Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω εισαγωγικώς για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα, στις 13.30, θα συνεργαστεί με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ. Αργότερα, στις 14.00, θα δεχθεί, μετά από αίτημά του, το βουλευτή Σ. Βούγια. Στις 14.30, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας Μ. Παπαϊωάννου.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στην οποία θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Β. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης και ο υφυπουργός Χρ. Πάχτας, ενώ σε ένα τμήμα της θα είναι και ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η εξέταση της εξέλιξης των δημοσίων έργων στην ελληνική περιφέρεια και η παρακολούθηση των έργων αυτών από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Στις 7.30 το απόγευμα, θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη.

Την Τετάρτη, στις 9.30 το πρωί, θα συνεργαστεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο και αντικείμενο της συνεργασίας θα είναι η αναζήτηση τρόπων ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης. Στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ενόψει της έναρξης των εργασιών της Βουλής. Στις 7 το απόγευμα, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ.

Την Πέμπτη το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ασχοληθεί με την πολιτική στον τομέα του Τουρισμού και Αργοτοτουρισμού, τομέας που είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία.

Την Παρασκευή, όπως γνωρίζετε, στις 12.30, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κινήματος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Είχε ανακοινωθεί ότι ο Πρωθυπουργός το μεσημέρι θα είχε συνάντηση με το Γραμματέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ Μ. Νεονάκη. Δεν θα γίνει αυτή η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρχε στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τέτοια συνάντηση. Εδώ, σας ανακοινώνω τις συναντήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Πάγκαλος, χθες, μας περιέγραψε πώς εννοεί ο ίδιος τις σχέσεις των πολιτικών με πλούσιους φίλους τους. Εσείς, ως υπουργός Τύπου, συμμερίζεστε έναν τέτοιο ορισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσω τις απόψεις που διατυπώνoνται γενικώς επί διαφόρων θεμάτων. Αν θέλετε τη δική μου άποψη σε προσωπικό επίπεδο να σας την εκθέσω. Αν θέλετε την άποψη της κυβέρνησης, αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι θέμα συζήτησης. Εχουμε πει ότι ασφαλώς οι πολιτικοί θα πρέπει να ζουν με απόλυτη διαφάνεια, ακόμη και στην ιδιωτική ζωή τους. Από κει και πέρα, δεν θα πρέπει να ενοχοποιείται οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή, γιατί από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για διατύπωση κατηγορίας ή καταγγελίας, εναντίον ενός πολιτικού.

ΜΙΧΑΗΛ: Είχαμε το Σαββατοκύριακο αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για ένοχη σιωπή. Η κα Παπανδρέου είπε ότι επιστρέφει η πολιτική ζωή στο 1989. Κατά τη γνώμη σας και με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι αυτή η 4ετία θα είναι μια δύσκολη 4ετία, γιατί πρέπει να πετύχουμε την πραγματική σύγκληση, αυτού του είδους η αντιπαράθεση συμβάλλει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν προκαλούμε εμείς αυτή την αντιπαράθεση. Ασφαλώς, όμως, δεν σιωπούμε, όταν κάποιοι μας προκαλούν ζητώντας τις δικές μας απαντήσεις, επί των θεμάτων που εκείνοι θέτουν. Θα υπάρχουν πάντα απαντήσεις. Αυτό το οποίο σχολιάζω είναι τούτο: Η πορεία της χώρας, η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας. Θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες υγείας, μέσω του ΕΣΥ. Θα πρέπει να βελτιώσουμε, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τις διαδικασίες, αλλά και το περιεχόμενο των μέτρων, προκειμένου τα ελληνόπουλα να έχουν εφόδια για να ανταγωνιστούν τα άλλα παιδιά των χωρών της Ε.Ε. