Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να κάνετε ένα σχολιασμό σε δύο δηλώσεις: Μια χθες του κ. Κληρίδη, ο οποίος για άλλη μια φορά κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετέχει στην προσπάθεια ενταξιακής πορείας της Κύπρου, μια προσπάθεια που συνέπεσε με μια επιστολή 18.000 Τουρκοκυπρίων προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία συμπλέει με τη δήλωση του κ. Κληρίδη, που μιλάει μάλιστα για αποστρατικοποίηση της νήσου και προτείνει ως λύση του Κυπριακού διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς για τη συνομοσπονδία. Το άλλο θέμα που θέλω να σχολιάσετε είναι μια δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χριστοδουλάκη, ο οποίος ευρισκόμενος στην Κύπρο για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκανε μια δήλωση που δημιούργησε ποικιλόμορφα σχόλια. Είπε ο κ. Χριστοδουλάκης ότι η πολιτική λύση του Κυπριακού και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου συμπορεύονται, πάνε μαζί. Τούτο θεωρήθηκε @έγινε δήλωση και από την κ. Μπακογιάννη- ότι στην ουσία απορρίπτουμε την απόφαση του Ελσίνκι, που προσδιορίζει ως επιτυχία της ελληνικής πλευράς, η οποία διαχώριζε, όπως γνωρίζετε, την πολιτική λύση από την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι στο Ελσίνκι αποφασίστηκε πως η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή της στην Ε.Ε.. Αυτό είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η θέση αυτή της Ε.Ε. παραμένει, είναι ισχυρή θέση. Η προσπάθεια που γίνεται για την αναζήτηση πολιτικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα πρέπει να αποδώσει καρπούς, επιτέλους, ενόψει μάλιστα του πέμπτου γύρου των συνομιλιών. Ο κ. Χριστοδουλάκης, λοιπόν, δεν έκανε μια τέτοια συσχέτιση των δύο θεμάτων, θεωρώντας ότι το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου. Είπε ότι ενώ προσπαθούμε να προωθήσουμε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., παράλληλα @χρονικώς παράλληλα- γίνονται και οι προσπάθειες για την αναζήτηση πολιτικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Ασφαλώς, η πρόοδος της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ε.Ε., εφόσον η Κύπρος όπως φαίνεται είναι στο πιο προωθημένο στάδιο σε σχέση με τις άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες στην Ε.Ε., θα δημιουργήσει ένα νέο κλίμα, ένα νέο περιβάλλον, όσον αφορά και το εθνικό θέμα για την Κύπρο. Η Κύπρος, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι το κράτος εκείνο που είναι περισσότερο έτοιμο από όλα τα άλλα κράτη που επιδιώκουν την ένταξή τους στην Ε.Ε., για να ενταχθεί σε αυτήν. Η Κύπρος, λοιπόν, προσδοκά να ενταχθεί σε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης έχει κατ` επανάληψη τονίσει την ανάγκη, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, να εκπροσωπηθούν και οι Τουρκοκύπριοι, γιατί η κυπριακή κυβέρνηση είναι κυβέρνηση όλων των Κυπρίων. Είναι η νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση. Είναι, επίσης, γνωστό ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, επειδή ακριβώς το φαινόμενο των πολλών εποίκων τους έχει οδηγήσει να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες. Υπό μια έννοια, μπορεί να πει κανείς ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι φαίνεται να νοιώθουν ότι ζουν σε ένα καθεστώς κατοχής στην ίδια την πατρίδα τους. Πιστεύουμε ότι στην προσπάθεια για την ένταξή τους στην Ε.Ε. και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ασφαλώς, πρέπει να εκπροσωπούνται, να έχουν λόγο και οι Τουρκοκύπριοι, γιατί στην Ε.Ε. θα ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος. Αυτό είναι που θέλουμε και επιδιώκουμε κι εμείς. Η αναζήτηση λύσης για το κυπριακό πρόβλημα τώρα @και κλείνω έτσι- θα πρέπει να επιδιωχθεί στον πέμπτο γύρο των συνομιλιών που θα πρέπει να είναι ουσιαστικές, να αγγίζουν όλες τις πτυχές του κυπριακού θέματος και, βεβαίως, αυτό μπορεί να γίνει αν επιδείξουν μια άλλη στάση ο κ. Ντενκτάς και η Τουρκία, η οποία μέχρι τώρα φαίνεται ότι καλύπτει τις ενέργειές του. Γιατί, το ότι παραμένει σε τέλμα η συζήτηση για την αναζήτηση λύσης οφείλεται στην αρνητική στάση της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είδαμε σήμερα δημοσιευμένο το πόρισμα του κ. Ντογιάκου, όπου εγκαλεί εσάς, ως Υπουργό Τύπου, το ΕΣΡ, ως αρμόδιο όργανο, για πλημμελή έλεγχο σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του εκδότη και επιχειρηματία κ. Λαμπράκη. Τι σχόλιο έχετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε την ανακοίνωση που εκδώσαμε χθες. Η θέση που διατυπώσαμε είναι απολύτως σαφής. Δεν θα επιτρέψουμε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, τη μετατόπιση από την πολιτική στην ποινική δικαιοσύνη, προκειμένου μέσα σε αυτό το πλαίσιο να αντιμετωπίσουμε θέματα που απασχολούν τον τόπο σε όλους τους τομείς και στο συγκεκριμένο. Εχουμε αναπτύξει τα επιχειρήματά μας. Θα το κάνουμε με μεγαλύτερη άνεση και με περισσότερες λεπτομέρειες, εφόσον χρειαστεί. Αυτό που μπορώ να πω, αυτή την ώρα, είναι τούτο: Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Οποιοι προσπαθούν να οικοδομήσουν το μέλλον τους, επιστρέφοντας στο παρελθόν, επειδή στον ύπνο τους βλέπουν ειδικά δικαστήρια και άλλα σχετικά, θα απογοητευθούν. Οι αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν, σε μια τέτοια εξέλιξη, θα κάνουν πολλούς να νοιώσουν άσχημα.

