Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-04-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Απριλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε, εισαγωγικά, να κάνω ένα σχόλιο. Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ξεκινά μια νέα περίοδος πολιτικής σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Η κυβέρνησή μας, με στέρεη και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με πρόγραμμα μακράς πνοής, με ορίζοντα τετραετίας, συνεχίζει το έργο της. Η κυβέρνησή μας νιώθει δικαιωμένη για τα αποτελέσματα και την αναγνώριση της μέχρι τώρα προσπάθειάς της. Κυρίως, όμως, νιώθει υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού και θα ανταποκριθεί.

Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός συζητά, σήμερα, θέματα που έχουν σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι σε εξέλιξη αυτή η συζήτηση. Μετά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, μετά το Πάσχα, το θέμα αυτό τίθεται, πλέον, στην ημερήσια διάταξη. Ολα αυτά τα θέματα, λοιπόν, θα τα συζητήσουμε εν καιρώ. Γνωρίζετε ότι η αναθεώρηση αποτελεί κύρια κοινοβουλευτική διαδικασία, κορυφαία βεβαίως, αλλά είναι αντικείμενο, είναι έργο της Βουλής, των πολιτικών κομμάτων.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Θα θέλατε να μας δώσετε μια γεύση των σκέψεων, του προγραμματισμού -γίνεται, βεβαίως, στη Βουλή, αλλά που αφορά και το κυβερνητικό έργο, σε κάποιο βαθμό ή τουλάχιστον στελέχη της κυβερνητικής πλευράς π.χ. τον υπουργό Δικαιοσύνης.- σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος; Ποιά είναι η σκέψη σας; Πότε θα τελειώσει η αναθεώρηση; Πριν κλείσει η Βουλή, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, οι προτάσεις των κομμάτων, όσον αφορά το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, έχουν κατατεθεί και είναι γνωστές. Γνωρίζετε ότι στην πρώτη φάση έχουν αποφασιστεί, με τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα πλειοψηφίες, διάφορες ρυθμίσεις οι οποίες θα συζητηθούν στη Βουλή που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές. Και βεβαίως, θα ληφθούν τελικές αποφάσεις, εφόσον εξασφαλιστούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα πλειοψηφίες. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι η συζήτηση -όπως προβλέπεται, άλλωστε, από το Σύνταγμα- να γίνει με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας. Υπάρχει συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί η διαδικασία, στην οποία όλοι συμφωνούν, για την ολοκλήρωση των εργασιών συζήτησης επί των διατάξεων του Συντάγματος. Θέλουμε, το συντομότερο δυνατό, να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Ομως, είναι θέμα το οποίο αφορά το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή. Πιστεύουμε ότι, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα, στην πρώτη σύνοδο της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου θα πρέπει να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

ΦΙΛΗΣ: Συγνώμη που επιμένω λίγο. Δεν ξέρω αν διευκρινιστούν, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αρμοδίους ...

ΡΕΠΠΑΣ: Τι να διευκρινιστεί ακριβώς;

ΦΙΛΗΣ: Αν υπάρχει, κατ` αρχήν, ένα χρονοδιάγραμμα που να έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση με τον Πρόεδρο της Βουλής. Αν υπάρχει κάποια συνεννόηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η συζήτηση αυτή ξεκινά στην πρώτη σύνοδο, μετά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας και θέλουμε να ολοκληρωθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, το συντομότερο δυνατό.

ΦΙΛΗΣ: Αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να παραταθούν οι διαδικασίες λειτουργίας της Ολομέλειας της Βουλής το καλοκαίρι;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα θέματα αυτά συζητούνται στην Ολομέλεια, όπως επίσης γνωρίζετε πως υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο της Βουλής, που προέκυψε μετά τις εκλογές του @85. Ηταν και τότε αναθεωρητική η Βουλή και συγκρότησε Επιτροπή, η οποία αντιμετώπισε τα σχετικά θέματα. Ολα αυτά τα διαδικαστικά ζητήματα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Υπάρχει σκέψη για αλλαγές προσώπων στον Οργανισμό του 2004; Ρωτώ, επειδή γίνονται κάποιες συναντήσεις αυτές τις ημέρες, και αν έχει δεχθεί εισήγηση ο Πρωθυπουργός.

