Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-08-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω, συμπληρωματικά, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας.

Ο Πρωθυπουργός, σήμερα, στις 9.45 το πρωί, δέχθηκε την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, με την οποία είχε συνεργασία ενόψει της αυριανής διυπουργικής σύσκεψης.

Αύριο το πρωί, στις 11.30, θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη με τον οποίο θα έχει συνεργασία.

Η ελληνική Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για το τραγικό ναυτικό ατύχημα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προέκυψε κάτι καινούργιο, γιατί συναντήθηκε με την κ. Αγγελοπούλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Τίποτα καινούργιο. Η κ. Αγγελοπούλου βρισκόταν εκτός Αθηνών. Χθες, το απόγευμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και αποφάσισαν να συναντηθούν σήμερα το πρωί, ενόψει της αυριανής διυπουργικής σύσκεψης.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας δήλωσε χθες ότι το θέμα των ταυτοτήτων θα συντηρηθεί έως τις Δημοτικές και εθνικές εκλογές. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω τις απόψεις που εκφράζουν διάφοροι ιεράρχες. Είναι @το πιστεύω απόλυτα αυτό- προσωπικές απόψεις που δεν εκφράζουν την Εκκλησία ως σώμα, δεν εκφράζουν -θα έλεγα- και τα όργανα της Ιεραρχίας. Κατά τα άλλα, πιστεύω ότι τέτοιου είδους απόψεις κάθε άλλο παρά είναι συμβατές με το ρόλο και την αποστολή της ελληνικής Εκκλησίας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη διάρκεια της σημερινής απογευματινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν θα ζητηθεί η σύμφωνη ή όχι γνώμη του Πρωθυπουργού για την εξαίρεση του μαθήματος των Θρησκευτικών από την εξεταστέα ύλη.

ΡΕΠΠΑΣ: Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που, όπως γνωρίζετε, θα γίνει την Πέμπτη θα συζητηθούν τα θέματα της Παιδείας. Ενόψει αυτής της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα εξετάσουν το σύνολο των θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Ένα θέμα είναι και αυτό. Το σχετικό, δηλαδή, με τα μαθήματα στα οποία θα διαγωνίζονται οι μαθητές. Η θέση της κυβέρνησης θα διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια και λεπτομερώς στην απαντητική επιστολή που θα στείλει ο Υπουργός Παιδείας προς τον Αρχιεπίσκοπο. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας είχα ρωτήσει και πριν από ένα μήνα, και μου είχατε πει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Και ξαφνικά, τώρα, που έφυγε ο κόσμος στις διακοπές γύρισε και βρήκε τα εισιτήρια 30% πάνω, τα τηλέφωνα το ίδιο και από ό,τι λένε προβλέπονται και άλλες αυξήσεις@

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε να μου πείτε ποιος ήταν ο διάλογος και ποια ήταν η απάντησή μου στη δική σας ερώτηση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είχα ρωτήσει αν θα αυξηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και μου είπατε ότι δεν προβλέπεται νέα φορολογία.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, γνωρίζετε πολύ καλά, περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο και δεν προβλέπεται να υπάρχει οποιαδήποτε νέα φορολογία. Οσον αφορά τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ γνωρίζετε ότι η διοίκηση κάθε Ανώνυμης Εταιρείας λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις. Δεν είναι κάτι που εμπίπτει στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής με τόση εξειδίκευση για κάθε Οργανισμό. Όμως, επειδή αναφερθήκατε στην τιμή των εισιτηρίων των αστικών μέσων μεταφοράς πρέπει να σας πω ότι οι αστικές συγκοινωνίες λειτουργούν με παθητικό, γιατί προσφέρουν κοινωνικό έργο. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποιούν, κατά κύριο λόγο, οι εργαζόμενοι και το εισιτήριο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ασφαλώς, πάντοτε λαμβάνεται υπόψη η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών. Να μη λειτουργούν, δηλαδή, με υπέρμετρο κόστος και να δημιουργούνται τεράστια ελλείμματα, λόγω των χαμηλών τιμολογίων των προσφερόμενων υπηρεσιών. Από την άλλη, βεβαίως, θα πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις που έχει η τιμολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι επιχειρήσεις αυτές αφενός στον πληθωρισμό και αφετέρου στο πόσο επηρεάζεται το εισόδημα των πολιτών που χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες. Μην μπούμε, λοιπόν, σε συζήτηση για τα τιμολόγια μιας επιχείρησης ή της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, κ. Υπουργέ, οι διοικήσεις αυτές δεν είναι διορισμένες από την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ποιο είναι το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία Οργανισμών του λεγόμενου δημόσιου τομέα. Άλλες είναι στο Χρηματιστήριο, άλλες δεν είναι. Οι διοικήσεις τους, ασφαλώς, διορίζονται από την κυβέρνηση, μέσω της γνωστής διαδικασίας, ελεγχόμενης δηλαδή από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Είναι γνωστά αυτά τα πράγματα, μην επανερχόμαστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, είναι ανεξέλεγκτοι αυτοί, κάνουν ό,τι θέλουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανείς δεν είπε τέτοιο πράγμα. Η απάντησή μου ήταν σαφής και λεπτομερής και πρέπει να σας ικανοποιεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τους Οργανισμούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι που το λέτε εσείς. Δεν το είπα εγώ.

