Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας, καλό μήνα και καλό φθινόπωρο.

Εμείς θα προσπαθήσουμε, με τη δουλειά μας, να οδηγήσουμε τη χώρα σε μόνιμη πολιτική καλοκαιρία.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω εισαγωγικά ένα σχόλιο, με αφορμή δημοσιεύματα, ομιλίες και δηλώσεις παραγόντων της αντιπολίτευσης. Οι ομιλίες και οι δηλώσεις παραγόντων της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως του αρχηγού της Ν.Δ., για θέματα που αφορούν τη διαφάνεια και τη διαπλοκή, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο υποκρισίας και σκοπιμότητας. Ιδιαιτέρως του αρχηγού της Ν.Δ.. Οταν διατυπώνει τέτοιες αιτιάσεις, ασφαλώς, αναφέρεται στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία κυριολεκτικά παρέδωσε σε ιδιωτικά συμφέροντα κρίσιμους τομείς του δημόσιου βίου της χώρας.

Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. εμπόδισε τον ΟΤΕ να αναπτύξει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, δίνοντας σε ιδιώτες επιχειρηματίες τη δυνατότητα να παραμείνουν μόνοι τους, χωρίς τον ανταγωνισμό του δημόσιου αυτού οργανισμού, σε ένα πολύ κρίσιμο τομέα, με υψηλή κερδοφορία.

Γνωρίζετε ότι η Ν.Δ. παρέδωσε μια δημόσια υπηρεσία -όπως είναι αυτή που ασκούν, κατά παραχώρηση, τα ΜΜΕ- σε ιδιώτες, χωρίς να προβλέψει την ανάληψη εκ μέρους των επιχειρηματιών των ΜΜΕ, συγκεκριμένων υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ να λειτουργήσουν, όλη εκείνη την περίοδο, καταλαμβάνοντας συχνότητες, χωρίς να καταβάλουν, ταυτοχρόνως, ούτε μια δραχμή στο ελληνικό δημόσιο.

Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που ισχύει στη χώρα μας σήμερα, μετά τις νομοθετικές και άλλες κανονιστικές και διοικητικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, είναι πλήρες, είναι επαρκές, είναι το πλέον αυστηρό και προωθημένο σε όλη την Ευρώπη. Εμείς έχουμε εισηγηθεί και ψηφίσει αυτό το πλαίσιο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων με τη σύμφωνη γνώμη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται.

Τα προβλήματα, τα οποία αφορούν ιδιαιτέρως το χώρο των ΜΜΕ, και τα οποία προσπαθεί να αναδείξει η αντιπολίτευση, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο, είτε την παχυλή άγνοια των παραγόντων της αντιπολίτευσης για τα θέματα αυτά, είτε την επιδίωξή τους να διαπραγματευθούν με τα ΜΜΕ, ενοχοποιώντας τα και κατηγορώντας ταυτόχρονα τη κυβέρνηση για μια δήθεν σχέση εξάρτησης, την οποία δεν τεκμηριώνουν. Δεν παρουσιάζουν στοιχεία, ώστε η σχέση αυτή -κατά τη δική τους πάντοτε εκδοχή- να αποδειχθεί πραγματική, να αποδειχθεί ότι έχει υπόσταση.

Το πλαίσιο διαφάνειας, νομιμότητας και ποιότητας στον ευρύτερο ραδιοτηλεοπτικό χώρο είναι καθορισμένο. Η Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία λειτουργεί, έχει αναλάβει το ρόλο του επόπτη για την εύρυθμη λειτουργία των ΜΜΕ. Είχε και έχει όλες τις αρμοδιότητες για να φέρει σε πέρας το έργο της. Είναι γνωστό -και σας ενημερώνω ότι έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την κατάρτισή του- πως με νέο νομοσχέδιο, προχωρούμε στην περαιτέρω αναβάθμιση και την απόλυτη ανεξαρτητοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου έτσι να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο και τους τομείς εκείνους για τους οποίους προκαλείται, σήμερα, πολλή συζήτηση.

