Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓ

Ο ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί το μεσημέρι, όπως γνωρίζετε, για τη Γαλλία, προκειμένου να λάβει μέρος στην Ατυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Χθες το απόγευμα είχε σειρά συναντήσεων για θέματα που αφορούν την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Και σήμερα το πρωί είχε τη δυνατότητα, πριν την αναχώρησή του για τη Γαλλία, να δεχθεί τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο. Εκαναν μια ανασκόπηση της προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα μας, των αποτελεσμάτων που μέχρι τώρα έχουμε πετύχει. Επιβεβαιώθηκε ότι, σύμφωνα με τα όσα έχουμε αποφασίσει, συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, να απαντήσω σε μια γραπτή ερώτηση που έχει διατυπωθεί από την εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος», που εκδίδει ο κ. Μήτσης και αφορά την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Η ερώτηση έχει ως εξής: «Τις τελευταίες ημέρες, στην εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος, σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, εμφανίζεται ο υπουργός Παιδείας κ. Ευθυμίου να έχει προχωρήσει σε παράνομους ή παράτυπους διορισμούς εκπαιδευτικών, θέμα για το οποίο οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Το θέμα, όπως πιθανόν γνωρίζετε έφθασε και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο υπεύθυνος τομέα της Ν.Δ, βουλευτής Α@ Πειραιά κ. Καλός, ενώ ο Γ.Γ. της ΟΛΜΕ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα, που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο (12.10), επιρρίπτει τις ευθύνες για το σοβαρό αυτό συμβάν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πώς έχει ακριβώς το θέμα;».

Πρέπει να σας πω ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών για τη χρονιά αυτή γίνονται κατά ένα τμήμα από την επετηρίδα -το έχουμε πει αυτό, είναι η θέση που από την αρχή είχαμε εξαγγείλει- και κατά ένα άλλο τμήμα από τον κατάλογο των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, στο διαγωνισμό του 1998. Ο κατάλογος ο οποίος διαμορφώθηκε μετά από το διαγωνισμό που διενήργησε το ΑΣΕΠ το 1998, δεν ενεργοποιήθηκε το 1999. Ο διαγωνισμός ο οποίος έγινε φέτος αφορά προσλήψεις που θα γίνουν το επόμενο έτος. Για τη φετινή χρονιά, λοιπόν, οι προσλήψεις γίνονται από την επετηρίδα αφενός και αφετέρου από τον κατάλογο επιτυχόντων του 1998.

Η υπόθεση αφορά την πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού Κοινωνιολόγων. Πρέπει να σας πω ότι ο νόμος επιτρέπει, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προσλαμβάνονται κοινωνιολόγοι, ακόμα κι αν δεν έχουν το παιδαγωγικό πτυχίο της ΣΕΛΕΤΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε το εξής: Αφού εξαντλήθηκε ο αριθμός των κοινωνιολόγων από την επετηρίδα, προσλήφθηκαν επιπροσθέτως οκτώ κοινωνιολόγοι χωρίς να έχουν αυτό το παιδαγωγικό πτυχίο της ΣΕΛΕΤΕ. Ο βασικός, νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα και αυτό είναι το πρώτο σημείο που επισημαίνουμε. Δεύτερον, οι συγκεκριμένοι κοινωνιολόγοι, οι οποίοι προσλήφθηκαν χωρίς να έχουν το παιδαγωγικό πτυχίο της ΣΕΛΕΤΕ, προσλήφθηκαν αφού εξαντλήθηκε ο αριθμός των κοινωνιολόγων που είχαν το παιδαγωγικό πτυχίο. Και τρίτον, στο διαγωνισμό που έκανε το ΑΣΕΠ το 1998, στον κατάλογο των επιτυχόντων, συμπεριλαμβάνονταν και οι οκτώ κοινωνιολόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε τώρα αυτό το θέμα. Δηλαδή, από τότε είχαν ενταχθεί σε ένα κατάλογο προς διορισμό. Αυτή ακριβώς είναι η απάντησή μας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Γράφονται διάφορα σενάρια περί παραιτήσεως στελεχών του 2004, από την κα Αγγελοπούλου μέχρι διάφορα άλλα στελέχη. Υπάρχει θέμα παραίτησης στελεχών;

