Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να ξεκινώ την ενημέρωση αναφερόμενος σε νεκρούς. Γνωρίζετε ότι περισυνελέγησαν ακόμη επτά νεκροί. Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 72. Τα αριθμητικά δεδομένα που αναφέρουμε, από την πρώτη στιγμή, είναι σχετικά γιατί θα πρέπει και η ίδια η εταιρεία να αποσαφηνίσει πόσα ήταν τα άτομα που συνολικά επέβαιναν στο πλοίο. Είναι, ασφαλώς, ένα έργο όχι εύκολο, γιατί γνωρίζετε ότι πολλά άτομα, λόγω ηλικίας ή ιδιότητας, δεν έχουν εκδώσει εισιτήριο. Οι έρευνες από δύτες συνεχίζονται σε όλους τους χώρους του πλοίου.

Πρέπει, ακόμη, να πω ότι οι Δικαστικές Αρχές που έχουν επιληφθεί, έχουν απαγγείλει κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις. Κρατούνται μέλη, στελέχη του πληρώματος, τα οποία οι δικαστικές αρχές υποβάλλουν στην προβλεπόμενη ανακριτική διαδικασία. Αυτό που έχει σημασία, είναι αφενός μεν τα σωστικά συνεργεία να συνεχίσουν το έργο τους μέχρι τέλους και αφετέρου, το συντομότερο δυνατό, να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν. Ετσι ώστε, αφού ολοκληρωθούν οι δικαστικές έρευνες, να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται και να αναλάβουν την ευθύνη αυτή, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι νόμοι του κράτους μας.

Η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, γνωρίζετε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και πολύ καιρό τη κυβέρνηση. Εχει αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού επανειλημμένως, τόσο στο πλαίσιο των συνεργασιών του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Δικαιοσύνης, όσο και στο πλαίσιο συνεργασιών υπό τον Πρωθυπουργό με ευρύτερη σύνθεση. Μας απασχολούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη δικονομία, προκειμένου το συντομότερο δυνατό, να ολοκληρώνονται οι δικαστικές έρευνες και να εκδίδονται αποφάσεις. Ιδίως, μάλιστα, σε τέτοιες περιπτώσεις, που έχουν πολύ κρίσιμο χαρακτήρα.

Οπως γνωρίζετε στη χθεσινή συνεδρίαση του το Υ.Σ. ασχολήθηκε με αυτή την τραγωδία. Οπως ήταν αναμενόμενο, εξαντλήθηκε εκεί η συζήτηση, γιατί έπρεπε ο αρμόδιος Υπουργός να αναφέρει το σύνολο των στοιχείων που συνθέτουν την τραγωδία. Η επόμενη συνεδρίαση του Υ.Σ., την ερχόμενη Πέμπτη, θα έχει ως αντικείμενο τα θέματα της πολιτικής στο χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας. Αυτό είναι το ενδεδειγμένο γιατί -κατά μια τραγική σύμπτωση -μπορεί να πει κανείς- ολοκληρώνονται οι εκθέσεις με τα συμπεράσματα των επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί, ήδη από το καλοκαίρι, με αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Για να είμαι πιο σαφής και κατατοπιστικός θέτω υπόψη σας ανακοινώσεις του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στις 11 Ιουλίου 2000. Οπως, λοιπόν, αναφέρεται στις ανακοινώσεις αυτές, αποφασίστηκε τότε η συγκρότηση επιτροπής, που θα εξετάσει τις κατευθυντήριες γραμμές, το νέο πλαίσιο πολιτικής στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας. Είναι στη διάθεσή σας τα Δελτία Τύπου που αναφέρονται στη συγκρότηση των επιτροπών και το αντικείμενό τους. Τελικά οι επιτροπές που λειτούργησαν είναι δυο: Η μια για το θεσμικό πλαίσιο, σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και η άλλη με αντικείμενο την ποντοπόρο ναυτιλία. Στις επιτροπές αυτές έχουν συμβάλει -προκειμένου να οδηγηθούν στην έκδοση ενός τελικού πορίσματος- εκπρόσωποι όλων των φορέων. Και των εργοδοτών-εφοπλιστών και των εργαζομένων. Υπήρξε, επίσης, συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και ειδικών, ανθρώπων κύρους, που έχουν γνώση αυτών των θεμάτων, καθώς επίσης συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος.

Αυτές τις ημέρες -γιατί η προθεσμία που είχε τεθεί ήταν ως το τέλος Σεπτεμβρίου- θα περιέλθουν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τα πορίσματα, στα οποία κατέληξαν αυτές οι επιτροπές, οι οποίες λειτούργησαν επί δυο και πλέον μήνες. Βάσει αυτών των πορισμάτων θα εισηγηθεί ο αρμόδιος υπουργός, στην επόμενη συνεδρίαση του Υ.Σ., προκειμένου να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Γνωρίζετε -αυτό το αναφέρω παρεπιμπτόντως- ότι δημόσια, και κατ επανάληψη, εδώ και πάρα πολύ καιρό ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για την άρση του προστατευτισμού. Ολα αυτά τα αναφέρω γιατί θέλω, αυτή την ώρα -που πραγματικά όλοι είμαστε συγκλονισμένοι- να επισημάνω ότι έχουν δουλέψει άνθρωποι, προκειμένου να εντοπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ούτως ώστε να λάβουμε, στη συνέχεια, τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις.

Θα μου επιτρέψετε, τέλος, να πω ότι πέραν της έρευνας που κάνει η τακτική Δικαιοσύνη με τη συνδρομή και των αρμοδίων υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος, ο υπουργός Ναυτιλίας, από την πρώτη στιγμή, έχει παραγγείλει έρευνα προς πάσα κατεύθυνση. Βεβαίως, όταν λέμε προς πάσα «κατεύθυνση», εννοούμε έρευνα η οποία αφορά την τραγωδία. Αλλά αυτή η έρευνα σχετίζεται με όλους εκείνους τους φορείς που εμμέσως ή αμέσως εμπλέκονται σε αυτή τη δραστηριότητα, είτε είναι η συγκεκριμένη εταιρεία, είτε είναι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ή του Λιμενικού Σώματος, είτε είναι άλλες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν συμμετοχή σε αυτό τον τομέα δράσης.

