Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω, κατ` αρχάς, για το πρόγραμμα των επόμενων ημερών.

Ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται, αυτή την ώρα, με την κ. Αγγελοπούλου, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας του 2004.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, με αντικείμενο την επικείμενη αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κ. Παπαϊωάννου και ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, καθηγητής Γεώργιος Παπαδημητρίου. Την ίδια ημέρα, στις 7.30 το απόγευμα, θα συνεργαστεί με τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον κ. Παπαντωνίου για θέματα που αφορούν την πολιτική εξοπλισμών και τη χρηματοδότηση της πολιτικής αυτής.

Την Τετάρτη, το πρωί, θα συνεργαστεί με την Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου, για θέματα αρμοδιότητάς της, ενόψει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με θέμα τα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης, που θα γίνει σύντομα. Αργότερα, στις 12.30, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004, με τη συμμετοχή και άλλων παραγόντων. Το απόγευμα, θα παραστεί και θα μιλήσει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, σε συνάντηση-συγκέντρωση εκπροσώπων των κομματικών οργανώσεων του Κινήματος.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα την πολιτική για την Απασχόληση που σχεδιάζει και ακολουθεί η κυβέρνηση.

Σας ενημερώνω ότι, κατ` αρχάς, στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού προβλεπόταν ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα επισκεπτόταν το νομό Γρεβενών. Η επίσκεψη αυτή αναβάλλεται, λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται μετά τις τελευταίες πυρκαγιές. Είναι ενδεχόμενο, στο νέο σχεδιασμό του προγράμματος του Πρωθυπουργού, να συμπεριληφθεί επίσκεψη σε τόπους που πλήττονται από πυρκαγιές.

Επίσης, σας ενημερώνω ότι την επόμενη εβδομάδα, 18 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Φιλιππούπολη, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μας με τη Βουλγαρία. Εχετε τη δυνατότητα να συμμετάσχετε σε αυτή την αποστολή. Παρακαλώ να το δηλώσετε στις αρμόδιες υπηρεσίες μας.

Θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών εναντίον της τρομοκρατίας. Προχωρούμε σε μια συμβολική ενέργεια, η οποία θα εκδηλωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, με την τήρηση σιγής ενός λεπτού, σε διάφορες υπηρεσίες και την εκπομπή, την ίδια ώρα, από τα ΜΜΕ ενός μηνύματος, το οποίο πιστεύουμε ότι συμβάλλει στην κατεύθυνση της περαιτέρω ευαισθητοποίησης των πολιτών κατά της τρομοκρατίας.

Θέλω, επίσης, με αφορμή συζητήσεις που γίνονται, να σας ενημερώσω ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει οποιαδήποτε νέα φορολογική ρύθμιση. Το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει όσα έχουμε εξαγγείλει πριν από τις εκλογές. Με συστηματικό τρόπο θα εφαρμόσουμε τις εξαγγελίες αυτές. Δεν αναμένεται οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στη φορολογική πολιτική μας, κατά την ερχόμενη περίοδο.

Οσον αφορά το φαινόμενο των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν με έντονο τρόπο τις τελευταίες ημέρες, θα μου επιτρέψετε, πολύ σύντομα, να σας ενημερώσω ότι πράγματι, η κατάσταση ήταν έκτακτη, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν πάρα πολλές δεκαετίες να εκδηλωθούν. Η δράση των αρμοδίων υπηρεσιών κρίνεται θετική. Η κινητοποίηση έγινε με βάση συνολικό σχέδιο και ήταν άμεση. Εκδηλώθηκαν 150 πυρκαγιές, χθες, στην Ελλάδα. Σήμερα, έχουμε ένα μικρό αριθμό πυρκαγιών. Πιστεύουμε ότι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους θα αντιμετωπιστούν και θα κατασβεστούν οι πυρκαγιές αυτές, ίσως και εντός της ημέρας, με τη δράση των πυροσβεστικών αρχών, τη συμβολή των εθελοντών και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών.

Πρέπει να σας πω ότι αυτή την ώρα έχουμε πυρκαγιές στη Σάμο, τη Φθιώτιδα, το Μαντούδι, το Βόλο, τη Θάσο και την περιοχή της Κορίνθου. Η μάχη στο μέτωπο της φωτιάς είναι συνεχής. Ελπίζουμε να έχουμε καλά νέα στο τέλος της ημέρας.