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, ώστε η Δημόσια Διοίκηση να γίνει πιο φιλική προς τον πολίτη. Αυτά είναι τα θέματα επί των οποίων εμείς ζητούμε την πολιτική αντιπαράθεση, με βάση προγράμματα και επιχειρήματα. Η Ν.Δ. προσπαθεί να καλύψει την αδυναμία της -γιατί στερείται και προγράμματος και πολιτικών προτάσεων- δημιουργώντας μια σύγχυση, μεταθέτοντας το κέντρο προβληματισμού και συζητήσεων σε ένα άλλο πεδίο που της είναι γνώριμο. Δεν έχει διδαχθεί τίποτα από το παρελθόν της. Προσπαθεί με τεχνάσματα να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να προσποριστεί μικροκομματικά οφέλη. Με την ερώτησή σας, μου δίνετε την ευκαιρία να σχολιάσω την επιλογή του κ. Καραμανλή να θέσει την υπογραφή του σε σχετικούς καταλόγους. Ασφαλώς, η ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα είναι δεδομένη. Η ελευθερία έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι απολύτως σεβαστή. Ο κ. Καραμανλής, όπως όλοι, ασφαλώς εκφράζει τις απόψεις του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται περί αυτού. Γιατί με την υπογραφή του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρεί να νομιμοποιήσει μια απόλυτα αντιδημοκρατική και διχαστική ενέργεια. Το θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών δεν κρίνεται μέσω «δημοψηφισμάτων». Τα δικαιώματα των πολιτών, ακόμη κι αν ένας πολίτης είναι αυτός που προβάλλει μια διαφορετική θέση, πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά. Δεν υπόκεινται στους κανόνες της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Κατά τα άλλα, πιστεύουμε ότι η κοινωνική αποστολή, ο πνευματικός ρόλος της Εκκλησίας δεν συμβιβάζεται με την πολιτικοποίηση της Εκκλησίας, την οποία δι` αυτού του τρόπου προωθεί ο κ. Καραμανλής, πιστεύοντας έτσι πως σήμερα θα προσποριστεί ορισμένα οφέλη, χωρίς να βλέπει το αύριο της χώρας. Η Εκκλησία έχει το δικό της διακριτό ρόλο, που είναι βεβαίως σεβαστός και δεν είναι δυνατό με τέτοιου είδους ενέργειες να εισάγουμε «καινά δαιμόνια», δημιουργώντας μια περαιτέρω σύγχυση, που επιβαρύνει το κλίμα στη δημόσια ζωή της χώρας, για το ρόλο της Εκκλησίας και για την άσκηση πολιτικών που έχουν στόχο το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών. Ολα αυτά πρέπει να είναι σαφή για να μη δημιουργούνται παρανοήσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός μας εγγυάται ότι αυτά που λέτε ως σχόλιο εσείς, είναι θέσφατο; Είπατε ένα σχόλιο, ε και λοιπόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς, στο Μέσο που εργάζεστε, θα διατυπώσετε το δικό σας σχόλιο. Οταν εσείς έχετε το δικαίωμα να διατυπώσετε την άποψή σας, δεν έχει η κυβέρνηση το δικαίωμα να εκφράσει τη θέση της; Μας κατηγορείτε γιατί εκφράζουμε μια θέση;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας κατηγορώ, απλώς προσπαθώ να δώσω κάποια εξήγηση σε αυτό το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Προσπαθείτε να πειστείτε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, γιατί να πειστώ; Μα, δεν με πείθετε, κ. Εκπρόσωπε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω τέτοια φιλοδοξία, γιατί το γνωρίζω. Εδώ ισχύει το "ου με πείσεις, καν με πείσεις". Εσείς κάνετε το δικό σας σχόλιο και μας κατηγορείτε γιατί διατυπώνουμε εμείς το δικό μας σχόλιο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μην παίζουμε με τις λέξεις. Το ερώτημά μου είναι, κατά ποια λογική θα δεχθεί ο ελληνικός λαός τη δική σας άποψη και απαγορεύετε ή καταδικάζετε κάποιους άλλους φορείς να τοποθετούνται ή να εκφράζονται διαφορετικά από τα όσα λέτε στο σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Και αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Οσον αφορά, όμως, τη συμμετοχή σε μια τέτοια διχαστική, αντιδημοκρατική ενέργεια, ασφαλώς, έχουμε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε αυτή την κριτική. Και τη διατυπώνουμε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας διευκρινίζετε, γιατί είναι διχαστική.