Θα ήθελα, επίσης, πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, να σας ενημερώσω ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Κληρίδη, Αντάλλαξαν απόψεις για την εξέλιξη των συζητήσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Γνωρίζετε ήδη ότι η κατάληξη του 4ου γύρου δεν απέφερε αποτελέσματα. Αναμένεται νέος γύρος συνομιλιών. Και, όπως πάντα, οι δύο παράγοντες θα έχουν συνεχή επικοινωνία. Εχω την ευκαιρία, να επαναλάβω -αυτό τόνισε και ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας- ότι η Ελλάδα είναι μαζί με την Κύπρο σε αυτή την προσπάθεια. Με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, συμβάλλουμε, ώστε ο δίκαιος αγώνας των Κυπρίων να οδηγήσει σε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα. Με μια λύση η οποία θα είναι σύμφωνη με το πλαίσιο που έχει αποφασίσει, εδώ και πολύ καιρό, ο ΟΗΕ. Μια λύση βιώσιμη, η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσπάθειες που έχουμε κάνει, μέχρι τώρα, η κυπριακή κυβέρνηση, οι ελληνικές κυβερνήσεις, όλος ο Ελληνισμός. Και βέβαια, με τις αποφάσεις που έχει υιοθετήσει και βάσει των οποίων ενεργεί ή πρέπει να ενεργεί ο διεθνής παράγοντας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή από επιτροπές έχουμε χορτάσει, γιατί ίδιες επιτροπές φτιάξατε και όταν έγιναν οι σεισμοί και ακόμη δεν έχουν βρεθεί ούτε οι φάκελοι, ούτε έχουν αποδοθεί ευθύνες πουθενά, μπορείτε να μου πείτε εάν κάποιος αισθάνεται από την κυβέρνηση, αν διαθέτει ή έχει κάποια ευαισθησία και πρέπει να παραιτηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπλέκετε δυο διαφορετικά θέματα. Το ένα θέμα αφορά την απόδοση ευθυνών. Οι ευθύνες αποδίδονται με συντεταγμένο τρόπο. Η Πολιτεία μας είναι δημοκρατική, έχει θεσμούς, αρχές και όργανα. Δεν είμαστε αυταρχικό κράτος. Δεν είμαστε μια Πολιτεία όπου ηγεμόνας ή εκπρόσωποί του εκδίδουν αποφάσεις και επιβάλλουν ποινές κατά το δοκούν. Θα πρέπει να σεβαστούμε αυτή τη διαδικασία. Εκφράζοντας τη λύπη μας γι αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, για τους οικείους τους που δοκιμάζονται, πρέπει να πούμε ότι και αυτοί που μπορεί να αποδειχθεί ότι έχουν βαρύτατη ευθύνη, δικαιούνται της προστασίας που προβλέπεται στο δικονομικό σύστημα της χώρας. Οσον αφορά, τώρα, το άλλο θέμα που θέσατε θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτή είναι μια πολύ εύκολη προσέγγιση. Η κυβέρνηση, ασφαλώς, δεν νιώθει καλά δεν είναι ικανοποιημένη. Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος όταν υπάρχει έστω κι ένας νεκρός. Αλλά, είναι μεγάλη η απόσταση ανάμεσα σε αυτή την πραγματικότητα και στην απαίτηση ανθρωποθυσιών, με τρόπο ο οποίος -θα μου επιτρέψετε να πω- δεν έχει καμία σχέση και με αυτό το ίδιο το κοινοβουλευτικό δημοκρατικό σύστημα. Υπάρχει ευαισθησία. Αυτή η ευαισθησία αποδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο, όταν τα κυβερνητικά στελέχη προσφέρουν στο βωμό του καθήκοντος, προκειμένου με σωστές αποφάσεις, με ανάληψη πρωτοβουλιών, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Εχουμε κάνει , ως χώρα, τεράστια πρόοδο σε πάρα πολλούς τομείς και αυτό, ασφαλώς, αναγνωρίζεται από όλους. Θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, γιατί πολλά είναι τα κενά και οι ελλείψεις, πολλά πρέπει να κάνουμε ακόμη. Ετσι νιώθουμε εμείς το χρέος μας. Και σας παρακαλώ, επειδή είναι πολύ κρίσιμη η περίσταση και το θέμα που μας απασχολεί, έτσι να το προσεγγίζουμε όλοι. Περάσαμε πέρσι μια δοκιμασία με τους σεισμούς. Οι σεισμοί, βεβαίως, δεν προκαλούνται από ανθρώπινο παράγοντα, από αμέλεια, από λάθος. Εδώ, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα άλλης τάξης πρόβλημα που έγινε μέσα σε λίγη ώρα και ολοκληρώθηκε με τις τραγικές συνέπειές του, εκείνη την ώρα. Θέλω να πω ότι κάθε φορά θα πρέπει να εξετάζουμε τα δεδομένα με τρόπο συγκεκριμένο. Δεν είναι όλες οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε ίδιες. Αλλά βλέπω δυστυχώς, ότι σε όλες τις καταστάσεις, που, όπως είπα, δεν είναι ίδιες, καταλήγουμε, για λόγους που μπορώ να υποθέσω, σε μια εύκολη κατηγορία. Νομίζω ότι αυτός δεν είναι ένας ορθολογικός και δίκαιος τρόπος για να προσεγγίζουμε τα θέματα και να λύνουμε τα προβλήματα. Εμείς επιχειρούμε, προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Σε πολλούς τομείς έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Αλλού είναι μικρότερη και αλλού δεν έχει συντελεστεί η πρόοδος που θα θέλαμε. Για όλα αυτά, όμως, μας κρίνει ο ελληνικός λαός και παίρνει τις αποφάσεις του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε ευχαριστημένοι, δηλαδή, από την όλη κινητοποίηση του κρατικού και κυβερνητικού μηχανισμού μετά από οκτώ ώρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε το ίδιο λυπημένοι, όσο κι εσείς, για τα θύματα αυτής της τραγωδίας.

