Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται αυτή την ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης. Αργότερα, στις 2.30, θα δεχθεί το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης την ασκούμενη εξωτερική πολιτική.

Τη Δευτέρα -μπορώ να σας πω από τώρα- θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, οι δύο ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις και ακολούθως θα παρατεθεί γεύμα στον κ. Κληρίδη.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Μία διευκρινιστική ερώτηση: Ο κ. Σημίτης πρόκειται να πάει σε αυτή την εκδήλωση για το Ιωβηλαίο, του Αποστόλου Παύλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, χθες, σε σχετική ερώτηση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η επίσκεψη του κ. Κληρίδη είναι εργασίας ή είναι επίσημη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι επίσκεψη εργασίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μεταβαίνει στη Γενεύη, προκειμένου να λάβει μέρος στο νέο γύρο συνομιλιών. Είναι πάντως ουσιαστική, όπως και να την ονομάσετε.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Χθες, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην ομιλία του στη Βουλή, αναφέρθηκε στο Χρηματιστήριο και στα 18,2 τρισ. που κατά την εκτίμησή του έχουν χαθεί και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα. Τι έχει να απαντήσει σε αυτό η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τον έλεγχο των προσώπων και των οργάνων έχουμε θεσπίσει διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Αυτές θα πρέπει να ακολουθούμε, προκειμένου να αποδίδουμε ευθύνες σε αυτούς που πραγματικά έχουν ευθύνες. Δεν θα πρέπει να επιδοθούμε σε ένα «κυνήγι μαγισσών». Ο αρχηγός της Ν.Δ. επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αυτή η προσπάθειά του είναι συστηματική, προκειμένου να διατηρήσει μια θέση ιδιαίτερης προβολής για τον εαυτό του και για το κόμμα του. Πιστεύει, έτσι, ότι βοηθάει και το κόμμα του. Αυτό είναι αμφίβολο. Το βέβαιο είναι ότι δεν βοηθάει το Χρηματιστήριο. Θα έλεγα, κιόλας, ότι το υπονομεύει με μια τέτοια πολιτική καταγγελιών, την οποία δεν συνοδεύει με συγκεκριμένα στοιχεία. Πιστεύω ότι θα πρέπει, επιτέλους, να γίνει πιο υπεύθυνος στη διαχείριση θεμάτων που αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Και εν πάση περιπτώσει, η Ν.Δ εάν έχει κάτι συγκεκριμένο να πει για κάποιο θέμα, γνωρίζει ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει για να φθάσει σε ένα αποτέλεσμα, αν την ενδιαφέρει πραγματικά το αποτέλεσμα και δεν επιδιώκει, μόνο και μόνο, τη δημιουργία εφήμερων εντυπώσεων. Γιατί φαίνεται ότι αυτό, το δεύτερο, συμβαίνει.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Προβληματίζει καθόλου την κυβέρνηση το γεγονός ότι μία οικονομία που πορεύεται καλά, θα πρέπει κάποια στιγμή αυτό να αντανακλά και στον πίνακα του Χρηματιστηρίου; Σας προβληματίζει ότι αυτό δεν συμβαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα εξετάζουμε την πορεία του Χρηματιστηρίου, μέρα με την ημέρα. Οι διακυμάνσεις είναι ένα φαινόμενο φυσιολογικό, αναμενόμενο, στο πλαίσιο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω τα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, γιατί κάτι τέτοιο δεν βοηθάει το Χρηματιστήριο. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, προκειμένου έτσι, όπως σε όλους τους τομείς, και στην οικονομία, να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε εξαγγείλει στον ελληνικό λαό. Η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η μεγαλύτερη προσφορά που μπορούμε να κάνουμε στον τόπο, στους συμπολίτες μας και στο Χρηματιστήριο. Και στον τομέα αυτό, μέχρι τώρα, έχουμε πετύχει και θα συνεχίσουμε αυτή την επιτυχημένη πορεία.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, κατά τη διάρκεια κηρύγματος για την εορτή του Αποστόλου Παύλου, παρουσία μάλιστα του κ. Χριστόδουλου, ήταν οξύς απέναντι στην κυβέρνηση, μάλιστα έκανε λόγο για καθεστώς ολιγαρχίας που επικρατεί στη χώρα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία δική σας ερμηνεία ότι ταυτίζει την έννοια της ολιγαρχίας με την κυβέρνηση. Δεν νομίζω να ανέφερε κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι στη δημοκρατία όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και ακούγονται ισότιμα. Η δυνατότητα να ακούγονται, βεβαίως, δεν υπακούει στους κανόνες της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Κάθε άποψη, αυτοτελώς, θα πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα. Γνωρίζετε, από την άλλη, ότι η κυβέρνηση δεν έχει χρησιμοποιήσει και δεν υιοθετεί ένα λόγο οξύ και συγκρουσιακό.