Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-05-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Μαΐου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συζητήσαμε, σήμερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, το θέμα της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, με κεντρικό στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των συνεπειών που προκύπτουν. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, ιδίως για τη χώρα μας, αφού -σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας- κάθε χρόνο προξενούνται περίπου 20.000 τροχαία ατυχήματα, με περίπου 2.000 νεκρούς και περίπου 30.000 τραυματίες.

Με βάση τα στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από διάφορες μετρήσεις και έρευνες και έχουμε στη διάθεσή μας, προχωρήσαμε σε ανάλογες διαπιστώσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κύριες αιτίες πρόκλησης των τροχαίων ατυχημάτων.

Οι αιτίες αυτές με τη σειρά που αναφέρονται είναι:

Η επιθετική οδήγηση.

Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Η υπερβολική ταχύτητα.

Η μη χρήση των ζωνών ασφαλείας και του κράνους.

Με βάση, λοιπόν, τη συζήτηση αυτή κρίθηκε ότι πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας σε τέσσερις τομείς και να αναληφθούν, συνακόλουθα, συγκεκριμένες δράσεις.

Οι παρεμβάσεις, λοιπόν, αφορούν τους εξής τομείς:

Τη συμπεριφορά του οδηγού.

Τον έλεγχο των οχημάτων.

Τη βελτίωση της οδικής υποδομής.

Την αστυνόμευση.

Επαναλαμβάνω ότι οι δράσεις που αναλαμβάνονται αφορούν το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, κυβερνητικών και μη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ευαισθητοποίηση του πολίτη και τη συμμετοχή του στην αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων, που ισχύουν και αυτών που θα ισχύσουν εφεξής.

Αποφασίστηκε, και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, να εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα, το οποίο στο πλαίσιο του Γ@ ΚΠΣ, χρηματοδοτούμενο με τα ανάλογα ποσά, θα αποτελέσει μια μακροπρόθεσμη, σχεδιασμένη πολιτική παρέμβαση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Τα επόμενα χρόνια θέτουμε συγκεκριμένους στόχους, για να μειώσουμε και να εξαλείψουμε το φαινόμενο αυτό.

Τα υπουργεία που διαδραματίζουν βασικό ρόλο, όσον αφορά αυτό το πεδίο, αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες με κεντρική κατεύθυνση το καθένα, αναλόγως της αρμοδιότητάς του. Ειδικότερα:

Το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για το ασφαλέστερο οδικό περιβάλλον.

Το Υπουργείο Μεταφορών για την ασφάλεια του χρήστη, αλλά και για ασφαλή οχήματα.

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την αποτελεσματική επιτήρηση και αστυνόμευση.

Το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων υγείας των πολιτών που τραυματίζονται σε τροχαία ατυχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, θα μείνω αναφερόμενος συνοπτικά και όσο πιο πυκνά μπορώ, στη δέσμη των μέτρων, που καταλήξαμε σήμερα:

Πρώτον, το ΥΠΕΧΩΔΕ αναλαμβάνει την ευθύνη για τη λειτουργία ενός κέντρου συλλογής πληροφοριών για τα προβλήματα του οδικού δικτύου και την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών για την αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν.

Δεύτερον, το ΥΠΕΧΩΔΕ εντείνει την προσπάθειά του για την άρση των κυκλοφοριακών εμποδίων, μέσω ενός συστήματος οργανωμένης παρέμβασης σε 24ωρη βάση, όσον αφορά ιδίως το εθνικό δίκτυο. Οπου, δηλαδή, δημιουργούνται εμπόδια και αποκόπτεται η κυκλοφορία σε εθνικούς δρόμους θα υπάρχει σε 24ωρη βάση σύστημα, το οποίο θα παρεμβαίνει οργανωμένα, θα πληροφορεί και θα αποκαθιστά τα όποια προβλήματα υπάρχουν, ώστε να συνεχίζεται ομαλά η κυκλοφορία.