Εμείς, εδώ στο Υπουργείο Τύπου, από τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας μας, από το 1996, με το Π.Δ. 310, έχουμε ιδρύσει το Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας στο χώρο τον ΜΜΕ. Μεταξύ των άλλων -και σας παρακαλώ να μελετήσετε αυτό το Π.Δ.- προβλέπεται η έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας, προκειμένου να συναφθεί σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και εργολήπτη δημοσίου έργου ή προμηθευτή του Δημοσίου. Η λειτουργία του τμήματος αυτού, πράγματι, έχει καθυστερήσει, αλλά όχι με ευθύνη της κυβέρνησης.

Μια άλλη ανεξάρτητη αρχή που ανέλαβε να εποπτεύσει τις διαδικασίες στελέχωσης του τμήματος, ολοκλήρωσε το έργο της, μετά από παρέλευση δύο ετών. Αυτή είναι η αλήθεια. Πρέπει να πω δε ότι, από το σύνολο των 17 επιστημόνων, που προβλέψαμε με το Π.Δ., στο οποίο πριν αναφέρθηκα, προσελήφθησαν μόλις οι μισοί. Δεν έχουμε εμείς καμία ευθύνη γι αυτό.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί στη χώρα μας λειτουργούν νομίμως. Η συζήτηση που γίνεται για τις καθυστερήσεις γίνεται εκ του πονηρού. Για πρώτη φορά εισάγεται στην πατρίδα μας μια τέτοια διαδικασία. Την αντιμετωπίζουμε, παρά τις δυσκολίες που συναντούμε στο έργο μας, με μεγάλη ευθύνη. Προχωρήσαμε όταν έπρεπε και μάλιστα παραμονές Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών στο κλείσιμο τηλεοπτικών σταθμών, όταν διαπιστώσαμε συγκεκριμένες παραβάσεις. Αυτό δείχνει την ισχυρή πολιτική βούληση που έχουμε για την αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεχθήκαμε σφοδρές καταγγελίες από εκδότες-επιχειρηματίες όταν δεν επιτρέψαμε την ανάπτυξη νέων ραδιοτηλεοπτικών συνδρομητικών υπηρεσιών, χωρίς προηγουμένως να έχουμε ψηφίσει ένα πλήρες και σαφές νομικό πλαίσιο. Ο νόμος 2644/1998 έδωσε απάντηση και σε αυτό το θέμα. Τότε οι ιδιώτες μας κατηγορούσαν γιατί δεν τους δίναμε τη δυνατότητα να αναπτύξουν ασύδοτα αυτή τη δραστηριότητα. Και συνέπλεαν μαζί τους παράγοντες της Αντιπολίτευσης, με δηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης. Μπορείτε μόνοι να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το αν έχουμε ισχυρή βούληση να εφαρμόσουμε το ισχύον πλαίσιο -και το εφαρμόζουμε- αλλά και να προχωρήσουμε σε όποια βελτίωση κρίνεται απαραίτητη, μετά από προτάσεις, που ίσως διατυπωθούν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, για τόσο καιρό, κανένα κόμμα δεν έχει διατυπώσει συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Λυπούμαι γιατί αυτός ο εύκολος, αλλά πάντως ανεύθυνος δρόμος της καταγγελίας, επιλέγεται συχνά από την Αντιπολίτευση, η οποία αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Αδυνατεί ως φαίνεται να αντιπαρατεθεί σε προγραμματικό και πολιτικό επίπεδο με την κυβέρνηση και επιλέγει έναν τομέα ζωτικής, νευραλγικής, ασφαλώς, σημασίας, του οποίου, όμως, τα στοιχεία, τις λειτουργίες και τα δεδομένα αγνοεί παντελώς. Δεν εξηγείται αλλιώς ο τρόπος με τον οποίο τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αντιδρούν.

