Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-04-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Απριλίου 2000

Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 9ης Απριλίου, και την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τη νέα του σύνθεση, ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ ο βουλευτής Αρκαδίας Δημήτρης Ρέππας.

Κατά τη σύντομη τελετή παράδοσης, στην οποία παραβρέθηκαν ο νέος Υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης και οι Γενικοί Γραμματείς Τύπου Νίκος Αθανασάκης και Ενημέρωσης Γιάννης Νικολάου, ο απερχόμενος υπηρεσιακός Υπουργός, καθηγητής Αργύρης Φατούρος είπε τα εξής:

«Εδώ και 25 μέρες παρέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από το Δημήτρη Ρέππα, για την περίοδο των εκλογών. Σήμερα, έχω την ευχαρίστηση να παραδίδω τα καθήκοντα αυτά στον ίδιο και τον Υφυπουργό Τηλέμαχο Χυτήρη. Και τους δύο τους ξέρετε πολύ καλά. Θα εκμεταλλευτώ, λοιπόν, την ευκαιρία αυτή για να πω δύο-τρία πράγματα για τις 25 μέρες που πέρασαν, ένα είδος έκθεσης πεπραγμένων για μια περίοδο που είναι, όχι μόνο για μένα, ενδιαφέρουσα.

Τώρα που τελείωσε η προεκλογική περίοδος, πέρασαν οι ημέρες των εκλογών και έληξε το «θρίλερ» της νύκτας της Κυριακής, διαπιστώνω ότι, τελικά, ως προς τα θέματα που είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ τα πράγματα πήγαν καλά. Ισως, όχι τέλεια, αλλά ομαλά και χωρίς μείζονα προβλήματα. Θα αναφερθώ σε μερικά μόνο από τα ζητήματα που ανέκυψαν.

Ενα πρώτο ζήτημα είναι η κάλυψη των δραστηριοτήτων των κομμάτων από τα τηλεοπτικά μέσα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η Διακομματική είχε ζητήσει η κάλυψη αυτή να είναι αναλογικά ισότιμη, αντίστοιχη δηλαδή με τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή και την όλη θέση τους στην πολιτική ζωή του τόπου. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που παρακολουθεί και τεκμηριώνει την κατάσταση, διαπίστωσε μεγάλες δυσαναλογίες στο χρόνο που αφιέρωναν τα κανάλια, δημόσια και ιδιωτικά, στο κάθε πολιτικό κόμμα κατά το χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Μετά την τυπική έναρξη της περιόδου αυτής, όμως, τα πράγματα άλλαξαν: Οι στατιστικές είναι, από εκεί και πέρα, άκρως ικανοποιητικές ως προς την ΕΡΤ και λιγότερο, αλλά πάντως βελτιωμένες ως προς τα ιδιωτικά κανάλια. Η δραστηριότητα των δύο μεγάλων κομμάτων καλύπτεται πια λίγο ή πολύ ισότιμα. Εξακολουθούν να υστερούν τα μικρά κόμματα, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με πριν. Μην ξεχνάμε βέβαια πως, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο η δράση των κομμάτων, όλων των κομμάτων, γίνεται αυτοδίκαια είδηση.

Σχετικό είναι και το θέμα της υποχρεωτικής προβολής των θέσεων των κομμάτων, τα λεγόμενα πεντάλεπτα ή δεκάλεπτα, στη βάση των αποφάσεων της Διακομματικής. Μερικά από τα ιδιωτικά κανάλια είχαν την πρωτότυπη ιδέα να προβάλουν κατά τις μικρές ώρες της νύκτας τις παρουσιάσεις των μικρότερων κομμάτων. Προσπαθήσαμε, με τις αποφάσεις της Διακομματικής, να τα μεταπείσουμε και φαίνεται ότι το πετύχαμε, μιας και δεν ακούστηκαν καινούργια παράπονα.

Ιδιαίτερη δυσκολία παρουσιάζουν οι ρυθμίσεις που αφορούν τις δημοσκοπήσεις κατά τις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές κι εκείνες που αναφέρονται στην παραμονή και την ημέρα των εκλογών.