ΒΙΔΑΛΗ: Πώς σκέπτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη σταδιακή επιδείνωση των σχέσεών της με την Αλβανία, όπως τουλάχιστον προκύπτει και από σημερινά δημοσιεύματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε τί αναφέρεστε; Γενικώς ή έχετε κάτι συγκεκριμένο;

ΒΙΔΑΛΗ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα στην «Καθημερινή», ίσως και σε άλλες εφημερίδες, ότι πάλι δύο ελληνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, παρά τις συμφωνίες που έχουν κάνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Αλβανία. Εμείς έχουμε επιδείξει συνέπεια και θετική στάση στα θέματα που αφορούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Αλβανία από τη δική της πλευρά. Γιατί οι καλές σχέσεις απαιτούν όλες οι πλευρές να έχουν το ίδιο πνεύμα κατανόησης, συνεργασίας και φιλικής προσέγγισης για επίλυση των όποιων προβλημάτων. Είναι κάτι που δεν έχει επιδειχθεί από την πλευρά της Αλβανίας σε πολλές περιπτώσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο αναφέρεστε πρέπει να πω ότι με βάση το νόμο για τα πετρελαιοειδή που ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο στην Αλβανία, δόθηκε άδεια σε ελληνικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία εγκαταστάσεων στην περιοχή του Δυρραχίου. Εγινε προσπάθεια από υπηρεσίες του αλβανικού κράτους να ανακληθεί η άδεια αυτή. Οι εργασίες, όμως, για τη δημιουργία αυτών των νέων εγκαταστάσεων συνεχίζονται, θα ολοκληρωθούν και θα λειτουργήσουν κανονικά. Ελπίζουμε να μην παρατηρηθούν άλλα εμπόδια. Αλλωστε, σύμφωνα με το νόμο του γειτονικού κράτους, οι εργασίες που γίνονται είναι απόλυτα νόμιμες. Είναι προς το συμφέρον όχι μόνον των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και του αλβανικού κράτους. Αυτό δεν πρέπει να παραγνωριστεί.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Πώς σχολιάζετε μια ερώτηση που κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κρητικός, η κ. Κατσέλη και ο κ. Παπαηλίας που λένε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ δεν συνάδουν στο σοσιαλισμό και δεν υπάρχουν σε κανένα κυβερνητικό πρόγραμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική της κυβέρνησης είναι γνωστή. Είχε εξαγγελθεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό και έτυχε της έγκρισής του με την ψήφο του. Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συνεχίζει το έργο της, εφαρμόζει το πρόγραμμα που εξήγγειλε στον ελληνικό λαό. Την κυβέρνηση τη στηρίζουν όλοι οι βουλευτές που εκλέχτηκαν στις πρόσφατες εκλογές με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΠΠΟΣ: Είναι δυνατόν @και μιλάω για την Αλβανία- να κρίνονται οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών από τα καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα δύο εταιρειών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζετε, προφανώς, το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής». Μιλούμε για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Δεν είναι μια οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση. Μιλούμε για έναν Ομιλο, ο οποίος αναπτύσσει δραστηριότητα σε ένα νευραλγικό τομέα. Πρέπει να πω ότι στο δημοσίευμα αναφέρονται και άλλα παραδείγματα, χωρίς να σημαίνει ότι συμμερίζομαι απολύτως την ανάλυση που κάνει ο δημοσιογράφος στο σχετικό δημοσίευμα. Οπως, φερ` ειπείν, γιατην οριστική αποχώρηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας μας από την Αλβανία. Αλλά, επειδή ακριβώς, την τελευταία περίοδο, διατυπώνονται απόψεις από πολιτικούς παράγοντες της Αλβανίας για την Ελλάδα, με τρόπο που δείχνει ότι κάποιοι δεν επιθυμούν την περαιτέρω βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, έκρινα σκόπιμο να κάνω αυτές τις επισημάνσεις.