Επειδή, ειδικώς για τη Σάμο διατυπώνονται κάποια παράπονα από τοπικούς παράγοντες για καθυστερημένη, κατά τη δική τους άποψη, αντίδραση των αρμοδίων υπηρεσιών, πρέπει να σας ενημερώσω ότι το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, στις 9.30, ειδοποιήθηκε το κέντρο, προκειμένου να αποσταλεί βοήθεια. Πράγματι, στις 12 τα μεσάνυχτα, ένα C 130 μετέφερε 100 άνδρες και ένα αρματαγωγό απέπλευσε με προορισμό τη Σάμο. Με αυτό μεταφέρθηκαν στο νησί 18 οχήματα. Ο εξοπλισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται είναι πολύ σημαντικός, όπως επίσης και ο αριθμός των ανδρών της Πυροσβεστικής. Διαθέτουμε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Με την ευκαιρία αυτή, υποσημειώνω ότι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, του ευρωπαϊκού νότου της Μεσογείου, έχουμε εκδήλωση ανάλογων φαινομένων. Από άποψη δυναμικότητας, εμείς έχουμε στη διάθεσή μας μέσα, τα οποία υπερτερούν, σε σχέση με τα μέσα που διαθέτουν άλλες, πολύ μεγαλύτερες από τη δική μας, χώρες. Αναφέρω ένα στοιχείο, το οποίο είναι χαρακτηριστικό: με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, έχουμε τη δυνατότητα να ρίχνουμε 227 τόνους νερού ανά ώρα, ενώ, φερ` ειπείν, τα μέσα που διαθέτει η Γαλλία έχουν τη δυνατότητα να ρίχνουν 120 τόνους νερού ανά ώρα ή τα μέσα που διαθέτει η Ιταλία έχουν τη δυνατότητα να ρίχνουν 110 τόνους νερού ανά ώρα.

Στη Σάμο βρίσκονται, 700 άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Γνωρίζετε ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα. Αυτή την ώρα που μιλούμε, δίνουν μάχη στα διάφορα μέτωπα 700 άνδρες. Είχαμε αιφνίδιες μεταβολές της κατεύθυνσης του ανέμου. Αυτό έκανε πολύ δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών υπηρεσιών, όπως επίσης είχαμε φωτιές υψηλής πεύκης, σε μεγάλες εκτάσεις, κάτι που επίσης κάνει δύσκολη την κατάσβεση. Αρα, λοιπόν, η ρίψη νερού δεν είναι πάντοτε το ίδιο αποτελεσματική.