Και ένα δεύτερο: Εάν ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει προς την Επιτροπή Αξιολόγησης Στελεχών, ότι θα ήθελε να αξιοποιηθούν οι αποτυχόντες βουλευτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, κάτι τέτοιο δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, ο Πρωθυπουργός δεν έχει διαμηνύσει οτιδήποτε στην αρμόδια Επιτροπή. Οι υπουργοί είναι αυτοί οι οποίοι εισηγούνται στον Πρωθυπουργό και η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί, λαμβάνει υπόψη της τη διάθεση που εκφράζεται από πολλά στελέχη, προκειμένου να αξιοποιηθούν σε διάφορους τομείς. Τον τελικό λόγο, όμως, τον έχει ο αρμόδιος υπουργός, μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό το πρώτο που είπατε, κ. Υπουργέ. Είπατε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής προσώπων στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Είπα ότι δεν μας έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπακούρης, γιατί δεν εκλήθη τότε και εκλήθη ο κ. Θωμόπουλος; Ο κυριότερος είναι αυτός. Ο Διευθύνων Σύμβουλος κινεί όλα τα νήματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν γίνει και άλλες συναντήσεις, του Πρωθυπουργού με τον κ. Μπακούρη, όπου δεν ήταν παρών ο κ. Θωμόπουλος. Μη βγάζετε συμπεράσματα. Αλλωστε, και ο κ. Θωμόπουλος, δεχόμενος σχετική ερώτηση, έδωσε ανάλογη απάντηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός είναι υπεύθυνος για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων; Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος; Γιατί ο κ. Λαλιώτης λέει ότι «εγώ έχω τέσσερα έργα». Ο κ. Πάγκαλος λέει «εγώ δεν έχω ιδέα. Στο ΥΠΕΧΩΔΕ». Υπάρχει κανένας αρμόδιος;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Οργανωτική Επιτροπή έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, όπως και οι υπουργοί. Αναλόγως των αρμοδιοτήτων του ο καθένας εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία προετοιμασίας της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004. Ο υπουργός Πολιτισμού έχει την εποπτεία για τα θέματα που αφορούν την Ολυμπιάδα του 2004. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είναι αυτός ο οποίος έχει τον κύριο λόγο, όσον αφορά τα έργα τα οποία πρέπει να κατασκευαστούν για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι μόνο για τέσσερα-πέντε έργα. «Εγώ τίποτε άλλο δεν έχω από αυτά», είπε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά έχουν απαντηθεί. Αλλωστε, πρέπει να σας πω, όσον αφορά τα έργα αθλητικής υποδομής, ότι έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχουν γίνει οι αθλητικές υποδομές, σε ό,τι αφορά την Ολυμπιάδα, βεβαίως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Σάμαρανγκ, δεν το ξέρει;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν άλλα θέματα. Να ξέρετε ότι τα έργα ή οι αθλητικές υποδομές είναι ένα μικρό ποσοστό της προετοιμασίας που πρέπει να γίνει για την Ολυμπιάδα. Υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία, επίσης, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θα εντείνουμε την προσπάθειά μας για να είμαστε συνεπείς και μέσα στο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε εξαγγείλει, ευθύς εξαρχής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει υπουργείο Ολυμπιακών Αγώνων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η κυβέρνηση.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Λόγω της στενότητας του χρόνου που προφανώς υπάρχει, η απευθείας ανάθεση των έργων αποτελεί εναλλακτική σκέψη; Ορισμένων έργων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η κυβέρνηση. Εχουμε πει, κατ` επανάληψη, σε όλους τους τόνους, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Οργανωτική Επιτροπή, ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται ή θα ακολουθηθούν και στη συνέχεια, θα είναι διαδικασίες απολύτως διαφανείς, ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα σε οποιονδήποτε κακόπιστο να διατυπώσει κριτική, για τέτοιου είδους θέματα, προς την κυβέρνηση ή την Οργανωτική Επιτροπή.