ΦΙΛΗΣ: Αν διαπιστώνουν τα κατά το Σύνταγμα αρμόδια δικαστικά όργανα παρανομίες πολιτικών, υπουργών κ.α., δεν έχουν καθήκον να ζητούν τη διερεύνηση αυτών των παρανομιών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, αυτό είναι το έργο τους και ο σεβασμός προς το έργο τους είναι αυτονόητος και δεδομένος. Αρκείται, όμως, η κυβέρνηση αυτή την ώρα στη διατύπωση της θέσης που εξέφρασα χθες και θα μου επιτρέψετε, επιπροσθέτως, να κάνω ένα σχόλιο: Σε ορισμένες περιπτώσεις και στην περίπτωση που μας αφορά και συζητούμε τώρα, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός δεν απευθύνθηκε στις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν τη σχετική αρμοδιότητα, προκειμένου να ζητήσει πληροφορίες και στοιχεία, ώστε η έρευνά του να είναι ενδελεχής, να είναι πλήρης, πριν καταλήξει στη διατύπωση ενός πορίσματος. Δεν θα κρίνω την ενέργεια, αλλά πολλές φορές τέτοιες ενέργειες παρερμηνεύονται από λόγους σαν αυτόν στον οποίο αναφέρθηκα μόλις πριν. Εχω μόνο να πω ότι τα θέματα ελέγχου στο χώρο του οπτικοακουστικού τομέα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι με βάση το πλαίσιο που έχουμε θεσπίσει αποτελούν αρμοδιότητα του ΕΣΡ, κυρίως, το οποίο επιλαμβάνεται αυτεπαγγέλτως και αποφασίζει. Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο αυτή την ώρα. Η επιχειρηματολογία, σε πλήρη ανάπτυξη, θα γίνει την κατάλληλη στιγμή.

