Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, υπό τον Πρωθυπουργό, για θέματα που αφορούν τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004. Σήμερα, οι υπουργοί θα συζητήσουν τα σχετικά με τη χρηματοδότηση προβλήματα της Ολυμπιάδας, όπως επίσης τα έργα που πρέπει να γίνουν για την ανάπλαση των ακτών όπου θα φιλοξενηθούν ολυμπιακά αθλήματα.

Πρέπει να σας ανακοινώσω, επίσης, ότι έχει υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση. Πρόκειται να εκδοθεί, λοιπόν, η λεγόμενη «επικήρυξη». Το ποσόν το οποίο προβλέπεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 1 δισεκατομμύριο δραχμές για όποιον θα παράσχει επαρκείς πληροφορίες, προκειμένου να οδηγηθούμε στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δολοφόνων τρομοκρατών.

Αυτά από την πλευρά μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα δημοσίευμα στο περιοδικό «ΤΙΜΕ», το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες και το συνδέει με το τελευταίο κτύπημα της 17Ν. Επειδή αυτό το θέμα μπαίνει και ξαναμπαίνει, και μάλιστα πιο έντονα τώρα, έχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Διάφοροι «καλοθελητές» θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει περιέλθει σε μια τέτοια κατάσταση, ώστε να δυσκολεύεται να διοργανώσει την Ολυμπιάδα του 2004. Κατά καιρούς διατυπώνονται κατηγορίες, με αφορμή διάφορα θέματα. Το τελευταίο θέμα το οποίο προέκυψε είναι αυτό του τρομοκρατικού κτυπήματος, που δίνει την ευκαιρία σε κάποιους, προκατειλημμένους αρνητικά κατά της χώρας μας, να αμφισβητούν τη δυνατότητά μας να ολοκληρώσουμε την Ολυμπιάδα του 2004. Εχω πει και σε άλλη ευκαιρία, ότι αυτή η συσχέτιση είναι αδικαιολόγητη. Η Ολυμπιάδα του 2004 θα διεξαχθεί σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Η χώρα μας προετοιμάζεται καταλλήλως για να το πετύχει αυτό. Σας θυμίζω ότι και στο παρελθόν, κατά τη διεξαγωγή Ολυμπιάδων, υπήρξαν τρομοκρατικά κτυπήματα, σε χώρες που υποτίθεται ότι είχαν εξασφαλίσει υψηλές συνθήκες ασφάλειας, σε όλη την περίοδο, πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Ας μη διατυπώνονται, λοιπόν, τέτοιου είδους κατηγορίες. Τέτοια δημοσιεύματα δεν ξέρω από ποιους γράφονται, ξέρω όμως τί είναι αυτό το οποίο επιδιώκεται μέσω των δημοσιευμάτων.