ΡΕΠΠΑΣ: Το έχουμε αναφέρει αυτό, εδώ και πάρα πολλές ημέρες, από τότε που ετέθη το θέμα, ότι πρόκειται για μια ενέργεια η οποία ενέχει και συνέπειες διχασμού της ελληνικής κοινωνίας. Είπα, μάλιστα, ότι συνέπειες διχασμού μπορεί να προκύψουν και γι` αυτό ακόμη το σώμα της Εκκλησίας. Τα έχουμε πει εδώ και μέρες αυτά. Δεν είναι θέσφατο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, λοιπόν, να σταματήσουμε την ενημέρωση, επειδή το είπατε πριν από ένα μήνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, κ. Παπαδόπουλε, θα συνεχίσουμε την ενημέρωση, αλλά να είναι ενημέρωση. Γιατί, αν ο καθένας, διατυπώνοντας τις απόψεις του, θεωρεί ότι αυτές οι απόψεις θα πρέπει να γίνουν αυτομάτως αποδεκτές από όποιον τις ακούει, τότε δεν μιλούμε για ενημέρωση, μιλούμε για μια προσπάθεια κάποιος να επιβάλει στον άλλον την άποψή του. Και δεν πρόκειται περί αυτού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που είπατε, ισχύουν και για τον κ. Παπαθεμελή και για τον κ. Κρητικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε το βάρος που έχει η συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί, βεβαίως, η πράξη αυτή δεν θα οδηγήσει στην ταύτιση της Ν.Δ. με την ενέργεια αυτή, αφού πάρα πολλοί παράγοντες της Ν.Δ., υποθέτω, εκτιμώ ότι δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Δεν θα υπογράψουν. Εγώ μιλώ για την πράξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νόημα και τη σημασία αυτής της πράξης, που οδηγεί σε ευθεία πολιτικοποίηση της Εκκλησίας και δείχνει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέρχεται μεθόδους και πρακτικές απολύτως καταδικαστέες, με τις οποίες επιδιώκονται μικροκομματικά οφέλη, κοντόθωρα πάντως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε. Εγώ σας ρώτησα για τον κ. Παπαθεμελή και άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα. Η πολιτική μας για το συγκεκριμένο θέμα έχει εκφραστεί με σαφήνεια, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Παραμένουμε σε αυτή την πολιτική. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, Οι βουλευτές, κατά τα άλλα, εκφράζουν -και έχουν απεριόριστα αυτό το δικαίωμα- την άποψή τους, ενεργούν κατά συνείδηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υπόλοιποι δεν μπορούν να την εκφράσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, μπορούν. Αλλά δεν μιλώ για τα στελέχη της Ν.Δ., μιλώ για τον αρχηγό της Ν.Δ. και το βάρος που έχει αυτή η πράξη του.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να επανέλθω στο θέμα των δηλώσεων του κ. Πάγκαλου και με βάση κάποιες πληροφορίες που φέρουν τον Πρωθυπουργό δυσαρεστημένο από όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Και σας ρωτώ, γιατί μετείχατε στη σύσκεψη, πριν από λίγο. Κατά πόσο ισχύουν οι πληροφορίες αυτές, αλλά και οι πληροφορίες που φέρουν τον Πρωθυπουργό αποφασισμένο να προχωρήσει και σε κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά πρόσωπα, στο κόμμα@;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την πρωινή σύσκεψή μας, στην οποία αναφέρεστε, πρέπει να είμαι κατηγορηματικός: Συζητήσαμε θέματα που έχουν σχέση με τη δραστηριοποίηση του Πρωθυπουργού, το πρόγραμμά του. Δεν συζητήσαμε άλλα θέματα. Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο αναφέρεστε, ο Πρωθυπουργός θα είναι ικανοποιημένος όταν έχουμε θετικά αποτελέσματα στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες. Ασφαλώς, η εικόνα η οποία έχει δημιουργηθεί για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η καλύτερη και αδικεί την ουσία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η εικόνα δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή χαράς και ικανοποίησης. Ολα αυτά τα θέματα, όμως, στο πλαίσιο των διαδικασιών του Κινήματος, τα αντιμετωπίζουν τα αρμόδια όργανα, με τα στελέχη που μετέχουν στα όργανα αυτά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, δεν υφίσταται θέμα αλλαγών;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση που έδωσα ήταν πλήρης. Δεν θα μιλήσω εγώ για χειρισμούς που θα γίνουν εντός των οργάνων του Κινήματος. Πολύ περισσότερο, να ανακοινώσω αποφάσεις που δεν ξέρω αν υπάρχουν. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Αυτό με καλείτε να κάνω.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Τα πρώτα σχόλια της κυβέρνησης για τις γιουγκοσλαβικές εκλογές, ποιά είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τις πληροφορίες που έχουμε, η εκλογική διαδικασία φαίνεται ότι εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς φαινόμενα τα οποία να δίνουν λαβή για την άσκηση αμφισβήτησης ως προς το αποτέλεσμα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Το αποτέλεσμα δεν είναι σε γνώση μας. Αρα, θα αναμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

