Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή. Στη συνεδρίαση αυτή έγινε μια ανασκόπηση και ένας προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου. Ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που αποτελούν τους κεντρικούς στόχους, τις βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης για την περίοδο αυτή.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την εισήγησή του από το πλέον επίκαιρο ζήτημα, αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας που έγινε χθες στην πατρίδα μας. Εξέφρασε και πάλι τη συμπάθεια όλων μας προς τους οικείους του δολοφονηθέντος στελέχους της Βρετανικής Πρεσβείας. Εξέφρασε τη συμπαράστασή μας προς τη βρετανική κυβέρνηση και το βρετανικό λαό και δήλωσε, για μια ακόμη φορά, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει οτιδήποτε, προχωρώντας στη λήψη όλων των πρόσφορων και κατάλληλων μέτρων, προκειμένου να πατάξουμε αυτή τη μάστιγα: την τρομοκρατία.

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε σήμερα το πρωί, πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ε., στο Γραφείο του την επισκεπτόμενη την Αθήνα Υφυπουργό Αμυνας της Μ. Βρετανίας κυρία Σίμονς, στην οποία εξέφρασε και πάλι τα αισθήματα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για το θλιβερό συμβάν και τη διαβεβαίωσε ότι το μέτωπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, από την πλευρά μας, είναι συμπαγές και η προσπάθειά μας είναι διαρκής.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Σημίτης μίλησε για το φαινόμενο αυτό, το οποίο εκδηλώνεται για αρκετά χρόνια στην πατρίδα μας, με συνέπεια να χάνουν άνθρωποι τη ζωή τους και να θαμπώνει η εικόνα της χώρας μας, να γίνεται τρωτή.

Επισήμανε την ανάγκη, το θέμα αυτό, που είναι μείζονος σημασίας, να αποτελέσει τη βάση για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στην τρομοκρατία, της κυβέρνησης και των κομμάτων, των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, του συνόλου του ελληνικού λαού.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι ανάγκη για στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών της χώρας μας, όπως επίσης ανέδειξε την ανάγκη της αποτελεσματικότερης συνεργασίας των διωκτικών αρχών της χώρας μας με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών. Με 34 χώρες έχουμε υπογράψει σχετικές συμφωνίες για συνεργασία σε αυτό τον τομέα. Αρα, υπάρχει πλαίσιο εντός του οποίου οι υπηρεσίες της χώρας μας και των άλλων χωρών συνεργάζονται και εντός αυτού του πλαισίου κινούμενες επιδιώκουν τον κοινό στόχο: την αντιμετώπιση και εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι αυτό το οποίο έχει, τελικώς, σημασία είναι να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και γι` αυτό ακριβώς θα πρέπει, αντίθετα με ό,τι έχει γίνει έως τώρα, η προσπάθειά μας στο μέλλον να είναι το ίδιο και περισσότερο έντονη, αλλά θα πρέπει να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στο τέλος της κάθε προσπάθειάς μας. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες πρόσφατα αναδιαρθρώθηκαν, έχουν αποκτήσει έναν περισσότερο επιχειρησιακό ή «επιθετικό» χαρακτήρα, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η δράση τους.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός είναι αυτό που έχει σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τόνισε ότι, μετά τις συσκέψεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, όλοι έχουμε πλέον μια σαφή εικόνα για το ποιοι είναι οι ευαίσθητοι τομείς στους οποίους πρέπει να «ρίξουμε» το βάρος μας την επόμενη περίοδο. Είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να μην επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή των Ελλήνων πολιτών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αποτελούν όμως έναν πολύ σημαντικό @πολιτικό αν θέλετε- στόχο, πέραν του ότι είναι μια μεγάλη πολιτιστική @ αθλητική διοργάνωση, γιατί η επιτυχής διοργάνωση της Ολυμπιάδας θα αναδείξει και το θετικό πρόσωπο της σύγχρονης και ισχυρής Ελλάδας. Ενώ, αντιθέτως, τα όποια προβλήματα τυχόν παρατηρηθούν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχουν αντιστοίχως και τις δυσμενείς συνέπειές τους για τη χώρα μας στο σύνολό της. Υπογράμμισε την ανάγκη, όλοι οι υπουργοί -που έχουν αρμοδιότητες για θέματα που αφορούν την προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα του 2004- να επιδιώξουν ακόμη πιο στενή και έντονη συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Τόνισε, επίσης, ότι η σύνδεση που γίνεται από κάποιους «καλοθελητές», με αφορμή το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα, όσον αφορά τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας σε ασφαλείς συνθήκες για τους αθλητές, τους θεατές και γενικά τους πολίτες, δεν πρέπει να γίνεται, γιατί δεν έχει λογική βάση και εν πάση περιπτώσει δεν είναι δικαιολογημένη.