Ως προς το πρώτο θέμα, η απαγόρευση της διενέργειας και δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων ως προς την πρόθεση ψήφου των εκλογέων κατά τις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές συζητήθηκε ευρύτατα στον Τύπο κι εδώ στο Press Room. Δεν θα επαναλάβω τη συζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι εξακολουθεί να κυριαρχεί η εντύπωση ότι η απαγόρευση αναφέρεται στη δημοσιοποίηση και όχι, όπως σαφώς προβλέπεται από το νόμο, και στη διενέργεια των δημοσκοπήσεων. Η λανθασμένη αυτή εντύπωση οφείλεται, κατά μέγα μέρος, σε κακή πληροφόρηση, αλλά και στο ότι υπάρχουν δύο εξαιρέσεις στη γενική απαγόρευση διενέργειας δημοσκοπήσεων, εξαιρέσεις που περιπλέκουν τα πράγματα.

Η μια εξαίρεση προβλέπεται ρητά από το νόμο: επιτρέπεται η διενέργεια δημοσκοπήσεων για λογαριασμό των πολιτικών κομμάτων «για εσωτερική αποκλειστικά χρήση». Η εξαίρεση αυτή έχει επικριθεί, αφενός επειδή εισάγει διακριτική μεταχείριση υπέρ των κομμάτων και εις βάρος του Τύπου και του κοινού, και αφετέρου επειδή απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων, οι οποίες έχουν διενεργηθεί νόμιμα. Κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, σημειώθηκαν πολλές «οιονεί παραβιάσεις» της απαγόρευσης, όταν δημοσιογράφοι, αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων επικαλέστηκαν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες. Βρεθήκαμε τότε, μπροστά στο παράδοξο φαινόμενο να (θεωρείται ότι) απαγορεύεται η δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων που απορρέουν από δημοσκοπήσεις, αλλά να επιτρέπεται στην πράξη η επίκληση ασαφών και αβέβαιων γενικών «συμπερασμάτων». Θα ήταν, λοιπόν, υπερβολή να πούμε ότι τηρήθηκαν κατά γράμμα οι επιταγές του νόμου, έστω και αν υπήρξε, στην πράξη, εκτεταμένη συμμόρφωση.

Η άλλη εξαίρεση δεν προβλέπεται ρητά σε κανένα νομικό κείμενο, φαίνεται όμως να έχει γίνει αποδεκτή στην πράξη και ίσως υπονοείται από άλλες διατάξεις. Αφορά τη διενέργεια δημοσκοπήσεων από εταιρείες δημοσκοπήσεων για δικό τους λογαριασμό, ιδιαίτερα (αλλά ίσως όχι αποκλειστικά) ως προεργασία για τη διενέργεια δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών, οι οποίες -ως γνωστόν- επιτρέπονται. Και πάλι το πρόβλημα εκδηλώνεται με την επίκληση γενικώς και αορίστως, των αποτελεσμάτων τέτοιων δημοσκοπήσεων.

Ο νομοθέτης διαθέτει πολλές επιλογές για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Οι επιλογές του αυτές πρέπει να εξεταστούν υπό το φως μιας σειράς κριτηρίων: της σχέσης τους με αξίες (όπως από το ένα μέρος η ελεύθερη πληροφόρηση και από το άλλο η αποφυγή αθέμιτου επηρεασμού της βούλησης των εκλογέων) της δυνατότητας επανακαθορισμού της ακριβούς έκτασης της απαγόρευσης, τόσο χρονικά, όσο και προς το περιεχόμενό της, συμπεριλαμβανομένης της παραδοχής ή του αποκλεισμού εξαιρέσεων. Είναι, πάντως, απαραίτητο να αποφεύγονται οι ψευδαισθήσεις ως προς τις πραγματικές δυνατότητες αποτελεσματικής εφαρμογής και τήρησης των όποιων ρυθμίσεων.