ΦΙΛΗΣ: Η απευθείας ανάθεση δεν είναι διαφανής;

ΡΕΠΠΑΣ: Στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, θα τηρηθούν οι κανόνες της νομιμότητας, και της διαφάνειας. Για τα αγαθά αυτά ενδιαφέρεται πρωτίστως η κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Η απευθείας διαδικασία είναι νόμιμη. Αλλά, είναι διαφανής;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι, τόσο τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, όσο και η Οργανωτική Επιτροπή, θα εγγυηθούν την εγγύηση των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας. Μίλησα και για διαφάνεια. Ημουν σαφής σ` αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Απαντήστε μου συγκεκριμένα. Κατά τη γνώμη της κυβέρνησης@

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε τέτοιο θέμα. Γιατί θέλετε να κάνετε μια υποθετική ερώτηση; Εχετε υπόψη σας κάτι συγκεκριμένο;

ΦΙΛΗΣ: Εχει γίνει απευθείας ανάθεση έργων από την κυβέρνηση@

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε υπόψη σας κάτι συγκεκριμένο να ρωτήσετε, παρακαλώ; Να μας πείτε μια περίπτωση, για να δούμε εάν πραγματικά τηρήθηκαν οι κανόνες της νομιμότητας και της διαφάνειας.

ΦΙΛΗΣ: Σας ζητώ να μου απαντήσετε, σε σχέση με τα ολυμπιακά έργα, αλλά και γενικότερα, εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης έργων, νόμιμη βεβαίως, δεν είναι παράνομη, πληροί, κατά τεκμήριο, τους κανόνες της διαφάνειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες, οι οποίες θα διασφαλίσουν το ρόλο της διαφάνειας, για να μη δοθεί η δυνατότητα σε οποιονδήποτε, τον πλέον κακόπιστο, να ασκήσει κριτική γι αυτά τα θέματα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως εξαγγέλθηκε χθες δια στόματος της αρμόδιας υπουργού κας Παπανδρέου, για έναρξη της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο, είναι να γίνει αυτό άμεσα, ώστε να προλάβουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος ή να γίνει μετά;

ΡΕΠΠΑΣ: Προέβη σε δηλώσεις η αρμόδια υπουργός. Είπε ότι θα αρχίσει σύντομα αυτός ο διάλογος με δική της πρωτοβουλία. Θα αναμένουμε να ξεκινήσει ο διάλογος για να συζητήσουμε τα συναφή θέματα. Μέχρι τότε δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Αύριο, ο Πρωθυπουργός με συναρμόδιους υπουργούς έχει σύσκεψη για τα έργα της Ολυμπιάδας 2004;

ΡΕΠΠΑΣ: Τουλάχιστον, στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, μέχρι τώρα, κάτι τέτοιο δεν έχει προγραμματιστεί.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Μήπως, όλη αυτή η συζήτηση για τα προβλήματα και τα προσκόμματα για την Ολυμπιάδα, είναι μια καλή ευκαιρία για να επανεξετάσουμε την ιδέα της ανάληψης, ώστε να μην γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζουμε, ούτε κατά διάνοια, τέτοιο ενδεχόμενο. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι εθνική υπόθεση. Η ανάληψη αυτής της διοργάνωσης αποτελούσε διακαή πόθο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Θα προχωρήσουμε στη διοργάνωση μιας άρτιας Ολυμπιάδας.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακουσα χθες τον Πρωθυπουργό, σε δήλωσή του μετά την ψήφιση των Προγραμματικών Δηλώσεων, να μιλά για εξάντληση της 4ετίας, κάτι που επαναλάβατε κι εσείς σήμερα. Θέλω να ρωτήσω γιατί επαναλαμβάνετε, 20 ημέρες μετά τις εκλογές, κάτι το οποίο θεωρείται αυτονόητο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού είναι αυτονόητο, γιατί σας κάνει εντύπωση;

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το επαναλαμβάνετε γι αυτό ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν επαναλαμβάνω. Κάνω μια πολιτική δήλωση. Δεν πρέπει, στο πλαίσΙο μιας πολιτικής δήλωσης να συμπεριλάβω και στοιχεία, τα οποία δηλώνουν τον ορίζοντα της κυβέρνησης;