Ενα τρίτο θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, είναι αυτό που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί, σε κάποιο βαθμό, την ελληνική κοινωνία και αφορά τα δελτία αναγνώρισης των πολιτών από τις Αστυνομικές Αρχές. Επανέλαβε τη θέση πως οι ρόλοι της Πολιτείας και της Εκκλησίας είναι διακριτοί. Ασφαλώς, είπε, υπάρχει κοινό πεδίο στο οποίο η Πολιτεία και οι εκπρόσωποι της Ιεραρχίας συζητούν για θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και υπάρχουν τέτοια θέματα. Από την άλλη, όμως, η Πολιτεία έχει τη σαφή αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις επί σειρά θεμάτων που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα καθήκοντα της Ιεραρχίας. Αρα, η Ιεραρχία επί των θεμάτων αυτών δεν είναι δυνατό να απαιτεί να έχει καθοριστική γνώμη.

Επανέλαβε, ακόμη, πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας, δοθέντος ότι δεν υπάρχει βάση για μια τέτοια αντιπαράθεση, αφού η Πολιτεία δεν θεωρεί πως η Εκκλησία της Ελλάδας αποτελεί αντίπαλό της.

Οσον αφορά το θέμα @και είναι το τέταρτο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός- της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, είπε ότι με δεδομένη την απόφαση του ECOFIN είναι βέβαιο ότι τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 19 Ιουνίου, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι θετική, για την οριστική και τυπικά ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Το θέμα αυτό, το οποίο μας απασχόλησε τα τελευταία χρόνια και υπαγόρευσε, σε πολλές περιπτώσεις, βασικές κυβερνητικές πολιτικές, αποτελεί ένα ορόσημο για τη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι το αποτέλεσμα αυτής της επιτυχούς προσπάθειας έχει μικρή σχετικά σημασία, τώρα πλέον που θεωρείται αυτονόητη η ένταξή μας στην ΟΝΕ, πρέπει όμως να αναλογιστούν και αυτοί πώς αντιμετωπίζαμε το στόχο αυτό πριν από λίγα χρόνια, το 1994, όταν όλοι θεωρούσαμε πως τίποτα δεν είναι αυτονόητο, αντιθέτως φαινόταν ότι θα έπρεπε να καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να τον πετύχουμε. Και σήμερα το στόχο αυτό τον έχουμε πετύχει.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, οργανώνονται εκδηλώσεις που έχουν αποκλειστικό χαρακτήρα την περαιτέρω ενημέρωση-πληροφόρηση των Ελλήνων πολιτών για το μέλλον της Ελλάδας, ως χώρας πλέον της ΟΝΕ.

Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί , την ερχόμενη εβδομάδα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει σχετικά. Στη συνέχεια, την ερχόμενη Πέμπτη, σε εκδήλωση που οργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο θα εκφωνήσει σχετική ομιλία. Την Παρασκευή (16/6) οργανώνεται και πάλι στο Ζάππειο ημερίδα στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη της κυβέρνησης, κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες, που θα μιλήσουν για τη σημασία αυτής της εξέλιξης. Την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία και θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει και να ακούσει και τις δικές τους απόψεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Όπως γνωρίζετε, στις 19 και 20 του μήνα θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει και τυπικά την απόφαση για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Αυτό θα γίνει το πρωί της 19ης Ιουνίου, κατά την έναρξη δηλαδή των εργασιών της Συνόδου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα συνέλθει εκτάκτως το ECOFIN, προκειμένου να επικυρώσει @επειδή αυτό έχει την αρμοδιότητα- την πολιτική απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών κι έτσι να ολοκληρωθεί η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να στηρίξουμε @και είναι η κατεύθυνση που έχουμε- εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα, με πρωτοβουλία Επιμελητηρίων ή άλλων επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, όπου θα συζητηθούν τα θέματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Επίσης, στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πρόντι, ο οποίος και θα εκφωνήσει σχετική ομιλία, την Παρασκευή, 23 Ιουνίου.

Ο Πρωθυπουργός προχώρησε επίσης στην επισήμανση των θεμάτων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως πλήρες, πλέον, μέλος της ΟΝΕ. Θέματα που έχουν σχέση με την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε. Αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και της Εμπορικής Τράπεζας και επισήμανε την ανάγκη ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα πρέπει, βεβαίως, να κάμπτονται από το φόβο του όποιου πολιτικού κόστους, από την άλλη όμως θα πρέπει να προχωρούν και να ολοκληρώνονται, εφόσον εξασφαλίζονται οι συμφέροντες όροι για το ελληνικό Δημόσιο και για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις τις οποίες αφορούν οι όποιες διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και για τους ίδιους τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών.

Ενα άλλο θέμα, πέραν των διαρθρωτικών αλλαγών, είναι εκείνο που αφορά την προσαρμογή της χώρας μας στο νομισματικό μηχανισμό, ο οποίος διαμορφώνεται με τα νέα δεδομένα, αφού είναι γνωστό ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2002 θα κυκλοφορεί πλέον το ενιαίο νόμισμα, το ΕΥΡΩ, το οποίο θα χρησιμοποιούμε. Ηδη, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Ολες οι υπηρεσίες του Δημοσίου προετοιμάζονται καταλλήλως.

Το επόμενο σημείο της εισήγησής του αφορούσε τη διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Γνωρίζετε ότι για το θέμα αυτό έχει γίνει σχετική συζήτηση στην προηγούμενη Βουλή. Εισηγητής, εκ μέρους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, είναι ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει αναλάβει την υποχρέωση να διατυπώσει υπόμνημα με τις θέσεις που υποστηρίζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για τα άρθρα που θα τύχουν συζήτησης και, ενδεχομένως, αναθεώρησης.

Ενα άλλο σημείο, το οποίο θα αναδειχθεί κατά την επόμενη περίοδο, είναι αυτό που αφορά την περιφερειακή πολιτική, με την αξιοποίηση των πόρων του Γ@ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική Περιφέρεια.

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και σε διάφορα άλλα θέματα, όπως, για παράδειγμα, αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, λόγω απόφασης που υπάρχει από την Ε.Ε. για την αποκομιδή των απορριμμάτων στα Χανιά. Είναι το γνωστό θέμα του Κουρουπητού. Θα πρέπει σύντομα να λάβουμε τελική απόφαση. Και αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες, δοθέντος ότι, από τις 4 Ιουλίου, θα αρχίσει να επιβάλλεται στη χώρα μας σχετικό πρόστιμο, αν δεν αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη κατάσταση.

