Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να κάνω μια δήλωση με αφορμή την ομιλία του κ. Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Ο τρόπος με τον οποίο μίλησε δείχνει ότι δεν έχει συμφιλιωθεί με το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Με την αναφορά του, αφενός σε καθεστώς και καθεστωτικές αντιλήψεις και αφετέρου, με την αναδρομή σε περιστατικά, σε γεγονότα του παρελθόντος, του πρόσφατου και απώτερου, δείχνει ότι δεν έχει προτάσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα μας, δεν έχει θέσεις για το μέλλον της. Και αυτή την απουσία του από το προγραμματικό και πολιτικό πεδίο, προσπαθεί να τη συγκαλύψει με κατηγορίες κατά της κυβέρνησης. Μηδενίζει τα πάντα. Αγνοεί τα επιτεύγματα αυτής της χώρας και έτσι υποτιμά τον ελληνικό λαό στο σύνολό του.

Η Ελλάδα, τους τελευταίους μήνες, έγινε μέλος της ΟΝΕ της Ε.Ε. Εχει ένα σημαντικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που τη θέτει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών κρατών. Διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και έχει ενισχύσει τη διεθνή θέση της. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία είναι απολύτως αποκαλυπτικές. Η κυβέρνηση παίρνει όλες τις πρωτοβουλίες για να θωρακίσει θεσμικά τη χώρα, για να αναζητηθεί η αλήθεια σε όλες τις περιπτώσεις. Αντιθέτως, η Ν.Δ. μένει προσκολλημένη στο παρελθόν της. Η ηγεσία της ήττας της Ν.Δ. επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Μετά από αυτό η πορεία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προς την επόμενη ήττα, είναι προδιαγραμμένη.

Επειδή, παρά την παλαιότερη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, παρά τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, με αφορμή σχετική ερώτηση και τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον αρμόδιο Υφυπουργό, για τη χρήση των ελικοπτέρων SUPER PUMA, συντηρείται αυτή η συζήτηση κατά τρόπο ο οποίος προσβάλλει την αλήθεια και τη νοημοσύνη όλων μας, εκδόθηκε νέα ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μεταξύ των άλλων, αναφέρεται λεπτομερώς και συγκεκριμένα ότι τα πληρώματα των ελικοπτέρων SUPER PUMA δεν είχαν αξιολογηθεί και εξουσιοδοτηθεί να εκτελούν αποστολές έρευνας και διάσωσης τη νύχτα. Αυτή η θέση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας δίνει αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους, οι οποίοι επικαλούνται και πάλι τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των SUPER PUMA εκείνη την τραγική νύχτα, πράγμα το οποίο δεν ήταν δυνατό να συμβεί. Εχουν δοθεί απαντήσεις σε αυτό. Οποιοι συντηρούν το θέμα το κάνουν για λόγους προφανούς σκοπιμότητας. Είναι εντελώς ανεύθυνη και προσβλητική για τη μνήμη των νεκρών μια τέτοια προσέγγιση των διαφόρων πτυχών του συνολικού προβλήματος.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ένα προσωπικό θέμα, με αφορμή δημοσίευμα μεγάλης εφημερίδας για δήθεν ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί στα γραφεία μας: Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το πολιτικό γραφείο μου δεν βρίσκεται στην οδό Σίνα, ούτε έχουν τοποθετηθεί, στο δημόσιο χώρο μπροστά στην είσοδο του γραφείο μου, μπάρες ή άλλες κατασκευές προς διευκόλυνσή μου. Είναι απολύτως ανακριβές. Οφείλεται σε άγνοια ό,τι αντίθετο γράφεται. Το ίδιο ισχύει και για το συνάδελφο Τηλέμαχο Χυτήρη, όπως ο ίδιος με πληροφόρησε.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Η δικαστική εξουσία στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη. Ωστόσο, πολιτικός προϊστάμενος υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης, έστω και με εποπτικό ρόλο. Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω εάν σας προβληματίζει το γεγονός ότι -ειδικά με αφορμή το ναυάγιο του ΣΑΜΙΝΑ- πάρα πολλά στοιχεία τα οποία συγκεντρώνονται από τις δικαστικές αρχές, σχεδόν αυτούσια, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η δικαστική έρευνα -η οποία γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει ή πρέπει να διασφαλίζει το απόρρητο των καταθέσεων- διαφυλάσσεται όταν οι μάρτυρες που καταθέτουν ή οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί, πρώτα απ όλα, σέβονται αυτό τον κανόνα. Νομίζω ότι δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο. Το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν. Σε κάποιες περιπτώσεις διαρρέουν πληροφορίες από τις καταθέσεις μαρτύρων, ίσως από τους ίδιους. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο, γιατί προκαλείται σύγχυση ή καλλιεργούνται εντυπώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν εμπόδια κατά την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας. Θα πρέπει όλοι να έχουμε τη στοιχειώδη υπομονή, να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα για να γνωρίζουμε πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα. Αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλουμε στα θύματα, στους οικείους τους που -όπως κι εμείς, εκείνοι πολύ περισσότερο- απαιτούν να λάμψει η αλήθεια. Αυτή την απαίτηση πρέπει να τη σεβαστούμε όλοι.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για όσα δηλώνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην εφημερίδα "Εξουσία", χαρακτηρίζοντας κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ κουρασμένους, ότι γεννήθηκαν γέροι, ότι δεν έχουν ανανεωμένες ιδέες και ένα, επίσης, σχόλιό σας για τη δήλωση που έκανε σήμερα ο κ. Πάγκαλος, ότι είναι απαραίτητες οι κρίσεις και οι αναθεωρήσεις στη διαδικασία αλλαγής στα πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, ο κ. Λαλιώτης εξέφρασε τις απόψεις του. Δεν θα ερμηνεύσω τις θέσεις του. Μπορείτε να απευθυνθείτε στον ίδιο, αν ζητάτε περαιτέρω διευκρινίσεις. Αυτό που έχω να πω είναι ότι ο κ. Λαλιώτης προσφέρει στην κυβέρνηση, στην παράταξη και επί πολλά χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, στις επάλξεις. Επίσης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση το νόμο για τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου και το Κίνημα λειτουργεί με βάση τις αρχές που διέπουν το Καταστατικό του. Αρα, όλα αυτά τα θέματα είναι λυμένα σε μια δημοκρατική κοινωνία, σε κόμματα που είναι ανοιχτά προς την κοινωνία και λειτουργούν συλλογικά και δημοκρατικά. Αυτές οι απόψεις είναι αναμενόμενο να εκφράζονται ελεύθερα, αβίαστα. Δεν υπάρχει λογοκρισία, δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τη διαδικασία αυτή.

