Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε από την Αμερική, σήμερα το πρωί. Αύριο το πρωί, θα έχει μία τακτική συνεργασία ενημέρωσης, με τους συνεργάτες του.

Την Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 12.30, θα έχει συνάντηση, στο γραφείο του, με τον κ. Παπαντωνίου, τον κ. Πάχτα και τον κ. Χαρδούβαλη, που είναι οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Το περιεχόμενο της συζήτησης θα αφορά στο Γ` Κ.Π.Σ., την περιφερειακή διάσταση και το μηχανισμό εφαρμογής-υλοποίησής του. Η συνάντηση αυτή γίνεται ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, την Πέμπτη. Το θέμα που θα εξεταστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι το Γ` Κ.Π.Σ. Ο,τι άλλο υπάρξει εντός της εβδομάδας, θα το πληροφορηθείτε, αύριο, από τον Υπουργό Τύπου κ. Ρέππα, κατά τη συνάντηση που θα έχετε.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, όπως ξέρετε, φθάνει σήμερα στη Νέα Υόρκη. Θα σας δώσω ορισμένα στοιχεία του προγράμματός του: Θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τζεμ, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου. Οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν γεύμα, το Σάββατο. Θα γίνει μία αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Θα γίνει μία συζήτηση με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Καλής Γειτονίας, όπως τα λέμε. Ξέρετε την ελληνική θέση για οποιοδήποτε μέτρο είναι στρατιωτικό, για την ελληνική πλευρά γίνεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα πάντοτε με το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ του 1998. Θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών των άλλων βαλκανικών χωρών. Θα έχει συνάντηση, αύριο το απόγευμα, με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ολμπράιτ και θα εκφωνήσει ομιλία στα Ηνωμένα Εθνη, την Πέμπτη.

Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να κάνω ορισμένα περαιτέρω σχόλια για την παρουσία, την ομιλία και τις συνεντεύξεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Καραμανλή, στη Θεσσαλονίκη, που παρακολουθήσαμε όλοι μας. Να πω ότι ο κ. Καραμανλής, ανεπιτυχώς προσπάθησε να δώσει στίγμα στη Ν.Δ., στίγμα ιδεολογικό, στίγμα αντιπολίτευσης, κάτι που το προσπαθεί πολύ καιρό τώρα και δεν το κατορθώνει. Διότι -όπως όλος ο ελληνικός λαός βλέπει- στη Ν.Δ. σπαράσσονται διάφορα πρόσωπα, διάφορες τακτικές, προσωπικές τακτικές, διάφορες ιδεολογίες που ξεκινούν από την ακροδεξιά, το νεοφιλελευθερισμό και τελευταία φτάνουν σ` ένα θολό "μεσαίο χώρο", όπως υποστηρίζει. Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να βρει μια ανούσια ισορροπία μεταξύ όλων αυτών, γιατί δεν έχει την τόλμη να πάρει καθαρή θέση στα θέματα που αφορούν τη χώρα. Προσπαθεί, βεβαίως, τα προβλήματα που έχει εσωκομματικά να τα παρακάμψει, χτυπώντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Είπε την καταπληκτική φράση ότι δεν θα μας αφήσει σε "χλωρό κλαδί". Φαίνεται ότι δεν συναισθάνεται ο κ. Καραμανλής το αποξηραμένο κλαδί της Ν.Δ., στο οποίο κάθεται.

Οσον αφορά την ισορροπία που αναζητά -για την οποία είπα- δεν είναι ανάγκη να κάνω περισσότερες διευκρινήσεις. Τις είδαμε όλοι. Θα αναφέρω μόνο το βουλευτή του κόμματός του, τον κ. Κιλτίδη, για τον οποίο μίλησε -μίλησε για τη συνείδηση του κ. Κιλτίδη και την παρουσία του στο Βίτσι και στο Γράμμο- ενώ είναι γνωστό και δημοσιεύεται ότι ο βουλευτής αυτός της Ν.Δ. ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος "4η Αυγούστου". Υπάρχει και τέτοιο κόμμα. Ισως να είναι αυτή η νέα εκδοχή του "μεσαίου χώρου", την οποία υποστηρίζει ο κ. Καραμανλής.