Θυμίζω ότι, όταν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εξέδωσε την απόφασή του για τη χορήγηση αδειών σε 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Νομό Αττικής, βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υψηλόβαθμα στελέχη τους, κατέκριναν το Συμβούλιο και ο ίδιος, μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. ζήτησε από εμένα να μη δεχθώ την απόφαση του ΕΣΡ, να μην εφαρμοστεί η απόφαση αυτή, επειδή -κατά τη γνώμη τους- είχαν αποκλειστεί ραδιοφωνικοί σταθμοί που, με την αξιολόγηση που έκανε το ΕΣΡ, θεωρήθηκε ότι δεν είχαν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.

Αυτά είναι πραγματικά στοιχεία. Μπορώ να αναφέρω πάρα πολλά ακόμη. Όλα πάντως δείχνουν την υποκρισία που χαρακτηρίζει τη στάση της αντιπολίτευσης. Εμείς, στον τομέα αυτό, έχουμε κάνει ένα τεράστιο έργο. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, γιατί έχουμε την αίσθηση της ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, ο οποίος, παρακολουθώντας τα προγράμματα των ΜΜΕ, απαιτεί αντικειμενική ενημέρωση, ποιοτική ψυχαγωγία και επιμόρφωση.

Το τρίπτυχο «νομιμότητα, διαφάνεια και ποιότητα» συμπυκνώνει τις πρωτοβουλίες της πολιτικής μας στον τομέα αυτό. Ολοκληρώνουμε τις πολιτικές πρωτοβουλίες μας με την εισήγηση για την αναβάθμιση του ΕΣΡ, σε απόλυτο βαθμό. Θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες.

Το πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο ραδιοτηλεοπτικό τομέα, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τον Τύπο, τις διαφημιστικές εταιρίες, τις εταιρίες μετρήσεων και ερευνών της κοινής γνώμης και τις εταιρίες παραγωγής οπτικοακουστικών έργων. Ανάλογο πλαίσιο, δεν υπάρχει σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Ζητώ, λοιπόν, από όλους εκείνους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση των θεμάτων συγκέντρωσης δύναμης σε λίγους, των θεμάτων διαπλοκής, να είναι πιο προσεκτικοί, εάν θέλουν να προσφέρουν υπηρεσία στον τόπο, σε μία εξυγιαντική κατεύθυνση. Αλλιώς, αν για λόγους σκοπιμότητας, για λόγους εντυπωσιοθηρίας και μόνο, επιδίδονται σε μία τέτοια αντιπολιτευτική επίθεση, ας συνεχίσουν να το κάνουν. Ολους, μας κρίνει ο λαός. Και βεβαίως, η ετυμηγορία του λαού είναι πρόσφατη, ώστε να μη δικαιολογείται οποιοσδήποτε να κατηγορεί την κυβέρνησή μας και εμμέσως, έτσι, να υποτιμά και τον ελληνικό λαό για την κρίση του.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Πέραν του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, για τον οποίο είδατε τα δημοσιεύματα και δώσατε τώρα μία απάντηση, υπάρχουν καταγγελίες και για άλλους τομείς. Υπάρχει καταγγελία στη Βουλή, βουλευτή του Συνασπισμού, όπου στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι ταυτόχρονα και μέλη διοικητικών συμβουλίων δημοσίων οργανισμών ή επιχειρήσεων ή άλλων εταιριών. Στον τομέα αυτό τι προτίθεστε να κάνετε, ώστε να πάψει να υπάρχει @@@

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε να μου πείτε σε τι συνίσταται η παρανομία, ποιό είναι το μεμπτό, τι είναι αυτό το οποίο ψέγεται; Λέτε ότι ένας βουλευτής έθεσε αυτό το θέμα και ότι, κατά τη γνώμη του, δεν πρέπει να συμβαίνει αυτή η άσκηση αρμοδιοτήτων σε δύο διαφορετικούς τομείς. Ποιό είναι το θέμα, μπορείτε να μου πείτε;

