Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός, αυτή την ώρα, επισκέπτεται το συντονιστικό κέντρο δασοπυρόσβεσης, στο Χαλάνδρι. Ενημερώνεται για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στα διάφορα μέτωπα της φωτιάς. Δίνει κατευθύνσεις. Θα προβεί σε σχετική δήλωση. Επίσης, όπως έχετε ενημερωθεί, έξι κυβερνητικά κλιμάκια επισκέπτονται διάφορες περιοχές της χώρας, όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές.

Αυτή την ώρα είναι σε ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες και βεβαίως και όλα τα μέλη της κυβέρνησης, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού.

Η κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται τώρα που συζητούμε, έχει ως εξής:

Σε τρεις περιοχές η φωτιά βρίσκεται σε σημεία δύσβατα. Πάντως, η φωτιά ελέγχεται στις περιοχές αυτές έστω και δύσκολα. Είναι στην Ακράτα, το Ξυλόκαστρο και την Αργαλαστή του Πηλίου. Ολες οι άλλες φωτιές, μπορεί να πει κανείς, ότι είναι κάτω από πλήρη έλεγχο. Και στις τρεις περιπτώσεις που ανέφερα, αλλά και σε όλες τις άλλες, δεν αντιμετωπίζεται οποιοσδήποτε κίνδυνος για τη ζωή ανθρώπων, ζώων και περιουσιών στις αστικές περιοχές.

Σήμερα, έχουν εκδηλωθεί περίπου 30 φωτιές. Συντομότατα, μέσα σε λίγες ώρες, έρχεται βοήθεια από το εξωτερικό για να προστεθεί στα μέσα που χρησιμοποιούμε. Από την Τσεχία έρχονται τέσσερα αεροσκάφη, που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο τόνους νερού το καθένα, καθώς και ένα ελικόπτερο που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα τόνο νερού. Από το Ισραήλ έρχονται δύο μεγάλα ελικόπτερα που το καθένα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει εννέα τόνους νερού. Βοήθεια έχει, επίσης, ζητηθεί και από άλλες χώρες, όπως τις σκανδιναβικές.

Το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει κινητοποιηθεί. Οι δυνάμεις αυτές ανέρχονται σε περίπου 9.500 άνδρες. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν 4.000 άνδρες που έχουν προσληφθεί ως εποχικό προσωπικό και, όπως γνωρίζετε, έχει ληφθεί απόφαση να προσληφθούν αμέσως και άλλοι 1.500 δασοπυροσβέστες.

Θα ήθελα να τονίσω ότι από τα ξημερώματα, σήμερα, αξιοποιήθηκε αυτό το χρονικό διάστημα που είχαμε ύφεση της έντασης των ανέμων, προκειμένου να επιχειρήσουν με καλά αποτελέσματα, με την πτήση και των αεροπορικών μέσων, οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Βεβαίως, η προσπάθεια συνεχίζεται και πρέπει να είμαστε πάντοτε σε επιφυλακή, γιατί είναι ενδεχόμενο από το απόγευμα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, να έχουμε ένταση βορείων ανέμων.