Αναφέρθηκε, βεβαίως, σε θέματα, πολύ σημαντικά, όπως αυτά που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την πορεία της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Από την πλευρά του κ. Φίσερ έχει διατυπωθεί ολοκληρωμένη πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης και τη λειτουργία των οργάνων της Ε.Ε. Από την πλευρά εκπροσώπων άλλων χωρών, όπως, π.χ. της Γαλλίας, προωθείται η ιδέα της ευελιξίας, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει τη λειτουργία των κοινοτικών οργάνων. Υπάρχει ένας προβληματισμός γύρω από όλα αυτά θέματα, τα οποία θα αναλυθούν περισσότερο την επόμενη περίοδο και θα ληφθούν αποφάσεις στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο τέλος του χρόνου.

Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και υπογράμμισε ότι τα θέματα Διοίκησης είναι πολύ σημαντικά γιατί αφορούν την καθημερινή ζωή του πολίτη. Ανέφερε, σχετικά, ότι έχουν αναληφθεί σημαντικές δράσεις και ότι πρέπει να συνεχίσουμε, ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, σε αυτό τον τομέα. Εκανε μια γενική αναφορά στη θέση αρχής, ότι θα πρέπει η κυβέρνηση, το κράτος να δείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να χαρακτηρίζονται για την ποιότητα του περιεχομένου, αλλά και την ταχύτητα με την οποία λαμβάνονται. Η κυβέρνηση θα πρέπει -όπως είπε- να ανοίγει δρόμους, να θέτει στόχους, να κινητοποιεί τις κοινωνικές δυνάμεις, προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Δεν πρέπει να παραμείνουμε τελματωμένοι σε ακινησία, η οποία δεν παράγει αποτελέσματα. Γιατί μόνο έτσι, ακολουθώντας, δηλαδή, μια -όπως χαρακτηριστικά είπε- εμπροσθοβαρή πολιτική, σε σημαντικούς τομείς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια κίνηση της ελληνικής κοινωνίας προς το μέλλον. Και να διατηρήσουμε, ως κυβέρνηση και ως πολιτικός φορέας, την ηγεμονική θέση που έχουμε σήμερα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο, όπου συμμετείχαν 14 ηγέτες, από πολλές χώρες του κόσμου. Το ιδιαίτερα σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης των ηγετών -που κατ` αρχήν φαινόταν ότι θα αποτελούσε απλώς και μόνο ένα πεδίο για ακαδημαϊκού ή πολιτικού χαρακτήρα συζητήσεις- είναι ότι έγινε προσέγγιση για τη λήψη πρακτικών μέτρων, για την εφαρμογή, δηλαδή, των πολιτικών πρωτοβουλιών. Ιδίως σε θέματα τα οποία δεν είχαν, μέχρι τώρα, απασχολήσει όργανα αυτής της περιωπής. Τα θέματα αυτά αφορούν, φερ` ειπείν, τα χρέη των φτωχών χωρών του πλανήτη μας και το πως πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το θέμα. Αφορούν τις ασθένειες που πλήττουν πολλές χώρες, κυρίως της Αφρικής. Αφορούν, επίσης, το πώς πρέπει να συντονίσουν τις δράσεις τους οι ανεπτυγμένες και οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, προκειμένου να πορευθούν στις συνθήκες της νέας οικονομίας, στο πλαίσιο της κοινωνίας της πληροφορίας, στην οποία, ήδη, έχουμε εισέλθει.

