Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-05-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Μαίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και συνεργάζεται με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι το πρόγραμμα επισκέψεων του Πρωθυπουργού στα διάφορα υπουργεία θα είναι πλήρες. Θα συνεχιστεί, δηλαδή, με επισκέψεις και στα άλλα υπουργεία.

Ο Πρωθυπουργός θα δώσει κατευθύνσεις, θα ελέγξει την εφαρμογή των κατευθύνσεων αυτών και προβαίνοντας σε δηλώσεις, μετά τις συνεργασίες αυτές, θα δώσει προς την κοινή γνώμη το στίγμα, την αιχμή της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο κάθε υπουργείο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Επιβεβαιώνετε δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» που αναφέρει ότι ο κ. Σημίτης ανακοινώνει, αύριο, στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» ότι το θρήσκευμα δεν θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για το θέμα αυτό συζητήσαμε αρκετές φορές, εδώ. Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή, έχει διατυπωθεί. Παραμένει αυτή που από την πρώτη στιγμή έχουμε διακηρύξει. Δεν έχει προκύψει οτιδήποτε νέο, το οποίο να επιβάλει περαιτέρω συζήτηση. Πολύ περισσότερο, που αύριο στη Βουλή, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για το θέμα αυτό. Αντιλαμβάνεστε πως δεν θα έχει νόημα η συζήτηση, αύριο στη Βουλή, αν σήμερα εδώ συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς -επαναλαμβάνω- να έχουμε να προσθέσουμε κάποιο νέο στοιχείο. Θα αναμένουμε, λοιπόν, τη συζήτηση στη Βουλή, όπου ο Πρωθυπουργός, εγκύρως και επισήμως, θα αναπτύξει και πάλι τη θέση της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε «η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή». Ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας παρακαλέσω να ανατρέξετε στη συζήτηση που κάναμε, τις προηγούμενες ημέρες, για το συγκεκριμένο, θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την «γνωστή θέση της κυβέρνησης», μπορείτε να μας την επαναλάβετε; Αλλα λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης@

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή, όλες αυτές τις ημέρες, συζητήσαμε το σχετικό θέμα, σας παραπέμπω στις συζητήσεις που κάναμε. Είναι στη διάθεσή σας τα πρακτικά των συζητήσεων. Μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στο ίδιο θέμα. Δηλαδή, το πλαίσιο που ψηφίστηκε το @ 97, είναι το ισχύον, πάνω στο οποίο κινείται η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το έχουμε πει αυτό, κ. Βιτάλη; Παρακαλώ, σας ρωτώ εγώ τώρα: Το έχουμε πει αυτό;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Και το ξαναλέμε και σήμερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Ο κ. Βιτάλης απάντησε στον κ. Σταματόπουλο, όπως καταλάβατε!

ΓΚΟΓΚΑΣ: Μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες από την Αγκυρα, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. Ποιά είναι τα βήματα τα οποία περιμένει η ελληνική κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια μείωσης της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα αναμένει από την Τουρκία να συμπεριφέρεται, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Να ανταποκριθεί, πρώτα από όλα, στην πρόσκληση που υπάρχει, εδώ και αρκετά χρόνια, να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας, προσφεύγοντας από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να λύσουμε έτσι, αυτό το νομικό ζήτημα που απασχολεί τις δύο χώρες. Κατά τα άλλα, θα πρέπει να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας και αυτό μπορεί να γίνει αν και από τις δύο χώρες και εν προκειμένω από την Τουρκία, γίνονται σεβαστοί όλοι εκείνοι οι κανόνες, οι οποίοι οδηγούν σε μείωση της έντασης και σε αναβάθμιση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Για το θέμα της Ολυμπιάδας: Είχαμε μία διαμάχη, μεταξύ του κ. Νικολάου και το δημάρχου Αθηναίων. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού, γιατί και ο Πρωθυπουργός έκανε μία αναφορά ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά έχει επιληφθεί προσωπικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ,γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, με την έννοια ότι προεδρεύει στο διυπουργικό όργανο, το οποίο συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, το τελευταίο διάστημα. Αυτό δείχνει ότι η Ολυμπιάδα αποτελεί για μας μεγάλη προτεραιότητα και επειδή, ακριβώς, είναι θέμα εθνικής σημασίας, θα πρέπει να συμβάλλουν όλες οι δυνάμεις, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα η χώρα μας για να οργανώσει με επιτυχία αυτή τη μεγάλη αθλητική -και όχι μόνο- εκδήλωση. Αρα, λοιπόν, μια εθνική υπόθεση απαιτεί από όλους τη θετική συμβολή. Δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο αντιπαραθέσεων.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επιβεβαιώνετε και επισήμως την παραίτηση της κ. Τζαβέλα από τη θέση της Αντιπροέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του «Αθήνα 2004» και αν υπάρχει και η επιστολή.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κ. Τζαβέλα απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, με την οποία του γνωστοποιεί ότι παραιτείται από τη θέση της, επικαλούμενη σοβαρούς οικογενειακούς λόγους. Και παρακαλώ αυτό να το σεβαστούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε; Γιατί, χθες, είπατε ότι δεν ξέρετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Χθες, την ώρα που συζητούσαμε δεν είχε γίνει.

