Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω εισαγωγικώς για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού γι αυτή την εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Κινήματος. Στη 1.30 θα δεχθεί την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004 κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, ενόψει της αυριανής (10 το πρωί) διυπουργικής σύσκεψης που θα έχει αντικείμενο την προετοιμασία της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ενδεχόμενο μετά το τέλος της διυπουργικής σύσκεψης ο Πρωθυπουργός να έχει, κατά περίπτωση, συνεργασία με υπουργούς που έχουν αρμοδιότητα σε θέματα προετοιμασίας της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Απόψε ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί βραβευθέντες μαθητές της Β@ Λυκείου που διακρίθηκαν στις επιδόσεις τους και επισκέφθηκαν διάφορες χώρες της Ε.Ε., στο πλαίσιο προγράμματος που είχαν εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.

Την Τετάρτη το πρωί, στις 10.30, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τακτική συνάντησή τους, προκειμένου να τον ενημερώσει για θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και θα ασχοληθεί με την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί ομάδα περίπου 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Θα συζητηθούν θέματα λειτουργίας της Κ.Ο. και οι πολιτικές εξελίξεις. Δεν έχει ανακοινωθεί ποιοι θα είναι οι βουλευτές. Είναι ένα θέμα που το χειρίζεται ο Υπουργός Επικρατείας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Η σύνθεση αυτής της ομάδας των βουλευτών δεν θα γίνει με κριτήρια γεωγραφικά, είτε κριτήρια αρμοδιοτήτων, αναλόγως δηλαδή πώς είναι ενταγμένοι στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του Πρωθυπουργού με τους βουλευτές. Αυτή θα είναι η πρώτη επικοινωνία. Θα ακολουθήσουν και άλλες.

Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του Νεόκοσμου Τζάλλα, δημοσιογράφου ο οποίος ήταν πάντα ακούραστος και συνεπής, ως ανταποκριτής ξένων ΜΜΕ. Ηταν παρών, ενημέρωσε τη διεθνή κοινή γνώμη για σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Η δημοσιογραφική οικογένεια έχει μια σημαντική απώλεια.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε τι γίνεται με το Αλβανικό, γιατί από την πλευρά των Τιράνων διαφαίνεται μια σκλήρυνση στη στάση τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην Αλβανία, στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας. Γνωρίζετε ότι η αλβανική κυβέρνηση είχε εγγυηθεί ότι οι εκλογικές διαδικασίες θα γίνουν με τρόπο αδιάβλητο. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας -από παρατηρητές ξένων οργανισμών, αλλά και από τις δικές μας υπηρεσίες στο γειτονικό κράτος- οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας. Αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε στους διεθνείς οργανισμούς. Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει επιδοθεί, αυτή την ώρα, στην προσπάθεια να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία. Ανάλογα στοιχεία έχουν και οι ξένοι οργανισμοί. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μετά από δική μας πρωτοβουλία. Ασφαλώς, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις επηρεάζονται από τέτοιου είδους συμπεριφορές της γειτονικής χώρας. Αυτό που έχει σημασία είναι, η κατάσταση να παραμείνει υπό έλεγχο. Θα πρέπει να απομονωθούν φαινόμενα ή συμπεριφορές που βλάπτουν την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμη φορά δηλώνει ότι θα διασφαλίσει τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα. Δεν χωρεί οποιαδήποτε έκπτωση στο θέμα αυτό. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι επιθυμούμε την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων. Η προσπάθεια αυτή από τη δική μας πλευρά δεν είναι μονόδρομος. Τα συγκεκριμένα θέματα που προέκυψαν, τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την εκλογική διαδικασία, θα αναφερθούν στους διεθνείς οργανισμούς και ασφαλώς θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να κατοχυρώσουμε μια διαδικασία αδιαμφισβήτητη, όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, έχουμε δεχθεί κάθε αλλαγή στο εκλογικό σύστημα να ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές και όχι τις επόμενες, εκτός βέβαια αν προκύψει μια συμφωνία ενός μεγάλου αριθμού βουλευτών, των 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αυτό το θέμα, λοιπόν, αντιμετωπίζεται αυτή την ώρα στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση οποιοδήποτε άλλο συναφές ζήτημα αλλαγής του εκλογικού συστήματος. Και μιλώ βέβαια για το εκλογικό σύστημα, όχι για τον εκλογικό νόμο, γιατί ο εκλογικός νόμος είναι κάτι ευρύτερο. Αφορά και διαδικασίες, διοικητικές ενέργειες για τη διεξαγωγή των εκλογών. Αρα, λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο. Μένουμε σε αυτό που γνωρίζετε.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχουμε προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης που το τελευταίο διάστημα επανέρχονται σε πάγιες θέσεις. Ο κ. Πάγκαλος στην Κεντρική Επιτροπή είπε ότι ο μόνος τρόπος περιφρούρησης του πολιτικού κόσμου είναι ένα μεικτό σύστημα, για να μπορέσει να αναβαθμιστεί και ποιοτικά, αλλά και για να περιφρουρηθεί από επιρροές άλλων κέντρων. Ο κ. Σκανδαλίδης σε συνέντευξή του σήμερα επανέρχεται στο θέμα και λέει ότι χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ το έθεσε και ο κ. Παπαντωνίου. Ρωτώ, λοιπόν, το εξής: Αποκλείει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να αλλάξει το εκλογικό σύστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση, δια στόματος Πρωθυπουργού @γνωρίζετε την ομιλία του πριν από λίγες μέρες στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- αναφέρθηκε στη συνολική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στον τρόπο με τον οποίο τα πολιτικά κόμματα αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους και έκανε ορισμένες επισημάνσεις που αφορούν επιμέρους πτυχές του θέματος αυτού. Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία να θέσει αυτό το θέμα, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση και θα ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις δικές τους αντιπροτάσεις. Αρα, λοιπόν, το θέμα του πολιτικού συστήματος, ως συνολικό ζήτημα, απασχολεί την κυβέρνηση. Για το θέμα αυτό η κυβέρνηση σύντομα θα διατυπώσει την εισήγησή της. Επιθυμεί και τα άλλα κόμματα, με τις δικές τους προσεγγίσεις, να συμβάλλουν, ώστε να λύσουμε προβλήματα τα οποία αναδύθηκαν κατά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, στην κατεύθυνση να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα με την αυτονομία που είναι απαραίτητη για να μην επηρεάζονται από εξωθεσμικά κέντρα η λειτουργία των οργάνων και οι αποφάσεις που λαμβάνουν. Αυτό είναι το θέμα και σε αυτό παραμένουμε. Επαναλαμβάνω ότι η δέσμευση που έχουμε , στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάθε αλλαγή θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία των 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

ΜΙΧΑΗΛ: Η τελευταία σας απάντηση μου δίνει την αφορμή να κάνω και την τρίτη ερώτηση, εάν η ομόφωνη απόφαση στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος για συγκεκριμένες διατάξεις, του άρθρου 54, δηλαδή, είναι σχήμα πρωθύστερο στην οποιαδήποτε εξέλιξη στην ολομέλεια.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι θέσεις της κυβέρνησης έχουν διατυπωθεί πολύ πριν γίνει η συζήτηση αυτή στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η προσέγγιση αυτή έγινε -επαναλαμβάνω- από τον Πρωθυπουργό. Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει την επόμενη περίοδο, αφού διατυπώσουμε κι εμείς, με περισσότερες λεπτομέρειες τις θέσεις μας επί του θέματος και καλέσουμε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο. Το μόνο που υπάρχει είναι ότι όλοι θεωρούμε πως προβλήματα τα οποία συναντήσαμε στις πρόσφατες εκλογές, θα πρέπει να τα λύσουμε, ώστε να μην προκύψουν και πάλι σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, και υπό το βάρος της ευθύνης που έχουμε να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα με τρόπο που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αμφισβήτηση, όσον αφορά την αντικειμενικότητα ή τη διαφάνεια των λειτουργιών του, θα συζητήσουμε τα συγκεκριμένα θέματα.