Δεν προχωρώ σε άλλα επιμέρους στοιχεία, για να μη σας κουράζω. Θα απαντήσω σε σχετικές ερωτήσεις, εάν χρειαστεί. Πρέπει να πω ότι από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, κάποιες φωτιές είναι φανερό ότι έχουν προκληθεί από εμπρησμούς. Αλλωστε, έχουν γίνει συλλήψεις υπευθύνων και έχει επιληφθεί του θέματος η Δικαιοσύνη, π.χ. για την πυρκαγιά στους Γαργαλιάνους και το Γραμματικό. Σε άλλες περιπτώσεις, έχουμε όλες τις ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό. Μιλώ για την πυρκαγιά στη Ζάκυνθο, όπου γνωρίζετε ότι βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός. Και, βεβαίως, σε άλλες περιπτώσεις, μάλλον σε αμέλεια ή σε αυτοανάφλεξη υλικών μπορεί να αποδοθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τόπους.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές από τη δική μου πλευρά.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η δράση των αρμοδίων υπηρεσιών κρίνεται θετική. Δηλαδή, κρίνεται θετική και στη Σάμο; Τι άλλο έπρεπε να γίνει; Δεν έμεινε τίποτα εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, και στη Σάμο κρίνεται θετική η δράση των αρμοδίων υπηρεσιών. Θα πρέπει πάντοτε να έχετε υπόψη σας ότι η μάχη δίνεται υπό αντίξοες συνθήκες, με φαινόμενα ακραία. Αυτά τα καιρικά φαινόμενα δεν είχαν εκδηλωθεί στην πατρίδα μας εδώ και δεκαετίες. Ο μεγάλος αριθμός των μέσων και των ανδρών που έχουν αφοσιωθεί σε αυτό το έργο πείθει ότι το κράτος είναι παρόν με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει. Καθένας, βεβαίως, θα ήθελε δίπλα στο δικό του σπίτι, τη δική του περιουσία να υπάρχει και μια ειδική υπηρεσία. Κατανοούμε την πίκρα και τη στενοχώρια των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές αυτές. Γι` αυτό το λόγο, άλλωστε, κυβερνητικά κλιμάκια βρίσκονται και στη Σάμο και τη Φθιώτιδα, όπου είχαμε τα δύο μεγαλύτερα μέτωπα πυρκαγιών. Τα μέτρα που θα λάβουμε θα ανακουφίσουν αυτούς που έχουν πληγεί. Αυτό είναι και το νόημα της εκεί παρουσίας υπουργών και υφυπουργών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιτόπου και αμέσως με τον καλύτερο τρόπο τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει. Θα πρέπει να αναφερθώ και στη συγκινητική προσπάθεια που με αυταπάρνηση καταβάλλουν οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτό δεν θα πρέπει να το αγνοούμε. Πραγματικά, με βάση μια καλή προετοιμασία και ένα συγκεκριμένο σχέδιο έχουν αποδοθεί σε αυτόν τον αγώνα. Τα αποτελέσματα που έχουμε, βεβαίως δεν είναι ευχάριστα, γιατί έχουμε καταστροφή από τις πυρκαγιές. Όμως, πείθουν ότι η προσπάθεια που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ήταν συστηματική, ήταν μια προσπάθεια που δείχνει ότι έχουμε μέσα και πως έχουμε καταστρώσει σχέδιο για να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα. Πάντως, λόγω των έκτακτων συνθηκών οι καταστροφές είναι εκτεταμένες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι πυρκαγιές πάντοτε έκτακτες είναι. Δεν ανάβουν πυρκαγιές χωρίς αέρα. Αυτές οι έκτακτες περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται. Πριν από λίγο καιρό είχε γίνει Υπουργικό Συμβούλιο γι` αυτό το θέμα και είχατε πει ότι είναι όλα έτοιμα. Γιατί δεν μπορέσατε@

