Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση δημοσίευμα της Wall Street Journal που αναφέρει ότι η χώρα μας δεν είναι ασφαλής χώρα που μπορεί να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, η ευθύνη για την αντικειμενική ενημέρωση είναι πολύ μεγάλη, ώστε να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους μικρότητες, οι οποίες διατρέχονται, καθ` ολοκληρίαν, από ασυναρτησίες και μία επιπόλαιη προσέγγιση των θεμάτων. Το θέμα της ασφάλειας, όσον αφορά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι για μας πρωταρχικής σημασίας. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, διαθέτοντας ό,τι μπορεί να διαθέσει σήμερα η επιστήμη, ο πολιτισμός, η διοίκηση σε μέσα, ανθρώπινο δυναμικό, μεθόδους, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Η Ελλάδα θα διοργανώσει μία άρτια Ολυμπιάδα και η Αθήνα, είναι βέβαιο ότι θα συγκαταλεχθεί στις πόλεις εκείνες που διοργάνωσαν Ο.Α., όπως είναι η Βαρκελώνη, η Σεούλ, το Λος Αντζελες, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ασφαλώς, δεν θα έχει καμία σχέση η Ολυμπιάδα αυτή με την Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε στην Ατλάντα το 1996. Πρέπει να πω ότι είναι φανερή η σκοπιμότητα που εξυπηρετούν τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Δεν προσφέρουν, αν θεωρητικά λένε κάποιοι ότι αυτό επιδιώκουν, οποιαδήποτε βοήθεια στην κατεύθυνση να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Αντιθέτως, φανερώνουν, απροκάλυπτα πλέον, τη διάθεση να υπονομεύσουν την προσπάθειά μας ή την προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα του 2004. Σε τελευταία ανάλυση, είναι πολύ νωρίς για να μπορεί κάποιος, με τόσο κατηγορηματικό τρόπο, να ανακαλύπτει τόσο πολλά προβλήματα. Εχουμε διοργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Μπορούμε, λοιπόν, να κριθούμε και από το παρελθόν μας, όσον αφορά τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων. Δεν δεχόμαστε και απορρίπτουμε τέτοιες κατηγορίες. Σας διαβεβαιώ ότι μπορεί κάποιος να πίνει τον καφέ του σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας και της Αθήνας, χωρίς να διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει και το κύμα των τουριστών από όλες τις χώρες και από τις ΗΠΑ, που κάθε χρόνο αυξάνεται και μάλιστα, φέτος, θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής. Η Ολυμπιάδα, την οποία θα διοργανώσουμε, θα είναι μία μοναδική Ολυμπιάδα σε όλους τους τομείς. Και στον τομέα των συνθηκών ασφάλειας που θα διασφαλίσουμε.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή μιλήσατε για «φανερές σκοπιμότητες», συγκαταλέγετε σε αυτές και κάποιο πλάγιο πόλεμο για την ανάληψη του πακέτου ασφάλειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πιστεύω ότι μπορεί αυτό να θεωρηθεί ένα κίνητρο ή μία αφετηρία για τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Αλλωστε, το ενδεχόμενο πρόσληψης συμβούλου, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα μας στη διοργάνωση των Αγώνων, μπορεί να πει κανείς ότι αφορά ένα περιορισμένο σχετικά χρηματικό ποσό, που αν γίνει αυτή η επιλογή, θα ανέρχεται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Δεν νομίζω ότι είναι λόγος αυτός. Ασφαλώς, υπάρχουν άλλου είδους «παιχνίδια» που έχουν σχέση με τη λειτουργία της διεθνούς ολυμπιακής οικογένειας. Θέλω να πιστεύω ότι όποια σκοπιμότητα κι αν εξυπηρετείται ή προωθείται με τέτοια δημοσιεύματα, τελικώς όλοι θα αντιληφθούν -και αυτοί που μετέρχονται τέτοια μέσα- ότι η Ελλάδα κάνει μία έντιμη και συστηματική προσπάθεια, προκειμένου να διασφαλίσει όρους και συνθήκες διεξαγωγής της Ολυμπιάδας, όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν όταν έγιναν Ο.Α. χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, με εξαίρεση βέβαια την Ατλάντα, που αναφέρεται ως αρνητικό παράδειγμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν λέτε «υπονομεύουν», οι Αμερικανοί υπονομεύουν την προσπάθειά μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μίλησα για Αμερικανούς, μίλησα για δημοσιεύματα που φιλοξενούνται, κατά καιρούς, σε διάφορα έντυπα. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Το περιεχόμενό τους, είναι φανερό ότι κάτι άλλο επιδιώκει.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Αυτή η επιδίωξη θα μπορούσε να ήταν η ανάληψη, από κάποια άλλη χώρα, των Ολυμπιακών; Επειδή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι οι σπόνσορες σκέπτονται να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Με πανηγυρικό τρόπο αποφάσισε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή την ανάθεση των Ο.Α. του 2004 στην Αθήνα. Γνωρίζετε πολύ καλά πως η πόλη που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των Αγώνων είναι αυτή που τελικώς διοργανώνει τους Αγώνες. Εμείς προετοιμαζόμαστε καταλλήλως. Μετά πολλών επαίνων μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Θα ανταποκριθούμε στο έπακρο σε αυτή την επιλογή και την τιμή που έγινε στη χώρα μας και στην Αθήνα. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί που αναφέρονται σε διάφορα προβλήματα, το κάνουν με ένα τρόπο που είναι υπερβολικός και τελικά εξωπραγματικός. Ασφαλώς, στην πορεία προετοιμασίας μιας χώρας για την Ολυμπιάδα που έχει αναλάβει να διοργανώσει, πολλά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οταν, όμως, δίνεται αυτός ο τόνος, ο υπερβολικός και εξωπραγματικός, τότε μπορεί κανείς να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι κάτι άλλο επιδιώκεται. Αλλά, οποιαδήποτε σκοπιμότητα -επαναλαμβάνω- κι αν εξυπηρετείται με τέτοια δημοσιεύματα, δεν δικαιολογεί αυτή την επανάληψη, αυτή την επαναφορά, πάλι και πάλι, της συζήτησης για την Ολυμπιάδα του 2004 σε ένα πεδίο, σαν αυτό που αφορά την τρομοκρατία ή τις συνθήκες ασφάλειας, δοθέντος ότι τίποτα δεν δικαιολογεί αυτή την εμμονή.

ΦΙΛΗΣ: Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων: Αναφερθήκατε και προχθές στο θέμα. Χθες, έγινε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ερωτώ, εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατ` εντολή της κυβέρνησης, βεβαίως, θα επιτρέψει την κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύουν απολύτως τα όσα έχουμε πει. Το σημαντικό αυτό θέμα, το οποίο είναι λεπτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείρισή του από τη δική μας πλευρά, αλλά και από όλες τις άλλες πλευρές. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Υπάρχει απόφαση δικαστηρίων, την οποία ουδείς μπορεί να αγνοήσει και να παρακάμψει. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει σειρά επαφών με παράγοντες, οι οποίοι έχουν μία ουσιαστική εμπλοκή σε αυτό το θέμα. Σήμερα, συναντήθηκε με το δικηγόρο, τον κ. Σταμούλη, και συζήτησε το θέμα. Η προσπάθεια που κάνουμε όλοι είναι τέτοια, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό, για αυτούς οι οποίοι δικαιώθηκαν με μία δικαστική απόφαση, αλλά, βεβαίως, ταυτοχρόνως το καλύτερο δυνατό πρέπει να επιτύχουμε και για τη χώρα μας, στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεών της.

ΦΙΛΗΣ: Πέρα από το θέμα του κρατικού συμφέροντος, το οποίο όλοι συνυπολογίζουμε, υπάρχει ένα θέμα δικαιωμάτων των πολιτών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οταν η Ελλάδα εγκαλεί -και ορθώς- την Τουρκία ότι παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι ότι αγνοεί αποφάσεις δικαστηρίων, είναι δυνατό να μην λαμβάνει ως πρώτιστη αρχή η κυβέρνηση, την αρχή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Είπα αυτό ακριβώς που επαναλάβατε κι εσείς με άλλα λόγια. Δεν μίλησα μόνο για κρατικό συμφέρον. Μίλησα για εθνικό συμφέρον. Υπάρχει μία διαφορά. Κατά τα άλλα, ο σεβασμός μας στις αποφάσεις των δικαστηρίων είναι απόλυτος και αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα αυτό, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στη σωστή διάστασή του. Αυτό κάνουμε.