ΒΙΔΑΛΗ: Να επανέλθω στα ελληνο-τουρκικά, επειδή σήμερα έχουν επανέλθει όλες οι τουρκικές εφημερίδες, μετά τη χθεσινή επιστολή του Ερκαγιά, με άρθρα και σχόλια. Εμείς προτάσσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας; Δεν εξετάζουμε καμία άλλη πρόταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η μόνη διαφορά που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι άλλη, από το νομικό θέμα της υφαλοκρηπίδας. Γνωρίζετε ποια είναι η θέση μας, ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να αντιμετωπίσουν και να λύσουν αυτό το θέμα. Αλλα θέματα δεν υπάρχουν. Ομως, υπάρχουν πολλές προκλήσεις, οι οποίες μας καλούν να τις αντιμετωπίσουμε, προκειμένου έτσι να κάνουμε καλύτερες τις σχέσεις μας, να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Αυτό, βεβαίως, θα γίνει με βάση ορισμένους κανόνες, βάσει προϋποθέσεων και όρων, όπως γίνεται στις σχέσεις όλων των χωρών του πλανήτη. Εμείς επιθυμούμε, να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες που διεθνώς τηρούνται και είναι σε αρμονία με τη διεθνή έννομη τάξη. Και η Τουρκία θα πρέπει να κάνει το ίδιο. Αυτό είναι που πρέπει να επιδιώξουν και οι δύο χώρες. Εμείς έχουμε ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση. Αλλωστε, οι «εννέα συμφωνίες» που υπογράφηκαν πρόσφατα και ξεκινά η διαδικασία εφαρμογής τους, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα. Θα πρέπει, όμως, αυτό το κλίμα να μην είναι περιστασιακό, να παγιωθεί. Εμείς προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Αλλά, θα πρέπει και από την άλλη πλευρά να γίνει το ίδιο. Αυτό αναμένουμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Το περιοδικό «ΤΙΜΕ» επανέρχεται στο ζήτημα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και την εμφανίζει ως εστία αντιαμερικανικής τρομοκρατίας. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Το δημοσίευμα αυτό προσπαθεί να κάνει το «άσπρο-μαύρο». Ενόψει της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, θα έλεγα πως ένα τέτοιο δημοσίευμα βλάπτει ευθέως τα συμφέροντα της χώρας μας. Με αυτή την έννοια μπορώ να το χαρακτηρίσω και «προβοκατόρικο». Κατά τα άλλα, διάφοροι πρώην αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι μονομανείς, ως φαίνεται, με ορισμένα θέματα, γίνονται καταγέλαστοι, όταν τη μονομανία τους προσπαθούν να την παρουσιάσουν σαν εκτίμηση ή σαν ψύχραιμη θέση. Στην Ελλάδα οι πολίτες είναι ασφαλείς. Μακάρι, να ήταν το ίδιο ασφαλείς οι πολίτες σε όλες τις χώρες της λεγόμενης Δύσης. Το δημοσίευμα είναι απαράδεκτο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει παρέμβαση στο περιοδικό «ΤΙΜΕ»;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά με ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται όλα αυτά. Η θέση της κυβέρνησης -που εξέφρασα μόλις τώρα- πιστεύω ότι είναι περιεκτική και δηλωτική του πώς αντιλαμβανόμαστε τέτοιου είδους δημοσιεύματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στο ίδιο ρεπορτάζ αφήνονται αιχμές για τις συνθήκες ασφαλείας που μπορούν να εξασφαλιστούν ενόψει της Ολυμπιάδας και νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο ζήτημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η χώρα μας προετοιμάζεται. Είμαστε βέβαιοι ότι η Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας. Ας μιλήσουμε για πραγματικά περιστατικά με θύματα, τα οποία υπήρξαν σε προηγούμενες Ολυμπιάδες που έγιναν σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα. Ας μη μιλούμε με υποθέσεις, για το τι μπορεί να γίνει στην Ολυμπιάδα του 2004. Τέτοιου είδους συγκρίσεις είναι απαράδεκτες και στο «σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σκοινί». Το γνωρίζετε αυτό, είναι μια γνωστή ελληνική παροιμία, η οποία ισχύει απολύτως στην περίπτωση.