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς είναι όλα έτοιμα και αυτό ακριβώς αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σε μικρό χρονικό διάστημα επαρκείς δυνάμεις και ανάλογα μέσα βρέθηκαν στις περιοχές όπου έπρεπε να δοθεί η μάχη. Πρέπει να πω ότι έχουν σβηστεί οι περισσότερες πυρκαγιές. Από τις 150 που εκδηλώθηκαν χθες, σήμερα έχουν περιοριστεί σε λιγότερες από δέκα. Αυτό δείχνει ότι είναι αποτελεσματική η παρέμβαση των μέσων. Επαναλαμβάνω ότι κατανοούμε απολύτως τον τρόπο με τον οποίο μιλούν αυτοί που έχουν πληγεί. Όμως, όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας -τα οποία, επαναλαμβάνω, είναι τα περισσότερα και τα καλύτερα, μπορώ να πω, από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το αποτέλεσμα ποιο είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Το αποτέλεσμα είναι σχετικά ικανοποιητικό. Δείτε τι έγινε στην Ιταλία. Η γειτονική χώρα ζήτησε τη βοήθειά μας, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να της την προσφέρουμε, αφού διαθέτουμε τις δυνάμεις στα δικά μας μέτωπα. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίσετε @γιατί πολλοί, μιλώντας με αυτόν τον τρόπο εκεί τελικώς οδηγούνται- την προσπάθεια που κάνουν οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Και πρέπει να πω @μιας και διατυπώνονται παράπονα από τοπικούς παράγοντες- ότι υπάρχει και η φωνή τοπικών παραγόντων άλλων περιοχών που πραγματικά αναγνωρίζουν τη συντονισμένη προσπάθεια των κρατικών υπηρεσιών, χωρίς αυτοί να ανήκουν στην κυβερνητική παράταξη. Δείτε π.χ. το Νομάρχη Φθιώτιδας, πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος σε δηλώσεις του αναγνώρισε δημοσίως τη θετική προσπάθεια των αρμοδίων υπηρεσιών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και δεν αναφέρεται πουθενά, δεν τον ενδιαφέρει να συζητήσει το θέμα των πυρκαγιών, δεν απασχολεί την κυβέρνηση, δεν απασχολεί τον ίδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν τρεις συσκέψεις στις οποίες προήδρευσε η αρμόδια υπουργός. Ο Πρωθυπουργός, αμέσως μόλις επέστρεψε, χθες, από τη Γερμανία είχε επικοινωνία με την κ. Παπανδρέου και έδωσε κατευθύνσεις. Είναι πολύ πιθανό, επειδή είναι συνεχής η επαφή τους, αυτές τις ημέρες να προεδρεύσει σε ανάλογη σύσκεψη, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Αλλά, η κυβέρνηση είναι πλήρης. Η κυβέρνηση δεν είναι μόνον ο Πρωθυπουργός. Οι υπουργοί έχουν αρμοδιότητες. Ο Πρωθυπουργός είναι σε συνεχή και στενή επικοινωνία μαζί τους και οι αρμόδιοι υπουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους. Το ότι υπουργικά κλιμάκια βρίσκονται και στη Σάμο και τη Φθιώτιδα αυτό και μόνο δίνει απάντηση στους ισχυρισμούς σας, έτσι όπως υπονοείται από την ερώτησή σας, ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να μην ενδιαφέρεται.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, προηγουμένως, ότι το πρόγραμμα, που αφορούσε επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Γρεβενά, αναβάλλεται και υπάρχει πιθανότητα επίσκεψης σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Αυτό, πότε θα γίνει; Εκείνες τις ημέρες ή νωρίτερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό, κατ` αρχάς, για εκείνες τις ημέρες. Αλλά είναι κάτι, το οποίο, θα μου επιτρέψετε, να μην προδικάσω από τώρα, δοθέντος ότι η εβδομάδα αυτή, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα είναι μια -ας το πω έτσι- δύσκολη εβδομάδα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά το πρότυπο της πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης των πολιτών για θέματα τρομοκρατίας, σκοπεύει η κυβέρνηση να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των πολιτών, των αρμόδιων υπηρεσιών, των φορέων και των οργανισμών για θέματα που αφορούν το περιβάλλον;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στον τομέα αυτό έχουμε ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία συχνά συναντά την αντίδραση τοπικών φορέων. Εχουμε το πρόσφατο παράδειγμα στα Χανιά της Κρήτης, που δείχνει ότι στην προσπάθειά μας αυτή θα πρέπει να αντιπαλέψουμε με νοοτροπίες και στερεότυπα δεκαετιών. Η προσπάθεια που κάνουμε, πιστεύω και σε αυτό τον τομέα, είναι σημαντική. Ηδη, έχουν αναδειχθεί πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η περιοχή που επρόκειτο π.χ. να επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός, τα Γρεβενά, όπου βρίσκεται και η Βάλια Κάλντα, αποτελεί ένα βιότοπο από τους μοναδικούς σε όλη την Ευρώπη. Αλλά, σε τελευταία ανάλυση, η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα πολιτισμού, θέμα αγωγής. Αφορά την καθημερινή ζωή και την άσκηση ευθύνης του κάθε πολίτη. Η ευαισθητοποίηση είναι κάτι που δεν διδάσκεται και για το οποίο και η πολιτεία έχει ευθύνη, αλλά και οι πολίτες θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε για 150 μέτωπα πυρκαγιών. Εκτός από ορισμένες που είναι, είτε από απροσεξία, είτε από αμέλεια κ.τ.λ. @