Εμείς δεν θα παρακολουθήσουμε αυτή την «γκρίζα» κατηγορία. Εμείς προετοιμαζόμαστε για να διοργανώσουμε μια άρτια Ολυμπιάδα.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς εξηγείτε μία αντίφαση που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, από την αμερικάνικη πλευρά; Ο κ. Μπρέμερ και όλη αυτή η παρέα του εκεί πέρα, συνεχίζουν ακάθεκτοι τις καταγγελίες εναντίον της Ελλάδας. Μάλιστα, και ο πρώην αρχηγός της CIA που έκανε και εκείνη την περιβόητη συνέντευξη στο «Ποντίκι» λέει ότι «αν θέλουν στοιχεία, ας απευθυνθούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στη CIA, επισήμως». Και επιμένει στις καταγγελίες του. Από την άλλη μεριά, η κ. Ολμπράιτ και η επίσημη αμερικάνικη πλευρά, να το πω έτσι, κρατάνε μία μετριοπαθέστερη στάση. Πώς εξηγείτε αυτή τη διγλωσσία, να το πω έτσι, που υπάρχει πέραν του Ατλαντικού;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλώ εκ μέρους της κυβέρνησης και γνωρίζω ποια είναι η θέση που έχουν εκφράσει τα στελέχη της αμερικάνικης κυβέρνησης. Οι άλλοι, στους οποίους αναφερθήκατε, γνωρίζετε ότι δεν είναι μέλη της κυβέρνησης. Μπορεί να έχουν τις δικές τους απόψεις. Απαντώντας παλαιότερα σε σχετική ερώτηση, κάποιους από αυτούς τους είχα χαρακτηρίσει μονομανείς. Αν γνωρίζουν οτιδήποτε, το οποίο μπορεί να συμβάλει στο να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις, την αναποτελεσματικότητα, την οποία παραδέχομαι ότι μέχρι τώρα έχουμε επιδείξει, μπορούν κι αυτοί, καταθέτοντας τα στοιχεία τα οποία λένε ότι γνωρίζουν, να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον κοινό στόχο: να εξαρθρώσουμε την τρομοκρατία. Αλλά, ελπίζω να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία και να μιλήσουν εγκύρως και υπευθύνως. Να καταθέσουν ό,τι σχετικό γνωρίζουν. Κατά τα άλλα, η διαδικασία αυτή, του να διατυπώνουν δηλαδή τέτοιου είδους κατηγορίες κατά της Ελλάδας, όχι μόνο δεν οδηγεί στο να επιτύχουμε το σκοπό μας, αντιθέτως, βλάπτει -θα έλεγα- την κοινή προσπάθεια που καταβάλλουμε -οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών, δηλαδή- για να εξαλείψουμε αυτή τη δραστηριότητα. Τη βλάπτουν αυτή την προσπάθεια, γιατί δημιουργούν μία σύγχυση και σκιάζουν τη μεταξύ μας συνεργασία. Καλό θα είναι, λοιπόν, να σταματήσουν αυτού του είδους τη δραστηριότητα.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Από ποιές χώρες ή εταιρίες υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος, ώστε να οριστεί κάποιος ως σύμβουλος ασφάλειας στη χώρα μας και ποιό ποσό είναι αυτό που θα δοθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει δώσει σχετικές απαντήσεις σε ανάλογα ερωτήματα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Το ποσό ανέρχεται περίπου στο ύψος του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών για την κάλυψη της αμοιβής ενός συμβούλου, ο οποίος θα προσληφθεί ως σύμβουλος των ελληνικών αρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας κατά τρόπο ο οποίος θα κάνει τις συνθήκες απολύτως ασφαλείς. Αλλά, δεν έχει αρχίσει αυτή η διαδικασία, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι εκδηλώνουν ή πρόκειται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Δεν θεωρούμε, όμως, ότι είναι αυτό στοιχείο, το οποίο ως κίνητρο, ως αφετηρία, μπορεί να οδηγήσει κάποιους να διατυπώνουν κακόπιστες κριτικές κατά της Ελλάδας ή να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, οι οποίες ουσιαστικά στρέφονται εναντίον της χώρας μας, με αφορμή το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα. Θεωρούμε, δηλαδή, ότι το αντικείμενο αυτό είναι ξέχωρο. Και εν πάση περιπτώσει, το οικονομικό του μέγεθος δεν είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τέτοιου είδους δράσεις από την πλευρά κύκλων εκτός Ελλάδας.

ΜΠΕΚΑΣ: Υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι, πέρα από τη συμπαράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αυριανή λαοσύναξη της Θεσσαλονίκης, υπάρχει και ταύτιση. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολιτικό κόμμα, με το οποίο επιθυμούμε να έχουμε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας για τα μεγάλα θέματα της χώρας, στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, της εποικοδομητικής κριτικής και της σύνθεσης των απόψεων. Η Εκκλησία, η ιεραρχία, οι φορείς της Εκκλησίας δεν είναι πολιτικό κίνημα και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται από τη δική μας πλευρά με τέτοιο τρόπο, όπως αντιμετωπίζουμε, δηλαδή, τα άλλα πολιτικά κόμματα. Αν υπάρχει σύμπλευση -την οποία εγώ δεν γνωρίζω αυτή την ώρα, γιατί δεν έχω στη διάθεσή μου τα ανάλογα στοιχεία- θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο. Την κατακρίνω αυτή τη σύμπραξη γιατί πιστεύω ότι αλλοιώνει το χαρακτήρα που πρέπει να διέπει τη λειτουργία της Εκκλησίας. Και, βεβαίως, δείχνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ενδίδει σε κάποιους πειρασμούς, μόνο και μόνο για μικροκομματικούς σκοπούς και αυτό δεν επιτρέπεται να γίνεται.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αναφορικά με το αίτημα δικαστικής συνδρομής που θέτει η ελληνική πλευρά για να καταθέσει ο κ. Γούλσεϊ, βλέπετε να υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να στηρίξει αυτό το αίτημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Διατυπώθηκε, κατ` αρχάς, το αίτημα από τη δική μας πλευρά, είτε να μεταβεί στις ΗΠΑ Ελληνας δικαστικός λειτουργός και να λάβει σχετική κατάθεση, είτε να κληθεί στην Ελλάδα και να καταθέσει ο εν λόγω αξιωματούχος. Δεν έχουμε την επίσημη αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ. Είναι πρόωρο, λοιπόν, να προβούμε σε οποιαδήποτε αντίδραση τώρα.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Επειδή στο Χρηματιστήριο συνεχίζονται κάποια «παιχνίδια», μήπως έχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 13 June 2000 - 13:05:50 UTC