ΒΙΔΑΛΗ: Για τις εκλογές στην Αλβανία θέλω να ρωτήσω: Το ΥΠΕΞ, την περασμένη Τρίτη, είχε προτείνει τη σύσταση και την αποστολή διακομματικής επιτροπής βουλευτών για τις εκεί εκλογές. Ξέρετε τι συνέβη; Φαίνεται ότι αυτή η επιτροπή δεν έγινε και έχουν εμφανιστεί μεμονωμένοι βουλευτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της ελληνικής Βουλής αποφάσισε να συγκροτήσει κλιμάκιο με βουλευτές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου με την παρουσία τους στη γειτονική χώρα να παρακολουθήσουν πώς θα εξελιχθεί η εκλογική διαδικασία. Στο κλιμάκιο αυτό εντάχθηκαν δύο βουλευτές από το κυβερνών κόμμα, ένας βουλευτής από το ΚΚΕ και ένας βουλευτής από το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Δεν δέχθηκαν να ενταχθούν σε αυτό το κλιμάκιο βουλευτές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι επισκέφθηκαν με δική τους πρωτοβουλία τη γειτονική χώρα και παρακολούθησαν τις εκλογικές διαδικασίες. Αρα, ανέλαβαν και την ευθύνη της γενικότερης κίνησής τους εντός της Αλβανίας. Οι επιλογές είναι δικές τους. Αυτό το οποίο μου δίνει την ευκαιρία να πω, με αφορμή την ερώτησή σας, είναι αυτό και μόνο αυτό: Οι Ελληνες βουλευτές, οι ενταγμένοι στο κλιμάκιο της ελληνικής Βουλής, ήταν παρόντες, έχουν κάνει τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις τους. Θα μιλήσουν οι ίδιοι γι αυτό. Από κει και πέρα, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν προβεί σε δηλώσεις, με δική τους πρωτοβουλία.

ΒΙΔΑΛΗ: Για το κλιμάκιο αυτό είχε ζητηθεί η συναίνεση των Τιράνων; Πήγαν ως παρατηρητές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είχαν το ρόλο του παρατηρητή. Είπα ότι είναι παρόντες εκεί, προκειμένου να πληροφορηθούν, από πρώτο χέρι, πώς εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία και να καταγράψουν φαινόμενα, τα οποία κατά τη δική τους αντίληψη είναι αξιοσημείωτα και πρέπει να αναφερθούν. Αλλά, βεβαίως, δεν έχουν καμία εμπλοκή στην εκλογική διαδικασία. Δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, δηλαδή, γιατί δεν αποτελούν συστατικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας. Δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στην εκλογική διαδικασία, δεν μπορούν να εισέρχονται, φερ` ειπείν, στα εκλογικά τμήματα όπου προσέρχεται ο πολίτης και ψηφίζει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, γιατί πήγαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πήγαν ακριβώς για να έχουν από πρώτο χέρι αντίληψη, όπως κι εκπρόσωποι άλλων φορέων και οργανισμών που είναι εκεί, για να πληροφορηθούν πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι καταλύεται η αυτονομία της γειτονικής χώρας και ότι είχαν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην εκλογική διαδικασία, προκειμένου έτσι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να παίξουν έναν ρόλο, πέραν του ρόλου που έχουν εξ ορισμού.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός από το Μπιαρίτζ, διαπίστωσε σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στη γειτονική χώρα, με αφορμή τα συμβαίνοντα στις εκλογικές διαδικασίες. Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα στους ομολόγους του. Διαπίστωσε ανάλογους σχολιασμούς από τους 14 υπουργούς Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που γνωρίζουμε εμείς, κατ` αρχάς, είναι ότι και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. ή άλλων φορέων ή διεθνών οργανισμών, όπως είναι ο ΟΑΣΕ, έχουν κι εκείνοι πράγματι καταγράψει παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας. Και όταν σε μια χώρα, κατά τη διάρκεια εκλογικής διαδικασίας, παρατηρούνται παραβιάσεις των αρχών της Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεστε ότι μπορούμε να μιλήσουμε για έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα αυτή.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση μετά από αυτή τη φιλική αντιμετώπιση και τη συνεργασία που έχει με τη γειτονική χώρα είναι ευχαριστημένη, αν κάνουμε έναν απολογισμό από αυτή τη συνεργασία με τη γειτονική χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι μέχρι τη στιγμή εκείνη που όλες οι γειτονικές χώρες θα αποκτήσουν σύγχρονους, δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς και ένα επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης τέτοιο που θα επιτρέπει στους πολίτες τους να ζουν αξιοπρεπώς. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν τεράστια προβλήματα, που προκύπτουν είτε από οικονομική καθυστέρηση, είτε από τη δυσλειτουργία των θεσμών που είναι νεοπαγείς στα κράτη αυτά. Για όλα αυτά, εμείς ως χώρα της Ε.Ε., έχουμε κάθε λόγο να πρωτοστατήσουμε, ώστε να ξεπεραστούν. Αλλά, βεβαίως, το είπα και πριν αυτό, οι σχέσεις μας με οποιαδήποτε χώρα και με την Αλβανία, δεν μπορεί να έχουν το χαρακτήρα μονόδρομου. Προκειμένου οι σχέσεις σε διμερές επίπεδο να βελτιώνονται συνεχώς, θα πρέπει να συμβάλλουν και οι δύο πλευρές προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό δεν γίνεται στο βαθμό που επιθυμούμε. Το επισημαίνουμε αυτό και παίρνουμε όλες τις απαραίτητες προς τούτο πρωτοβουλίες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αλλάξει δηλαδή η πολιτική προς την Αλβανία;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό. Η πολιτική μας έχει έναν κεντρικό στόχο να βοηθήσει, ώστε η περιοχή αυτή -εννοώ τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια- να γίνει μια περιοχή, μια περιφέρεια της Ευρώπης, αναπτυγμένη, με σύγχρονους θεσμούς, με πολιτική σταθερότητα, με ειρήνη, με καλές σχέσεις μεταξύ των κρατών. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Και σε αυτό το δρόμο καλούμε τις άλλες χώρες να εντείνουν την προσπάθειά τους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε, όμως@