Τρίτον, η ασφαλέστερη και έγκαιρη μεταφορά τραυματιών. Είναι αρμοδιότητα των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας. Με την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών κατά τους χρόνους, ιδίως, της κυκλοφοριακής αιχμής, συγκροτούνται ειδικά κλιμάκια με εξειδικευμένα στελέχη και ανάλογο εξοπλισμό. Είναι θέμα του Υπουργείου Υγείας και των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.

Τέταρτον, ενίσχυση της τροχονομικής αστυνόμευσης με τεχνικά μέσα, όπως φωτεινές σημάνσεις, τοποθετήσεις κιγκλιδωμάτων, τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης (ραντάρ), έλεγχος ταχύτητας, ηλεκτρονικές πινακίδες σε όσο γίνεται μεγαλύτερη έκταση για να καλυφθεί το μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου. Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Θα αξιοποιηθεί η εμπειρία που υπάρχει στο εξωτερικό.

Πέμπτον, καθιέρωση αποτελεσματικής διαδικασίας ελέγχου των οδηγών που είτε λόγω προβλημάτων υγείας, είτε λόγω λήψης συγκεκριμένων ουσιών, είτε λόγω ηλικίας έχουν περιορισμένη ικανότητα οδήγησης.

Εκτον, η δημιουργία φακέλου με υλικό κυκλοφοριακής αγωγής, για τη διευκόλυνση των ασχολούμενων με την αγωγή κυκλοφορίας. Το θέμα αυτό αφορά τα Υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας.

Εβδομον, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Τροχαίας, με στόχο την αστυνόμευση και την αντιμετώπιση των παραβάσεων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια @και κυρίως με την επιθετική οδήγηση- ώστε να πάψει η ενασχόληση, όπως συμβαίνει έως σήμερα, μόνο με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας ή την άσκηση τροχονομικού ελέγχου. Και επίσης στον τομέα αυτό υπάγεται και η πρωτοβουλία, το μέτρο για την αποδέσμευση των υπηρεσιών της Τροχαίας από καθήκοντα ξένα προς την αποστολή της.

Ογδοο @και σημαντικό μέτρο- είναι η εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων αστυνόμευσης σε επιλεγμένα τμήματα του οδικού δικτύου, με αυξημένο δείκτη τροχαίων ατυχημάτων, με έμφαση στις περιόδους αιχμής, όπως είναι η περίοδος του καλοκαιριού και τα Σαββατοκύριακα. Τα πιλοτικά αυτά προγράμματα θα είναι, κατ` αρχάς, τέσσερα, στους μεγάλους εθνικούς δρόμους και ξεκινούν στις αρχές Ιουνίου. Παράλληλα, προχωρούμε σε μηχανογραφική καταγραφή των στοιχείων τροχαίων ατυχημάτων για έρευνα και μελέτη, προκειμένου να διευκολυνθούμε στη χάραξη αποτελεσματικών προγραμμάτων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Ενατον, είναι η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, από το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Εξοπλίζονται οι υπηρεσίες με τα απαραίτητα οχήματα, ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα με γερανοφόρα οχήματα ειδικών προδιαγραφών, επεκτείνεται το μέτρο του δραστικού ελέγχου παραβάσεων από αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες. Ολα αυτά τα μέτρα ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ήταν και ο βασικός εισηγητής, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Δέκατο, με συντονισμένο τρόπο και με ενιαία κατεύθυνση θα αναπτυχθούν καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών, των οδηγών. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης θα λάβουν μέρος ειδικοί, άνθρωποι κύρους, οι οποίοι μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τους οδηγούς. Πιστεύουμε, ότι τα προγράμματα αυτά, όπως έχει αποδειχθεί και διεθνώς, αποδίδουν.

