Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Εκφράζουμε την οδύνη, τη συντριβή μας για το θάνατο τόσων συνανθρώπων μας. Αυτή η ναυτική τραγωδία συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες, στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν και αγνοούνται. Διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να γίνουν έρευνες, να ελεγχθούν οι πάντες και τα πάντα και να αποδοθούν ευθύνες, γιατί φαίνεται πως υπάρχουν ευθύνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή @τα αναφέρω με επιφύλαξη γιατί συχνά γίνονται διπλοεγγραφές κ.τ.λ.- έχουν διασωθεί 471 επιβάτες, έχουν χάσει τη ζωή τους 45, αγνοούνται 10. Μεταξύ των διασωθέντων περιλαμβάνονται 55 αλλοδαποί πολίτες. Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 526 άτομα. Οι 463 ήταν επιβάτες, 63 άτομα ήταν το πλήρωμα του πλοίου, σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο και η δυναμικότητα του πλοίου ήταν για 1.100 άτομα.

Η τραγωδία αυτή έγινε ανοικτά της Πάρου, σε απόσταση 1,5 μιλίου. Το πλοίο προσέκρουσε στη βραχονησίδα «Πόρτες», η οποία διαθέτει φάρο, ο οποίος είναι ορατός σε απόσταση περίπου 7 μιλίων.

Επαναλαμβάνω ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και κυρίως για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοουμένων. Και βεβαίως, θα ακολουθήσει η έρευνα και ο έλεγχος για τις συνθήκες αυτής της τραγωδίας. Επαναλαμβάνω, θα ελεγχθούν οι πάντες και τα πάντα και θα αποδοθούν ευθύνες.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είναι στην Πάρο. Ηταν όλο το βράδυ στο θάλαμο επιχειρήσεων με την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος. Στην Πάρο είναι και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, καθώς και ο υπουργός Αιγαίου, προκειμένου να συντονίσουν, να συμβάλλουν στη διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν προκύψει.

Θέλω να κάνω, επίσης, δύο σχόλια για άλλα θέματα. Αν θέλετε να ρωτήσετε επ` αυτού, ακούω τις ερωτήσεις σας, παρακαλώντας να τηρηθεί μία σειρά, διότι όλοι αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε συγκινημένοι και φορτισμένοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι υπάρχουν ευθύνες, είστε βέβαιος ότι υπάρχουν ευθύνες. Πέστε μας, μέχρι στιγμής, πού έχουν εντοπιστεί αυτές οι ευθύνες; Γιατί δείξατε μια βεβαιότητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο μπορώ να πω, αυτή την ώρα, είναι τούτο και είμαι σαφής: Δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ελέγχου, οι έρευνες δηλαδή, προκειμένου να εντοπιστούν ευθύνες και να αποδοθούν. Είπα και επαναλαμβάνω, ότι φαίνεται να υπάρχουν ευθύνες. Και φαίνεται να υπάρχουν ευθύνες, γιατί, όπως κι αν εξετάζεται το θέμα, μία τέτοια τραγωδία προκύπτει επειδή υπάρχει κάποιος λόγος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που προκύπτει, αυτό που είναι γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι πρώτον, ότι το πλοίο δεν παρουσίασε κάποια μηχανική βλάβη και δεύτερον, ότι το πλοίο είχε υποστεί όλους τους ενδεδειγμένους ελέγχους και είχε εξασφαλίσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά για το ότι είναι αξιόπλοο. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνουν οι έρευνες για να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν ευθύνες. Γιατί, επαναλαμβάνω, φαίνεται ότι υπάρχουν ευθύνες. Μέχρι τότε, πρέπει να μείνουμε σε αυτό το σημείο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί οι οποίοι έδωσαν σε αυτό το καράβι -γιατί από ό,τι διαπιστώνεται, μόλις χτύπησε έσβησαν τα φώτα- την άδεια, αυτό το έλεγξαν; Είχε προβλεφθεί; Υπήρχαν τα σωστικά μέσα, μέσα σε αυτό το καράβι; Γιατί υπάρχουν πολλά τα οποία @

ΡΕΠΠΑΣ: Θέτετε μια ερώτηση με τρόπο ο οποίος, θα μου επιτρέψετε να πω, οδηγεί σε ένα λανθασμένο συμπέρασμα. Τι να ελέγξουν; Αν σε περίπτωση πρόσκρουσης του πλοίου σε βραχονησίδα θα σβήσουν ή όχι τα φώτα; Αυτό το οποίο σας λέω είναι ότι όλοι οι έλεγχοι που προβλέπεται να γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου τα πλοία να δρομολογηθούν, είχαν γίνει και είχαν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Επειδή όμως -βρίσκω αφορμή τη δική σας ερώτηση να το κάνω αυτό το σχόλιο- πολλά λέγονται από αρμόδιους και κυρίως από αναρμόδιους, από αξιόπιστους αλλά και αναξιόπιστους παράγοντες, αυτή την ώρα θέλω να είμαστε όλοι ψύχραιμοι και συγκρατημένοι. Γιατί, το να βγαίνουμε άκαιρα και πρόωρα και να μιλούμε με τέτοια κατηγορηματικότητα, δείχνει πέραν της επιπολαιότητας και ασέβεια, θα μου επιτρέψετε να πω, προς τα θύματα. Εδώ, πραγματικά μιλούμε για μια τραγωδία. Πρέπει να υπάρχει ενδελεχής έλεγχος, να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάποιοι έχουν ευθύνες. Μέχρι τότε, σας παρακαλώ να αποφύγουμε να συζητούμε με αυτό τον εύκολο τρόπο, ο οποίος είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τη σοβαρότητα του θέματος που μας απασχολεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι εύκολος ο τρόπος. Εχουμε μια τραγωδία, έχουμε τόσα θύματα και έχουμε και τα γεγονότα που δείχνουν ότι το καράβι αυτό δεν έπρεπε να έχει πάρει άδεια και να παίζετε η ζωή χιλιάδων@

ΡΕΠΠΑΣ: Αφήστε αυτούς τους λαϊκισμούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να τους αφήσω;