ΦΙΛΗΣ: Ο εισαγγελέας, στο πόρισμά του, επισημαίνει συγκεκριμένες παρανομίες. Υπάρχει θέμα παραμονής του κ. Ψυχάρη στη θέση του Διοικητή του Αγίου Ορους, μετά το εισαγγελικό πόρισμα; Υπάρχει θέμα διακοπής της σύμβασης, των δοσοληψιών του Δημοσίου με την Travel Plan, μετά το εισαγγελικό πόρισμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, αντιμετωπίζεται από το ΕΣΡ που έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος του ΕΣΡ, μιλώντας με αφορμή το νομοσχέδιο για το ΕΣΡ, στην Επιτροπή της Βουλής, είπε ότι έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, άρα αντιμετωπίζει το θέμα. Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, πρέπει να σας πω ότι με το θέμα αυτό, το οποίο πολύ έχει συζητηθεί, έχει ασχοληθεί και το ΣτΕ και έχει αποφανθεί ήδη από το 1997. Δεν λέω τίποτα άλλο αυτή την ώρα, αλλά επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά τα θέματα δεν απασχολούν για πρώτη φορά την κοινή γνώμη ή τα πολιτικά κόμματα.

ΦΙΛΗΣ: Το ΣτΕ δεν μπήκε στην ουσία του θέματος, αλλά έκρινε ότι δεν είχαν νόμιμο συμφέρον να προσφύγουν, οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ, για το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν συζητήσουμε για δικονομικά θέματα θα δείτε ότι το αρμόδιο για τις διοικητικές πράξεις δικαστήριο, που είναι το ΣτΕ, με την απόφασή του έχει πλέον προσφέρει ένα αμάχητο τεκμήριο νομιμότητας.

ΦΙΛΗΣ: Την πολιτική θέση θέλω να μου πείτε. Υπάρχει ή δεν υπάρχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδωσα απάντηση.

ΦΙΛΗΣ: Και στην απάντησή σας επικαλείστε, υπό τύπον παραπόνου θα έλεγα, ότι ο κ. εισαγγελέας δεν έλαβε υπόψη του τις νεότερες διατάξεις για τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία. Ποιές εννοείτε, ακριβώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε αυτά να τα πούμε την κατάλληλη στιγμή. Γιατί, πράγματι, αναφέρεται σε διατάξεις που δεν ισχύουν και έχουν αντικατασταθεί με άλλες διατάξεις, οι οποίες περιέχονται σε νεότερους νόμους.

ΦΙΛΗΣ: Πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα, το θέμα δεν είναι να συζητήσουμε για το α' ή β' ζήτημα, το οποίο ετέθη προς εξέταση. Αυτή την ώρα, συζητούμε αν στοιχειοθετείται παράβαση καθήκοντος από υπουργούς, τους οποίους κάποιος εισαγγελικός λειτουργός εγκαλεί και ζητάει από τη Βουλή να ασκήσει δίωξη εναντίον τους. Αυτό είναι το θέμα που συζητούμε. Γιατί, βεβαίως, όλα αυτά μπορεί να συζητηθούν. Υπάρχουν επιχειρήματα, υπάρχουν θέσεις. Αυτό το οποίο, όμως, συζητούμε, γιατί αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα, είναι αν υπάρχει παράλειψη οφειλόμενης πράξης και έτσι να στοιχειοθετείται παράβαση καθήκοντος, ώστε να διωχθούν υπουργοί και να οδηγηθούν στο ειδικό δικαστήριο. Αυτό είναι το θέμα. Σε αυτό πρέπει πρώτα να απαντήσουμε. Και σε αυτό απαντήσαμε.

ΦΙΛΗΣ: Και απαντάτε, αορίστως.

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε, πολύ συγκεκριμένα, χθες κιόλας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση θα δεχθεί την πρόταση για εξεταστική επιτροπή που έχει κάνει η Ν.Δ. για το ναυάγιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα -δεν έχει ολοκληρωθεί- προκειμένου να γνωρίζουμε ποια είναι τα αίτια, ποιες είναι οι συνθήκες, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι στους οποίους θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες. Ο κ. Εβερτ και η Ν.Δ. κατασκεύασαν ενόχους, ανακαλύπτοντας βαρύτατες ποινικές ευθύνες για διάφορους υπουργούς, τους οποίους κατονομάζουν, με τρόπο που δείχνει ακραία ανευθυνότητα. Δεν είναι τρόπος αυτός να λειτουργεί η δημοκρατία ή να ασκείται η πολιτική της αντιπολίτευσης. Γιατί, αυτό το οποίο προέχει είναι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Να γνωρίζουμε, να έχουμε πλήρη γνώση, να χυθεί άπλετο φως στα όσα συνέθεσαν αυτή την τραγωδία. Ολα τα άλλα, θα τα αντιμετωπίσουμε μετά. Αρα, τέτοιο θέμα δεν αντιμετωπίζουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατασκευάζει ενόχους, η εξεταστική επιτροπή ψάχνει να βρει ενόχους.