Τέλος, για τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η ήδη υπάρχουσα διυπουργική επιτροπή αναβαθμίζεται, με την έννοια ότι στελεχώνεται με επιστήμονες και στελέχη από συναρμόδια υπουργεία και υποστηρίζεται από μόνιμη γραμματεία. Η διυπουργική επιτροπή λειτουργεί υπό την προεδρία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Επαναλαμβάνω ότι για πρώτη φορά με βάση μελέτη, η οποία εκπονείται από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο @τη μελέτη αυτή έχει αναθέσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας- εξάγονται ολοκληρωμένα συμπεράσματα και μπορούμε να προχωρήσουμε στη σχεδίαση, για πρώτη φορά, μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής με συγκεκριμένους και ποσοτικούς στόχους, για τα επόμενα χρόνια. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, αυτής της έρευνας, ειδικό πρόγραμμα @επαναλαμβάνω- θα περιληφθεί στο Γ@ ΚΠΣ και θα χρηματοδοτηθεί αναλόγως.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής έγινε αναφορά σε επιμέρους θέματα, όπως και σε διάφορα στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον. Αν θέσετε κάποιες ερωτήσεις θα επανέλθω.

Πριν από τη συζήτηση, για το θέμα της ημερήσιας διάταξης που απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε σε θέματα της επικαιρότητας.

Είπε ότι το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες μονοπωλεί, πράγματι, το ενδιαφέρον των πολιτών αυτές τις ημέρες, αλλά, βεβαίως, εμείς έχουμε υποχρέωση να εντείνουμε την προσπάθειά μας για να αντιμετωπίσουμε τα σημαντικά και ουσιαστικά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και από τα οποία θα κριθεί η τύχη της πατρίδας μας τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα, τα οποία πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας απασχολήσουν τώρα και την επόμενη περίοδο. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στον προβληματισμό που αναπτύσσεται στην Ε.Ε., μετά την έκθεση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών κ. Φίσερ, για το μέλλον της Ευρώπης. Για την αντιμετώπιση, δηλαδή, των θεσμικών και λειτουργικών προβλημάτων που θα προκύψουν στην Ε.Ε. μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσής της.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η πρόταση για την ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης, που διατύπωσε ο κ. Φίσερ, είναι πρόωρο να απαντηθεί με οριστικό τρόπο από τη δική μας πλευρά. Πάντως, αποτελεί ένα ερέθισμα για περαιτέρω συζήτηση και προβληματισμό.

Αναφέρθηκε στη σχέση του δολαρίου με το ΕΥΡΩ, στην ανατίμηση της τιμής του πετρελαίου και πώς αυτό επηρεάζει τις τιμές των άλλων προϊόντων και επιβαρύνει τα οικονομικά μεγέθη. Εκανε, όμως, και την αναγκαία επισήμανση, ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους χειρισμούς μας, προκειμένου να μη βρεθούμε μακριά από τους στόχους που έχουμε θέσει. Ελπίζουμε η κρίση αυτή να κλείσει σύντομα τον κύκλο της. Πάντως, τα θέματα αυτά τα αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση με ιδιαίτερη προσοχή, με επαγρύπνηση.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε, επίσης, για το μεγάλο θέμα της Απασχόλησης και των αλλαγών στο Ασφαλιστικό. Τα θέματα αυτά θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία, ήδη, είναι σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, είπε ότι πέρα από τα μεγάλα αυτά θέματα, τα οποία ασφαλώς ορίζουν και το πλαίσιο της πολιτικής που ασκούμε ως κυβέρνηση, ως χώρα, υπάρχουν τα λεγόμενα «μικρά θέματα» της καθημερινής ζωής των πολιτών, τα οποία και αυτά απαιτούν από μας εγρήγορση. Πρέπει και γι αυτά να δείξουμε ενδιαφέρον. Μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι το θέμα της ηχορύπανσης, που μας απασχόλησε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και για το οποίο σήμερα υπήρχε συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη έκθεση και ακόμη είναι τα θέματα που απασχόλησαν και τη σημερινή συνεδρίαση.