ΡΕΠΠΑΣ: Ταξιδεύουν εκατομμύρια πολίτες με πλοία στις γραμμές του Αιγαίου και τα ταξίδια είναι ασφαλή. Δεν θα υποκαταστήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπάρχουν υπηρεσίες, υπάρχουν εμπειρογνώμονες που έχουν αυτό το καθήκον. Εκαναν ελέγχους και εξέδωσαν κάποια πιστοποιητικά. Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά θα ελεγχθούν. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος, πέραν των αρμόδιων υπηρεσιών, ο οποίος θα αναλάμβανε το έργο, να ελέγχει τα πλοία και να εκδίδει πιστοποιητικά. Ποιός θα το κάνει αυτό; Η κυβέρνηση, τα κυβερνητικά στελέχη; Υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες λειτουργούσαν πολύ πριν αναλάβει καθήκοντα αυτή η κυβέρνηση και θα λειτουργούν εσαεί. Τα στελέχη αυτών των υπηρεσιών έχουν αυτό το ρόλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ανέλκυση του πλοίου, ούτως ώστε να δει όλη τη ζημιά, το ακριβές το μέγεθός της; Τεχνικώς γίνεται, είναι εφικτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο που θέτετε, θα αντιμετωπιστούν όταν ολοκληρωθεί το έργο στο οποίο έχουν επιδοθεί τώρα, που είναι ο εντοπισμός και η διάσωση των αγνοουμένων. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Υπάρχουν προτεραιότητες. Ολα τα άλλα, επαναλαμβάνω, θα αποτελέσουν αντικείμενο συσκέψεων των αρμόδιων και θα ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Κάτι το οποίο αφορά την κυβέρνηση, λοιπόν, και δεν αφορά τις υπηρεσίες: Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα ακτοπλοϊκά ταξίδια στην Ελλάδα είναι και θέμα αποφάσεων αρμοδίων παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί δεν είναι μόνο ο «Χ» υπάλληλος. Είναι και η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Πρώτον, για παράδειγμα, δεν υπήρχε λίστα πάνω στο πλοίο. Ολοι μας έχουμε ταξιδεύσει, κανείς δεν έχει λίστα. Μια παράληψη. Ρωτώ, αν σκέφτεστε να την αντιμετώπισε. Αλλά το λέω με αφορμή αυτό. Ως κυβέρνηση έχετε ζητήσει από την Ε.Ε. να εξαιρεθούν τα ελληνικά πλοία από τη γενική ρήτρα, που υπάρχει σε όλες τις χώρες, για ανακατασκευή στα 27 έτη, με το σκεπτικό ότι εμείς στα 35 χρόνια -επειδή είναι οι συνθήκες τέτοιες στο Αιγαίο- τα αποσύρουμε. Να, λοιπόν, που ένα λάθος (από ποιόν δεν ξέρω και τι είδους λάθος ακόμη δεν ξέρουμε) μας δημιουργεί τώρα μια τραγωδία. Ρωτώ, λοιπόν, γιατί η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση; Και ποιο απλά, επειδή είχαμε και άλλο περιστατικό: ένα πλοίο από αυτά, της ίδιας κατηγορίας, προσέκρουσε στο λιμάνι της Χίου λόγω καιρικών συνθηκών. Γιατί, λοιπόν, αυτά να μην τους υποχρεώσετε να τα αποσύρουν ένα χρόνο πριν; Γιατί πρέπει να εξαντλήσουν και τα 35 χρόνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, το ερώτημά σας έχει λογική βάση, αν μαζί με αυτό δεχθεί κάποιος ότι η κυβέρνηση επιβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, που ελέγχουν το αξιόπλοο ή μη ενός πλοίου, να εκδίδουν πιστοποιητικά πλοϊμότητας του πλοίου. Τι είναι αυτό που εμποδίζει την αρμόδια υπηρεσία να μην εκδώσει αυτό το πιστοποιητικό; Να μη επιτρέψει, δηλαδή, τη δρομολόγηση του πλοίου, ακόμη κι αν το πλοίο έχει μικρή ηλικία. Το πλοίο κρίνεται από το αν είναι κατάλληλο ή όχι. Οι έλεγχοι που γίνονται -επειδή τέτοια μέσα μεταφέρουν ανθρώπους- πιστεύω πως πρέπει να είναι συστηματικοί. Δεν έχει σημασία, λοιπόν, μόνο η ηλικία του πλοίου. Μπορεί να γίνει ανάλογο ατύχημα και σε ένα πλοίο μικρής ηλικίας που ταξιδεύει για πέντε ή δέκα χρόνια και προσκρούει κάπου, π.χ. σε βραχονησίδα. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αυτό μπορούμε να το δεχθούμε σαν κάτι αναμενόμενο ή φυσικό; Ασφαλώς όχι. Σημασία έχει να δούμε αν ένα πλοίο είναι κατάλληλο να δρομολογηθεί ή όχι. Και σας λέω ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, για το πλοίο που συζητούμε, είχαν εκδώσει μετά από ελέγχους τα σχετικά πιστοποιητικά. Αυτό είναι που έχει σημασία. Το άλλο θέμα που θέτετε εσείς, είναι γενικότερο και συζητείται στο πλαίσιο της Ε.Ε@.

ΜΙΧΑΗΛ: Συζητήθηκε. Υπάρχει απόφαση.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, το γνωρίζω. Το έχει θέσει η Γαλλία, το έχουν θέσει και άλλες χώρες και όχι μόνο για τα πλοία της ακτοπλοΐας. Πρέπει να σας πω ότι είναι ένα θέμα το οποίο «καίει» ιδιαίτερα την πατρίδα μας. Θα πρέπει να ανανεωθεί ο στόλος. Πρέπει να δείτε τι σημαίνει αυτό, όχι μόνο για τη διακίνηση των πολιτών. Για την οικονομία των νησιών ή των περιοχών που εξυπηρετούνται από τα πλοία, για την εργασία ή τελικώς ανεργία αυτών που σήμερα απασχολούνται στα πλοία. Είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα. Δεν πρόκειται, βεβαίως, να ληφθεί απόφαση αν με μία τέτοια απόφαση -όποια κι αν είναι αυτή- μπορεί να δημιουργούνται κίνδυνοι για τη ζωή των πολιτών. Γι` αυτό, ακριβώς, πρέπει να γίνεται ο αυστηρός έλεγχος από τις υπηρεσίες για το αν ένα πλοίο μπορεί να χρησιμοποιείται ή όχι.

ΜΙΧΑΗΛ: Πράγματι, λοιπόν, είναι ευαίσθητο το πρόβλημα αυτό και @

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα ήθελα, όμως, να κάνουμε τέτοιου είδους διάλογο, γιατί τώρα ανταλλάσσουμε απόψεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Οχι, δεν ανταλλάσσουμε απόψεις. Εγώ σας μεταφέρω απόψεις, γεγονότα τα οποία υπάρχουν. Υπάρχουν και εγγράφως, μπορείτε να τα ζητήσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι τα γεγονότα; Σας παρακαλώ. Εγώ σας λέω ότι το πλοίο έχει τα πιστοποιητικά, ότι ήταν αξιόπλοο. Είναι έτσι ή δεν είναι;

ΜΙΧΑΗΛ: Ηταν αξιόπλοο.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι έτσι ή δεν είναι, κ. Μιχαήλ;

ΜΙΧΑΗΛ: Μάλιστα, είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό έχει σημασία. Και πρόσφατα είχε υποβληθεί σε τεχνικό έλεγχο.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού, λοιπόν, όλα αυτά τα πλοία, αυτής της κατηγορίας @και το συγκεκριμένο- είναι αξιόπλοα και σωστά οι άνθρωποι που το έλεγξαν, το έκριναν αξιόπλοο, βασίζομαι σε αυτό και δεν θέλω να το αμφισβητήσω γιατί οι αρμόδιες λιμενικές και ναυτιλιακές αρχές των υπολοίπων 14 χωρών-μελών της Ε.Ε., (13 για την ακρίβεια, γιατί μάλλον δεν έχει θάλασσα η Αυστρία) δεν επιτρέπουν σε αυτά τα πλοία να προσεγγίζουν τα λιμάνια τους. Και υπάρχει κοινοτική απόφαση που λέει ότι τέτοια πλοία μπορείτε να χρησιμοποιείτε εσείς, σε εμάς δεν θα έρθουν@

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα η ακτοπλοΐα στη χώρα μας, γνωρίζετε πολύ καλά περιλαμβάνει πλοία τα οποία δεν προσεγγίζουν ξένα λιμάνια. Δεύτερον, ο λόγος που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει αυτό το θέμα σχετίζεται κυρίως με τα πλοία που χρησιμοποιούνται για μεταφορά υλικών, προκειμένου να αποφεύγονται κίνδυνοι ρύπανσης.