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Αυτά αντιμετωπίζονται, όπως αντιλαμβάνεστε, όχι με την πολιτική του μικροσκοπίου. Αυτά αντιμετωπίζονται στην πορεία των εξελίξεων.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ως κυβέρνηση, δεν κάνατε έναν απολογισμό αυτής της σχέσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο απολογισμός γίνεται κάθε ημέρα, αλλά θα πρέπει -το υπαινίχθηκα στην πρώτη απάντηση που έδωσα- να ελέγξουμε την κατάσταση, να ελέγξουμε φαινόμενα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε επάνοδο σε ένα χρόνο προγενέστερο, παλαιότερο, που πραγματικά μπορεί να πει κανείς, ότι οι αρνητικές σχέσεις, το κακό κλίμα μεταξύ των χωρών, κάθε άλλο παρά είναι κάτι που επιθυμούμε. Γνωρίζετε πολύ καλά τι έγινε στην αρχή αυτής της 10ετίας. Εχουμε διανύσει, χρονικά και πολιτικά αρκετή απόσταση. Θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι πολύ δύσκολη, τα αποτελέσματα δεν έρχονται πάντοτε τόσο γρήγορα, όσο θα θέλαμε ή δεν έχουν αυτή την ποιότητα που θα θέλαμε, αλλά αυτή είναι η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εγώ θέλω να ρωτήσω συγκεκριμένα εάν η κυβέρνηση, κατ αρχήν, είναι θετική στο μικτό σύστημα εκλογής;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί σε οποιοδήποτε όργανο -κυβερνητικό ή κομματικό- τέτοιο θέμα προς συζήτηση. Αρα, είναι πολύ πρόωρο αυτή την ώρα να δώσω οποιαδήποτε απάντηση. Το θέμα που έχει τεθεί και έχει μιλήσει δημοσίως ο Πρωθυπουργός γι αυτό, είναι το σχετικό με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, με τη λειτουργία των κομμάτων.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Εκλαμβάνεται ως επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η εμπλοκή που παρατηρείται στην άσκηση DESΤINED GLORY;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κατάσταση που έχει δημιουργεί, λόγω του ότι δεν ακολουθείται ο αρχικός σχεδιασμός, κατά την άσκηση αυτή, αποτελεί ΝΑΤΟϊκό ζήτημα και όχι διμερές. Θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς του ΝΑΤΟ να επαναφέρουν τη διεξαγωγή της άσκησης στο αρχικό πλαίσιό της. Αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε όλοι. Είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις. Πιστεύουμε ότι η διαταγή που θα εκδοθεί σήμερα, καλό είναι να δώσει λύση σε αυτή την εκκρεμότητα, προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η άσκηση, όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί. Γνωρίζετε πολύ καλά, σήμερα δεν συμμετέχουμε στις αεροπορικές ασκήσεις. Αύριο, αν δεν αλλάξει στην κατεύθυνση για την οποία ήμουν σαφής πριν, η θέση του ΝΑΤΟ, θα αποσυρθούμε συνολικά από την άσκηση.