Απευθυνόμενος, ιδιαιτέρως, στους ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ, θα ήθελα να επισημάνω ότι από την πρώτη στιγμή έως τώρα δεν τέθηκαν σε κίνδυνο τουριστικές εγκαταστάσεις, δεν είχαμε και δεν έχουμε προβλήματα σε τουριστικές περιοχές. Τα τουριστικά προγράμματα μπορεί να εκτελούνται χωρίς άλλα προβλήματα. Η διακίνηση των τουριστών μπορεί να γίνεται κανονικά. Ακόμη και στις λίγες εκείνες περιοχές όπου δημιουργήθηκαν περιστασιακά προβλήματα, μπορούμε να πούμε ότι όλα έχουν επανέλθει σε ομαλό ρυθμό.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να κάνω ένα σύντομο σχόλιο, όσον αφορά την πρωτοβουλία που πρόκειται να αναλάβει ο υπουργός Εργασίας για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου περί το τέλος αυτού του μήνα: Η Κυβερνητική Επιτροπή, στη χθεσινή συνεδρίασή της, συζήτησε, όπως γνωρίζετε, το θέμα της απασχόλησης, αλλά δεν έλαβε τελικές αποφάσεις. Εθεσε το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να αναπτυχθεί ο κοινωνικός διάλογος. Τα σημεία αυτά πιστεύουμε ότι είναι σημαντικά και πρέπει να απασχολήσουν τους κοινωνικούς εταίρους και το κράτος. Αυτό το οποίο πρέπει να έχουμε όλοι ως κοινό στόχο είναι η δημιουργία πολλών νέων θέσεων απασχόλησης. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να δούμε το πρόβλημα της ανεργίας, που είναι πράγματι σημαντικό και ουδείς το αγνοεί, όχι με στερεότυπες προσεγγίσεις, που έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι αναποτελεσματικές. Ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού έχουμε όλοι. Βεβαίως, το κράτος θα συμβάλλει στην αντιμετώπισή του, αλλά και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι από τη δική τους πλευρά θα πρέπει να προτείνουν λύσεις, προκειμένου να πετύχουμε αυτό τον κοινό στόχο. Τη δημιουργία, δηλαδή, χιλιάδων νέων θέσεων απασχόλησης. Θέλω να υπογραμμίσω ότι τίποτα δεν είναι θέσφατο. Όλα αυτά τα θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και ελπίζουμε η συζήτηση αυτή να είναι γόνιμη και παραγωγική.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σε δήλωσή του ο κ. Εβερτ κάνει λόγο για εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης και απορεί που δεν έχουν ακόμη παραιτηθεί υπουργοί, αρμόδιοι δηλαδή για τις πυρκαγιές. Ακόμη, ο κ. Λαλιώτης λέει ότι οι μεγάλες πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμού. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, έχουμε εκθέσει τις θέσεις της κυβέρνησης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός. Οι υπουργοί που είχαν την ευθύνη συντόνισαν τις σχετικές προσπάθειες. Πρέπει, όμως, να έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι αντιμετωπίσαμε ιδιαιτέρως αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στην καριέρα τους, όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν. Ενώ έχουμε μια καλή προετοιμασία, ενώ έχουμε πολλά, σημαντικά μέσα στη διάθεσή μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών, οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να τα χρησιμοποιήσουμε. Η Ελλάδα είναι η τρίτη δύναμη παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όσον αφορά τα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει. Χθες, όμως, λόγω της σφοδρότητας των ανέμων δεν είχαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα αυτά. Γι` αυτό, ακριβώς, η όποια προσπάθεια δυστυχώς δεν μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

Οσον αφορά τις ευθύνες για τις πυρκαγιές, ο κ. Λαλιώτης δεν είπε αυτό ακριβώς. Είπε @όπως άλλωστε το λέμε κι εμείς- ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ενδείξεις πως οι πυρκαγιές έχουν προκληθεί από εμπρησμό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε μια περιοχή που κάηκε έχει βρεθεί εμπρηστικός μηχανισμός. Όλα αυτά, βεβαίως, τα ερευνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι πρόωρο να είμαστε κατηγορηματικοί και να περιοριζόμαστε στην αναφορά μιας αιτίας πυρκαγιών, επειδή οι αιτίες αυτές είναι πολλές. Αυτό θα ήταν επιπόλαιο και ανεύθυνο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα για ενδεχόμενα λάθη επιχειρησιακού χαρακτήρα από κυβερνητικούς και κρατικούς παράγοντες, ήθελα να ρωτήσω το εξής: προ δύο ημερών είχατε αποκλείσει την επανεμπλοκή των δασικών υπαλλήλων στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών. Σήμερα, ανακοινώνετε την πρόσληψη δασοπυροσβεστών. Υπάρχει επανεξέταση του επιχειρησιακού σχεδίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ μην κάνετε αυτό το λάθος. Το εποχικό προσωπικό που προσλαμβάνεται -και μιλώ για τους 4.000 που έχουν ήδη προσληφθεί και συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης- είναι προσωπικό που έχει εμπειρία, λόγω της συμμετοχής του σε ανάλογες δραστηριότητες τα προηγούμενα χρόνια. Αυτοί ονομάζονται δασοπυροσβέστες. Δεν είναι υπάλληλοι της δασικής υπηρεσίας. Μην υπάρχει, λοιπόν, αυτή η παρανόηση ότι παραδίδουμε και πάλι στην πλήρη αρμοδιότητα της δασικής υπηρεσίας το σχετικό αντικείμενο. Το αντικείμενο αυτό παραμένει στις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως προβλέπεται με το νόμο του 1998. Παραμένουμε σε αυτό το νομικό πλαίσιο. Πιστεύουμε ότι είναι το ορθότερο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Είχατε πει ότι είναι περίπου 9.500 οι πυροσβέστες και οι 4.000 είναι δασοπυροσβέστες.