ΜΙΧΑΗΛ: Οχι, όχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα το έθεσε η Γαλλία στη Σύνοδο της Λισσαβόνας. Και είναι ένα θέμα το οποίο, στο πλαίσιο της γαλλικής Προεδρίας, είναι επίκαιρο, δηλαδή, συζητείται και πάλι. Ηδη, μας απασχόλησε. Είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα. Και ανέφερα κάποιες παραμέτρους, τις οποίες πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Αφορά, κυρίως, τα λεγόμενα διπλά τοιχώματα στα μεταφορικά πλοία, προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενη ρύπανση θαλασσών. Αυτή η συζήτηση είναι σε εξέλιξη στην Ε.Ε. Είναι γνωστό το θέμα. Δεν μιλούμε γι αυτό τώρα. Μιλούμε για μια τραγωδία με ένα πλοίο, το οποίο είχε ελεγχθεί και είχε τα πιστοποιητικά της καλής κατάστασης για να δρομολογηθεί. Το πλοίο αυτό προσέκρουσε σε μια βραχονησίδα. Μέχρι τώρα, ουδείς αξιόπιστος παράγοντας αναφέρει μηχανική βλάβη ή οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ως μειονέκτημα του πλοίου. Μειονέκτημα το οποίο απετέλεσε και την αιτία γι αυτή την τραγωδία. Αλλά, όλα αυτά θα αποτελέσουν, επαναλαμβάνω, αντικείμενο ελέγχου.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Γι αυτό το λόγο, κ. Υπουργέ, δεν θα σας ρωτήσω γιατί δεν χτύπησε ο συναγερμός του πλοίου, καλύπτομαι από την απάντησή σας, ότι θα ελεγχθούν οι πάντες και τα πάντα. Θα ήθελα να σας θέσω δύο άλλα ερωτήματα που αφορούν το μετά. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ έφθασαν στις 6 το πρωί εκεί. Δεν θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο, με τα ελικόπτερα ΣΙΝΟΥΚ να έχουν φθάσει νωρίτερα στον τόπο της τραγωδίας, τις δύο-τρεις πρώτες κρίσιμες ώρες μετά το συμβάν, όπου πραγματικά @

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν απαντήσεις γι όλα αυτά τα θέματα. Μίλησα και με τον κ. Παπουτσή και με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι κάνουν τεράστια προσπάθεια. Είμαστε στο πλευρό τους. Πρέπει να πω ότι όλη αυτή η συζήτηση που έχει δημιουργηθεί για τη χρησιμοποίηση ελικοπτέρων εγκαίρως, δεν έχει βάση. Για όλα αυτά τα θέματα θα κάνει δηλώσεις ο κ. Παπουτσής. Επαναλαμβάνω -γιατί αν απαντήσω στη δική σας ερώτηση θα απαντήσω και σε ερώτηση άλλου συναδέλφου σας και η κουβέντα θα πάρει πια μια άλλη τροπή και έναν άλλο χαρακτήρα- ότι για όλα αυτά τα θέματα , θα γίνουν ανακοινώσεις, θα δοθούν στοιχεία, θα γίνει έλεγχος. Μένω μόνο σε αυτό. Θέλω έτσι να απαντήσω σε κάθε τέτοια ερώτηση.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Σας ικανοποιεί το γεγονός ότι ο κ. Συρίγος ακούστηκε στον αέρα να λέει, ότι «@προσπαθούσαμε με τον κ. Υπουργό να επικοινωνήσουμε με τον κ. Βερελή, δεν μπορέσαμε και μας έδωσαν λάθος τηλέφωνα από τον ΟΤΕ για να μιλήσουμε με την Ο.Α. να στείλουμε τους συγγενείς στην Πάρο;».

ΡΕΠΠΑΣ: Μια πραγματικότητα είπε. Αν αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα, δείχνει ότι κάποιες υπηρεσίες, ίσως, δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Ασφαλώς, αυτό μας λυπεί όλους. Αλλά, αν έτσι είναι, είναι μια αναφορά σε μια πραγματικότητα.

ΦΙΛΗΣ: Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες δύο ναυαγίων, το ένα τώρα κοντά στην Πάρο, για το οποίο θρηνούμε δεκάδες ζωές, το αμέσως προηγούμενο άφησε τα αποτυπώματά του στην περιοχή του Ευβοϊκού. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν καταγγελίες ότι τα πλοία ναυάγησαν γιατί ήταν «σαπιοκάραβα». Και στις δύο περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ έχουν δώσει, περιέργως πως, τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας. Εξ αυτού, προκύπτουν ευθύνες για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν υπηρεσίες του ΥΕΝ ελεγχόμενες καθ οιονδήποτε τρόπο από την κυβέρνηση, όπως περίπου το υπονοείτε, ώστε να θεωρείτε ότι τα πιστοποιητικά αυτά τα δίνουν κάποιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται περί αυτού. Οι υπηρεσίες λειτουργούν με κανόνες. Δεύτερον, τις καταγγελίες για τεχνικά θέματα δεν μπορώ να τις κρίνω. Πιστεύω, όμως, ότι ευσυνείδητα κάνουν τη δουλειά τους. Δεν έχω κανένα στοιχείο, το οποίο να με οδηγεί σε αντίθετο συμπέρασμα. Οσον αφορά τις καταγγελίες, είπα στην αρχή, ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, γιατί οι καταγγελίες διατυπώνονται από πολλούς παράγοντες. Ισως δεν έχουν την ανάλογη αξιοπιστία οι καταγγέλλοντες. Εχουν λόγους να προβαίνουν σε αυτές τις καταγγελίες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ερευνηθεί. Εγώ δεν απορρίπτω τα όσα λένε, αβασάνιστα, αλλά δεν θέλω και να τα υιοθετήσω αβασάνιστα. Ολα αυτά, λοιπόν, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και έρευνας. Αυτό δεν είναι του παρόντος.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση ήταν άλλη.

ΡΕΠΠΑΣ: Κατάλαβα την ερώτησή σας, αλλά δεν καταλάβατε ποια είναι η απάντησή μου.

ΦΙΛΗΣ: Απαντήστε μου, ναι ή όχι, να καταλάβω, εάν κατά τη γνώμη σας από την εξέλιξη των δύο αυτών ναυαγίων, προκύπτει ένα πρόβλημα πολιτικό για τη λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Με αυτή την έννοια, να θεωρήσουμε ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, γενικώς, για τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών. Προβλήματα πάντοτε υπάρχουν και γνωρίζετε καλά ότι στις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους δεν έχουν διοριστεί και δεν υπηρετούν άνθρωποι της κυβέρνησης. Είναι συγγενείς, γνωστοί, γείτονες όλων μας στις δημόσιες υπηρεσίες. Αφορά την ευθύνη που νιώθει κάθε υπάλληλος, την ευσυνειδησία που έχει και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του, το αν θα έχουμε αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες ή όχι. Βεβαίως, η κυβέρνηση για τη λειτουργία των υπηρεσιών ορίζει ένα πλαίσιο και ελέγχει την εφαρμογή του. Από κει και πέρα, όμως, το αν ένας υπάλληλος ανταποκρίνεται ή όχι στα καθήκοντά του, γνωρίζετε καλά πως είναι κάτι που αξιολογείται και ελέγχεται με διαδικασίες, που επίσης, προβλέπονται και είναι αντικειμενικές.