ΦΙΛΗΣ: Αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο οι Ελληνες πολίτες, εάν η κυβέρνηση δεν τους συμπαρασταθεί, όπως οφείλει να τους συμπαρασταθεί και νομικώς, προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Ελλάδα βρεθεί να είναι κατηγορούμενη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Ξεκινάτε από μια λανθασμένη βάση για να αναπτύξετε την ερώτησή σας, επειδή η σκέψη που κάνετε, μεταξύ των άλλων, περιέχει ένα στοιχείο το οποίο εγώ δεν δέχομαι: ότι βρίσκεται σε διάσταση και αντιδικία η ελληνική Κυβέρνηση ή το κράτος και οι υπηρεσίες του με συγκεκριμένους πολίτες, τους οποίους αφορά η απόφαση του δικαστηρίου. Αυτό δεν συμβαίνει. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι η διαχείριση ενός θέματος, το οποίο είναι πρωτοφανέρωτο και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ανάλογη σοβαρότητα και ευθύνη. Αυτό κάνουμε, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, χωρίς βεβαίως να αγνοούμε και να απαλλοτριώνουμε τα συμφέροντα των πολιτών που έχουν δικαιωθεί με απόφαση δικαστηρίου.

ΦΙΛΗΣ: Ωστόσο, ο κ. Σταθόπουλος συναντήθηκε, σήμερα, με το δικηγόρο των πολιτών και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ανάλογο διάβημα στη γερμανική πλευρά@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει κανένα λόγο να προβεί σε διάβημα η ελληνική κυβέρνηση, δοθέντος ότι δεν έχει δεχθεί κάτι από την πλευρά της Γερμανίας, πράξη, λόγο, ενέργεια, πρωτοβουλία, η οποία να οδηγεί στην ανάγκη μιας τέτοιας αντίδρασης. Υπάρχει απόφαση δικαστηρίου. Οι φορείς οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση αυτή, διατυπώνουν τις θέσεις τους. Η κυβέρνηση, σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται. Και επαναλαμβάνω, παρεμβαίνει και αναπτύσσει την όποια πρωτοβουλία της, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βγήκε μία απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο. Δηλαδή, ο κ. Σταθόπουλος κάνει επαφή με τον κ. Σταμούλη για να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση; Γιατί θέλει να δει τον κ. Σταμούλη;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι μία υπόθεση που κάνετε εσείς. Δεν είναι ο κ. Σταθόπουλος που θέλει να δει τον κ. Σταμούλη. Είναι και ο κ. Σταμούλης που θέλει να δει τον κ. Σταθόπουλο. Ουδείς μπορεί να συναντήσει κάποιον εάν δεν το επιθυμούν όλοι εκείνοι οι οποίοι συναντώνται. Λοιπόν, μην προβαίνετε στην εξαγωγή συμπερασμάτων για λόγους εντυπώσεων. Σας λέω και πάλι ότι η κυβέρνηση, στο θέμα αυτό, έχει να παίξει ένα ρόλο. Ο ρόλος αυτός της κυβέρνησης οριοθετείται στο πλαίσιο που περιέγραψα, μόλις πριν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προχθές, μας είπατε ότι βάσει του άρθρου 223 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά αυτό έχει καταργηθεί@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η νομική εκδοχή που παρουσιάζει μια άλλη πλευρά. Η κυβέρνηση μένει σε αυτή τη θέση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει καταργηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Η σύμβαση, στην οποία αναφέρεστε, είναι γενική και πολλά άρθρα τα οποία υπάρχουν στο εσωτερικό δίκτυο, μπορεί να πει κανείς, αν δεχθεί αυτή την εκδοχή, παύουν να ισχύουν. Οχι. Υπάρχει μια ειδική ρύθμιση, συγκεκριμένη, στην οποία αναφερθήκαμε, που θεωρούμε ότι παραμένει σε ισχύ.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει ξεσηκωθεί μεγάλος θόρυβος με αφορμή το πρόστιμο που «φάγαμε» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα του Κουρουπητού. Δεν θα σας ρωτήσω για το τεχνικό μέρος, γιατί αυτό είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου, του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ωστόσο, θέλω να σας κάνω το εξής πολιτικό ερώτημα: Πότε η κυβέρνηση θα παίξει το ρόλο της για να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψηφίζει; Διότι και το θέμα του Κουρουπητού το έχει ρυθμίσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κατ` αρχήν, και παλαιότερα με άλλες πράξεις σε ρυθμισιακό επίπεδο και εκκρεμούσες άλλες υποθέσεις έχει, ανάλογες, στην υπόλοιπη Ελλάδα και δεν βλέπουμε να λύνεται το πρόβλημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό μιλήσαμε, χθες. Μίλησε