Η δεύτερη κύρια κατηγορία θεμάτων αφορά τις ρυθμίσεις που ισχύουν κατά τις δύο τελευταίες ημέρες, την παραμονή και την ημέρα των εκλογών. Εδώ, δύο κύρια ζητήματα ανακύπτουν: Αφενός η αποφυγή πρόωρης αναγγελίας από τα ΜΜΕ των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών (των περίφημων Exit Polls). Νομίζω, ότι φέτος τηρήθηκε πιστά αυτή η απαγόρευση και αυτό ίσως οφείλεται στο ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους να μην παραβιάσουν το νόμο και τήρησαν το νόμο ή τη συμφωνία τους, αδιάφορο. Το «ράδιο αρβύλα», βέβαια, λειτούργησε σε διαπροσωπικό επίπεδο χωρίς αναστολές, αλλά αυτό δεν υπάγεται στις ρυθμίσεις. Οι φετινές εκλογές έδειξαν, όμως, και τα όρια της χρησιμότητας των ίδιων των Exit Polls και έθεσαν επί τάπητος το ερώτημα αν υπάρχει πράγματι μεγάλη ανάγκη να έχουμε μια εικόνα του πιθανού αποτελέσματος των εκλογών λίγες ώρες νωρίτερα. Αυτό είναι άλλη ιστορία και απαιτεί πολύ πιο εμπεριστατωμένη συζήτηση.

Το δεύτερο κύριο ζήτημα είναι η απαγόρευση των «εκπομπών πολιτικού διαλόγου» στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς κατά την παραμονή και κατά την ημέρα των εκλογών, μέχρι τις 7 το βράδυ. Μολονότι μοιάζει καινούργια, είναι στην πραγματικότητα μέρος μιας παραδοσιακής, κατά βάση, ρύθμισης στη λογική της λήξης του εκλογικού αγώνα την παραμονή των εκλογών και της απαγόρευσης συγκεντρώσεων κ.λπ.. Αποδείχθηκε μολαταύτα πολύ δύσκολη υπόθεση.

Κατά πρώτο λόγο, την ημέρα των εκλογών για τι άλλο θα συζητούν παρά για την πολιτική; Και για ό,τιδήποτε άλλο να συζητούσαν, άλλωστε -για τέχνη, ας πούμε ή για μαγειρική- στην πολιτική θα κατέληγαν. Κατά δεύτερο λόγο, ποια είναι τα όρια της απαγόρευσης; Η εικαζόμενη πρόθεση του νομοθέτη είναι η αποφυγή επηρεασμού των εκλογέων. Η απαγόρευση θα πρέπει, λοιπόν, να ερμηνευθεί ότι αφορά πολύ συγκεκριμένες αναφορές στις θέσεις των κομμάτων, τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων κ.λπ.. Και έτσι, πρέπει να πω, κατάλαβαν και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί την απαγόρευση. Οπως ξέρετε, υπήρξαν μερικά προβλήματα, μερικές @πολύ λίγες από όσο ξέρω- συζητήσεις ξέφυγαν υπερβολικά από τα εσκαμμένα, διατυπώθηκαν ανάρμοστες για την ώρα και τη στιγμή κρίσεις για κόμματα και υποψηφίους. Υπήρξαν μερικά @λίγα, πάντως- παράπονα, χρειάστηκε να γίνουν και μερικά -πάλι πολύ λίγα- τηλεφωνήματα με νουθεσίες, τα οποία φάνηκε να φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι πάντοτε ότι, ώσπου να γίνει αντιληπτή η παράβαση, να γίνουν τα τηλεφωνήματα και να περάσει το μήνυμα, ό,τι είναι να λεχθεί έχει ήδη λεχθεί και ίσως να έχει τελειώσει και η εκπομπή.

Προφανώς, η σχετική απαγόρευση πρέπει και αυτή να μελετηθεί λίγο παραπάνω. Θα μπορούσε να διασαφηνιστεί ίσως περισσότερο, να τεθούν κάποια κριτήρια. Οι ίδιοι οι σταθμοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν προσφέροντας κριτήρια και δυνατότητες από την πείρα τους.

Τελειώνοντας, πρέπει να σημειώσω τον πολύ σημαντικό ρόλο του ΕΣΡ στην παρακολούθηση, τεκμηρίωση και ρύθμιση όλων των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκα. Η στενή συνεργασία μου με τον Πρόεδρο του ΕΣΡ, αρεοπαγίτη κ. Λαμπρίδη, με βοήθησε να αποφύγω πολλές κακοτοπιές και διευκόλυνε σημαντικά το έργο μου.