ΠΑΠΠΑ: Υπάρχει μια επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων. Είναι θεσμικό όργανο. Στην προκειμένη περίπτωση γιατί δεν συνεδρίασε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό το περιστατικό -το είπα πριν, το υπαινίχθηκα, νομίζω ότι σας απάντησα- άρχισε και τελείωσε μέσα σε λίγη ώρα. Αυτή η διυπουργική επιτροπή θα είχε νόημα να συνεδριάσει για να αντιμετωπίσει προβλήματα, τα οποία ζητούν λύση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι οι, κατά περίπτωση, αρμόδιοι να κάνουν το έργο τους: Για το θέμα της δικαστικής έρευνας οι δικαστικοί, κυρίως. Δηλαδή, τα όργανα της τακτικής δικαιοσύνης, αλλά και τα όργανα του Λιμενικού. Για το έργο της διάσωσης, οι δύτες και οι άλλοι ειδικοί. Δεν έχει κανένα νόημα να συνεδριάσουμε για να πούμε ότι πρέπει κάποιοι να κάνουν το αυτονόητο. Οι αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση, με τον αρμόδιο υπουργό και όποιους άλλους έχουν συναρμοδιότητα, αφορούν τη βοήθεια που πρέπει να προσφέρουμε σε εκείνους που επλήγησαν με τον έναν ή άλλο τρόπο. Αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης σε μια διυπουργική επιτροπή.

ΜΙΧΑΗΛ: Τόσο ο Πρωθυπουργός, χθες -όπως μας ανακοίνωσε εδώ ο κ. Χυτήρης- όσο και ο κ. Παπουτσής και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, από την πρώτη στιγμή που πλέον διαπιστώθηκε το εύρος της τραγωδίας, μίλησαν για έρευνες σε βάθος και άπλετο φως. Θέλω να ρωτήσω με ποιά εχέγγυα μπορούν να γίνουν αυτές οι έρευνες; Και σας φέρνω ως παράδειγμα ότι ένα χρόνο μετά το τραγικό συμβάν του FALCON ακόμη αναζητούμε τους υπευθύνους.

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντησή μου είναι πολύ λογική. Γνωρίζετε ότι το πόρισμα από την αρμόδια ρουμανική υπηρεσία -που είχε αρμοδιότητα να κάνει όλο αυτόν τον έλεγχο για να εκδώσει πόρισμα- ήρθε πρόσφατα σε δική μας γνώση, πολλούς μήνες, σχεδόν ένα χρόνο, μετά. Γνωρίζετε, επίσης, ότι οι υπηρεσίες της χώρας μας που έχουν ανάλογη αρμοδιότητα επιλαμβάνονται και θέλουν να διατυπώσουν το δικό τους πόρισμα. Η καθυστέρηση αυτή, που παρατηρείται μετά από τέτοια φαινόμενα ή καταστάσεις, δημιουργεί πραγματικά μια πικρία, σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι έχει εγκαθιδρυθεί ένα καθεστώς ατιμωρησίας. Δεν είναι έτσι. Γιατί αντιλαμβάνεστε, πως ενώ πρέπει να κάνουμε όλες εκείνες τις δικονομικού χαρακτήρα αλλαγές, προκειμένου να συντομευτεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης -και μας απασχολεί αυτό το θέμα, το έχετε ακούσει, το γνωρίζετε, πολύ πριν προκύψει το συγκεκριμένο θλιβερό συμβάν- από την άλλη, αναγνωρίζετε, παραδέχεστε ότι δεν έχουμε διορίσει εντεταλμένα κυβερνητικά όργανα, τα οποία θα ασχοληθούν με το αντικείμενο και θα εκδώσουν τις αποφάσεις τους σύμφωνα με τις δικές μας επιλογές, σύμφωνα με κριτήρια τα οποία μπορεί να έχουν και πολιτικά χαρακτηριστικά. Κάθε άλλο. Τα όργανα, τα οποία η Πολιτεία μας προβλέπει να λειτουργούν και να επιλαμβάνονται τέτοιων θεμάτων, είναι αυτά που θα πρέπει να κάνουν το έργο τους απερίσπαστα, με ιδιαίτερη ευαισθησία ενόψει ενός τέτοιου μεγάλου προβλήματος, που έχει κολοσσιαίες διαστάσεις, λόγω των πολλών θυμάτων και επίσης για τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, για την ψυχολογία των πολιτών. Και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπερβάλλουν τον εαυτό τους, ώστε το συντομότερο δυνατό να φέρουν σε πέρας το έργο που τους έχει ανατεθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατ αρχήν, θεωρείτε ότι πολιτικές ευθύνες έχει η κυβέρνηση για την πολιτική που άσκησε, πριν τον Απρίλιο και στη συνέχεια, στο χώρο της Ναυτιλίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνησή μας στις εκλογές ψηφίστηκε με ένα πρόγραμμα. Σας παραπέμπω στο τμήμα του προγράμματος που αναφέρεται στα θέματα Εμπορικής Ναυτιλίας. Σε συνέπεια και συνέχεια αυτών των προεκλογικών εξαγγελιών η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ανέλαβε πρωτοβουλίες. Μεταξύ των άλλων, συγκροτήθηκαν οι επιτροπές που ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα, προκειμένου -αφού γίνει η προεργασία και «ωριμάσει» το θέμα- στη συνέχεια να συζητήσει το Υ.Σ. και να λάβει αποφάσεις. Είμαστε μπροστά σε μια τραγική σύμπτωση, επαναλαμβάνω. Η προθεσμία, που είχε τεθεί από την αρχή, ήταν το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι εκθέσεις των επιτροπών κατατίθενται αυτές τις ημέρες. Το θέμα αυτό επρόκειτο να συζητηθεί, σας διαβεβαιώνω, μετά από 15-20 ημέρες. Θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Η πολιτική που ασκήσατε στο χώρο της ναυτιλίας, μέχρι τις εκλογές του Απριλίου, ήταν η σωστή;

ΡΕΠΠΑΣ: Μεσολάβησαν οι εκλογές του Απριλίου και κριθήκαμε για την πολιτική μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Παρά το γεγονός ότι ο λαός σας ξαναψήφισε, δεν φέρετε ευθύνη για οτιδήποτε ασκήσατε στο παρελθόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Με αυτή την έννοια, επειδή και εσείς είστε εργαζόμενος κάπου, η δική σας ασυνέπεια, αν υπάρχει, το δικό σας λάθος αν προκύψει, συνεπιφέρει αυτομάτως ευθύνη στην κορυφή της επιχείρησης στην οποία εργάζεστε; Είναι μια πολύ εύκολη προσέγγιση, θα μου επιτρέψετε να πω, η οποία δεν είναι αντίστοιχη με τη σημασία του θέματος που μας απασχολεί. Θεωρείτε, λοιπόν, ότι, χωρίς να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έγιναν τα πράγματα και ποιοι ευθύνονται, αν κάποιος εργαζόμενος στο Δημόσιο υποπέσει σε ένα παράπτωμα, αυτόματα υπάρχει πρόβλημα ευθύνης του πολιτικού προϊσταμένου. Πολύ περισσότερο, αν ο εργαζόμενος αυτός είναι απασχολούμενος στο ιδιωτικό τομέα και δεν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει ευθύνη, για τη δημιουργία αυτού του τραγικού συμβάντος, η οποία να ανάγεται σε παραλήψεις ή αμέλειες πολιτικών παραγόντων, η πολιτική ευθύνη πώς είναι δυνατό να καταλογιστεί με αυτό τον εύκολο τρόπο;