ΡΕΠΠΑΣ: Να ρωτήσετε τα στελέχη. Εχω απαντήσει κατ` επανάληψη. Εμείς έχουμε επιλέξει ένα ορισμένο μοντέλο οργάνωσης των δυνάμεών μας, προκειμένου να προετοιμαστούμε για την Ολυμπιάδα. Συνεχίζουμε με αυτό το μοντέλο.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Εχει προταθεί στον κ. Αβραμόπουλο να αναλάβει θέση επικεφαλής..;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια. Γιατί, όμως, οτιδήποτε γράφεται πρέπει να το συζητούμε εδώ; Γιατί δεν κάνετε μια διασταύρωση πριν θέσετε τέτοιες ερωτήσεις; Δεν νομίζω ότι είναι σωστό οτιδήποτε γράφεται ή λέγεται αυτόματα να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

ΚΑΠΠΟΣ: Τουλάχιστον 200 κρατούμενοι αλλοδαποί, στον Κορυδαλλό και στη Γενική Ασφάλεια, έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας για τις άθλιες συνθήκες κράτησης. Υπάρχουν καταγγελίες ότι ένας επίσης μεγάλος αριθμός αλλοδαπών κρατουμένων, παρά το γεγονός ότι έχουν εκτίσει τις ποινές τους εξακολουθούν να κρατούνται. Τι έχει να πει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στα αρμόδια υπουργεία.

ΚΑΠΠΟΣ: Νομίζω ότι είναι κάτι που αφορά γενικότερα την κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς! Να απευθυνθείτε, όμως, στα αρμόδια υπουργεία για να έχετε λεπτομερή στοιχεία.

ΚΑΠΠΟΣ: Η διαβίωση 200 ανθρώπων@.

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνούμε απόλυτα. Η διαβίωση των κρατουμένων αποτελεί θέμα, το οποίο δεν μπορεί να είναι -και βεβαίως, δεν είναι- εκτός του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης. Είναι ασφαλώς σημαντικό θέμα. Και επειδή σας ενδιαφέρει τόσο πολύ , να απευθυνθείτε στα αρμόδια υπουργεία, στις αρμόδιες υπηρεσίες για να έχετε στη διάθεσή σας λεπτομερή στοιχεία. Απορώ πώς δεν το κάνατε μέχρι τώρα, πώς δεν απευθυνθήκατε ακόμη στα αρμόδια υπουργεία;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Φούρας λέει για τον κ. Σαλελέ, «εγώ δεν έχω καμία ευθύνη, τον βρήκα». Ο κ. Φλωρίδης, επίσης, έκανε δήλωση χθες και είπε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για ό,τι έκανε ο κ. Σαλελές. Ποιος τοποθέτησε τον κ. Σαλελέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε χθες σε πολλές σχετικές ερωτήσεις και οι απαντήσεις που δώσαμε κάλυψαν όλες τις πτυχές του συγκεκριμένου θέματος. Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχε μιλήσει ούτε ο πρώην υπουργός Αθλητισμού, ούτε ο νυν, χθες, όταν σας ρωτήσαμε. Ο ένας λέει «τον βρήκα», ο άλλος λέει «δεν ξέρω».