Οσον αφορά τα διάφορα περί διαπλοκής, τα οποία χρησιμοποιεί, όπως είπαμε, ως σημαία ευκαιρίας, θα λέγαμε στον κ. Καραμανλή να συμβουλευθεί τους "βαρόνους", τα "πρωτοκλασάτα" στελέχη του κόμματός του, τα οποία πολλά γνωρίζουν για τα θέματα αυτά. Τα μεγάλα προβλήματα του τόπου είναι γνωστά σε όλους μας. Η κυβέρνηση, με αυτά τα προβλήματα ασχολείται, τα αντιμετωπίζει, προσπαθεί να δώσει λύσεις: Είναι η ένταξη στην ΟΝΕ, η πραγματική σύγκλισή μας, οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν σε διάφορους οικονομικούς τομείς, η καταπολέμηση της ανεργίας. Σε όλα αυτά δεν ξέρουμε πού βρίσκεται ο κ. Καραμανλής, τι υποστηρίζει, τι προτείνει, πώς το προτείνει, πώς θα ήθελε να εφαρμοστεί. Ακόμη και για το θέμα των ταυτοτήτων, ο κ. Καραμανλής δεν παίρνει θέση. Δεν μας λέει, αν ερχόμενος, ποτέ, στην εξουσία, θα καταργήσει τις νέες ταυτότητες. Ούτε μας λέει ποια άποψη έχει για την ευρωπαϊκή ταυτότητα, το ευρωπαϊκό διαβατήριο, το οποίο και θα υπάρχει και θα ισχύει σε όλη την Ε.Ε. Τελικά, με "ήξεις-αφίξεις", δεν γίνεται κανείς αρχηγός, δεν είναι κανείς υπεύθυνος για να μπορεί κάποτε να γίνει και πρωθυπουργός.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για οργανωμένα συμφέροντα που έχουν επιφέρει πολλά δεινά στη χώρα και θα τα πολεμήσει και αν γινόταν να έρθει στην εξουσία και τώρα, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εσείς ως κυβέρνηση, θα πολεμήσετε αυτά τα οργανωμένα συμφέροντα, για τα οποία μίλησε και ο Πρωθυπουργός, στη Θεσσαλονίκη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχουμε απαντήσει και έχουμε πει ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο. Αυτό το νομικό πλαίσιο, τώρα, με την αναθεώρηση του Συντάγματος, γίνεται και συνταγματικό, το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί. Μία θωράκιση, δηλαδή, η οποία πρέπει να υπάρξει απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια συμφέροντα. Η συζήτηση γίνεται, είναι ανοικτή, ακούμε όλες τις απόψεις για τα θέματα αυτά. Η κυβέρνηση τηρεί και θα τηρεί αυτό το νομικό πλαίσιο, με όποιες βελτιώσεις πρόκειται να γίνουν. Να κραυγάζουμε και "να πετάμε κορώνες", έτσι αφηρημένα για το ένα και για το άλλο, αυτό δεν αποτελεί σοβαρή πολιτική αντιμετώπιση.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Λίγο πριν, παραπέμψατε τον αρχηγό της Ν.Δ., τον Πρόεδρο της Ν.Δ. για τα θέματα της διαπλοκής, να συμβουλευθεί τους "βαρόνους", τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως είπατε, πολλά γνωρίζουν για τα θέματα αυτά. Μήπως μπορείτε να μας πείτε, τι εννοείτε, σε ποιους αναφέρεστε και τι μπορεί να γνωρίζουν τα στελέχη αυτά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν εννοώ τίποτα παραπάνω από αυτά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με τις δηλώσεις του κ. Κεφαλογιάννη, του κ. Μητσοτάκη, του κ. Σαμαρά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η Εκκλησία παίρνει ένα λάβαρο της Ορθοδοξίας, όπως είναι ο Τίμιος Σταυρός και το χρησιμοποιεί για τη συλλογή υπογραφών;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είδα μια δήλωση του Αρχιεπισκόπου στην τηλεόραση, από την οποία μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι θα χρησιμοποιηθεί το προσκύνημα του Τιμίου Σταυρού, ακριβώς γι αυτό το λόγο. Θα ήθελα -όπως και κάθε Ελληνας- να μην το πιστέψω. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο η επίσημη Εκκλησία να φέρεται ως παραθρησκευτική οργάνωση. Εκτός των άλλων, αν ποτέ γινόταν κάτι τέτοιο, που εύχομαι να μη γίνει, θα δείξει ποιος σέβεται τα ιερά και τα όσια και ποιος τα εκμεταλλεύεται. Νομίζω ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η Εκκλησία θα δείξει ότι υποτιμά τον ελληνικό λαό, την πίστη του και το μυαλό του.