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή, όλες οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στο χώρο της ακτοπλοΐας που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν άψογες; Και όχι άψογες μόνο από τεχνονομικής πλευράς, εννοώ πολιτικά. Γιατί, για παράδειγμα, επιτρέψατε να γίνουν ολιγοπώλια; Είναι ή δεν είναι αυτό ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής; Και μάλιστα, με ένα φορέα, ο οποίος στις επιτροπές που επικαλεστήκατε για να ετοιμάσουν την προεργασία για τις αποφάσεις που θα πάρετε, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τις προθέσεις τις οποίες εσείς εξαγγείλατε και θέλετε να λάβετε ως αποφάσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό ενισχύει τις δικές μας απόψεις. Γνωρίζετε ότι στην ελεύθερη αγορά υπάρχουν κανόνες. Δεν είναι ασύδοτη η αγορά. Οποιοσδήποτε επιχειρηματίας-ανταγωνιστής ή άλλος, θεωρεί ότι βλάπτονται τα συμφέροντά του έχει ένδικα μέσα στη διάθεσή του, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει. Τώρα, με αφορμή ένα τραγικό γεγονός, το να συζητούμε, προσπαθώντας να αναζητήσουμε τι είναι αυτό που έγινε στην ελληνική ακτοπλοΐα συνολικά, πιστεύω ότι δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια αποφυγή να δούμε στη μικροκλίμακα, γιατί περί αυτού πρόκειται, το θέμα. Από εκεί και πέρα, το ευρύτερο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εσείς ο ίδιος είπατε ότι αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει το ΥΕΝ, έχουν δημιουργήσει ενόχληση σε επιχειρηματίες, οι οποίοι@

ΜΙΧΑΗΛ: Τους επιτρέψατε να γίνουν μεγάλοι και τρανοί@

ΡΕΠΠΑΣ: @δεν θα ήθελαν οι Επιτροπές αυτές να καταλήξουν σε πορίσματα τα οποία, ίσως, είναι αντίθετα προς τα στενώς εννοούμενα συμφέροντά τους. Αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα με ενδιαφέρον και παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την ασφάλεια των πολιτών και όχι τα συμφέροντα ιδιωτών επιχειρηματιών.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μία διευκρίνιση: Αν κατάλαβα καλά, στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινώσετε την άρση του προστατευτισμού; Η κυβέρνηση μελετά αυτό το ενδεχόμενο σοβαρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας έχω πει ότι ο Πρωθυπουργός, με δημόσια δήλωσή του, έχει μιλήσει για το θέμα αυτό. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει αυτό το καθεστώς, μέχρι το τέλος του 2003. Ο Πρωθυπουργός, όταν έκανε δημόσιες δηλώσεις για το θέμα αυτό, δεν αναφερόταν βεβαίως στο 2003. Δεν θα προκαταλάβω αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό το οποίο, όμως, μπορώ να πω είναι ότι η θέση αυτή παραμένει ως έχει και θα τύχει εφαρμογής, ασφαλώς, πολύ πριν εξαντλήσουμε τα χρονικά όρια που μας επιτρέπεται να διατηρήσουμε το καθεστώς του προστατευτισμού.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι έχει γίνει με το θέμα των ελικοπτέρων. Υπάρχει μία -κατά τη γνώμη μου- διένεξη, μεταξύ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μπορείτε να μας πείτε τι έχει γίνει με το θέμα αυτό και γιατί δεν πέταξαν τα ελικόπτερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, όταν τίθεται το ερώτημα για τα ελικόπτερα, με υιοθέτηση της θέσης ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν -δεν πέταξαν, όπως είπατε, τα ελικόπτερα -δίνεται η εντύπωση ότι δεν είχαμε στη διάθεσή μας, για σκοπούς έρευνας και διάσωσης, εναέρια μέσα. Είχαμε εναέρια μέσα στη διάθεσή μας. Χρησιμοποιήθηκαν εναέρια μέσα. Αρα, είναι ψευδής η εντύπωση που δημιουργείται ότι, επειδή δεν χρησιμοποιήθηκαν τα ελικόπτερα συγκεκριμένου τύπου για λόγους τους οποίους θα αναφέρω ευθύς αμέσως, δεν χρησιμοποιήθηκαν γενικώς ελικόπτερα. Χρησιμοποιήθηκαν, λοιπόν, εναέρια μέσα. Και C-130 χρησιμοποιήθηκαν και ελικόπτερα τύπου ΑΒ-205 χρησιμοποιήθηκαν και βεβαίως ελικόπτερα τύπου Chinook, τα οποία διαθέτει ο στρατός ξηράς χρησιμοποιήθηκαν. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν εναέρια μέσα, τα Super Puma, με Γάλλο πιλότο, για τα οποία έγινε μεγάλη συζήτηση. Δεν χρησιμοποιήθηκαν για έρευνα και διάσωση, τη νύχτα, επειδή ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του πληρώματος που θα χειριστεί αυτά τα μέσα.

ΠΑΠΠΑ: Πόσο καιρό παίρνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέτετε, λοιπόν, ένα άλλο θέμα τώρα. Αλλά, αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ονομάζετε εσείς «διένεξη μεταξύ δύο υπουργείων». Είχε εκδώσει ανακοίνωση από την πρώτη στιγμή το ΥΠΕΘΑ και αναφέρεται σε αυτό. Στην ανακοίνωσή του μιλάει για όλα τα μέσα που διατέθηκαν, μιλάει και για τα εναέρια μέσα και αναφέρεται και στα Super Puma, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν δυνατό να επιχειρήσουν νυχτερινές ώρες. Γιατί, την ημέρα χρησιμοποιήθηκαν.