ΡΕΠΠΑΣ: Για την ακρίβεια, το μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος είναι 9.444 άνδρες. Πέραν αυτών, υπάρχουν και 4.000 εποχικοί που έχουν προσληφθεί για τη δασοπυρόσβεση, οι οποίοι δεν ανήκουν σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία. Είναι αυτοί που προσλαμβάνονται το καλοκαίρι, που εκδηλώνονται πυρκαγιές, για να ενταχθούν σε αυτές τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Και οι άλλοι 1.500 τι είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αυτοί που αποφασίσαμε, χθες, να προσληφθούν επιπροσθέτως.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν στη Σάμο έσβησε η φωτιά και τι γίνεται στη Χίο.

ΡΕΠΠΑΣ: Στη Σάμο έχει ελεγχθεί το μέτωπο της φωτιάς και τα πράγματα έχουν επανέλθει σε ένα ομαλό ρυθμό ζωής, γιατί το νησί αποτελεί και σημαντικό τουριστικό προορισμό. Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε για τη Χίο, από το συνάδελφο κ. Σιφουνάκη, ο οποίος βρίσκεται εκεί επικεφαλής κλιμακίου της κυβέρνησης, είναι -θα έλεγα- ευχάριστες, δοθέντος ότι έχει ελεγχθεί και εκεί το μέτωπο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης.

ΦΙΛΗΣ: Ο υπουργός Υγείας Α. Παπαδόπουλος, με εγκύκλιό του, δημιουργεί κάποια εμπόδια, κάποιες δυσκολίες στην πρόσβαση αλλοδαπών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, επικαλούμενος κάποιες πληροφορίες, κάποια έρευνα, για παράνομη εισαγωγή ξένων στα ελληνικά νοσοκομεία. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και που δυσκολεύουν την πρόσβαση αλλοδαπών, θα επηρεάσουν την είσοδο στα ελληνικά νοσοκομεία των διαβιούντων αλλοδαπών στην Ελλάδα, παρανόμως ή νομίμως. Και αυτό, όχι μόνο από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και από την άποψη ενδιαφέροντος για το επίπεδο της δημόσιας υγιεινής στη χώρα μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση αυτό που φοβάστε, με αυτό το οποίο έχει αποφασίσει ο αρμόδιος υπουργός. Γνωρίζετε ότι στην πατρίδα μας προσφέρονται υπηρεσίες υγείας σε πολίτες, από άλλες χώρες, που ζουν εδώ. Το κόστος αυτό, κόστος αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών, το έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος. Πιστεύουμε ότι είναι μία υπηρεσία την οποία πρέπει να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας αυτής της κατηγορίας. Ο κ. Παπαδόπουλος ορθότατα αναφέρεται σε παρατυπίες και σε παράνομες ενέργειες που γίνονται. Στην εγκύκλιο περιγράφονται όσα προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας των νοσοκομείων και αναφέρεται ότι δίδονται ψευδή στοιχεία, προκειμένου έτσι να προσφερθούν υπηρεσίες, οι οποίες είναι αμφίβολο αν χρειάζονται, σε πολίτες από άλλες χώρες. Η ρύθμιση αυτή είναι καλή, γιατί βοηθά αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη νοσηλευτικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών να τις λαμβάνουν, χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Με άλλα λόγια, γίνεται προσπάθεια να μπει μία τάξη σε αυτό τον τομέα και να ελεγχθούν παράνομες ενέργειες.