ΜΙΧΑΗΛ: Η καταγγελία του βουλευτή λέει ότι δεν μπορεί, για παράδειγμα ο κ. Αλεξάκης, που τον τοποθέτησε η κυβέρνηση Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου, να είναι και Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Παραγώγων, ούτε ο κ. Θωμαδάκης, εκτός από Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να είναι και μέλος διοικητικού συμβουλίου δημοσίου οργανισμού. Ετσι λέει ο βουλευτής.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Αυτή είναι η δική μας τοποθέτηση. Οι επιλογές γίνονται, κάθε φορά, με βάση την εμπειρία, την ικανότητα, το κύρος, τη γνώση στα θέματα της αρμοδιότητάς τους που έχουν τα στελέχη στο δημόσιο βίο. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει οτιδήποτε, το οποίο αποτελεί παράνομη πράξη, παρακαλώ να αναφερθεί συγκεκριμένα αυτό και μόνο αυτό. Γιατί αυτό το "κυνήγι μαγισσών", στο οποίο έχουμε επιδοθεί, δεν οδηγεί πουθενά. Τελικά, βλάπτει και την πολιτική. Δεν αντιλαμβάνονται όσοι ασκούν αντιπολίτευση με αυτό τον ανεύθυνο τρόπο, ότι έτσι πριονίζουν το δέντρο πάνω στο οποίο κάθονται και οι ίδιοι, για να χρησιμοποιήσω μία γνωστή, λαϊκή και πολύ δημοφιλή φράση;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να μας πείτε, εάν ο Πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην κ. Παπανδρέου, καθώς και σε άλλους υπουργούς για ανεπάρκειες στους τομείς ευθύνης τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Εδωσα σχετικές απαντήσεις, χθες και παραμένω σε αυτές. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, στο πλαίσιο συνεδρίασης ενός συλλογικού κυβερνητικού οργάνου, ανταλλάσσονται απόψεις. Πρώτα από όλα, ο Πρωθυπουργός έχει στους στενότατους συνεργάτες του -και στην κυβέρνηση και στο κόμμα- αυτούς στους οποίους αναφέρεστε και την κ. Βάσω Παπανδρέου. Είναι δυνατό, ενώ υπάρχει μια τέτοια σχέση, να δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους να βγάζουν αυτό το συμπέρασμα; Υπάρχει απόλυτη συνεργασία. Η κ. Παπανδρέου γνωρίζετε ότι είναι ένα στέλεχος το οποίο έχει σημαντικά και πολύ θετικά συνεισφέρει στην αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, το οποίο επιδοκιμάστηκε στις πρόσφατες εκλογές. Αυτή την περίοδο, έχει επιδοθεί σε μια τεράστια προσπάθεια για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εχει επιδείξει ένα πολύ σημαντικό έργο σε όλους τομείς, μέχρι τώρα, όπου άσκησε καθήκοντα. Το ίδιο και στον τομέα στον οποίο, σήμερα, ασκεί εποπτεία. Αυτό έχει αναγνωριστεί, όχι μόνο από τον Πρωθυπουργό, αλλά και από τον ελληνικό λαό. Γνωρίζετε πολύ καλά τα εκλογικά αποτελέσματα και τις θέσεις εκλογής της κ. Παπανδρέου στις εκλογικές αναμετρήσεις. Αρα, λοιπόν, όλα αυτά τα οποία γράφονται ή λέγονται, είναι έξω από κάθε πραγματικότητα.

Ο κ. Παπαντωνίου -γνωρίζετε πολύ καλά- σχεδίασε και εφάρμοσε μία πολιτική, με αποφάσεις βεβαίως της κυβέρνησης και κατευθύνσεις που έπαιρνε από τον Πρωθυπουργό, με θεαματικά αποτελέσματα. Είχαμε μια τεράστια επιτυχία, μόλις προσφάτως.