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιό νέο στοιχείο προέκυψε από τις δηλώσεις αυτές, ώστε να ξανασυζητήσουμε το θέμα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε ποιος τον τοποθέτησε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε να μου πείτε ποιο νέο στοιχείο έχει προκύψει, προκειμένου να προκληθεί μια νέα συζήτηση, ένας νέος γύρος ερωτήσεων; Είπα ότι η κυβέρνηση κρίθηκε από το λαό στις πρόσφατες εκλογές. Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη δομή, συγκεκριμένα στελέχη είχαν αντίστοιχες αρμοδιότητες. Γνωρίζετε πώς είχε στελεχωθεί το κράτος στις διάφορες υπηρεσίες του. Από κει και πέρα, είμαστε σε μια άλλη περίοδο. Για την περίοδο αυτή, τη δουλειά μας και τα πεπραγμένα μας, θα έρθει η ώρα να κριθούμε από τον ελληνικό λαό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτώ, ποιος τον τοποθέτησε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δώσαμε απαντήσεις σε όλα αυτά τα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε δώσατε σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδωσα απαντήσεις, χθες, γι όλα τα θέματα. Θα απαντήσουμε ποιος τοποθέτησε τον κ. Σαλελέ, πριν από κάποια χρόνια; Αυτό ρωτάτε; Ασφαλώς, οι τοποθετήσεις γίνονται με μια ορισμένη διαδικασία, στην οποία είναι σύμφωνοι οι, κατά περίπτωση, αρμόδιοι υπουργοί. Από κει και πέρα, σας είπα ότι το κυβερνητικό σχήμα, οι κρατικοί αξιωματούχοι κρίθηκαν στις πρόσφατες εκλογές. Ο καθένας έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει, κατά τη δική του άποψη, προκειμένου να συμβάλει στην εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ. Και αυτή η εκλογική επιτυχία ήρθε. Θα κριθούμε πάλι, λοιπόν, την κατάλληλη στιγμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι ό,τι έγινε πιο πριν, δηλαδή, δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες; Δεν ήσασταν τότε κυβέρνηση; Δεν ήταν κυβέρνηση Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλά χρόνια είμαστε κυβέρνηση και θα είμαστε ακόμη για πολλά. Με την εντολή του ελληνικού λαού είμαστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σβήνετε όλα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σβήνουμε τίποτα, όπως δεν τα σβήνει και ο ελληνικός λαός. Εμείς δεν είμαστε Καίσαρες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι πολιτικοί εκλέγονται με μυστική ψήφο του λαού. Εχουν συγκεκριμένη εντολή και θητεία χρονικά προσδιορισμένη. Ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος και αυτός έχει το λόγο να κρίνει κάθε ενέργειά μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι τον τοποθέτησε προσωπικά ο κ. Σημίτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι τελικά θέλετε να συζητούμε όλα αυτά τα θέματα, με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να καταλήγουμε στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ερώτηση κάνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι αυτή η προσέγγιση δεν είναι απλώς λανθασμένη, αλλά γίνεται με απόλυτη σκοπιμότητα, η οποία είναι προφανής. Τι σχέση έχει ο Πρωθυπουργός;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Συναδινός συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον Πρωθυπουργό. Ποιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση αφορούσε την προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα του 2004. Ποιο άλλο μπορεί να ήταν το αντικείμενο; Οι συγκοινωνίες, η ακτοπλοΐα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπέβαλε παραίτηση; Γιατί δεν έφυγε από την ίδια πόρτα που έφυγαν οι άλλοι δύο. Γι αυτό το λέω.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπέβαλε καμία παραίτηση. Συνεχίζει την προσπάθειά του. Και λυπούμαι γιατί κάθε φορά δημιουργείται ένα «θρίλερ» όταν ο Πρωθυπουργός έχει κάποιες συναντήσεις. Νομίζω ότι δεν είναι σωστός αυτός ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι έφυγε από πίσω! Εγώ τα λέω; Ηταν όλοι οι συνάδελφοι εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Προκύπτει από πουθενά ότι κάθε φορά που γίνεται μια συνάντηση, ένα ενδεχόμενο και μάλιστα το πιο πιθανό, είναι να προκύψει παραίτηση; Αυτό λέτε ουσιαστικά. Κάθε φορά που γίνεται μια συνάντηση, ρωτάτε εάν πρόκειται να παραιτηθεί κάποιος !