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Απομακρύνεται η διαδικασία του διαλόγου, μετά και τη χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχουμε διατυπώσει τη δική μας θέση. Εχουμε πει ότι ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων είναι πλήρης και απόλυτος. Δεν υπακούει στην αρχή της πλειοψηφίας και βεβαίως, δεν θα πρέπει οποιαδήποτε σκοπιμότητα κι αν υπάρχει, οποιαδήποτε σκοπιμότητα και αν υπηρετεί κάποιος, να οδηγηθούμε στην παράκαμψη αυτού του σεβασμού του ατομικού δικαιώματος έστω και ενός πολίτη. Με αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι καθένας μπορεί, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, να δραστηριοποιείται ελεύθερα. Εχει την ευθύνη των επιλογών του και βεβαίως αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών αυτών, όταν οι διαδικασίες, οι οποίες δρομολογούνται, μπορεί να οδηγήσουν σε διχασμό της ελληνικής κοινωνίας.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε μια προηγούμενη ερώτηση για το Χρηματιστήριο, είπατε ότι δεν βοηθάει το Χρηματιστήριο το να προβαίνουμε σε δηλώσεις. Πιστεύετε ότι το βοηθάει η επιστροφή σε μια κατάσταση, περίπου προεκλογική, δηλαδή να υπάρχουν δηλώσεις από πλευράς της Ν.Δ. με αντιδηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και να συνεχίζεται αυτή η διελκυστίνδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε συγκεκριμένη ερώτηση, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Καραμανλής, για τις οποίες με ρώτησε συνάδελφός σας. Ισχύουν αυτά που είπα.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε ένα άλλο θέμα: Αναφερθήκατε στην επίσκεψη Κληρίδη που προφανώς γίνεται ενόψει των διαπραγματεύσεων του τρίτου γύρου στη Γενεύη. Προσδοκά η κυβέρνηση κάποια ουσιαστική αλλαγή στη Γενεύη; Εσείς βέβαια δεν μπορείτε να μιλήσετε για την κυπριακή κυβέρνηση. Τι προσδοκά η Αθήνα από τη Γενεύη;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για αισιοδοξία. Οι προσδοκίες, κάθε άλλο παρά, αυτή την ώρα, είναι ευχάριστες, δοθέντος ότι η άλλη πλευρά τηρεί μια απολύτως αρνητική στάση. Αυτό το οποίο, όμως, έχει σημασία @έστω και αν δεν υπάρχει πρόοδος στη συγκεκριμένη περίπτωση- είναι ότι εμείς θα πρέπει να είμαστε παρόντες και με θετικό λόγο να συμβάλλουμε στο ξεπέρασμα αυτής της ακινησίας. Και σε τελευταία ανάλυση, να καταδειχθεί, για μια ακόμη φορά, στο διεθνή παράγοντα, ότι η άλλη πλευρά είναι αυτή που έχει την απόλυτη ευθύνη για το ότι παραμένουμε σε αυτό το τέλμα. Πρέπει να της χρεωθεί ότι έχει αυτή την αρνητική στάση μέχρι τώρα.

ΓΙΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Εκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ρατσισμό αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα κυρώσει την ευρωπαϊκή χάρτα για την προστασία και διδασκαλία των μειονοτικών γλωσσών. Ποιές θεωρεί η κυβέρνηση μειονοτικές γλώσσες και πώς θα τις διδάσκει; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι θα ασκήσει πιλοτική διδασκαλία του Κορανίου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά των μεταναστών. Πότε θα γίνει αυτό, αφού η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί αυτές τις κινήσεις για προστασία των μειονοτήτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα της έκθεσης αυτής κάναμε συζήτηση, χθες και απάντησα σε σειρά ερωτήσεων συναδέλφων σας. Μπορώ να πω μόνο ότι η μόνη μειονότητα η οποία υπάρχει στην Ελλάδα είναι η θρησκευτική μειονότητα των μουσουλμάνων, που ζουν στη χώρα μας. Οι συμπολίτες μας αυτοί, εκτός των άλλων δικαιωμάτων, όπως και όλοι οι άλλοι Ελληνες πολίτες, έχουν το δικαίωμα να μαθαίνουν τη γλώσσα η οποία τους βοηθάει να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πηγές της γνώσης.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχετε μία εξήγηση από πού μπορεί να προέρχονται όλες αυτές οι φημολογίες και οι ψίθυροι για την κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Θεωρώ πως και μόνο η συνέχιση της συζήτησης αυτής αποτελεί νοσηρό φαινόμενο. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, εμείς να συμβάλλουμε σε περαιτέρω συζήτηση ενός θέματος το οποίο στηρίζεται σε άθλιες φήμες.