ΦΙΛΗΣ: Από τις καταγγελίες που γίνονται από υπεύθυνο πρόσωπο@

ΡΕΠΠΑΣ: Ακούστε, από πρόσωπα καταγγελίες έχουν γίνει. Το αν είναι πάντα υπεύθυνα τα πρόσωπα, αφήστε το να το κρίνει η έρευνα. Μην είμαστε τόσο κατηγορηματικοί, γιατί όταν λέτε «υπεύθυνο πρόσωπο καταγγέλλει», σημαίνει ότι αυτομάτως υιοθετούμε την καταγγελία. Εγώ θα έλεγα να αξιολογήσουμε την καταγγελία, αφού την ερευνήσουμε.

ΦΙΛΗΣ: Οταν ο μηχανικός του μοιραίου πλοίου, μια εβδομάδα πριν@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω μη βιάζεστε.

ΦΙΛΗΣ: @έστειλε επιστολή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας@

ΡΕΠΠΑΣ: Γι αυτό σας λέω, μπορεί να είχε κάποιο λόγο, μπορεί να είχε κάποιο κίνητρο. Δεν θα το ερευνήσουμε και αυτό. Εάν έχει έρθει σε σύγκρουση με την εταιρεία, αν απολύθηκε γιατί η εταιρεία έκρινε ότι δεν ήταν συνεπής στα καθήκοντά του και εξ αυτού του λόγου κινούμενος, κάνει μια καταγγελία, αυτό θα πρέπει να το αξιολογήσουμε. Εγώ δεν απορρίπτω την καταγγελία, αλλά δεν θέλω να την υιοθετήσετε. Είναι ένα στοιχείο, το οποίο θα αποτελέσει, μεταξύ των πολλών άλλων, στοιχείο της έρευνας.

ΦΙΛΗΣ: Όταν ο πλοιοκτήτης του πλοίου που «βρώμισε» τον Ευβοϊκό, με περίεργο τρόπο υφαρπάζει, λέει το υπουργείο, στέλνει αναδρομικώς πιστοποιητικό αξιοπλοϊας και ότι δεν έχει σχέση με τη ρύπανση αυτό το πλοίο, αυτό δεν είναι περίεργο; Δεν είναι σκιά διαφθοράς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Γι αυτό ακριβώς όλα αυτά πρέπει να ερευνηθούν. Αυτό, όμως, το οποίο δεν πρέπει να κάνουμε, είναι να παραμείνουμε σε μια γενική συζήτηση περί διαφθοράς, χωρίς να εντοπίσουμε ποιοι είναι οι διεφθαρμένοι και ποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό είναι θέμα της δικαιοσύνης.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι αντικείμενο έρευνας και της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση ελέγχει, μέσω των διαδικασιών. Η κυβέρνηση είναι δημοκρατική, δεν είναι αυταρχική. Εχει εγκαθιδρύσει διαδικασίες, οι οποίες έχουν γίνει σεβαστές και πρέπει να τηρούνται από όλους. Αυτές τις διαδικασίες ακολουθούμε.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν υπεισέρχομαι στα της έρευνας, φαντάζομαι ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο που περιγράψατε. Να επιστρέψουμε στις χθεσινοβραδινές ώρες. Επειδή, οι πρώτες πληροφορίες και για αρκετές ώρες, ήταν ότι έχουμε να κάνουμε μεν με ένα ατύχημα, βυθίστηκε κάποιο καράβι, αλλά δεν έχει τόσο δραματική σημασία, σαν αυτή η οποία αποδείχθηκε στη συνέχεια, θέλω να ρωτήσω ευθέως το εξής: Ο κρατικός μηχανισμός πότε αντελήφθη, ποια στιγμή ακριβώς, ποια ώρα, το μέγεθος της τραγωδίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ήταν από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο των επιχειρήσεων. Κατηύθυναν όλες τις ενέργειες, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Είναι ένα στοιχείο, που μπορεί να πει κανείς ότι είναι θετικό. Σώθηκαν 471 πολίτες. Είναι σημαντικός αριθμός αυτός. Μπορεί να είχαμε θρηνήσει περισσότερα θύματα. Και ένας άνθρωπος όταν χάνετε, βεβαίως, αυτό είναι συγκλονιστικό. Αλλά, αυτό δείχνει ότι κινητοποιήθηκαν αμέσως οι υπηρεσίες. Εγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, στο πλαίσιο της υπηρεσίας, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, ήταν στο γραφείο του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας με την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος στο θάλαμο των επιχειρήσεων και κατηύθυναν τις επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνει ο,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει.

ΚΑΠΠΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν ρώτησα ακριβώς αυτό@

ΡΕΠΠΑΣ: Από την πρώτη στιγμή σας λέω αντελήφθησαν τη σημασία του γεγονότος. Το εκτίμησαν από την πρώτη στιγμή, γιατί από την πρώτη στιγμή@

ΚΑΠΠΟΣ: Προφανώς, όταν υπάρχει ένα ναυάγιο, όλοι κινητοποιούνται από την πρώτη στιγμή. Το ζήτημα είναι, πότε κατάλαβαν στο υπουργείο, επειδή έχουμε τελείως διαφορετικές πληροφορίες από τους συναδέλφους που καλύπτουν το ναυτιλιακό ρεπορτάζ, ότι το μέγεθος της τραγωδίας ήταν τέτοιο και, εν τέλει, η απόσταση Πάρος-Αθήνα δεν είναι και καμία τεράστια απόσταση.

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόσταση της βραχονησίδας από την Πάρο είναι ενάμιση μίλι. Δηλαδή, σε πολύ λίγη ώρα το πλοίο θα έφθανε στο λιμάνι. Και εκείνη τη στιγμή συνέβη το μοιραίο. Επαναλαμβάνω, όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της έρευνας.

ΚΑΠΠΟΣ: Μας δώσατε έναν αριθμό επιβατών, 463. Είστε βέβαιος ότι είναι ακριβής αυτός ο αριθμός; Ερωτώ, για το εξής λόγο@

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρω γιατί ρωτάτε, μπορεί να υπάρχουν μικρά παιδιά για τα οποία δεν εκδίδεται εισιτήριο, όταν έχουν ηλικία μικρότερη των επτά χρόνων@

ΚΑΠΠΟΣ: Ακριβώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκεί υπάρχει μια επιφύλαξη, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άτομα τα οποία δεν είναι καταγεγραμμένα. Ολα τα άλλα θα προκύψουν. Αυτή τη στιγμή, γίνεται μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Πάρου, εάν κάποιοι έχουν βγει και έχουν διασωθεί και ενώ θεωρούνται αγνοούμενοι και έχουν πάει στα σπίτια τους, να το δηλώσουν. Αυτά όλα τα αντιμετωπίζουν εκεί οι δυνάμεις που έχουν αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο.

