Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, σας ρώτησα για το άρθρο του Αρχιεπισκόπου, το διαβάσατε; Αν, ναι, θα ήθελα να σχολιάσετε τόσο το άρθρο αυτό, όσο και την επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον υπουργό Παιδείας που λέει ότι είναι αντισυνταγματική η αφαίρεση των θρησκευτικών από τις πανελλήνιες εξετάσεις.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Διάβασα το άρθρο που επισημάνατε χθες, στο περιοδικό «Εφημέριος» και άκουσα αποσπάσματά του να μεταδίδονται στα δελτία ειδήσεων. Πρέπει να πω ότι προσπάθησα να το καταλάβω, διότι -όπως αναφέρεται στο ίδιο το άρθρο- γίνεται μια ψυχογραφική ανάλυση, μια ψυχολογική προσέγγιση του Ελληνα και της ελληνικής κοινωνίας. Δεν ξέρω, βέβαια, τι σχέση έχει η μέθοδος αυτή με την Ορθοδοξία, αλλά εκ του αποτελέσματος μπορώ να κρίνω. Και πρέπει να πω ότι οι Ελληνες είναι υπερήφανοι που ζουν στον τόπο τους, γιατί ο τόπος μας προοδεύει, η κοινωνία προοδεύει. Δεν υπάρχουν Ελληνες, οι οποίοι να νιώθουν θύματα κανενός. Και θέλω να τονίσω τη λέξη «κανενός». Για το άλλο θέμα που με ρωτάτε, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον υπουργό Παιδείας. Δόθηκαν οι επιστολές στη δημοσιότητα. Αρκούμαι σε αυτό.

ΒΙΤΖΕΝΤΖΟΥ: Για ποιο λόγο επιμένει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών να μεταβεί αύριο στο Βελιγράδι για να συναντηθεί με τον ομόλογό του,, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα γίνουν εκεί εκλογές και άρα, εμπλέκεται και η χώρα μας στα εσωτερικά της γείτονος, επιπλέον και μετά από το χθεσινό «καψώνι» στον Ελληνα Πρωθυπουργό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πρώτα απ όλα, θέλω να σας πω ότι δεν συνιστά κανενός είδους εμπλοκή το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στα εσωτερικά θέματα κανενός. Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή, έχει διατυπωθεί επανειλημμένα και από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό. Η στάση μας είναι υπέρ της άρσης του embargo. Η στάση μας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προσέγγισης των Βαλκανίων με την Ενωμένη Ευρώπη. Η προσπάθειά μας είναι αυτή. Να σας πω και την είδηση: αύριο το πρωί, ο κ. Παπανδρέου συναντάται με τον κ. Μιλόσεβιτς, με τον κ. Μιλουτίνοβιτς και, ασφαλώς, με τον υπουργό Εξωτερικών, όπως ήδη γνωρίζετε.

Οσον αφορά αυτό το οποίο σχολιάσατε στο τέλος, έχετε δει την ανακοίνωση της Ο.Α. Οφείλει εδώ να πει κανείς ότι πρέπει να είναι επαγγελματικά εντάξει, υπηρεσιακά εντάξει, σε αυτές τις περιπτώσεις και κάτι τέτοιο φαίνεται -όπως είδατε από την ανακοίνωση- ότι δεν υπήρξε από την πλευρά μας. Συμπληρώνω ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ο.Α. κ. Διονύσης Καλόφωνος υπέβαλε, επίσης, την παραίτησή του στον υπουργό κ. Βερελή, η οποία δεν έγινε αποδεκτή. Οταν δεν είμαστε εμείς υπηρεσιακώς εντάξει και όπως πρέπει, τότε δίνουμε λαβές για να γίνονται σχόλια, τα οποία, πολλές φορές, δεν είναι σωστά.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Διευκρινιστικά: Δηλαδή, θέλετε να πείτε ότι δεν έχει καμία ευθύνη η σερβική κυβέρνηση για ό,τι συνέβη χθες στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο; Η ευθύνη πέφτει στην Ο.Α. καθ ολοκληρία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οπως είπα, η ευθύνη είναι υπηρεσιακή της Ο.Α.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Μας είπατε ότι θα συναντηθεί ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Μιλόσεβιτς. Δεν είναι πολιτική νομιμοποίηση του Μιλόσεβιτς, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, να συνομιλεί με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Μιλόσεβιτς είναι Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και επομένως, τη νομιμοποίησή του, όποια είναι αυτή, την έχει. Τι θα γίνει στις εκλογές και μετά τις εκλογές είναι άλλο θέμα. Ο κ. Παπανδρέου δεν θα μιλήσει με τον κ. Μιλόσεβιτς για τα εσωτερικά προβλήματα της Γιουγκοσλαβίας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Αλλά, γνωρίζουμε ότι είναι και υπόλογος στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ο κ. Μιλόσεβιτς..