ΡΕΠΠΑΣ: Κατασκευάζει ο κ. Εβερτ που μίλησε για βαρύτατες ποινικές ευθύνες υπουργού. Αρα, ως ανώτατος δικαστής, εξ αποκαλύψεως, ανακάλυψε τους ενόχους, απέδωσε τις ευθύνες, βαρύτατες ποινικές ευθύνες μάλιστα, και ζητάει και προανακριτική επιτροπή. Γι` αυτό, λοιπόν, λέω ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτική αντιπαράθεση να διεξάγεται με αυτούς τους όρους. Γι` αυτό, ακριβώς, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα, να γνωρίζουμε πώς έχουν τα πράγματα, προκειμένου τότε, αυτοί που έχουν τις ευθύνες, να τις αναλάβουν και να τους αποδοθούν στον απόλυτο βαθμό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν δέχεται να γίνει συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για το θέμα του ναυαγίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γίνεται μια συζήτηση άνευ λόγου, κατά την άποψή μου, γιατί δεν τέθηκε θέμα συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης. Αυτό που έθεσε η Ν.Δ. ήταν η αξιοποίηση της διάταξης του άρθρου 142 α' του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου μέσω της ανακοίνωσης της κυβέρνησης, να δοθεί η δυνατότητα στους πολιτικούς αρχηγούς και των άλλων κομμάτων -του ΚΚΕ, δηλαδή, και του Συνασπισμού- να πάρουν μέρος στη συζήτηση. Αυτό, όμως, το θέμα αντιμετωπίστηκε, ήδη, με το να καταθέσουν ανάλογες ερωτήσεις για το ίδιο θέμα, τόσο η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, όσο και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ. Αρα, στη συζήτηση που θα γίνει, θα πάρουν μέρος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το κάνουν αυτό, γιατί δεν δέχθηκε ο Πρωθυπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Ο κ. Καραμανλής, από την πρώτη στιγμή είπε, καταθέτω ερώτηση, προκειμένου να συζητηθεί στην "Ωρα του Πρωθυπουργού" και ζητώ να πάρει πρωτοβουλία η κυβέρνηση γιατί -κατά το σχετικό άρθρο- μόνο η κυβέρνηση μπορεί να πάρει σχετική πρωτοβουλία για να γίνει συζήτηση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν μέρος στη συζήτηση. Εν τω μεταξύ, οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν ανάλογη ερώτηση. Αρα, εκ των πραγμάτων, παίρνουν μέρος στη συζήτηση@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τρία λεπτά;