Οσον αφορά τις δηλώσεις και το σχόλιο του κ. Πάγκαλου, ο υπουργός Πολιτισμού ενδιαφέρεται, περισσότερο ίσως σε σχέση με όλους τους άλλους, να πετύχει η Ολυμπιάδα του 2004. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εθνική υπόθεση. Ολοι πρέπει να συμβάλλουμε στην άρτια οργάνωσή τους. Ο κ. Πάγκαλος επισημαίνει ότι αυτό που έχει σημασία είναι να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και προκειμένου να το πετύχουμε, θα πρέπει πάντα να αξιολογούνται τα μέσα, αλλά και τα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο μας βρίσκει όλους σύμφωνους.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ακουσα τον κ. Κουσελά να μιλά για εργασιακό μεσαίωνα που θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Σας προβληματίζουν τέτοιες απόψεις, όταν μάλιστα ακούγονται από μέλος της Κ.Ε., γιατί ο κ. Κουσελάς είναι μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κουσελάς έχει συγκεκριμένη συνδικαλιστική ιδιότητα. Οι απόψεις των εκπροσώπων των εργαζόμενων ακούγονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Ασφαλώς, είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα και η κινητοποίηση και η απεργία των εργαζόμενων, αλλά και η διατύπωση απόψεων που πολλές φορές μπορεί να μη σε βρίσκουν σύμφωνο, αλλά δεν μπορείς να αγνοήσεις. Αυτό το οποίο έχει σημασία και αυτό προτάσσουμε εμείς, είναι ο διάλογος. Δίνουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε όλες τις πλευρές να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν όλους, γιατί αυτά αποτελούν κοινωνικά προβλήματα, ώστε με συνεννόηση και συνεργασία να φθάσουμε στην καλύτερη λύση. Γιατί τα καλύτερα αποτελέσματα τα επιτυγχάνουμε μέσα από διάλογο, συνεννόηση και συνεργασία. Αυτό προτείνει η κυβέρνηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο κ. Ροκόφυλλος φέρεται και λέω φέρεται, γιατί το άκουσα από σχόλιο ραδιοφωνικού σταθμού και δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω, να έχει δηλώσει πως είχε ενημερώσει τον κ. Κοσμίδη για την ενέργειά του να παρευρεθεί στη σύσκεψη των στελεχών της "ΜΙΝΩΑΝ". Τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό το θέμα χθες, αλλά βλέπω να συντηρείται μια σχετική συζήτηση και σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι καθώς εξελισσόταν η συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κοσμίδης πληροφορήθηκε, νομίζω από συναδέλφους σας, ότι ο κ. Ροκόφυλλος βρίσκεται στα γραφεία της συγκεκριμένης εταιρίας. Με δική του πρωτοβουλία επικοινώνησε αμέσως με τον κ. Ροκόφυλλο, του επισήμανε την ευθύνη που έχει να αποσυρθεί αμέσως από οποιαδήποτε διαβούλευση ή συζήτηση που γινόταν εκείνη την ώρα για το τραγικό ναυάγιο. Επέστησε την ευθύνη αυτή στον κ. Ροκόφυλλο απηχώντας, πιστεύω, τα αισθήματα των βουλευτών, των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνητικών παραγόντων. Η ενημέρωση που είχε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά από τον κ. Κοσμίδη και η απολύτως σύμφωνη θέση που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός μετά την πρωτοβουλία αυτή του κ. Κοσμίδη, δείχνουν ότι δεν τέθηκε θέμα ενημέρωσης ή ανοχής από μέρους του κ. Κοσμίδη ή της κυβέρνησης, για μια ατομική πρωτοβουλία που αφορά τον κ. Ροκόφυλλο και όχι την κυβέρνηση.