ΚΑΠΠΟΣ: Να επιστρέψουμε στο Αλβανικό. Κάνατε σχόλιο, προηγουμένως, για τη δραστηριότητα παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Είπατε ότι ο ΟΑΣΕ κατέγραψε παραβιάσεις. Επειδή από την πλευρά της ελληνικής μειονότητας υπήρξαν καταγγελίες περί του αντιθέτου, ότι δηλαδή παρατηρητές του ΟΑΣΕ δεν ήταν στα πλέον επίκαιρα σημεία, θα ήθελα ένα πληρέστερο σχόλιο από τη δική σας πλευρά.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε μια περιοχή όπου το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 3.000 ψηφοφόρους, ήταν παρόντες περίπου 40 παρατηρητές. Ο αριθμός θεωρείται ικανοποιητικός, είναι επαρκής. Βεβαίως, δεν αντιλέγω ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαπιστώθηκε απουσία παραγόντων των διεθνών οργανισμών. Αυτό, όμως, που έχει σημασία, και το έχει πληροφορηθεί το ΥΠΕΞ, είναι ότι παρατηρητές ξένων οργανισμών έχουν, πράγματι, εντοπίσει παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας.

ΚΑΠΠΟΣ: Προηγουμένως, σε απάντησή σας, είπατε ότι είχαμε εγγυήσεις από την αλβανική κυβέρνηση, αυτό το είχατε πει και την προηγούμενη εβδομάδα, και προφανώς διαπιστώσατε μια αναντιστοιχία σε σχέση με τις εγγυήσεις και σε σχέση με ό,τι συνέβη. Θεωρείτε ότι, πλέον, μπορεί να μιλά η ελληνική κυβέρνηση με την αλβανική στο ίδιο επίπεδο που μιλούσε και πριν από την Κυριακή;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε όλες τις απαντήσεις που έδωσα, περιέχονται στοιχεία που πρέπει να ικανοποιούν και εσάς. Ασφαλώς, είπα ότι αυτή είναι μια αρνητική εξέλιξη και ότι έτσι επηρεάζονται δυσμενώς οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις. Αν με ρωτάτε, όμως, πολύ συγκεκριμένα για το αν θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την αλβανική κυβέρνηση, σας λέω ότι ασφαλώς θα συνεχίσουμε να συζητούμε μαζί της.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σήμερα, διατυπώθηκαν κατηγορίες ότι υπήρξαν βουλευτές που έκαναν απειλητικές δηλώσεις, λέγοντας στους ψηφοφόρους ότι αν δεν ψηφίσετε μειονοτικούς, θα έχετε αντιδράσεις στην Ελλάδα κ.τ.λ. Εχετε τέτοια στοιχεία; Και ένα άλλο που θέλω να ρωτήσω, πόσοι βουλευτές από τη Ν.Δ. πήγαν εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω πόσοι βουλευτές ήταν από τη Ν.Δ. Γνωρίζω ότι στο κλιμάκιο που συγκρότησε η ελληνική Βουλή, δεν συμμετείχαν βουλευτές της Ν.Δ. Και βεβαίως, δεν μπορώ να αναφερθώ στη στάση των Ελλήνων βουλευτών εκεί. Είναι κάτι για το οποίο θα μιλήσουν οι ίδιοι και νομίζω ότι, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί εκεί και μόνον εκεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε να έχει παρατηρητές στην Αλβανία, από τη στιγμή που έχουμε εκεί μειονότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε δεκτό να είναι παρόντες εκεί βουλευτές από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παρατηρητές έχουν οι διεθνείς Οργανισμοί, με τους οποίους έχουν μια σχέση τα κράτη, ανεξαρτήτως της βαθμίδας. Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο μια χώρα, με επίσημους εκπροσώπους της, να παρεμβαίνει στα εσωτερικά, στις εκλογικές λειτουργίες μιας άλλης χώρας. Αυτό, λοιπόν, το οποίο έχει σημασία -και αυτό κρατώ από την ερώτησή σας και το σχολιάζω- είναι τούτο: Να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Εχουμε, κατ` επανάληψη, μιλήσει γι` αυτό. Σήμερα, για μια ακόμη φορά, επανέλαβα ότι έχουμε όλα τα μέσα και θα πάρουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Τα πράγματα είναι σύνθετα. Δεν είναι τόσο απλά. Παρακαλώ, επειδή αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμο και εθνικού μεγέθους, να το προσεγγίζετε έτσι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε πει τα ίδια άλλες πέντε φορές και δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν άφηναν τον κόσμο να μπει στην Αλβανία.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά έχουν επισημανθεί. Αλλά, σας λέω ότι είναι σύνθετο το θέμα. Εχει πολλές πτυχές και παρακαλώ, για όλα αυτά τα θέματα, να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Φερ` ειπείν, όταν συλλαμβάνονται κάποιοι ομογενείς μας στην Αλβανία κατά την είσοδό τους στη γειτονική χώρα, επειδή έχουν κηρυχθεί ανυπότακτοι γιατί δεν έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους εκεί, αντιλαμβάνεστε πως υπάρχει ένα θέμα. Αυτό, βέβαια, παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, ως σύλληψη ομογενών. Οι αρχές της Αλβανίας λένε ότι αυτοί έχουν κηρυχθεί ανυπότακτοι και πρέπει να συλληφθούν. Το ίδιο θα κάναμε κι εμείς σε μια ανάλογη περίπτωση. Θέλω να πω ότι υπάρχουν πολλά θέματα και μένω μόνο σε ένα παράδειγμα, για να δώσω σε όλους να καταλάβουν ότι αυτό το ζήτημα είναι σημαντικό και πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με μεγάλη ευθύνη. Αυτό κάνει η κυβέρνηση. Επαναλαμβάνω, ότι τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας είναι διασφαλισμένα. Εχουμε απόλυτη συνεργασία με τους φορείς που εκπροσωπούν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Κάνουμε ό,τι καλύτερο σε αυτή την κατεύθυνση. Η πορεία είναι επίπονη, τα αποτελέσματα δεν έρχονται εύκολα και γρήγορα, αλλά στην πορεία αυτή θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι γυναίκες που δεν τις άφηναν να μπουν, είναι και αυτές ανυπότακτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι Αλβανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, εισήλθαν στην Αλβανία, προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Πόσο προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι η πάλαι ποτέ θαλερή κοινότητα των Ελλήνων στη νότια Αλβανία είναι υπό διωγμό@

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε πόσοι ζουν μόνιμα στα χωριά της νότιας Αλβανίας, όπως λέτε; Δεν γνωρίζετε ότι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα για να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα απασχόλησης στη νότια Αλβανία; Εσείς τι λέτε; Να τους εμποδίσουμε την είσοδο στην Ελλάδα, να μην έρχονται να εργαστούν εδώ; Να τους υποχρεώσουμε, κλείνοντας τα σύνορα, να μείνουν εκεί, προκειμένου μονίμως να έχουμε ένα σημαντικό πληθυσμό στη νότια Αλβανία;