και ο αρμόδιος υπουργός. Πράγματι, είμαστε σε μια δυσάρεστη θέση να πρέπει να καταβάλουμε ένα χρηματικό ποσό ως πρόστιμο, επειδή συνεχίζει να λειτουργεί ο Κουρουπητός, ως τοποθεσία συλλογής απορριμμάτων. Γνωρίζετε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, έλαβε συγκεκριμένη απόφαση. Στο Δήμο Ακρωτηρίου δημιουργείται χώρος συμπίεσης, δεματοποίησης και αποθήκευσης των απορριμμάτων. Είναι μια μέθοδος που ανταποκρίνεται πλήρως στις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Και έχουμε τη δυνατότητα να την ακολουθήσουμε, έχουμε, δηλαδή, τον ανάλογο εξοπλισμό στη διάθεσή μας. Επιπλέον, μάλιστα, αναβαθμίζει το περιβάλλον. Αρα, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αντίδραση από την πλευρά των κατοίκων και των τοπικών φορέων. Εμείς προχωρούμε στην εφαρμογή αυτής της απόφασης. Και καθώς προχωρούμε, πρέπει να καλέσουμε κι εσάς, τα ΜΜΕ, να συμβάλετε στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων, προκειμένου να ανταποκριθούν, από τη δική τους πλευρά, στην εφαρμογή αυτής της απόφασης, που εναρμονίζεται με τα δικά τους συμφέροντα. Να μην αντιδρούν, να μην υπονομεύουν κάθε προσπάθεια, ώστε να εφαρμοστεί το δίκαιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Γιατί έτσι δεν αντιστρατεύονται μόνο τα συμφέροντα της χώρας, αλλά διαιωνίζουν μια κατάσταση, η οποία αποβαίνει σε βάρος και των δικών τους συμφερόντων και των συμφερόντων του τόπου τους. Και αυτό, γιατί υπάρχει ένας χώρος, όπως είναι αυτός του Κουρουπητού, που πραγματικά, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, ρίπτονται και καίγονται τα σκουπίδια. Αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση το έκανε. Αυτός είναι ο ρόλος της. Γνωρίζετε -μιας και μιλούσαμε ανάλογα και για άλλο θέμα- ότι πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις των Δικαστηρίων. Πρέπει, λοιπόν, να λάβετε υπόψη σας ότι το Συμβούλιο Επικρατείας έχει εκδώσει σειρά αποφάσεων για το θέμα αυτό, μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές κατοίκων και τοπικών φορέων. Η κυβέρνηση έφθασε, ήδη, σήμερα σε αυτή την απόφαση, την οποία θέτει σε εφαρμογή. Σας καλώ κι εσάς να συμβάλετε στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για την εφαρμογή της, χωρίς αντιδράσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, συγνώμη, είναι αντιφατικό αυτό που λέτε. Καλείτε τα ΜΜΕ ουσιαστικά να μην προβάλουν τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και να κατανοήσουν πως είναι προς όφελός τους το ότι πρέπει να υπάρχει ταφή των απορριμμάτων. Ομως, την ίδια ώρα, τις αποφάσεις που έχετε πάρει @και όπως χθες ο κ. Λαλιώτης με μια μακροσκελή ανακοίνωσή του μας εξήγησε τι ακριβώς έχει κάνει το κράτος- δεν τις εφαρμόσατε. Και σας θέτω το πολύ απλό ερώτημα: Γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ του 1998,1996,1994; Γιατί δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής, γιατί δεν εφαρμόζονται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις; Για να το πω ευθέως, πιο απλά δε γίνεται, ποια συμφέροντα δε θέλετε να «χτυπήσετε»;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, στην απάντησή μου αναφέρθηκα σε αυτό, το οποίο εσείς θεωρήσατε ως σύνολο απάντησης, μόνο κατά τη μια πλευρά, ως ένα στοιχείο και μόνο, μεταξύ των άλλων. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι, πρώτον, οι αποφάσεις των Δικαστηρίων και του ΣτΕ, εν προκειμένω, δεν μπορεί να παρακαμφθούν από τη δική μας πλευρά. Δεύτερον, μπορώ να αναγνωρίσω ευθέως -και πάλι σήμερα, όπως έκανα χθες- ότι πράγματι υπάρχει καθυστέρηση και από την πλευρά του κράτους, στην εφαρμογή αυτής της απόφασης. Σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι θέμα δικό σας, των ΜΜΕ, η εφαρμογή της απόφασης. Ομως, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, της κοινής γνώμης, για ένα θέμα που έχει πάρει μεγάλη διάσταση, είναι και δικό σας έργο. Ασφαλώς, θα προβάλετε τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Στο πλαίσιο, όμως, του σχολιασμού θα πρέπει κι εσείς να παίξετε εποικοδομητικά έναν ρόλο, σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου να υπερασπιστείτε μια θέση, που είναι ορθή και πρέπει να τύχει εφαρμογής. Περί αυτού ο λόγος.