Αυτά ήταν τα θέματα, τα οποία έθεσε ο Πρωθυπουργός και οι συνάδελφοι ανέπτυξαν με συντομία -θα έλεγα- τις απόψεις τους.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος έλαβε αμέσως μετά το λόγο, έκανε μια πιο εκτεταμένη αναφορά στα θέματα της αρμοδιότητάς του, με αφορμή τη χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια. Αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορική σειρά των γεγονότων και στο πως ακριβώς έγινε το τρομοκρατικό κτύπημα. Αναφέρθηκε στις αιτιάσεις που ακούγονται για το νομικό-θεσμικό πλαίσιο και επεσήμανε πως επί των ημερών διακυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία είχε ένα -κατά τη γνώμη της- πιο αυστηρό πλαίσιο, και πάλι δεν υπήρχαν αποτελέσματα, ενώ είχαμε πολλά τέτοια κρούσματα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο γενικότερο κοινωνικό κλίμα το οποίο υπήρχε παλαιότερα, όσον αφορά αυτά τα φαινόμενα, σε συνδυασμό με τη σχετική «χαλάρωση» -αν θέλετε- που επικρατούσε στις διωκτικές αρχές, στην περίοδο μετά την πτώση της δικτατορίας, όταν -για λόγους κοινωνικούς, ψυχολογικούς και πολιτικούς- είχε καμφθεί πραγματικά η δραστηριότητα των διωκτικών αρχών, ενώ αντιθέτως, από την πλευρά των πολιτών υπήρχε μια, αν όχι ανοχή, εν πάση περιπτώσει αποστασιοποίηση από τέτοιου είδους ενέργειες. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι διωκτικές αρχές είναι πολύ καλύτερα οργανωμένες, έχουν εφόδια στη διάθεσή τους, προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους. Παράλληλα, το κοινωνικό περιβάλλον απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να κινητοποιηθούν αποτελεσματικά για να παταχθεί αυτή η εγκληματική δραστηριότητα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της επικείμενης υπογραφής του πρωτοκόλλου «καλών προθέσεων» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την αστυνομική συνεργασία. Είπε ότι είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό στο οποίο η Ελλάδα έχει προχωρήσει με άλλες 34 χώρες. Και βεβαίως, η υπογραφή θα γίνει σε ανάλογο επίπεδο από τις δύο χώρες, αφού έχουμε οριστικές απαντήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, μετά την αντιμετώπιση σχετικών διαδικαστικών, υπηρεσιακών θεμάτων που αποτελούν και εσωτερικό τους ζήτημα. Μίλησε για την αναδιάρθρωση, η οποία έχει γίνει στις διωκτικές αρχές, που έχουν αναπτύξει δυνάμεις με ειδική εμπειρία και γνώσεις, αφού έχουν εκπαιδευτεί πολλά στελέχη τους και στο εξωτερικό, για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. Εχουν έναν χαρακτήρα και μια αποστολή επιχειρησιακή. Δεν είναι μόνο ομάδες που μελετούν στοιχεία, αναλύουν και βγάζουν απλώς συμπεράσματα, αλλά έχουν μια συνεχή καθημερινή δράση.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, έκλεισε την παρέμβασή του αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που πρέπει ο ίδιος να αναλάβει, την επόμενη περίοδο, ώστε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, λέγοντας πως τα πρότυπα τα οποία ισχύουν σήμερα είναι ξεπερασμένα. Αναφέρθηκε στο θεσμό των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων, που ιδρύθηκαν το 1995, και επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια αναδιάρθρωση στον τομέα αυτό, πράγμα το οποίο σχεδιάζει και θα εξαγγείλει στις αρχές Φθινοπώρου.