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Διεθνής Κοινότητα και οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν για το ταξίδι του κ. Παπανδρέου στο Βελιγράδι.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Γιατί επελέγη τελικά το χρονικό διάστημα, παραμονές εκλογών; Δεν υπήρχε νωρίτερα χρόνος να μεταβεί εκεί ο κ. Παπανδρέου και να συναντηθεί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου συχνά-πυκνά επισκέπτεται τη Γιουγκοσλαβία και τις άλλες βαλκανικές χώρες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Και στα Σκόπια και τη Γιουγκοσλαβία υπάρχουν εκλογές@

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ηταν προγραμματισμένη αυτή η συνάντηση με τον κ. Μιλόσεβιτς ή κρίθηκε απαραίτητη να πραγματοποιηθεί, μετά τις δηλώσεις του κ. Γιοβάνοβιτς, την προηγούμενη εβδομάδα και όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ηταν προγραμματισμένη, αλλά σύμφωνα με τις επικρατούσες εκεί διαδικασίες, τις συνήθεις, ορίστηκε η ώρα της συνάντησης.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν ο κ. Παπανδρέου θα μεταφέρει και κατ ιδίαν στον κ. Μιλόσεβιτς την άποψη του Πρωθυπουργού, ότι ο Μιλόσεβιτς αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή και ότι πρέπει να φύγει από την προεδρία της Γιουγκοσλαβίας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ποιος τα λέει αυτά;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σημίτης στη Θεσσαλονίκη.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ετσι τα είπε;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Λάθος κάνετε. Αυτή είναι δική σας ερμηνεία. Ο Πρωθυπουργός μίλησε δημοσίως και αυτά που είπε είναι καταγραμμένα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το ρήμα «γνωρίζει» η Διεθνής Κοινότητα και οι Ευρωπαίοι την επίσκεψη Παπανδρέου στο Βελιγράδι, να το εκλάβω με όλη τη σημασία του; Γνωρίζει, δηλαδή, τα πάντα, το περιεχόμενο και δίνει το o.k.;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να κάνω σχόλια, όπως θέλετε να κάνετε εσείς και έχετε το δικαίωμα να κάνετε. Εγώ πρέπει να σας πω τα γεγονότα. Το γεγονός είναι, λοιπόν, ότι γνωρίζουν για την επίσκεψη αυτή και για τη συνάντηση.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου είναι άσχετη με την εκλογική διαδικασία στη Γιουγκοσλαβία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχει καμία σχέση η επίσκεψη αυτή -σας το είπα και πριν- με τα εσωτερικά προβλήματα και τις εκλογές στη Γιουγκοσλαβία.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Μεταφέρει κάποιο μήνυμα ο κ. Παπανδρέου στον κ. Μιλόσεβιτς εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ή της Ε.Ε.;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου, σας είπα ήδη -και μένω σε αυτό- έχει επισκεφθεί επανειλημμένως την περιοχή και το Βελιγράδι. Θα συναντηθεί με τον κ. Μιλόσεβιτς. Από εκεί και πέρα, οι δηλώσεις για τις συναντήσεις κατά την περιοδεία αυτή, ανήκουν στον ίδιο, τον υπουργό Εξωτερικών και προφανώς θα γίνουν.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Με στελέχη της αντιπολίτευσης θα συναντηθεί ο κ. Παπανδρέου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Μία εφημερίδα γράφει, σήμερα, ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού πρότεινε χθες σε ποδοσφαιρικές εταιρίες να διώξουν τον Πρόεδρο της ΕΠΑΕ και μετά να μπουν στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Το ΣΤΟΙΧΗΜΑ είναι αυτό που ανήκει στην εταιρία "ΙΝΤΡΑΛΟΤ". Ετσι είναι; Είπε κάτι τέτοιο ο κ. Φλωρίδης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ούτε κάτι τέτοιο είπε, ούτε κάτι τέτοιο είναι ο στόχος του κ. Φλωρίδη. Ο στόχος είναι η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Και αυτό είναι ένα μήνυμα από την πλευρά της κυβέρνησης προς το χώρο αυτό. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι των παραγόντων του χώρου και της ΕΠΑΕ να καταστήσουν πραγματικά αξιόπιστο το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Καμία σχέση δεν έχει αυτό με το ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Οταν γίνει κοινή πεποίθηση ότι το πρωτάθλημα είναι αξιόπιστο, τότε μπορεί να γίνουν και οποιεσδήποτε άλλες συζητήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι δεν είναι αξιόπιστο το πρωτάθλημα εσείς;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παραγόντων του ποδοσφαίρου. Υπάρχουν, κατά καιρούς, πολλές δηλώσεις@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιών; Λέτε ανώνυμα "παραγόντων του ποδοσφαίρου". Ποιοι είναι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Υπάρχουν διάφοροι. Πρόεδροι των ΠΑΕ, κ.τ.λ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί οι Πρόεδροι, που λένε ότι είναι αναξιόπιστο, ποιοί είναι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχουν υπάρξει δηλώσεις αυτού του είδους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιανού; Πέστε ονόματα. Μη μας λέτε ότι "υπάρχουν δηλώσεις". Ποιος τις έχει κάνει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Για να λέω ότι υπάρχουν δηλώσεις, προφανώς υπάρχουν. Αν είστε δημοσιογράφος και ρεπόρτερ, μπορείτε να τις βρείτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι δημοσιογράφος και ρεπόρτερ και θέλω ονόματα. Πέστε ποιοί είναι. . Δεν μπορεί να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από ανωνυμίες.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα τα βρείτε όλα αυτά με το ρεπορτάζ που θα κάνετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και για την τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού: Η τροπολογία αυτή γιατί; Εκρίθη έξι υπουργοί να ασχοληθούν με μία καταδίκη, του Προέδρου της ΕΠΑΕ, η οποία είναι στον αέρα. Γιατί κάθισαν έξι υπουργοί να ασχοληθούν; Εχουν προσωπικά με τον κ. Μητρόπουλο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα -και μένω σε αυτό- ότι στόχος της κυβέρνησης και του κ. Φλωρίδη είναι να υπάρξει ένα πρωτάθλημα, το οποίο θα είναι αξιόπιστο.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο "Ριζοσπάστης", σήμερα, κατηγορεί την κυβέρνηση -και είναι θέμα που σας αφορά- για "Μακαρθισμό" σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη. Θέλω ένα σχόλιο επ αυτού.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κοιτάξτε, σχόλια επί σχολίων εφημερίδων εγώ δεν θα κάνω.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε, γιατί στη Θεσσαλονίκη -πέραν όλων των άλλων- αποκλείστηκαν και οι εφημερίδες της Αριστεράς και βέβαια όχι μόνο. Αλλά γιατί ειδικά της Αριστεράς; Εχετε κάποια εξήγηση γι` αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγώ δεν πιστεύω στη θεωρία του αποκλεισμού. Στις συνεντεύξεις, συνήθως, συμβαίνουν αυτά.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε έχει ξανασυμβεί; Μπορείτε να μου θυμίσετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν θυμάμαι, αλλά μπορεί να συμβεί αυτό σε συνεντεύξεις. Δεν είναι δυνατό να ρωτούν όλοι. Πάντα υπάρχουν παράπονα. Κάτι τέτοιο συνέβη και τώρα. Αυτό είναι και τίποτα παραπάνω. Δεν πρέπει να δίνουμε άλλες διαστάσεις. Δεν υπάρχουν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήνετε, δηλαδή, ανοικτό το ενδεχόμενο να ξανασυμβεί, από ό,τι καταλαβαίνω@;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό πάντα συμβαίνει, όταν υπάρχουν πάρα πολλές οι ερωτήσεις και είναι περιορισμένος ο χρόνος. Δεν θυμάμαι, ακριβώς, τον αριθμό των ερωτήσεων που υπεβλήθησαν στον Πρωθυπουργό, στη Θεσσαλονίκη, αλλά φαντάζομαι ότι ήταν πάνω από 30.