ΚΑΠΠΟΣ: Υπάρχει ένα περαιτέρω πρόβλημα πάνω σε αυτή τη βάση. Γιατί υπάρχει το ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης εισιτηρίων, το οποίο εκδίδει ακόμη ανώνυμα εισιτήρια; Και δεύτερο, το διαχειρίζονται ιδιώτες. Δεν το διαχειρίζεται το Λιμενικό Σώμα, ούτε το Δημόσιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως και σε άλλα κράτη.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο ερωτήσεις θέλω να σας θέσω. Η μια αφορά τον αριθμό των θυμάτων. Περίπου, πριν από 45 λεπτά, λίγο προτού αρχίσει η ενημέρωση από εσάς, τοπικοί παράγοντες της Πάρου, όπως ο Αντιδήμαρχος κ. Λουκής@

ΡΕΠΠΑΣ: Γι αυτό είπα, μιλούν πολλοί αρμοδίως, αλλά και αναρμοδίως.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το ιατρικό κέντρο της Πάρου δίνει περισσότερα θύματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μη βιάζεστε. Τα στοιχεία τα οποία σας ανέφερα, τα έχω στη διάθεσή μου από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τον Αρχηγό του Λιμενικού με τον οποίο μίλησα λίγα λεπτά πριν κατέβω στην αίθουσα, για να έχω την πλέον επίκαιρη ενημέρωση. Τα στοιχεία αυτά ανταποκρίνονται στα δεδομένα της στιγμής, κατά την οποία μίλησα με τους αρμοδίους.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι άλλο θα ήθελα να σας ρωτήσω. Πλοία ανάλογα και ανάλογης ηλικίας και παρόμοιας κατάστασης με το μοιραίο πλοίο, κυκλοφορούν πολλά στην ελληνική ακτοπλοΐα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μη μιλήσουμε τώρα γενικώς για την πολιτική στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει έναν ευρύτερο έλεγχο, πέρα από τον έλεγχο που θα κάνει για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, στα πλοία που κατά τα άλλα φέρουν πιστοποιητικά ότι είναι αξιόπλοα, αλλά, εν πάση περιπτώσει, η κοινή γνώμη έχει την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με τα πλοία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η άποψη που έχει η κοινή γνώμη είναι ότι, εξασφαλίζουμε συνθήκες ασφάλειας, γιατί εκατομμύρια πολίτες διακινούνται κάθε χρόνο, επί πολλά χρόνια, σε όλες αυτές τις γραμμές.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει σκέψη για έναν ευρύτερο έλεγχο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι οι βαθμοί ελέγχου, αυτή την ώρα, χρησιμοποιούνται και οδηγούν στην έκδοση κάποιων πιστοποιητικών.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας τα εκδίδει ο νηογνώμονας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι μόνο ο νηογνώμονας. Ο νηογνώμονας ασχολείται κυρίως με τον εμπορικό στόλο. Το έργο αυτό το κάνει η επιθεώρηση των εμπορικών πλοίων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Εχει απασχολήσει ποτέ κάποιον υπουργό Ναυτιλίας το γεγονός ότι ο νηογνώμονας είναι ο τελευταίος στη λίστα αξιοπιστίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται στη χώρα μας είναι ανάλογες με αυτές που ακολουθούν άλλες χώρες της Ευρώπης. Αναγνωρίζουν άλλωστε εννέα νηογνώμονες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Απαντώντας προηγουμένως σε συνάδελφο, είπατε ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο αρχηγός του ΓΕΝ και άλλοι παράγοντες, ήταν από την αρχή που σημειώθηκε το επεισόδιο στο θάλαμο επιχειρήσεων, περίπου στις έντεκα παρά. Μέχρι τη 01.00, που στα δελτία ειδήσεων όλοι είδαμε και τις πληροφορίες που είχαμε επισήμως από το ΓΕΝ, δεν δινόταν αυτή η διάσταση. Δηλαδή, ότι υπάρχει μια πρόσκρουση, ότι αποβιβάστηκε κανονικά ο κόσμος κ.τ.λ. Το ερώτημα είναι, μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί και τα τόσα θύματα, πότε σχηματίστηκε εκτίμηση για την έκταση αυτού του συμβάντος.

ΡΕΠΠΑΣ: Από την πρώτη στιγμή. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, χθες το βράδυ, ο Πρωθυπουργός μίλησε με τον κ. Παπουτσή, όπως και εγώ μίλησα με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Παπουτσή. Αυτό έγινε πριν από τις 24.00, και από εκείνη την ώρα πραγματικά είχαμε μια εικόνα για την τραγωδία. Είχαν αξιολογήσει, το μέγεθος του συμβάντος, ότι πρόκειται για μια τραγωδία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεν το έλεγαν. Τρεις ώρες μετά, δεν είχε ειπωθεί τέτοιο πράγμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Εγώ μίλησα με τον κ. Παπουτσή, ο οποίος μου είπε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας οργάνωσαν την ενημέρωση και προσπάθησαν να δώσουν στοιχεία στους συγγενείς και γνωστούς, οι οποίοι ήθελαν πληροφορίες και πήγαν στο υπουργείο, μόλις πληροφορήθηκαν το συμβάν.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αν είχε σχηματιστεί αυτή η εικόνα από τους αρμόδιους παράγοντες που χειρίστηκαν εκείνη την ώρα το θέμα, περίπου στις 24.00 όπως λέτε κι εσείς, γιατί υπήρξε όλη αυτή η αργοπορία στη διάσωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία αργοπορία. Γιατί η διάσωση ενός μεγάλου αριθμού επιβατών δεν μπορούσε να προκύψει αλλιώς, παρά μόνο μετά και από τη συντονισμένη προσπάθεια των υπηρεσιών.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Στη διάρκεια του καλοκαιριού είχαμε 25 ατυχήματα σε πλοία της εν λόγω εταιρίας. Μεταξύ αυτών και μία πυρκαγιά. Αρχισε μια έρευνα. Το θέμα είναι, αν έχει ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα@

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Αυτά είναι θέματα ειδικού ρεπορτάζ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπουτσής θα παραμείνει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά από αυτή την τραγωδία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπουτσής συνεχίζει το έργο του. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι πολιτικός που έχει αίσθημα ευθύνης, γιατί πολλά περιστατικά αντιμετώπισε στη μέχρι τώρα θητεία του. Από την πρώτη στιγμή, βρέθηκε στο μέτωπο του καθήκοντος, σε όποιο πρόβλημα κι αν προέκυψε μέχρι τώρα. Ηταν πάντοτε παρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μετά την 8ωρη καθυστέρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική σας εκδοχή.

Θέλω, επίσης, να αναφερθώ στη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η συζήτηση επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα. Η Βουλή αποφάσισε να μη συνεδριάσει σήμερα, λόγω της ναυτικής τραγωδίας και έτσι η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο.

Επειδή, όμως, βλέπω σε δημοσιεύματα εφημερίδων διάφορα σχόλια ή και την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε συναφή θέματα, με επιστολή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», θέλω να πω ότι η χθεσινή συζήτηση ήταν, κατά την άποψή μου, θετική, γιατί όπως είχα ζητήσει, τα κόμματα δέχθηκαν να διατυπώσουν προτάσεις επί της ουσίας πλέον των διατάξεων του νομοσχεδίου. Δεν ακολουθήθηκε μια στάση που είχαν εκδηλώσει, όταν συζητήσαμε έναν άλλο νόμο και αυτό είναι πολύ θετικό.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή της παρουσίασης αυτού του νομοσχεδίου, είχα διατυπώσει τη θέση ότι δεν είμαστε δογματικοί, τίποτα δεν είναι θέσφατο, εμείς προχωρούμε στην περαιτέρω αναβάθμιση του ΕΣΡ και για θέματα που αφορούν τη συγκρότηση του Οργάνου ή τις αρμοδιότητές του, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε προτάσεις. Σε επιβεβαίωση αυτών που λέω σήμερα, αναφέρω τα όσα είπα στη συζήτηση, στις 20 Σεπτεμβρίου. Είχα πει επί λέξει τα εξής:

«Δεν είμαστε δογματικοί, τουλάχιστον εγώ προσωπικά είμαι έτοιμος να δεχθώ μια αλλαγή σε αυτή τη ρύθμιση, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ήθελα, εφόσον εκείνη τη στιγμή είμαι υπουργός Τύπου, να καταρτίσω έναν τέτοιο κατάλογο. Δεν δέχεται εύκολα κάποιος -και δεν χαριτολογώ, μιλώ πραγματικά- να μπει σε έναν κατάλογο, αν δεν είναι βέβαιος ότι θα εκλεγεί. Και βέβαια, ένας τέτοιος κατάλογος καταρτίζεται πάντοτε μετά από διαβουλεύσεις με τα κόμματα και άλλους φορείς που έχουν λόγο επί των συναφών θεμάτων. Απελθέτω απ` εμού το ποτήριον τούτο».