ΚΑΠΠΟΣ: Η κυβέρνηση προωθεί κάποια μέτρα για τον περιορισμό των λεγόμενων ολιγομελών συγκεντρώσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα αυτό έχει απασχολήσει, κατά καιρούς, κυβερνητικά όργανα. Οι συναρμόδιοι υπουργοί ανταλλάσσουν απόψεις και συζητούν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται επί πολλά χρόνια και στην Ελλάδα. Δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία στην καθημερινή ζωή των πολιτών, στη λειτουργία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Μικρές ομάδες διαδηλωτών καταλαμβάνουν το οδόστρωμα, παρεμποδίζουν την κίνηση των συμπολιτών τους και την άσκηση των δικών τους δικαιωμάτων. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτή την ώρα δεν έχω τίποτα άλλο να ανακοινώσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα το διαπιστώσατε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε συζητήσει εδώ πολλές φορές για το θέμα αυτό και απορώ πώς δεν το θυμάστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και παλιά δεν θυμάστε ποιοί έκλειναν τους δρόμους;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε ισχυρότατη μνήμη και γνωρίζουμε ότι κυβερνάμε επί πάρα πολλά χρόνια δόξα τω Θεώ και «τω λαώ» και έτσι αυτά τα θέματα εμείς εκ των πραγμάτων καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε, γιατί εμείς έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απαγορεύετε, δηλαδή, τις συγκεντρώσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που βγάζετε εσείς, σκεπτόμενος με τρόπο αυθαίρετο. Γνωρίζετε ότι η άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μην προσπαθείτε να δώσετε την εντύπωση ότι επιβάλλονται περιορισμοί. Ισα-ίσα, πολλοί μας κατηγορούν ότι είμαστε, πέρα από το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος και των νόμων, ανεκτικοί σε δραστηριότητες που εκ των πραγμάτων παρακωλύουν το έργο πολύ μεγάλου αριθμού πολιτών, κοινωνικών ομάδων και επαγγελματιών. Τα γνωρίζετε όλα αυτά, γιατί τα έχουμε συζητήσει κατ` επανάληψη.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή, μιλήσατε για συνταγματικά δικαιώματα ποιός κρίνει πια ότι η συγκέντρωση είναι ολιγομελής@

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, αυτή την ώρα, μιλούμε για ένα θέμα που συζητείται και έτσι δεν είμαι σε θέση να προβώ σε ανακοινώσεις. Το θέμα αυτό απασχολεί τους πολίτες, απασχολεί κι εσάς, είτε βρίσκεστε στη μια πλευρά, είτε στην άλλη. Είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει και απασχολεί και τα κυβερνητικά όργανα.

ΚΟΥΊ@Ν: Υπήρξε κάποια πρόοδος στο θέμα της επίσκεψης του κ. Χρυσοχοϊδη στις ΗΠΑ; Από ό,τι φαίνεται συζητήθηκε και στη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου και στη συνάντησή του με τον κ. Μπερνς.

ΡΕΠΠΑΣ: Παραμένω σε αυτά που είπα χθες. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη. Αναμένουμε την τελική θέση από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το ποιός και πότε θα είναι αυτός που θα την εκπροσωπήσει στην υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης για τα συγκεκριμένα θέματα. Εμείς έχουμε διατυπώσει τη θέση μας. Το ουσιαστικό περιεχόμενο του κειμένου αυτού, μπορεί να πει κανείς, ότι έχει συμφωνηθεί. Δεν υπάρχει πρόβλημα επ` αυτού. Απομένουν κάποιες τυπικές διαδικαστικές λεπτομέρειες που πρέπει να ρυθμιστούν για να υπογραφεί το κείμενο αυτό.

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ: Θα ήθελα να επανέλθω λίγο στα θέματα Παιδείας. Εκτός από το μάθημα των Θρησκευτικών, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί και η εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας σε κάποιες περιοχές ή για κάποιες@

ΡΕΠΠΑΣ: Το πρώτο θέμα που θέσατε δεν θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα απασχολήσει, ασφαλώς, τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό στη συνεργασία που θα έχουν, όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Οσον αφορά, το δεύτερο θέμα που θέσατε @και με τον τρόπο μάλιστα που το θέσατε δείχνετε ότι περίπου δέχεστε ότι κάτι τέτοιο επίκειται- σας λέω ότι δεν αντιμετωπίζεται τέτοιο θέμα.

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ: Σας το λέω αυτό, γιατί διευθυντής σχολείου στη Δραπετσώνα εκλήθη από τον αντιδήμαρχο της πόλης, αρμόδιο στα θέματα Παιδείας, και του σύστησε δάσκαλο τουρκικής για παιδιά@

ΡΕΠΠΑΣ: Και γιατί πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει γι` αυτό; Γιατί, δεν απευθύνεστε στον αρμόδιο παράγοντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεταφέρουμε αρμοδιότητες στην Τ.Α. και από την άλλη μας κατηγορείτε γιατί δεν ελέγχουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τις αρμοδιότητές τους οι άρχοντες της Τ.Α.

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ: Ναι, αλλά δεν υπάρχει κάποια συνεργασία του Υπουργείου με τους τοπικούς άρχοντες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η εκπαιδευτική πολιτική είναι εθνική πολιτική, χαράσσεται από το Υπουργείο Παιδείας και ουδείς μπορεί να την αγνοήσει ή να χαράξει δική του, διαφορετική εκπαιδευτική πολιτική. Είναι σαφέστατο αυτό.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 22 August 2000 - 14:05:10 UTC