ΦΙΛΗΣ: Μόλις λίγες ημέρες μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, υπάρχει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στην οποία η Ελλάδα κατηγορείται για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Γίναμε Ευρώπη για εσάς. Λοιπόν, γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, η οποία έχει καταδικαστεί για περιβαλλοντική παραβίαση; Η μοναδική χώρα που έχει καταδικαστεί για παραβίαση περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Θα ήθελα ένα πολιτικό σχόλιο για αυτή τη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας και θα ήθελα να γνωρίζω αν η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και που αφορά τη χαριστική ρύθμιση για καταπατητές του Δημοσίου εντάσσεται ακριβώς σε αυτή τη θλιβερή πρωτιά της χώρας μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Παραβιάζετε ανοικτές πόρτες. Μίλησα για δυσάρεστη θέση, στην οποία έχουμε βρεθεί. Αρα, λοιπόν, έχω δώσει εκ προοιμίου απάντηση στο ερώτημά σας αυτό. Αυτή η εξέλιξη, ασφαλώς, είναι αρνητική. Από την άλλη όμως, δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε με θέματα τα οποία συγκυριακά αναφύονται μόνο και μόνο για να δημιουργούμε εντυπώσεις. Είδα, φερ` ειπείν, έναν ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, τον κ. Αλαβάνο, να καταθέτει τώρα μια ερώτηση, η οποία -λέει- θα συζητηθεί από το Σεπτέμβριο και μετά στο Ευρωκοινοβούλιο. Τον προηγούμενο μήνα ή τον προπροηγούμενο, ουδείς είχε ευαισθητοποιηθεί να κινήσει κάποια διαδικασία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Τώρα, έγινε μείζον θέμα. Η Ελλάδα καταδικάστηκε. Θα πρέπει, λοιπόν, τώρα, κάποιοι να «αξιοποιήσουν» αυτό το θέμα!!

ΦΙΛΗΣ: Το θέμα αυτό, το κατάντημα του Κουρουπητού, το έθεσε πρώτος στην Ευρωβουλή ο κ. Παπαγιαννάκης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε πότε έγινε αυτό;

ΦΙΛΗΣ: Προ εξαετίας. Γιατί παραβιάζετε ανοικτές θύρες.

ΡΕΠΠΑΣ: Τις ανοικτές θύρες τις παραβιάσατε εσείς πριν.

ΦΙΛΗΣ: Φροντίζετε να ανοίγετε κερκόπορτες παραβίασης της νομοθεσίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε ούτε να κρύψουμε κάτι, ούτε να προστατέψουμε κάτι που δεν είναι νόμιμο, ώστε να χρειάζεται να το καλύψουμε. Εμείς λειτουργούμε με ανοικτές πόρτες και με απόλυτη διαφάνεια, ως προς τα θέματα αυτά. Δεν δικαιολογείται αυτή η κατηγορία από την πλευρά σας. Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να συζητήσουμε για τις ευθύνες της χώρας μας και να αναδείξουμε ότι είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που έχει υποστεί μια τέτοια καταδίκη@

ΦΙΛΗΣ: Ισχύει ή δεν ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό σας δυσαρεστεί πάρα πολύ! Το γνωρίζω. Γιατί, δυστυχώς, είναι αλήθεια.