ΠΑΠΠΑ: Τη νύχτα χρειάζονταν.

ΡΕΠΠΑΣ: Τη νύχτα χρησιμοποιήθηκαν άλλα εναέρια μέσα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο C-130 πήγαν.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση που έχει εκδώσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αν δεν είχαμε προμηθευτεί αυτό τον τύπο των ελικοπτέρων, δεν θα γινόταν οποιαδήποτε συζήτηση τώρα. Τα έχουμε προμηθευτεί για να μπορούν να επιχειρήσουν και νύχτα, να κάνουν έρευνα και διάσωση. Πρέπει να ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού. Δεν έχει ολοκληρωθεί.

ΠΑΠΠΑ: Πόσο διαρκεί αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αρκετούς μήνες.

ΠΑΠΠΑ: Γιατί, μας είπε χθες ο κ. Χυτήρης, για παράδειγμα, ότι από πέρυσι το Δεκέμβριο@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα αρκετούς μήνες. Αν θέτετε ένα θέμα λειτουργίας υπηρεσιών, να το κάνετε, αλλά μην το θέτετε υπό αυτό το πρίσμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή τίθεται θέμα για το αν λειτούργησε η κρατική μηχανή, γι` αυτό γίνεται όλη αυτή η κουβέντα. Η απορία που υπάρχει είναι, πώς πήραμε εμείς όλα αυτά τα ελικόπτερα, πριν έχουμε τους κατάλληλους πιλότους. Γιατί είπατε ότι αν δεν είχαμε προμηθευτεί αυτού του τύπου τα ελικόπτερα, δεν θα γινόταν οποιαδήποτε συζήτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, πώς να έχεις τους πιλότους για κάποια ελικόπτερα, χωρίς να έχεις τα ελικόπτερα αυτά για να εκπαιδεύσεις τους πιλότους;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις γνώσεις που έχω εγώ, πρώτα εκπαιδεύονται οι πιλότοι και μετά έρχονται τα ελικόπτερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά γίνονται παράλληλα. Εχει εξοπλιστεί η χώρα μας με την προμήθεια αυτών των ελικοπτέρων και βεβαίως, αυτά σύντομα θα μπορεί να χρησιμοποιούνται και κάτω από τέτοιες δύσκολες συνθήκες για έρευνα και διάσωση. Ευχόμαστε να μη χρειαστεί.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και για τη διένεξη που είπατε@

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς το είπατε, δεν το είπα εγώ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, το θέμα είναι, κ. Υπουργέ -και βγήκε και στον Τύπο- ότι τα ελικόπτερα αυτά τα κράτησε ο υπουργός για να πάει ο ίδιος και κάποιοι αξιωματικοί στην Πάρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε αυτό το επίπεδο, δεν μπορώ να συζητήσω. Σε μια άλλη συζήτηση, θα μπορούσα να το σχολιάσω. Τώρα, δεν θα το σχολιάσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοι τα έγραψαν, τα διαβάσαμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι απίστευτα όλα αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοι τα διαβάσαμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Και τι σημαίνει αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρετε τι έγινε; Το πρώτο που πέταξε, πήγε με τον υπουργό εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ο αρχηγός του Λιμενικού ήταν στο θάλαμο των επιχειρήσεων όλο το βράδυ. Πού έπρεπε να είναι; Εκεί έπρεπε να είναι, για να συντονίσουν τις προσπάθειες. Εκεί ήταν η θέση τους. Δεν είχαν λόγο να χρησιμοποιήσουν κανένα μέσο. Και αν ήθελαν να μετακινηθούν, δεν είχαν ανάγκη το Super Puma, το οποίο δήθεν δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν το χρησιμοποίησαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί, πια, πήγαν ημέρα. Τα είπαμε αυτά, δεν με παρακολουθείτε. Μη νομίζετε ότι προσπαθούμε να αποσείσουμε ευθύνες. Εμείς θέλουμε να γίνουν οι έρευνες και να αποδοθούν οι ευθύνες. Αντιλαμβανόμαστε πως για λόγους πολιτικούς και επικοινωνιακούς -αυτή είναι η αλήθεια- δημιουργείται ένα πρόβλημα επιπροσθέτως. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προβούμε σε ενέργειες, οι οποίες -θα μου επιτρέψετε να πω- δεν είναι αντίστοιχες από άποψη υπευθυνότητας, με την υπευθυνότητα που πρέπει να δείξουμε, ενόψει ενός πολύ κρισίμου θέματος.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, όλες αυτές τις πληροφορίες δεν τις έβγαλαν οι δημοσιογράφοι. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε πει ότι τα ελικόπτερα ήταν έτοιμα από πολύ νωρίς και δεν πετούσαν γιατί περίμεναν τον υπουργό. Μην τα ρίχνετε στους δημοσιογράφους. Τα ανυπόστατα και τα ανεύθυνα, δεν γράφτηκαν από τους δημοσιογράφους.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν επέρριψα ευθύνες στους δημοσιογράφους, αλλά ουδέποτε το ΥΠΕΘΑ είπε αυτό που ισχυρίζεστε. Είπα ότι υπάρχει συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ. Υπάρχει; Αναφέρεται σε αυτό το θέμα; Αναφέρεται. Αυτή η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε κάπου ολόκληρη, ως έχει; Μπορείτε να μου πείτε σε ποιό Μέσο δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση αυτή; Δεν δημοσιεύθηκε. Πολλές αράδες δημοσιεύθηκαν με σχόλια δημοσιογράφων, σωστά. Η ανακοίνωση αυτή, η οποία περιέχει στοιχεία, δημοσιεύθηκε κάπου; Μπορείτε να μου πείτε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δημοσιεύθηκαν στο «ΒΗΜΑ» οι δηλώσεις των πιλότων που περίμεναν.