Θέλω, τέλος, να εκφράσω μερικές ευχαριστίες. Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα-πρώτα τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο που με δέχθηκαν πολύ φιλικά, με στήριξαν και με βοήθησαν στο έργο μου @ιδιαίτερα τους δύο Γενικούς Γραμματείς, το Νίκο Αθανασάκη και το Γιάννη Νικολάου, αλλά και όλους τους άλλους συνεργάτες που συνεπικουρούν στην προετοιμασία της καθημερινής ενημέρωσης και στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν. Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω όλους εσάς στο Press Room, που όχι μόνο με ανεχθήκατε, αλλά με βοηθήσατε, δεν προσπαθήσατε να κερδίσετε «ρούμπους» σε βάρος μου και τελικά κάνατε την εμπειρία μου, αυτών των ημερών, όχι μόνο διδακτική, αλλά και ευχάριστη.

Παραδίδω τώρα το Υπουργείο στα έμπειρα χέρια του Δημήτρη Ρέππα και του Τηλέμαχου Χυτήρη. Νιώθω τυχερός που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Πόσες φορές έχει κανείς να κάνει με προσωπικότητες του είδους και της ποιότητας αυτών των δύο πολιτικών ανδρών; Πολλές φορές, αυτές τις ημέρες, είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν κάτω από τη βαριά, αλλά φιλική σκιά των δύο αυτών προκατόχων μου. Εχω την αίσθηση πως, ό,τι και να προσθέσω, σε αυτό το σημείο, είναι περιττό. Προτιμώ, λοιπόν, να σταματήσω. Είπα άλλωστε πάρα πολλά. Θέλω να σας ευχαριστήσω άλλη μια φορά και να καλέσω τους φίλους Δημήτρη Ρέππα και Τηλέμαχο Χυτήρη να πουν και αυτοί μερικά λόγια».

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ο Υπουργός Τύπου & ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τόνισε τα εξής:

«Επιστρέφω στη «φλεγόμενη βάτο», έχοντας την εμπειρία της συμμετοχής μου στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Σ` αυτή την εκλογική αναμέτρηση έλαμψε, περισσότερο παρά ποτέ, η αξία της δημοκρατίας και η γοητεία της πολιτικής.

Η κυβέρνησή μας, κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, με στέρεη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αναλαμβάνει να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια τη χώρα μας στην επίτευξη των μεγάλων στόχων που προβλέπονται κατά προτεραιότητα στο Πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στον ελληνικό λαό και το οποίο μας ανέθεσε να πραγματοποιήσουμε. Ηταν μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση, γι αυτό και η εκλογική επιτυχία της παράταξής μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Κρίθηκε το έργο μας, οι πράξεις μας, ως απαραίτητη εγγύηση για την εφαρμογή, το εφικτό του Προγράμματος που εξαγγείλαμε στον ελληνικό λαό. Πάντοτε η απόφαση, η υπογραφή και η πράξη που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια κυβέρνηση, όσο κι αν είναι απαραίτητες, αναγκαίες, χρήσιμες και ωφέλιμες για τον τόπο και τους πολίτες, συχνά είναι δυσάρεστες και στενόχωρες. Αντίθετα, στο πεδίο του οποίου έχει το πλεονέκτημα να κινείται το κόμμα της Αντιπολίτευσης -της μείζονος ή της ελάσσονος- ο λόγος, πάντοτε, μπορεί να είναι εύκολα ευχάριστος, να είναι ευρύχωρος. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η εκλογική μας επιτυχία. Η παράταξή μας βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Ανανεώνεται διαρκώς σε ιδέες, σε πρόσωπα, σε δυνάμεις και αποτελεί μια διαρκή δύναμη δημιουργικής αλλαγής και μεταρρυθμίσεων. Εχουμε πετύχει να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα να εξυγιάνουμε και να ανορθώσουμε την ελληνική οικονομία. Ξεκινάμε σήμερα τη νέα αυτή θητεία μας με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις, απ` ό,τι στις αντίστοιχες εκκινήσεις μας στο παρελθόν.

Μπορούμε, γιατί έχουμε τους πόρους, έχουμε γνώση, εμπειρία, διάθεση και βούληση:

Να αφοσιωθούμε απερίσπαστα, πλέον, στα μεγάλα εσωτερικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες.

Να δημιουργήσουμε ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, πιο φιλικό και πιο χρήσιμο στον πολίτη.

Να ενισχύσουμε τους δεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης και να ολοκληρώσουμε την κυβερνητική πολιτική που εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζουμε, με κορύφωση, μέσα από πολιτικές κοινωνικής ευαισθησίας, των προσπαθειών μας για τη δημιουργία ενός πλήρους κοινωνικού κράτους.