ΡΕΠΠΑΣ: Στην πατρίδα σας είπα ότι βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός. Αρα, έχουμε μια πολύ ισχυρή ένδειξη ότι πρόκειται για εμπρησμό.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή και ο κ. Εβερτ είπε για παρέμβαση, η κυβέρνηση σκέπτεται να κάνει κάποιες έρευνες, σε αυτό το κομμάτι. Είναι απλώς κάποιοι καταπατητές που βάζουν φωτιά κάθε χρόνο και έβαλαν και τώρα ή είναι τίποτε άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολίτες που έχουν συλληφθεί και φαίνεται να ενέχονται σε τέτοιες δραστηριότητες, έχουν παραπεμφθεί στα όργανα της Δικαιοσύνης. Ηδη, έχουν εκδοθεί και αποφάσεις σε κάποιες περιπτώσεις και έχουν επιβληθεί ποινές. Δεν μπορεί κάποιος, με κατηγορηματικό τρόπο, να πει ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες. Μπορεί καθένας να κάνει τις εκτιμήσεις του. Και αντιλαμβάνεστε πως στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων και αυτό που εσείς ρωτάτε, έχει τη θέση του.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις 150 πυρκαγιές που μας είπατε, υπάρχει κάποιος πρώτος απολογισμός της έκτασης των καταστροφών που έχουν γίνει; Δηλαδή, πόσα στρέμματα, πόσα σπίτια έχουν καεί; Υπάρχει κάποια εικόνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε νεκρή μία ηλικιωμένη γυναίκα. Γνωρίζετε το περιστατικό. Κάποια σπίτια έχουν καταστραφεί. Ο ακριβής αριθμός, αυτή την ώρα, δεν είναι γνωστός. Υπολογίστε ότι είναι περίπου 20 αυτά τα σπίτια, σε διάφορες περιοχές. Οι εκτάσεις, επίσης, δεν είναι δυνατό, αυτή την ώρα, να προσδιοριστούν με απόλυτη ακρίβεια, δοθέντος ότι έχουμε εξέλιξη σε διάφορα μέτωπα. Αυτό το οποίο είπα και επαναλαμβάνω είναι ότι από τις 150 πυρκαγιές που είχαμε χθες, σήμερα ο αριθμός είναι κάτω από 10.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, πριν, για κάποια μέτρα που θα πάρετε γι` αυτούς που έχουν πληγεί. Τι αφορούν αυτά τα μέτρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφορούν την οικονομική ενίσχυσή τους και τη δυνατότητα που τους προσφέρει το κράτος να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή τους. Οταν έχουμε τέτοια έκτακτα φαινόμενα, γνωρίζετε πολύ καλά πως υπάρχει μια ειδική πολιτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΦΙΛΗΣ: Μεταδόθηκε ότι ο κ. Αβραμόπουλος διαμήνυσε στη Σάμο ότι η Αθήνα είναι κοντά της. Επίσης, μεταδόθηκε ότι ο κ. Χριστόδουλος προτίθεται να πάει στη Σάμο. Υπάρχει κάποια επικοινωνία του κ. Αβραμόπουλου ή του κ. Χριστόδουλου με την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν έχουν επικοινωνήσει με κάποιους υπουργούς. Γνωρίζω πολύ καλά, όμως, ότι η κυβέρνηση κάνει όσο καλύτερα μπορεί το έργο της. Από εκεί και πέρα, κρίνω θετικό το γεγονός ότι και άλλοι παράγοντες της κοινωνικής ζωής εκδηλώνουν ανάλογο ενδιαφέρον.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Εχουν εκκενωθεί τουριστικές περιοχές και έχουν παρθεί ειδικά μέτρα για τους τουρίστες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κινδυνεύουν οικισμοί, πλέον, στη Σάμο. Εχει ελεγχθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς, παρά το ότι, βεβαίως, η πυρκαγιά μαίνεται ακόμη με κατεύθυνση προς το εσωτερικό του νησιού. Αυτή την ώρα, έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος. Αλλά, πρέπει να πω ότι όσο παραμένει σε εξέλιξη μία πυρκαγιά, οι ισχυροί άνεμοι, εφόσον αλλάζουν και κατεύθυνση, όντως μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μιλώ για τους τουρίστες.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη δεν βρίσκεται σε τουριστικές περιοχές, αλλά στο εσωτερικό του νησιού.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Πρώτον, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχετε υπολογίσει τις ζημιές σε χρήματα. Δεύτερον, εάν σε όλη αυτή τη διάρκεια των πυρκαγιών έγιναν εκκενώσεις ξενοδοχείων. Και τρίτον, αν μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο γι` αυτό το μήνυμα που πρόκειται να μεταδώσετε, την Τετάρτη, κατά της τρομοκρατίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, είναι πολύ νωρίς για να μπορεί κάποιος να κάνει έναν υπολογισμό. Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, δεν βρέθηκαν σε κίνδυνο ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ώστε να προκληθεί η ανάγκη μετακίνησης των ενοίκων. Οσον αφορά το τρίτο θέμα, σας είπα ότι είναι συμβολικό το μήνυμα αυτό, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες. Με πολύ απλό, αλλά ευθύβολο τρόπο, θα στείλουμε ένα μήνυμα, ως κράτος και ως κοινωνία, σε όλους εκείνους που, με τέτοιες πράξεις, σκιάζουν τον πολιτισμό μας, αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Με ποιά ευκαιρία; Γιατί την Τετάρτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή μας έχει απασχολήσει το θέμα αυτό, 40 ημέρες μετά τη δολοφονία του στελέχους της βρετανικής πρεσβείας, θεωρούμε πως είναι καλή η χρονική στιγμή. Κάποιοι, βεβαίως, γνωρίζουν ότι η συγκυρία κατακλύζεται από τις πυρκαγιές. Εμείς, όμως, θα πρέπει να εργαζόμαστε σε όλους τους τομείς, όπως π.χ. θα συνεδριάσει το κυβερνητικό όργανο για την απασχόληση. Θα στείλουμε αυτό το μήνυμα ευαισθητοποίησης, ενώ, ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες και όλοι όσοι εμπλέκονται αμέσως ή εμμέσως, θα καταβάλουν προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα περιορίσετε αυτό το σποτς για την τρομοκρατία στο συγκεκριμένο θέμα του Σοντερς ή θα είναι πιο γενικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα πολιτικό μήνυμα με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας απέναντι σε τέτοιες ενέργειες.