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό σας λέω. Μια επίσημη ανακοίνωση από μία υπηρεσία κρατική, που αναφέρεται σε ένα θέμα και παραθέτει τα στοιχεία, δεν δημοσιεύθηκε. Υπάρχουν μαρτυρίες. Βεβαίως, υπάρχουν μαρτυρίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για μένα, πιο σοβαρή είναι των πιλότων.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η άποψή σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Λιάνης είπε, χθες, ότι αν δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, πρέπει να αναζητηθούν. Και ο κ. Παπαντωνίου, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου αυτές υπάρχουν και πρέπει. Δεν απέκλεισε τις πολιτικές ευθύνες. Εξέφρασε τέτοια άποψη μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήμουν παρών, χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, γι` αυτό δεν ήμασταν και χθες μαζί εδώ, επειδή συζητούσαμε το νομοσχέδιο για το ΕΣΡ που έχω καταθέσει. Διατυπώνονται πολλές απόψεις. Βεβαίως, όποιος αποδειχθεί ότι έχει ευθύνη, θα πρέπει να του αποδοθεί.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Πέραν της πιθανής άρσης του προστατευτισμού, απασχολεί την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μειώσει το όριο της ηλικίας των πλοίων από τα 35 χρόνια που είναι σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να είμαι σαφής. Πρώτον, αναφέρθηκα, μιλώντας για την άρση του προστατευτισμού, σε δημόσιες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και είπα ότι οι δηλώσεις αυτές δεσμεύουν τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Δεν είπα ότι αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν μεθαύριο. Μην υπάρξει αυτή η παρανόηση. Δεν το αποκλείω. Δεν είναι κάτι, όμως, το οποίο μπορούμε να προκαταλάβουμε. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

Δεύτερον, όλα τα θέματα που αφορούν την ακτοπλοΐα θα αντιμετωπιστούν και θα ληφθούν αποφάσεις επί των θεμάτων εκείνων που κρίνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε ορθές αποφάσεις. Και επί του συγκεκριμένου θέματος το οποίο θα συζητηθεί. Δεν μπορώ, αυτή την ώρα, να προκαταλάβω τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Σας λέω, όμως, ότι το θέμα που θέτετε, μας απασχολεί.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είπατε ότι παράλληλα με την τακτική έρευνα των δικαστικών αρχών, ο ίδιος ο κ. Παπουτσής, από την πρώτη στιγμή, έχει διατάξει και έρευνα που θα γίνει παράλληλα, όπως είπατε στην αρχή. Από ποιούς θα διενεργηθεί αυτή η έρευνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Και από δικαστικούς.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και από ποιούς άλλους;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως πληροφορούμαι, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημόπουλος θα επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό. Ισως αυτή την ώρα να συνεργάζονται, με αντικείμενο ακριβώς πώς, στο πλαίσιο του υφιστάμενου συστήματος, θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό αυτή η έρευνα για το θλιβερό περιστατικό και άλλα συναφή θέματα.

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Πολλά λέγονται και γράφονται για τον πρώην ΥΕΝ κ. Σουμάκη. Σκεφθήκατε στο Υπουργικό Συμβούλιο αν θα υπάρξει κάποια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σουμάκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα αυτά δεν ασκεί αρμοδιότητες ο κ. Σουμάκης. Για όλα τα άλλα θέματα, απάντησα πριν σε σχετική ερώτηση του κ. Μιχαήλ. Νομίζω ότι ο κ. Σουμάκης, όπως έδειξε και ο πειραϊκός λαός, που τον ανέδειξε και πάλι βουλευτή, ήταν πετυχημένος υπουργός.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είπατε προηγουμένως, ότι υπάρχει ευαισθησία και αποδεικνύεται από τα κυβερνητικά στελέχη όταν αυτά προσπαθούν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Απαντήσατε και για τον κ. Σουμάκη αν υπάρχουν προηγούμενες πολιτικές ευθύνες. Υπάρχει, όμως, προφανώς κάτι άλλο το οποίο δημιουργεί προβλήματα. Θα ελεγχθούν, λοιπόν, δημόσιοι υπάλληλοι ή οποιοιδήποτε άλλοι για ολιγωρία ή διαφθορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Χωρίς προκατάληψη, χωρίς προκατασκευές, χωρίς εμείς, εκ των προτέρων, να προσδιορίσουμε ποιοι είναι αυτοί που είναι υπεύθυνοι. Αυτό, σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, είναι ανεπίτρεπτο. Γιατί, βεβαίως, μπορεί να ικανοποιεί κάποιους η εύκολη καταγγελία και η απόδοση ευθύνης, δεν έχει όμως καμία σχέση αυτή η αυταρχική συμπεριφορά με τους κανόνες οι οποίοι πρέπει να επικρατούν στο δικονομικό σύστημα, το οποίο ισχύει στη χώρα μας και σε όλες, βεβαίως, τις δημοκρατικές χώρες.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Υπάρχει κάποιο «αόρατο χέρι» που φταίει για όλα αυτά;.

ΡΕΠΠΑΣ: «Αόρατο χέρι» δεν πρόκειται να καταδικαστεί, γιατί δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να συλληφθεί, ούτε είναι κάτι εναντίον του οποίου μπορεί να απαγγελθεί κατηγορία. Δεν εξαιρείται κανείς. Ολοι οι άλλοι λειτουργοί οι οποίοι εμπλέκονται, το είπα στην αρχή, ασφαλώς θα ελεγχθούν, στο πλαίσιο μιας έρευνας που θέλουμε να πάει σε βάθος, να είναι ουσιαστική και να δώσει αποτελέσματα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μπορείτε να μας αναφέρετε ένα προηγούμενο παράδειγμα, ποιοι δημόσιοι λειτουργοί τιμωρήθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα αναλάβω να εκπροσωπήσω άλλον, πέραν της κυβέρνησης. Αν καλείται η κυβέρνηση να καταλύσει την αυτονομία της δικαιοσύνης, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω και να πω, ότι ούτε εσείς, ούτε άλλος πολίτης θα πρέπει να εκφράζει τέτοιες ιδέες.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν έχει σχέση με δικαιοσύνη, είναι εσωτερική διαδικασία.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι έτσι. Εχουν επιληφθεί τα όργανα της δικαιοσύνης. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε πολλές περιπτώσεις -είναι μια αλήθεια αυτή- υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης. Είπα, κατ` επανάληψη, ότι είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Εσείς έχετε ακούσει, πολλές φορές, την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό τον ίδιο να μιλάνε για το θέμα αυτό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν υπάρχουν πειθαρχικά συμβούλια σε όλες τις υπηρεσίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πειθαρχικά συμβούλια υπάρχουν σε όλες τις υπηρεσίες, τα οποία έχουν τέτοιες αρμοδιότητες.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Οι αποφάσεις, υπάρχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για πολλούς λόγους οι αποφάσεις που εκδίδουν τα πειθαρχικά συμβούλια δεν είναι πάντοτε αυτές, τις οποίες θα αναμένατε εσείς ή κάποιος άλλος. Δεν μπορείς, όμως, να επιβάλλεις ούτε στο πειθαρχικό συμβούλιο την απόφαση που θα εκδώσει, διότι παύει να είναι συμβούλιο.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω ένα σχόλιο, ότι «και οι ελέγχοντες πρέπει να ελέγχονται».