ΤΑΚΗΣ: Και ο κ. Πάγκαλος προχθές και ο κ. Αβραμόπουλος χθες, άφησαν σαφέστατες αιχμές και μάλιστα επέδωσαν ευθύνες στον κ. Νικολάου για το διασυρμό της χώρας, κυρίως μέσω της εικόνας. Θωρείτε ότι έχει ευθύνες ο κ. Νικολάου για ό,τι παρουσιάστηκε αυτές τις ημέρες και για το ότι ταξίδευσε μέσω της εικόνας σε όλο τον κόσμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μείνω σε αυτά τα οποία είπε ο αρμόδιος υπουργός, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004. Επισήμανε και απέδωσε ευθύνες. Αυτό το οποίο προέχει τώρα είναι να συνεργαστούν όλες οι πλευρές, προκειμένου να προετοιμάσουμε τη χώρα μας, όσο γίνεται καλύτερα, για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή την παραίτηση της κ. Τζαβέλα, θα ήθελα να ρωτήσω, αν ο Πρωθυπουργός έχει κατά νου να προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά αυτό το θέμα, γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου που θα αντιμετωπίζει συναφή θέματα, οργανωτικά και λειτουργικά, του σχήματος για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004. Το νομοσχέδιο αυτό, βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Τις επόμενες ημέρες θα υπογράψουν οι συναρμόδιοι υπουργοί και θα κατατεθεί στη Βουλή. Νομίζω ότι πριν διακόψει τις εργασίες της η ολομέλεια της Βουλής, η αρμόδια Επιτροπή θα αντιμετωπίσει το σχετικό νομοσχέδιο, ώστε στο πρώτο θερινό Τμήμα της Βουλής, μέσα στον Ιούνιο, να ψηφιστεί και να αποτελέσει νόμο του κράτους. Με αυτό το νόμο θα αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα, τα οποία θέτετε με την ερώτησή σας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες επιθέσεων από πολιτικά στελέχη και κόμματα, δια των εκπροσώπων ενδεχομένως, σε συγκεκριμένα ΜΜΕ και γενικά για τις πολιτικές εξελίξεις. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα βρίσκεται σε ζηλευτό επίπεδο. Οι πολιτικοί, συνήθως, γίνονται στόχοι κριτικής. Ο Πρωθυπουργός -όπως και όλοι μας- έχει γίνει, κατά καιρούς, στόχος τέτοιας κριτικής, η οποία μπορεί να είναι υπερβολική, κάποιες στιγμές. Αυτό δεν σημαίνει ότι οδηγηθήκαμε ή πρόκειται να οδηγηθούμε στην επιλογή να μειώσουμε την ελευθεροτυπία, να επιβάλουμε οποιασδήποτε μορφής περιορισμούς. Αυτό είναι αδιανόητο και το καταδικάζουμε, από όποιους και αν επιχειρείται. Ασφαλώς, όμως, πάντοτε θα πρέπει να τηρείται η δεοντολογία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 23 May 2000 - 13:05:19 UTC