Ο κ. Λαλιώτης, επίσης, έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ένα τεράστιο έργο και ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτά τα καθήκοντά του.

Αρα, λοιπόν, αυτοί στους οποίους αναφέρονται τα δημοσιεύματα -και τους οποίους κι εσείς έχετε υπόψη σας- είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώτης γραμμής, δοκιμασμένα σε πολλούς τομείς. Ασκούν τα καθήκοντά τους με την έγκριση του ελληνικού λαού και πάντοτε πάρα πολύ επιτυχημένα. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, αυτοί που έχουν τα Μέσα Ενημέρωησης, γνωρίζετε αν είναι και προμηθευτές και εργολάβοι του Δημοσίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τους ελέγχους που διενεργούν οι υπηρεσίες μας δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Οι μέτοχοι των επιχειρήσεων, που έχουν υπό την εποπτεία τους Μέσα Ενημέρωσης, είναι γνωστοί. Κατατίθενται τα σχετικά στοιχεία. Τα πρόσωπα αυτά ελέγχονται απολύτως, ελέγχονται το "πόθεν έσχες" και οι δραστηριότητές τους. Τα αρμόδια όργανα επιλαμβάνονται, κάθε φορά που έχουμε μεταβολή στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρίας στο χώρο των ΜΜΕ. Το ΕΣΡ, φερ` ειπείν, το οποίο λειτουργεί αυτόνομα, επιλαμβάνεται τέτοιων θεμάτων. Η κάθε μεταβολή στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης, στο χώρο των ΜΜΕ, εγκρίνεται από το ΕΣΡ. Αρα, λοιπόν, δεν δικαιολογείται αυτή η κατηγορία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν ρωτάω για το Συμβούλιο, εγώ ρωτάω εσάς, ως Υπουργό Τύπου, αν γνωρίζετε αυτοί που έχουν τα κανάλια και άλλα Μέσα Ενημέρωσης, αν είναι προμηθευτές και εργολάβοι του Δημοσίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν προκύπτει οτιδήποτε σχετικό. Σας είπα ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι πλήρεις. Τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς, μελετώντας τα στοιχεία αυτά, οδηγούν σε μία απάντηση αρνητική προς την ερώτησή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζει, δηλαδή, η κυβέρνηση κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέτετε, με τρίτη ερώτηση, το ίδιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτική ερώτηση σας κάνω τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν γνωρίζετε κάτι εσείς προσωπικά, παρακαλώ να το θέσετε υπόψη μας, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες και η ανεξάρτητη Αρχή να επιληφθούν του θέματος. Σας παρακαλώ, λοιπόν -αφού ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για να επανέρχεστε στο θέμα- να απευθυνθείτε στο ΕΣΡ ή σε μας και να θέσετε υπόψη μας τα στοιχεία που γνωρίζετε. Σας διαβεβαιώνω ότι ο έλεγχος που θα κάνουμε θα είναι αυστηρός, θα είναι πλήρης και θα έχει αποτέλεσμα. Σας καλώ, λοιπόν, το συντομότερο δυνατό, να θέσετε υπόψη μας τα στοιχεία που γνωρίζετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε ψάξει "το πόθεν έσχες" αυτών που έχουν τα κανάλια;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι συστηματικοί και πλήρεις. Πάντως, αν έχετε στοιχεία, να τα προσκομίσετε, προκειμένου να ασχοληθούμε με ό,τι καλό μπορείτε να συνεισφέρετε στην προσπάθεια που κάνουμε να φέρουμε σε πέρας το έργο μας.