Αλλωστε, επιστρέφοντας σε αυτό το υπουργείο, αναλαμβάνοντας καθήκοντα Υπουργού Τύπου & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τρίτη φορά -τις δύο μετά από εκλογές- πρέπει να πω ότι αυτό το οποίο μας χαρακτηρίζει -και πρέπει όλους να μας χαρακτηρίζει- είναι η συνειδητοποίηση του μεγάλου χρέους μας απέναντι στην πατρίδα και την ελληνική κοινωνία. Η συνειδητοποίηση, ότι όσο περισσότερα κάνουμε, τόσο μεγαλύτερη νοιώθουμε την έλλειψη αυτών που πρέπει να γίνουν στο μέλλον, είναι ο οδηγός της πολιτικής μας δράσης. Στο έργο, το οποίο θα συνεχίσουμε, το θεσμικό, το κοινωνικό σε αυτό το υπουργείο θα έχουμε και τη δική σας συμπαράσταση.

Πρέπει να σας πω, ότι αντίθετα με το παρελθόν, αυτή τη φορά βλέπω τα πράγματα, όχι με σημείο αναφοράς τη δική μας πλευρά, τον εαυτό μας, την πολιτική μας, την κυβέρνηση ή την πλευρά τη δική σας, το λειτούργημά σας, την προσπάθεια να ενημερώσετε τους πολίτες, αλλά από τη σκοπιά των πολιτών και των αναγκών που έχουν. Σας καλώ να συνεργαστούμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανάγκες για ενημέρωση των πολιτών.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό που μας εμπιστεύθηκε και πάλι την εκπροσώπησή του.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Σημίτη για την επιλογή, στο πλαίσιο αυτού του κυβερνητικού σχήματος, να με τοποθετήσει και πάλι σε αυτή τη θέση. Πιστεύω ότι είναι ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ένα μοναδικό ρόλο στην ελληνική πολιτική ιστορία. Οδήγησε την παράταξή μας σε τρίτη συνεχόμενη πολιτική νίκη, πράγμα που δεν έχει συμβεί στην πολιτική ιστορία της χώρας μας για άλλη παράταξη στο παρελθόν. Πιστεύω ότι ο ρόλος του αποκτά ιστορικές διαστάσεις. Είναι ο ηγέτης, ο οποίος κλείνει μια χιλιετία και ξεκινά, με την ψήφο του λαού, ως καθοδηγητής αυτής της χώρας και αυτού του λαού, τη νέα χιλιετία.

Η προσπάθεια μας θα είναι πολύ πιο εύκολη με την παρουσία, πλέον, του Τηλέμαχου Χυτήρη. Η πολιτική συμπόρευσή μας αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τη γόνιμη και αποτελεσματική συνεργασία μας.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι εκείνος ο οποίος μου παρέδωσε καθήκοντα στις 22 Ιανουαρίου 1996. Σήμερα επιστρέφουμε μαζί στον «τόπο του θελήματος», επειδή ακριβώς θα πρέπει, πραγματικά, να κάνουμε πολλή δουλειά, με έντονη τη θέληση να προσφέρουμε και οι δύο, ό,τι καλύτερο και ό,τι περισσότερο διαθέτουμε.

Ο Νίκος Αθανασάκης και ο Γιάννης Νικολάου παραμένουν πολύτιμοι συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια που σήμερα ξεκινάμε. Θέλω να ευχαριστήσω τον καθηγητή Αργύρη Φατούρο για τη δική του συμβολή στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Στο πρόσωπο το δικό του και των άλλων υπηρεσιακών υπουργών τιμήθηκε το ήθος των δημοσίων ανδρών που έχουν επιδείξει μια σημαντική δραστηριότητα και έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο κύρος. Και οι ίδιοι με τη σειρά τους τίμησαν τη δημοκρατία και τους θεσμούς με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα θέματα της αρμοδιότητάς τους κατά την προεκλογική περίοδο.