Ενα άλλο θέμα, το οποίο σήμερα έκλεισε οριστικά -σας είχα ενημερώσει πριν από 15 ημέρες, γιατί τότε είχε απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο για πρώτη φορά- είναι αυτό των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων. Πράγματι, σήμερα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λειτουργούν ως συλλογικά κυβερνητικά όργανα: Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Η Κυβερνητική Επιτροπή. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Η Επιτροπή Υποδομών και Μεγάλων Εργων. Και η Επιτροπή για τους Θεσμούς και την Κοινωνία των Πολιτών, όπως ονομάζεται πλέον, η μέχρι τώρα γνωστή σε εσάς, Επιτροπή Θεσμών και Αποκέντρωσης. Βεβαίως, συνεχίζουν να λειτουργούν διυπουργικές επιτροπές, όπως αυτή για την οποία μίλησα πριν και αφορά την αντιμετώπιση των θεμάτων στα οποία υπάγονται και τα τροχαία, τα ζητήματα οδικής ασφάλειας ή το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο (ΣΔΟ), το οποίο καλείται, κατά περίπτωση και όταν πρέπει για να αντιμετωπιστεί κάποιο συγκεκριμένο θέμα.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης, έγινε ενημέρωση από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, για τις σεισμικές δονήσεις αυτών των ημερών. Σήμερα είχαμε σεισμική δόνηση, μεταξύ Λευκάδας και Πρέβεζας, με ένταση 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ. Ανέφερε τα πρώτα στοιχεία που είχαν περιέλθει σε γνώση του και είπε ότι περίπου 200 σπίτια έχουν καταμετρηθεί με ζημιές, στην περιοχή της Πρέβεζας. Δεν προκαλείται ανησυχία. Οι επιστήμονες θεωρούν πως δεν πρέπει να ανησυχούμε, αλλά, βεβαίως -όπως πάντοτε άλλωστε- λόγω της σεισμογένειας που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, είμαστε σε επαγρύπνηση. Επίσης, ο κ. Λαλιώτης έκανε μια σύντομη εισήγηση για την αντιμετώπιση πρακτικών θεμάτων, που έχουν προκύψει, όσον αφορά τη στέγαση συμπολιτών μας σε οικίσκους στην περιοχή της Αττικής, που επλήγη από το σεισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου και τόνισε ότι θα τοποθετηθούν στους οικίσκους αυτούς κλιματιστικά μηχανήματα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την απόφαση της Ιεράς Συνόδου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι δεν έχω υπόψη μου ακριβώς όλη την ανακοίνωση. Εχω πληροφορηθεί, όμως, από τα ΜΜΕ, ένα εκτεταμένο απόσπασμα της ανακοίνωσης αυτής, όπως διαβάστηκε από το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο.

Κατ` αρχάς, η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής, είναι δεδομένη. Είναι θέση την οποία διακηρύξαμε από την πρώτη στιγμή και σε αυτή παραμένουμε. Η επιλογή αυτή δεν αφορά μόνον την ταυτότητα. Αφορά κάθε δημόσιο έγγραφο και την ταυτότητα, βεβαίως. Δεν αφορά το θρήσκευμα. Αφορά το σύνολο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, των πεποιθήσεων, των φρονημάτων μας και ασφαλώς τη θρησκευτική πεποίθησή μας. Αρα, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης και ανάλυσης του θέματος, υπό το πρίσμα της σχέσης ανάμεσα στο κράτος (την Πολιτεία) και την Εκκλησία. Ολες αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν τη σχέση του πολίτη με την Πολιτεία, με τις υπηρεσίες του κράτους και μόνο. Η επιλογή αυτή δεν υποκρύπτει οποιαδήποτε διάθεση αντιπαράθεσης με την Εκκλησία. Είναι πολύ θετικό -και το επισημαίνω- ότι στις δηλώσεις, μελών της Ιεράς Συνόδου, επαναλαμβάνεται η σαφής οριοθέτηση των ρόλων Πολιτείας και Εκκλησίας, που αναφέρονται ως διακριτοί και βεβαίως, είναι αμοιβαίως σεβαστοί.

Κατά τα άλλα, πρέπει να πω ότι η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα γίνει, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διοικητικές και υπηρεσιακές διαδικασίες -όπως εξαρχής είχαμε πει- το επόμενο διάστημα.