ΚΟΥΪΝ: Σήμερα το πρωί, ο υπεύθυνος της Επιτροπής της Εκκλησίας για τη συλλογή υπογραφών έδωσε μία άτυπη προθεσμία στην κυβέρνηση, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, για να αρχίσει κάποιος διάλογος για το θέμα των ταυτοτήτων. Ποιά είναι η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει βασική αρχή της να περιφρουρεί τα δικαιώματα των πολιτών. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε κάνει την οριστική επιλογή μας. Κατά τα άλλα, πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι χρήσιμος, είναι απαραίτητος για πολλά θέματα που απασχολούν την Πολιτεία και την Εκκλησία. Τα θέματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν μεταξύ των εκπροσώπων του κράτους, του αρμόδιου υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εν προκειμένω, και των εκπροσώπων που θα ορίσει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει και πρέπει να συμμετάσχει η Εκκλησία με τους εκπροσώπους της. Δυστυχώς, σε σχετική πρότασή μας, μέχρι τώρα, δεν έχει ανταποκριθεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε υπόψη σας δημοσίευμα της "Τζουμ Χουριέτ", που αφήνει αιχμές για το ρόλο που έπαιξε, ως δικαστής ο κ. Ροζάκης σε υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, μη χρησιμοποιείτε δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, προκειμένου να βγάζετε συμπεράσματα για το ρόλο ενός δικαστή. Στο δικαστήριο αυτό, ο κ. Ροζάκης έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι δικαστής, έχει τη δική του κρίση, η οποία δεν υπόκειται σε οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Κατά τα άλλα, θα ήθελα, στα θέματα αυτά, να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και να μη τείνουμε ευήκοα ώτα σε φωνές ή δημοσιεύματα που έρχονται απέξω, με στόχο να πληγεί η εικόνα παραγόντων της χώρας μας, που είναι σημαντικοί και μας εκπροσωπούν επάξια σε διεθνείς θεσμούς, όπου έχουν να διαδραματίσουν συγκεκριμένο ρόλο.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Επανέρχομαι στο θέμα για τις ταυτότητες. Σε 14 ημέρες, εάν δεν γίνει διάλογος για τις ταυτότητες, τότε θα προχωρήσουν στη συλλογή υπογραφών. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Το σχόλιό μου δεν είναι άλλο από τη βασική θέση που έχουμε, κατ` επανάληψη, διατυπώσει. Ότι, δηλαδή, όσον αφορά το θέμα των δελτίων αναγνώρισης των πολιτών, οι αποφάσεις μας είναι οι τελικές αποφάσεις. Ηδη, η επιλογή αυτή έχει τεθεί σε εφαρμογή. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αναπτυχθούν διχαστικές λειτουργίες στην ελληνική κοινωνία. Και, γι` αυτό ακριβώς, θεωρούμε πως η επικοινωνία και ο διάλογος για τα θέματα που πραγματικά απασχολούν την Πολιτεία και την Εκκλησία, είναι χρήσιμα και θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Αρα, λοιπόν, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίσουμε, με θετικό τρόπο, τις προσκλήσεις για διάλογο επί ενός θέματος, το οποίο έχει κλείσει τον κύκλο του. Αρκετά ταλάνισε τη δημόσια ζωή της χώρας το θέμα αυτό, χωρίς να υπάρχει λόγος, κατά τη δική μας άποψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα ο διάλογος για τα θέματα που πραγματικά πρέπει να συζητηθούν. Γιατί τέτοια θέματα υπάρχουν, απασχολούν την Πολιτεία και την Εκκλησία. Μπορούν να ορίσουν εκπροσώπους να τα συζητήσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε. Είμαστε, όμως, αντίθετοι σε κάθε πρωτοβουλία η οποία, εκ των πραγμάτων, έχει και μία διχαστική λειτουργία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Φλωρίδης, υφυπουργός Πολιτισμού, έκανε κάποιες δηλώσεις, καταγγελίες και μίλησε για αναξιόπιστο πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο. Εχει στοιχεία ο κ. Φλωρίδης; Και, αν έχει, γιατί δεν πάει στον Εισαγγελέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο αρμόδιος υφυπουργός δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά να αναφερθεί σε επισημάνσεις παραγόντων του αθλητικού χώρου. Οι ομοσπονδίες και τα άλλα όργανα στο χώρο του ποδοσφαίρου, λειτουργούν αυτόνομα. Δεν είναι κρατικές υπηρεσίες, ούτε οι επικεφαλής τους ορίζονται από το Δημόσιο. Κατά τα άλλα, ο διάλογος ο οποίος έχει αναπτυχθεί στο χώρο του αθλητισμού, σχετικά με προβλήματα που παρατηρούνται εκεί, είναι χρήσιμος. Δείχνει, όμως, ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτή την επισήμανση έκανε και ο κ. Φλωρίδης, επαναλαμβάνοντας τη βούληση της Πολιτείας να συμβάλει, από τη δική της πλευρά, σεβόμενη την αυτονομία των οργάνων στον αθλητικό χώρο, στην κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν και να λυθούν τα προβλήματα αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησε για αναξιόπιστο πρωτάθλημα. Εχει στοιχεία ο κ. Φλωρίδης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Φλωρίδης επανέλαβε φράση που έχουν χρησιμοποιήσει παράγοντες του αθλητικού χώρου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Φλωρίδης έκανε καταγγελία. Θα πάει στον Εισαγγελέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς, στο μεν χώρο των ΜΜΕ, δέχεστε αυτά τα οποία σας βολεύει να δεχθείτε, προκειμένου να έχετε μια θέση εναντίον της κυβέρνησης, στο δε χώρο του αθλητισμού δέχεστε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ότι όλα γίνονται με απόλυτη αξιοπιστία, ότι όλα γίνονται απολύτως κανονικά, μόνο και μόνο, γιατί αυτό πρέπει να πείτε, αφού το αντίθετο είπε ένας υπουργός της κυβέρνησης. Σας λέω, λοιπόν, ότι η συζήτηση αυτή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο, γίνεται μεταξύ των παραγόντων του ποδοσφαίρου. Είναι ένας διάλογος εκτεταμένος. Οι επισημάνσεις που έχουν γίνει είναι καίριες. Ο αρμόδιος υφυπουργός δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά να επισημάνει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά, τα οποία έχουν επισημάνει παράγοντες στο χώρο του ποδοσφαίρου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Φλωρίδης ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε την ελληνοποίηση ενός παίχτη του Μπάσκετ, όταν ήταν υφυπουργός Εσωτερικών, η οποία αποδείχθηκε τώρα ότι ήταν παράνομη. Τι σχόλιο έχετε να κάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδέν σχόλιο. Ο κ. Φλωρίδης, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ενέργησε απόλυτα νόμιμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με πλαστά έγγραφα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική σας εκδοχή. Υπάρχουν υπηρεσίες του Δημοσίου που εισηγούνται αναλόγως. Οι υπουργοί παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν υπάρχει στο χώρο της διοίκησης κάτι το οποίο έχει γίνει με τρόπο, ο οποίος δεν είναι απόλυτα ορθός, αυτό το κρίνουν όργανα της πολιτείας μας, όπως είναι τα δικαστικά όργανα. Λοιπόν, είχε κάποια ιδιοτελή σκοπιμότητα ο κ. Φλωρίδης για να το κάνει αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για ρωτήστε τον.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς να θέσετε αυτή την ερώτηση, γιατί φαίνεται πως ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε τα θέματα είναι μονόπλευρος. Δεν είναι, για ένα δημοσιογράφο, αντικειμενικός και έγκυρος αυτός ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Η πολιτική ενημέρωση (briefing) από τον Υπουργό Τύπου & ΜΜΕ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), το οποίο βρίσκεται επί της οδού Στρατηγού Καλάρη 5 (3ος όροφος), στην παραλία, απέναντι από το Λευκό Πύργο.

Μία ώρα νωρίτερα ο Υπουργός Τύπου θα εγκαινιάσει το περίπτερο της ΕΤ- 3 στο χώρο της ΔΕΘ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 1 September 2000 - 14:05:18 UTC