ΡΕΠΠΑΣ: @ενώ στην άλλη διάταξη, η δυνατότητά τους είναι να μιλήσουν για ένα χρονικό διάστημα πέντε λεπτών. Αλλά, αντιλαμβάνεστε, ότι με την ανοχή που πάντα δείχνει το Προεδρείο σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει διαφορά. Είπα ότι κατ` αναλογίαν γίνεται η συζήτηση. Στη μία περίπτωση έχουν τρία λεπτά στη διάθεσή τους, στην άλλη έχουν πέντε λεπτά. Αυτό είναι, δηλαδή, το θέμα που θέτει η Ν.Δ.;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως γνωρίζετε γιατί κρύβεται ο Σουμάκης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κ. Σουμάκης δεν κρύβεται, γιατί άλλωστε δεν έχει κανένα λόγο. Είναι ένας άνθρωπος συνετός, σοβαρός ο οποίος, αυτή την ώρα, που από πολλούς γίνεται ένα "κυνήγι μαγισσών", προσπαθεί να προασπιστεί την αξιοπρέπειά του και το κάνει με το δικό του τρόπο. Ο κ. Σουμάκης θα μιλήσει την ώρα που εκείνος κρίνει ότι πρέπει να το κάνει και με τον τρόπο που θα επιλέξει. Οι θέσεις μας για τα θέματα αυτά, γιατί πολλές ερωτήσεις δεχθήκαμε τις τελευταίες ημέρες, γνωρίζετε ποιες είναι, γιατί έχουν διατυπωθεί με κάθε λεπτομέρεια. Μην επανέρχεστε σε αυτό το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτώ, γιατί το όνομα του κ. Σουμάκη είναι συνδεδεμένο με τον Πρωθυπουργό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σουμάκης εκλέγεται, επί σειρά ετών, βουλευτής Πειραιά. Τον τιμά ο πειραϊκός λαός και αυτό κάτι σημαίνει. Επίσης, ο κ. Σουμάκης υπήρξε ένας καλό υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είπατε ότι οι αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν, αν προχωρήσουν θα κάνουν πολλούς να νιώσουν πάρα πολύ άσχημα. Τι εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι όλα αυτά θα συζητηθούν την κατάλληλη στιγμή, αν χρειαστεί να γίνει τέτοια συζήτηση. Για την ώρα, παραμένω σε αυτή τη θέση: Η Ν.Δ. να αναλάβει τις ευθύνες της για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώσει τον ελληνικό λαό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει καμία υποχρέωση να ανοίξει μια συζήτηση που, κατά την άποψή της, δεν έχει θέση αυτή την ώρα και με αυτό τον τρόπο. Γιατί η κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει τη εντολή του ελληνικού λαού να χειριστεί τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα, με πολιτικές επιλογές που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών. Δεν θα επιτρέψει την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Αν κάποιοι το επιχειρήσουν, υπάρχουν απαντήσεις.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τίθεται θέμα άμεσης συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον κ. Σουμάκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ των άλλων, συναντά και στελέχη, συνεργάτες του με τους οποίους συζητά διάφορα θέματα. Το ότι αύριο στη Βουλή θα απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών για την τελευταία ναυτική τραγωδία, όπως επίσης, ότι μεθαύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με θέματα εμπορικής ναυτιλίας και θα πάρει αποφάσεις, μπορεί να οδηγήσει και σε συναντήσεις του Πρωθυπουργού με παράγοντες, με στελέχη που έχουν γνώση των θεμάτων αυτών, προκειμένου να έχει τις δικές τους απόψεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα θα γίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εάν ο κ. Λαμπράκης έχει το ασυμβίβαστο, μεταξύ του ιδιοκτήτη ΜΜΕ και ιδιοκτήτη επιχείρησης που έχει δοσοληψίες με το Δημόσιο, αυτό ελέγχεται από το αρμόδιο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, ως εκδοτική επιχείρηση, δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι εκδοτικές επιχειρήσεις δεν εμπίπτουν σε κάποιο πλαίσιο προβλεπόμενων κυρώσεων. Οσον αφορά τη συμμετοχή του στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ είναι μέτοχος, δεν έχει αυτοτελώς την άδεια λειτουργίας ενός ηλεκτρονικού ΜΜΕ. Είναι άλλο το νομικό πρόσωπο στο οποίο συμμετέχει ο ΔΟΛ, ως μέτοχος. Αρα, λοιπόν, όλα αυτά τα θέματα το ΕΣΡ τα αντιμετωπίζει με τον τρόπο που θεωρεί ως τον πλέον κατάλληλο.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Πρώτον, σκέφτεται ο Πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης; Και δεύτερον, θα γίνει η συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνεδρίαση του Ε.Γ. έχουμε ανακοινώσει ότι θα γίνει αύριο το βράδυ. Οσον αφορά το πρώτο θέμα που θέσατε, δε νομίζω ότι πρέπει να τίθεται τέτοιο ερώτημα. Η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της ελληνικής Βουλής και έχει την εμπιστοσύνη και του ελληνικού λαού. Αυτό είναι γνωστό.