Εμείς θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με αμοιβαία εκτίμηση, στη βάση της ισότιμης συνεργασίας. Εχω, πιστεύω, το μεγάλο πλεονέκτημα να σας γνωρίζω αρκετά καλά, αλλά και το εξίσου μεγάλο μειονέκτημα να γνωρίζετε εσείς εμένα, άρα και τις ατέλειές μου. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα το εκμεταλλευθείτε, τουλάχιστον, υπέρμετρα! Θα ήθελα -επειδή ακριβώς θεωρώ ότι η επόμενη περίοδος θα είναι πολύ κρίσιμη για την πατρίδα μας, επειδή είμαστε μια κυβέρνηση, η οποία είναι ήδη ιστορικά καταγεγραμμένη, δεν ξεκινάμε δηλαδή εκ του μηδενός, χωρίς να παραγνωρίζω το φορτίο του παρελθόντος που κουβαλάμε- να συζητούμε και να μας κρίνετε για το έργο, το οποίο θα παράγουμε από εδώ και πέρα. Νομίζω ότι όλοι έχουμε κάθε λόγο -σε αυτή τη χώρα ζούμε, αυτήν αγαπάμε, αυτήν υπηρετούμε- να κινηθούμε ομόρροπα στην ίδια κατεύθυνση, προκειμένου να πετύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο.

Θα ήθελα, κλείνοντας, να σας πω εκ των προτέρων ότι πρέπει να συζητήσουμε ορισμένα θέματα για αναγκαίες οργανωτικές ή λειτουργικές αλλαγές, τις οποίες πρέπει να επιφέρουμε, όσον αφορά τον τρόπο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Είμαι ανοικτός σε δικές σας προτάσεις. Είναι κάτι το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε αύριο κιόλας ή όποια στιγμή πιστεύετε ότι είστε έτοιμοι και έχετε να καταθέσετε ανάλογες απόψεις. Το Υπουργείο Τύπου και η αρμοδιότητα της κυβερνητικής εκπροσώπησης πρέπει να συμβάλλουν περισσότερο απ` ό,τι μέχρι τώρα στο να εξελιχθεί η χώρα μας, προκειμένου να παραμείνει με αξιώσεις στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας των πληροφοριών, που πρέπει να διατηρήσει τον ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό χαρακτήρα της. Αυτή την προσπάθεια θα κάνουμε από τη δική μας πλευρά και πιστεύω ότι οι στόχοι αυτοί, που είναι και δικοί σας, κάνουν αυτονόητο το ότι κι εσείς θα είστε δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ για το ότι σήμερα είστε απέναντί μου και είμαι απέναντί σας, χωρίς αυτό να δημιουργεί οποιοδήποτε ψυχολογικό ή άλλο πρόβλημα, γιατί πολλές φορές οι αλλαγές είναι απαραίτητες.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η εμπειρία μου από τις πρόσφατες εκλογές, όπως είπα στην αρχή και έτσι κλείνω, με κάνει να αναθεωρώ πολλά από τα πράγματα τα οποία πίστευα. Με αυτή την έννοια μένει να αποδειχθεί αυτό. Θέλω να δεχθείτε ότι, χωρίς να είμαι ένας άλλος, παραμένω ίδιος. Εχω ήδη σκέψεις, απόψεις και προτεραιότητες, τις οποίες θα θέσουμε σε εφαρμογή, που αποδεικνύουν ότι πράγματι κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Επειδή έχουν αλλάξει οι καιροί, καιρός, λοιπόν, είναι να αλλάξουν και τα πράγματα.

Αύριο, κιόλας, εφόσον το επιθυμείτε, θα έχουμε την πρώτη επικοινωνία μας. Ανά πάσα στιγμή θα δεχθούμε ερωτήσεις. Ελπιζω κι εσείς να δεχθείτε απαντήσεις!

Νομίζω ότι αυτή η καθημερινή επικοινωνία μας θα είναι πιο πλούσια και πιο γόνιμη από εδώ και πέρα. Το πιστεύω απόλυτα, γιατί πέρα από εσας, πέρα από εμένα, το έχουν ανάγκη οι πολίτες που διψούν για ενημέρωση. Και γνωρίζετε πολύ καλά, μιας και αναφέρθηκε ο καθηγητής μας στα θέματα της προεκλογικής περιόδου, πόσο σημαντικό είναι το αγαθό της αντικειμενικής ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, ώστε να διαμορφώνουν τη βούλησή τους με τέτοιο τρόπο και στη συνέχεια να επηρεάζουν τη γνώμη των οργάνων της πολιτείας, η οποία στηρίζεται σε βάσεις υγιείς. Βασικό στοιχείο μιας τέτοιας υγιούς βάσης είναι η αντικειμενική, πλουραλιστική ενημέρωση των πολιτών, αγαθό που κι εσείς υπηρετείτε.