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνούμε απόλυτα. Εμείς ελεγχόμαστε στη Βουλή, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οι εργαζόμενοι, βεβαίως έχουν τα πειθαρχικά συμβούλια στις υπηρεσίες τους που τους ελέγχουν. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζετε. Αν λόγοι συναδελφικής αλληλεγγύης ή άλλοι λόγοι οδηγούν πολλές φορές στην έκδοση απαλλακτικών αποφάσεων, ενώ δεν θα έπρεπε, είναι θέμα αυτό της κυβέρνησης;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα πρέπει να αποδείξουν την αντικειμενικότητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει, λοιπόν, τα πειθαρχικά συμβούλια να τα ελέγχει η κυβέρνηση και να επιβάλλει τις αποφάσεις που εκείνη θέλει για κάθε περιστατικό στα πειθαρχικά συμβούλια; Δεν μπορεί να γίνει αυτό και δεν θέλουμε να γίνει. Είναι σαφές αυτό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα πρέπει να αποδείξουν την αντικειμενικότητά τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνούμε απολύτως να είναι αντικειμενικά.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Από τη στιγμή που το ελληνικό πλήρωμα δεν ήταν σε θέση να επιχειρήσει, θέλω να μου πείτε αν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή των Γάλλων εκπαιδευτών.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι στον τόπο της τραγωδίας υπήρχαν εναέρια μέσα. Το SUPER PUMA πέταξε με Γάλλο πιλότο, αλλά δεν είχε αξιολογηθεί, ώστε να έχουν εξασφαλιστεί όλα τα στοιχεία και να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αν χρησιμοποιείτο για έναν τέτοιο σκοπό και ο μη γένοιτο είχαμε μια τραγική εξέλιξη, τότε θα μιλούσαμε -και εσείς ίσως θα ασκούσατε κριτική- για άλλου είδους ευθύνες. Γιατί χρησιμοποιήθηκαν, ενώ δεν είχε κριθεί επιχειρησιακά έτοιμο; Ολα αυτά έχουν αναλυθεί, δεν υπάρχει λόγος να τα συζητούμε άλλο. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μία τραγική πραγματικότητα και αυτό είναι που προέχει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε προηγουμένως ότι η απαίτηση ανθρωποθυσιών δεν έχει σχέση με το κοινοβουλευτικό μας σύστημα. Σε ορισμένα κράτη, όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, οι υπουργοί «κάνουν χαρακίρι» ή ορισμένοι που έχουν οι ίδιοι την ευθύνη παραιτούνται, δεδομένου μάλιστα, όπως είπατε προηγουμένως ότι ο έλεγχος θα είναι προς πάσα κατεύθυνση και ο έλεγχος ενδεχομένως να αποδείξει πλημμελείς πράξεις ή εγκληματικές ενέργειες υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Το ερώτημά μου είναι γιατί αναγορεύεται συγκεκριμένο πρόσωπο σε «Ιφιγένεια»; Αυτό δεν το καταλαβαίνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προτρέχουμε. Αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν αυτές οι ευθύνες λόγω αμέλειας υπηρεσιών ή άλλων παραλείψεων, οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα, πριν ολοκληρωθεί η έρευνα. Δεύτερον, θα πρέπει να εξετάζουμε κάθε περιστατικό -και δεν είναι όλα όμοια- για να αξιολογούμε από εκεί και πέρα το βαθμό εμπλοκής που έχει ο παράγοντας, ο οποίος κρίνεται στην πολιτική κονίστρα, με το εκάστοτε περιστατικό. Είναι δυνατό, σε ένα δημόσιο μέσο μεταφοράς, σε ένα λεωφορείο, φερ ειπείν, ο οδηγός να κάνει κάτι το οποίο θα δημιουργήσει πολύνεκρο ατύχημα και αυτομάτως ο Υπουργός Μεταφορών που εποπτεύει αυτόν τον τομέα, να κρίνεται ως πολιτικά υπεύθυνος; Ολα τα θέματα, πιστεύω ότι θα πρέπει να τα κρίνουμε στις σωστές διαστάσεις τους. Οχι γενικώς και αορίστως, επειδή συνέβη η τραγωδία, επειδή έχουμε νεκρούς, αυτομάτως θέλουμε και αυτή τη συνέπεια. Δεν συνδέονται αυτομάτως, δεν είναι απολύτως ταυτόσημα όλα αυτά. Σας είπα ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν πρέπει να προτρέξουμε. Να δούμε, όμως, το συγκεκριμένο περιστατικό: Ο Χρήστος ο Παπουτσής, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, σε ανύποπτο χρόνο, ευθύς ως ανέλαβε καθήκοντα, είχε εξαγγείλει πρωτοβουλία προκειμένου να εξετασθούν όλα τα θέματα που αφορούν την εσωτερική και την ποντοπόρο ναυτιλία, ώστε να πάρουμε αποφάσεις. Και παίρνουμε αποφάσεις έξι μήνες μετά τις εκλογές. Δεν έδειξε, λοιπόν, μία ταχύτητα και μία συνέπεια να θέσει σε εφαρμογή πολιτικές που εξαγγείλαμε προεκλογικά; Δεν ανέλαβε πρωτοβουλία; Ανέλαβε πρωτοβουλία και θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, στην επόμενη συνεδρίασή του.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αποδώσατε τη γιγάντωση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ακτοπλοΐας, στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Ωστόσο, δεν γνωρίζω κανένα νόμο της ελεύθερης αγοράς ή του ελεύθερου ανταγωνισμού να λέει ότι μία κυβέρνηση@