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει το θέμα αυτό να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα, στο πλαίσιο των δημοσίων συζητήσεων. Εμείς ως κυβέρνηση, έχουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε με επιτυχία τη χώρα στο μέλλον και εκεί έχουμε επικεντρώσει το ενδιαφέρον μας. Αυτή είναι η ευθύνη μας και στην ευθύνη αυτή θα ανταποκριθούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχουν ορισμένα σημεία στην ανακοίνωση αυτή που θα ήθελα να τα σχολιάσετε, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι μιλάει για υστεροβουλίες κάποιων εξωκοινοβουλευτικών που επηρέασαν τον Πρωθυπουργό στην απόφασή του αυτή, προφανώς εννοεί τον κ. Σταθόπουλο, μιλάει για παραπλάνηση και διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης και οι οποίες δεν τηρήθηκαν με την απόφαση του Πρωθυπουργού. Μιλάει, επίσης, για κάποιους οι οποίοι έχουν προσωπικό όφελος@

ΡΕΠΠΑΣ: Εμμέσως, απάντησα σε όλα τα θέματα που θέσατε. Και απάντησα, γιατί είπα ότι αυτό το θέμα δεν αφορά μόνον την ταυτότητα και την αναγραφή ή μη του θρησκεύματος σε αυτήν. Αφορά τα δημόσια έγγραφα, τα οποία χρησιμοποιεί ο πολίτης στις συναλλαγές του με τις υπηρεσίες του κράτους και επίσης, αφορά το θέμα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, των φρονημάτων και των πεποιθήσεων των πολιτών. Είπα, επίσης ότι ο νόμος αυτός -το γνωρίζετε, άλλωστε- έχει ψηφιστεί και ισχύει από το 1997. Ηρθε η ώρα της εφαρμογής του, μετά και την απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σημειώνω ακόμη, ότι η καταδίκη από την πλευρά της Ιεραρχίας όλων εκείνων των φαινομένων μισαλλοδοξίας, φανατισμού και σκοταδισμού, είναι θετικό γεγονός, γιατί τα φαινόμενα αυτά αναδεικνύουν την εικόνα μιας χώρας, η οποία ζει κάποιους αιώνες, πριν. Η σύγχρονη Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή, μία χώρα η οποία έχει κερδίσει μία αξιοζήλευτη θέση στη διεθνή ζωή. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πνευματικός και γι` αυτό και εποικοδομητικός. Σεβόμαστε την Εκκλησία και επιθυμούμε να συνεργαζόμαστε μαζί της.

ΦΙΛΗΣ: Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου κάνει λόγο για ανένδοτο αγώνα, με σκοπό να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Οποιαδήποτε κοινωνική κατηγορία είχε εξαγγείλει ανένδοτο αγώνα για να μην εφαρμοστεί ένας νόμος, τουλάχιστον θα επέσυρε ένα σχόλιο εκ μέρους της κυβέρνησης. Τι λέτε γι` αυτό το φόβο της Εκκλησίας της Ελλάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι καθένας μπορεί να δραστηριοποιείται πάντοτε, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της πατρίδας μας. Ουδείς μπορεί να ελεγχθεί και πολύ περισσότερο να τιμωρηθεί για τα φρονήματά του ή για τις απόψεις τις οποίες διαδίδει. Κάθε πολίτης, τιμωρείται και ελέγχεται για τις πράξεις του, εφόσον αυτές είναι παράνομες και μόνον τότε. Κατά τα άλλα, στο πλαίσιο των όποιων πρωτοβουλιών ή δραστηριοτήτων αναλαμβάνει, μπορεί να χαρακτηρίζει όπως εκείνος νομίζει -είναι θέμα δικής του επιλογής, εμείς δεν είμαστε αξιολογητές του αν αυτό αποδίδει ή όχι την πραγματικότητα- τον αγώνα τον οποίο κάνει, τη δραστηριοποίηση την οποία έχει. Αυτό είναι κάτι που δεν μας αφορά.