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, το ξέρουμε αυτό, γι αυτό σας ρωτώ; Μου κάνει εντύπωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή ακριβώς το ξέρετε, το επαναλαμβάνω. Δεν χωρά οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σχόλιο στο σημείο αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως, επειδή δεν έχετε εξαντλήσει ποτέ τετραετία, γι αυτό το λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Γνωρίζετε ότι αυτή η κυβέρνηση που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, κάλυψε όλες τις συνόδους κάθε κοινοβουλευτικής περιόδου. Σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο έχουμε τέσσερις συνόδους. Λοιπόν, μη βγάζετε αυτό το συμπέρασμα. Ολες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν τεσσάρων ετών.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Θα εξαντλήσει την τετραετία@

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν μίλησα για εξάντληση της τετραετίας. Είπα για μια τετραετία. Τέσσερα χρόνια είναι μια κοινοβουλευτική περίοδος, είναι τέσσερις σύνοδοι της Βουλής.

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τζεμ και ο Αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κ. Κιβρίκογλου σε δηλώσεις τους αφήνουν να εννοηθεί για διμερή μελλοντικό διάλογο, σε θέματα Αιγαίου, τα οποία γνωρίζει και ο κ. Παπανδρέου -όπως φαίνεται- αρνούμενοι ότι υπάρχει μόνο ένα θέμα, το θέμα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο συνεχώς τονίζει η ελληνική κυβέρνηση. Πώς απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Διάλογος και επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει διεξαχθεί. Μάλιστα, έχουμε προχωρήσει σε σύναψη εννέα συμφωνιών και η συζήτηση για την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών θα συνεχιστεί. Από κει και πέρα, το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. περιλαμβάνεται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι. Εκεί, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται πως τα όποια θέματα θεωρεί κάποια χώρα ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν, θα αντιμετωπιστούν με ειρηνική διαδικασία, χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας. Βεβαίως, τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται με την αξιοποίηση των διαδικασιών του Δικαστηρίου της Χάγης. Κατά τη δική μας άποψη, ένα θέμα υπάρχει, ως πρόβλημα, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αφορά την υφαλοκρηπίδα. Το θέμα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η Τουρκία έχει το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινηθεί, έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις με την απόφαση που ελήφθη πρόσφατα στο Ελσίνκι. Κατά τα άλλα, πιστεύουμε ότι η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί επιλογή των δύο κυβερνήσεων και βεβαίως των δύο λαών. Γι αυτό ακριβώς πιστεύουμε πως μπορεί να έχει θετική εξέλιξη. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, το οποίο -κατά τη δική μας άποψη- πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχουν θέματα, υπάρχει διαδικασία, υπάρχει το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να κινηθεί για να εξετάσει αυτά τα θέματα.