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι η ελεύθερη αγορά λειτουργεί με κανόνες, δεν είναι ασύδοτη.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Ωστόσο, κανένας κανόνας δεν λέει ότι μια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποταθεί στην Commission και να ζητήσει την ηλικιακή παράταση για τα πλοία του μονοπωλίου. Αυτό δεν συνιστά μια ευθύνη πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ζητάει η κυβέρνησή μας κάτι τέτοιο, για τον απλούστατο λόγο ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προβλέπεται κάποιο όριο ηλικίας για τη δρομολόγηση πλοίων. Μόνο εμείς έχουμε βάλει κάποιο όριο. Προβλέπεται ο έλεγχος των πλοίων από την άποψη της καταλληλότητας που έχουν ή δεν έχουν, προκειμένου να δρομολογούνται. Δεν τίθεται θέμα ηλικίας των πλοίων.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Μας είπατε ότι δεν μπορούμε να αποδίδουμε εύκολες κατηγορίες, τουλάχιστον όταν δεν γνωρίζουμε πώς έγιναν αυτά τα πράγματα και ποιος ακριβώς ευθύνεται. Επειδή, όμως, από την αρχή αυτής της ιστορίας υπάρχει μία τάση να κατευθυνθούν οι έρευνες προς το ανθρώπινο λάθος, προς την ανθρώπινη εκδοχή, στο πλήρωμα -και έχουμε και δικές σας δηλώσεις, αλλά και άλλων οι δηλώσεις προς τα εκεί κατευθύνονται- αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να το έχει βουλιάξει το πλοίο η εταιρεία. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο που να εξετάζει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι και αυτός ο οποίος ελέγχεται, επειδή μπορεί να έχει ευθύνες, αξίζει την προστασία της Δικαιοσύνης. Δεν θα πρέπει, επειδή δημιουργείται αυτή η εντύπωση, να τον καταδικάσουμε με απόφαση που θα πάρουμε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μια διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει σε ένα αξιόπιστο πόρισμα. Αυτό είναι το πρώτο. Δεύτερον, ουδείς μπορεί να το πει αυτό και μάλιστα σε μία δημόσια συζήτηση, αν δεν προκύπτει από κάποια στοιχεία. Αλλά πιστεύω ότι και αυτή η παράμετρος αποτελεί αντικείμενο της έρευνας. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα εξετάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Θέλετε την απολύτως προσωπική μου άποψη; Μου είναι αδιανόητο να σκεφθώ ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να κάνει ηθελημένα μια τέτοια εγκληματική πράξη. Μου είναι αδιανόητο. Δεν μπορώ να σκεφθώ κάτι τέτοιο εξομολογούμαι. Μέχρι τώρα, η συζήτηση και η κριτική έχει αναπτυχθεί στον τομέα της αντίδραση των υπηρεσιών, όσον αφορά την έρευνα και τη διάσωση. Οσον αφορά την πρόκληση της τραγωδίας δεν έχει διατυπωθεί κάποια αξιόπιστη κατηγορία, κάποια δημόσια μαρτυρία για το ότι το πλοίο δεν ήταν αξιόπλοο, και άρα είχε πρόβλημα από πριν και αυτό το προϋπάρχον πρόβλημα οδήγησε στη τραγωδία. Ασφαλώς, και αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι η συζήτηση επικεντρώνεται στο τι έγινε μετά, αν έγινε εγκαίρως και αν έγινε με ορθό τρόπο το έργο της διάσωσης και της έρευνας. Από κει και πέρα βεβαίως, επαναλαμβάνω, όλα αυτά τα στοιχεία -τα πριν, τα κατά και τα μετά το τραγικό συμβάν- πρέπει να τα δούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι δεν βγήκε κανένας να πει ότι το πλοίο δεν ήταν αξιόπλοο. Δεν βγήκαν οι συνδικαλιστές, δεν βγήκαν άνθρωποι που εργάζονται μέσα και είπαν ότι είναι σαπιοκάραβο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό από την πρώτη ημέρα και παίρνω την ευθύνη της απάντησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: @και αποδείχθηκε ότι ήταν σαπιοκάραβο.

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε, λοιπόν, πόσο εύκολα βγάζετε πορίσματα, εσείς; Αν με την ευκολία που μιλάτε και καταδικάζετε γράφετε στην εφημερίδα σας, κ. Σταματόπουλε, αντιλαμβάνεστε@ Σας παρακαλώ πολύ. Γιατί έχουμε φθάσει πια σε ένα σημείο που νομίζω ότι δεν θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Σε προηγούμενη ερώτηση περί πολιτικών ευθυνών είπατε ότι όπου διαπιστωθούν ευθύνες θα αποδοθούν. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα των πολιτικών ευθυνών είναι ανοικτό για την κυβέρνηση Γιατί εκ πρώτης η εντύπωση ήταν ότι απορρίπτετε τις αιτιάσεις περί πολιτικών ευθυνών.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιός ερευνά τις πολιτικές ευθύνες; Δεν είπα ότι η κυβέρνηση ελέγχεται, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τη Βουλή; Υπάρχουν απαντήσεις για όλα τα θέματα, που μπορεί να θέσει η αντιπολίτευση ή όποιος άλλος. Αυτές τις απαντήσεις τις δίνει η κυβέρνηση, τις δίνει ο αρμόδιος υπουργός. Κατά τα άλλα, πραγματικά, αυτό είναι ένα τραγικό γεγονός. Καταλαβαίνω ότι θα ήταν μια ικανοποίηση για πολλούς, ιδίως γι αυτούς που επλήγησαν από αυτή τη συμφορά, το να δούνε γρήγορα ότι ολοκληρώνονται οι έρευνες, να μάθουν ποιοι είναι υπεύθυνοι και να διαπιστώσουν ότι οι υπεύθυνοι τιμωρούνται αυστηρά. Είναι κάτι, όμως, που δεν μπορεί να το κάνει κανείς τώρα, δύο ημέρες μετά, ούτε η κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει η διαδικασία, που όλοι έχουμε αποδεχθεί, για να συνυπάρχουμε σε αυτή την κοινωνία και τότε όλα νομίζω θα έρθούν στο φως.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μελετά η κυβέρνηση, επειδή γίνεται λόγος σήμερα, τη δημιουργία υπουργείου Ολυμπιάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε, κατ` επανάληψη, αρνητικά σε όμοια ερωτήματα και παραμένουμε στη θέση μας.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 29 September 2000 - 15:05:15 UTC