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα -λέγοντας πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κινούνται σ` αυτή την κατεύθυνση- ώστε να οργανώσουμε ένα πλαίσιο ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, προς ποια κατεύθυνση και αν αυτή η κατεύθυνση θα είναι προς αυτό που υπέδειξε για παράδειγμα, χθες, ο κ. Μητσοτάκης.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, για το θέμα αυτό έχουμε μιλήσει. Εχουμε πει ότι τέτοιο θέμα δεν έχουμε αντιμετωπίσει και δεν αντιμετωπίζουμε. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στις αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν ανταλλαγεί απόψεις για τέτοια θέματα, τα οποία σχετίζονται με οριακές βελτιώσεις που αφορούν τη δικονομική πλευρά της απονομής δικαιοσύνης, όχι τον πυρήνα του θεσμικού ή του νομικού πλαισίου. Ολα αυτά τα θέματα απασχολούν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτή την ώρα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή, άρα, δεν προκύπτει οτιδήποτε καινούργιο σε σχέση με αυτά που γνωρίζετε.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Οταν λέτε δικονομική πλευρά, μπορείτε να μας πείτε προς ποια κατεύθυνση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα τα οποία συζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν είναι υπεύθυνο να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις, αυτή την ώρα, επισήμως, όταν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Σας λέω, όμως, ότι θεωρούμε πως το πλαίσιο αυτό είναι επαρκές. Πρέπει -και αυτό εξετάζεται- να αντιμετωπίσουμε θέματα δικονομικού χαρακτήρα και τίποτα άλλο.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Αφορά το θεσμό των ενόρκων, για παράδειγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μεταξύ των θεμάτων, τα οποία απασχολούν αυτές τις συνεργασίες, είναι και αυτό στο οποίο αναφέρεστε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Η πρόθεση που εκδήλωσε, για άλλη μια φορά, ο Πρωθυπουργός για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας, έγκειται σε αυτή την οριακή δικονομικού χαρακτήρα αλλαγή που επισημάνατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγκειται σε σειρά πρωτοβουλιών, όπως εντατικοποίηση της δράσης των αρμόδιων αρχών, στενότερη συνεργασία των υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα για το θέμα αυτό και συνεργασία με υπηρεσίες άλλων χωρών. Αλλά, βεβαίως, όλα αυτά αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν το περιεχόμενο μιας δημόσιας ανακοίνωσης από την πλευρά μας. Γιατί οι αρχές σε αυτό τον τομέα, θα πρέπει να λειτουργούν έτσι, ώστε να μην είναι γνωστό τι πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν. Αλλιώς, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικές.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αναφερθήκατε, πάλι, στο μνημόνιο της συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Θέλω να σας ρωτήσω, ποια εκκρεμότητα παραμένει στα διαδικαστικά θέματα και αν η υπογραφή αυτή, που είπατε ότι θα γίνει μέσα στον Ιούνιο, είναι σε επίπεδο υπουργών και από τις δύο πλευρές.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα ότι θα είναι μέσα στον Ιούνιο. Είπα ότι θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού έχουμε την τελική απάντηση από την πλευρά των ΗΠΑ, που πρέπει να αντιμετωπίσουν εσωτερικό τους ζήτημα, επειδή ακριβώς, το θέμα αυτό κατά τη δική τους επιλογή, δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία σε κάποιο νομοθετικό σώμα της χώρας τους. Εχω πει -απαντώντας παλαιότερα στην ίδια ερώτηση- πως αυτό το κείμενο δεν θα τεθεί, επίσης, προς συζήτηση και ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή. Η υπογραφή του κειμένου αυτού -το περιεχόμενο του οποίου μπορώ να πω ότι έχει συμφωνηθεί, δεν υπάρχουν διαφωνίες- θα υπογραφεί σε ανάλογο επίπεδο από τις δύο πλευρές. Θα υπογράψει ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης με την αντίστοιχη υπουργό που έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Γνωρίζω ότι η αρμόδια υπουργός των ΗΠΑ είναι η κ. Ρίνο. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει, εφόσον συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Αν αποφασιστεί να υπογραφεί το κείμενο αυτό σε επίπεδο αρχηγών των αστυνομικών αρχών, θα γίνει αυτό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αναφέρατε, χθες, ότι με αφορμή τη συνέντευξη του πρώην αρχηγού της CIA ζητάτε τη δικαστική συνδρομή για να καταθέσει τους ισχυρισμούς του. Υποβλήθηκε επισήμως το αίτημα της δικαστικής συνδρομής;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασχολούνται οι αρμόδιοι του υπουργείου Δικαιοσύνης με το θέμα αυτό και έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή μιλήσατε για οριακές αλλαγές πριν από μερικές ημέρες, με αφορμή μία πρόταση από πλευρά της Ν.Δ., που αναφερόταν ακριβώς σε τέτοιες οριακές αλλαγές, δηλαδή, χρησιμοποίησε ακριβώς το παράδειγμα της αλλαγής σύνθεσης των δικαστηρίων και έθεσε το θέμα των ενόρκων, είχατε απαντήσει τότε αρνητικά@

ΡΕΠΠΑΣ: Το είπα, μόλις πριν και παραμένω σε αυτό. Σας είπα ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιο θέμα, ούτε και τώρα αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα. Αλλά, βεβαίως, είναι σκέψεις οι οποίες ανταλλάσσονται. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Και παραμένουμε σε αυτή τη θέση.