Σας ευχαριστώ για ό,τι μέχρι τώρα γράψατε ή είπατε για μένα. Και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για ό,τι κι αν γράψετε, γιατί εσείς θα το γράψετε, χωρίς να παραγνωρίζω ότι πάντοτε ένας πολιτικός θα διεκδικεί το ακατόρθωτο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ψευδαισθήσεις.

Είμαι ένας πολιτικός που διεκδικώ το ακατόρθωτο. Είμαι ένας πολιτικός που ουδέποτε στη ζωή μου είχα ψευδαισθήσεις. Και με αυτό το μέτρο που κινήθηκα μέχρι τώρα, θα συνεχίσω να κινούμαι και στο μέλλον.

Με τον Τηλέμαχο Χυτήρη, το Νίκο Αθανασάκη και το Γιάννη Νικολάου να είστε σίγουροι ότι θα έχετε δίπλα σας, σε καθημερινή βάση, τους ανθρώπους που φλέγονται από την επιθυμία να σας βοηθήσουν να μεταφέρετε στον ελληνικό λαό αυτό που ήδη νιώθετε ότι είναι απαραίτητο να μεταφέρετε, να προβάλετε. Αυτή είναι η αξία της δουλειάς σας».

Ακολούθως, ο νέος Υφυπουργός Τύπου & ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης είπε τα εξής:

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, τη χαρά και τη συγκίνησή μου που ξαναβρίσκομαι στο Υπουργείο Τύπου, μετά από 10 χρόνια. Τη χαρά μου που θα συνεργαστώ με φίλους, όπως είναι ο Δημήτρης Ρέππας, ο Νίκος Αθανασάκης και ο Γιάννης Νικολάου. Τη χαρά μου, επίσης, διότι θα συνεργαστώ με τους υπαλλήλους του Υπουργείου, που γνωρίζω την προσφορά τους, αλλά και με εσάς τους δημοσιογράφους, που ξέρετε τι εκτίμηση σας τρέφω, για το δύσκολο έργο το οποίο επιτελείτε. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω με τις μικρές μου δυνάμεις στις αρμοδιότητες που θα μου ανατεθούν και να είμαι χρήσιμος και θετικός, όπως πάντα. Διότι πιστεύω ότι τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι θετικά, να προσφέρουν. Αυτός είναι και ο λόγος που αναλαμβάνω, όταν αναλαμβάνω, οποιαδήποτε θέση.

Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για τα καλά λόγια με τα οποία υποδεχθήκατε την τοποθέτησή μου εδώ και να σας ευχηθώ καλή δουλειά, αφού ξέρω ότι την κάνατε ούτως ή άλλως, και στο μέλλον.

Επίσης, να σας πω ότι μπορείτε να στηρίζεστε με εμπιστοσύνη σε αυτό το Υπουργείο για τη δουλειά σας, την οποία άλλωστε έχετε δείξει και στο παρελθόν, διότι η ενημέρωση του ελληνικού λαού είναι ένα αγαθό το οποίο υπηρετούμε όλοι μαζί. Θα προσπαθήσω με τον καλύτερο τρόπο, κυρίως τώρα στις νέες εποχές, τώρα που τα πράγματα έχουν αλλάξει και είναι πολύ πιο απαιτητικά, καθ` ότι βρισκόμαστε πλέον μέσα στην Ευρώπη, εντός της ΟΝΕ, που αυτό σημαίνει πολλά για την πατρίδα μας. Σημαίνει, πλέον, μια καινούργια πρόκληση για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Σημαίνει, θα έλεγα, μια ιστορική ευκαιρία για τον τόπο μας. Αυτό, σε συνδυασμό με το κοινωνικό έργο, που όπως είπε ο Πρωθυπουργός πρόκειται να επιτελέσει η κυβέρνηση αυτή, νομίζω ότι θα έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε για την πραγματική ενημέρωση, την πλουραλιστική ενημέρωση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και σε αυτό θα διαθέσω κι εγώ, όπως είπα, τις μικρές μου δυνάμεις».


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 13 April 2000 - 14:05:14 UTC