ΦΙΛΗΣ: Αν η εγκύκλιος εννοεί αυτά που γράφει, τότε δεν υπάρχει καμία δυνατότητα πρόσβασης αλλοδαπών που διαβιούν στην Ελλάδα, νομίμως ή παρανόμως, που αυτό δεν έχει σχέση με τη συζήτησή μας, δημιουργούνται προβλήματα, όσον αφορά τα τακτικά ιατρεία. Αρα, όλοι αυτοί θα πάνε στα έκτακτα περιστατικά και τις εφημερίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι υπηρεσίες υγείας προσφέρονται και προσφέρονται αφειδώλευτα, με τεράστιο κόστος για τη χώρα μας. Δεν επιχειρεί το κράτος να αποκλείσει κανέναν. Και πολύ περισσότερο δεν επιχειρεί να αποκλείσει κάποιον που έχει πραγματική και επείγουσα ανάγκη αυτών των υπηρεσιών. Αλλά, το κράτος δεν μπορεί να επιτρέψει τη λειτουργία κλινικών ή νοσοκομειακών μονάδων που έχουν έναν τελείως διαφορετικό προορισμό, χωρίς κανέναν έλεγχο και με τρόπο που επιβαρύνει τις υπηρεσίες και διαιωνίζει την παρανομία. Και τα παραδείγματα που αναφέρονται είναι συγκεκριμένα και εύγλωττα. Αρα, λοιπόν, μη θεωρείτε, πραγματικά, ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Από την άλλη, όμως, καταβάλλεται προσπάθεια να γίνουν ρυθμίσεις, οι οποίες θα αποκαταστήσουν την τάξη.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, ανασφάλιστος που διαβιεί στην Ελλάδα -και είναι χιλιάδες αυτοί οι αλλοδαποί- θα έχει δικαίωμα πρόσβασης @

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι έρχονται και από το εξωτερικό. Οταν πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας στη γειτονική Αλβανία, γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε κάποιες περιπτώσεις έρχονται στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, στην Πανεπιστημιούπολη, και τους προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, χωρίς να ζητούμε άλλα στοιχεία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι άνθρωπος που ζει στην Ελλάδα και έχει ανάγκη των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται σε ένα νοσοκομείο, δεν μπορεί να στερηθεί αυτές τις υπηρεσίες.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Ενέργειας να προωθήσουν τη συμφωνία Ουάσιγκτον-Αγκυρας για την ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας και με δεδομένες τις ευρωπαϊκές θέσεις για την πυρηνική ενέργεια, σας προβληματίζει η προώθηση της εν λόγω συμφωνίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, από θέση αρχής, είμαστε αντίθετοι στη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Εχουμε απευθυνθεί -επικαλούμενοι, μεταξύ των άλλων, και τους κινδύνους που προκύπτουν από τη δημιουργία ενός τέτοιου εργοστασίου σε μία σεισμογενή περιοχή- στους διεθνείς οργανισμούς, όπως στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και προς την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, επειδή, χώρες αυτής της συνεργασίας, γειτονεύουν με την περιοχή στην οποία κάποιοι επιθυμούν να δημιουργηθεί αυτή η μονάδα. Γνωρίζετε, επίσης, ότι και στο εσωτερικό της Τουρκίας εκφράζονται διαφορετικές απόψεις. Ακόμη και μέσα στην τουρκική κυβέρνηση έχουν ακουστεί διαφορετικές απόψεις. Και το εργοστάσιο αυτό, για το οποίο γίνεται συζήτηση για πολλά χρόνια, δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Είναι στα σχέδια η κατασκευή του. Εμείς, πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή τη θέση. Και αυτό κάνουμε. Ενημερώνουμε όλες τις χώρες για την αντίθεσή μας και τους απόλυτα δικαιολογημένους φόβους που έχουμε, για τους κινδύνους οι οποίοι δημιουργούνται από μια τέτοια ενέργεια. Θα συνεχίσουμε, παρακολουθώντας πώς εξελίσσονται τα πράγματα, να κάνουμε τις ανάλογες παραστάσεις και αναφορές σε όλες τις χώρες, των οποίων εταιρίες ενδιαφέρονται να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία κατασκευής της μονάδας, αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 14 July 2000 - 16:29:03 UTC