Ι.ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πληροφορίες, σήμερα το πρωί, ανέφεραν ότι ο κ. Σημίτης έχει αποφασίσει να ζητήσει την παραίτηση του κ. Παπουτσή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Ι, ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για τη μη παρουσία στην υποδοχή των Ολυμπιονικών της Προέδρου του Αθήνα 2004.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κα Αγγελοπούλου επιστρέφει με άλλο μέσο, ιδιωτικό, και η ίδια είχε ενημερώσει ότι δεν θα είναι παρούσα σε αυτή τη σεμνή τελετή. Αυτό ήταν γνωστό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τίθεται θέμα από την απουσία@

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα θέμα δεν υπάρχει.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Τίθεται θέμα ανασχηματισμού;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Υπήρξε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εάν έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες ο Πρωθυπουργός με διάφορα στελέχη είναι κάτι που θα μου επιτρέψετε να μη το σχολιάσω, δοθέντος ότι δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες γίνονται κάθε ημέρα. Μην μπούμε σε αυτό τον κύκλο συζητήσεων.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε κάτι νεώτερο από την ελληνική, ευρωπαϊκή και ρωσική πρωτοβουλία σχετικά με το Γιουγκοσλαβικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε κάτι νεώτερο. Πιστεύουμε ότι είναι μια ορθολογική πρόταση, η οποία πρέπει να γίνει αποδεκτή από τις πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας. Μπορεί να δώσει διέξοδο στην κρίση. Πιστεύουμε ότι, τόσο ο κ. Μιλόσεβιτς, όσο και ο κ. Κουσουνίτσα αντιλαμβάνονται πως το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας και της χώρας μας, μπορεί να έχουν θετικό αποτέλεσμα για τη Γιουγκοσλαβία, όταν και οι ίδιοι πάρουν πρωτοβουλίες που οδηγούν σε εκτόνωση αυτής της έντασης, που χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή της Γιουγκοσλαβίας, αυτή την περίοδο.

ΦΙΛΗΣ: Είναι μια κοινή πρωτοβουλία αυτών των τριών μερών;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η γαλλική Προεδρία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πραγματικά έχει δείξει μια αυξημένη δραστηριότητα, την τελευταία περίοδο. Εχει αναπτύξει πρωτοβουλίες, έχει επικοινωνήσει με πάρα πολλούς συναδέλφους του. Είναι κοινή πρωτοβουλία, μπορεί να πει κανείς, όπου εκεί εμείς έχουμε ένα νευραλγικό ρόλο.

ΦΙΛΗΣ: Επιμένει η Αθήνα στην προτροπή-σύσταση προς τις πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας να συμμετάσχουν στο 2ο γύρο, εάν γίνει αυτός;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρόταση που κάνουμε είναι να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων των πρόσφατων εκλογών. Από κει και πέρα, οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας είναι αυτές που πρέπει να κάνουν τις επιλογές, οι οποίες είναι σύμφωνες με τις αρχές της δημοκρατίας και να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό που θέλουμε είναι να συμβάλλουμε, να ενθαρρύνουμε τις πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας να συνεννοηθούν, να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο, το οποίο οδηγεί σε διέξοδο, προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η κρίση.

ΦΙΛΗΣ: Μα, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Τσοχατζόπουλος ανοιχτά δήλωσαν προ ημερών, ότι πρέπει να γίνει ο 2ος γύρος των εκλογών@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ποια είναι η επίσημη θέση που διατυπώνουμε. Από κει και πέρα, οι πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας θα αποφασίσουν πώς θα ενεργοποιηθούν ή θα ενταχθούν στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα αυτή.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Υπήρχε τηλεφώνημα του Προέδρου Κλίντον στον Πρωθυπουργό για το Γιουγκοσλαβικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν υπήρξε τέτοια επικοινωνία. Επειδή είδα σχετικά δημοσιεύματα πρέπει να σας πω ότι δεν υπήρξε τέτοια επικοινωνία. Υπήρξε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σε αυτό το επίπεδο έγιναν οι συζητήσεις και η συνεργασία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 3 October 2000 - 13:06:44 UTC