ΦΙΛΗΣ: Πριν από δύο ημέρες, έκλεισε άλλη μια χρονιά, άλλη μια «επέτειος» από τη δολοφονία ενός παιδιού, του Αξαρλιάν, από τη 17 Ν, στο κέντρο του Συντάγματος. Γιατί δεν επιλέξατε αυτή την ημερομηνία να στείλετε το συμβολικό μήνυμα, που είναι παράπλευρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα τα θύματα, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι θύματα. Ολοι χάνουν τη ζωή τους με αυτό τον απεχθή τρόπο. Αποφασίσαμε να αναλάβουμε αυτή την πρωτοβουλία και γι` αυτό επιλέξαμε την ερχόμενη Τετάρτη. Δεν το συνδυάζουμε με κάποιο ειδικό περιστατικό. Απλά, επειδή είχαμε ένα πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα, θεωρήσαμε ότι η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση, έχει αναλάβει μια άλλη πρωτοβουλία και αύριο το πρωί, στο υπουργείο Εξωτερικών, οργανώνεται μία ημερίδα, ένα σεμινάριο, όπου υπουργοί και άλλα στελέχη των δύο κυβερνήσεων θα αναπτύξουν τις θέσεις τους για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών και το χειρισμό τους. Θεωρήσαμε ότι η Τετάρτη, είναι μία ημέρα που ενδείκνυται για μια τέτοια πρωτοβουλία. Δεν το συνδυάσαμε με κάποιο ειδικό περιστατικό.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το θέμα των πυρκαγιών. Οπως, για παράδειγμα, να κάνει πιο αυστηρές τις ποινές ή να επικηρύξει τους εμπρηστές, κ.τ.λ.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι επαρκής η νομοθεσία. Οι δικαστές, όταν έχουν απέναντί τους κάποιον ύποπτο και καλούνται να τον δικάσουν, πιστεύω ότι επιβάλλουν ποινές, οι οποίες μπορεί να έχουν αποτέλεσμα. Το θέμα, όμως, είναι να έχουν απέναντί τους κάποιον να δικάσουν. Το θέμα είναι να συλλάβουμε εμπρηστές. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

ΤΑΚΗΣ: Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος, στη ραδιοφωνική του εκπομπή, είπε πρώτον, ότι είναι θύμα μιας μαύρης προπαγάνδας που, κατά περίπτωση, εκπορεύεται από την κυβέρνηση και δεύτερον, αναφερόμενος σε αυτούς που, όπως είπε, θέλουν να αποθρησκοποιήσουν το κράτος, είπε ότι το ίδιο έκανε ο Στάλιν, ο Τσαουσέσκου και ο Μουσουλίνι και απέτυχαν. Ποιό είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει σχέση με όλα αυτά που ισχυρίζεται ο Μακαριότατος, αλλά θεωρεί πως είναι ανάξια λόγου, ώστε να χρειάζεται να παρέμβει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε διατυπώσει, με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε, την τελική θέση μας για ένα θέμα που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ολα τα άλλα, τα οποία λέγονται, είναι ισχυρισμοί που δεν έχουν αντίκρισμα αλήθειας. Δεν αφορούν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθήσει μια τέτοιου είδους δραστηριότητα, η οποία, σε τελευταία ανάλυση, όχι μόνο δεν αποτελεί έργο της, αλλά πιστεύω ότι αν το έκανε, αν την παρακολουθούσε, θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα, γιατί θα υπονόμευε την κοινωνική συνοχή, αλλά και την επικέντρωση των προσπαθειών μας στα μεγάλα μέτωπα όπου δίνουμε μάχες και από την έκβαση αυτών των μαχών θα κριθεί η πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Με αυτά ασχολείται η κυβέρνηση, γιατί ο ελληνικός λαός γι` αυτό το έργο την ψήφισε.