Αναφέρομαι σε δημοσιεύματα της επόμενης ημέρας, 21 Σεπτεμβρίου: Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» έγραψε: «Δεχόμαστε προτάσεις. Ο υπουργός Τύπου για την πρόταση συγκρότησης του ΕΣΡ, μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου». Η εφημερίδα το «ΕΘΝΟΣ», την ίδια ημέρα έγραψε: «Ας συντάξει άλλος τη λίστα. Ρέππας: Ο υπουργός Τύπου απέδωσε τις κατηγορίες μερίδας του Τύπου σε άγνοια και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση για τους 18 μπορεί να αλλάξει». Η εφημερίδα «Εξουσία», την ίδια ημέρα, 21 Σεπτεμβρίου, έγραψε: «Απελθέτω το ποτήριον του ΕΣΡ, λέει ο Ρέππας».

Τα αναφέρω αυτά, γιατί από την πρώτη στιγμή, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο Ζάππειο, αλλά και κατά τις συζητήσεις που έγιναν εν τω μεταξύ, είχα διατυπώσει αυτή τη θέση. Επειδή βλέπω -και υπάρχει, βεβαίως, πάντα μια διαφορά φάσης μεταξύ των πολιτικών συντακτών, των συντακτών του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ και του ραδιοτηλεοπτικού ρεπορτάζ- ότι υπάρχει μια έλλειψη συντονισμού, από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, είχα διατυπώσει αυτή τη θέση. Αρα, δεν δικαιολογείται οποιοσδήποτε ισχυρισμός για αναδίπλωση ή οτιδήποτε άλλο. Γιατί, εμείς επιθυμούμε -το είπα δύο φορές και χθες- ο τρόπος συγκρότησης του ΕΣΡ να αποτελέσει τον πιλότο και τον οδηγό για τη συγκρότηση όλων των ανεξάρτητων αρχών που θα κατοχυρωθούν και συνταγματικά. Μεταξύ αυτών είναι και το ΕΣΡ.

Επίσης, χθες, ανέφερα τον τρόπο με τον οποίο άλλες χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο, συγκροτούν τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Στη Μ. Βρετανία, το Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του ίδιου του υπουργού. Διορίζεται από τον υπουργό. Στην Ιρλανδία, διορίζεται από την κυβέρνηση. Στην Ολλανδία, διορίζεται με βασιλικό διάταγμα, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού. Στην Κύπρο διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στις ΗΠΑ, από τον Πρόεδρο της κυβέρνησης. Στον Καναδά, από τον Πρωθυπουργό. Στη Γαλλία, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά το 1/3, από τον Πρόεδρο της Βουλής, κατά το 1/3 και από τον Πρόεδρο της Γερουσίας, κατά το 1/3. Είναι 9μελές. Στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, μιλούμε για Πρόεδρο, ο οποίος βεβαίως ανήκει στην εκτελεστική εξουσία, αφού εκλέγεται απευθείας από το λαό. Στη Νορβηγία, ο επικεφαλής της Αρχής επιλέγεται από τον υπουργό. Ισπανία, Φιλανδία και Σουηδία δεν διαθέτουν ανεξάρτητες αρχές. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι δημοκρατικές χώρες.

Τα αναφέρω όλα αυτά, για να δείτε ότι στις πιο σημαντικές χώρες της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου -και προσθέτω και την Ιαπωνία, πέραν των ΗΠΑ και του Καναδά- η αντίστοιχη αρχή διορίζεται απευθείας από την κυβέρνηση. Ένα σημείο το οποίο αποτελεί αντικείμενο συζήτησης είναι το αν το Συμβούλιο θα είναι πράγματι ανεξάρτητη αρχή ή διακομματικό όργανο. Γιατί, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επανέρχεται έστω και εμμέσως η πρόταση να είναι τα κόμματα εκείνα που θα υποδεικνύουν τα μέλη του ΕΣΡ. Τα κόμματα έχουν λόγο. Αλλά τα κόμματα, δεν έχουν εκπροσώπους στο Συμβούλιο, γιατί αν είχαν δεν θα μιλούσαμε για ανεξάρτητη αρχή, θα μιλούσαμε για διακομματική επιτροπή. Αρα, λοιπόν, αν θέλουμε να συγκροτήσουμε μία ανεξάρτητη αρχή, με τρόπο ο οποίος θα συγκεντρώσει την υποστήριξη όλων των κομμάτων, θα πρέπει να σκεφθούμε πάνω σε αυτό το θέμα. Εμείς καταλήξαμε σε μια πρόταση, μετά από πολλή μελέτη. Πρέπει να πω ότι, χθες, διατυπώθηκαν προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις οποίες και εμείς είχαμε σκεφθεί και είχαμε συμπεριλάβει σε προσχέδια. Είμαστε ανοικτοί σε αυτές τις προτάσεις. Μιλώντας δε και εδώ -για να επιβεβαιώσω ακόμη του λόγου το αληθές- την ώρα του briefing (21.9), σας είπα, επίσης: «Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι αυτό. Είναι περί όνου σκιάς η συζήτηση που γίνεται. Θα απογοητευθούν όποιοι οικοδομήσουν την κριτική τους πάνω σε τέτοιους ισχυρισμούς. Παραβιάζουν ανοικτές πόρτες». Γιατί βλέπω, σήμερα, σε δημοσιεύματα -και εκφράζω γι` αυτό ένα παράπονο- ότι αναγκάστηκα να κάνω πίσω, ότι αναδιπλώθηκα, ότι δέχθηκα επίθεση από όλους και διάφορα τέτοια. Μα, τη δική μας πρόταση συζητούν όλοι. Και οι προτάσεις που έρχονται σας λέω ότι γίνονται από μας δεκτές προς συζήτηση. Γιατί θέλουμε μια ομόφωνη στήριξη του ΕΣΡ και ως προς τον τρόπο συγκρότησής του, της επιλογής των μελών του.

Κλείνω, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό αρχίσαμε να το καταρτίζουμε πριν από τις εκλογές. Μετά τις εκλογές -επειδή γίνεται λόγος και ασκείται κριτική για το χρόνο κατάρτισης και κατάθεσης του νομοσχεδίου- υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα, τα οποία είναι στη διάθεσή σας, που αναφέρονται σε γενικές γραμμές, σε αυτήν ακριβώς τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτα που να δικαιολογεί αυτή την υποψία ότι εσπευσμένα προχωρούμε στην κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου.

Αυτά, για την αποκατάσταση της αλήθειας. Αν έχετε ερωτήσεις, σας ακούω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα λέτε και για τον κ. Βενιζέλο αυτά; Γιατί και ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε, χθες, στη συζήτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, δεν ήσασταν στην αίθουσα και δεύτερον@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω από ό,τι διαβάζω.