ΠΑΠΠΑ: Συμμερίζεται η κυβέρνηση τις απόψεις του κ. Τζαννή ότι αν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα, τα διαπλεκόμενα θα έχουν τις δικές τους κοινοβουλευτικές ομάδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή μίλησα με τον κ. Τζαννή και γνωρίζω τη συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα, πρέπει να πω ότι οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση -και τις έχει πάρει εγκαίρως- έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο, το οποίο μπορεί να μη δίνει πάντοτε, για πολλούς λόγους, τα αποτελέσματα που επιθυμούμε, αλλά, εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει πρωτοβουλίες, να βελτιώνει αυτό το πλαίσιο. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός αντίλογος σε αυτές τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Υπάρχει μόνο μία καταγγελτική πολιτική στάση, η οποία είναι ατεκμηρίωτη και δεν είναι τίποτα άλλο, παρά αποτέλεσμα μικροκομματικής σκοπιμότητας. Αυτό είναι φανερό. Αναφέρομαι, τώρα, με την ευκαιρία της ερώτησής σας, φερ` ειπείν, στη σημερινή κριτική του κ. Κωνσταντόπουλου, για το νομοσχέδιο που αφορά το ΕΣΡ. Προκύπτει από τα όσα είπε, τα οποία έχω πληροφορηθεί από συναδέλφους σας, ότι όλες οι αιτιάσεις του είναι προσχηματικές. Ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού αποδεικνύει ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί μια ανεξάρτητη αρχή. Επιθυμεί το ΕΣΡ να είναι ένα διακομματικό όργανο. Διαφωνούμε σε αυτό.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σχετικά με ένα άρθρο του "Επενδυτή", του Σαββάτου, δορυφόρος της ΕΥΠ κατασκοπεύει τα ΜΜΕ. Με ένα ηλεκτρονικό κέντρο Τύπου ενημερώνει απευθείας τον Πρωθυπουργό για τα κακόβουλα σχόλια του ξένου Τύπου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν αληθεύουν αυτά και επίσης, γιατί λέει ότι "κάθε πρωί ο διοικητής της υπηρεσίας, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και συνεργαζόμενοι με την ΕΥΠ αξιωματικοί έχουν στο εξής τη δυνατότητα να ενημερώνονται ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητό τους για τις ειδήσεις της τελευταίας στιγμής, εφόσον μεταδίδονται από "ανοικτές πηγές" στο εξωτερικό και ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα". Τι εννοεί με αυτό το "ανοικτές πηγές"; Δηλαδή, η κατασκόπευση γίνεται μόλις στείλουμε την είδηση ή μετά, αφού έχει επιστρέψει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί όλα αυτά τα παίρνετε ως δεδομένα; Θα μου επιτρέψετε, όμως, για λόγους ευθύνης, να αποφύγω να μπω σε μια τέτοια συζήτηση. Δεν είναι δυνατό, θέματα που αφορούν την ΕΥΠ, να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε αυτή την αίθουσα. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΚΟΥΙΝ: Θα ήθελα να επιστρέψω στα γιουγκοσλαβικά και να σας ρωτήσω, εάν γνωρίζετε, στελέχη της κυβέρνησης ή του υπουργείου Εξωτερικών, εάν έχουν έρθει σε επαφή, χθες το βράδυ ή σήμερα το πρωί, με στελέχη της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης ή της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Την επικοινωνία αυτή την έχουν οι διπλωματικές αρχές της χώρας μας στο Βελιγράδι. Γνωρίζετε ότι είναι εκεί παρόντες ο κ. Παπούλιας και άλλοι βουλευτές από το Ελληνικό Κοινοβούλιο που έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις, τις οποίες έχετε υπόψη σας. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία. Σας είπα ότι αυτή την ώρα είμαστε στη φάση εκείνη που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος παρέμβασης, επικοινωνίας, γιατί αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ξεκίνησε μια απεργία από τους βυτιοφορείς που μεταφέρουν τα καύσιμα και αναμένεται οσονούπω να υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή προμήθεια καυσίμων. Σκέφτεται η κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα, ώστε να διασφαλίσει αυτή την ομαλή προμήθεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, προκειμένου να έχουμε μια ακώλυτη προμήθεια της αγοράς με καύσιμα. Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο αυτής της κρίσης που εξελίσσεται εδώ και αρκετές ημέρες, δεν θα αντιμετωπίσουμε τέτοιο πρόβλημα έλλειψης καυσίμων. Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο ΕΚΟΦΙΝ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή. Θα είναι εκεί και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Οσον αφορά την απεργία, πιστεύω ότι θα πρέπει οι κινητοποιούμενοι, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες τους, να κάνουν τις επιλογές τους. Υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα, αφού γνωρίζετε ότι βαίνει μειούμενη η τιμή του πετρελαίου. Ηδη, είναι κάτω από τα 30 δολάρια κατά βαρέλι. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό μήνυμα. Παρακολουθούμε από κοντά πώς εξελίσσονται τα πράγματα και έχουμε επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει. Πιστεύουμε ότι είναι άκαιρο να προβαίνουμε σε κινητοποιήσεις που δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Πολύ περισσότερο, όταν ο χειρισμός των θεμάτων αυτών μπορεί να οδηγήσει -το ελπίζουμε και αυτό προσπαθούμε- σύντομα σε αποτελέσματα, ώστε να μη χρειάζεται να γίνει οποιαδήποτε κινητοποίηση.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Προηγουμένως, όταν ρωτηθήκατε για τον κ. Τζαννή, κάνατε λόγο για καταγγελτική πολιτική και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το Σαββατοκύριακο διαβάζοντας τις εφημερίδες, είδα ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος λέει ότι ευθύνη έχει η εξουσία για το θέμα της διαπλοκής. Ο κ. Παπανδρέου ζητά να μπει "το μαχαίρι στο κόκαλο" και ο κ. Παπαντωνίου λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διαπλοκή. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αυτές οι συνεντεύξεις που αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα ή που ζητούν πρόσθετα μέτρα, εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και της καταγγελτικής πολιτικής; Τι ακριβώς είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει σε όλες τις συνεντεύξεις ή δηλώσεις που αναφερθήκατε οποιαδήποτε καταγγελία κατά της κυβέρνησης. Αρα, σκοπίμως κάνετε μια σύγχυση ταύτισης των τοποθετήσεων αυτών με τις καταγγελίες παραγόντων της αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει να το κάνετε αυτό. Δεύτερον, όλα αυτά τα θέματα, όπως γνωρίζετε, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με το πλαίσιο που ισχύει για κάθε τομέα. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις. Θα διαπιστώσετε ότι σε όλους τους τομείς, τις πρωτοβουλίες τις έχει πάρει η κυβέρνησή μας. Η εγκαθίδρυση κανόνων και αρχών λειτουργίας σε πολλούς τομείς για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, οφείλεται σε νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Δεν έχουμε ακούσει κάποια πρόταση, πέραν της καταγγελίας από την αντιπολίτευση. Η πολιτική, όμως, όπως γνωρίζετε, δεν γίνεται με αυτούς τους όρους, γιατί η αντιπολίτευση έχει την πολυτέλεια να είναι παρούσα μόνο με το λόγο της, ο οποίος είναι ευρύχωρος. Μπορεί να είναι λόγος συμπαθής προς όλους. Μπορεί να είναι και με τη συντεχνία και με το πρόβλημα, αρκεί να είναι εναντίον της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση, όμως, δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Η κυβέρνηση είναι παρούσα με την απόφασή της και την υπογραφή της. Πρέπει να αντιμετωπίζει στην πράξη τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες. Αυτή είναι η διαφορά. Και πιστεύω -αυτό έδειξε άλλωστε η πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία- ότι η κυβέρνησή μας αντιμετωπίζει ικανοποιητικά, θετικά τα προβλήματα αυτά. Πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά από το να διατυπώνεται μια κριτική για τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας, μέχρι στο να διατυπώνεται μια καταγγελία για δήθεν ευθύνες που έχει η κυβέρνηση στον τομέα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Τζαννής, στην αντιπολίτευση ανήκει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η απάντηση που δώσατε στην ερώτησή μου αφήνει πολλά κενά, γιατί το άρθρο δημοσιεύθηκε και έτσι κι αλλιώς, υπάρχει ένα θέμα, ανεξάρτητα αν μπορείτε ή δεν μπορείτε να το σχολιάσετε. Σας ρωτώ απλώς να μου πείτε αν είναι αλήθεια ή όχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ευθέως ότι θέματα που αφορούν την ΕΥΠ δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει συγκεκριμένη εθνική αποστολή. Είναι πολύ ευαίσθητη η λειτουργία που έχει και αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορεί να αποτελέσει αυτό αντικείμενο δημόσιας συζήτησης.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτό είναι επιβεβαίωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι καμία επιβεβαίωση. Είναι αποφυγή οποιουδήποτε σχολιασμού ή οποιασδήποτε συζήτησης για θέματα που αφορούν την ΕΥΠ. Είμαι σαφής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 25 September 2000 - 13:05:15 UTC