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την εξωτερική πολιτική, μήπως υπάρχει κάτι, σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης για την ονομασία των Σκοπίων;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο συζητήσεων εκπροσώπων των δύο κρατών.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Είχαμε από την τουρκική πλευρά τις τελευταίες μέρες, και συγκεκριμένα από τη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας μία απόρριψη πλαισίου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και του πνεύματος του Ελσίνκι. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακούγονται τέτοιες φωνές στην Τουρκία. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει μέσα από την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που συνίσταται από αξίες και αρχές, οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές, θα πρέπει να μετουσιώνονται σε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου έτσι η Τουρκία, όπως και κάθε άλλο κράτος, να μπορεί να συνεργάζεται με βάση έναν ενιαίο κώδικα επικοινωνίας, για να είναι αποτελεσματική η συνεργασία αυτή και η συμπόρευση προς το μέλλον, για το καλό των κρατών και των λαών.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: O Μητροπολίτης Καλλίνικος, ανέφερε χαρακτηριστικά για τον Πρωθυπουργό, ότι «προσπαθεί να υψώσει το νανώδες ανάστημά του». Θα ήθελα το σχόλιό σας. Και ένα δεύτερο ερώτημα, θα ήθελα επίσης ένα σχόλιο για τη χθεσινή έρευνα της MRB.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω το ακριβές περιεχόμενο των όσων είπε. Κάνω πάντως ένα γενικό σχόλιο: Ο Πρωθυπουργός είναι ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός της χώρας. Ο κ. Σημίτης είναι μεταξύ των λίγων πολιτικών που έχουν τύχει τέτοιας επιδοκιμασίας από τον ελληνικό λαό. Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, πάλι και πάλι έχει αναδείξει σε υψηλά αξιώματα τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι πολιτικοί και μόνον αυτοί μπορούν να διαπιστώνουν την επιβεβαίωση στο πρόσωπό τους της αγάπης και της εμπιστοσύνης των συμπολιτών τους δια της κάλπης, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι πολιτικοί δεν είναι ισόβιοι σε μία θέση. Εκλέγονται με την εκδήλωση της ελεύθερης βούλησης του συνόλου των πολιτών, την ώρα των εκλογών. Αυτό είναι κάτι το οποίο τους χαρακτηρίζει και τους διακρίνει από οποιονδήποτε άλλον φορέα, οποιασδήποτε εξουσίας, σε μια συντεταγμένη και ομαλώς λειτουργούσα πολιτεία. Αυτό είναι το σχόλιο το οποίο πρέπει να κάνουμε, γιατί όταν μιλούμε για διακριτούς ρόλους που είναι αμοιβαίως σεβαστοί, πρέπει και στην πράξη να το αποδεικνύουμε.

Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες. Θα έλεγα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και αποκαλυπτικές, λόγω της αντιφατικότητας που αποτυπώνουν, όσον αφορά τη στάση των πολιτών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν, κατά καιρούς, μετρήσεις με αποτελέσματα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν ασφαλώς τις επιλογές και ενός πολιτικού κόμματος. Θέλω, όμως, να είμαι κατηγορηματικός, ότι η κυβέρνησή μας, όπως πάντοτε έτσι και τώρα, δεν πρόκειται να σχεδιάσει την πολιτική της με βάση τις δημοσκοπήσεις. Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε πολιτική, με βάση την εντολή του ελληνικού λαού, με γνώμονα τις εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες. Και σε τελευταία ανάλυση, όπως μόλις πρόσφατα έγινε, έτσι και στο μέλλον, θα κριθούμε από το κυβερνητικό έργο και μόνον από αυτό. Εχουμε αφοσιωθεί, λοιπόν, διαθέτοντας όλες τις δυνάμεις μας στο κυβερνητικό έργο, προκειμένου να ανταποκριθούμε στην εντολή του ελληνικού λαού.

ΚΑΠΠΟΣ: Μετά τη συνάντηση σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργών Εξωτερικών, η Αγκυρα προχωρά αυτή τη στιγμή στην κύρωση κάποιων, τουλάχιστον, από τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει οι κύριοι Παπανδρέου και Τζεμ. Θα ήθελα να ξέρω πότε θα έρθουν στη Βουλή τα κείμενα των συμφωνιών προς κύρωση, εννοώ στην ελληνική Βουλή. Και ένα δεύτερο ερώτημα, επειδή η τουρκική πλευρά σε κοινοβουλευτική της εκπομπή έκανε αρχή βέβαια από τη συμφωνία συνδρομής για αντιτρομοκρατική και αστυνομική συνεργασία. Αυτό το συνέταξε μία ειδική επιτροπή με μία πρόνοια για πολιτική θέση της Ελλάδας, για εν πάση περιπτώσει, θέση σε παρανομία του ΡΡΚ. Το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 29 June 2000 - 13:05:15 UTC