ΦΙΛΗΣ: Ο Επίσκοπος ή Αρχιεπίσκοπος του Κοσσυφοπεδίου Αρτέμιος, χθες, έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και δήλωσε ο κ. Αρτέμιος ότι η ελληνική κυβέρνηση βοηθά αυτόν και τους υπολοίπους παράγοντες που μαζεύτηκαν στο Καβούρι, πριν λίγες ημέρες, στον αγώνα για να πέσει ο Μιλόσεβιτς. Θα ήθελα να ρωτήσω με ποιόν τρόπο βοηθά η ελληνική κυβέρνηση, την ούτως καλούμενη σερβική αντιπολίτευση με τον τέως και τους εθνικιστές Σέρβους και άλλους πολιτικούς ηγέτες, να ρίξουν τον Μιλόσεβιτς;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας. Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί ανοικτούς διαύλους με όλες τις δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον, αυτό απαιτεί, άλλωστε, η προσπάθεια που κάνουμε προκειμένου να βοηθήσουμε στην απόλυτη εξομάλυνση της κατάστασης στη Γιουγκοσλαβία. Εχουμε επαφή και με τους εκκλησιαστικούς παράγοντες στο Κοσσυφοπέδιο και άλλους παράγοντες της Σερβίας, γιατί πιστεύουμε ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να παραμείνει ο σερβικός πληθυσμός στο Κοσσυφοπέδιο. Η Εκκλησία, παίζει σε αυτή την κατεύθυνση, πολύ σημαντικό ρόλο. Εμείς επιθυμούμε οι Σέρβοι να παραμείνουν στο Κοσσυφοπέδιο, να παραμείνουν στις πατρογονικές εστίες τους. Με αυτή την έννοια, έχουμε κάθε λόγο να συμπορευτούμε με τις δυνάμεις εκείνες, όπως είναι και η Εκκλησία του Κοσσυφοπεδίου, που έχουν τον ίδιο στόχο. Κατά τα άλλα, επαναλαμβάνω, ότι οι σχέσεις μας με όλους στη γειτονική χώρα είναι ειλικρινείς, είναι σχέσεις συνεργασίας, σχέσεις οι οποίες δεν έχουν καμία άλλη επιδίωξη παρά μόνο να βρεθεί μια λύση στην κατεύθυνση των δημοκρατικών εξελίξεων στη Γιουγκοσλαβία. Επιθυμούμε να λειτουργεί η δημοκρατία στη γειτονική χώρα, να εκφράζονται ελεύθερα όλες οι απόψεις και όλες οι δυνάμεις να έχουν τη δυνατότητα να αναδεικνύουν τις απόψεις τους και να συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης. Εμείς έχουμε επικοινωνία με την κυβέρνηση του κ. Μιλόσεβιτς. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει συχνή επικοινωνία με την υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας. Επίσης, έχουμε επικοινωνία με ηγέτες, παράγοντες που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, ανήκουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις της Γιουγκοσλαβίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας με ανάλογους παράγοντες. Αντιλαμβάνεστε πολύ καλά, πως αν θέλουμε να διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή, ο ρόλος αυτός θα πρέπει να εκδηλώνεται με διάφορες τέτοιες πρωτοβουλίες. Δεν πρέπει να είμαστε απόντες. Οι πρωτοβουλίες αυτές εκεί κατατείνουν.

ΦΙΛΗΣ: Τι θα απαντήσετε στο διάβημα του Βελιγραδίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, ο Ελληνας πρέσβης εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, στο Βελιγράδι, όπου του διατυπώθηκε η ένσταση ή έγινε διάβημα από πλευράς της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, με τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι αυτή η οποία διοργάνωσε την πρόσφατη συνάντηση αξιωματούχων και άλλων παραγόντων της Γιουγκοσλαβίας. Η απάντηση που δίνουμε είναι ότι η Ελλάδα, όσον αφορά τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης δεν έχει καμία εμπλοκή, καμία ευθύνη και δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία. Η Ελλάδα, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, έτσι και στο μέλλον, διατηρεί ανοικτούς διαύλους με διάφορους παράγοντες της πολιτικής ζωής και άλλους παράγοντες της Γιουγκοσλαβίας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον και της Γιουγκοσλαβίας, δοθέντος ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι ρόλος θετικός, για να εξευρεθεί μια τελική λύση στο γιουγκοσλαβικό θέμα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Επιτρέψτε μου επ` αυτού, επειδή ανοίξαμε αυτή τη συζήτηση.

Το πρώτο, εάν θα εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση στην αποψινή δεξίωση που διοργανώνει ο Γιουγκοσλάβος πρεσβευτής κ. Βουκίσεβιτς, για την εθνική γιορτή της χώρας του, και σε ποιό επίπεδο;

Και δεύτερον, τα όσα υποστηρίζετε για να υπάρξει λύση στην κατεύθυνση των δημοκρατικών εξελίξεων, εάν ισχύουν μόνο για τη Γιουγκοσλαβία ή γενικότερα για όλες τις χώρες. Π.χ. όταν ήλθε ο Πρόεδρος της Κίνας, αν είπατε τα ίδια και στον Πρόεδρο της Κίνας, τον κ. Ζεμίν.

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχε η ηγεσία της χώρας μας και με τον Πρόεδρο της Κίνας, συζητήθηκαν ανάλογα θέματα. Γνωρίζετε ότι έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις.

Οσον αφορά την εκδήλωση στη γιουγκοσλαβική Πρεσβεία, η Ελλάδα ασφαλώς έχει φιλικές σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία και διατηρεί συνεχή επαφή. Ασφαλώς, θα εκπροσωπηθεί, όπως έγινε και στο παρελθόν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 25 April 2000 - 14:05:55 UTC