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Προηγουμένως, στην ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης στην Κ.Ο της Ν.Δ., σας κατηγόρησε ότι προωθείτε ένα νομοσχέδιο για το ΕΣΡ άκρως κομματικό. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο. Χαίρομαι, όμως, που ασχολείται με τα ραδιοτηλεοπτικά θέματα. Είναι κάτι που δείχνει πως τα θέματα αυτά προκαλούν ευρύτερο ενδιαφέρον, γιατί είναι πολύ σημαντικά για τη λειτουργία της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Το νομοσχέδιο αυτό, όχι μόνο δεν είναι κομματικό, αλλά αντιθέτως αναβαθμίζει το ΕΣΡ, δίνοντάς του απολύτως αρμοδιότητες σε όλους τους τομείς: και για τη χορήγηση αδειών σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και για την επιβολή κυρώσεων με αποφάσεις του που είναι πράξεις αμέσως εκτελεστές και για τον έλεγχο, όσον αφορά την τήρηση της δεοντολογίας από τα ΜΜΕ. Αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι τούτο: Ενώ σε όλη την Ευρώπη οι αντίστοιχες αρχές διορίζονται από τον αρμόδιο υπουργό ή από το Υπουργικό Συμβούλιο ή εν πάση περιπτώσει με εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας, στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόταση που έχουμε διατυπώσει, η κυβέρνηση δεν έχει ουδεμία εμπλοκή σε αυτό το θέμα. Το ΕΣΡ, όμως, είναι ανεξάρτητη αρχή, δεν μπορεί να είναι διακομματικό όργανο, γιατί κάποιοι το θέλουν διακομματικό όργανο. Θέλουν, δηλαδή, τα ίδια τα κόμματα να υποδεικνύουν οιωνοί εκπροσώπους τους για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει παραδεκτό. Γιατί, βεβαίως, τα πολιτικά κόμματα έχουν ρόλο, αλλά το ΕΣΡ πρέπει να συγκροτείται από προσωπικότητες με κύρος, με γνώση, με ευρύτερη αποδοχή στην ελληνική κοινωνία, προκειμένου να επιτελέσουν το πολύ σημαντικό έργο τους. Αρα, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια όσα ισχυρίζεται ο κ. Βαρβιτσιώτης. Σε επίρρωση των όσων λέω, προκαλώ εσάς και οποιονδήποτε να συγκρίνει το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο εισηγούμαστε και ισχύει στην Ελλάδα για τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, με το αντίστοιχο νομικό, θεσμικό πλαίσιο οποιασδήποτε άλλης χώρας της Ε.Ε. και τότε μπορείτε να βγάλετε εύκολα συμπέρασμα γιατί θα δείτε πόσο προωθημένες είναι οι ρυθμίσεις για το καθεστώς του ΕΣΡ στην Ελλάδα. Αυτό και μόνο μπορεί να δώσει την καλύτερη απάντηση. Προκαλώ οποιονδήποτε να το κάνει και ας μιλήσει, αφού προχωρήσει σε αυτή τη συγκριτική μελέτη.

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Είπατε ότι τα πληρώματα των ελικοπτέρων Super Puma δεν μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες τις βραδινές ώρες. Μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της ημέρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες μόνο για τη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού την ημέρα, όχι για να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις, γιατί γνωρίζετε ότι δεν έχουν αξιολογηθεί και δεν έχει πιστοποιηθεί η ετοιμότητά τους για να λάβουν μέρος σε επιχειρησιακές ενέργειες.

Σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σε σημερινά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση προωθεί τη συγχώνευση περισσότερων ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ. Ποιά είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των ταμείων και κατά πόσο είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων;

ΡΕΠΠΑΣ: Το γενικό ασφαλιστικό θέμα είναι πολύ σημαντικό. Γι αυτό η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε ξένο οίκο την κατάρτιση μελέτης που προβλέπεται να ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου. Με βάση τα πορίσματα αυτής της μελέτης θα ακολουθήσει διάλογος με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για την εφαρμογή των μέτρων, που είναι αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα μείζον πρόβλημα όπως είναι το Ασφαλιστικό. Οσα άλλα λέγονται δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις της ΟΤΟΕ, οι ίδιοι οι τραπεζοϋπάλληλοι έθεσαν το ασφαλιστικό τους θέμα στην κυβέρνηση και ζήτησαν την παρέμβασή της. Η κυβέρνηση πρότεινε να ενταχθεί η κύρια ασφάλιση στο ΙΚΑ και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας για τους τραπεζοϋπαλλήλους, όσον αφορά την επικούρηση. Το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό προς συζήτηση, αφού δεν έχει επέλθει συμφωνία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 10 October 2000 - 14:05:08 UTC