ΤΑΚΗΣ: Ο κ. Χριστόδουλος, για το θέμα των ταυτοτήτων, μιας και αναφερθήκατε, είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, διότι διαφορετικά θα πρόδιδε το λαό. Ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι απόψεις του Μακαριότατου, οι οποίες είναι σεβαστές. Εμείς γνωρίζουμε ότι έχουμε μια καταγραφή της λαϊκής θέλησης, πρόσφατα κιόλας. Από τις εκλογές του προηγούμενου Απριλίου, αναδείχθηκε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός της χώρας. Ασκούν τα καθήκοντά τους, εκπροσωπώντας το λαό. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η λαϊκή κυριαρχία είναι συστατικό στοιχείο μιας δημοκρατίας και η λαϊκή κυριαρχία αποτυπώνεται στο Κοινοβούλιο και τη κυβέρνηση, την οποία στηρίζει η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προεκλογικά δεν το είχατε πει αυτό για τις ταυτότητες@

ΡΕΠΠΑΣ: Ο νόμος είναι ο νόμος του 1997. Εσείς που είστε τόσο επιμελής δημοσιογράφος, πώς δεν είχατε αναδείξει αυτό το θέμα, το οποίο θεωρείτε ότι είναι τόσο σημαντικό; Ο νόμος αυτός έχει ψηφιστεί από το 1997.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι άλλο να ρωτήσω, αν βγήκε η εγκύκλιος@

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω δώσει κατ@ επανάληψη απάντηση για το θέμα αυτό. Επαναλαμβάνω ότι είναι θέμα λίγου χρόνου η ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που αφορά αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν είναι πολιτικό ζήτημα η διαχείριση του θέματος αυτού. Συνιστά διεκπεραίωση μιας υπηρεσιακής ενέργειας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, εγράφη ότι έδωσε εντολή ο πρωθυπουργός στον κ. Χρυσοχοίδη, εντός της εβδομάδος να στείλει εγκύκλιο εφαρμογής για τις νέες ταυτότητες. Είναι αλήθεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν χρειάζεται να δοθεί εντολή από τον πρωθυπουργό στον αρμόδιο υπουργό. Το θέμα αυτό έχουν αναλάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες θα το φέρουν σε πέρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μετά τη γνωστή δημοσιοποίηση του σχεδίου-τερατούργημα του Ντενκτάς, στην ουσία ο διακοινοτικός διάλογος τινάζεται στον αέρα. Ο ίδιος ο Ντενκτάς μάλιστα, αφού εξύβρισε συλλήβδην την ελληνική πλευρά, προτείνει ως μοναδική λύση του Κυπριακού τη συνομοσπονδία και τη συνεταιρική σχέση μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων, ενώ είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι οι κατοχικές δυνάμεις διατηρούν ακόμα και εδραιώνουν τις θέσεις τους στα Στροβίλια. Θα ήθελα να κάνετε μία γενικότερη δήλωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα-πρώτα, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία και ο Ντενκτάς δεν είναι έτοιμοι να συμβάλουν, έστω κατά το ελάχιστο, σε μία θετική προσέγγιση για τη λύση του κυπριακού θέματος. Πιστεύουμε ότι η πολιτική στάση τους είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της Τουρκίας και του Ντενκτάς. Και αυτό θα πρέπει να επισημανθεί. Να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τηρούν αυτή τη στάση, καταπατώντας Αποφάσεις και Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Κατά τα άλλα, οι προτάσεις που διατυπώνει ο Ντενκτάς, αυτές τουλάχιστον που είδαν το φως της δημοσιότητας και αυτές σχολιάζουμε, δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν σημείο αναφοράς. Δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν οποιαδήποτε βάση για περαιτέρω συζήτηση, όσον αφορά το κυπριακό θέμα.