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Να ολοκληρώσω την ερώτησή μου. Αυτή η φθίνουσα πορεία είναι κάτι που αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και είναι αντιστρόφως ανάλογη με την οικονομική βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας και γενικότερα, τα βήματα προσέγγισης που έχει κάνει. Μήπως σκέφτεστε πως είναι ώρα να αλλάξετε πολιτική στα θέματα ομογένειας και να αντιμετωπίστε, κάπως διαφορετικά, το θέμα αυτό, αλλά και τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική που ακολουθούμε είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα. Είναι πολιτική ευθύνης για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Είναι πολιτική που αποδίδει, χωρίς να παραγνωρίζω ότι πάντοτε υπάρχουν διακυμάνσεις, πάντοτε προκύπτουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αλλά, αυτό το οποίο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε, είναι να γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν, σε φαινόμενα τύπου Επισκοπής, σε φαινόμενα εκτός ελέγχου, που οδηγούν τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις σε τέτοια ρήξη που θα είναι σε βάρος όλων. Εμείς επιθυμούμε να δημιουργήσουμε στα Βαλκάνια μια νέα πραγματικότητα και πρωτοστατούμε σε αυτή την προσπάθεια.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θέλω να μας κάνετε μια ενημέρωση για το εμπόλεμο, που από ό,τι γνωρίζω ισχύει ακόμα. Εχετε κάτι καινούργιο; Υπάρχει περίπτωση άρσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Το έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Αλβανία, κατ` επανάληψη, θέτει το ζήτημα αυτό. Εμείς παραμένουμε στη θέση που έχουμε πει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχετε να μας πείτε κάτι περισσότερο, γιατί δεν έγινε η συνάντηση Τζεμ-Πανανδρέου.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά πως επρόκειτο να γίνει συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών και αντιπροσωπειών οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων και φορέων από τα δύο κράτη, στη Ρόδο και στη Μαρμαρίδα. Δεν έγινε αυτή η συνάντηση. Εμείς είχαμε διαμηνύσει ότι το Σάββατο, προχθές δηλαδή, θα λάβουμε την τελική απόφασή μας, βλέποντας πώς εξελίσσονται τα πράγματα, δοθέντος ότι είχε δημιουργηθεί και αυτή η εμπλοκή στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση. Από την πλευρά της Τουρκίας ειπώθηκε ότι η εξέλιξη στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ένα άλλο περιβάλλον και γι` αυτό ακριβώς, θα ήταν δύσκολο και στον κ. Τζεμ να πάρει μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Ετσι, από κοινού, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναβληθεί αυτή η επικοινωνία, χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ικανοποιεί αυτό ότι, δηλαδή, υπάρχει το μεσανατολικό και δεν συναντήθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το δεύτερο που είπα. Ξεχνάτε το πρώτο που είπα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα του εμπολέμου. Είχε γίνει άρση του εμπολέμου. Τώρα, εσείς, έτσι όπως το διατυπώσατε, είναι σαν να λέτε ότι αυτό μένει.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι μένουμε στη θέση που έχουμε πει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει ληφθεί απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο γι` αυτό.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αρα, έχει αρθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού το ξέρετε, γιατί επανέρχεστε;

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Το υπουργείο Εξωτερικών, μετά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για αναβολή, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και παρεμπιπτόντως, σήμερα ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι υπάρχει και αυτό το θέμα. Εσείς, έτσι όπως το λέτε τώρα, είναι σαν η Τουρκία να λέει για τη Μέση Ανατολή, ενώ η Ελλάδα, κατ` αρχάς έχει το πρόβλημα του ΝΑΤΟ και μετά τη Μέση Ανατολή.

ΡΕΠΠΑΣ: Για τη συγκεκριμένη συνάντηση, από μια χρονική στιγμή και μετά, και οι δύο πλευρές διατύπωσαν τη σκέψη ότι καλύτερα είναι να μετατεθεί χρονικά. Και αυτό έγινε.

ΜΠΕΚΑΣ: Είναι θέμα ημερών οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχει μιλήσει γι` αυτό ο Πρωθυπουργός και είναι αυτός που θα δώσει τον τόνο και το ρυθμό, με τον οποίο τα κυβερνητικά όργανα θα ασχοληθούν και θα αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 October 2000 - 14:47:36 UTC