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον τελευταίο καιρό γίνονται κάποιες απελάσεις κυρίως Κούρδων. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους Κούρδους;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ασκούν τις αρμοδιότητές τους και ενεργούν με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους σ` αυτές τις περιπτώσεις. Δεν υπάρχει κανένα ειδικό πρόβλημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που κυκλοφορεί, ότι ο κ. Τζεμ έδωσε κάποια λίστα στον κ. Παπανδρέου και ζήτησε να τους απελάσει από την Ελλάδα, είναι αλήθεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Δε δεχόμαστε τέτοιες λίστες, ούτε από τον κ. Τζεμ, ούτε από οποιονδήποτε ξένο παράγοντα, όποια ιδιότητα κι αν έχει. Εχουμε αυτονομία και ασκούμε πολιτική με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια στη χώρα. Υπάρχουν κανόνες για το πώς εισέρχεται και διαβιεί κάποιος στην Ελλάδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, κατά τύχη, οι απελάσεις άρχισαν μετά την επιστροφή του κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι δική σας εκδοχή.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γνωρίζετε αν η Οργανωτική Επιτροπή του 2004 είναι σε θέση μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα ή εν πάση περιπτώσει ως το τέλος του Οκτώβρη, να ανακοινώσει τη συμφωνία για τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Να μιλήσω εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής; Δεν έχει υπηρεσίες η Οργανωτική Επιτροπή;

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ρωτώ αν η κυβέρνηση γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτό το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Οργανωτικής Επιτροπής. Δεν έχει σχέση η κυβέρνηση με αυτό.

Ι.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μήπως ο κ. Συναδινός ενημέρωσε, χθες, τον Πρωθυπουργό γι αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζήτησαν για όλα τα θέματα που αφορούν την προετοιμασία της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό το φως της εμπειρίας που αποκόμισε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο έλευσης του κ. Σάμαρανκ στην Αθήνα, πριν από το Νοέμβριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Αν όμως, ο κ. Σάμαρανκ έρθει στην Ελλάδα, συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνεται συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, το γνωρίζετε και από το παρελθόν.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με τον κ. Ρογκ θα συναντηθεί, πριν από την προγραμματισμένη το Νοέμβριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει προγραμματισθεί οποιαδήποτε τέτοια επίσκεψη ή συνάντηση.

ΚΑΠΠΟΣ: Εχει αρχίσει να ενεργοποιείται από τις σε οκτώ σημεία συμφωνίες ήσσονος σημασίας που υπέγραψε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Τζεμ έστω κι αν δεν έχουν, κατ αρχήν κυρωθεί από τη Βουλή, αυτό το κομμάτι που αφορά το υποτιθέμενο αντιτρομοκρατικό μέρος;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά -το είπατε άλλωστε- ότι δεν έχουν κυρωθεί από την ελληνική Βουλή τα κείμενα αυτά. Η εφαρμογή των διατάξεων των κειμένων αυτών θα γίνει αμέσως μετά. Δεν έχει καμιά σχέση η δραστηριότητα των αρμοδίων υπηρεσιών με αυτό που εσείς υπονοείτε.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση για τις δηλώσεις Κοσκωτά, περί μελλοντικής επιχειρηματικής δράσης. Και επίσης, επειδή παρατηρείται κάτι περίεργο σε σχέση με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν το διάστημα που είναι εκτός φυλακής, αυτές τις δύο μέρες. Και εννοώ ότι αυτός ο άνθρωπος περιβάλλεται από ανθρώπους του στυλ Λυμπέρη, γνωστού για τον ρόλο του στο Πολυτεχνείο. Μήπως έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο και γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι θέμα που αφορά τη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση τι σχόλιο θέλετε να κάνει, ώστε να σας ικανοποιεί; Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Ο κ. Κοσκωτάς ανήκει στη δικαιοδοσία των οργάνων της Δικαιοσύνης.