Ταυτόχρονα, είδα και κάτι άλλο στις εφημερίδες -εύχομαι και αυτό να μην αληθεύει- ότι οι υπογραφές που πρέπει να συγκεντρωθούν, πρέπει να ξεπερνούν τον αριθμό 3.010.000 (είναι οι ψήφοι που πήρε το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές). Αυτός είναι, λοιπόν, ο στόχος της Εκκλησίας στην Ελλάδα; «Θου, Κύριε, φυλακή τω στόματί μου» !!!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πότε θα εκδοθούν αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα, που απαγορεύουν σε όσους είναι προμηθευτές του Δημοσίου να έχουν και ΜΜΕ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα Προεδρικά Διατάγματα έχουν εκδοθεί όλα σύμφωνα με το νόμο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αναφέρεστε στα περί «διαφάνειας»;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε όλα. Ολα τα Προεδρικά Διατάγματα. Τέσσερα ήταν.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχουν υπογραφεί, έχουν εκδοθεί και έχει αρχίσει να λειτουργεί το Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε έχουν εκδοθεί, γνωρίζετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προ πολλού. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς. Σας λέω ότι παρόμοια καταγγελία έχει κάνει και ο κ. Εβερτ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για τον κ. Κιλτίδη ότι ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της "4ης Αυγούστου". Υπάρχει μέλος του ΠΑΣΟΚ που είχε σχέσεις με τη χούντα του Παπαδόπουλου και Ιωαννίδη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό το λέτε εσείς. Εγώ σας είπα@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που είχε σχέσεις με τη χούντα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι. Δεν γνωρίζω κανέναν.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Ηθελα να σταθώ στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Τζεμ και την τουρκική αντιπροσωπεία. Οι συναντήσεις αυτές είχαν προσδιοριστεί για τον Αύγουστο, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών τις είχε ματαιώσει λόγω των εξελίξεων στα Στροβίλια, αλλά και τη συνέντευξη του κ. Τζεμ στην ιταλική εφημερίδα « LΑ SΤΑΜPΑ».Τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα, για να πραγματοποιηθούν τελικά αυτές οι συναντήσεις;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι συναντήσεις αυτές δεν έγιναν τότε και γίνονται τώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Συναντήθηκε πρόσφατα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, εφόσον η Γιουγκοσλαβία είναι βαλκανική χώρα, δεν θα συναντηθεί με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η απάντησή μου είναι ότι πρόσφατα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συζητήσουν και για το θέμα που δημιουργήθηκε στα Στροβίλια, οι δύο αντιπροσωπείες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα συζητήσουν όλα τα θέματα. Η θέση μας για τα Στροβίλια είναι γνωστή και την έχει επαναλάβει εδώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ συγκεκριμένα. Θα συζητηθεί αυτό το θέμα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα. Θα γίνει μια εξέταση της πορείας των σχέσεων των δύο χωρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι στην ατζέντα, κύριε Υπουργέ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ολα τα θέματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εχετε ολοκληρώσει ως κυβέρνηση μια αποτίμηση της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών στα Βαλκάνια;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ και την ερχόμενη εβδομάδα, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου θα τον ενημερώσει διεξοδικά για το ταξίδι, τις συναντήσεις που είχε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 11 September 2000 - 13:05:17 UTC