ΦΙΛΗΣ: Πρόκειται να υπάρξει κάποια επικοινωνία, κάποια συνάντηση, εκπροσώπου της κυβέρνησης ή του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της Εκκλησίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, όχι. Δεν είναι προγραμματισμένο κάτι τέτοιο ή αυτή την ώρα, δεν είναι γνωστό κάτι τέτοιο. Θα έλεγα ότι δεν προβλέπεται να γίνει αυτό. Αλλά, βεβαίως, πρόκειται κάποια στιγμή να γίνει επικοινωνία και συνάντηση. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο -επαναλαμβάνω- είναι ορατό τώρα.

ΦΙΛΗΣ: Υπήρξε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Πρωθυπουργό για το τι ελέχθη, χθες το βράδυ, στη συνάντηση με το Μακαριότατο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρξε επικοινωνία και γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουδέποτε σχολιάζουμε τις δραστηριότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ήρθε η ώρα της εφαρμογής του νόμου του 1997. Θέλω να ρωτήσω, πότε θα έρθει η ώρα της εφαρμογής του νόμου 1700/87, του γνωστού ως νόμος Τρίτση.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε συζητήσει και άλλη φορά, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης. Εχω δώσει απαντήσεις για το θέμα αυτό. Παρακαλώ, να ανατρέξετε σε εκείνη τη συζήτηση που κάναμε. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σπηλιωτόπουλος κατέθεσε, σήμερα, τέσσερις αγωγές εναντίον του FLASH και κάποιων δημοσιογράφων, ζητώντας μια αποζημίωση της τάξεως των τεσσάρων δισ. δραχμών, επειδή εκτιμά ότι υπήρξαν σχόλια επιβαρυντικά για τον ίδιο. Εν πάση περιπτώσει, εσείς από τη δική σας πλευρά ως Υπουργός Τύπου, πώς σχολιάζετε το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι δεν είναι ο καλύτερος δρόμος για να αντιμετωπίσεις και να λύσεις ένα πρόβλημα, αν θεωρείς ότι υπάρχει πρόβλημα, ο δρόμος που οδηγεί στα δικαστήρια. Βεβαίως, αναγνωρίζω ότι κάθε πολίτης σε μία συντεταγμένη πολιτεία, έχει ένδικα μέσα στη διάθεσή του τα οποία ο ίδιος, αν επιλέξει, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Πρέπει να είμαστε, όμως, ιδιαίτερα προσεκτικοί στα θέματα που έχουν σχέση με την προσωπικότητα του ανθρώπου και βεβαίως, με αγαθά, όπως είναι η ελευθεροτυπία. Πάντως, τα δικαστήρια μπορεί να βγάζουν αποφάσεις, αλλά δεν δίνουν λύσεις σε τέτοιου είδους θέματα.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Εχει ζητήσει η κυβέρνηση την αντικατάσταση του κ. Λιντς από την Ο.Α.;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντώντας, χθες, σε σχετική ερώτηση, είπα ότι την κατάλληλη στιγμή θα συζητήσει το θέμα η Ο.Α. και συγκεκριμένα, το Υπουργείο Μεταφορών από τη δική μας πλευρά, με τους Αγγλους. Θα εξαχθούν συμπεράσματα και θα ληφθούν αποφάσεις. Τέτοιο θέμα, αυτή την ώρα, δεν έχει τεθεί.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά για τη σχέση Ευρώ-δολαρίου. Τη στιγμή που η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, απλά, παρατηρεί και δεν κάνει κάτι, τι είναι αυτό που θα μπορούσε να πράξει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν παίρνει αποφάσεις για τη σχέση Ευρώ-δολαρίου. Η κυβέρνηση, όμως, ενδιαφέρεται, οι συνέπειες που προκύπτουν από την ανισορροπία σε αυτή τη σχέση, να μην είναι δυσμενείς για τις οικονομικές εξελίξεις στην πατρίδα μας. Γι` αυτό, ακριβώς, συζητούμε αυτό το θέμα και παίρνουμε τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 26 May 2000 - 15:05:18 UTC