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε, λοιπόν; Εσείς θεωρείτε ότι αυτά τα οποία δημοσιεύονται@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι έκανα λάθος@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη συνεννόηση που είχαμε, γιατί πράγματι είχαμε συνεννοηθεί. Και πρέπει να σας πω, ότι καλό είναι -και πρέπει να το κάνετε όσοι ενδιαφέρεστε- να αναζητήσετε τα πρακτικά της χθεσινής συζήτησης για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Αφήστε αυτά που λέω εγώ, αφήστε αυτά που αναφέρονται σε δημοσιεύματα. Αν έχετε πραγματικά τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, μπορείτε να προστρέξετε στα πρακτικά της συζήτησης και τότε να επανέλθουμε στο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συνάδελφοι του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ γράφουν ψέματα για τον κ. Βενιζέλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν το λέω εγώ, το λέτε εσείς. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είμαστε σε συνεννόηση και διατύπωσε μια άλλη πρόταση, μια παραλλαγή, την οποία δεν δέχομαι. Δεν δέχομαι, δηλαδή, να υπάρχει κατάλογος και από τον υπουργό, ο οποίος θα συμπληρώνεται. Θεωρώ ότι αυτή δεν είναι μια σωστή πρόταση και αυτό είπα, χθες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τα είπατε χθες αυτά.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκεί διατυπώθηκαν πολλές απόψεις. Η συζήτηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ άνοιξε, κατά το κοινώς λεγόμενο, και διατυπώθηκαν πολλές απόψεις. Γιατί εμείς θέλουμε να ακουστούν όλες οι απόψεις και να καταλήξουμε ομοφώνως σε μία ρύθμιση.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, στην επιστολή του στα «ΝΕΑ» σήμερα, όπου απαντά στην κριτική του κατά του κ. Αλιβιζάτου, διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο κ. Βενιζέλος είχε συμφωνήσει κατά τη συζήτηση της διαδικασίας αναθεώρησης ότι πρέπει η Βουλή να εκλέγει τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά από ό,τι λέει ο κ. Μητσοτάκης, αυτό προσέκρουσε στους σκληροπυρηνικούς του ΠΑΣΟΚ και σε σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, ο κ. Βενιζέλος έχει διατυπώσει την εισήγησή του, ως εισηγητής της πλειοψηφίας, για τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης, σε ένα βιβλίο το οποίο έχει εκδοθεί. Για το συγκεκριμένο θέμα, του τρόπου συγκρότησης των ανεξάρτητων αρχών που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή, όταν συζητηθεί το άρθρο 101 του Συντάγματος, η διατύπωση στην πρώτη εισήγηση, πράγματι, δεν έγινε δεκτή από την Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η πρόταση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο δεν είναι αυτή η οποία έχει απορριφθεί. Δεν είναι αυτή που είχε εισηγηθεί τότε ο κ. Βενιζέλος. Είναι άλλη. Και εμείς μπορούσαμε να κάνουμε δύο πράγματα: @Η θα καταθέταμε ένα νομοσχέδιο, προκειμένου να πετύχουμε την περαιτέρω αναβάθμιση του ΕΣΡ, καταργώντας τον μέχρι τώρα υφιστάμενο έλεγχο νομιμότητας για να λειτουργεί απολύτως αυτόνομα χωρίς καμία δική μας εμπλοκή, να καταθέταμε, δηλαδή, ένα τέτοιο νομοσχέδιο χωρίς να περιλαμβάνουμε διατάξεις για τη συγκρότηση του Οργάνου, πράγμα το οποίο πιστεύω ότι δεν ήταν ορθό ή να καταθέσουμε ένα πλήρες νομοσχέδιο που θα έχει διατάξεις και για τη συγκρότηση του Οργάνου και αυτό κάναμε για την αρτιότητα του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και άλλες προτάσεις, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια ομόφωνη θέση για τον τρόπο συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε αυτός ο τρόπος συγκρότησης να αποτελέσει τον οδηγό για τη συγκρότηση και των άλλων ανεξάρτητων αρχών. Σε αυτή τη φάση είμαστε τώρα. Σας το είπα από την πρώτη στιγμή. Ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς, δεν διάβασε @όχι αυτά που λέω στο briefing- αυτά που έγραψαν οι εφημερίδες. Από την πρώτη στιγμή τα είπα αυτά. Δείτε και τις εφημερίδες εκείνης της ημέρας. Επειδή όλα αυτά καταγράφονται και έτσι γράφεται η ιστορία, για να είμαστε μέσα στα πράγματα.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, σας είχα πει ότι το νομοσχέδιο, σύμφωνα με αυτά που είχατε πει στο Ζάππειο, προβλέπει ακόμη και με σχετική πλειοψηφία η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να διορίζει τα μέλη του ΕΣΡ. Μου είπατε ότι αυτό είναι λάθος. Ανέτρεξα στην εισήγησή σας στο Ζάππειο και το λέτε ακριβώς έτσι. Δεν υπάρχει, όμως, στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή. Αλλαξε σε μερικές ημέρες. Για ποιό λόγο το αλλάξατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Για έναν απλούστατο λόγο: Από την πρώτη στιγμή είπαμε, η συγκρότηση μιας τέτοιας αρχής να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Αλλά, βεβαίως, μέσα από διαδικασίες αναζήτησης ευρύτερης συναίνεσης, δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε μη συγκρότηση Οργάνου. Πρέπει να οδηγηθούμε σε συγκρότηση. Είπαμε, λοιπόν, ότι θα πρέπει, επιδιώκοντας την ευρύτερη συναίνεση, να εξασφαλίσουμε τις δικλείδες εκείνες που θα οδηγούν στη δημιουργία της Αρχής. Η ρύθμιση αυτή, πράγματι, περί σχετικής πλειοψηφίας, δεν περιλήφθηκε, τελικώς, στο νομοσχέδιο, γιατί θεωρήσαμε ότι, παραμένοντας στην απόλυτη πλειοψηφία, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Εξασφαλίζουμε, δηλαδή, τη συγκρότηση του Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα, σας είπα ότι η πρόταση που κάναμε είναι μία από τις πολλές που κι εμείς είχαμε σκεφθεί και την κάναμε, προκειμένου να ανοίξουμε το πεδίο της συζήτησης. Σε τελευταία ανάλυση, καθένας φέρνει μια ευθύνη. Εμείς διατυπώσαμε μία πρόταση. Θέλω να ακούσω μια άλλη πρόταση και να πειστώ αν είναι καλύτερη η άλλη πρόταση. Αυτό, όμως, που δεν είναι παραδεκτό και έγινε κατά κόρον, είναι τούτο: Να εκτοξεύονται καταγγελίες, χωρίς τεκμηρίωση. Και πρέπει να πω ότι η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έγινε σε ένα τελείως διαφορετικό τόνο από αυτόν που φαίνεται ότι χαρακτηρίζει τις δημόσιες τοποθετήσεις των πολιτικών παραγόντων.