ΦΙΛΗΣ: Ποιοι είναι οι στόχοι της ελληνικής Κυβέρνησης στην Ατυπη Σύνοδο που γίνεται αύριο και μεθαύριο στο Μπιαρίτζ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι εκεί θα συζητηθούν θέματα της Διακυβερνητικής, προκειμένου να δοθεί μια σημαντική πολιτική ώθηση, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στην Τακτική Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στη Νίκαια, στις αρχές Δεκεμβρίου. Θέματα των εξωτερικών σχέσεων της Ε.Ε. ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών στην Ε.Ε., έχουν προτεραιότητα. Θα συζητηθούν βεβαίως, και πολιτικά ζητήματα για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Μπορώ να σας πω ότι ο κ. Κοστούνιτσα, ο οποίος έχει προσκληθεί από τη γαλλική Προεδρία και θα συμμετάσχει στο γεύμα το οποίο παρατίθεται το Σάββατο το μεσημέρι, έχει ζητήσει να συναντηθεί και θα συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο αυτής της Διάσκεψης. Ο κ. Κοστούνιτσα πέραν του προεδρεύοντος της Ε.Ε. κ. Σιράκ με τον οποίο βεβαίως θα έχει συνάντηση, θα ήθελε ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ε.Ε. με τον οποίο θα συνομιλήσει να είναι ο κ. Σημίτης. Η συνάντηση αυτή υπολογίζεται να γίνει το Σάββατο αργά το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν η ελληνική Κυβέρνηση πρόκειται να συγκατατεθεί στη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στα ντοκουμέντα της Συνόδου, η οποία επικρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση Ιδιοκτητών Τύπου ότι περιορίζει το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Βλέπω πολλά δημοσιεύματα τα οποία μεταξύ των άλλων δίνουν την εντύπωση σε κάποιον που δεν γνωρίζει, πως έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα, ότι στην πατρίδα μας υπάρχει περιορισμός ή ένα είδος αστυνόμευσης στον Τύπο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην Ελλάδα η ελευθεροτυπία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι συζητήσεις που θα γίνουν εκεί είναι χρήσιμες. Εμείς βεβαίως θα υπερασπιστούμε το αγαθό της ελευθεροτυπίας, που είναι συστατικό μιας Δημοκρατίας. Επίσης, θα πρέπει να υπερασπισθούμε τα άτομα και την προσωπικότητά τους από άδικες προσβολές. Γνωρίζετε ότι πολλές φορές τα Μέσα Ενημέρωσης με άδικες προσβολές οδηγούν τα άτομα σε αδιέξοδο. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ξένο στην πατρίδα μας και δημιουργεί πολλά προβλήματα. Γιατί εν ονόματι της ελευθεροτυπίας λέγονται και γράφονται πράγματα που δεν έχουν καμιά σχέση με τη δημοσιογραφία. Αρα λοιπόν θα πρέπει τα ρυπαρογραφήματα να αντιμετωπιστούν. Και αυτό είναι χρέος πρώτα και κύρια των ίδιων των λειτουργών των ΜΜΕ. Δεν νομίζω να έχετε αντίρρηση σ' αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Αλλο είναι το θέμα. Ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της Χάρτας των Δικαιωμάτων να διατυπωθεί η διάκριση που υπάρχει στο Σύνταγμα της χώρας μας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ Τύπου και ηλεκτρονικών ΜΜΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η θέση μας. Αλλά σας είπα ότι όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν. Γιατί πολλές φορές η Δημοσιογραφία, είτε έντυπη, είτε από τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, εν ονόματι της ελευθεροτυπίας επιδίδεται σε ένα κανιβαλισμό. Αυτό απασχολεί τις χώρες της Ε.Ε.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι άλλο θέμα. Είναι απολύτως συμβατό. Είναι το ίδιο θέμα με αυτό που απασχολεί και τη Σύνοδο.

ΦΙΛΗΣ: Θέλω μια ευθεία απάντηση, αν ο Πρωθυπουργός θα υποστηρίξει τη συνταγματική διάκριση, που υπάρχει στην Ελλάδα, μεταξύ@

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει στο Σύνταγμά μας και παραμένει η διάκριση αυτή. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Είναι θέση που έχει διατυπωθεί από παλιά στο Σύνταγμα και παραμένει και στις νέες ρυθμίσεις.

ΦΙΛΗΣ: Στην Ευρωπαϊκή Χάρτα θα διατυπωθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική μας θέση. Σας είπα, όμως, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Και απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, που είναι και μια πρόκληση για όλους, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και αξιόπιστοι.

ΦΙΛΗΣ: Το πρόβλημα αυτό δεν το λύνουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να το αντιμετωπίζουν πρώτα απ όλα οι ίδιοι οι λειτουργοί των ΜΜΕ. Και δεν το κάνουν μέχρι τώρα, στο βαθμό που θα μπορούσαν ή θα έπρεπε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 12 October 2000 - 14:05:08 UTC