ΦΙΛΗΣ: Μας προσβάλλει, βεβαίως, αυτή η συμπεριφορά.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έπρεπε, όμως, όταν έχουμε συμπεριφορές από ομάδες πολιτών που δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να εναρμονιστεί με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες, να καυτηριάζουμε αυτές τις συμπεριφορές. Οπως, επίσης, θα πρέπει να επαινούμε συμπεριφορές και δραστηριότητες σε άλλες περιπτώσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στην πρωτοπορία της Ευρώπης. Και έχουμε τέτοια παραδείγματα. Αρα, λοιπόν, όταν είμαστε τόσο απόλυτοι στην καταδίκη και τον ψόγο, θα πρέπει να είμαστε, σε άλλες περιπτώσεις, και πρόθυμοι για το δίκαιο έπαινο. Γιατί υπάρχουν και αξιέπαινες πρωτοβουλίες. Δεν είναι όλα προς καταδίκη στην Ελλάδα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, το θέμα αυτό είναι μια αρνητική εξέλιξη και ως τέτοια την επισημαίνουμε.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το θέμα της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος, είναι εξίσου σημαντικό, όσο και αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέλω να ρωτήσω γιατί η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει την ίδια βούληση, όπως επιδεικνύει στο θέμα των ταυτοτήτων για παράδειγμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτό το θέμα το έχουμε αντιμετωπίσει και έχουμε διατυπώσει την τελική θέση μας. Δεν έχουν καμία σχέση τα δύο θέματα, μεταξύ τους. Οσον αφορά την ερώτησή σας θα επαναλάβω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία τα ατομικά δικαιώματα γίνονται σεβαστά. Βεβαίως, οι συνθήκες για τη δημόσια υγιεινή πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο, όπως σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο, εδώ, να διεκδικούμε ένα υψηλό ποσοστό. Πρέπει 100%, απολύτως δηλαδή, να πετυχαίνουμε το σκοπό μας, σε τέτοιους τομείς, οι οποίοι είναι νευραλγικοί, είναι ιδιαίτεροι. Και στους τομείς αυτούς, μπορεί να δει ο καθένας, τα στοιχεία της ταυτότητάς μας, ως κοινωνίας που πορεύεται στο νέο αιώνα, με αξιώσεις και φιλοδοξίες.

ΚΑΠΠΟΣ: Χθες, είπατε, το εξής σε σχέση με το πρόστιμο: Οτι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προβλέψει, ώστε το ποσό αυτό να αφαιρείται από τις εκάστοτε χρηματοδοτήσεις που προορίζονται για τη συγκεκριμένη περιοχή. Θέλω να ρωτήσω ευθέως το εξής: Πρώτον, με ποιά νοοτροπία η κυβέρνηση, ουσιαστικά προχωρά σε μια πράξη τιμωρίας, με αντίληψη συλλογικής ευθύνης των φορέων μιας περιοχής και, δεύτερον, αν με βάση αυτή τη λογική του επιμερισμού του προστίμου, σκέφτεται η κυβέρνηση να επιμερίσει το πρόστιμο και προς το ΣτΕ, το οποίο με μια απόφαση, συγκεκριμένα την 284 του 2000, ουσιαστικά δικαιώνει τους κατοίκους του Κουρουπητού.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος, δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Ασφαλώς, αντιλαμβάνεστε πως η απάντηση που σας δίνω, δεν μπορεί να είναι άλλη από το ότι οι αποφάσεις των Δικαστηρίων πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δεν είναι δυνατόν τα Δικαστήρια, όταν εκδίδουν απόφαση να υπόκεινται σε επιβολή κυρώσεων, σε επιβολή προστίμων για απόφαση που έχουν εκδώσει. Αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί και δεν έχει συμβεί ποτέ. Χαίρομαι, όμως, που το αναφέρετε, γιατί έτσι καταδεικνύεται ότι, μεταξύ των άλλων, δεν είναι αποτέλεσμα ολιγωρίας της κυβέρνησης το ότι οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Δεύτερον, η αρχή της συλλογικής ευθύνης είναι αρχή που χαρακτηρίζει το Μεσαίωνα. Δεν είναι δυνατόν αυτή η αρχή να αφορά μια σύγχρονη πολιτεία. Σε τελευταία ανάλυση, αποκωδικοποιώ τη χρησιμότητα αυτής της αρχής, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν οι πολίτες σε όλη τη χώρα να αναλαμβάνουν ένα βάρος, για το οποίο δεν έχουν καμία ευθύνη. Το βάρος αυτό θα πρέπει να το αναλάβουν εκείνοι, οι οποίοι ευθύνονται για το ότι οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Εχει τρόπους η πολιτεία, προκειμένου να επιμερίσει αυτές τις ευθύνες. Και οι ευθύνες επιμερίζονται. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί συστατικό στοιχείο ενός κράτους δικαίου και όχι το αντίθετο, όπως ίσως ισχυρίζεστε εσείς. Γιατί, ασφαλώς, δεν υπάρχει η αρχή της συλλογικής ευθύνης στη χώρα μας. Μακριά από μας μια τέτοια αντίληψη. Αυτοί που έχουν ευθύνη θα πρέπει να την αναλάβουν. Επαναλαμβάνω ότι αυτή η ευθύνη θα πρέπει να τους αποδοθεί με καυτηριασμό της στάσης τους και από τα ΜΜΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην αυριανή συζήτηση για την πρόταση νόμου της Ν.Δ. θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να ψηφίζει κατά συνείδηση, σύμφωνα με την κρίση και τις δικές του απόψεις. Οι βουλευτές που είναι παρόντες και ασκούν τα καθήκοντά τους, δεν αντικαθίστανται και δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές που ασκούν τα καθήκοντά τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οσοι θα απέχουν, θα αντικατασταθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό. Οποιος ασκεί τα καθήκοντά του, συμμετέχων στη διαδικασία, και δηλώνει ότι απέχει, δεν είναι δυνατό να αντικατασταθεί. Οποιος δεν συμμετέχει στη διαδικασία, ασφαλώς, δεν ασκεί τα καθήκοντά του. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε κάθε Τμήμα, ο αριθμός των βουλευτών που συγκροτεί το Τμήμα είναι πολύ συγκεκριμένος.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση τα φαινόμενα τρομοκρατίας, το τελευταίο διάστημα, σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει η κυβέρνηση της Αλβανίας να λάβει κάποια μέτρα, να αντιμετωπίσει τη δράση συμμοριών, γιατί πιστεύω ότι μια τέτοια κατάσταση δεν βλάπτει μόνο τις διμερείς σχέσεις, δεν οδηγεί μόνο σε πολλά προβλήματα τη μειονότητα, αλλά δημιουργεί αδιέξοδα και για την ίδια την Αλβανία. Και επειδή βλέπω παράγοντες της πολιτικής ζωής της Αλβανίας να προβαίνουν σε δηλώσεις που αποκαλύπτουν με περίτρανο τρόπο ότι ζουν σε ένα κόσμο φαντασιώσεων, θα έλεγα, με αφορμή την ερώτησή σας, πως καλό είναι η κυβέρνηση της Αλβανίας και όλοι οι παράγοντες της δημόσιας ζωής της γειτονικής χώρας, να αντιληφθούν ότι η βελτίωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων δεν είναι μονόδρομος. Απαιτεί και από τις δύο πλευρές να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να Πετύχουμε έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι δυνατό να «τραβάει κουπί» ο ένας, σε μία βάρκα η οποία έχει ένα συγκεκριμένο προορισμό. Θα πρέπει και ο συνεπιβάτης του, σε αυτή την πορεία των καλών σχέσεων, να καταβάλλει ανάλογη προσπάθεια. Και δεν βλέπουμε να γίνεται αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, στη δεξίωση του κ. Μπερνς, ακούστηκε ένας διάλογος και από την τηλεόραση και συνάδελφοι το επιβεβαιώνουν, μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του κ. Μητσοτάκη. Ερώτησε ο κ. Χριστόδουλος πώς θα γίνει να περάσει η πρόταση νόμου στη Βουλή. Και απάντησε, ο έμπειρος κοινοβουλευτικά κ. Μητσοτάκης, ότι δεν πρέπει να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία, αν θέλει να περάσει η πρόταση. Εχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό το ενδιαφέρον, περί τα κοινοβουλευτικά ήθη, του κ. Αρχιεπισκόπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι, επειδή είναι γνωστές οι απόψεις του Μακαριότατου επί του θέματος, όπως και οι απόψεις του επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ, λογικό είναι να επιδιώκουν από κοινού την υπερψήφιση μιας πρότασης που δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση. Αλλά, νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει μεγάλη εμπειρία και αρκετή τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων, ώστε να μη χρειάζεται τις ιδέες του Μακαριότατου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 5 July 2000 - 14:05:23 UTC