Είναι φανερό, ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα η Τουρκία και ο Ντενκτάς. Στη στάση τους αυτή η διεθνής Κοινότητα -και όχι μόνον η Ελλάδα- είναι σθεναρά αντιμέτωπη. Θεωρώ πως δεν έχει, ίσως, προηγούμενο στην ιστορία της παγκόσμιας κοινότητας, όλος ο κόσμος να έχει λάβει μία σαφή θέση για ένα συγκεκριμένο θέμα και να αντιδρά η μία πλευρά, η οποία μάλιστα για την απόλυτα αρνητική στάση της φαίνεται να μένει σχετικά ανενόχλητη, ώστε να έχει την πολυτέλεια να διατηρεί τη θέση αυτή.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κάτι συμπληρωματικό: Εν πάση περιπτώσει, με αυτέ τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο κ. Ντενκτάς περί συνομοσπονδίας και όλων των συναφών που είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, βλέπει η ελληνική πλευρά περιθώριο συνέχισης των διακοινοτικών συνομιλιών στη Γενεύη;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό το χειρίζεται υπεύθυνα ο πρόεδρος Κληρίδης και η κυπριακή κυβέρνηση. Εχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν σε ένα νέο γύρο συνομιλιών. Ασφαλώς ο διεθνής παράγων, ο ΟΗΕ παρατηρεί και αξιολογεί τη στάση κάθε πλευράς. Και αυτό πιστεύουμε ότι δεν μπορεί, παρά να βαρύνει στον τελικό χειρισμό που θα κάνει ο ΟΗΕ. Γιατί δεν είναι αμελητέα -κάθε άλλο- η απόλυτα αρνητική στάση του Ντενκτάς και της Τουρκίας στο θέμα αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Για τα Στροβίλια δεν είπατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα Σροβίλια κάναμε δηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες. Παραπέμπουμε σε αυτή τη θέση. Θεωρούμε πως η επιχείρηση να αλλάξει το στάτους στην περιοχή, είναι μία κίνηση, που εκτός των άλλων στρέφεται και εναντίον του ΟΗΕ, σε σημείο, να εξευτελίζει το Διεθνή Οργανισμό, ο οποίος παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση αδύναμος να αντιδράσει και να λάβει κάποια αποτελεσματικά μέτρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, ο κ. Τσοχατζόπουλος, μετά από αυτές τις εξελίξεις, ζήτησε «πάγωμα» του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε σε αυτό το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπε, προχθές, στη Μόσχα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος -και δεν το λέει μόνον ο κ. Τσοχατζόπουλος, ούτε το λέει για πρώτη φορά- ότι η οριστική εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να προκύψει, παρά μόνον αν η Τουρκία παραιτηθεί από τις μονομερείς αξιώσεις της και αν λυθεί, βεβαίως, το κυπριακό πρόβλημα. Αλλά από κει και πέρα, γνωρίζετε ότι δεν τίθεται θέμα πολιτικού διαλόγου ή πολιτικής διαπραγμάτευσης Ελλάδας και Τουρκίας. Οι διαδικασίες επικοινωνίας που είναι σε εξέλιξη, παραμένουν. Αυτό το οποίο κάθε φορά πρέπει να επισημαίνεται, είναι η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας μετά και τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι και η αντιμετώπιση των θεμάτων από μία καλύτερη θέση. Εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι σεβόμαστε κανόνες και επιθυμούμε να είμαστε μία δύναμη που προωθεί τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά θα πρέπει από αυτή την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα να ξεφύγουμε προς τα εμπρός. Και για να γίνει αυτό κατορθωτό θα πρέπει η Τουρκία να κάνει τα βήματα που της αναλογούν. Και μέχρι τώρα, δεν τα έχει κάνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν σταματάει ο διάλογος@

ΡΕΠΠΑΣ: Δείτε, κ. Σταματόπουλε@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι αυτό που είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν γίνεται.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντήσατε. Είπατε για όλα τα άλλα εκτός από αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα απολύτως. Και σας λέω και πάλι ότι δεν σταματά ο πολιτικός διάλογος, γιατί δεν υπάρχει πολιτικός διάλογος. Δεν ξεκίνησε πολιτικός διάλογος.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Οι διευθυντές των υπουργείων;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι η διαδικασία επικοινωνίας είναι σε εξέλιξη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Α, το λέμε διαδικασία επικοινωνίας τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι συζήτηση για επιμέρους θέματα επί των οποίων έχουν γίνει συμφωνίες και έχουν υπογραφεί τα κείμενα αυτά. Αυτό ισχύει. Δεν ακυρώνεται.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 14 July 2000 - 16:47:17 UTC