Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-04-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Απριλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Σταχυολογώντας τις συνεργασίες του Πρωθυπουργού, θα αναφερθώ, εν ολίγοις, στο πρόγραμμά του για τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα, έχει συναντήσεις με συνεργάτες του για θέματα οργάνωσης της δουλειάς του και τη συμπλήρωση του προγράμματός του.

Αύριο, στις 12.30, θα δεχθεί τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο. Στη 1 μετά το μεσημέρι, θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Αθενς. Στις 2, θα δεχθεί τον κ. Πέρες, πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ και σημερινό υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας της χώρας αυτής, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας, για να πάρει μέρος σε εκδήλωση που οργανώνει γνωστό περιοδικό.

Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα γραφεία του Κινήματος, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, όπου θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Κ. Σκανδαλίδη. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου στις 12 το μεσημέρι. Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος του Κινήματος και Πρωθυπουργός, θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις.

Την Πέμπτη, στις 9.30 το πρωί, θα συνέλθει η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, στην πρώτη πανηγυρική, κατά κάποιο τρόπο, συνεδρίασή της. Αργότερα, στις 11, όπως γνωρίζετε, έχει προγραμματιστεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών.

Την Παρασκευή, στις 11 το πρωί στη Βουλή, θα γίνει η εκλογή του Προέδρου του Σώματος. Οπως γνωρίζετε, προτείνεται ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης για μια νέα θητεία. Το απόγευμα στις 6 η ώρα, η Βουλή θα εκλέξει τα λοιπά μέλη του Προεδρείου, τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς. Λίγο νωρίτερα, στις 5 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας κ. Ζεμίν, ο οποίος, προσκεκλημένος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα βρίσκεται στη χώρα μας. Το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο δείπνο που παραθέτει, προς τιμήν του Κινέζου επισήμου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, η Βουλή ξεκινά τις συνεδριάσεις της επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με την ομιλία του Πρωθυπουργού. Λίγο πριν, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή μόνο των υπουργών, με θέμα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αργότερα, στις 2 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα, προς τιμήν του Κινέζου επίσημου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Κυριακή το απόγευμα, στη Βουλή, θα συνεχιστεί η συνεδρίαση, όπως και τη Μ. Δευτέρα, πρωί και απόγευμα, επί των προγραμματικών δηλώσεων. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την προβλεπόμενη ψηφοφορία, τα μεσάνυχτα.

Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω ότι συνεχίζει τη λειτουργία της, με τις επιβεβλημένες αλλαγές, όσον αφορά τη σύνθεσή της, η Επιτροπή Αξιολόγησης Στελεχών, που είχε συγκροτηθεί και λειτούργησε κατά την προηγούμενη περίοδο. Η Επιτροπή αυτή, υπό τον κ. Παρασκευά Αυγερινό και με τη συμμετοχή των κυρίων Κοσμίδη, Μανίκα και Νεονάκη, θα αναλάβει αυτό το έργο να ελέγξει, να μελετήσει προτάσεις για την κάλυψη διαφόρων θέσεων, την ανάληψη καθηκόντων σε διάφορους τομείς του κράτους από στελέχη και θα εισηγηθεί αναλόγως.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για την πρώτη σύσκεψη, είπατε ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός θα έχει μία σύσκεψη@