ΚΑΠΠΟΣ: Προφανώς, δεν θέλω να σας βάλω σε πειρασμό ή στη θέση να κάνετε κάποιο διάλογο με την «17Ν». Αλλά, υπάρχει ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο προκύπτει από την προκήρυξη. Υπάρχει DNA της «17Ν» στα χέρια των ελληνικών αρχών; Ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό του DNA έχουμε συζητήσει στο παρελθόν. Δεν πρόκειται, αυτή την ώρα, να μπούμε σε μια συζήτηση, με αφορμή το κείμενο της προκήρυξης της «17Ν». Αντιλαμβάνεστε πως είναι απεχθής αυτή και μόνο η προσπάθεια που κάνουν να δώσουν πολιτικό ή ιδεολογικό χαρακτήρα και να δικαιολογήσουν μία δολοφονική ενέργεια. Δεν πρόκειται, λοιπόν -και δεν υπάρχει πεδίο για συζήτηση- να μπούμε σε οποιοδήποτε σχολιασμό.

ΚΑΠΠΟΣ: Το θέμα είναι καθαρά τεχνικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί είναι τεχνικό, δηλαδή; Σε τι σας διευκολύνει αυτό; Θέλετε να απαντήσω στο ερώτημα που θέτει η τρομοκρατική οργάνωση;

ΚΑΠΠΟΣ: Αυτή έχει μία θέση. Εγώ ρωτάω, ποια είναι η δική σας θέση.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν είναι θέμα θέσης, είναι θέμα πληροφόρησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι πληροφόρησης; Να πληροφορήσουμε το κοινό πώς οι διωκτικές αστυνομικές αρχές θα κάνουν το έργο τους; Οι διωκτικές αρχές ερευνούν, συλλέγουν στοιχεία και τα αξιοποιούν, προκειμένου έτσι να οδηγηθούν σε ένα αποτέλεσμα. Ελπίζουμε να το επιτύχουν.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο κ. Βαλυράκης δήλωσε, χθες, ότι η συνεργασία μεταξύ των ελληνικών υπηρεσιών και των αμερικάνικων είναι τόσο στενή που «ταυτίζονται», αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε. Αν αυτό είναι αλήθεια, οι αμερικάνικες αιτιάσεις κατά των ελληνικών υπηρεσιών, πού εστιάζονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς πείτε μου πού εστιάζονται. Γνωρίζω πολύ καλά ότι πράγματι υπάρχει στενότατη συνεργασία, μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών. Παρά ταύτα, τα αποτελέσματα παραμένουν φτωχά.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Είπατε στην αρχή, ότι συζητήσατε για τις ταυτότητες. Εκτός από τις ταυτότητες, για ποιά άλλα θέματα συζητήσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα, τα οποία ανέθεσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, να τα χειριστεί η κυβέρνηση και να παίρνει αποφάσεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Θα είχε αντίρρηση η κυβέρνηση να εκδώσει η Εκκλησία ταυτότητες για τους πιστούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα δεν αφορά την κυβέρνηση. Είναι εσωτερικό ζήτημα της Εκκλησίας.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ποιό είναι το αντικείμενο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ε., συναντήθηκαν οι δύο άνδρες και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έλειπε στο εξωτερικό, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που είχε. Επίσης, συζήτησαν θέματα τα οποία έχουν προκύψει αυτή την περίοδο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 9 June 2000 - 16:05:18 UTC