ΜΙΧΑΣ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα της περιοδείας του κ. Παπανδρέου στα Βαλκάνια. Είπατε ότι δεν έχει σχέση με τις εκλογικές διαδικασίες που θα συμβούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν το θεώρησε ξεχωριστό πράγμα και όσον αφορά, τουλάχιστον, τη Γιουγκοσλαβία, είπε ότι οι εκλογές αποτελούν μια τελευταία ιστορική ευκαιρία. Θεώρησε, δηλαδή, ότι το timing δεν είναι τυχαίο και ότι σε τρεις περιοχές, στην Αλβανία, τα Σκόπια και τη Γιουγκοσλαβία, έχουν εκλογές. Δεν το θεώρησε τυχαίο. Εσείς, σήμερα, μας λέτε ότι αυτό αποκλείεται, δεν έχει σχέση, δηλαδή, με τις εκλογές η επίσκεψη Παπανδρέου. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει πει άλλα πράγματα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγώ παραμένω σε αυτό το οποίο σας απάντησα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Για τις διαπλοκές υπάρχει, σε συνέχεια, τίποτα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γι αυτά μιλήσαμε χθες και ο νοών νοείτω. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Εχω να σας πω μόνο ότι στη Βουλή γίνεται τώρα συζήτηση -που ξέρετε, και σας καλώ να την παρακολουθήσετε- στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος και ότι εκεί υπάρχουν προτάσεις για μεγαλύτερη θωράκιση της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Και σας παρακαλώ να κάνετε σύγκριση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ με εκείνες της Ν.Δ. πάνω στο θέμα αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση, πολιτικά, είναι ανοικτή, μπορεί δηλαδή, να δεχθεί προτάσεις για την ενίσχυση αυτής της θωράκισης ή ό,τι η ίδια έχει επεξεργαστεί αυτό, είναι και τίποτα παραπάνω;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι γίνεται συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπάρχει θέμα σε αυτό το οποίο συζητάμε και τοποθέτηση των κομμάτων πάνω σε αυτό. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί είναι συνταγματικό. Από εκεί και πέρα, τις συζητήσεις που γίνονται, τις προτάσεις που κατατίθενται τις παρακολουθούμε όλες, με μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό δείχνει, εξάλλου και η συνάντηση που έγινε χθες, μεταξύ του κ. Κωνσταντόπουλου και του κ. Σκανδαλίδη.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σε συνέχεια προηγούμενου θέματος περί ενημέρωσης και της κυβερνητικής στάσης απέναντι σε αυτό το ζήτημα, θα ήθελα να θέσω τώρα ένα παρεμφερές θέμα: Ως αρμόδιος υφυπουργός, θα ήθελα να μου εξηγήσετε ποια ανάγκη ενημέρωσης καλύπτεται από τα κρατικά τηλεοπτικά Μέσα, τα οποία συνηθίζουν να δίνουν τεράστιο τηλεοπτικό χρόνο για να παρουσιάζουν τις βόλτες και τις δραστηριότητες της κ. Δάφνης Σημίτη, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ερώτησή σας δεν γίνεται καν αποδεκτή, διότι αυτό το είδαμε από όλα τα ΜΜΕ, από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τώρα, πώς εσείς επιλεκτικά μιλάτε μόνο για τα κρατικά@

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 6 September 2000 - 13:05:11 UTC