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει διάφορες συναντήσεις με συνεργάτες του. Παραδείγματος χάρη, σήμερα έχει και μία συνάντηση με τον κ. Γιαννίτση, ο οποίος διατέλεσε -το αναφέρω διευκρινιστικά- οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Προφανώς, θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τη λειτουργία του οικονομικού γραφείου, για το πώς από εδώ και πέρα θα πρέπει, μιας και άλλος θα αναλάβει τα σχετικά καθήκοντα, να λειτουργήσει το οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Δεν θα αφορά η συνάντηση αυτή, δηλαδή, θέματα αρμοδιότητας του κ. Γιαννίτση ως υπουργού Εργασίας, πλέον. Γι` αυτό έμεινα σε αυτή τη διατύπωση. Ο Πρωθυπουργός έχει διάφορες τέτοιες συνεργασίες, σήμερα. Ας μείνουμε σε αυτή τη γενική διατύπωση.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Προεκλογικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου είχε εκφράσει την άποψη ότι στις 9 Απριλίου θα λήξει η κρίση στο Χρηματιστήριο. Σήμερα, βλέπουμε ακόμη μια πτώση που είναι συνέχεια των προηγούμενων ημερών. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε αυτή την ερώτηση απάντησα την Παρασκευή. Παραμένω στην πάγια θέση της κυβέρνησης. Απλώς, προσθέτω -και είναι γνωστό σε σας- ότι έχει εκδηλωθεί μια κρίση στα διεθνή Χρηματιστήρια και από αυτή την κρίση δεν είναι δυνατό να αποσυνδεθεί και να μην επηρεαστεί και η λειτουργία του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ωστόσο, τους προηγούμενους μήνες που στα διεθνή Χρηματιστήρια υπήρχε μεγάλη άνοδος, δεν υπήρξε και ανάλογη άνοδος στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα, μόνη από όλες τις χώρες της Ε.Ε., βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ακούσαμε κάποιες δηλώσεις του κ. Κλίντον για το Χρηματιστήριο της Wall Street κ.τ.λ. Θέλω να ρωτήσω εάν απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση το θέμα του Χρηματιστηρίου; Κάτι είπατε πριν για την πάγια θέση, αλλά, απ` ότι φαίνεται, δεν φθάνει μόνο αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Την ελληνική κυβέρνηση, ασφαλώς, την απασχολεί το θέμα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Οι αρμόδιοι παράγοντες συσκέπτονται για να αντιμετωπίσουν τα σχετικά θέματα. Η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η θωράκιση του Χρηματιστηρίου και η ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να ενισχυθεί, περαιτέρω, θεσμικά το Χρηματιστήριο. Αυτό γίνεται και αυτό θα γίνεται πάντοτε από τη δική μας πλευρά.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και για ποιες πρωτοβουλίες μιλάμε, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Για αυτά θα μιλήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, όταν έχουν κάτι συγκεκριμένο να πουν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή επίκεινται δύο συνεδριάσεις, εντός της εβδομάδος και μια μετά το Πάσχα, της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ρωτάω σε κομματικό επίπεδο, εάν μπορείτε να μου απαντήσετε στο εξής ερώτημα: Ο συνδυασμός ανανέωσης και πείρας θα χρησιμοποιηθεί και όσον αφορά το κόμμα του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τις εκλογικές μάχες τις έδωσε το ΠΑΣΟΚ ως Κίνημα, ως παράταξη. Με αυτή την έννοια, ο Πρόεδρος και Πρωθυπουργός μιλώντας για τη συνέχεια και την ανανέωση, τις τομές και τις αλλαγές που είναι απαραίτητες, αναφερόταν σε όλο το φάσμα του δυναμικού, είτε αυτό αφορά το κράτος, την κυβέρνηση, είτε αυτό αφορά το κόμμα. Μπορεί να πει κανείς ότι αποτελούν άξονες, όσον αφορά τις επιλογές μας και με αυτή την έννοια, ναι αφορούν και το κόμμα, όπως αφορούν και την κυβέρνηση.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Με αφορμή ερώτηση συναδέλφου, αλλά και τη συνέντευξη Πάγκαλου, ο οποίος αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ που τον θεωρεί εκλογικό μηχανισμό, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν σκοπεύει ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αλλαγές του Εκτελεστικού Γραφείου.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα, τα οποία αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο λειτουργίας του Κινήματος, δεν είναι θέματα της κυβέρνησης. Ο κ. Πάγκαλος είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Απόψεις για την ανάγκη αλλαγών, ανασύνταξης, ανασυγκρότησης του Κινήματος γνωρίζετε ότι έχουν διατυπωθεί εδώ και πολύ καιρό, από πολλά στελέχη του Κινήματος. Είναι απόψεις, οι οποίες προκαλούν ενδιαφέρον, συζητούνται. Αυτά όλα, όμως, θα τα αντιμετωπίσει το Κίνημα με τις εσωτερικές, καταστατικές διαδικασίες στο πλαίσιο λειτουργίας των οργάνων του.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή γράφονται κατά κόρον και σήμερα διάφορα στις εφημερίδες, για παράνομες ελληνοποιήσεις, οι οποίες επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα, έχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Το μόνο το οποίο έχω να σχολιάσω είναι τούτο: Ορισμένοι κύκλοι της Ν.Δ. δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από την πρόσφατη εκλογική και πολιτική ήττα τους. Συντηρούν, ανέχονται, ενθαρρύνουν δημοσιεύματα, τα οποία δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή της χώρας. Πιστεύω ότι είναι άξιοι της μοίρας τους όποιοι προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να παραμείνουν στο προσκήνιο ή να δημιουργήσουν δική τους ατζέντα συζήτησης, για τα θέματα τα οποία πρέπει να απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες. Είναι, πραγματικά άξιοι της μοίρας τους. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Μπορώ να αναφέρω σειρά παραδειγμάτων και στοιχείων, με τα οποία καταρρίπτεται κάθε τέτοιος ισχυρισμός. ΠΙστεύω ότι είναι πολύ αρνητική η υπηρεσία που προσφέρουν όσοι συντηρούν ένα τέτοιο θέμα. Και λυπάμαι γιατί φαίνεται πως ένα τμήμα της Ν.Δ. θέλει αυτό το θέμα να συντηρηθεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 17 April 2000 - 13:05:12 UTC