου).


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 30 March 2000 - 16:05:18 UTC