Κύριε Τάκη (σ.σ. δημοσιογράφος), εσείς που ήσασταν παρών, είναι έτσι;

ΤΑΚΗΣ: Ετσι, έτσι είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό τι σημαίνει; Οπως είπα και χθες χαρακτηριστικά, όταν μιλούμε ενώπιος ενωπίω, μιλούμε σε άλλες @κλιματολογικές συνθήκες! Αυτό είναι καλό. Και γι` αυτό, ακριβώς, εκφράζω μια ικανοποίηση και λέω ότι είναι θετικό ότι η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν θετική. Αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί πραγματικά όλοι ενδιαφερόμαστε να συγκροτήσουμε ένα Οργανο που θα έχει την απόλυτη εποπτεία στο ραδιοτηλεοπτικό τομέα.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει περίπτωση να αποφασίσει η Βουλή δια του Προεδρείου της;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά θα τα συζητήσουμε, γιατί αύριο θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή. Είναι και αυτή μια πρόταση που μας απασχολεί. Πρέπει να σας πω ακόμη ότι είναι τιμή για μένα που ο Πρόεδρος ενός κόμματος, ο κ. Κωνσταντόπουλος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Εκεί διατύπωσε τη θέση να επιλέγονται τα μέλη του ΕΣΡ με πλειοψηφία 3/5 από τη διάσκεψη των Προέδρων. Αυτό κατά βάση πρότεινε. Είναι, όμως, μία πρόταση την οποία είχαμε διατυπώσει από την αρχή. Και είναι αυτή που είχε απορριφθεί. Επανέρχεται ο κ. Κωνσταντόπουλος. Η πρόταση αυτή παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων. Όπως επίσης από τη Ν.Δ. διατυπώνεται η θέση που είχα αναπτύξει εγώ από μέρες, το σχετικό κατάλογο αντί του υπουργού, να τον καταρτίζει ο Πρόεδρος της Βουλής. Λογική πρόταση. Αλλά, βεβαίως, όπου εμπλέκεται ο Πρόεδρος της Βουλής, θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση προηγουμένως μαζί του, για το αν δέχεται να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο. Και σας μίλησα και άλλη φορά, για τη δυσκολία που έχει η κατάρτιση ενός τέτοιου καταλόγου. Κατάλογος ο οποίος θα είναι ευπρόσωπος. Και ευπρόσωπος κατάλογος σημαίνει, να μετέχουν μέλη της ελληνικής κοινωνίας που έχουν ευρύτερη αποδοχή και κύρος. Αλλά, ένα τέτοιο μέλος της ελληνικής κοινωνίας, όταν μπει σε έναν κατάλογο, χωρίς τις εγγυήσεις της εκλογής του, αντιλαμβάνεστε ότι διακινδυνεύει την τιμή και την εντύπωση που έχει δημιουργήσει με το έργο του. Γι` αυτό είπα τότε, δέχεται η Βουλή να καταρτίσει τον κατάλογο;

Οσον αφορά το θέμα του ποιος χορηγεί τις άδειες, επαναλαμβάνω και ξεκαθαρίζω: Και με το υφιστάμενο καθεστώς τις χορηγεί το ΕΣΡ. Αυτό καταρτίζει τον πίνακα αξιολόγησης με τους σταθμούς. Ο Υπουργός δεν μπορεί να μεταβάλει αυτόν τον πίνακα. Αυτό που αλλάζει με το προωθούμενο νομοσχέδιο είναι ότι καταργείται ο έλεγχος νομιμότητας που γινόταν σε ένα ενδιάμεσο στάδιο από το Υπουργείο Τύπου.

Θα ήθελα, τέλος, να κάνω ένα σχόλιο για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την κεντρική εφορευτική επιτροπή, προκύπτει , η σαφής υπεροχή της αντιπολίτευσης. Ο λαός της Γιουγκοσλαβίας ψήφισε και -όπως φαίνεται από τα στοιχεία- στη Γιουγκοσλαβία δρομολογούνται αλλαγές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αναβάθμιση των σχέσεων της Γιουγκοσλαβίας με την Ευρώπη. Υπάρχει μια εκκρεμότητα, όσον αφορά τη διεξαγωγή ή μη δεύτερου γύρου. Το θέμα αυτό, πιστεύουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας μπορεί να το αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα και γνώμονα το συμφέρον της χώρας που υπηρετούν. Δεν θα παρέμβουμε εμείς σε αυτό. Δεν θα εμπλακούμε. Αρα, σημειώνουμε τη φορά των πραγμάτων, τη σαφή υπεροχή της αντιπολίτευσης. Πιστοποιείται από τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί, ότι δρομολογούνται αλλαγές στην Γιουγκοσλαβία. Οι πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει, με ευθύνη να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή θέματα. Αυτή είναι η θέση μας.

ΒΙΔΑΛΗ: Ο Πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τους ομολόγους του της Ε.Ε. για αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το Κυπριακό με δεδομένο ότι χθες ολοκληρώθηκε ο 4ος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. Ποια είναι η εικόνα που έχει, αυτή τη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση, τι σχόλιο θα είχε να κάνει; Επίσης, απ ό,τι λένε οι πληροφορίες θα υπάρξει 5ος και 6ος γύρος, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν χαρακτηριστικά οιονεί CAPE DAVID. Δηλαδή, προβλέπεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου θα μεταβούν στις ΗΠΑ, γιατί εκεί θα είναι ο τόπος συνάντησης; Και εδώ θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μιλήσουμε για τους επόμενους γύρους. Αυτό το οποίο έχουμε να πούμε είναι ότι κάθε γύρος συνομιλιών θα πρέπει να περιλαμβάνει ουσιαστικές συζητήσεις για την αντιμετώπιση και επίλυση του Κυπριακού. Λυπούμαστε, γιατί ο γύρος που ολοκληρώθηκε προσφάτως δεν έδωσε αποτελέσματα. Δεν έχουμε κάποια θετική εξέλιξη. Αυτό είναι κάτι που επισημαίνουμε, αναφέροντας, ταυτόχρονα, ότι οι δυνάμεις των κατεχομένων και η Τουρκία δεν έχουν επιδείξει την παραμικρή διάθεση, δεν έχουν συμβάλει ούτε στο ελάχιστο, προκειμένου να έχουμε θετική εξέλιξη σε αυτές τις συζητήσεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπάρχει θέμα παραίτησης της κας Αγγελοπούλου και έαν όχι γιατί αυτό το ξέσπασμά της, χθες, κάνοντας λόγο για «ερασιτέχνες», για «προσωπική προβολή» και «αφήστε μας ήσυχους να κάνουμε τη δουλειά μας». Ποιους εννοούσε;

ΜΙΧΑΗΛ: Συμπληρωματικά, να ρωτήσω κι εγώ, εάν εκφράζει την κυβέρνηση η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, ότι ο κ. Νάιτ, που οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ, είναι ευπρόσδεκτος να συμβάλει με τις γνώσεις του και στην Ολυμπιάδα του 2004.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 είναι εθνική υπόθεση και όλοι οι Ελληνες έχουν στρατευθεί σε αυτή την υπόθεση. Η κα Αγγελοπούλου έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, στον οποίο πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί απόλυτα. Βεβαίως, οι παράγοντες εκείνοι που, είτε από γνώση και εμπειρία, είτε λόγω του κύρους τους, μπορεί να συμβάλλουν στη δική μας προσπάθεια, είναι ευπρόσδεκτοι. Θέλουμε συνεργάτες που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα μας να διοργανώσει την καλύτερη Ολυμπιάδα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Μετά τη ναυτική τραγωδία θα αναβληθούν οι συνεδριάσεις του Ε.Γ. και της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αύριο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η συζήτηση πιστεύω ότι θα περιοριστεί στο θέμα της ναυτικής τραγωδίας. Οι κομματικές διαδικασίες από ό,τι ξέρω αναβάλλονται.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 27 September 2000 - 16:05:17 UTC